• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 19 Ιουλίου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Φθιώτιδος Συμεών: «Συνάντηση ιστορίας και θεολογίας στο Θαβώρ»

7 Αυγούστου 2024
in Εκκλησία της Ελλάδος
Φθιώτιδος Συμεών: «Συνάντηση ιστορίας και θεολογίας στο Θαβώρ»
Share on FacebookShare on Twitter

Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο όμορφο Ρεγγίνι του Δήμου Καμένων Βούρλων ιερούργησε σήμερα για την Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο πολιός γέροντας Αρχιμ. π. Χριστοφόρος Κολοκυθάς, Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων, ο Προϊστάμενος της Ενορίας Αρχιμ. π. Κύριλλος Μπολτέτσος, ο Εφημέριος του Καλλίδρομου π. Ευθύμιος Κωνσταντάρας και οι Διάκονοι.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χαρακτηρίστηκα επεσήμανε:

          «Ο Απόστολος Πέτρος σήμερα μέσα από το αποστολικό ανάγνωσμα, το οποίο ακούσαμε στη Θεία Λειτουργία μας βεβαιώνει για μία ακόμη φορά, αυτός ο οποίος αξιώθηκε να βρεθεί στο όρος Θαβώρ ότι η πίστη μας στο Χριστό, η αγάπη μας για τον Χριστό, η προσδοκία και η λαχτάρα να συναντήσουμε τον Χριστό και να λουστούμε στη θεία Του δόξα δεν προέρχεται «σεσοφισμένοις μύθοις», αλλά έχουμε γίνει επόπτες, «ἐπόπται γεννηθέντες τῆς ἐκείνου μεγαλειότητος».

Ο λόγος που μαρτυρούμε και ομολογούμε τον Χριστό, αυτό το οποίο καταθέτουμε δεν είναι προϊόν μίας επεξεργασμένης διαδικασίας εσωτερικής του μυαλού μας, δεν είναι αποτέλεσμα μίας εκλεπτυσμένης φιλοσοφίας, δεν είναι καρπός και αποτέλεσμα μίας υψηλής διανόησης, αλλά προέρχεται μέσα από την εποπτεία, μέσα από την προσωπική εμπειρία, μέσα από αυτό το οποίο είδαμε, το οποίο γευτήκαμε, το οποίο απολαύσαμε, το οποίο μας πλημμύρισε ηδονή εσωτερική σε τέτοιο σημείο, ώστε να θέλουμε να παραμείνουμε εκεί, να θέλουμε να σταματήσει ο χρόνος, να σταματήσει ο κόσμος.

Αυτό ένιωσαν πάνω στο όρος Θαβώρ οι μαθητές του Χριστού. Ξέχασαν τους πάντες και τα πάντα. Ξέχασαν τη γη πάνω στην οποία πατούσαν, βρέθηκαν στον ουρανό, βρέθηκαν μέσα στον Παράδεισο και γι’ αυτό τόλμησαν να πουν στον Χριστό «καλόν ἐστιν ἡμᾶς ὧδε εἶναι, ποιήσωμεν τρεῖς σκηνάς, μίαν σοί, μία Μωϋσεῖ μία Ἠλίᾳ». Ξέχασαν και τον εαυτό τους τον ίδιο, δεν τους ενδιέφερε καν η δική τους τακτοποίηση, δε σκέφτηκαν να πραγματοποιήσουν σκηνές ο Πέτρος και ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης για τους ιδίους, αλλά μονάχα να είναι εκεί, να είναι επόπτες, να απολαμβάνουν τη θέα του προσώπου του Χριστού, την άρρητη και γλυκύτατη και άφατη δόξα του προσώπου Του.

Είναι όμως σημαντικό να προσεγγίσουμε τη θεολογία αυτού του μυστηρίου μη παρανοώντας την ιστορία, γιατί δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τη θεολογία χωρίς την ιστορία. Η ιστορία του κόσμου, η ιστορία των πραγμάτων, «η των πραγμάτων αλήθεια» είναι αυτή, η οποία φωτίζει και την θεολογία και αξίζει να επισημάνουμε τρία πράγματα, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά για να κατανοήσουμε τι σημαίνει «Θαβώρειο φως», τι σημαίνει Μεταμόρφωση. Τι ακριβώς συνέβη σε αυτό «το όρος το υψηλόν» εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα.

Το πρώτο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι η Μεταμόρφωση του Χριστού ως γεγονός συνέβη λίγο πριν τη Σταύρωσή Του. 40 ημέρες πριν την Σταύρωση και παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία μας δεν είναι εγκλωβισμένη σε ημερομηνίες, σε γενεαλογίες και στην απόλυτα διαδοχική σειρά παράθεσης των γεγονότων, παρά ταύτα επειδή έχει μεγάλη βαρύτητα αυτό το γεγονός, γι’ αυτό επέλεξε να εορτάζει τη Μεταμόρφωση 40 ακριβώς ημέρες πριν από την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού που είναι ακριβώς το γεγονός και η εορτή του Σταυρού μέσα στην Εκκλησία.

Δεύτερο σημαντικό γεγονός, το οποίο επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για να κατανοήσουμε τη θεολογία της σημερινής πραγματικότητας που μας προσφέρεται μπροστά στα μάτια μας στο όρος Θαβώρ, ότι οι υπόλοιποι μαθητές αλλά και ο υπόλοιπος λαός βρισκόταν στους πρόποδες του όρους όχι μόνο για να είναι μάρτυρες, ότι όντως ο Κύριος μας παρέλαβε τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και ανέβη «εις όρος υψηλόν» αλλά κυρίως για να βεβαιώνουν ότι την ώρα που ο Χριστός φανέρωνε τη δόξα Του στους μαθητές Του «καθώς ηδύναντο», την ίδια ώρα ο κόσμος παραμένει μέσα στην οδύνη, μέσα στη φθορά, μέσα στην αμαρτία, μέσα στην περιπέτεια, μέσα στα προβλήματα, μέσα στα βάσανα. Γι’ αυτό θα ενθυμείστε ότι μόλις κατέβηκε ο Χριστός μαζί με τους μαθητές από το όρος Θαβώρ για να εκπληρώσει την αποστολή Του και η αποστολή Του ήταν να ανέβει πάνω στο Σταυρό, τον πρώτο που συνάντησαν ήταν έναν ταλαίπωρο πατέρα, ο όποιος αναζητούσε θεραπεία για το παιδί του, ο οποίος είχε μία αγωνία υπαρξιακή, ένα αδιέξοδο και μία απορία και μία απογοήτευση και ένα θυμό από τους μαθητές του Χριστού, οι οποίοι φαίνονταν ανίκανοι τελείως να προσφέρουν έστω και μία ελπίδα, έστω και μία παρηγοριά. Και οι μαθητές ομολογούν αυτήν την έλλειψή τους, αυτή την απορία τους, αυτή την αδυναμία τους κι ο Χριστός ακριβώς προσγειώνει τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, που ήθελαν να σταματήσει ο χρόνος και να μείνουν πάνω στο Θαβώρ, τους προσγειώνει και τους υπενθυμίζει και τους δείχνει ότι η θεολογία βιώνεται μέσα στην ιστορία, ότι η θεολογία δεν είναι αποκομμένη από την ιστορία, ότι η θεολογία δεν είναι ένας ελιτισμός, δεν είναι μία έξοδος από τη ζωή, μία φυγή από την πραγματικότητα.

Δεν θεολογούμε για να κλείσουμε τα μάτια στο πρόβλημα του κακού, στην αδικία που υπάρχει μέσα στον κόσμο, στις αντιξοότητες και στα τραύματα των ανθρώπων αλλά η θεολογία είναι η θεραπεία, η θεολογία είναι η προϋπόθεση, για να μπορέσει ο άνθρωπος να αναμετρηθεί με την ιστορία, να μπορέσει ο άνθρωπος να έρθει κατά μέτωπο με την ιστορία, να έρθει ενώπιον της, να διαλεχθεί μαζί της, να παλέψει για να αλλάξει τον κόσμο.

Έρχονται αυτά τα γεγονότα με λίγα λόγια να μας φανερώσουν ότι η Μεταμόρφωση δεν είναι ένα μηχανιστικό γεγονός, δεν είναι ένα μαγικό γεγονός, δεν είναι ένα κουμπί, το οποίο πάτησε ο Χριστός για να δείξει ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά ήταν, αλλά η Μεταμόρφωση είναι η αποκατάσταση της αλήθειας. Η Μεταμόρφωση είναι η αποκατάσταση της ιστορίας στην πραγματική της αρχέγονη προοπτική όπως ακριβώς δηλαδή, δημιουργήθηκε ο κόσμος για να αγαπά και να αγαπιέται, είναι «ίνα τα πάντα ερώσιν και ερώνται» όπως θα γράψει ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ώστε τα πάντα να βρίσκονται σε αγαπητική, σε ερωτική φορά συνάντησης του ενός προς τον άλλον, τα πάντα να πορεύονται στο να υπερβούν και να θεραπεύσουν την οδύνη και να την μεταποιήσουν και να τη μεταμορφώσουν σε ηδονή, τον πόνο και την ασθένεια να τη μεταμορφώσουν σε υγεία, σε ζωή και την τοξικότητα και νοσηρότητα να την μετατρέψουν σε αειφόρο ευεξία, σε μια πραγματική ποιότητα ζωής και σε έναν αληθινό πολιτισμό.

Και ένα άλλο στοιχείο το οποίο ιδιαίτερα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι όταν είδαν τον Μωυσή και τον Ηλία ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης να βρίσκονται λουσμένοι μέσα στη Δόξα του Χριστού, όταν σε αυτή την Δόξα έρχεται να την επιβεβαιώσει η νεφέλη εκ του ουρανού, η οποία μαρτυρεί ότι εκεί είναι παρούσα η Αγία Τριάδα, βλέπουν οι μαθητές τον Μωυσή και τον Ηλία, προσέξτε είναι πολύ σημαντική φράση, να είναι «συλλαλούντες», να συνομιλούν με τον Χριστό. Ο Χριστός δηλαδή ακόμα και στην απόλυτη Του Δόξα συνομιλεί, συζητά, δεν στέκεται αγέρωχος μέσα σε μία λάμψη και σε ένα φως περιμένοντας να καθυποτάξει, να προσκυνήσουν οι πάντες τη Δόξα Του, αλλά ακόμα και σ αυτήν την κορυφαία φανέρωση του μεγαλείου Του είναι ένας Θεός που συνομιλεί, που κατεβαίνει, που κενώνεται, που είναι σε επικοινωνία με το κτίσμα Του, με τον άνθρωπο, που είναι σε προσωπική σχέση. Με λίγα λόγια η θεολογία δεν καταργεί την κοινωνία αλλά την καταξιώνει την κοινωνία, την αναβιβάζει την κοινωνία, αναβιβάζει την επικοινωνία, την κοινωνία των σχέσεων, την κοινωνία των προσώπων.

Τελικά Μεταμόρφωση είναι ακριβώς η επάνοδος στην επικοινωνία, η αποκατάσταση των μεταξύ μας σχέσεων, η αποκατάσταση της σχέσης μας με το φυσικό περιβάλλον, η αποκατάσταση της σχέσης μας με τη ζωή την ίδια και εν τέλει με τον ίδιο μας τον εαυτό τον θρυμματισμένο, τον τραυματισμένο, τον κομματιασμένο, τον διχασμένο, το πολυμερισμένο.

Αυτό είναι η Μεταμόρφωση και αυτή είναι η θεολογία αυτού του μυστηρίου και η προοπτική και η πρόταση ζωής, η οποία διανοίγεται μέσα από αυτό το μεγάλο γεγονός και κυρίως για να κατανοήσουμε ότι αυτός ο Θεός, ο οποίος θα ανέβει πάνω στο σταυρό, αυτός ο Θεός ο οποίος θα δεχθεί εκούσια να ηττηθεί από τον άνθρωπο, από το πλάσμα Του, από το δημιούργημά Του, αυτός ο Θεός που θα δεχθεί να γίνει μηδέν, να πεθάνει στην κυριολεξία, αυτός ο Θεός είναι «ὁ ἐν τῷ ὄρει τῷ Θαβώρ, μεταμορφωθεὶς». Είναι ο Κύριος της Δόξης. Είναι αυτός που θα μπορούσε και πάνω στο Γολγοθά να μεταμορφωθεί, θα μπορούσε και πάνω στο Γολγοθά να λάμψει το Φως Του και να κατεξουσιάσει τα πάντα, αλλά επέλεξε πάνω στο Γολγοθά το φως Του να ρεύσει μέσα από το αίμα Του. Επέλεξε πάνω στο Γολγοθά η λάμψη Του να είναι τα απλωμένα Του χέρια, τα σταυρωμένα, τα καρφωμένα πάνω στο σταυρό. Επέλεξε πάνω στο Γολγοθά με την απόλυτη αγάπη, την απόλυτη συγχώρηση, με την ταύτιση με τους σταυρωτές Του να μας φανερώσει την τέλεια Μεταμόρφωση.

Θαβώρ και Γολγοθάς είναι όρη Μεταμορφώσεως και τα δύο. Φως αΐδιον και στο Θαβώρ και στον Γολγοθά. Και τα δύο, Θαβώρ και Γολγοθάς, φανέρωσαν τη δόξα Του γι’ αυτό και η σωστή επιγραφή του σταυρού είναι «Ο Βασιλεύς της Δόξης». Είναι Δόξα ο Σταυρός του Χριστού, είναι η Δόξα Του και η φανέρωση της απόλυτης, της τέλειας, της μοναδικής αγάπης, η οποία ματώνει, σταυρώνεται, θυσιάζεται, υποφέρει, γίνεται «Ένα» με τον άνθρωπο.

Εκπληκτικές προεκτάσεις διανοίγονται μπροστά μας μέσα από αυτή τη γιορτή και όταν μάλιστα καθημερινά κινδυνεύουμε από παραμόρφωση, κινδυνεύουμε από πραγματική εξαθλίωση, από το να χάσουμε το πρόσωπο μας, από το να χάσουμε την ομορφιά μας, από το να χάσουμε την αθωότητά μας, από το να χάσουμε τα όποια καλά διασώζουμε πάνω μας, από το να χάσουμε την δυνατότητά μας να επικοινωνούμε πρόσωπο με πρόσωπο να είμαστε δηλαδή άνθρωποι ,«άνω θρώσκωμεν».

Σε μία τέτοια λοιπόν δύσκολη, σε μία τέτοια οριακή πρόκληση έρχεται η Εκκλησία μας να μας προσκαλεί σε Μεταμόρφωση, έρχεται να μας προσκαλεί σε αναγέννηση, σε αναβάπτιση, σε επιστροφή στην πραγματική και αληθινή ομορφιά, στην πραγματική και αληθινή ζωή».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ηλίας Κυρμανίδης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του χωριού, ο Διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ Αντιπύραρχος Χρήστος Πολουμάκης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων της περιοχής.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόσφατα Άρθρα

“Ιερό σκάνδαλο” με κληρικό της Μητρόπολης Φωκίδας!
Εκκλησία της Ελλάδος

“Ιερό σκάνδαλο” με κληρικό της Μητρόπολης Φωκίδας!

18 Ιουλίου 2025

Ένα τεράστιο σκάνδαλο βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας στο Νομό Φωκίδος. Τόσο η Αστυνομία όσο και η...

Read more
Φθιώτιδος Συμεών: «Ό,τι γίνεται, εμπνέεται από τα παιδιά»
Εκκλησία της Ελλάδος

Φθιώτιδος Συμεών: «Ό,τι γίνεται, εμπνέεται από τα παιδιά»

18 Ιουλίου 2025

«Ευχαριστώ τα παιδιά, διότι ό,τι γίνεται, εμπνέεται από τα παιδιά. Οι ηθικοί αυτουργοί κάθε μικρής δικής μας προσπάθειας είναι τα...

Read more
Την Ιερά Μονή Παναγίας της Πέτρας Ολύμπου επισκέφθηκε ο  Διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Μακεδονία
Εκκλησία της Ελλάδος

Την Ιερά Μονή Παναγίας της Πέτρας Ολύμπου επισκέφθηκε ο Διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Μακεδονία

18 Ιουλίου 2025

Την ιστορική Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου στην Πιερία, επισκέφθηκε την Τετάρτη 16 Ιουλίου ο Διευθυντής του Πρωθυπουργικού...

Read more
Η εορτή της Αγίας Μαρίνας στην Κέρκυρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Μαρίνας στην Κέρκυρα

18 Ιουλίου 2025

Την Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2025, εορτή της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης της Αθληφόρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Προφητεία Ιεζεκιήλ: Έρχεται Πόλεμος στο Ισραήλ ή Αρμαγεδδών;

18 Ιουλίου 2025

Ο προφήτης Ιεζεκιήλ μίλησε πριν χιλιάδες χρόνια για μια σύγκρουση που θα συγκλονίσει τον κόσμο. Μια προφητεία για το Ισραήλ,...

Read more
Με άριστα αξιολογήθηκε η διδακτορική διατριβή του αρχιμ.  Μελχισεδέκ Αμπελικάκη για την Εκκλησιαστική Ιστορία της Κρήτης
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Με άριστα αξιολογήθηκε η διδακτορική διατριβή του αρχιμ. Μελχισεδέκ Αμπελικάκη για την Εκκλησιαστική Ιστορία της Κρήτης

17 Ιουλίου 2025

Με την ανώτερη ακαδημαϊκή βαθμολογία (άριστα) αξιολογήθηκε στις 17.07.2025, ημέρα εορτασμού της Αγίας Μαρίνης, η διδακτορική διατριβή του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη...

Read more
Φθιώτιδος Συμεών: «Η Αγία Μαρίνα έδωσε το αίμα της για την σημαία της Πίστεως»
Εκκλησία της Ελλάδος

Φθιώτιδος Συμεών: «Η Αγία Μαρίνα έδωσε το αίμα της για την σημαία της Πίστεως»

17 Ιουλίου 2025

Στην Αγία Μαρίνα Στυλίδος και στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υλικού Πολέμου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την εορτή...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Οι άγιοι μας καλούν να μιμηθούμε ένα ήθος βαθιά χριστοκεντρικό, εκκλησιαστικό και φιλάνθρωπο»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Οι άγιοι μας καλούν να μιμηθούμε ένα ήθος βαθιά χριστοκεντρικό, εκκλησιαστικό και φιλάνθρωπο»

17 Ιουλίου 2025

Στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Μαρίνης και Αντωνίου Σερρών, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, σήμερα, Πέμπτη...

Read more
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

17 Ιουλίου 2025

Την Τετάρτη 16 και την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025, πανηγύρισε ο Ενοριακός Ι. Ναός αγ. Μαρίνης Χαλκίδος. Κατά τον πανηγυρικό...

Read more
Η εορτή της Μεγαλομάρτυρος και αθληφόρου Αγίας Μαρίνης στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Μεγαλομάρτυρος και αθληφόρου Αγίας Μαρίνης στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα

17 Ιουλίου 2025

Με την προσήκουσα ευλάβεια το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας προσήλθε επι τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος και αθληφόρου Αγίας...

Read more
Ο εορτασμός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στην Πλάκα Δηλεσίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στην Πλάκα Δηλεσίου

17 Ιουλίου 2025

Την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025, παραμονή της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον...

Read more
Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας στη Βέροια
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας στη Βέροια

17 Ιουλίου 2025

Την Πέμπτη 17 Ιουλίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο...

Read more
Τη μνήμη της Αγίας Μαρίνης εορτάζει με λαμπρότητα και η Σερραϊκή Εκκλησία
Εκκλησία της Ελλάδος

Τη μνήμη της Αγίας Μαρίνης εορτάζει με λαμπρότητα και η Σερραϊκή Εκκλησία

17 Ιουλίου 2025

Την πανσεβάσμιο ιερά μνήμη της Αγ. ενδόξου, μεγαλομάρτυρος Μαρίνης της θαυματουργού και σημειοφόρου, εορτάζει με λαμπρότητα και η Σερραϊκή Εκκλησία....

Read more
Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίας Μαρίνης στα Μανίκια – Κονιστρών Κύμης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίας Μαρίνης στα Μανίκια – Κονιστρών Κύμης

17 Ιουλίου 2025

Με λαμπρότητα εορταστηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στην ενορία των Μανικίων επαρχίας Κονιστρών Κύμης όπου την παραμονή της...

Read more
Πέντε μέρες στον κήπο της Αγίας Αικατερίνης…
Εκκλησία της Ελλάδος

Πέντε μέρες στον κήπο της Αγίας Αικατερίνης…

17 Ιουλίου 2025

«Για πέντε μέρες ζήσαμε με τον Εσταυρωμένο στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Τις ζήσαμε με συγχώρηση, με συνεργασία, με...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Αγίας Μαρίνας

Η Εκκλησία τιμά τη Μεγαλομάρτυρα Αγία Μαρίνα την 17ην Ιουλίου

16 Ιουλίου 2025

Κατήγετο από την Αντιόχεια της Πισιδίας, από γονείς επιφανείς. Ο πατέρας της Αιδέσιος ήταν επίσημος ιερέας των ειδώλων, γνωστός σε...

Αγία Μαρίνα η μεγαλομάρτυς: Η πανέφημη νύμφη του Χριστού {17 Ιουλίου}

16 Ιουλίου 2025
Ἀρχιμ. Ἀρσένιος Κατερέλος: “Η Αγία Μαρίνα”.

Ὁμιλία στὴ μνήμη τῆς ἁγίας μεγαλομάρτυρος Μαρίνης

16 Ιουλίου 2024
Λιτάνευση με αίτημα προσευχής να δώσει ο Θεός Παπάδες

Μεγαλομάρτυς του Χριστού Μαρίνα, πρέσβευε υπέρ των αναξίων δούλων Σου

16 Ιουλίου 2024
Ἀρχιμ. Ἀρσένιος Κατερέλος: “Η Αγία Μαρίνα”.

Ἀρχιμ. Ἀρσένιος Κατερέλος: “Η Αγία Μαρίνα”.

16 Νοεμβρίου 2023
Ἀρχιμ. Ἀρσένιος Κατερέλος: “Η Αγία Μαρίνα”.

π. Γεώργιος Παπαβαρνάβας: “Μεγαλομάρτυς Μαρίνα”.

16 Ιουλίου 2016
Ἀρχιμ. Ἀρσένιος Κατερέλος: “Η Αγία Μαρίνα”.

H Αγία Μεγαλομάρτυς Μαρίνα

16 Ιουλίου 2016
Next Post
Μητροπολίτης Πειραιώς: Εάν δεν μεταμορφωθεί ο άνθρωπος δεν θα ζήσει την Ανάσταση

Μητροπολίτης Πειραιώς: Εάν δεν μεταμορφωθεί ο άνθρωπος δεν θα ζήσει την Ανάσταση

Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Παραλία Οφρυνίου

Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Παραλία Οφρυνίου

Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Στεφανοβίκειο

Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Στεφανοβίκειο

Εορτασμός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις Κρανιές Άρτης

Εορτασμός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις Κρανιές Άρτης

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Λουκούς Κυνουρίας

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Λουκούς Κυνουρίας

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist