Την ημέρα της επετείου της ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών στην Λαμία, την 16η  Νοεμβρίου 2021, επέλεξαν, τόσο ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών όσο και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, να υλοποιήσουν μία συμφωνία, που είχαν δρομολογήσει από την πρώτη ημέρα της αναλήψεως της ποιμαντορίας του κ. Συμεών, με την κοινή υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και του Δήμου Λαμιέων και υπό τον διακριτικό τίτλο «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ».

Ένα μνημόνιο, το οποίο αποφασίστηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων και έχει ως άξονα και επίκεντρο τον άνθρωπο, τις ανάγκες του και τις προκλήσεις της σημερινής εποχής.

Η κοινή υπογραφή πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Θρόνου του Ιστορικού Μητροπολιτικού Μεγάρου στη Λαμία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών και τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο.

Καρπό αγαστής συνεργασίας και ενότητος μεταξύ των δύο φορέων, Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και Δήμου Λαμιέων, χαρακτήρισαν τόσο ο κ. Συμεών όσο και ο κ. Καραΐσκος την υπογραφή του συγκεκριμένου μνημονίου, καθώς υπογράμμισαν ότι και οι δύο φορείς έχουν ως στόχο και κύριο μέλημα την διακονία του ανθρώπου, ενώ αποτελεί ένα ακόμη επίτευγμα του πατρικού και αγαπητικού καλέσματος, το οποίο απηύθυνε ο  Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στον ενθρονιστήριο λόγο του προς τους φορείς και όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους για το κοινό καλό.

Η σύναψη της συγκεκριμένης συνεργασίας έχει ως σκοπό την προώθηση δράσεων κοινού ενδιαφέροντος και αξιοποίησης τεχνογνωσίας και εμπειρίας, με την συνδρομή όπου αυτή απαιτηθεί εξειδικευμένων συνεργατών, ενώ οι βασικοί κοινοί άξονες δράσεως ορίζουν τα εξής:

1) Δράσεις ανθρωπιστικές και κοινωνικής αλληλεγγύης

2) Δράσεις πολιτισμού και ανάδειξης της τοπικής εκκλησιαστικής κληρονομιάς

3) Δράσεις ανάδειξης θρησκευτικού τουρισμού και προσκυνηματικών περιηγήσεων

4) Δράσεις εκπαιδευτικές και ιδιαίτερα στον τομέα της επιμορφώσεως και

5) Κάθε άλλη δράση, πού θα προκύπτει από τις ανάγκες της κοινωνίας εντός του πλαισίου των διακριτά ρυθμισμένων αρμοδιοτήτων των δύο μερών.

Μετά την κοινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος σε κοινές δηλώσεις τους προς τα τοπικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας υπογράμμισαν:

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών:

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Μητρόπολη μας αλλά και για εμένα προσωπικά, διότι αφ’ ενός μεν συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ευλογημένη ημέρα που έφτασα στην Φθιώτιδα, που έφθασα εδώ στον αγαπημένο μου τόπο, στην αγαπημένη μου πατρίδα, προκειμένου να πορευθούμε όλοι μαζί για την ουράνια πατρίδα, που είναι η Βασιλεία του Θεού.

          Ξεκίνησε μία δυνατή σχέση αγάπης, η οποία εξελίσσεται, δυναμώνει και εκχέεται παντού, διότι ο μόνος δρόμος στον οποίο έχουμε να βαδίσουμε,  αν θέλουμε να πλησιάσουμε τον Θεό και να θέλουμε να γίνουμε πραγματικοί άνθρωποι, είναι ο δρόμος της αγάπης και ο δρόμος της αγάπης είναι που μας κάνει καλύτερους όλους μας ανεξαιρέτως και ιδιαίτερα σε εποχές δύσκολες, καθώς αυτή η διετία ήταν μία περίοδος δοκιμασίας λόγω της πανδημίας και άλλων γεγονότων, αλλά και γιατί οι δοκιμασίες δεν σταματούν ποτέ στη ζωή.

          Ο άνθρωπος που με υποδέχτηκε και θεσμικά αλλά και ανθρώπινα ήταν ο πρώτος πολίτης της πόλεως, ο κ. Δήμαρχος, ο κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, που από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε μεταξύ μας μία σχέση αγάπης, σεβασμού, αμοιβαιότητας, αναγνωρίσεως  της διακριτότητας των ρόλων της κάθε θεσμικής περιοχής, αλλά πάνω απ’ όλα ένας δρόμος μίας κοινής συνοδοιπορίας. Από την πρώτη στιγμή χαράξαμε κοινούς δρόμους για το καλό των Λαμιέων, για το καλό του Δήμου, για το καλό όλων. Συμπορευθήκαμε και είχαμε αποφασίσει αυτούς τους κοινούς δρόμους να τους δώσουμε και μία θεσμική έκφραση, για να υπάρχει και συνέχεια για να υπάρχει ένα μέλλον, αλλά και μία πιο συστηματική εργασία.

 Το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα είναι αυτό ακριβώς. Ένα νέο λάκτισμα πάνω στα ίχνη που έχουμε βαδίσει μέχρι, σήμερα για να προχωρήσουμε ακόμη καλύτερα μπροστά.

 «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» είναι ακριβώς αυτό το πρόγραμμα, το οποίο με πολλές δράσεις, σε πολλά πεδία έρχεται να πραγματοποιήσει ένα πράγμα: την κοινή μας αγάπη, αυτό δηλαδή που μας συνδέει. Κοινή μας αγάπη είναι η Λαμία, κοινή μας αγάπη είναι ο δημότης, ο πιστός, είναι  ο κάθε άνθρωπος ανεξαιρέτως και,  προσωπικά όπως είχα τονίσει και στην ενθρόνισή μου, ακόμη και αυτός που δεν πιστεύει. Και αυτός είναι στην αγάπη μου. Όσοι κατοικούν στον Δήμο Λαμιέων και όσοι φυσικά βρίσκονται στην ευλογημένη γη της Φθιώτιδος είναι υπό την αγάπη μου.

Χαίρομαι, που η απόφαση αυτή από την πλευρά του  Δήμου έγινε αποδεκτή ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό δείχνει την δυναμική και την ενότητα που έχει η συνεργασία και την έχουμε όλοι μας ανάγκη,  γιατί η συνεργασία δεν καταλύει την διαφορετικότητα,  ούτε ακόμα  και την αντίθετη άποψη, η συνεργασία είναι σύνθεση, είναι πολυχρωμία, η συνεργασία είναι ένα όμορφο μωσαϊκό, το οποίο δεν οδηγεί στην αναρχία, αλλά οδηγεί και κατευθύνει την δημοκρατία σε ακόμη περισσότερη προσφορά στον άνθρωπο.

Ευχαριστώ τον κ. Δήμαρχο και εύχομαι έτσι να συνεχίσουμε και να αυξάνουμε αυτή την κοινή μας αγάπη,  η οποία μας συνδέει και μας οδηγεί. Και την κοινή μας, την μεταξύ μας αγάπη, αλλά και την αγάπη μας για τον κάθε πολίτη, τον κάθε συνάνθρωπο μας. Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και τον παρακαλώ να μεταφέρει τις ευχαριστίες μου σε όλους τους συνεργάτες του και στους θεσμικούς αιρετούς εκπροσώπους αλλά και τους πιο «τελευταίους» συντελεστές αυτής της προσπάθειας».

Ο κ. Καραΐσκος ανέφερε:

«H 16η Νοεμβρίου, είναι μια λαμπρή ημέρα για τη Λαμία και τη Φθιώτιδα, αφού είναι η επέτειος της ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Συμεών.

Αυτή τη μέρα  επιλέξαμε να υπογράψουμε  σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας  και του Δήμου Λαμιέων και μετά από σχετική, ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, σαν επιστέγασμα της μέχρι τώρα συνεργασίας μας.

Τύχη αγαθή,  έφερε στον τόπο μας πριν δύο χρόνια έναν εμπνευσμένο Ιεράρχη, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, για να ανοίξει νέους δρόμους ψυχής, πνεύματος και αγάπης, στον ευσεβή λαό της Φθιώτιδας και σε όλους μας.

Τύχη αγαθή μας έφερε πολύ κοντά, δύο ανθρώπους, που εκπροσωπούν δύο καταξιωμένους θεσμούς, αυτόν της Εκκλησίας και αυτόν του Δήμου, σε μια παράλληλη πορεία προσφοράς, στο κοινωνικό σύνολο, με οδηγό την αγάπη του Ποιμενάρχη μας και σε μια εποχή που η κοινωνική συνοχή δοκιμάστηκε από τη πρωτοφανή πανδημία.

Τύχη αγαθή, μας έκανε να μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και οράματα για το μέλλον αυτού του τόπου και των κατοίκων αυτής της ιστορικής πόλης.

Αυτούς τους στόχους, τα οράματα και τις ιδέες μας, αποτυπώνουμε στο σημερινό μνημόνιο συνεργασίας, που του δώσαμε το εμπνευσμένο όνομα «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ», συνδυάζοντας σ’ αυτόν τον τίτλο δύο έννοιες που είναι συνώνυμες των δύο θεσμών, δείχνοντας για άλλη μια φορά τα ευεργετικά για την τοπική κοινωνία μας αποτελέσματα, όταν Εκκλησία και Αυτοδιοίκηση, βαδίζουν χέρι-χέρι.

Οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, οι δράσεις πολιτισμού, η ανάδειξη της τοπικής εκκλησιαστικής κληρονομιάς, η ανάδειξη και προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, οι εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δράσεις, είναι μερικές από τις δεσμεύσεις που σήμερα αναλαμβάνουμε από κοινού με την Ιερά Μητρόπολη, μέσα από το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράψαμε.

Σήμερα εκφράζοντας το Δημοτικό μας Συμβούλιο και τον λαό της Λαμίας δηλώνω ότι η σημερινή ημέρα, είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Λαμία και την Φθιώτιδα και είμαι βέβαιος ότι με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Ιεράρχη μας θα δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε η κοινωνία μας και ο τόπος μας με αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, πίστη και ομαδική προσπάθεια, να κάνει άλματα προόδου προς το μέλλον».

Το πρωί προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, στην οποία τον κ. Συμεών πλαισίωσαν ιερείς που χειροτονήθηκαν από τον ίδιο ή μετετέθησαν από άλλες Μητροπόλεις, προκειμένου να διακονήσουν υπό τον κ. Συμεών.

Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας και Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης,  ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Σανιδάς,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ. Ανδρέας Κολοκυθάς, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Β/μιας Εκπαίδευσης κ. Αικατερίνη Καλογήρου, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος, Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας, εκπρόσωποι Αξιωματικοί του Φρουράρχου Λαμίας, η Διευθύντρια του 6ου Γυμνασίου κ. Ανδρονίκη Κουτσονίκα με μαθητές και μαθήτριες, καθώς και ιερείς και πιστοί.

          Ο κ. Συμεών στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τόνισε χαρακτηριστικά:

«Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από την ευλογημένη μέρα που το έλεος του Θεού με έφερε στην Φθιώτιδα ως νυμφίο με νύμφη την τοπική Εκκλησία της Φθίας. Αυτή η αγαπητική σχέση, που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια είναι μία σχέση, που εξελίσσεται και δυναμώνει μέσα από δοκιμασίες και κοινή διακονία. Μία αγάπη που αναζωπυρώνεται καθημερινά. Προτιμώ όμως να μην αναφερθώ στο τί πράξαμε στα δύο χρόνια, διότι τα γνωρίζει ο Θεός, τα γνωρίζουν οι άνθρωποι, τα γνωρίζετε όλοι εσείς. Προτιμώ πάντοτε από το παρελθόν να κοιτάω τα λάθη μου, τις αδυναμίες μου, τις ελλείψεις μου και γι’ αυτές σας ζητώ συγγνώμη και με αυτή την επίγνωση κάθε μέρα που ξημερώνει είναι σαν να είναι η πρώτη μου μέρα σε αυτόν εδώ τον τόπο».

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Πρόγραμμα ονομαστηρίων Μητροπολίτου Περιστερίου

Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Περιστερίου ἀνακοινώνει ὅτι ἐπί τῇ μνήμῃ τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου, καθ΄ ἥν ἡμέρα ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας...

Δωρεάν διανομή του βιβλίου «Οι νέοι μπροστά στο θαύμα του 1821» σε σχολεία της Πιερίας

Σε μια αξιόλογη κίνηση, συγγραφής, έκδοσης και δωρεάν διανομής ενός σύγχρονου και πρότυπου βιβλίου που είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «Οι νέοι...

Ο εξ Άρτης Νεομάρτυς Ζαχαρίας ετιμήθη στην γενέτειρά του

Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, το πρωΐ, στο πανηγυρίζον φερώνυμο του Αγίου Παρεκκλήσιο, της εν Άρτη Ιεράς Μονής Κάτω Παναγιάς, ελειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Ο πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Ευθυμίου στο Συκούριο

Στο Πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο του Οσίου Ευθυμίου της Ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Συκουρίου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Εις μνημόσυνον αιώνιον Τιμοθέου Ιερομονάχου

Άγγελου Ασημινάκη, Θεολογου «Εὐάρεστος Θεῷ γενόμενος ἠγαπήθης καί ζῶν μεταξύ ἁμαρτωλῶν μετετέθης. Ἡρπάγης, μή κακία ἀλλάξῃ σύνεσίν σου ἤ δόλος ἀπατήσῃ τήν ψυχήν σου» (Σοφ....

Η Ι.Μ. Κερκύρας τίμησε τον προστάτη και πολιούχο της Άγιο Αρσένιο Μητροπολίτη Κερκύρας

Ο Άγιος Αρσένιος ανάγεται εις τον 10ο αιώνα, προερχόμενος εξ Ανατολής, καθώς κατάγεται από την Βηθανία της Παλαιστίνης, από την ίδια πόλη καταγωγής του...

Στην Όσσα για την Πανήγυρις του Μέγα ασκητή της ερήμου ο Μητροπολίτης Λαρίσης

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου Όσσας χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Στο...

Κοπή Βασιλόπιτας των Κληρικών της Ι.Μ. Μαρωνείας

Τό πρωί τῆς Δευτέρας, 17ης Ἰανουαρίου 2022, διοργανώθηκε ἡ τακτική μηνιαία σύναξη τῶν Κληρικῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί στή συνέχεια ὁ Σεβασμιώτατος εὐλόγησε τήν...

Ὁ διάβολος εἶναι ἡ αἰ­τία ὅλων τῶν σχισμάτων καί ὅλων τῶν αἱρέσεων στήν Ἐκκλησία

Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο, όπως κάθε Τρίτη απόγευμα,...

Με άρωμα εθνικής υπερηφάνειας ο Αγιασμός για τα Αεροσκάφη Rafale

Στην 114 Πτέρυγα Μάχης  (Αεροπορική Βάση Τανάγρας) βρέθηκε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος συμμετέχοντας στην υποδοχή των 6 Αεροσκαφών...

Ὁ Ἥλιος τῆς Ἐρήμου. Ὁ Μέγας Εὐθύμιος

Φώτης Κόντογλου - Ὁ Ἥλιος τῆς Ἐρήμου. Ὁ Μέγας Εὐθύμιος (ἀπὸ τὸ Ἀσάλευτο Θεμέλιο, Ἀκρίτας 1996) Ἀληθινὰ κράζει ὁ προφήτης: «Ἀγαλλιάσθω ἡ ἔρημος καὶ ἀνθήτω...

Ὁ ἅγιος Εὐθύμιος καί οἱ σιτοκλέφτες

Ένα βράδυ, ενώ το φεγγάρι ήταν ολό­γιομο και έφεγγε μέσα στο σκοτάδι, ο άγιος Ευθύμιος, ο Μέγας, μόλις είχε τελειώσει τους μεσονυκτικούς ύμνους στο...

Χωρίς την παρουσία προσκυνητών η φετινή γιορτή του Αγίου Ισιδώρου στον Κάβο Σίδερο

Ανακοινώνεται ότι, επειδή εξακολουθούν να ισχύουν και φέτος τα περιοριστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, κατά την...

Άγιος Ευθύμιος ο Μέγας

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Σε ορισμένους μεγάλους ασκητές η Εκκλησία μας έδωσε τον τίτλο του μεγάλου, διότι, με την ξεχωριστή βιωτή τους,...

Εὐθυμίου τοῦ Μεγάλου – το κήρυγμα του Αποστόλου

Κυριακή ΙΕ΄ Ἐπιστολῶν - Εὐθυμίου τοῦ Μεγάλου 20 Ἰανουαρίου 2013 Β΄Κορ. δ΄ 6 – 15) «...Ὁ Θεός ὁ εἰπών ἐκ σκότους φῶς λάμψαι, ὅς ἔλαμψεν ἐν...