Όλη η δημιουργία και όλη η κτίση, είχαν ως σκοπό να προσφέρουν στον Θεό αυτήν την ύπαρξη, την κόρη της Ναζαρέτ, που ήταν τόσο καθαρή ώστε ο Πανάγιος Θεός να αποδεχθεί ως οικητήριο Του.
Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη, παρά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού, εορτάσθηκε η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Την Παρασκευή 14 Αυγούστου, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και εψάλησαν τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε περιμετρικά του Ιερού Ναού, περιφορά του Ιερού Σκηνώματος της Παναγίας, κατά τη διάρκεια της οποίας διαβάστηκε από τον Σεβασμιώτατο ικετήριος δέηση για την κατάπαυση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ 
Στον λόγο του, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, χαρακτήρισε την ενσάρκωση του Θεού Λόγου, ως υπέρτατο μυστήριο και ανεπανάληπτο γεγονός, που δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με την δημιουργία του κόσμου.
«Είναι ασύλληπτο στην ανθρώπινη λογική μας, το γεγονός ότι ο δημιουργός της ζωής, εισήλθε στο σώμα μιας κορασίδος και εκεί για εννέα μήνες, βίωσε την πρόσληψη της ανθρώπινης φύσεως, θελήσεως και ενεργείας.
Και αυτό το μέγα γεγονός της παγκόσμιας ιστορίας, διακονήθηκε από την καθαρότητα, την αγιότητα, την ευλάβεια και την πιστότητα της Υπεραγίας Θεοτόκου
Σύμφωνα με τους αγίους Πατέρες, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, όλη η δημιουργία και όλη η κτίση, είχαν ως σκοπό να προσφέρουν στον Θεό αυτήν την ύπαρξη, την κόρη της Ναζαρέτ, που ήταν τόσο καθαρή ώστε ο Πανάγιος Θεός να αποδεχθεί ως οικητήριο Του.
Και Εκείνη, να επιδεικνύει απόλυτη και χωρίς όρια εμπιστοσύνη στον Θεό, ώστε να αποδέχεται το κάλεσμα και τον χαιρετισμό του αρχαγγέλου, με υπακοή και πίστη.
«Και άνοιξαν οι πύλες της ανθρώπινης ιστορίας και μπήκε στον χώρο και τον χρόνο, ο αχώρητος Θεός και έγινε άνθρωπος, σμικρύνθηκε, κενώθηκε και ταπεινώθηκε.
Πόση δόξα και ευγνωμοσύνη οφείλουμε στην Κυρία Θεοτόκο, την άμεσο συνεργό του Θεού, στη δική μας σωτηρία. Γιατί, δια της Θεοτόκου, νικήθηκε ο έσχατος εχθρός μας, ο θάνατος, το ψεύδος και η αναλήθεια.
Η Παναγία είναι το αιώνιο πρότυπο μας, γιατί αξιώθηκε δια της χάριτος του Θεού, να συναντήσει πρώτη τον αναστημένο Χριστό, στην δόξα των ουρανών.»
Ο Σεβασμιώτατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θαυμαστό γεγονός της εμφανίσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, το 1929, στην αγρυπνία της εορτής του Ευαγγελισμού και στην θεραπεία μιας τυφλής κοπέλας, γεγονότα που καταγράφηκαν και στις εφημερίδες της εποχής.
Αλλά και στο μεγάλο θαύμα που συνέβη στον Πειραιά το 1895, με την θεραπεία της πανδημίας της ευλογιάς, όταν οι πιστοί προσέφυγαν με ευλάβεια στο ιερό εικόνισμα της Θεοτόκου που βρίσκεται σήμερα θησαυρισμένο στον Ιερό Ναό «Ρόδον το Αμάραντον», επικαλούμενοι την χάρη και το έλεος Της.
Μιλώντας για την πανδημία του κορονοϊου, τόνισε ότι ένας αδιόρατος και πρωτόγονος μικροοργανισμός, έχει επιβάλλει σε όλο τον πλανήτη τον τρόμο της ασθένειας και του θανάτου σε μεγάλες χώρες, ανίσχυρες να αντιδράσουν, παρόλη την τεχνολογία και την ισχύ τους.
Και κατέληξε:
«Η Παναγία είναι η καταφυγή μας και η σκέπη μας. Γιατί Εκείνη ξέρει τι σημαίνει ζωή και τι είναι ο θάνατος. Και έχει τη δύναμη, τη χάρη, την μητρική αγάπη να θεραπεύει, να ευλογεί και να αγιάζει

Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας κ. Κωνσταντίνος
Μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού, τελέσθηκε η Παράκληση και ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας κ. Κωνσταντίνος.
Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους πιστούς, τόνισε ότι η Παναγία είναι ο δικός μας άνθρωπος, που σαν μάνα στοργική, είναι μια ανοιχτή αγκαλιά και πάντοτε ακούει τα παιδιά Της.
Αυτή η εποχή έχει πολλές δυσκολίες και μας κάνει να αισθανόμαστε φόβο και αμφιβολία. Σαν τα μικρά παιδιά που φοβούνται εύκολα. Και είναι η μητέρα, εκείνη που θα αγκαλιάσει τα παιδιά της για να ξεπεράσουν το φόβο και την στενοχώρια. Και η Παναγία πάντοτε βρίσκεται δίπλα μας στοργικά και μας προστατεύει.
Αναφέρθηκε τέλος στο ποίμνιο του, στους ορθοδόξους που κατοικούν σε διάφορες χώρες τις νοτίου Ασίας και που βρίσκονται σε πολύ δυσκολότερη θέση από τη δική μας, αφού ακόμη μέχρι σήμερα δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας λόγω του κορονοϊού ή άλλων συνθηκών.

Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ
Το Σάββατο 15 Αυγούστου, ημέρα της εορτής, το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.
Αναφερόμενος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι δεν είναι νεκρώσιμη εορτή, αλλά αναστάσιμη. Είναι γεμάτη από χαρά και αγαλλίαση και όχι από πένθος, η σημερινή ημέρα. Ο θάνατος Της ήταν Πάσχα, πέρασμα από τα πρόσκαιρα στα αιώνια, γιατί Εκείνη είναι η μητέρα της ζωής.
Γιορτάζουμε ταυτόχρονα και την μετάσταση του αγίου σώματος Της, που έδωσε σάρκα και αίμα στον Υιό και Λόγο του Θεού και δεν επρόκειτο να δει την φθορά που βλέπουν τα ανθρώπινα σώματα.
Και στους ουρανούς σώμα και ψυχή της Παναγίας, ενωμένα στην αιωνιότητα, ευρίσκονται δεξιά από τον θρόνο του Υιού Της και Εκείνη δέεται και μεσιτεύει για όλους μας.
Μας ανέλαβε, τα θετά παιδιά Της, με απροσμέτρητη αγάπη, έγνοια, στοργή και φροντίδα και σε τούτη τη ζωή, αλλά και κατά την ώρα της κρίσεως.
Και ως λαός Ελληνικός και Ορθόδοξος, Την ζήσαμε σαν μάνα μας, αγία Σκέπη του έθνους μας, κραταιά προστασία, γιάτρισσα και υπέρμαχο στρατηγό του γένους μας.

Το απόγευμα της εορτής θα τελεσθούν ο Εσπερινός της απόδοσης της εορτής και η Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Η αναβολή της Ιεραρχίας

Του Γιώργου Ν. Πασπαθανασόπουλου Η αναβολή – ματαίωση της ετήσιας υποχρεωτικής συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν έχει καμία δικαιολογία. Ούτε φυσικά τον κορωνοϊό....

Περί κανονικής προσκτήσεως της μοναχικής ιδιότητος (μέ ἀφορμή Ἀνακοινωθέν μας διά τόν ἐκπεσόντα Ἀρχιμανδρίτην κ. Ἀνδρέαν Κονάνον)

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΚΤΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΧΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΟΣ Ὁ πολιός καί πολυσέβαστος καί βαθυνούστατος Μητροπολίτης Ἠλείας κ.κ. Γερμανός μέ τήν ὀξυδέρκεια καί τόν δυναμισμό πού τόν...

Η εορτή του Αγίου Σιλουανού στην Μητρόπολη Θηβών

Στην  Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας) στο Ακραίφνιο λειτούργησε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος. Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε...

Ἡ Ἐξόδιος Άκολουθία τῆς Μοναχῆς Νειλίας στήν Τρίπολη

Τήν Παρασκεύη 25 Σεπτεμβρίου 2020, τελέστηκε ἡ Ἐξόδιος Ἀκολουθία τῆς Μοναχῆς Νειλίας, στόν Ἱερό Ναό Νεομάρτυρος Δημητρίου Μερκοβουνίου Τριπόλεως. Ἡ Μοναχή Νειλία (κατά κόσμον Χρυσούλα)...

Ορκωμοσία Νεοσύλλεκτων Οπλιτών από τον Μητροπολίτη Λαγκαδά

Τηρώντας αυστηρά τα μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό, με αποστάσεις αλλά και χωρίς την παρουσία συγγενών ή φίλων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 25...

Δεν θα εορτάσει ο Μητροπολίτης Κορίνθου λόγω κορωνοϊού

Ανακοινώνεται ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος το Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2020, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ημέρα κατά την οποίαν...

Σημεῖα τοῦ νεοελληνικοῦ πνευματικοῦ βίου

Ἀγαθαγγέλου, Μητροπολίτη Φαναρίου «Ποῦ εἰσι τὰ ἐλέη σου τὰ ἀρχαῖα Κύριε, ἃ ἔδειξας τῇ ψυχῇ ἡμῶν ἐν τῇ ἀληθείᾳ σου; Μνήσθητι τοῦ ὀνειδισμοῦ καὶ τοῦ...
video

Άγιος Ηλίας Ζαχάρως: «Άνοιξαν» οι τάφοι από τους θυελλώδεις ανέμους

Σοκαριστικές εικόνες αντίκρισαν σήμερα το πρωί, οι κάτοικοι της νότιας Ηλείας, αφού τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν τα ξημερώματα στην περιοχή άφησαν πίσω...

Ιεραρχία γιοκ;

Μία φορά και έναν καιρό όλα ήταν ετοιμασμένα και ο λόγος και τα πρόσωπα και οι τίτλοι και τα τριπρόσωπα. Αυτό για να εκλεγούν...

Θυρανοίξια Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ζαππείου

Πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο χωριό Ζάππειο, του Δήμου Κιλελέρ. Την τελετή του Αγιασμού των Θυρανοιξίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Εορτάστηκε η σύναξη της Παναγίας Παντανάσσης στην Έδεσσα

Με αρχιερατική συγχοροστασία και θεία λειτουργία εορτάστηκε η σύναξη της ιεράς εικόνος της Παναγίας Παντανάσσης κατά την οποία πανηγυρίζει η ενορία Αγίου Νεκταρίου Εδέσσης. Την...

Άρχισαν τα όργανα. Ο Δράμας δεν συναινεί στην ακύρωση της ιεραρχίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡΑΜΑΣ Ἀριθ. Πρωτ. 313 Ἐν Δράμᾳ τῇ 23ῃ Σεπτεμβρίου 2020 Πρός τόv Μακαριώτατov Ἀρχιεπίσκoπov Ἀθηvῶν καί πάσης Ἑλλάδoς κ.κ. Ἱερώνυμον Πρόεδρov τῆς Ἱερᾶς Συvόδoυ τῆς Ἐκκλησίας...

Ο εορτασμός της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στον τόπο Της το νησί των Κυθήρων

Με λαμπρότητα παρά τις ειδικές υγειονομικές περιστάσεις εορτάστηκε η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα στον τόπο Της, το νησί των Κυθήρων και στο Ιερό Της Προσκύνημα...

Η εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης στην Ι.Μ. Διδυμοτείχου

Την Πέμπτη, 24 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Παλιουρίου, του τέως Δήμου Μεταξάδων, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος...

Η πανήγυρις της Παναγίας Φανερωμένης στην Ερμούπολη

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη τελέσθηκε σήμερα το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, επί...