Εμπνευσμένο από τον ΛΗ´ Λόγο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου «Εις τα Θεοφάνια, είτουν Γενέθλια του Σωτήρος» (PG 36, 311-334 & ΕΠΕ 5, 36-71) και με αναγωγές στην επικαιρότητα της πανδημίας ήταν το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, το οποίο αναγνώσθηκε στους ιερούς ναούς και τις ιερές μονές της Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Το εόρτιο λειτουργικό πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου για την Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού είχε ως εξής:

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου

Προεόρτια Ιερά Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος ΤΑΩ Πεντέλης για την Αδελφότητα της Μονής κατόπιν σεπτής Εντολής και Ευλογίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην οποία έλαβαν μέρος ο Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγ. Σεραφείμ Π. Πεντέλης Πρωτ. π. Φραγκίσκος Λάβδας και ο Μέγας Αρχιδιάκονος του Μακαριωτάτου π. Ιωάννης Μπούτσης.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου

Πρωί: Ακολουθία των Ωρών, του Μ. Εσπερινού και Θεία Λειτουργία Μ. Βασιλείου στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Λιβανατών για την Αδελφότητα της Μονής

Εσπέρας: Μέγας Εσπερινός Χριστουγέννων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας

Νύκτα: Νυκτερινή 1η Λειτουργία Χριστουγέννων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας (χοροστασία)

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου

Πρωί (05:00 π.μ.): Πανηγυρικός Όρθρος Χριστουγέννων και (2η)Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Χριστουγέννων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας

Πρωί (09:00 π.μ.): Πανηγυρικός Όρθρος Χριστουγέννων και (3η) Θεία Λειτουργία Χριστουγέννων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας (χοροστασία)

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου

Πρωί: Πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Αταλάντης για την Αδελφότητα της Μονής

Το κείμενο της Εγκυκλίου του κ. Συμεών, η οποία μεταδόθηκε και από όλα τα τοπικά τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά Μέσα Ενημερώσεως της Φθιώτιδας έχει ως εξής:

«Τούτο εστιν ημίν η πανήγυρις, τούτο εορτάζομεν σήμερον, επιδημίαν Θεού προς ανθρώπους, ίνα προς Θεόν ενδημήσωμεν, ή επανέλθωμεν (ούτω γαρ ειπείν οικειότερον), ίνα τον παλαιόν άνθρωπον αποθέμενοι, τον νέον ενδυσώμεθα».

«Αυτό είναι για μας το νόημα της πανηγύρεως και αυτό εορτάζουμε σήμερα: τον ερχομό του Θεού στους ανθρώπους, για να έλθουμε και εμείς οι άνθρωποι να κατοικήσουμε κοντά στον Θεό, ή μάλλον, για να το πούμε πιο σωστά, για να επανέλθουμε στον Θεό, για να ενδυθούμε τον νέο άνθρωπο, αφού εγκαταλείψουμε τον παλαιό».

Αγαπητοί μου αδελφοί και παιδιά μου αγαπημένα!

Μέσα σε αυτές τις λίγες λέξεις ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος μας περιγράφει αυτό που γιορτάζουμε σήμερα ή μάλλον μας εξηγεί για ποιο λόγο πανηγυρίζουμε σήμερα και τι σημαίνει αυτό το πανηγύρι για την ζωή μας.

Αν η επιδημία του κορωνοϊού στους ανθρώπους, που εξελίχθηκε σε οικουμενικών διαστάσεων φονική πανδημία, αποτέλεσε και αποτελεί για τον 21ο αιώνα αιτία μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής, οικονομικής, κοινωνικής, θεσμικής και αξιακής κρίσης, η «επιδημία του Θεού στους ανθρώπους», το μυστήριο της Ενσάρκωσης, του Χριστού η Γέννα, τα Άγια Χριστούγεννα, αποτελούν το πολυπόθητο εμβόλιο, το φάρμακο, την θεραπεία, την διέξοδο, την απάντηση, το φως, την ελπίδα, το τέλος της ιοβόλου πανδημίας, την αφετηρία της πολυπόθητης «κανονικότητας».

Διότι στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ δεν γεννήθηκε από την Παρθένο απλώς μια νέα ζωή, αλλά γεννήθηκε η όντως Ζωή. Δεν γεννήθηκε απλώς Αυτός που θα διέλθει μέσα στην τραγωδία της αρρώστιας και του ανθρωπίνου πόνου «ευεργετών και ιώμενος», αλλά αυτός που θα νικήσει «θανάτω» αυτόν τον ίδιο τον θάνατο.

Γεννήθηκε η δυνατότητα να επανέλθουμε στην οντολογική μας αφετηρία, να επιστρέψουμε δηλαδή στην αυθεντική «κανονικότητα», στην κανονικότητα της «κατ᾽ εικόνα και καθ᾽ ομοίωσιν Θεού» δημιουργίας μας. Να επιστρέψουμε στο αρχέγονο κάλλος, στην πρώτη ομορφιά, στον Παράδεισο της αγάπης του Θεού.

Άλλωστε αυτή είναι η «κανονικότητα»!! Ο Παράδεισος!! Η κοινωνία με τον Θεό! Αυτήν την κανονικότητα όμως την είχαμε χάσει πολύ πριν μας επισκεφθεί η πανδημία του κορωνοϊού. Άλλοι ιοί, με απόλυτη και όχι σχετική θνησιμότητα, άλλοτε με φανερά και ενεργά και άλλοτε με ορφανά και κεκρυμμένα κρούσματα, πάντοτε όμως με συμπτωματικά κρούσματα, είχαν διασαλεύσει, προ του κορωνοϊού, την «κανονικότητα» της σχέσης μας με τον Θεό και τον άνθρωπο, τον συνάνθρωπο.

Ποιοι είναι αυτοί οι θανατηφόροι ιοί; Η φιλαυτία, ο εγωισμός, η ατομοκρατία, η ιδιοτέλεια, το συμφέρον, η πλεονεξία, η κατάκριση, η συκοφαντία, η διχόνοια είναι μερικοί από τους ιούς, που αρρωσταίνουν την ζωή μας και σπέρνουν τον θάνατο στις σχέσεις μας.

Όλα τα μικρά και μεγάλα πάθη, οι μικρές και μεγάλες αμαρτίες, είναι τα υποκείμενα νοσήματα της εσφαλμένης χρήσης της ελευθερίας μας, και κυρίως η συλλογική και ατομική αμετανοησία μας, που λειτουργούν ως επιβαρυντικές περιστάσεις και αιτίες, ώστε η υποτιθέμενη μέχρι τον κορωνοϊό «κανονική» μας ζωή να είναι μια εικονική «κανονικότητα», μια φαινομενική υγεία, που κουβαλούσε μέσα της νοσηρότητα και μεταδοτική μολυσματικότητα.

Και ήλθε ο κορωνοϊός και έφερε τα πάνω κάτω. Ανέτρεψε σχέδια, προγραμματισμούς, συνήθειες, δεδομένες καταστάσεις, αυτονόητες ελευθερίες, απαραβίαστα δήθεν δικαιώματα.

«Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Δεν θα είναι όπως τα ξέρετε»!! Πόσες φορές κι αν δεν ακούσαμε αυτήν την φράση, αυτήν την προειδοποίηση, αυτήν την απόλυτη μα και συνάμα ελλιπή διατύπωση.

Ελλιπής, διότι δεν έχει μέσα της πρόταση. Δεν έχει μέσα της οσμή ζωής. Έχει επίκεντρο τον θάνατο.

Μα τα Χριστούγεννα είναι το πανηγύρι της ζωής!! Χριστούγεννα σημαίνει ζωή!! Είναι ζωή!!

Πώς λοιπόν, αδελφοί μου, θα μπορέσουμε πραγματικά φέτος να γιορτάσουμε μεν όντως διαφορετικά Χριστούγεννα, αλλά παρά ταύτα να γιορτάσουμε Χριστούγεννα;

Όχι Χριστούγεννα της κατανάλωσης και του συνωστισμού, αλλά πάντως Χριστούγεννα;

Όχι Χριστούγεννα που θα σπείρουν θάνατο, αλλά Χριστούγεννα που θα κομίσουν ζωή;

Μπορούμε τελικά εν μέσω κορωνοϊού και εν μέσω πλήθους απαγορεύσεων και στερήσεων, ενδεχομένως υπερβολικών ή και ακατανόητων, παρά ταύτα μπορούμε τελικά να εορτάσουμε Χριστούγεννα;

Θα απελπιστούμε και θα απογοητευθούμε και θα κλειστούμε στον μουδιασμένο και μελαγχολικό μας εαυτό ή θα τολμήσουμε όντως φέτος να εορτάσουμε πράγματι διαφορετικά Χριστούγεννα;

Ναι, αδελφοί μου!! Θα γιορτάσουμε τα Άγια Χριστούγεννα ακόμη και εν μέσω κορωνοϊού!! Μπορούμε να εορτάσουμε υγειονομικώς ασφαλή Χριστούγεννα!! Αυτά είναι τα πνευματικά Χριστούγεννα! Τα Χριστούγεννα της Εκκλησίας μας!

Μέσα σε λίγες φράσεις μας τα παρουσιάζει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος:

«Τοιγαρούν εορτάζωμεν, μη πανηγυρικώς, αλλά θεϊκώς· μη κοσμικώς, αλλ᾽ υπερκοσμίως· μη τα ημέτερα, αλλά τα του ημετέρου, μάλλον δε τα του Δεσπότου· μη τα της ασθενείας, αλλά τα της ιατρείας· μη τα της πλάσεως, αλλά τα της αναπλάσεως».

Αυτά τα Χριστούγεννα να εορτάσουμε, αδελφοί μου γλυκύτατοι και παιδιά μου αγαπημένα! Τα θεϊκά, τα υπερκόσμια, τα του δικού μας Δεσπότου Ιησού Χριστού, τα της αναδημιουργίας.

Τα Χριστούγεννα της ιατρείας, και όχι της ασθενείας!!!

Αυτά είναι τα Χριστούγεννα τα διαφορετικά, τα αληθινά, που η δοκιμασία του κορωνοϊού και των περιορισμών μάλλον μας διευκολύνει, παρά μας εμποδίζει, για να τα γιορτάσουμε για πρώτη φορά στην ζωή μας.

Να αναζητήσουμε το σπήλαιο της Βηθλεέμ όχι στον θόρυβο της διασκέδασης και του συνωστισμού, αλλά στην ησυχία της δημιουργικής μας αυτογνωσίας.

Να γεννήσουμε τον Χριστό στην ζωή μας όχι μέσα από την αχαλίνωτη κατανάλωση αλλά μέσα από την γεύση της κοινωνίας των οικογενών μας, των κοντινών μας ανθρώπων, που είναι ευκαιρία να γίνουν πραγματικά οικείοι. Όχι αδιάφοροι συγκάτοικοι, αλλά σύντροφοι, συνοδοιπόροι, συγκυρηναίοι.

 Χριστούγεννα της ιατρείας!! Αυτά χρειαζόμαστε!

Με την συγχώρεση, με την καταλλαγή, με την υπομονή, με την ατομική ευθύνη, με την ενσυναίσθηση, με την προσευχή, με την ταπείνωση, με τον διάλογο, με το νοιάξιμο για τον αδύναμο και τον πτωχό, με την έμπρακτη φιλανθρωπία και ενεργό ελεημοσύνη, με την ευγνωμοσύνη μας για γιατρούς, νοσηλευτές και υγειονομικό προσωπικό, που γιορτάζουν, όπως κάθε χρόνο, και φέτος, Χριστούγεννα μέσα στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με την προσευχή μας ιδιαίτερα για όσους νοσούν, τότε Ναι!! Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι της ιατρείας και όχι της ασθενείας!!!

Αυτά τα Χριστούγεννα εύχομαι να εορτάσουμε, αδελφοί μου και παιδιά μου αγαπημένα!!

Χριστούγεννα της ιατρείας!

Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Αεί Χριστούγεννα!

Πάντα Χριστούγεννα!

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Φθιώτιδος Συμεών: «Ευλογήσω τον Κύριον εν παντί καιρώ…»

Συνέχισε και σήμερα Παρασκευή της Ε' Εβδομάδος των Νηστειών 16 Απριλίου  την μεγάλη ποιμαντική περιοδεία του στις Ιερές Μονές της Φθιώτιδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Συναξάρι 17ης Ἀπριλίου

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος   † Μνήμη τοῦ ἁγίου ἱερομάρτυρος Ἀνικήτου, πάπα Ρώμης.   Ὁ Ἅγιος Ἱερομάρτυς Ἀνίκητος καταγόταν ἀπό τήν πόλη Ἔμεσα...

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στο ζήτημα του ωραρίου την Μεγάλη Εβδομάδα»

Στην εκπομπή «κοινωνία ώρα MEGA» φιλοξενήθηκε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και αναφέρθηκε στον εορτασμό του φετινού Πάσχα, δεδομένων των υγειονομικών συνθηκών....

Σύσκεψη Μητροπολίτου Ιερωνύμου και Δημάρχου Καλαβρύτων για τον Αεροδιάδρομο στα Καλάβρυτα

Στο πλαίσιο των προχωρημένων επαφών και συναντήσεων της Δημοτικής Αρχής Καλαβρύτων για την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας Αεροδιαδρόμου ελαφρών και εκπαιδευτικών αεροσκαφών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη...

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Τρίτεκνων στον Μητροπολίτη Λαρίσης

Συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο πραγματοποίησε την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 αντιπροσωπία του Δ.Σ. του Συλλόγου Τριτέκνων ν. Λάρισας...

«Ο Ακάθιστος Ύμνος»

Αρχιμ. Ειρηναίου Λαφτσή, Πρωτοσυγκέλλου Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως Την πέμπτη Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Εκκλησία μας ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο προς το πρόσωπο της Υπεραγίας...

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Δρακότρυπας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, τέλεσε την ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Αγίου...

Ο Ακάθιστος Ύμνος: Ιστορία, Δομή, Περιεχόμενο, Σύνθεση

Ιδιαίτερη είναι η αγάπη και ξεχωριστός ο σεβασμός, με τον οποίο το σύνολο των πιστών περιβάλλει την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου. Αγάπη και σεβασμός...

Η θεολογική και αισθητική αξία του Ακάθιστου Ύμνου

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού Η ορθόδοξη υμνολογία αποτελεί ένα κορυφαίο κεφάλαιο στον παγκόσμιο πολιτισμό. Είναι  η αδιάκοπη συνέχεια της ανεπανάληπτης αρχαιοελληνικής ποίησης, καθότι,...

Τι είναι ο Μεγάλος Κανόνας, πότε ψάλλεται και γιατί ονομάστηκε έτσι

Η Πέμπτη εβδομάδα των Νηστειών είναι το λειτουργικό αποκορύφωμα της Τεσσαρακοστής. Οι ακολουθίες είναι μακρότερες και εκλεκτότερες. Στη συνήθη ακολουθία των λοιπών εβδομάδων θα...

Συναξάρι 16ης Ἀπριλίου

  Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος † Μνήμη τῶν ἁγίων μαρτύρων Ἀγάπης, Εἰρήνης καί  Χιονίας. Οἱ Ἁγίες Ἀγάπη, Εἰρήνη καί Χιονία ἐμαρτύρησαν...

Η Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά

Την Τετάρτη 14 Απριλίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο στην Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος στον...
video

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’- ΧΑΙΡΕ ΘΑΛΑΣΣΑ…

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΑΚΑΘΙΣΤΟ ΥΜΝΟ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία Την Πέμπτη Του Μεγάλου Κανόνος στην Λάρισα

Στον υπόγειο Ιερό Ναό της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής Λαρίσης τέλεσε την Θεία Λειτουργία, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ....

Δωρεά στολών υπηρεσίας αξίας 4.000€ από την Ι.Μ. Κορίνθου στην ΟΠΚΕ

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο επισκέφτηκαν σήμερα, 15 Απριλίου 2021, στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας, ο Διοικητής της ΟΠΚΕ Κορινθίας κ. Απόστολος...