• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Πέμπτη, 26 Μαρτίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Οι Στρατιωτικοί Ιερείς κατά τα έτη 1836-1844 {Η΄ ΜΕΡΟΣ}

9 Ιουνίου 2017
in Στρατιωτικοί Ιερείς
Οι Στρατιωτικοί Ιερείς κατά τα έτη 1836-1844 {Η΄ ΜΕΡΟΣ}
Share on FacebookShare on Twitter

Aρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)
Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Οι ποιμαντικές προκλήσεις της εποχής και οι αυξημένες λειτουργικές υποχρεώσεις του Ιερέως του Ναυπλίου, οδήγησαν όπως είδαμε την Γραμματεία των Στρατιωτικών, να αποστείλει έγγραφο προς τον Βασιλέα Όθωνα, με το οποίο ζητείται η πρόσληψη βοηθού Ιερέα στη Φρουρά αυτή. Όμως νωρίτερα από αυτό το έγγραφο, έχουμε επιστολή του Βασιλικού Τάγματος του Πεζικού, το οποίο υπογράφει ο Διοικητής αυτού, με ημερομηνία «Ακροναυπλίαν 28 Φεβρουαρίου 1841», όπου μεταξύ των άλλων επισημαίνει τα εξής ꞉ «εις τας επισήμους θρησκευτικάς ημέρας καθώς και των Χριστουγέννων το άγιον Πάσχα…. συναντούμαι μεγάλας δυσκολίας καθότι οι ενταύθα ευρισκόμενοι δύο Ιερείς (στο Ναύπλιο και στο Παλαμίδι) ανήκουν εις το Πυροβολικό Σώμα».

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω σε αυτά τα οποία αναγράφει ο Διοικητής, πρέπει να σημειώσουμε ότι τότε που αυτή η επιστολή προωθήθηκε ιεραρχικά, ήδη είχε προληφθεί ο Ιερέας Βησσαρίων Λάσκαρης, στη θέση του παραιτηθέντος Ιωακέιμ Φυνδανάκη, αλλά όπως αναγράφεται και αυτός ο Ιερέας, όπως και ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανίδης ανήκαν στο Πυροβολικό Σώμα.

Ο Διοικητής του Τάγματος Πεζικού στην επιστολή του συνεχίζει γράφοντας ꞉ «ότι πολλοί από τους υπό την οδηγίαν μας υπαξιωματικοί και στρατιώτας ήθελον μαίνη ακινώνιτοι την ημέραν των Χριστουγέννων εάν κατά περίστασιν δεν ευρισκόμεθα ημείς οι ίδιοι εις την εκκλησίαν και να παρακαλέσωμεν έναν εκ των Ιερέων να τους δώση την αγίαν Μετάδοσιν». Μέσα από αυτά τα τελευταία που διαβάζουμε στην επιστολή του Διοικητή, καταλαβαίνουμε ότι η παρουσία του Ιερέα ήταν απαραίτητη και αναγκαία, όχι για τυπικούς κα μόνο λόγους ή για κάποιες εορταστικές εκδηλώσεις και τελετές που θεωρείτο επιβεβλημένη η παρουσία του μέσα στο γενικότερο τελετουργικό, αλλά αποτελούσε μια εσωτερική ανάγκη, που ξεκινούσε από τη συμμετοχή στη Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και ολοκληρωνόταν με την μετάληψη του Σώματος και Αίματος του Χριστού.

Η επιστολή αυτή, αποτελεί καρπό βαθιάς πίστεως και εμπιστοσύνης στο Θεό, από την πλευρά των Ηγητόρων του Στρατού, που μέσα σε όλα τα άλλα, θεωρούσαν και πίστευαν, ότι η παρουσία του Θεού σε αυτόν τον χώρο, αποτελούσε ένα απαραίτητο εφόδιο και μια ουσιαστική βοήθεια σε ότι έκαναν, αφού γνώριζαν καλά και το είχαν βαθιά χαραγμένο μέσα στην καρδιά και στο μυαλό τους ότι, ότι πέτυχαν μέσα από τους αγώνες και τις μάχες που δόθηκαν εναντίον του κατακτητή, ήταν αποτέλεσμα της βοήθεια του Θεού και σύμφωνα και με τις μαρτυρίες και ομολογίες των οπλαρχηγών και μεγάλων αγωνιστών της επαναστάσεως, ο Θεός ήταν αυτός που βοήθησε και ελευθέρωσε τους Έλληνες, μέσα από την σκλαβιά των τετρακοσίων χρόνων.

Έτσι όπως ο Θεός βοήθησε τους υπόδουλους Έλληνες να νικήσουν κάτω από μάχες αντίξοες και άνισες και να πετύχουν το ακατόρθωτο σύμφωνα με τους ανθρώπινους υπολογισμούς, έτσι και τώρα πάλι ο Θεός, μέσα από την παρουσία Του, θα ενίσχυε και θα καθοδηγούσε τους Έλληνες, στην κατάκτηση νέων επιτυχιών, σε νέους τομείς και σε άλλα επίπεδα, με εμφανή αυτή την άνθηση και ευημερία την οποία είχαν ανάγκη, προσπαθώντας να κερδίσουν το χαμένο χρόνο που έχασαν μέσα από την σκλαβιά.

Ο Ιερέας Σακελλίων, στις 10 Αυγούστου του 1840, είχε στείλει επιστολή στην Β. Γραμματεία της Επικρατείας, με την οποία ζητούσε να προσληφθεί στο Νοσοκομείο του Ναυπλίου, ως βοηθός του Αρχιμανδρίτη του Τάγματος Ρωμανίδη, ώστε όπως λέει ο ίδιος ꞉ «δια να ευοδούνται μεν η ιεροπραξία εις το Νοσοκομείο ήδη δια το πλήθος των αρρώστων στρατιωτών ως πληροφορούμαι ότι και ο ίδιος περί του αναφέρω να εξοικονομίσω τας οικιακάς μου ανάγκας». Μάλιστα ο εν λόγω Ιερέας και στο παρελθόν όπως αναφέρει, εχρημάτισε βοηθός του Στρατιωτικού Ιερέας Ιωακείμ Φυνδανάκη, στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο για τέσσερα χρόνια αμισθί και καταθέτει παράλληλα με την επιστολή του, μια συστατική επιστολή- πιστοποιητικό, όπως αναγράφεται το οποίο του χορήγησε ο Ιερέας του Τάγματος Ιωακείμ, με ημερομηνία 1 Νοεμβρίου 1836 και αναφέρει τα ανωτέρω.

1821epanastasiΕπίσης έχουμε και μια επιστολή του Ιερέως του Τάγματος, του Αρχιμανδρίτου Ρωμανίδου, με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 1840,όπου εκεί αναφέρει τους λόγους που ζητά την τοποθέτηση βοηθού Ιερέως, αφού ο ίδιος αδυνατεί να καλύψει τις πνευματικές ανάγκες του στρατεύματος όλης της Φρουράς στην οποία είναι τοποθετημένος, αφού όλο το προσωπικό ανέρχεται στις δύο χιλιάδες. Μετά από όλη αυτή την αλληλογραφία την οποία παρουσιάσαμε όπως εξελίχθηκε, έρχεται ο Βασιλέας Όθων, στις 29 Μαΐου του 1841 και διορίζει παρά το Φρουραρχείο του Ναυπλίου, τον πρεσβύτερο Σακελλίωνα ꞉ «ως ιερέα βοηθόν δια να συντελή εις την θρησκευτικήν υπηρεσίαν της Φρουράς του Ναυπλίου και χορηγούμεν αυτώ δια τα χρέη εξήντα δραχμών μηνιαίον μισθόν».

Μετά την παραίτηση του Ιωακείμ Φυνδανάκη, σε αυτό το σημείο θα αναφερθούμε στο θάνατο του Στρατιωτικού Ιερέως, Ιωνά Ολυμπίου, την 1η Φεβρουαρίου 1841. Ο Ιωνάς Ολυμπίου, ήταν από τα πρώτα ονόματα Στρατιωτικών Ιερέων, τα οποία συναντήσαμε όταν δημιουργήθηκε ο θεσμός αυτός. Ήταν ένας εκ των παλαιοτέρων, οποίος και άφησε την τελευταία του πνοή ως εν ενεργεία Στρατιωτικός Ιερέας, δίδοντας μέχρι το τέλος της ζωής του και την τελευταία ικμάδα της ποιμαντικής του διακονίας, στο χώρο τον οποίο αγάπησε και διακόνησε εξ’ αρχής, δηλαδή με την έναρξη του αγώνα και συνεχίστηκε και μετά στον καιρό της ειρήνης.

Το Αρχηγείο του Σώματος της Οροφυλακής Φθιώτιδος, με επιστολή του, στις 12 Φεβρουαρίου 1841, προς την Β. Γραμματεία της Επικρατείας, αναφέρει το θάνατο του ανωτέρω Ιερέως, ως όφειλε, μέσα από την διαδικασία που ακολουθείτο σε παρόμοιες περιπτώσεις. Στην συνημμένη αλληλογραφία που υπάρχει σχετικά με το θάνατο του Ιερέως, βρίσκουμε και μια κατάσταση των ηθών και ικανοτήτων του Ιερέως Ιωνά Ολυμπίου, που αναφέρει ότι ήταν 50 ετών, Αρχιμανδρίτης στον εκκλησιαστικό βαθμό, ήταν φιλάσθενος, έχοντας ήθος εξαίρετο, γνωρίζει καλά να γράφει και να αναγιγνώσκει, ομιλεί ξένες γλώσσες, όπως γερμανικά, ρωσικά και όλοι τον υπολήπτονταν.

Η παρουσία και η προσφορά του αποθανόντος Ιερέως, καταλαβαίνουμε μέσα από τα γραπτά κείμενα που έχουν διασωθεί ήταν πάρα πολύ ουσιαστική, καρποφόρα, δημιουργική, αποτελεσματική και απέβη προς δόξα Θεού. Ήταν ένας Ιερέας με κύρος, με υπόσταση, με ιεροπρέπεια, που επιβαλλόταν με αυτήν του την ιεροπρέπεια και την σοβαρότητα που τον διέκριναν. Εμείς διαβάζουμε ένα κείμενο, που αποτυπώνει απλά, μονολεκτικά και σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Ιωνά Ολυμπίου. Διαβάζουμε λέξεις που αποτελούν χαρακτηρισμούς για την εν γένει συμπεριφορά και παρουσία του. Όλα αυτά πιστεύουμε είναι λίγα μπροστά σε αυτά που έγιναν και δεν αποτυπώνονται με λέξεις και χαρακτηρισμούς. Οι λέξεις είναι φτωχές μέσα στο πλούτο της αγάπης αυτού του προσώπου που θυσιάστηκε και αναλώθηκε κυριολεκτικά στο έργο και στην αποστολή του.

Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και αυτά τα κείμενα, έστω και με αυτόν τον απλό τρόπο, που μας παρουσιάζουν τέτοιες μορφές, που εμείς σήμερα τους γνωρίζουμε και τους μαθαίνουμε, αλλά μπορούμε να διδαχθούμε πάρα πολλά από αυτούς και να αξιοποιήσουμε την προσφορά και την παρουσία τους στο δικό μας χώρο, στη δική μας ποιμαντική διακονία εάν είμαστε Ιερείς, ή αν είμαστε λαϊκοί, μέσα στην καθημερινότητά μας, δίνοντας μαρτυρία και ομολογία, Ορθοδοξίας και Ελληνισμού, μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, διατηρώντας την ταυτότητα, τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα, την πίστη και τις παραδόσεις μας.

Με έγγραφο του Αρχηγείου του Σώματος της Οροφυλακής, με ημερομηνία 21 Μαρτίου 1841, δηλαδή ενάμιση μήνα μετά το θάνατο του Ιερέως Ολυμπίου, το οποίο υπογράφει ο προσωρινός Διοικητής εν απουσία του Αρχηγού, αναφέρει ότι υπάρχει δυσκολία στην επιτέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων, εξαιτίας της απουσίας Στρατιωτικού Ιερέως και ζητά να διοριστεί στην κενή αυτή θέση κατάλληλος Ιερέας, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα και στην αποστολή του. Στη συνέχεια η Γραμματεία των Στρατιωτικών, με έγγραφό της προς τον Βασιλέα, στις 26 Μαρτίου 1841, προτείνει ως Ιερέα του Σώματος της Οροφυλακής Φθιώτιδος, τον Ιερομόναχο Άνθιμο Αδάμ, κάτοικο Χαλκίδας .

Ο Ιερομόναχος Άνθιμος Αδάμ είχε στείλει επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο, στις 3 Μαρτίου 1841, με την οποία ζητούσε να εγκρίνει την πρόσληψή του ως Στρατιωτικού Ιερέως, αναφέροντας ότι και στο παρελθόν είχε υπηρετήσει ꞉ «ως Ιερεύς χιλιαρχίας του Συνταγματάρχου Βάσιου Μαυροβουνιώτου και του Ελαφρού Τάγματος του Τριανταφύλλου Τσούρα». Η Ιερά Σύνοδος με την σειρά της, με έγγραφο Της, στις 8 Μαρτίου 1841, είχε συνηγορήσει στο αίτημα του Ιερομονάχου και μεταξύ των άλλων γράφει ότι ꞉ «υπήρξε διατελέσας επισήμως διορισθείς στρατιωτικός εφημέριος εις τα ελαφρά Σώματα μέχρι διαλύσεως των και ήδη έχει την απαιτούμενην ικανότητα και σεμνό βίο και άξιος του επαγγέλματος του».

mitropolitis_beniaminΜετά τα ανωτέρω, ο Όθων στις 29 Μαΐου 1841, διορίζει τον Άνθιμο Αδάμ Ιερέα του Σώματος της Οροφυλακής Φθιώτιδος, σε αντικατάσταση του αποθανόντος Αρχιμανδρίτου Ολυμπίου. Βεβαίως και στην παρούσα περίπτωση, υπήρξε και άλλος ενδιαφερόμενος για την θέση αυτή και είναι ο Ιερέας Κωνσταντίνος Κυριαζής, που με αναφορά του, προς την Διοίκηση Αιτωλίας, στις 4 Μαρτίου 1841, ζητά να προσληφθεί ως Στρατιωτικός Ιερέας. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι με την προηγούμενη Κυβέρνηση είχε διοριστεί ꞉ «Ιερέας εις το Ελαφρόν Τάγμα……. διαλυθέντων των ελαφρών ταγμάτων έμεινα μέχρι τούδε χωρίς τινός θέσεως». Ακόμα στην αναφορά του γράφει ότι είχε λάβει και κάποιο παράσημο και έγγραφο από τον Βασιλέα, για την εν γένει προσφορά του στην πατρίδα.

Αυτή την αναφορά ο Διοικητής Αιτωλίας, με ημερομηνία 15 Μαρτίου 1841, την αποστέλλει προς την Στρατιωτική Β. Γραμματεία της Επικρατείας για περαιτέρω ενέργειες και για την αξιολόγησή της, ως όφειλε. Παρά ταύτα για τη Οροφυλακή της Φθιώτιδος, προσελήφθη τελικά ο Άνθιμος Αδάμ, αφού αυτόν έκρινε τόσο η Εκκλησία, όσο και η Πολιτεία, ως καταλληλότερο μεταξύ δύο αξίων Ιερέων, με πάρα πολύ ουσιαστική προσφορά και έργο.

Συνεχίζεται {18}

Πρόσφατα Άρθρα

Λαμπρός εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  και της 25ης Μαρτίου στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρός εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της 25ης Μαρτίου στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων

26 Μαρτίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821,...

Read more
Λόγια που αγγίζουν καρδιές για την ελευθερία και την πίστη από τον Μητρ. Λαρίσης Ιερώνυμο
Εκκλησία της Ελλάδος

Λόγια που αγγίζουν καρδιές για την ελευθερία και την πίστη από τον Μητρ. Λαρίσης Ιερώνυμο

26 Μαρτίου 2026

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Πυργετού μετέβη σήμερα 25η Μαρτίου, Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας...

Read more
Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Διδυμότειχο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Διδυμότειχο

26 Μαρτίου 2026

Με θρησκευτική κατάνυξη και εθνική υπερηφάνεια ο πιστός λαός της ακριτικής μας Μητροπόλεως εώρτασε τη διπλή θρησκευτική και εθνική εορτή...

Read more
Ὁ «διπλὸς» ἑορτασμὸς τῆς 25ης Μαρτίου στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Καστορίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ὁ «διπλὸς» ἑορτασμὸς τῆς 25ης Μαρτίου στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Καστορίας

26 Μαρτίου 2026

Μὲ κάθε λαμπρότητα καὶ συγκίνηση ἑορτάστηκε στὴν Καστοριά ἡ μεγάλη διπλὴ ἑορτή τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου καὶ τῆς ἐθνικῆς ἐπετείου τῆς 25ης Μαρτίου. Τὸ ἀπόγευμα τῆς παραμονῆς τελέστηκε πανηγυρικὸς Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλίνικος, μὲ τὴ συμμετοχὴ κληρικῶν καὶ πιστῶν. Στό κήρυγμά του ό Σεβασμιώτατος μίλησε γιά τό μυστήριο τῆς Θεοτόκου, τό ὁποῖο καλύπτεται μέ σιγή. Ὅπως διδάσκει...

Read more
Εκδημία Αρχ. Γερασίμου Πετρολέκα
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκδημία Αρχ. Γερασίμου Πετρολέκα

26 Μαρτίου 2026

Μεγάλη απώλεια αποτελεί για την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης και ειδικά για την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής των...

Read more
Η Μαλεσίνα δεν λησμονεί τα μεγαλεία του Θεού
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Μαλεσίνα δεν λησμονεί τα μεγαλεία του Θεού

26 Μαρτίου 2026

Την καθιερωμένη Ιερά Λιτανεία του αποτμήματος της Τιμίας Χειρός του Αγίου Αποστόλου Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού, εις ανάμνησιν της ιεράς...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Σταυρός ο φύλαξ πάσης της οικουμένης»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Σταυρός ο φύλαξ πάσης της οικουμένης»

26 Μαρτίου 2026

Η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης, ποιμαντικώς αποβλέπουσα στον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση των πιστών και μάλιστα κατά...

Read more
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

26 Μαρτίου 2026

Με την πρέπουσα επισημότητα εορτάσθηκε, κατά το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου 2026, η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της...

Read more
Τρισαρχιερατικός εορτασμός του Ευαγγελισμού στην Λαμία
Εκκλησία της Ελλάδος

Τρισαρχιερατικός εορτασμός του Ευαγγελισμού στην Λαμία

26 Μαρτίου 2026

Με εθνική περηφάνια, λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών κάθε ηλικίας να κατακλύζουν τον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό...

Read more
Εκκλησία και λαός τίμησαν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Καρδίτσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκκλησία και λαός τίμησαν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Καρδίτσα

25 Μαρτίου 2026

Την Τετάρτη 25 Μαρτίου, ημέρα διπλής εορτής για την Ορθοδοξία και το Έθνος μας, κατά την οποία τιμάται το χαρμόσυνο...

Read more
Πανηγυρικά τιμήθηκε η εορτή της 25ης Μαρτίου στον Πειραιά
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικά τιμήθηκε η εορτή της 25ης Μαρτίου στον Πειραιά

25 Μαρτίου 2026

Πανηγυρικά τιμήθηκε η εορτή της 25ης Μαρτίου στον Πειραιά με Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και την παρέλαση στο κέντρο της πόλης. Στον...

Read more
Η Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Θεσσαλονίκη

25 Μαρτίου 2026

   Το πρωί της Τετάρτης 25 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας και η Πατρίδα μας εορτάζουν τη...

Read more
Λαμπρά πανήγυρις Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Καρδίτσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρά πανήγυρις Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Καρδίτσης

25 Μαρτίου 2026

Την Τετάρτη 25 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και...

Read more
Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

25 Μαρτίου 2026

Με επίκεντρο τον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων τίμησε την Τετάρτη 25...

Read more
Κατάμεστο το Θέατρο Άμφισσας στη λαμπρή εορταστική εκδήλωση της 25ης Μαρτίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Κατάμεστο το Θέατρο Άμφισσας στη λαμπρή εορταστική εκδήλωση της 25ης Μαρτίου

25 Μαρτίου 2026

Με μεγάλη επιτυχία και έντονο εθνικοθρησκευτικό χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας η εορταστική εκδήλωση της...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Η διπλή του γένους γιορτή
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Καιρός Επανευαγγελισμού

24 Μαρτίου 2026

του Αρχιμ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου Δρ. Θεολογίας Η προσμονή του Μεσσία από τον Ισραηλιτικό λαό αποτελούσε  για πολλά χρόνια, το συνδετικό...

Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

«Ἐπὶ σοὶ Χαίρει, Κεχαριτωμένη. Πᾶσα ἡ κτίσις»

24 Μαρτίου 2026
«Το βάθος το υψοποιόν και το ύψος το ταπεινόν»

«Το βάθος το υψοποιόν και το ύψος το ταπεινόν»

24 Μαρτίου 2026
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Η σύλληψη του Ιησού από την Παρθένο Μαρία – Το υπέρλογο καί υπερφυσικό μυστήριο

24 Μαρτίου 2026
«Το βάθος το υψοποιόν και το ύψος το ταπεινόν»

«Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό Κεφάλαιον»!

24 Μαρτίου 2026
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Ένας άγγελος συνομιλεί με την Παρθένο, για να μην ξαναμιλήσει ο διάβολος με γυναίκα

24 Μαρτίου 2025
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Λόγος εις τον Ευαγγελισμόν της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών και Αειπαρθένου Μαρίας

24 Μαρτίου 2025
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Ομιλία στον Ευαγγελισμό της πανυπέραγνης Δέσποινας μας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας

24 Μαρτίου 2024
Ομιλία για την 25η Μαρτίου – Αρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου ΣΧΗ (ΣΙ)

Ομιλία για την 25η Μαρτίου – Αρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου ΣΧΗ (ΣΙ)

24 Μαρτίου 2024
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου

24 Μαρτίου 2024
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Ομιλία για τη Γιορτή της 25ης Μαρτίου

23 Μαρτίου 2023
Η διπλή του γένους γιορτή

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η αναδημιουργία του κόσμου

23 Μαρτίου 2023
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Πανηγύρι της πίστης και της λευτεριάς

23 Μαρτίου 2023
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Λόγος εις τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

23 Μαρτίου 2023
Ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου με άδειες τις Εκκλησίες

Ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου με άδειες τις Εκκλησίες

25 Μαρτίου 2020
Η διπλή του γένους γιορτή

«Εὐαγγελίζου γῆ χαρὰν μεγάλην…»

25 Μαρτίου 2019
Η διπλή του γένους γιορτή

«Γαβριὴλ ἐξ οὐρανοῦ, τὸ Χαῖρε κράζει τῇ σεμνῇ…»

24 Μαρτίου 2019
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

24 Μαρτίου 2017
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Τίποτε ἀδύνατο γιὰ τὸ Θεὸ

24 Μαρτίου 2020
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Μεγάλα τὰ ἔργα τοῦ Θεοῦ!

16 Νοεμβρίου 2023
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Εἰς τὴν 25ην Μαρτίου

16 Νοεμβρίου 2023
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

24 Μαρτίου 2017
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Ευαγγελίζου Ελλάδος Γή Χαρά Μεγάλη.

24 Μαρτίου 2017
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Εὐαγγελισμὸς καὶ Ἑλλάδα

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Ἀριθμοί {τό τέταρτο βιβλίο τῆς Ἁγίας Γραφῆς} «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Ἀριθμοί {τό τέταρτο βιβλίο τῆς Ἁγίας Γραφῆς} «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Για την Δευτέρα Παρουσία – Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Aρχιμ. Ιάκωβος Κανάκης: "Ἀλήθεια ὑπάρχει ὁ διάβολος; ἤ εἶναι ἀποτέλεσμα τῆς φαντασίας τῶν ἀνθρώπων;"

Ὅμιλία ἐγκωμιαστική στόν ἀπόστολο Παῦλο. Ἅγιος Ἰωάννης Χρυσόστομος

Ὅμιλία ἐγκωμιαστική στόν ἀπόστολο Παῦλο. Ἅγιος Ἰωάννης Χρυσόστομος

Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, Η ΠΡΟΦΑΣΙΣ ΤΩΝ ΟΚΝΗΡΩΝ: ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΗ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ…

Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, Η ΠΡΟΦΑΣΙΣ ΤΩΝ ΟΚΝΗΡΩΝ: ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΗ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ…

Θαῦμα σὲ μονάδα στρατοῦ

Θαῦμα σὲ μονάδα στρατοῦ

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist