• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Οι Στρατιωτικοί Ιερείς κατά τα έτη 1836-1844 {Ι΄ ΜΕΡΟΣ}

in Στρατιωτικοί Ιερείς
9 Ιουνίου 2017
byPoimin.gr Team
Οι Στρατιωτικοί Ιερείς κατά τα έτη 1836-1844 {Ι΄ ΜΕΡΟΣ}
Share on FacebookShare on Twitter

Aρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)
Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Η λειτουργική ζωή μέσα στο στράτευμα, με την συστηματική και μόνιμη παρουσία Στρατιωτικών Ιερέων, αλλά και με την ανέγερση Ιερών Ναών, αρχίζει να εντάσσεται μέσα στο γενικότερο πρόγραμμα και πνεύμα και βεβαίως για να τελούνται οι Ιερές Ακολουθίες χρειάζεται να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Έτσι εκτός του Ιερέα που είναι ο λειτουργός, χρειάζονται τα ιερά σκεύη, τα εκκλησιαστικά βιβλία, αλλά και ο ιεροψάλτης, ο οποίος αποτελεί τη φωνή του πιστού λαού.

Η Διοίκηση της Στρατιωτικής Σχολής ζητά την άδεια να δίνεται μισθός στον ψάλτη, σαράντα δραχμών και ρωτά εάν πρέπει να τον ψάλτη αυτόν να τον τοποθετήσει στη δύναμη της Σχολής ή να τον έχει σαν προσκολλώμενο. Αυτό το ερώτημα αποτελεί ένα νέο δεδομένο μέσα στη λειτουργία του στρατεύματος, στο οποίο θα κληθεί η προϊσταμένη αρχή της Σχολής να τοποθετηθεί και γενικότερα η Γραμματεία των Στρατιωτικών, με μια γενικότερη τοποθέτηση για παρόμοιο ερώτημα από κάποια φρουρά, προκειμένου το θέμα αυτό να αντιμετωπιστεί με ομοιόμορφο τρόπο, χωρίς βεβαίως να εκλείπουν και οι εξαιρέσεις, κατά περίπτωση και περίσταση.

Στις 17 Οκτωβρίου 1841, ο Ιερέας της πρωτευούσης Ηλίας Γερασίμου, αποστέλλει επιστολή προς το ανώτερο Φρουραρχείο Αθηνών, με την οποία αναφέρει ότι ꞉ «υπηρετώ ως Ιερεύς εις διάφορα στρατιωτικά σώματα εξεπλήρωσα τα καθήκοντα μου καθ’ όλον το διάστημα». Στη συνέχεια ακολουθούν διάφορες συστατικές επιστολές για τον εν λόγω Ιερέα, που μαρτυρούν και επιβεβαιώνουν το έργο το οποίο επιτέλεσε, ανταποκρινόμενος πλήρως στην αποστολή του. Στην πρώτη συστατική επιστολή στην οποία θα παρουσιάσουμε υπογράφουν ο Στρατηγός Μπίζας, ο Συνταγματάρχης Χατζηχρίστου, ένας Αντισυνταγματάρχης του οποίου η υπογραφή είναι δυσανάγνωστη, καθώς επίσης υπογράφουν και οι Πανουριάς και Γκούμας, οι οποίοι στην επιστολή τους, με ημερομηνία 5 Μαρτίου 1834, αναφέρουν ꞉ «από ζήλον πατριωτικών κινούμενος συνηγωνίσας μεθ’ ημών απ’ αρχής του ιερού αγώνος χρησιμεύων του θρησκευτικού ιερού χρέους δια της προς τους στρατιώτας ευλο΄γιας του εις τας διαφόρους εκφράσεις των μαχών».

Στην επιστολή αυτή γίνεται λόγος ότι και τα δύο παιδιά του Ιερέως ο Γεώργιος και ο Δημήτριος, πολέμησαν σαν στρατιώτες, χωρίς να λάβουν καμία χρηματική αντιμισθία. Βλέπουμε σε αυτή την ιερατική οικογένεια, όπως και σε πολλές άλλες, κανένας δεν έμεινε πίσω και κανένας δεν αποποιήθηκε των ευθυνών και των υποχρεώσεων του, έναντι της πατρίδος. Την επιστολή αυτή που συνέταξαν και υπέγραψαν οι ανωτέρω στρατιωτικοί, την επικυρώνουν η Δημογεροντία της Ναυπλίας, δίδοντάς της έτσι κύρος, έχοντας ακόμα νωπές τις μνήμες, μέσα από τα πεδία των μαχών και μέσα από τις κακουχίες και αντιξοότητες του πολέμου.

Ακολουθεί συστατική επιστολή, από το Βασιλικό Στρατιωτικό Διοικητήριο, με ημερομηνία 8 Μαΐου 1834, για τον ίδιο Ιερέα, αλλά και ο Γενικός Επιθεωρητής των Βασιλικών Στρατευμάτων, με το ΜΑΡΤΥΤΙΚΟΝ που χορηγεί στον Ιερέα Γερασίμου, την 1η Οκτωβρίου 1834, αναφέρει ότι ꞉ «εξετέλεσε πάντοτε τα ιερατικά του χρέη με μεγάλη προθυμία και ζήλον και αφοσίωσιν δια τον υψηλόν θρόνον». Ακολουθεί μια τέταρτη συστατική επιστολή από τον αρχηγό Β. Χωροφυλακής Φρουράς Ναυπλίας, με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 1834 και την υπογράφει ο Ρόσνερ, οποίος ομολογεί για τον Ιερέα που εξετάζουμε, ότι ήταν αφοσιωμένος στο έργο και στην αποστολή του, εκφράζοντας ꞉ «προς αυτόν ευγνωμοσύνην μας ως προς τούτοις να του εγχειρήσωμεν το παρόν δια να ήθελεν τω χρησιμεύση εις πάσαν περίστασιν».

Τελειώνοντας, αναφέρουμε το «ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΝ», που χορηγήθηκε στον Ιερέα Γερασίμου, από την Διοίκηση του Πυροβολικού Τάγματος όπου αναφέρεται εξαιτίας ꞉ «του ακαμάτου του ζήλου καθώς και των ιδιαιτέρων αρετών του συνετέλεσε τα μέγιστα προς βελτίωσιν και μόρφωσιν των χριστιανικών έργων όλου του τάγματος». Μετά τα ανωτέρω που παραθέσαμε και τα οποία όλα αυτά τα κατέθεσε όπως είπαμε παραπάνω με αναφορά του στο Φρουραρχείο των Αθηνών, προφανώς όλη αυτή η αλληλογραφία διαβιβάστηκε προς την Ιεραρχία την Στρατιωτική και έρχεται ο Όθων με έγγραφό του, στις 22 Οκτωβρίου 1841, λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάθεση της αναφοράς του Ιερέως και εγκρίνει τον μισθό αυτού ꞉ «χάρη της μετ’ επιμελείας και ζήλου πολυετούς εκτελέσεως των χρεών του».

Για μια ακόμα φορά μέσα από αυτά τα έγγραφα, έρχεται να τονιστεί η ουσιαστική παρουσία και συμβολή του κλήρου μέσα στον αγώνα. Έναν αγώνα για ελευθερία, που μέσα από αυτή την ελευθερία επιτυγχάνεται η ανάπτυξη και η προβολή του ανθρωπίνου προσώπου. Μια ελευθερία που αφήνει τον άνθρωπο να δημιουργήσει, να προσφέρει, να προχωρήσει μπροστά για το καλό όλης της ανθρωπότητας.

agios_kosmasΣε αυτό το σημείο θα ήθελε να μεταφέρω ένα απόσπασμα από ομιλία του π. Γεωργίου Μεταλληνού, που αναφέρει τα εξής ꞉ «Ο Ορθόδοξος Κλήρος δεν μπορεί να μη συμμετάσχει στους εθνικούς-απελευθερωτικούς αγώνες, διότι το έργο του και στην περίοδο της ειρήνης είναι απελευθερωτικό. Αγώνας για την καταξίωση του Ρωμηού, ως απελευθέρωση από τα δεσμά της εσωτερικής δουλείας, της αμαρτίας. H εσωτερική δε δουλεία κατά κύριο λόγο επιφέρει και την εξωτερική. Διότι δουλεία δεν είναι, κυρίως, η αναγκαστική υποταγή, αλλά η εσωτερική υποταγή και ταύτιση με τον κατακτητή, η νέκρωση του πνεύματος αντιστάσεως και του ψυχικού δυναμισμού. Γι’ αυτό και πιστεύουμε, ότι η σημαντικότερη προσφορά του Ράσου στο έθνος μας δεν ήταν τόσο η συμμετοχή του Κλήρου στις ένοπλες εξεγέρσεις και συγκρούσεις, όσο η συμβολή του Ράσου στη συντήρηση του ελληνορθοδόξου φρονήματος του Γένους και της αγάπης του προς την ελευθερία. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν θα μπορούσε να υπάρξει Εικοσιένα».

Ο Ιερέας Ηλίας Γερασίμου μέσα από τα έγγραφα που τον αφορούν, όπως και όλοι οι Ιερείς τους οποίους έχουμε αναφέρει και θα αναφέρουμε, έδρασε και στα δύο επίπεδα τα οποία αναφέρει ο π. Μεταλλήνος. Έδρασε και αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την ελευθερία της πατρίδος, αλλά και συνετέλεσε στην γενικότερη ζωή του τάγματος, όπως αναφέρει η Διοίκηση του Τάγματος του Πυροβολικού. Όσο και αν θέλουν κάποιοι να αποκρύψουν την αλήθεια, όσο και αν αγωνίζονται να αλλοιώσουν αυτήν την αλήθεια, όσο και αν θέλουν να μας πουν ότι η Εκκλησία και οι λειτουργοί Της δεν έκαναν τίποτα, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και αφήνουμε αυτά τα στοιχεία να μιλήσουν. Αφήνουμε την ιστορία να βροντοφωνάξει την αλήθεια και το αίμα αυτών που έδωσαν τη ζωή τους, για να είμαστε εμείς σήμερα εδώ, θα μυρίσει και θα σκορπίσει την ευωδία της ελευθερίας.

Ένας Γάλλος ιστορικός ο Εduard Driault (1864-1947), καθηγητής πανεπιστημίου της Γαλλίας, με έδρα τη σύγχρονη ιστορία, μεταξύ των άλλων έργων του, στο πεντάτομο έργο που εξετάζει την περίοδο 1821-1923, αναφέρει ότι ꞉ «Υπάρχουν στην ιστορία δύο είδη λαών, αυτοί που κτίζουν – και ποτέ κανένας λαός δεν έκτισε τόσο καλά όσο οι Έλληνες – και αυτοί που καταστρέφουν και ίσως κανένας λαός δεν είχε ποτέ, στο βαθμό που το έχουν οι Τούρκοι, το πνεύμα της καταστροφής». Σε αυτό το κτίσιμο συνέβαλλε τα μέγιστα και η Εκκλησία και οι λειτουργοί της, οι οποίοι με πνεύμα αυτοθυσίας, περηφάνιας εθνικής, με ηρωικό, αγωνιστικό και αποστολικό φρόνημα, με πορεία που χάραξαν μέχρι και το θάνατο, πορεύτηκαν αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις και προσκλήσεις κάθε εποχής και τοποθετώντας τα πράγματα στη θέση τους, όταν οι άλλοι είχαν χάσει κάθε αίσθηση του χρέους και της αποστολής των ή το χειρότερο είχαν εγκαταλείψει είτε κάθε προσπάθεια αγώνος, είτε είχαν φύγει, χωρίς να ενδιαφέρονται για το μέλλον του τόπου τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό το οποίο γνώριζε ο κατακτητής και το ομολογεί ο Charles Frazee στο βιβλίο του «Ορθόδοξος Εκκλησία και ελληνική ανεξαρτησία 1821-1852» και διασώζει το υπόμνημα του Βρετανού δραγουμάνου Pisani, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει : «Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πως ο ελληνικός Κλήρος είναι η πραγματική αιτία της εξεγέρσεως των Ελλήνων υπηκόων της Τουρκίας». Σε αυτό το σημείο θα αναφέρουμε την επιστολή, που έστειλε ο Ηγούμενος του Μεγάλου Σπηλαίου στον Ιμπραήμ, όταν ο δεύτερος τον προκαλούσε να παραδοθεί. Η αγωνιστική στάση του Ηγουμένου και το φρόνημά του φαίνεται στο κείμενο που ακολουθεί ꞉

«Υψηλότατε αρχηγέ των Οθωμανικών αρμάτων, χαίρε.

Ελάβομεν το γράμμα σου και είδομεν τα όσα γράφεις. Ηξεύρομεν πως είσαι εις τον κάμπον των Καλαβρύτων πολλάς ημέρας και ότι έχεις όλα τα μέσα του πολέμου. Ημείς δια να προσκυνήσωμεν είναι αδύνατον, διότι είμεθα ορκισμένοι εις την πίστη μας, ή να ελευθερωθώμεν ή να αποθάνωμεν πολεμούντες, και κατά το αϊνί (πίστη) μας, δεν γίνεται να χαλάσει ο ιερός όρκος της πατρίδος μας. Σας συμβουλεύομεν, όμως, να υπάγεις να πολεμήσεις σε άλλα μέρη, διότι αν έρθεις εδώ να μας πολεμήσεις και μας νικήσεις, δεν είναι μεγάλον κακόν, διότι θα νικήσεις παπάδες. Αν όμως νικηθείς, το οποίον ελπίζομεν άφευκτα με τη δύναμη του Θεού, διότι έχομεν και θέση δυνατή, και θα είναι εντροπή σου και τότε οι Έλληνες θα εγκαρδιωθούν και θα σε κυνηγούν πανταχού. Ταύτα σε συμβουλεύομεν και ημείς, κάμε ως γνωστικός το συμφέρον σου. Έχομεν και γράμματα από την βουλή και αρχιστράτηγον Θεόδωρον Κολοκοτρώνην, ότι εις πάσαν περίπτωσιν πολλήν βοήθειαν θα μας στείλει, παλληκάρια και τροφάς, και ότι ή θα ελευθερωθώμεν τάχιστα ή θα αποθάνωμεν κατά τον ιερόν όρκον της Πατρίδος μας.

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ ο Ηγούμενος
Και οι συν εμοί παπάδες και καλόγεροι
Την 22αν Ιουνίου 1827, Μέγα Σπήλαιον».

apanxonismos_patriarxouΚαταλαβαίνουμε επομένως ότι Έλληνας παπάς, ποτέ δεν έσκυψε το κεφάλι, παρά μόνο όταν τον αποκεφάλιζε ο κατακτητής. Αλλά και τότε το τίμιο αίμα του, καθαγίαζε τη ταλαιπωρημένη και χιλιοβασανισμένη Ελλάδα και προσέφερε στους σκλαβωμένους Έλληνες το μήνυμα της Αναστάσεως.

Τελειώνοντας και την σημερινή μας παρουσίαση, θεωρούμε ευλογημένους τους εαυτούς μας, που υπηρετούμε σε ένα Σώμα που έχει καθαγιαστεί από μορφές που στέκουν με τα χέρια τους ανοικτά μπροστά στο θρόνο του Θεού και παρακαλούν για το λαό και το Έθνος μας, που και σήμερα ταλαιπωρείται και αναζητά την ανάσταση. Και αυτή η ανάσταση θα έλθει μέσα από την επιστροφή μας, στις ρίζες, στον πολιτισμό, στα ήθη και στα έθιμα μας και πάνω από όλα στην πίστη των πατέρων μας.

Συνεχίζεται {20}

Πρόσφατα Άρθρα

H εορτή του Αγίου Παγκρατίου  στην Ι. Μ. Αγίου Δημητρίου Δρυμού Βονίτσης
Εκκλησία της Ελλάδος

H εορτή του Αγίου Παγκρατίου στην Ι. Μ. Αγίου Δημητρίου Δρυμού Βονίτσης

10 Ιουλίου 2026

Την ιερά μνήμη του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Παγκρατίου, Επισκόπου Ταυρομενίας τίμησε την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 η Αδελφότητα της Ιεράς...

Read more
Θεία Κοινωνία και αιμοδοσία
Πνευματικές Διδαχές

Θεία Κοινωνία και αιμοδοσία

10 Ιουλίου 2026

Ιωάννη Καρδάση, Χημικού-Οικονομολόγου Άκρως ενδιαφέρουσα η αναφορά του Αρχιμανδρίτη π. Νικόδημου Μπαρούση στο τεύχος της 6.02.04 του αγαπητού «Ο.Τ.» σχετικά...

Read more
Ο Θυμός, η οργή και η θεραπεία τους
Πνευματικές Διδαχές

Ο Θυμός, η οργή και η θεραπεία τους

10 Ιουλίου 2026

Η εισήγηση του θέματος έγινε από τον π. Λάμπρο Κολώνα στη συνάντηση των νέων όπου πραγματοποιείται κάθε Τρίτη στις 20:30

Read more
Επίσκεψη του Μητρ. Μαντινείας και Κυνουρίας  στην Υπουργό Πολιτισμού
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσκεψη του Μητρ. Μαντινείας και Κυνουρίας  στην Υπουργό Πολιτισμού

10 Ιουλίου 2026

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου με την Υπουργό...

Read more
Τό δευτερόλεπτο πού ζοῦμε,ἐκεῖνο εἶναι δικό μας
Πνευματικές Διδαχές

Τό δευτερόλεπτο πού ζοῦμε,ἐκεῖνο εἶναι δικό μας

10 Ιουλίου 2026

-Γέροντα δεν έχουμε πολύ διάθεση για να προσευχηθούμε.Όλο το αναβάλλουμε για αύριο,μεθαύριο έχουμε μία δουλειά,ίσως την άλλη εβδομάδα λέμε... -Αυτό...

Read more
Αν θες να γίνεις πραγματικά πλούσιος…
Πνευματικές Διδαχές

Αν θες να γίνεις πραγματικά πλούσιος…

10 Ιουλίου 2026

«Όποιος θέλει να γίνει πλούσιος, ας γίνει φτωχός, για να μην έχει καμιά ανάγκη και να αισθάνεται πλούσιος· ας ξοδεύει...

Read more
Άγιος Πορφύριος: Μοναστήρι είναι και το σπίτι σου, αν θες
Πνευματικές Διδαχές

ΜΑΡΤΥΡΙΑ: «Ο Άγιος Πορφύριος ήταν δίπλα μου σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής μου»

10 Ιουλίου 2026

Σᾶς χαιρετῶ, αἰσθανόμενη ὅτι ἀπευθύνομαι σὲ δικούς μου ἀνθρώπους, ἀφοῦ ὅλοι ἔχουμε ἕνα κοινὸ σημεῖο τόσο μεγάλο καὶ δυνατὸ στὴ...

Read more
Η Ελαφόνησος εόρτασε την διπλή επέτειο της ένωσής της με την Ελλάδα και των εγκαινίων του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ελαφόνησος εόρτασε την διπλή επέτειο της ένωσής της με την Ελλάδα και των εγκαινίων του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος

9 Ιουλίου 2026

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 εορτάστηκαν στην Ελαφόνησο, με λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή, δύο επέτειοι: της ένωσης του νησιού με...

Read more
Επιστροφή στις ρίζες και τις αξίες των προγόνων μας
Εκκλησία της Ελλάδος

Επιστροφή στις ρίζες και τις αξίες των προγόνων μας

9 Ιουλίου 2026

Στην ημιορεινή περιοχή του Κεντρικού Έβρου, στον οδικό επαρχιακό άξονα Μάνδρας-Μικρού Δερείου, ευρίσκεται το χωριό Κυριακή με δυο μεταβυζαντινούς Ναούς,...

Read more
Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου και Πνευματικού στη Φυτειά Ημαθίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου και Πνευματικού στη Φυτειά Ημαθίας

9 Ιουλίου 2026

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον...

Read more
Επίσκεψη ρωμαιοκαθολικών φοιτητών-στελεχών  του Βατικανού στην Ιερά Σύνοδο
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσκεψη ρωμαιοκαθολικών φοιτητών-στελεχών του Βατικανού στην Ιερά Σύνοδο

9 Ιουλίου 2026

Σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026, 25 ρωμαιοκαθολικοί φοιτητές-στελέχη του Βατικανού από 20 χώρες επισκέφθηκαν τα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου της...

Read more
Προσκυνηματική Εκδρομή της Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας στον Πόντο και στην Κωνσταντινούπολη
Εκκλησία της Ελλάδος

Προσκυνηματική Εκδρομή της Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας στον Πόντο και στην Κωνσταντινούπολη

9 Ιουλίου 2026

Προσκυνηματική επίσκεψη στα αγιασμένα και αιματοβαμμένα χώματα του Πόντου και στην ιστορική καθέδρα της Ρωμιοσύνης, την Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησε η Ιερά...

Read more
Η εορτή του Αγίου Προκοπίου στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του Αγίου Προκοπίου στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας

9 Ιουλίου 2026

  Την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του αγίου και ενδόξου...

Read more
Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου

9 Ιουλίου 2026

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου, ο...

Read more
Ο εορτασμός της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Προκοπίου στην Ι. Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Προκοπίου στην Ι. Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

9 Ιουλίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκαν κατά το διήμερο 7 και 8 Ιουλίου οι Άγιοι Κυριακή και Προκόπιος στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Το μήνυμα της Ε’ Κυριακής Ματθαίου
Κηρύγματα

Ή θα ζούμε με τον Χριστό ή με τον διάβολο

4 Ιουλίου 2026

«Τί ἡμῖν καὶ Σοί, Ἰησοῦ, Υἱὲ τοῦ Θεοῦ; ἦλθες ὧδε πρὸ καιροῦ βασανίσαι ἡμᾶς;». «Γιατί ἀνακατεύεσαι στὶς δουλειές μας, Ἰησοῦ, Υἱὲ τοῦ Θεοῦ; Ἦρθες πρὶν τὴν ὥρα Σου, γιὰ νὰ μᾶς βασανίσῃς;». Μὲ αὐτὰ τὰ δύο ἐρωτήματα ὑποδέχεται, ἀδελφοί μου, τὸν Κύριο ἡ λεγεώνα τῶν δαιμόνων...

Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»

Παραίνεση για πνευματικό βίο

4 Ιουλίου 2026
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Κυριακή Ε΄ Ματθαίου. ( (†) Μητροπολίτου Τρίκκης καὶ Σταγῶν Διονυσίου)

4 Ιουλίου 2026
Το μήνυμα της Ε’ Κυριακής Ματθαίου

«Ποιος δεν θέλει την σωτηρία μας;»

27 Ιουλίου 2024
10 απλά καθημερινά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να ευαρεστούμε τον Χριστό

Ευχαριστώ το Θεό; Έξοδος απ’ το Εγώ!

27 Ιουλίου 2024
Το μήνυμα της Ε’ Κυριακής Ματθαίου

Το μήνυμα της Ε’ Κυριακής Ματθαίου

24 Ιουλίου 2021
Το μήνυμα της Ε’ Κυριακής Ματθαίου

Η αποστροφή για το σπίτι

11 Ιουλίου 2020
Το Ευαγγέλιο της Χαράς!

Το μήνυμα της Κυριακής Ε’ Ματθαίου

20 Ιουλίου 2019
Το μήνυμα της Ε’ Κυριακής Ματθαίου

Ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο σωτήρας του ανθρωπίνου γένους

30 Ιουνίου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής. E’ Ματθαίου

30 Ιουνίου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Κυριακή Ε΄ Ματθαίου –«Κατὰ κρημνού»

30 Ιουνίου 2018
Tί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ

Κυριακή Ε Ματθαίου “ἐν οἰκίᾳ οὐκ ἔμενεν, ἀλλ’ ἐν τοῖς μνήμασιν”

30 Ιουνίου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Μὴ παίζετε μαζὺ της ποτέ!…

30 Ιουνίου 2018
Next Post
Ἰησοῦς τοῦ Ναυῆ {τό ἕκτο βιβλίο τῆς Ἁγίας Γραφῆς} «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Ἰησοῦς τοῦ Ναυῆ {τό ἕκτο βιβλίο τῆς Ἁγίας Γραφῆς} «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

1)Ἐμφανίσεις τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου. 2)Ἐκζήτηση συγγνώμης ἀπὸ τὸν Ἅγιο Νεκτάριο τὸν Θαυματουργό

Ἡ εὐωδιαστή Κάρα καί ὁ δύσπιστος μοναχός

Ἡ εὐωδιαστή Κάρα καί ὁ δύσπιστος μοναχός

Η προφητεία του Γέροντα Παϊσιου για πόλεμο Ρωσίας-Τουρκίας

Ἡ Θεία Κοινωνία καί ὁ φόβος γιά τήν μετάδοση μολυσματικῶν νοσημάτων.

Ἡ Θεία Κοινωνία καί ὁ φόβος γιά τήν μετάδοση μολυσματικῶν νοσημάτων.

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist