«Άγιε Ιωάννη, Προφήτα και Πρόδρομε και Βαπτιστά του Κυρίου. Ημών Ιησού Χριστού, πρέσβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών».

Στην Ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με διήμερους θρησκευτικούς εορτασμούς, καθώς επίσης με κάθε μεγαλοπρέπεια και ιερή κατάνυξη, εορτάστηκε για μία ακόμη φορά η εορτή της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννου, του μεγαλύτερου και τελευταίου εκ των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, ο οποίος μας ένωσε και με την Καινή Διαθήκη!

Πρόδρομος δε ονομάστηκε διότι με το κήρυγμά του και με το έργο του, προετοίμασε και σήμανε τον ερχομό του Ιησού Χριστό στον κόσμο, ενώ παρέμεινε υπόδειγμα ανά τους αιώνας, σε όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς και της ανομίας, ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες. Υπήρξε δε ένας ξεχωριστός Προφήτης, Ασκητής και Κήρυκας της αληθείας ο οποίος σφράγισε την ζωή του, η οποία είναι μία διαχρονική μαρτυρία εν Χριστώ.  με το μαρτύριο, διότι οι άνθρωποι της ανομίας και του σκότους εκείνης της εποχής, αλλά δυστυχώς όπως και σήμερα πολεμούν την αλήθεια.

Οι Ιερές ακολουθίες τελέσθηκαν με την αρμόζουσα Εκκλησιαστική τάξη και Ιεροπρέπεια, εις το ομώνυμο Ιστορικό παρεκκλήσιο του εορταζομένου Αγίου, όπου και συνέρρευσε πλήθος Χριστιανών για να τιμήσουν τον εορταζόμενο Άγιο Ιωάννη, το άνθος της ερήμου και τον μάρτυρα της αληθείας, αφού υπήρξε ο Όρθρος που ανήγγειλε τον ερχομό της ημέρας του Κυρίου και που προηγήθηκε της Ανατολής του Ήλιου της Δικαιοσύνης, έχοντας μεγάλη μεσιτεία και παρρησία στον θρόνο του Θεού!

Στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, πλαισιούμενος από τους Αιδεσ. π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Γεώργιο Τούμπα, π. Αυγερινό Τσουκαλά, π. Θεόδωρο Γκοτσόπουλο και τον οικείο Εφημέριο π. Νικόλαο Κατσηδήμα, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, ευλογώντας επίσης και τους προσφερθέντες άρτους.

Ορθοτομώντας εν συνεχεία τον Θείον Λόγον ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης, αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου, στην μεγάλη προσωπικότητα του εορταζομένου Αγίου, στον ασκητικό βίο του, καθώς επίσης και στον ρόλο, πριν την έλευση και το λυτρωτικό έργο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τονίζοντας παράλληλα το νόημα, την αξία και την αναγκαιότητα της νηστείας στην ζωή των ανθρώπων σήμερα.

Την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, τέλεσε ο Αιδεσιμολογιότατος π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών,  συμπαραστατούμενος από τους Αιδεσ. π. Γεώργιο Τούμπα, π. Αυγερινό Τσουκαλά, τον οικείο Εφημέριο και τον ευλαβέστατο Ιεροδιάκονο π. Γεώργιο Γούτσο.

Ο π. Θεμιστοκλής ομίλησε εποικοδομητικά με προδρομικό και ελεγκτικό μάλιστα τρόπο, διότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη σήμερα από τέτοιες φωνές προδρομικές, που να λέγουν την αλήθεια και όχι να χαϊδεύουν τα αυτιά των ανθρώπων αλλά να αφυπνίζουν συνειδήσεις,  αναφερόμενος στην εορτή και τα πολλαπλά νοήματά της, παροτρύνοντας παράλληλα τους παρισταμένους φιλέορτους κατοίκους της ενορίας μας, καθώς και τους ευλαβείς κατοίκους της πόλεως του Πύργου, να οδηγηθούμε στην συγγνώμη αλλά και την μετάνοια την οποία κήρυξε ο εορταζόμενος Άγιος Ιωάννης. Να το τολμήσουμε, να δούμε που φταίξαμε, να μην φοβηθούμε γιατί αυτή είναι η αρχή της σωτηρίας μας και μετά να πάμε στο επόμενο βήμα, που είναι η διόρθωση, εάν πραγματικά θέλουμε να σωθούμε και να λυτρωθούμε από τις δοκιμασίες και τα δυσεπίλητα προβλήματα που μαστίζουν σήμερα την κοινωνία μας…

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Δείτε Επίσης