• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος

in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Στρατιωτικοί Ιερείς
23 Ιουλίου 2017
byPoimin.gr Team
Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος
Share on FacebookShare on Twitter

(1854 -1860 Ζ ΄ ΜΕΡΟΣ)

Aρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)

Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Αρκετές φορές έχουμε αναφέρει, ότι εξαιτίας της έλλειψης Στρατιωτικών Ιερέων, οι εκάστοτε Σχηματισμοί και Τάγματα, καλούσαν περιστασιακά ή ανέθεταν μόνιμα σε κάποιο Ιερέα από την ευρύτερη περιοχή, την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών αυτών, παράλληλα με τα ποιμαντικά τους καθήκοντα στις ενορίες που ήταν τοποθετημένοι. Βεβαίως αυτό είναι μια τακτική που μέχρι και σήμερα εφαρμόζεται, αφού αρκετές οργανικές θέσεις από αυτές που είναι θεσμοθετημένες, παραμένουν κενές εξαιτίας, είτε της μη διοργανώσεως διαγωνισμού, είτε ελλείψεως ενδιαφέροντος από την πλευρά των Ιερέων.

Το δεύτερο ενδεχόμενο δεν ισχύει και τόσο, αφού και σήμερα υπάρχει ενδιαφέρον από κληρικούς της Εκκλησίας μας, που θέλουν να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά αρκετές φορές δεν προχωρά η διαδικασία του διαγωνισμού της προσλήψεως από την πλευρά του Υπουργείου, που έχει την αρμοδιότητα και ευθύνη για κάτι τέτοιο. Έτσι προκειμένου οι Μονάδες μας και οι Σχηματισμοί, που βρίσκονται σε ολόκληρη την επικράτεια και στους τρεις Κλάδους, να μην στερούνται του Λόγου του Θεού και της χάριτος του Θεού μέσα από τις Ιερές Ακολουθίες και τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας, καλύπτονται περιστασιακά, από τους κατά τόπους Ιερείς των Ιερών Μητροπόλεων.

Μέσα σε αυτήν την τακτική που ακολουθείται, υπάρχει θα μπορούσαμε να πούμε εν γνώσει αυτών που γράφουμε, ένα σημαντικό κενό σε αυτόν τον τομέα της ποιμαντικής διακονίας. Ο Στρατιωτικός Ιερέας, καλείται θέτοντας τον εαυτό του στη διακονία των υπηρετούντων την πατρίδα μας, να αναλώνεται σε αυτό το κομμάτι, που η Εκκλησία τον όρισε να υπηρετεί με πιστότητα και ακρίβεια. Καλείται όλη του η διακονία να χαρακτηρίζεται από ένα πνεύμα ανησυχίας για την πορεία και το μέλλον αυτών, που μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ της οικογενείας τους και της πατρίδας.

Η ενορία του και οι ενορίτες του είναι άνθρωποι, που μπορεί να μην χαρακτηρίζονται από την μονιμότητά τους στον ίδιο χώρο, εξαιτίας των μεταθέσεών τους, όμως έχουν τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τα ίδια ενδιαφέροντα, με τους λοιπούς ανθρώπους που καλούνται να αντιμετωπίσουν την σκληρή και στυγνή πολλές φορές καθημερινότητα, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε με αποτυχία, εξαιτίας των επιλογών που θα κάνουν.

Καλείται συμμεριζόμενος τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος – λειτουργήματος του Στρατιωτικού, να αγρυπνά και να προσέχει τους προβατόσχημους λύκους, διαφόρων κατηγοριών και μορφών, που έρχονται να πλανήσουν και να προβληματίσουν, αυτούς που έχουν θέσει τον εαυτό τους, στην διαφύλαξη πέραν των συνόρων και της ακεραιότητας της χώρας μας, των αξιών και των παραδόσεών μας, μεταξύ αυτών και της πίστεώς μας. Αυτό το έργο δεν είναι και τόσο εύκολο, αν σκεφτούμε ότι οι πειρασμοί, οι προκλήσεις και οι προσκλήσεις, από κάθε πλευρά είναι τόσες πολλές, που ο Στρατιωτικός Ιερέας, δεν πρέπει να αναλώνεται με κάτι άλλο. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεφεύγει του έργου και της αποστολής του, που θα τον εμποδίσει να αντιληφθεί την πραγματικότητα και τον κίνδυνο. Πρέπει να είναι μπροστά και όχι πίσω, τρέχοντας να προλάβει ή να πιάσει την καθημερινότητα.

Οφείλει σε μια εποχή που έχει αλλάξει. Σε μια εποχή που ζητά όλο και περισσότερα. Σε μια εποχή που τα προβλήματα, έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν οδηγήσει τον άνθρωπο σε ένα αδιέξοδο, οδηγώντας τον στην αναζήτηση της ελευθερίας και ενός τρόπου ζωής που δεν θα τον πνίγει, χωρίς όμως να το έχει καταφέρει, οφείλει να αγωνίζεται «από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός», ώστε να μην χάσει καμία ψυχή, για την οποία θα δώσει λόγο στο Θεό. Γι’ αυτό και πολύ σοφά κατά τη γνώμη μας, το Νομοθετικό Διάταγμα που διέπει μέχρι και σήμερα το Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων, δεν επιτρέπει να έχει κάποιο άλλο ενοριακό έργο, ο Ιερέας του Στρατού. Είναι τόσο μεγάλο το έργο που έχει να επιτελέσει, εντός του στρατεύματος που δεν του μένει χρόνος για τίποτε άλλο.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή, που διάφορες ομάδες, ξένες προς την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά μας και προπαντός την πίστη μας, προσπαθούν να εισχωρήσουν μέσα και στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι αιρέσεις, με τις διάφορες μορφές που έχουν, η αθεΐα, η επιστροφή προς το αρχαιοελληνικό πνεύμα κ.α. , είναι κάποια από τα προβλήματα που καλείται σε θέματα πίστεως, να αντιμετωπίσει ο Ιερέας. Καλείται με πολύ διάκριση, με πίστη και με θεολογική κατάρτιση, μα πάνω από όλα με πολύ αγάπη Χριστού, να δίνει μια μαρτυρία τέτοια, πριν όλα αυτά αρχίσουν να εξαπλώνονται και να δημιουργούν βάσεις και θεμέλια, που σκοπό και στόχο έχουν, να αλλάξουν τη μορφή του στρατεύματος, μέσα από την αλλοίωση της πίστεώς μας και να μεταβάλλουν τις συνειδήσεις και πεποιθήσεις των ανθρώπων μας.

Μέχρι και σήμερα αυτό που βλέπουμε και κάνουμε το Σταυρό μας ευχαριστώντας τον Θεό, είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αντιστέκονται. Δίνουν ένα δυναμικό παρόν, μέσα στο σήμερα, αντλώντας δύναμη από το παρελθόν, από τις παραδόσεις τις οποίες τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια, σε πείσμα όλων εκείνων που θέλουν να τις τροποποιήσουν, να τις αγνοήσουν, προκειμένου με ασφάλεια να προχωρήσουν στο μέλλον. Δίπλα σε αυτό το έργο που αγωνίζονται να φέρουν εις πέρας οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, στέκεται και η Εκκλησία μας σύσσωμη, αλλά και με τους Στρατιωτικούς Ιερείς που έχει διαθέσει με πολύ αγάπη, ώστε σε κάθε λεπτό της ώρας, να υπάρχει «Φως Χριστού».

Γίνονται λάθη, δεν τα αποκρύπτουμε. Προσευχόμαστε να μην είναι τραγικά και ανεπανόρθωτα, με τεράστιες απώλειες και καταστροφές. Διδασκόμαστε από τα λάθη και προχωρούμε, χωρίς να τα επαναλαμβάνουμε. Κοιτάζουμε μπροστά. Προσπαθούμε να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο που χάσαμε, εξαιτίας των λαθών και των ατελειών που έχουμε και εμείς ως άνθρωποι. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε κάθε κάλεσμα, σε κάθε φωνή που μας καλεί, ενώ πνίγεται από τις σύγχρονες σειρήνες. Απλώνουμε το χέρι μας, για να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας, που παλεύει στα κύματα της προσωπικής του θάλασσας ή και του ωκεανού. Χρειάζεται να δώσουμε θάρρος σε αυτόν που έχει χάσει την ελπίδα του και δεν βρίσκει νόημα και ουσία στη ζωή που κάνει, έχοντας δοκιμάσει τις ουσίες εκείνες, που τον οδηγούν σε μια ζωή με ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, χωρίς να δημιουργεί, χωρίς να προσπαθεί, χωρίς να ονειρεύεται για το μέλλον με αισιοδοξία και τελικά να είναι πεθαμένος πριν ακόμα πεθάνει.

Το έργο του Στρατιωτικού Ιερέως δεν καταγράφεται. Δεν εκφράζεται με λέξεις και ούτε περικλείεται σε παραγράφους, σε δοκίμια ή σε εκθέσεις ιδεών. Πολλά πράγματα δεν γράφονται. Δεν μπορούν να γραφτούν, γιατί δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες λέξεις, που θα αποτυπώσουν το περιεχόμενο και το νόημα αυτών που θέλουμε να πούμε, όπως θέλουμε να το πούμε και όπως το έχουμε ζήσει. Θα αδικήσουμε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Γι’ αυτό πολλά από αυτά που συναντούμε στην πορεία μας, τα κρατούμε ως πολύτιμο θησαυρό, που δεν εξαγοράζεται, δεν πουλιέται και δεν μπορεί να συγκριθεί με κάτι υλικό. Όλα αυτά μένουν χαραγμένα μέσα στο μυαλό και πολύ περισσότερο στην καρδιά, χαράσσοντας μια εμπειρία που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τους επομένους, που θα διδάσκονται όχι από κάποιο χειρόγραφο ή κάποιο εγχειρίδιο, αλλά από αυτή την εμπειρία, που είναι αληθινή, μοναδική, καθαρή και προπαντός γεμάτη αγάπη, θυσία και προσφορά.

Δεν προσπαθώ να παρουσιάσω μια ιδεατή κατάσταση και κάτι τέλειο. Μέσα από αυτά που καταγράφω, δεν θέλω σε καμία περίπτωση να νομίσει κανείς, ότι εμείς οι Στρατιωτικοί, είμαστε κάτι διαφορετικό ή κάτι ανώτερο, από τους άλλους κληρικούς, που και αυτοί με ζήλο και με φόβο Θεού, διακονούν από τη θέση που βρίσκονται το λαό, κάτω και αυτοί από δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις. Ο κάθε ένας, κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, προκειμένου μέσα από το έργο μας, μέσα από την ταπεινή και ανυπόκριτη διακονία μας, να δοξάζετε το όνομα του Κυρίου μας. Η διακονία δεν συγκρίνεται, δεν αξιολογείται με ανθρώπινα κριτήρια και δεν επιζητεί τους επαίνους και τις επευφημίες των ανθρώπων, καθώς επίσης και τα φώτα της δημοσιότητας. Όλα γίνονται «εν τω κρυπτώ» για να αποδώσει ο Κύριος, «εν τω φανερώ».

Έτσι δεν υπάρχει το τέλειο, διότι δεν είμαστε τέλειοι, αλλά τείνουμε στην τελειότητα και αγιότητα. Δεν σημαίνει ότι κάνουμε, ότι είναι σωστό ή είναι απόλυτα αποδεκτό. Όχι. Υπάρχουν όπως είπαμε και προηγουμένως και λάθη και ατέλειες και παραλείψεις και επιπολαιότητα και αβλεψία και ολιγωρία και άλλα στα οποία δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε αυτό το σημείο. Δεν θέλω να επεκταθώ, όχι γιατί δεν με συμφέρει ή γιατί είναι κακό ή γιατί μπορεί να ειπωθούν πράγματα που θα θίξουν και θα ξύσουν πληγές. Όχι δεν φοβόμαστε την αλήθεια. Η αλήθεια μας κάνει καλύτερους και μας προφυλάσσει από τα χειρότερα. Το θέμα είναι μέσα από το αρνητικό, μέσα από το κακό, να έχουμε την δύναμη και την διάθεση να το μετατρέψουμε, να το μεταμορφώσουμε σε κάτι καλό. Να κάνουμε μια υπέρβαση, ξεκινώντας πρώτα από τον εαυτό μας και συνεχίζοντας στους άλλους, γνωστούς και αγνώστους σε εμάς.

Καλούμαστε το κακό να το κάνουμε καλό. Το άσχημο ωραίο. Το μέτριο καλό. Το καλό καλύτερο, το καλύτερο άριστο, το άριστο τέλειο. Χρειάζεται μεγάλος αγώνας. Χρειάζεται πολύ προσευχή, πίστη, εμπιστοσύνη στο Θεό και υπομονή, για να αντέξουμε ότι συναντήσουμε, γιατί πάντοτε το έργο μας δεν είναι από όλους αποδεκτό ή δεν γίνεται αμέσως αποδεκτό. Η εποχή μας όλα τα εξετάζει, όλα τα κριτικάρει, όλα τα περνάει από διάφορες δοκιμασίες, προκειμένου να τα απορρίψει ή να τα αποδεχτεί. Κάποιες φορές συμβαίνει αν και μας έκριναν, να μην μας αποδέχτηκαν. Δεν μας φοβίζει αυτό. Λίγο πρέπει να μας προβληματίζει, προκειμένου να αλλάξουμε μορφή ή τρόπους προσεγγίσεως, ώστε να γίνουμε αποδεκτοί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι σχέσεις μας είναι πελατειακές ή προσωπικές.

Χρειάζεται κάποιους ανθρώπους να τους πείσουμε για την αληθινότητα και την ειλικρίνεια των λόγων και των έργων μας. Σε άλλους θα καταβάλλουμε περισσότερη προσπάθεια, σε άλλους λιγότερη. Υπάρχουν άνθρωποι καλοπροαίρετοι, αλλά και κακοπροαίρετοι. Υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που μας κοιτάζουν καχύποπτα, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που στην παρουσία μας, βρίσκουν αυτό που ψάχνουν και θέλουν δίδοντάς μας την καρδιά τους, να τους δώσουμε την προσευχή μας.

Όλους τους κοιτάζουμε στα μάτια και δεν φοβόμαστε κανένα. Δεν μας τρομάζει κανένας όσο φοβερός και δυνατός κατά τον κόσμο και αν είναι. Δεν επιβαλλόμαστε. Δεν φοβερίζουμε, δεν απειλούμε, δεν σκοτώνουμε τον άλλο με τα λόγια μας ή την αδιαφορία μας. Κατακτούμε τον άλλο, όχι με τα λογικά επιχειρήματα, αλλά με τα επιχειρήματα της αγάπης και του ενδιαφέροντός μας για αυτό που κάνουμε και για αυτό που είμαστε. Δεν κάνουμε επίδειξη γνώσεων και δυνάμεως. Η δύναμη και η γνώση κάποιες φορές, όχι ότι δεν χρειάζονται, είναι λίγες μπροστά στο ταπεινό και αληθινό τρόπο που πρέπει να προσεγγίζουμε πρόσωπα και πράγματα.

Έτσι ο Στρατιωτικός Ιερέας, καλείται να διακονήσει στο στρατό και ο άλλος Ιερέας, ο πολιτικός, ο κοσμικός, όπως λέει ο κόσμος απλά, να αναλωθεί στην ενορία του και να δώσουν και οι δύο μαζί, από διαφορετικά μετερίζια, την ομολογία της Μιάς, Αγίας, Αποστολικής, Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Μέσα στο πνεύμα της ενότητας καλούνται να προσφέρουν και οι δύο φως, πολύ φως στην κοινωνία μας. Ένα φως που το έχει τόσο πολύ ανάγκη, για να βλέπει καθαρά που πορεύεται και που οδηγεί τα βήματά της. Όλα αυτά που κατέγραψα παραπάνω, τα έγραψα, παίρνοντας αφορμή από ένα έγγραφο που συνάντησα, κατά την έρευνά μου και προέρχεται από το Φρουραρχείο της Βόνιτσας, με ημερομηνία, 16 Ιανουαρίου 1855 και απευθύνεται στο Υπουργείο των Στρατιωτικών.

Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται, ότι ο Ιερέας που του ανέθεσαν την εκτέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων του 3ου Λόχου, είχε και ενορία. Γι’ αυτό ζητούν την άδεια να αναθέσουν πλέον αυτήν την διακονία σε άλλον Ιερέα, ονόματι Νικηφόρο Μπουγιουκλή. Βλέπουμε ότι ο προηγούμενος Ιερέας, αδυνατούσε όχι γιατί το ήθελε, αλλά γιατί ήταν πολλές οι υποχρεώσεις του, έναντι και της ενορίας, αλλά και του στρατεύματος. Καλείτο να μοιράσει τον ποιμαντικό του χρόνο σε δύο χώρους, με διαφορετικές απαιτήσεις. Όσο και αν είχε την καλή διάθεση και προθυμία, αυτό δεν ήταν αρκετό και προπαντός να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα ήταν ορατό και γι’ αυτό η μια πλευρά παίρνει την πρωτοβουλία να θέσει τέρμα στη δυσκολία εκείνη την οποία αντιμετώπιζε και ο Ιερέας αλλά και ο Λόχος.

Εξαιτίας αυτής της δυσκολίας που υπήρχε, το Φρουραρχείο από την 1η του μηνός Ιανουαρίου του έτους αυτού, είχε αναθέσει στον Ιερέα Νικηφόρο, την συγκεκριμένη αποστολή. Το Υπουργείο με έγγραφό του, στις 28 Ιανουαρίου 1855, εγκρίνει το αίτημα αυτό και έτσι πλέον ο νέος αυτός Ιερέας και με την έγκριση του Υπουργείου, θα μπορούσε να εκτελεί τα καθήκοντα που απορρέουν από την ιεροσύνη του, με έναν τρόπο που θα ήταν ευχαριστημένοι και οι ενορίτες του, γιατί και αυτός θα είχε ενορία, αλλά και το στράτευμα, το οποίο περίμενε αρκετά αν όχι πολλά από αυτόν.

Συνεχίζεται {67}

Πρόσφατα Άρθρα

Λαμπρός ο Εορτασμός της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου στην Πύλο
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρός ο Εορτασμός της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου στην Πύλο

20 Οκτωβρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα στην Πύλο, η 196η Επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την...

Read more
Δοξολογία για την Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας στην Άρτα
Εκκλησία της Ελλάδος

Δοξολογία για την Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας στην Άρτα

20 Οκτωβρίου 2026

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2026, ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, Προστάτου της Ελληνικής Αστυνομίας, ετελέσθη επίσημη Δοξολογία στον Ιερό...

Read more
Η ΕΛ.ΑΣ. τίμησε τον Προστάτη της Άγιο Αρτέμιο – Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΕΛ.ΑΣ. τίμησε τον Προστάτη της Άγιο Αρτέμιο – Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης

20 Οκτωβρίου 2026

Την μνήμη του μεγαλομάρτυρος Αγίου Αρτεμίου εόρτασε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2026 η Εκκλησία μας και παράλληλα η Ελληνική Αστυνομία...

Read more
“Ό,τι και να κάνει ο άνθρωπος στη ζωή του, εάν δεν κερδίσει τον Θεό, έχει αποτύχει οικτρά”
Εκκλησία της Ελλάδος

“Ό,τι και να κάνει ο άνθρωπος στη ζωή του, εάν δεν κερδίσει τον Θεό, έχει αποτύχει οικτρά”

20 Οκτωβρίου 2026

Τον Αγιασμό για τα Θυρανοίξια Παρεκκλησίου του Αγίου Πορφυρίου τέλεσε χθες, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ....

Read more
«Θεοῦ συνεργοί»: Σύναξη Κατηχητῶν καί Κατηχητριῶν τῆς I.M. Νέας Σμύρνης  μέ θέμα τήν κατήχηση σέ ἕναν κόσμο πού ἀλλάζει
Εκκλησία της Ελλάδος

«Θεοῦ συνεργοί»: Σύναξη Κατηχητῶν καί Κατηχητριῶν τῆς I.M. Νέας Σμύρνης μέ θέμα τήν κατήχηση σέ ἕναν κόσμο πού ἀλλάζει

20 Οκτωβρίου 2026

 Μέ τήν εὐκαιρία τῆς ἐνάρξεως τοῦ νέου κατηχητικοῦ - ἱεραποστολικοῦ ἔτους πραγματοποιήθηκε τή Δευτέρα 19 Ὀκτωβρίου ἡ Σύναξη τῶν Κατηχητῶν...

Read more
Δοξολογία για τον προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας Άγιο Αρτέμιο στη Βέροια
Εκκλησία της Ελλάδος

Δοξολογία για τον προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας Άγιο Αρτέμιο στη Βέροια

20 Οκτωβρίου 2026

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου το πρωί στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Βεροίας τελέστηκε Δοξολογία με την ευκαιρία της εορτής...

Read more
Θυρανοίξια Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Αρτεμίου στη Σχολή Αστυφυλάκων Μουζακίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Θυρανοίξια Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Αρτεμίου στη Σχολή Αστυφυλάκων Μουζακίου

20 Οκτωβρίου 2026

 Το εσπέρας της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος τέλεσε την ακολουθία των Θυρανοιξίων...

Read more
Με κατάνυξη η πρώτη Θ. Λειτουργία στο Ιερο Παρεκκλησιο της οικιας του Οσιου Παισιου στην Κονιτσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Με κατάνυξη η πρώτη Θ. Λειτουργία στο Ιερο Παρεκκλησιο της οικιας του Οσιου Παισιου στην Κονιτσα

20 Οκτωβρίου 2026

Με κατάνυξη και ευλάβεια τελέστηκε η εορτή των Αγίων Αρτεμίου και Γερασίμου του εν Κεφαλληνίᾳ στο υπό διαμόρφωση Ιερό Παρεκκλήσιο,...

Read more
Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγίου Αρτεμίου, Προστάτου της Ελληνικής Αστυνομίας στο Βόλο
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγίου Αρτεμίου, Προστάτου της Ελληνικής Αστυνομίας στο Βόλο

20 Οκτωβρίου 2026

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας και της μνήμης του Προστάτου της, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, χθες το...

Read more
Εορτασμός Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, Προστάτου της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτασμός Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, Προστάτου της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

20 Οκτωβρίου 2026

Με αφορμή την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, Προστάτου της Ελληνικής Αστυνομίας, και την καθιερωμένη «Ημέρα της Αστυνομίας», πραγματοποιήθηκαν την...

Read more
Ιεραρχία: Στο επίκεντρο η μοναξιά, η ψυχική εξάντληση και η παρουσία των Κληρικών στο διαδίκτυο
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

20 Οκτωβρίου 2026

Σύμφωνα με πληροφορίες του poimin.gr, εκτάκτως αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της...

Read more
Η Τίμια Κάρα του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου στο Περιστέρι
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Τίμια Κάρα του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου στο Περιστέρι

20 Οκτωβρίου 2026

Με λαμπρότητα υποδέχθηκε ο Ναός της Αγίας Τριάδος Περιστερίου την Τιμία Κάρα του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου το...

Read more
Ο Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας
Πνευματικές Διδαχές

Ο Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας

20 Οκτωβρίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ  Θεολόγου – Καθηγητού Πολλοί άγιοι της Εκκλησίας μας κατείχαν υψηλά αξιώματα στις κρατικές υπηρεσίες των χωρών τους....

Read more
Αγρυπνία για τον Άγιο Γεράσιμο εν Κεφαληνία στον Θεολόγο Διρφύων
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγρυπνία για τον Άγιο Γεράσιμο εν Κεφαληνία στον Θεολόγο Διρφύων

20 Οκτωβρίου 2026

Την Δευτερα 19 Οκτωβρίου εσπέρας επι τη εορτή του Οσίου Γερασίμου του εν Κεφαληνία τελέσθηκε  ιερά  αγρυπνία  στον ιερό ναο...

Read more
ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ «ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑΣ» ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ «ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑΣ» ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

20 Οκτωβρίου 2026

Τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2026, η πόλη της Χαλκίδος υποδέχθηκε τον ατίμητο θησαυρό της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, την θαυματουργό εικόνα...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Ἡ ἀσθένεια εὐεργετική στήν ζωή τοῦ ἀνθρώπου»
Κηρύγματα

«Λουκάς εστί μόνος μετ´εμού»

18 Οκτωβρίου 2026

Από την ημέρα που ο Απόστολος Λουκάς σαγηνεύθηκε εκ των λόγων του Αποστόλου Παύλου, παρέμεινε πιστός ακόλουθό του. Και αυτό...

Το μήνυμα της Κυριακής Γ΄ Λουκά

Το μήνυμα της Κυριακής Γ΄ Λουκά

17 Οκτωβρίου 2026
Η δράση του π. Αὐγουστίνου Καντιώτη τα χρόνια της Κατοχής (1942-46) στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Κυριακή Γ΄ Λουκά – Έπαινος χηρών

17 Οκτωβρίου 2026
«Ἡ ἀσθένεια εὐεργετική στήν ζωή τοῦ ἀνθρώπου»

«Ἡ ἀσθένεια εὐεργετική στήν ζωή τοῦ ἀνθρώπου»

17 Οκτωβρίου 2026
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΣ «Ὁ Θεός καί πατήρ τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ οἶδεν…»

19 Οκτωβρίου 2025

Aποστολικό Μηνυμα της Κυριακής Γ΄ Λουκά

18 Οκτωβρίου 2025
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς

Κυριακή Γ΄ Λουκά –Ο Μεγάλος Παιδαγωγός

18 Οκτωβρίου 2025
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς

Κυριακή Γ΄ Λουκά – Η έννοια της ζωής και του θανάτου

18 Οκτωβρίου 2025
Η ευσπλαχνία του Τριαδικού Θεού στον άνθρωπο

Ο θάνατος στην οικογένεια – Κυριακή Γ’ Λουκά

18 Οκτωβρίου 2025
Οι επισκέψεις του Θεού στη Ζωή μας

«Καὶ ἰδὼν αὐτὴν ὁ Κύριος ἐσπλαγχνίσθη ἐπ᾿ αὐτῇ καὶ εἶπεν αὐτῇ· μὴ κλαῖε»

5 Οκτωβρίου 2024
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς

17 Οκτωβρίου 2023
Οι επισκέψεις του Θεού στη Ζωή μας

Οι επισκέψεις του Θεού στη Ζωή μας

5 Οκτωβρίου 2019
Η ευσπλαχνία του Τριαδικού Θεού στον άνθρωπο

Η ευσπλαχνία του Τριαδικού Θεού στον άνθρωπο

5 Οκτωβρίου 2019
Το μήνυμα της αναστάσεως του υιού της χήρας στην πόλη Ναΐν

Το μήνυμα της αναστάσεως του υιού της χήρας στην πόλη Ναΐν

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Καρπασέων το κλέος και Κυπρίων αγλάϊσμα, Θύρσε Ιεράρχα αοίδιμε

Καρπασέων το κλέος και Κυπρίων αγλάϊσμα, Θύρσε Ιεράρχα αοίδιμε

Λαοθάλασσα στο Μνημόσυνο του π. Αντωνίου Ζούπη στη Μονή Ταξιαρχών Πηλίου

Λαοθάλασσα στο Μνημόσυνο του π. Αντωνίου Ζούπη στη Μονή Ταξιαρχών Πηλίου

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο  Μαγδαληνής Καθηγουμένης

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο Μαγδαληνής Καθηγουμένης

Προσκυνηματική επίσκεψη του Μητροπολίτη Λαγκαδά στην Αθωνική πολιτεία

Προσκυνηματική επίσκεψη του Μητροπολίτη Λαγκαδά στην Αθωνική πολιτεία

Η μεγαλοπρεπής λιτανεία της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος στον Βοτανικό

Η μεγαλοπρεπής λιτανεία της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος στον Βοτανικό

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist