Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε στη Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η Ιερά μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καλαμακίου, όπου οι ευσεβείς κάτοικοι του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών καλωσόρισαν στο μικρό χωριό τους με θέρμη ο τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το χωριό, ο Πρόεδρος του χωριού, καθώς και ο Εφημέριος Αρχιμ. π. Μωυσής Χειμευτός, αδελφός της Ιεράς Μονής Αντινίτσης.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό τον κ. Συμεών πλαισίωσε ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής Παναγίας Αντινίτσης Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου, καθώς και Πατέρες της ευρύτερης περιοχής, ενώ παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, Αντιδήμαρχοι του Δήμου και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και πολλοί πιστοί.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αρχικά εξέφρασε την συγκίνησή του για την θερμή και εγκάρδια υποδοχή και τα λόγια αγάπης προς το πρόσωπό του και αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Νικολάου σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Σήμερα ανηφορίσαμε στο Καλαμάκι, εδώ στον ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο τόσο όμορφο νοικοκυρεμένο και ευπρεπή Ιερό Ναό, ήρθαμε εδώ για να ξεκουραστούμε, από τα πρόσωπά σας, από τη λεβεντιά σας, από την αγάπη σας για τον τόπο και από τον σεβασμό σας στις παραδόσεις αυτού του τόπου και κυρίως για τον σύνδεσμό σας με τον Άγιο Νικόλαο.

Η αγάπη η ζωντανή στο χωριό μας, η αγάπη η ζωντανή και ο σύνδεσμος μας με την Εκκλησία του χωριού μας, είναι αυτό το οποίο κρατά ζωντανό το κεράκι και πολλές φορές μια πολύ μικρή φωτιά μπορεί να φωτίζει πολύ περισσότερο μέσα στο σκοτάδι, από οποιαδήποτε άλλα εκθαμβωτικά φώτα, τα οποία μπορεί μόνο να τυφλώνουν και όχι να φωτίζουν. Έτσι λοιπόν και εδώ είναι ένα κεράκι αναμμένο, το οποίο καίει σταθερά θερμαίνει και το οποίο περιμένει το πλήρωμα του χρόνου για να αναστηθεί, να αναζωπυρωθεί, γιατί η ιστορία κάνει κύκλους και δεν πρέπει να απογοητεύομεθα αρκεί να μην διαρρήξουμε εμείς οι ίδιοι τους δεσμούς με την ιστορία κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πάρα πολύ βασικό.

Ο Άγιος Νικόλαος και κανείς να μη μείνει στο χωριό, θα το κρατήσει ζωντανό το χωριό και θα το αναστήσει, γι’ αυτό κρατηθείτε δίπλα στον Άγιο Νικόλαο, δίπλα στους Αγίους της Εκκλησίας μας και να μην απογοητευόμαστε ό,τι συνθήκες και να συμβαίνουν στη ζωή μας γιατί στο τέλος της ημέρας αυτοί που κάνουν κουμάντο είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, αυτοί μας κρατάνε κι αυτοί μας στηρίζουν και τα λάθη και τις αδυναμίες και τα προβλήματα, τα οποία ανακύπτουν μέσα στις κοινωνίες και τις κρίσεις και τις παρακμές και όλα τα πράγματα, τα οποία περνάμε, τα οποία μας πληγώνουν, μας δυσκολεύουν, μας τρομάζουν ενίοτε και μας σοκάρουν και μας απογοητεύουν και μας απελπίζουν, αλλά όταν έχουμε σταθερό και αναμμένο το καντήλι του Αγίου, οι Άγιοι δεν μας αφήνουν γι’ αυτό λοιπόν από δω από το Καλαμάκι πραγματικά παίρνουμε δύναμη και κουράγιο.

Θέλω να σας παρακαλέσω να μείνετε ενωμένοι και αγαπημένοι, δεν έχουμε περιθώρια στη ζωή μας να μην είμαστε αγαπημένοι και ενωμένοι, είναι τόσες μεγάλες οι δυσκολίες, τόσα πολλά τα προβλήματα που έχει κάθε σπίτι, κάθε σπίτι ανεξαιρέτως.

 Αυτό που θα μας κρατήσει δυνατούς και ζωντανούς είναι η μεταξύ μας αγάπη, η μεταξύ μας κατανόηση και η μεταξύ μας υπέρβαση.

Όλη η ζωή μας είναι μια θάλασσα, μια φουρτούνα μεγάλη και ψάχνουμε λιμάνι κάπου να ξεκουραστούμε, κάπου να ηρεμήσουμε, κάπου να γαληνέψουμε. Η γεύση, την οποία έχει το πατρικό το σπίτι ακόμα και τα ντουβάρια του πατρικού σπιτιού, γιατί είναι φτιαγμένα με ιδρώτα, με αίμα πατέρων και παππούδων σμιλεμένα με τα χέρια τους, αυτή η γεύση και η μυρωδιά της μάνας και του πατέρα που υπάρχει και διασώζεται από γενιά σε γενιά μέσα στο σπίτι που γεννηθήκαμε ή που μεγαλώσαμε αποτελεί τη δύναμή μας για να πορευθούμε στη ζωή μας και βλέπετε και τα μικρά παιδάκια μπορεί να ζουν και να μεγαλώνουν σε αστικά κέντρα όπως στη Λαμία και πιο μεγάλο ακόμα στην Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, αλλά πως δένονται έστω και με λίγες ημέρες διακοπών στο χωριό το καλοκαίρι, έστω και αν το χωριό μπορεί να μην προσφέρει αυτά που μπορεί να προσφέρει ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο σε μια μεγάλη αστική πολιτεία, αλλά προσφέρει αυτό το χώμα, το οποίο είναι γεμάτο αγάπη, αυτό το χώμα με το οποίο έρχονται σε επαφή με τα παιδιά είναι η μετάδοση της ζωής από γενιά σε γενιά. 

Γι’ αυτό πιστεύω ακράδαντα και το έχω πει και άλλες φορές και το ομολογώ. Όποιος δεν στηρίζει την περιφέρεια αποδυναμώνει το κέντρο. Δεν μπορεί να υπάρξει δυνατό κέντρο, χωρίς δυναμωμένη περιφέρεια και δυναμωμένα χωριά.  Χρόνια πολλά σε όλους».

Στην πόλη της Σπερχειάδος, στο Ναό του Πολιούχου Αγίου Νικολάου, στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γκούλου και Βορείου Ουγκάντας κ. Νεκτάριος.

Στο πλαίσιο της Ιεράς Πανηγύρεως, στον Ιερό Ναό φιλοξενείται μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου, η Ιερά και Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας του Όρους των Ελαιών, εκ του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προς ενίσχυση και αγιασμό των πιστών.

Τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρικό Εσπερινό εκήρυξε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπυλος, ο οποίος ωμίλησε με θέμα: «Ο Άγιος Νικόλαος και οι φουρτούνες της καρδιάς».

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, στον Όρθρο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γκούλου και Βορείου Ουγκάντας κ. Νεκτάριος, ο οποίος προηξήρχε στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, συνιερουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Τους Αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν: ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής Παναγίας Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, ο Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Περιβλέπτου Αρχιμ. π. Παρθένιος Κουκούλης, ο Προϊστάμενος της Ενορίας Αρχιμ π. Κύριλλος Πάρης, οι Πατέρες της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής, ο άγων τα ονομαστήριά του Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως π. Νικόλαος Πολυζώης και ο Δευτερεύων Αρχιδιάκονος π. Δημήτριος Σκαρλάτος.

Τους Ιερούς ύμνους απέδωσε Χορός Ιεροψαλτών, μαθητών του Παρατήματος του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» στον Δήμο Μακρακώμης, υπό τον υπεύθυνο Καθηγητή και Πρωτοψάλτη του Ναού του Πολιούχου Λαμίας κ. Αναργύρου Βλάχου, παρουσία του Διευθυντού του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

 Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών με απλότητα και πατρικό λόγο απευθύνθηκε στους μαθητές και στις μαθήτριες των σχολείων της πόλεως που είχαν κατακλύσει το Ναό και αναφερόμενος στο Ιερό Πρόσωπο του Αγίου Νικολάου χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Θέλω να απευθυνθώ στα παιδιά πάνω από όλα σήμερα, που φαντάζομαι ότι στο σχολείο το δημοτικό σας αρέσει η ζωγραφική. 

Κάθε μέρα που έχουμε μια γιορτή παιδιά μου, η Αγία μας Εκκλησία, μας δίνει μια τέτοια ζωγραφιά για να τη ζωγραφίσουμε. Ο Άγιος Νικόλαος είναι μια τέτοια ζωγραφιά. Μας το δίνει τον Άγιο Νικόλαο, μας τον προσφέρει, προκειμένου να βάλουμε εμείς τα χρώματα με την αγάπη μας προς τον Άγιο, με τη σχέση μας μαζί του, με τη γνωριμία μας μαζί του, προκειμένου ο Άγιος να πάρει μορφή στη ζωή μας, να γίνει δηλαδή μια πολύ ζωντανή ζωγραφιά μέσα στην καρδιά μας και μέσα στην ψυχή μας. Άλλωστε και ο ίδιος ο Άγιος Νικόλαος είναι και αυτός μια εικόνα, μια ζωγραφιά του ίδιου του Χριστού.

 Κάθε Άγιος, αυτό το οποίο απεικονίζει μέσα στη ζωή του, είναι ο ίδιος ο Χριστός, γι’ αυτό και στο Απολυτίκιο του, η Εκκλησία μας τον ονομάζει εικόνα, εικόνα πραότητος. Είναι μια ζωγραφιά δηλαδή, μια εικόνα της πραότητος του Χριστού, διότι πράος είναι ο Χριστός, ο Χριστός είναι το πιο ήρεμο, πράο και γαλήνιο πρόσωπο μέσα στην ιστορία αυτού του κόσμου και ο Άγιος Νικόλαος απεικονίζει, αντικατοπτρίζει αυτήν την πραότητα”.

Ακολούθησε κατά την οικεία εκκλησιαστική τάξη, πάνδημη Ιερά Λιτανεία των Εικόνων της Παναγίας του Όρους των Ελαιών, του Αγίου Νικολάου και του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στους δρόμους της Σπερχειάδος, συνοδεία μελών Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, ενδεδυμένων με παραδοσιακές φορεσιές, των αρχόντων και μεγάλου πλήθους πιστών.

Οι Άγιοι Αρχιερείς μετά το πέρας το πέρας των Πανηγυρικών Ακολουθιών είχαν την ευκαιρία μιας όμορφης και ζεστής επικοινωνίας  με όλους τους κατοίκους, επισκεπτόμενοι καταστήματα, καθώς και την κεντρική πλατεία της πόλεως.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανηφόρισε στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο κ. Νεκτάριο, όπου και προσέφερε ένα λουλούδι αγάπης, προσευχής και σεβασμό στον τάφο του μακαριστού προκατόχου του, Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου, καθώς και στον τάφο της αγίας μητέρας του Μαρίας Πρωτοπαπά, τελώντας Αρχιερατικό Τρισάγιο.

Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πολλών πιστών παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, με Αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης,  ο Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, εκπαιδευτικοί και μαθητές των Σχολείων της πόλεως, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

                                                        Φωτογραφίες

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

video

Καταβασίες Υπαπαντής του Κυρίου | Ψάλλει ο Σάμου Ευσέβιος

Καταβασίες Υπαπαντής του Κυρίου, ψάλλει ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιος. Η εγγραφή έγινε στον Ιερό Ναό Υπαπαντής Καλαμάτας την ημέρα της Πανηγύρεως 2...

Οι Νάξιοι εόρτασαν την Ανακομιδή του Τιμίου Λειψάνου του Ιερού Χρυσοστόμου στο Μοναστήρι του στη Νάξο

Με ιδιαίτερη κατάνυξη εορτάστηκε στη Νάξο η Ανακομιδή του Τιμίου Λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο...

Αποκαλυπτήρια προτομής του αειμνήστου Μητροπολίτου Περιστερίου κυρού Χρυσοστόμου

Τρία χρόνια πέρασαν απ'την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Περιστερίου κυρού Χρυσοστόμου (+7 Νοεμβρίου 2019). Το Σάββατο 29η Ιανουαρίου, στο επισκοπικό παρεκκλήσιο της Μητροπόλεως Περιστερίου όπου...

«Ο Μακαριστός Χριστόδουλος έδωσε τα πάντα για την Εκκλησία και την Πατρίδα»

Με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος τίμησε και φέτος την μνήμη του αειμνήστου Ποιμενάρχου της και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης...

Κοσμοσυρροή στή μνήμη του

Κοσμοσυρροή στή μνήμη του. Κατάμεστος ὁ περικαλλής Ἱ. Ναός Εὐαγγελιστρίας πόλεως Χίου, ὅπου, ἐπί τριήμερον, ἐτελεῖτο ἡ Θεία Λειτουργία, "ὑπέρ μακαρίας μνήμης καί αίωνίου...

Μνημόσυνο Καθηγουμένης Αλεξίας

Στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας τελέσθηκε το Σάββατο, 28 του μηνός Ιανουαρίου ε.έ., το Μνημόσυνο της μακαριστής Γερόντισσας Αλεξίας, επί τη...

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου σε Αεροπορία και Αστυνομία

Τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύουν στο Διδυμότειχο, και συγκεκριμένα την 1η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου & Προειδοποίησης (1η ΜΣΕΠ) και τον 7ο Σταθμό...

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΕ 60» – ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΖ’ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

"Αγάπη χωρίς σύνορα! Πίστη ακλόνητη και εμπιστοσύνη. Υπομονή, επιμονή και ταπείνωση. Ο Χριστός ξεπερνάει τα σύνορα και θεραπεύει την κόρη μιάς Χαναναίας, δηλαδή μιάς...

Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Με αφορμή τα 15 χρόνια από την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, τα πνευματικά του τέκνα τέλεσαν Θεία λειτουργία και...

ΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 1ου Π.ΕΠΑ.Λ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΡΟΥΣ

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή του 1ου Πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου Κατερίνης στη Βέροια. Συμμετείχαν 50 μαθητές α΄και β΄ λυκείου, συνοδευόμενοι από καθηγητές της...

Κυριακή ΙΖ’ Ματθαίου. Όταν ο Θεός δεν απαντά

ΙΖ΄ Ματθαίου: Ματθ. ιε΄ 21-28 Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, ἐξῆλθεν ὁ ᾿Ιησοῦς εἰς τὰ μέρη Τύρου καὶ Σιδῶνος. καὶ ἰδοὺ γυνὴ Χαναναία ἀπὸ τῶν ὁρίων ἐκείνων...

Κυριακή ΙΖ΄Ματθαίου – Περί προσευχής

Ευαγγέλιον: Ματθ. ιε´ 21 – 28 Ήχος: δ´ .– Εωθινόν: Δ Περί προσευχής «Η δε ελθούσα προσεκύνησεν αυτώ λέγουσα, Κύριε, βοήθει μοι» Α´ Είναι αναγκαιοτάτη η προσευχή. Το βλέπομεν...

Ἡ πίστη καί ἡ ταπείνωση τῆς Χαναναίας

Ἀγαπητοί μου χριστιανοί, Κάθε Κυριακὴ ἡ Ἐκκλησία διαλέγει καὶ ἕνα ξεχωριστὸ ἀγώνισμα, γιὰ νὰ μᾶς ἀσκήση. Σήμερα μᾶς καλεῖ νὰ ἀγωνισθοῦμε σ’ ἕνα διπλὸ πνευματικὸ...

Η δοκιμασία της πίστεως

του Σεβ. Μητροπολίτου Χριστόδουλου Μουστάκα ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΖ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΧΑΧΑΝΑΙΑΣ) Ματθ. 15, 21-28 Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ «Ὦ γύναι, μεγάλη σου ἡ πίστις! γενηθήτω σοι ὡς θέλεις…» (Ματθ. 15,...

Η λιτανεία στους δρόμους του Περιστερίου της Τιμίας και Χαριτοβρύτου Χειρός του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Κλήρος και λαός, με προεστώτα τον Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο, λιτάνευσε το εσπέρας της Παρασκευής 27ης Ιανουαρίου την Τιμία Χείρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, εκ της Ιεράς και Σεβασμίας Μονής...