Εμπνευσμένο από τον ΛΗ´ Λόγο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου «Εις τα Θεοφάνια, είτουν Γενέθλια του Σωτήρος» (PG 36, 311-334 & ΕΠΕ 5, 36-71) και με αναγωγές στην επικαιρότητα της πανδημίας ήταν το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, το οποίο αναγνώσθηκε στους ιερούς ναούς και τις ιερές μονές της Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Το εόρτιο λειτουργικό πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου για την Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού είχε ως εξής:

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου

Προεόρτια Ιερά Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος ΤΑΩ Πεντέλης για την Αδελφότητα της Μονής κατόπιν σεπτής Εντολής και Ευλογίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην οποία έλαβαν μέρος ο Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγ. Σεραφείμ Π. Πεντέλης Πρωτ. π. Φραγκίσκος Λάβδας και ο Μέγας Αρχιδιάκονος του Μακαριωτάτου π. Ιωάννης Μπούτσης.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου

Πρωί: Ακολουθία των Ωρών, του Μ. Εσπερινού και Θεία Λειτουργία Μ. Βασιλείου στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Λιβανατών για την Αδελφότητα της Μονής

Εσπέρας: Μέγας Εσπερινός Χριστουγέννων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας

Νύκτα: Νυκτερινή 1η Λειτουργία Χριστουγέννων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας (χοροστασία)

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου

Πρωί (05:00 π.μ.): Πανηγυρικός Όρθρος Χριστουγέννων και (2η)Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Χριστουγέννων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας

Πρωί (09:00 π.μ.): Πανηγυρικός Όρθρος Χριστουγέννων και (3η) Θεία Λειτουργία Χριστουγέννων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας (χοροστασία)

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου

Πρωί: Πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Αταλάντης για την Αδελφότητα της Μονής

Το κείμενο της Εγκυκλίου του κ. Συμεών, η οποία μεταδόθηκε και από όλα τα τοπικά τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά Μέσα Ενημερώσεως της Φθιώτιδας έχει ως εξής:

«Τούτο εστιν ημίν η πανήγυρις, τούτο εορτάζομεν σήμερον, επιδημίαν Θεού προς ανθρώπους, ίνα προς Θεόν ενδημήσωμεν, ή επανέλθωμεν (ούτω γαρ ειπείν οικειότερον), ίνα τον παλαιόν άνθρωπον αποθέμενοι, τον νέον ενδυσώμεθα».

«Αυτό είναι για μας το νόημα της πανηγύρεως και αυτό εορτάζουμε σήμερα: τον ερχομό του Θεού στους ανθρώπους, για να έλθουμε και εμείς οι άνθρωποι να κατοικήσουμε κοντά στον Θεό, ή μάλλον, για να το πούμε πιο σωστά, για να επανέλθουμε στον Θεό, για να ενδυθούμε τον νέο άνθρωπο, αφού εγκαταλείψουμε τον παλαιό».

Αγαπητοί μου αδελφοί και παιδιά μου αγαπημένα!

Μέσα σε αυτές τις λίγες λέξεις ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος μας περιγράφει αυτό που γιορτάζουμε σήμερα ή μάλλον μας εξηγεί για ποιο λόγο πανηγυρίζουμε σήμερα και τι σημαίνει αυτό το πανηγύρι για την ζωή μας.

Αν η επιδημία του κορωνοϊού στους ανθρώπους, που εξελίχθηκε σε οικουμενικών διαστάσεων φονική πανδημία, αποτέλεσε και αποτελεί για τον 21ο αιώνα αιτία μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής, οικονομικής, κοινωνικής, θεσμικής και αξιακής κρίσης, η «επιδημία του Θεού στους ανθρώπους», το μυστήριο της Ενσάρκωσης, του Χριστού η Γέννα, τα Άγια Χριστούγεννα, αποτελούν το πολυπόθητο εμβόλιο, το φάρμακο, την θεραπεία, την διέξοδο, την απάντηση, το φως, την ελπίδα, το τέλος της ιοβόλου πανδημίας, την αφετηρία της πολυπόθητης «κανονικότητας».

Διότι στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ δεν γεννήθηκε από την Παρθένο απλώς μια νέα ζωή, αλλά γεννήθηκε η όντως Ζωή. Δεν γεννήθηκε απλώς Αυτός που θα διέλθει μέσα στην τραγωδία της αρρώστιας και του ανθρωπίνου πόνου «ευεργετών και ιώμενος», αλλά αυτός που θα νικήσει «θανάτω» αυτόν τον ίδιο τον θάνατο.

Γεννήθηκε η δυνατότητα να επανέλθουμε στην οντολογική μας αφετηρία, να επιστρέψουμε δηλαδή στην αυθεντική «κανονικότητα», στην κανονικότητα της «κατ᾽ εικόνα και καθ᾽ ομοίωσιν Θεού» δημιουργίας μας. Να επιστρέψουμε στο αρχέγονο κάλλος, στην πρώτη ομορφιά, στον Παράδεισο της αγάπης του Θεού.

Άλλωστε αυτή είναι η «κανονικότητα»!! Ο Παράδεισος!! Η κοινωνία με τον Θεό! Αυτήν την κανονικότητα όμως την είχαμε χάσει πολύ πριν μας επισκεφθεί η πανδημία του κορωνοϊού. Άλλοι ιοί, με απόλυτη και όχι σχετική θνησιμότητα, άλλοτε με φανερά και ενεργά και άλλοτε με ορφανά και κεκρυμμένα κρούσματα, πάντοτε όμως με συμπτωματικά κρούσματα, είχαν διασαλεύσει, προ του κορωνοϊού, την «κανονικότητα» της σχέσης μας με τον Θεό και τον άνθρωπο, τον συνάνθρωπο.

Ποιοι είναι αυτοί οι θανατηφόροι ιοί; Η φιλαυτία, ο εγωισμός, η ατομοκρατία, η ιδιοτέλεια, το συμφέρον, η πλεονεξία, η κατάκριση, η συκοφαντία, η διχόνοια είναι μερικοί από τους ιούς, που αρρωσταίνουν την ζωή μας και σπέρνουν τον θάνατο στις σχέσεις μας.

Όλα τα μικρά και μεγάλα πάθη, οι μικρές και μεγάλες αμαρτίες, είναι τα υποκείμενα νοσήματα της εσφαλμένης χρήσης της ελευθερίας μας, και κυρίως η συλλογική και ατομική αμετανοησία μας, που λειτουργούν ως επιβαρυντικές περιστάσεις και αιτίες, ώστε η υποτιθέμενη μέχρι τον κορωνοϊό «κανονική» μας ζωή να είναι μια εικονική «κανονικότητα», μια φαινομενική υγεία, που κουβαλούσε μέσα της νοσηρότητα και μεταδοτική μολυσματικότητα.

Και ήλθε ο κορωνοϊός και έφερε τα πάνω κάτω. Ανέτρεψε σχέδια, προγραμματισμούς, συνήθειες, δεδομένες καταστάσεις, αυτονόητες ελευθερίες, απαραβίαστα δήθεν δικαιώματα.

«Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Δεν θα είναι όπως τα ξέρετε»!! Πόσες φορές κι αν δεν ακούσαμε αυτήν την φράση, αυτήν την προειδοποίηση, αυτήν την απόλυτη μα και συνάμα ελλιπή διατύπωση.

Ελλιπής, διότι δεν έχει μέσα της πρόταση. Δεν έχει μέσα της οσμή ζωής. Έχει επίκεντρο τον θάνατο.

Μα τα Χριστούγεννα είναι το πανηγύρι της ζωής!! Χριστούγεννα σημαίνει ζωή!! Είναι ζωή!!

Πώς λοιπόν, αδελφοί μου, θα μπορέσουμε πραγματικά φέτος να γιορτάσουμε μεν όντως διαφορετικά Χριστούγεννα, αλλά παρά ταύτα να γιορτάσουμε Χριστούγεννα;

Όχι Χριστούγεννα της κατανάλωσης και του συνωστισμού, αλλά πάντως Χριστούγεννα;

Όχι Χριστούγεννα που θα σπείρουν θάνατο, αλλά Χριστούγεννα που θα κομίσουν ζωή;

Μπορούμε τελικά εν μέσω κορωνοϊού και εν μέσω πλήθους απαγορεύσεων και στερήσεων, ενδεχομένως υπερβολικών ή και ακατανόητων, παρά ταύτα μπορούμε τελικά να εορτάσουμε Χριστούγεννα;

Θα απελπιστούμε και θα απογοητευθούμε και θα κλειστούμε στον μουδιασμένο και μελαγχολικό μας εαυτό ή θα τολμήσουμε όντως φέτος να εορτάσουμε πράγματι διαφορετικά Χριστούγεννα;

Ναι, αδελφοί μου!! Θα γιορτάσουμε τα Άγια Χριστούγεννα ακόμη και εν μέσω κορωνοϊού!! Μπορούμε να εορτάσουμε υγειονομικώς ασφαλή Χριστούγεννα!! Αυτά είναι τα πνευματικά Χριστούγεννα! Τα Χριστούγεννα της Εκκλησίας μας!

Μέσα σε λίγες φράσεις μας τα παρουσιάζει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος:

«Τοιγαρούν εορτάζωμεν, μη πανηγυρικώς, αλλά θεϊκώς· μη κοσμικώς, αλλ᾽ υπερκοσμίως· μη τα ημέτερα, αλλά τα του ημετέρου, μάλλον δε τα του Δεσπότου· μη τα της ασθενείας, αλλά τα της ιατρείας· μη τα της πλάσεως, αλλά τα της αναπλάσεως».

Αυτά τα Χριστούγεννα να εορτάσουμε, αδελφοί μου γλυκύτατοι και παιδιά μου αγαπημένα! Τα θεϊκά, τα υπερκόσμια, τα του δικού μας Δεσπότου Ιησού Χριστού, τα της αναδημιουργίας.

Τα Χριστούγεννα της ιατρείας, και όχι της ασθενείας!!!

Αυτά είναι τα Χριστούγεννα τα διαφορετικά, τα αληθινά, που η δοκιμασία του κορωνοϊού και των περιορισμών μάλλον μας διευκολύνει, παρά μας εμποδίζει, για να τα γιορτάσουμε για πρώτη φορά στην ζωή μας.

Να αναζητήσουμε το σπήλαιο της Βηθλεέμ όχι στον θόρυβο της διασκέδασης και του συνωστισμού, αλλά στην ησυχία της δημιουργικής μας αυτογνωσίας.

Να γεννήσουμε τον Χριστό στην ζωή μας όχι μέσα από την αχαλίνωτη κατανάλωση αλλά μέσα από την γεύση της κοινωνίας των οικογενών μας, των κοντινών μας ανθρώπων, που είναι ευκαιρία να γίνουν πραγματικά οικείοι. Όχι αδιάφοροι συγκάτοικοι, αλλά σύντροφοι, συνοδοιπόροι, συγκυρηναίοι.

 Χριστούγεννα της ιατρείας!! Αυτά χρειαζόμαστε!

Με την συγχώρεση, με την καταλλαγή, με την υπομονή, με την ατομική ευθύνη, με την ενσυναίσθηση, με την προσευχή, με την ταπείνωση, με τον διάλογο, με το νοιάξιμο για τον αδύναμο και τον πτωχό, με την έμπρακτη φιλανθρωπία και ενεργό ελεημοσύνη, με την ευγνωμοσύνη μας για γιατρούς, νοσηλευτές και υγειονομικό προσωπικό, που γιορτάζουν, όπως κάθε χρόνο, και φέτος, Χριστούγεννα μέσα στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με την προσευχή μας ιδιαίτερα για όσους νοσούν, τότε Ναι!! Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι της ιατρείας και όχι της ασθενείας!!!

Αυτά τα Χριστούγεννα εύχομαι να εορτάσουμε, αδελφοί μου και παιδιά μου αγαπημένα!!

Χριστούγεννα της ιατρείας!

Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Αεί Χριστούγεννα!

Πάντα Χριστούγεννα!

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Επίσκεψη Φορέων στην Ι. Μ. Βράχου Νεμέας

Στο Ιστορικό Καστρομονάστηρο της Παναγίας Βράχου Νεμέας μετέβη σήμερα, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος όπου είχε συνάντηση με τους...

Εμβολιάστηκε ο Mητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ

Στον εμβολιασμό κατά του COVID – 19 στο διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και στους τροφίμους του Γηροκομείου Πειραιώς προχώρησε σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου...

Συναξάρι 16ης ᾿Ιανουαρίου

  Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος † ῾Η προσκύνησις τῆς τιμίας ἁλύσεως τοῦ ἁγίου καί ἐνδόξου ἀποστόλου Πέτρου. Τήν ἡμέρα αὐτή τελοῦμε τήν...

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας – Ανοικτή Επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο

Ανοικτή Επιστολή Προς τήν Αγία και Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος   Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας Αγιοι Αρχιερείς˙ Το πολυθρύλητο εμβόλιο, κατά του ιού sars-cov-2,...

Η Εκκλησία της Ελλάδος ανακοινώνει τη δημιουργία μουσικών συνόλων

Η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος αναγγέλλει την κατόπιν εγρκίσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου συγκρότηση των Μουσικών Συνόλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα οποία...

Η Ιερά Σύνοδος για την εκδημία του μακαριστού Χα­ρι­λά­ου Τα­λι­α­δώ­ρου

Ἡ Ἱ­ε­ρά Σύ­νο­δος τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας τῆς Ἑλ­λά­δος ἐ­πί τῷ θλι­βε­ρῷ ἀγ­γέλ­μα­τι τῆς ἐν Κυ­ρί­ῳ κοι­μή­σε­ως τοῦ ἀ­οι­δί­μου Πρω­το­ψάλ­του Χα­ρι­λά­ου Τα­λι­α­δώ­ρου, τι­μη­θέν­τος ὑ­πό τοῦ Οἰ­κου­με­νι­κοῦ...

Γίνεται προσπάθεια για να ξεριζωθεί ο Χριστός απ’ τις καρδιές μας

Διαδικτυακή νεανική συνάντηση πραγματοποιήθηκε, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «zoom», του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά με τα στελέχη της Ιεράς...

Εκλογές Αρχιερέων – Εξαρχία η Μάλτα – Άρση Καθαιρέσεων

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ. Παναγιότητος τοῦ Πατριάρχου, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος κατά τό τριήμερον 12-14 Ἰανουαρίου 2021, ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ...

Με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο αρνούμαστε όποιας μορφής κατηγορία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΩΚΙΔΟΣ Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητος στο διαδίκτυο, σχετικά με την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κουτσουριωτίσσης,...

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Αξέχαστος στην μνήμη και στην καρδιά μας ο δικός μας Μπάμπης»

Με βαθειά θλίψη και ειλικρινή ευγνωμοσύνη η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος πληροφορήθηκε την εκδημία του Μεγάλου Ευεργέτου της Μαγνησίας και της Τοπικής μας Εκκλησίας Χαράλαμπου...

Συναξάρι 15ης Ἰανουαρίου

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος   † Μνήμη τοῦ ὁσίου πατρός ἡμῶν Παύλου τοῦ Θηβαίου.     Ὁ Ὅ­σι­ος Παῦ­λος ὁ Θη­βαῖ­ος ἤ­κμα­σε στά...

Γιατί στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρονται εκφράσεις που παρουσιάζουν τον θεό «εκδικητικό»;

του αρχιμ. Ιακώβου Κανάκη Η μελέτη της Παλαιάς Διαθήκης για κάποιον που δεν έχει σημαντικές εισαγωγικές γνώσεις των ιερών βιβλίων χρειάζεται διάκριση. Μπορείς να διαβάσεις...

Συναξάρι 14ης ᾿Ιανουαρίου

  Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος † Μνήμη τῶν ἁγίων τριάκοντα ὀκτώ καί ἄλλων Ἀββάδων τῶν ἐν τῷ ὄρει Σινᾷ ἀναιρεθέντων. Ἡ ἱερότητα...

Στενή συνεργασία Π.Ε. Πιερίας με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους προς όφελος της κοινωνίας

Επίσκεψη στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας πραγματοποίησε, το πρωί της Τρίτης 12 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος. Κατά τη διάρκεια...

«Το Ωδείο της Ι.Μ. Φθιώτιδος για την κοίμηση του Χαρίλαου Ταλιαδώρου»

Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος, ο άνθρωπος που σημάδεψε την ιστορία της ψαλτικής τέχνης και των αναλογίων όλο τον εικοστό αιώνα, έφυγε από κοντά μας. Πολλοί ήδη...