• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 21 Ιουνίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος {A΄ ΜΕΡΟΣ}

in Στρατιωτικοί Ιερείς
19 Μαρτίου 2017
byPoimin.gr Team
Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο  Ελληνικό Έθνος {A΄ ΜΕΡΟΣ}
Share on FacebookShare on Twitter

Aρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)

Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Στο τέλος της προηγούμενης αναφοράς μας, κάναμε λόγο για το έγγραφο του Υπουργείου των Εσωτερικών, που απευθυνόταν στους Νομάρχες και αφορούσε τον έλεγχο που έπρεπε να ασκήσουν στους μοναχούς που βρίσκονταν εκτός της μονής της μετανοίας των, άνευ της αδείας και εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου. Αυτό το έγγραφο το κοινοποίησαν και στο Υπουργείο των Στρατιωτικών, προκειμένου να δώσει και αυτό με τη σειρά του, κατευθύνσεις και οδηγίες στο Στρατό και στη Χωροφυλακή.

Αυτό το έγγραφο αν και δεν αφορά τους Στρατιωτικούς Ιερείς, βρισκόμενο μέσα στο φάκελο τον οποίο μελετούμε και παρουσιάζουμε, μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε λίγο το κλίμα της εποχής εκείνης και να γνωρίσουμε τους λόγους που οδήγησαν την εξουσία να προβεί σε μια τέτοια απόφαση. Λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό και μόλις 22 χρόνια, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του ελληνικού κρατιδίου από τις «προστάτιδες δυνάμεις», η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει μια πρόκληση, ως προς την πορεία που θα ακολουθούσε. Μια πορεία που θα της εξασφάλιζε το μέλλον της.

Οι Έλληνες έπρεπε να επιλέξουν το δρόμο που θα ακολουθούσαν, προκειμένου να χαράξουν τη νέα τους πορεία, αντάξια της ιστορίας, της πίστεως και του πολιτισμού. Υπήρχαν εκείνη την εποχή δύο ρεύματα, που και τα δύο είχαν τους οπαδούς τους. Και στα δύο αυτά ρεύματα, θέλουμε αφ’ ενός μεν να επισημάνουμε τα αγαθά κίνητρα τα οποία είχαν και τις αγνές τους προθέσεις, για μια πορεία αληθινή, ελεύθερη και γεμάτη πρόοδο και επιτυχία, αφ’ ετέρου και τον κίνδυνο που παραμόνευε, όταν κάποιοι προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις, προς ίδιον όφελος.

kosmas_fliamiatosΤο πρώτο ρεύμα ήταν ότι οι ελεύθεροι πλέον Έλληνες, έπρεπε να αναβιώσουν την ανατολική αυτοκρατορία, το ρωμαίικο, μέσα στην οικουμενική του διάσταση, όπως αποτυπώθηκε στα λαϊκά χρησμολογικά κείμενα της Τουρκοκρατίας, όπως μας επισημαίνει ο π. Γεώργιος Μεταλλήνος, στο έργο του ꞉ «Τουρκοκρατία. Οι Έλληνες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία». Μια εικόνα γεμάτη νοσταλγία για το παρελθόν και ένα όνειρο που μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο μέλλον, μέσα από τις προφητείες και ότι άλλο είχε ειπωθεί και καταγραφεί. Όλα αυτά υπήρξαν μια αστείρευτη πηγή, από την οποία ζούσαν και ανέπνεαν οι υπόδουλοι Έλληνες.

Το δεύτερο ρεύμα, το οποίο και αυτό είχε μια ισχυρή μερίδα από λογίους, που έζησαν και έδρασαν έκτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και είχαν επηρεαστεί από τα ιδεώδη του Διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης, απαιτούσαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας, με βάση τις απαιτήσεις και τα ιδεώδη των συμμάχων, αλλά και τον εξευρωπαϊσμό της. Ήθελαν μια Ελλάδα που θα είχε άρωμα Ευρώπης, μέσα από νέες συνήθειες, παραδόσεις και αντιδράσεις, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας του νέου αυτού κράτους, που έπρεπε να είναι το ίδιο με τα άλλα και να μην θυμίζει τίποτα από το παρελθόν.

Πέρα από ποιόν δρόμο θα ακλουθούσαν οι Έλληνες και σε αυτόν θα χάραζαν την πορεία τους, υπήρχε και ένα ακόμη πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί και ήταν πάρα πολύ ουσιαστικό και σχετιζόταν με την ορθόδοξη πίστη, παράδοση και διδασκαλία, όπου η θεολογία εκείνη που κράτησε ζωντανό τον Έλληνα μέσα από την ζωντανή και προσωπική σχέση του με το Θεό, κινδύνευε τώρα να μετατραπεί σε μια θεωρητική ενασχόληση, καλλιεργούμενη στα ακαδημαϊκά έδρανα. Από πολύ νωρίς ευτυχώς, εμφανίστηκαν πρόσωπα καλλιεργημένα, με πίστη στο Θεό και με αφοσίωση στην Εκκλησία, που κατανόησαν πολύ γρήγορα, ότι έπρεπε να καλλιεργηθεί το γνήσιο φρόνημα και ήθος της Ορθοδοξίας, απαλλαγμένο από ξενόφερτες διδασκαλίες.

Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμου, τον οποίο είχαμε συναντήσει σε παλαιότερη αναφορά μας, ήταν αντίθετος με το αυτοκέφαλο της Ελλαδικής Εκκλησίας και συγκρούστηκε με τον Φαρμακίδη, ο οποίος καιροφυλακτούσε να κατηγορήσει τον αντίπαλό του, ορμώμενος από τις διαφωνίες τους σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Επίσης διέβλεπε την υποταγή της Εκκλησίας στην Πολιτεία, ενώ κατενόησε ότι πλέον μόνο στα μοναστήρια μπορούσε πια να διασώζεται και να καλλιεργείται το γνήσιο φρόνημα και ήθος της Ορθοδοξίας. Αυτό τον δυναμισμό που έκρυβαν τα μοναστήρια και τον αποκάλυψαν τον καιρό του αγώνα, με την ανεκτίμητη προσφορά τους, και καταγράφτηκε στις συνειδήσεις των ανθρώπων, αλλά και στην ιστορία, η πολιτεία ήλθε να τον ανακόψει, να τον περιορίσει ή ακόμα και να τον εξαφανίσει, κλείνοντας εκατοντάδες μοναστήρια και δημεύοντας τις περιουσίες των.

Για το λόγο αυτό, από πολύ νωρίς συνδέθηκε στενά με τα μοναστικά κέντρα της εποχής του και δη με τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, οπού εκεί ήθελε να ιδρύσει Θεολογική Σχολή ή καλύτερα ένα εκκλησιαστικό σεμινάριο, το οποίο θα απηχούσε την Ορθόδοξη διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Αυτό το μεγαλόπνοο έργο του Οικονόμου, θα αποτελούσε την αληθινή φωνή της Ορθοδοξίας, την εποχή εκείνη, σε αντίθεση με αυτά που εξέφραζε η άρτι ιδρυθείσα Θεολογική Σχολή στην Αθήνα. «Η παιδεία (και η θρησκευτική) εντάχθηκε στα πλαίσια της κρατικής σκοποθεσίας και μεταβλήθηκε σε υπηρετική των επιδιώξεων της κρατικής ιδεολογίας, αφού πρώτα αποεκκλησιοποιήθηκε, για να καταστεί έτσι δυνατή η κρατικοποίηση και εκκοσμίκευσή της. Και αυτοί οι Κληρικοί, που θα χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση, θα είναι απλοί κρατικοί υπάλληλοι, που θα καλούνται να διακονούν όχι την Εκκλησία, ως λαό του Θεού, αλλά το κράτος και την ιδεολογία του», όπως επισημαίνει και πάλι ο π. Γ. Μεταλλήνος. Το έργο αυτό, ποτέ δεν υλοποιήθηκε, παρ’ όλη την επιθυμία του ιδίου, αλλά και άλλων επιφανών προσώπων της εποχής, εξαιτίας πολλών παραγόντων.

Στο πρόσωπό του Οικονόμου, εκτός από τους μοναχούς, όλοι οι ακραιφνείς ορθόδοξοι της εποχής βρήκαν έναν ικανό υποστηρικτή, ώστε να συσπειρωθούν γύρω του, με σκοπό την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που απειλούσαν την ελλαδική Ορθοδοξία. Πολλά πρόσωπα κληρικών, μοναχών και λαϊκών, εμπνεόμενοι από τη διδασκαλία του, έδωσαν ένα δυναμικό παρόν, στο να μην αλλοιωθεί η διδασκαλία και το φρόνημα της Ανατολικής Εκκλησίας, προστατεύοντάς την από νέους εχθρούς, απειλές και κινδύνους. Η παρουσία του Οικονόμου κατόρθωσε να επηρεάσει θετικά και τη Σύνοδο, ώστε και αυτή να αντισταθεί στα αντιεκκλησιαστικά σχέδια της Κυβέρνησης.

Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος το 1842, γνωρίστηκε στο Μέγα Σπήλαιο με τον μοναχό Κοσμά Φλαμιάτο. Γεννήθηκε το 1786 και καταγόταν από την Κεφαλονιά. Ήταν κοσμοκαλόγερος, ησυχαστής στο μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου. Υπήρξε παθιασμένος ιεροκήρυκας. Είχε υψηλή μόρφωση και ήταν δραστήριος υπέρ της ανεξαρτησίας των Ιονίων νήσων. Εξορίστηκε γι’ αυτή του τη δράση από τους Άγγλους τόσο στα Κύθηρα, όσο και στους Βαρδιάνους της Κεφαλονιάς. Το 1840, όταν απελευθερώθηκε, πέρασε στην Πάτρα και από εκεί κατέφυγε στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Έχοντας ως ορμητήριο το μοναστήρι αυτό, έκανε αρκετές περιοδείες στην Πελοπόννησο κηρύττοντας. Το περιεχόμενο των κηρυγμάτων του, εκτός των άλλων, ήταν μια οξεία κριτική εναντίον των πολιτικών και κυρίως εναντίων των αγγλόφιλων. Κατέκρινε τις “κυβερνητικές διώξεις” εναντίον του μοναχισμού και επέκρινε τον ξενόφερτο τρόπο ζωής, ως υπεύθυνο για την αλλοίωση του ορθοδόξου φρονήματος.

Όταν αποκαλύφτηκε τον Ιούνιο 1839, η ύπαρξη της Φιλορθόδοξης Εταιρείας, η οποία ήταν οργανωμένη σύμφωνα με τα πρότυπα “κρυφών” εταιρειών της εποχής, ο Φλαμιάτος αναδείχθηκε ίσως στην πιο δραστήρια και ηγετική φυσιογνωμία της. Το 1842 έρχεται σε επαφή με τον ιεροκήρυκα Ιγνάτιο Λαμπρόπουλο. Μεταξύ των ετών,1845-1848 αναφέρεται ότι διδάσκει ελληνικά γράμματα στην Πάτρα και ότι είχε πολλούς μαθητές. Η πεποίθησή του ότι η Ορθοδοξία Εκκλησία διερχόταν κίνδυνο ήταν ισχυρή και επηρέασε τη διδασκαλία του Παπουλάκου. Ήταν κατά κάποιο τρόπο ο πνευματικός του διδάσκαλος.

Εξαιτίας των κηρυγμάτων πολιτικοκοινωνικής διαμαρτυρίας του, μετά την περιοδεία του Παπουλάκου στην Πελοπόννησο το 1852 και την άρνηση του δευτέρου να παραδοθεί, κατόπιν των επεισοδίων στη Λακωνία, ο βασιλιάς Όθωνας, θεωρώντας οργανωμένη εξέγερση τη δράση του Παπουλάκου, διέταξε να συλλάβουν τον Κοσμά Φλαμιάτο, τον Ιγνάτιο Λαμπρόπουλο και εκατόν πενήντα ακόμη “συνωμότες”, λαϊκούς, ιερείς και καλογέρους από διάφορα μοναστήρια και ιδίως από αυτό του Μεγάλου Σπηλαίου, ως αρχηγούς ανταρσίας, καθότι μέλη της Φιλορθόδοξης Εταιρείας.

Συνελήφθηκε στη Λακωνία. Φυλακίστηκε, όπως και ο Παπουλάκος, στις φυλακές “Αράπη” του Κάστρου του Ρίου, το διάστημα 27 Ιουλίου 1852-Ιούνιος 1853 και περίμενε να δικαστεί στην Αθήνα. Έγινε μία μεταγωγή του στην Αθήνα, αλλά επέστρεψε στη φυλακή του Κάστρου Ρίου λόγω αναβολής της δίκης. Η δίκη του τελικά ματαιώθηκε και τον έστειλαν “προς σωφρονισμόν εκκλησιαστικόν” σε μοναστήρι στην Άνδρο, όπου και πέθανε. Κατά μία άλλη άποψη, ο Φλαμιάτος εκάρη μοναχός όντας φυλακισμένος, λίγο πριν πεθάνει, και δηλητηριάστηκε στις φυλακές του Κάστρου Ρίου από αγγλόφιλους. Αναφέρεται ως έτος θανάτου του, το 1852.

kosmas_fliamatos1Μια άλλη μορφή που αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό και σχετίζεται με τα πρόσωπα που αναφέραμε είναι ο Χριστόφορος Παπουλάκος (ή Παναγιωτόπουλος), ο οποίος ήταν Έλληνας Ορθόδοξος μοναχός και κήρυκας. Γεννήθηκε το 1770 στο χωριό Άρμπουνα της επαρχίας Καλαβρύτων και αρχικά υπήρξε κρεοπώλης. Ήταν τελείως αγράμματος, όταν πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο. Αρχικά μόνασε στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, ενώ αργότερα ασκήτεψε σε καλύβι κοντά στο χωριό του. Έμεινε στην απομόνωση για περίπου 20 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων έμαθε γραφή και ανάγνωση. Σε ηλικία 80 ετών πήρε την απόφαση να κηρύξει. Η φήμη του διαδόθηκε γρήγορα, αφού είχε τον δικό του τρόπο να συνεπαίρνει το κοινό του.

Κυρίως κήρυττε εναντίον της μοιχείας, της κλοπής και υπέρ της προσευχής. Μέσα από τα κηρύγματα του καυτηρίαζε την πολιτική της Βαυαρικής διακυβέρνησης και την συγκατάβαση σε αυτήν της Συνόδου της Εκκλησίας. Παραπέμφθηκε ενώπιον του Επισκόπου Καλαβρύτων, ο οποίος τον επέπληξε και του ζήτησε να περιορίσει τα κηρύγματα του. Έξι μήνες αργότερα ο Παπουλάκος ξεκίνησε περιοδεία στην νότια Πελοπόννησο, συγκεντρώνοντας χιλιάδες κόσμο στο πέρασμα του.

Ύστερα από πιέσεις, ο Όθων υπέγραψε διάταγμα για τον περιορισμό του σε μοναστήρι. Ο Παπουλάκος κατέφυγε στην Μάνη για να σωθεί. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να στείλει άμεσα τον Στρατηγό Κολοκοτρώνη με επιτελείο αξιωματικών, για να οργανώσει την σύλληψη του. Ο στρατός έφτασε τη νύχτα, αλλά το πρωί βρέθηκε περικυκλωμένος από 2000 Μανιάτες. Ακολούθησε εξέγερση των Μανιατών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο στρατός έδινε μάχη σώμα με σώμα με τους οπαδούς του Παπουλάκου.

Τελικά στις 21 Ιουνίου 1852, συνελήφθη από τον στρατό, ύστερα από προδοσία, και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Ρίου όπου έμεινε δύο χρόνια στην απομόνωση. Επρόκειτο να δικαστεί από το κακουργιοδικείο Αθηνών ως στασιαστής, αλλά τα γεγονότα του Κριμαϊκού πολέμου, υποχρέωσαν τον Όθωνα να του δώσει αμνηστία. Το 1854 εξορίστηκε σε ένα μοναστήρι στην Άνδρο, όπου και απεβίωσε το 1861.Η σκέψη του επηρεάστηκε πολύ από τον πνευματικό του δάσκαλο Κοσμά Φλαμιάτο, των οποίων η δράση υπήρξε παράλληλη και η διδασκαλία παρόμοια.

Πριν κλείσουμε τη σημερινή μας αναφορά, σε πρόσωπα που σχετίζονταν με το έγγραφο που παρουσιάσαμε και αναφερόταν στην απαγόρευση των μοναχών να βρίσκονται εκτός του μοναστηριού τους, κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι πολλές φορές, μέσα από την λανθασμένη ερμηνεία γεγονότων, προσώπων, καταστάσεων και κινήσεων, γίνονται και λέγονται πράγματα που δεν αντιπροσωπεύουν την αλήθεια. Γίνονται πράγματα τα οποία απαξιώνουν τα πρόσωπα και το έργο τους. Σπιλώνουν συνειδήσεις και διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Δημιουργούν εντυπώσεις που απέχουν μακράν της αλήθειας και της δικαιοσύνης.

papoulakosΈτσι έγινε και με τα δύο πρόσωπα που αναφέραμε παραπάνω του Παπουλάκου και του Φλαμιάτου, αλλά και άλλων προσώπων που έχει καταγραφτεί η προσφορά τους και το αγωνιστικό τους φρόνημα και οι οποίοι υπέστησαν διώξεις, συκοφαντίες και εξευτελισμούς, παρομοιάζοντάς τους όλοι εκείνοι που τους εδίωξαν πολλές φορές ως εχθρούς, προδότες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Δεν πτοήθηκαν, δεν υπέστειλαν την σημαία της πίστεως και της πατρίδας. Δεν πρόδωσαν τα ιδανικά και ότι άλλο πρέσβευαν με όποιο κόστος και όποιες συνέπειες και αν είχαν. Στο τέλος δικαιώθηκαν. Στο τέλος, το αλάνθαστο κριτήριο του απλού λαού που ξέρει να τιμά, να σέβεται, να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει τους τίμιους αγωνιστές και ήρωες, τους δικαίωνε τον τίμιο και αληθινό τους αγώνα και τους ανέβαζε ακόμα περισσότερο στη συνείδησή τους και τους καταξίωνε, χωρίς οι ίδιοι ποτέ να επιθυμούν κάτι τέτοιο, αφού ο αγώνας τους ήταν πέραν των οποιοδήποτε προσωπικών απολαβών ή επιβραβεύσεων.

Συνεχίζεται {51}

Πρόσφατα Άρθρα

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Μπούκα Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Μπούκα Αιτωλοακαρνανίας

21 Ιουνίου 2026

Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στην τοπική Κοινότητα της Μπούκας Αιτωλοακαρνανίας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Αρχιερατική...

Read more
Στον αποκατασταθέντα σεισμόπληκτο Ναό του Βρυοτόπου λειτούργησε ο Μητροπολίτης Λαρίσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Στον αποκατασταθέντα σεισμόπληκτο Ναό του Βρυοτόπου λειτούργησε ο Μητροπολίτης Λαρίσης

21 Ιουνίου 2026

Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βρυοτόπου λειτούργησε σήμερα Κυριακή 21 Ιουνίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου...

Read more
Η Κυριακή Γ´ Ματθαίου στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Κυριακή Γ´ Ματθαίου στη Θεσσαλονίκη

21 Ιουνίου 2026

    Την Κυριακή Γ´ Ματθαίου (21 Ιουνίου) ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ιερούργησε στον Ενοριακό Ιερό Ναό...

Read more
Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής Λουτρού
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής Λουτρού

21 Ιουνίου 2026

Την Κυριακή 21 Ιουνίου το πρωί τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής Λουτρού Ημαθίας. Προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Χειροθεσία Αναγνώστη από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας στον Άγιο Δημήτριο Καλαμάτας
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροθεσία Αναγνώστη από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας στον Άγιο Δημήτριο Καλαμάτας

21 Ιουνίου 2026

Στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, της συνοικίας Κοκκορόγιαννη, πλησίον του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας, μετέβη το πρωί της Κυριακής...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Το έργο της Εκκλησίας, πνευματικό αντίβαρο στην κρίση των ημερών»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο της Εκκλησίας, πνευματικό αντίβαρο στην κρίση των ημερών»

21 Ιουνίου 2026

Στιγμές ευφρόσυνες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρακολούθησαν, τo Σάββατο 20 Ιουνίου 2026, στις 7:30 το απόγευμα, την μουσική...

Read more
Άρτης Καλλίνικος: «Όποιος επιδιώκει τα αιώνια, κατορθώνει και τα πρόσκαιρα»
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτης Καλλίνικος: «Όποιος επιδιώκει τα αιώνια, κατορθώνει και τα πρόσκαιρα»

21 Ιουνίου 2026

Την Κυριακή 21 Ιουνίου 2026, το πρωΐ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ελειτούργησε στον Ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας...

Read more
Χειροτονία του νέου Διακόνου στην  Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Χειροτονία του νέου Διακόνου στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

21 Ιουνίου 2026

Ένα νέο μέλος απέκτησε η ιερατική οικογένεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας την Κυριακή, 21 Ιουνίου. Ο λόγος για τον Διάκονο...

Read more
Συνάντηση Στελεχών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Συνάντηση Στελεχών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

21 Ιουνίου 2026

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιουνίου 2026, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, η συνάντηση των στελεχών των κατασκηνώσεων της...

Read more
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες Επιστημονικές Ημερίδες των «ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2026»
Εκκλησία της Ελλάδος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες Επιστημονικές Ημερίδες των «ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2026»

20 Ιουνίου 2026

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δύο πρώτες Ημερίδες των «ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2026», τις οποίες διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, με σκοπό...

Read more
Η Β΄ Στάση των Χαιρετισμών στη Νότια Κέρκυρα
Απόψεις - Γνώμες

Η μισθοδοσία των Αρχιερέων υπό το πρίσμα της ποιμαντικής διακονίας

20 Ιουνίου 2026

Του Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ Τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκε έντονος δημόσιος θόρυβος γύρω από το ζήτημα της...

Read more
Η πίστη στον Χριστό οδηγός της ζωής του ανθρώπου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η πίστη στον Χριστό οδηγός της ζωής του ανθρώπου

20 Ιουνίου 2026

Μέσα σε κλίμα προσευχής και πνευματικής οικοδομής τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου 20 Ιουνίου 2026 η Θεία Λειτουργία στον Ιερό...

Read more
Χειροτονία Διακόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο στο Σύδνεϋ
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο στο Σύδνεϋ

21 Ιουνίου 2026

Το Σάββατο, 20 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, στο Belmore του...

Read more
Ο Μητροπολίτης Μαντινείας στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη

20 Ιουνίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία πλειάδος Τριπολιτών πραγματοποιήθηκε χθες, το απόγευμα στην Τρίπολη και συγκεκριμένα στην πλατεία Άρεως, η τελετή...

Read more
Ανακοινωθέν για την ἐκδημία τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Ἰκονίου κυροῦ Θεολήπτου
Χωρίς κατηγορία

Μνημοσύνης ὄφλημα τῷ Μητροπολίτῃ Ἰκονίου κυρῷ Θεολήπτῳ, ἀπὸ τὸν Ἀρχιεπίσκοπο Αὐστραλίας Μακάριο

20 Ιουνίου 2026

Πάντοτε ἡ προσπάθεια ὅλων «ἡμῶν τῶν ζώντων καὶ περιλειπομένων» (πρβλ. Α’ Θεσ. δ’, 17), μετὰ τὸν ἀδόκητο θάνατο ἑνός ἀγαπημένου...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»
Κηρύγματα

«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

19 Ιουνίου 2026

Γ´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ  «ZHTΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΝ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» (Ο ΚΥΡΙΟΣ) Ἡ σημερινή Εὐαγγελική περικοπή, ἀδελφοί χριστιανοί, λέγεται «Γ´ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ»....

«Εχει ανάγκη ο Ήλιος να επιστρατεύσει επιχειρήματα για να καταξιωθεί;;; »

«Ζητείτε δε πρώτον την Βασιλείαν του Θεού… και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν»

19 Ιουνίου 2026
Η Εκκλησία ως Σώμα Χριστού και κοινωνία Θεώσεως

«Απελευθέρωση από το άγχος»

19 Ιουνίου 2026
Κωλύματα Ιερωσύνης | Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας

«Ο Λύχνος του σώματος» | Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας για την Κυριακή Γ’ Ματθαίου

3 Ιουλίου 2022
Η παρουσία του Θεού

«Μήπως δεν βλέπεις καλά;»

27 Ιουνίου 2020

Το μήνυμα της Κυριακής Γ΄ Ματθαίου

6 Ιουλίου 2019
Αγάπη χωρίς τέλος

Καταλλαγή καί σωτηρία

16 Ιουνίου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Κυριακή Γ’ Ματθαίου – Η πρόνοια του Θεού

14 Ιουνίου 2018
Next Post
Ὁ Προφήτης πού μᾶς προσφέρει τό προανάκρουσμα τοῦ «Πάτερ ἡμῶν» – «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Ὁ Προφήτης πού μᾶς προσφέρει τό προανάκρουσμα τοῦ «Πάτερ ἡμῶν» – «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Ενεργειακή αναβάθμιση Οίκου Ευγηρίας  « Αγάπης Μέλαθρον  ο Άγιος Χαράλαμπος»,

Ενεργειακή αναβάθμιση Οίκου Ευγηρίας « Αγάπης Μέλαθρον ο Άγιος Χαράλαμπος»,

Η Γ΄ Στάσις των Χαιρετισμών στην Μητρόπολη Νεαπόλεως

Η Γ΄ Στάσις των Χαιρετισμών στην Μητρόπολη Νεαπόλεως

Η Ακολουθία των Γ’ Χαιρετισμών της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Λευκάδος

Η Ακολουθία των Γ’ Χαιρετισμών της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Λευκάδος

H Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας  υποδέχθηκε την  θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας «Βηματάρισσας»

H Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας υποδέχθηκε την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας «Βηματάρισσας»

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist