• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Εβδομάδα Μνήμης και Προσευχής 1919-1922-2022» στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
21 Μαΐου 2022
byPoimin.gr Team
«Εβδομάδα Μνήμης και Προσευχής 1919-1922-2022» στην Ι.Μ. Φθιώτιδος
Share on FacebookShare on Twitter

Πολλά και ποικίλα λειτουργικά και πολιτιστικά γεγονότα πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με αφορμή την «Εβδομάδα Μνήμης και Προσευχής 1919-1922-2022»,  ένα πρόγραμμα δράσεων το οποίο έχει αφιερώσει η τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδος στη μνήμη και στην επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας και ενότητος σε όλους τους φορείς και τους συλλόγους του τόπου, στο οποίο και ανταποκρίθηκαν άπαντες θετικά και έτσι διοργανώθηκαν και υλοποιούνται επιτυχώς ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, σε διάφορα σημεία του Νομού παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, των αρχόντων του Νομού, την συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών όλων των βαθμίδων εκπαιδεύσεως και πλήθους κόσμου.

          Την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 στο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε η Πολιτιστική εκδήλωση μνήμης με θέμα: «Η Λογοτεχνία διδάσκει… Ιστορία, Αναζητώντας τα ιστορικά γεγονότα στα λογοτεχνικά βιβλία»  από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μοσχοχωρίου, από το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Μοσχοχωρίου, και το Μουσικό Σχολείο Λαμίας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών απευθυνόμενος στα παιδιά τόνισε: «Τα παιδιά μας μιλούν συνέχεια μέσα από πολλούς τρόπους και εμείς οι μεγαλύτεροι πρέπει να διδασκόμαστε από αυτά».

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 το απόγευμα στην λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων πραγματοποιήθηκε πάνδημη Ιερά Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος του ιαματικού και θαυματουργού επί τη αναμνήσει της καταθέσεως του Ιερού Λειψάνου στο Ναό, καθώς και της Ιεράς Εικόνος του παντίμου Χορού των εν Θράκει, Κωνσταντινουπόλει, Πόντω, Καππαδοκία και Μικρά Ασία διαλαμψάντων Αγίων, με την ευκαιρία της μνήμης και της επετείου 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.

         Με την ευκαιρία της λιτανευτικής αυτής συνάξεως ο Σεβασμιώτατος ενώπιον Αρχόντων, Κλήρου και Λαού ανακοίνωσε ότι από την επόμενη χρονιά και κάθε χρόνο το εσπέρας της 17ης Μαίου, της λιτανεύσεως θα προηγείται αγιασμός για την έναρξη της θερινής τουριστικής και παραθεριστικής περιόδου στην μεγάλη λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων με ένα μεγάλο προσκλητήριο για αύξηση της επισκεψιμότητας στον πανέμορφο αυτόν τόπο.

 Ο κ. Συμεών μεταξύ άλλων τόνισε:

     «Χαίρομαι που βρισκόμαστε εδώ εις ανάμνησιν της καταθέσεως του ιερού Λειψάνου και ευχαριστώ τον σεβαστό μας Γέροντα π. Χριστοφόρο Κολοκυθά,  διότι είναι ο πρώτος που φιλοτέχνησε την ιερά εικόνα απάντων των Αγίων,  οι οποίοι μαρτύρησαν προ και κατά τη διάρκεια της αλώσεως αλλά και μετά την Άλωση γύρω από την Βασιλίδα των Πόλεων, το κέντρο της Ρωμιοσύνης, της καρδιάς μας και καθιερώσαμε και θα εορτάζουμε κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου εδώ με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

     Θα καθιερώσουμε όμως και αυτήν την ημέρα της 17ης Μαΐου όχι μόνο σαν ημέρα λιτάνευσης, αλλά και ως ημέρα που θα τελούμε έναν αγιασμό πριν την λιτάνευση για την έναρξη της θερινής περιόδου. Για να προβάλλουμε ότι αυτός ο τόπος είναι προορισμός για όλους και θα ηγηθώ αυτής της προσπάθειας και θα το διατρανώσω στα πέρατα της οικουμένης  και του χρόνου θα το κάνουμε λαμπρότερα για να στείλουμε το μήνυμα: ελάτε για τις διακοπές σας, για την ξεκούρασή σας, για την αναψυχή σας στα Καμένα Βούρλα».

          Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 εορτή της Μεσοπεντηκοστής, πανηγύρισε ο  μοναδικός σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα αρχαιοπρεπής Ναός της του Θεού Σοφίας στην Μαρτυρική πόλη της Υπάτης, ένας από τους 36 Ναούς αφιερωμένους στην Σοφία του Θεού ανά τον κόσμο, στην Καθέδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ιεράς Μητροπόλεως Νέων Πατρών με την παρουσία πολλών παιδιών, μαθητών και μαθητριών όλων των βαθμίδων εκπαιδεύσεως της περιοχής, που είχαν προσκληθεί για το σκοπό αυτό από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Συμεών.

Η Θεία Λειτουργία ήταν  αφιερωμένη στα παιδιά, μετά το πέρας της οποίας στο πλακόστρωτο προαύλιο του Ναού με φόντο την μαγευτική Οίτη, στο πλαίσιο των εορτασμών, τους οποίους πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική παρουσίαση του ειδικού τόμου για τους Ναούς της Αγιάς Σοφιάς σε ολόκληρο τον κόσμο, τον οποίο επιμελήθηκε η Διακοινουβελευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας και μέσα στον οποίο συμεπριλαμβάνεται και ο ιστορικός Ναός της του Θεού Σοφίας Υπάτης από τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών και τον Βουλευτή Φθιώτιδος κ. Ιωάννη Σαρακιώτη, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας .

Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε αρχικά τον κ. Σαρακιώτη και τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της προσκλήσεως και την ανταπόκρισή του στην παρουσίαση του τόμου, σε μία τόσο σημαντική μέρα για την Εκκλησία μας και αναφέρθηκε στο Ναό και στον τόμο για τους Ναούς της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Είμαστε τυχεροί εδώ στην Φθιώτιδα και στον Δήμο Λαμιέων που έχουμε έναν από τους 36 Ναούς σε όλο τον κόσμο αφιερωμένο στην Αγιά Σοφιά, εδώ στην Υπάτη, η οποία αποτελεί το λίκνο της Ορθοδοξίας, διότι από εδώ ξεκίνησε η Ορθόδοξη πίστη για την Φθιώτιδα και μάλιστα από έναν Απόστολο, τον Άγιο Απόστολο Ηρωδίωνα.

Είναι τιμή για την περιοχή μας, ένας Βουλευτής της Φθιώτιδος, ο κ. Σαρακιώτης,  να εκπροσωπεί τον τόπο μας σε ένα τόσο σημαντικό όργανο, την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας.

Ο κ. Σαρακιώτης στην συνέχεια αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αγάπη του, αναφέρθηκε στο έργο της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Ορθοδοξίας και στην επιμέλεια του τόμου.

Ακολούθως, παρουσία εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών του 5ου Λυκείου και του 9ου Γυμνασίου Λαμίας και των εκπαιδευτικών δομών της Μητροπόλεως μας εγκαινιάσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών ένα πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Μητροπόλεως σχετικό με Ιερά Κειμήλια εκ της Μικράς Ασίας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) με διακριτικό τίτλο: «Η δύναμη του Μουσείου» στο ισόγειο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία, στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.

          Είναι μια πρώτη περιοδική έκθεση μερικών εκ των Ιερών Κειμηλίων, από τον πλήθος που διαθέτει η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, μία «πρόγευση», όπως είπε ο κ. Συμεών, του Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού, η ανέγερση του οποίου συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

    Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών καλωσόρισε τους μαθητές και τις μαθήτριες και αναφερόμενος στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων υπογράμμισε:

          «Είναι ιδιαίτερη χαρά που κάθε μέρα μας επισκέπτονται παιδιά από όλες τις βαθμίδες της εκπαιδεύσεως και γνωρίζουν το έργο της Μητροπόλεως, το οποίο απαρτίζεται από τέσσερις πυλώνες, την προνοιακή διακονία, την εκπαιδευτική διακονία, την διοικητική διακονία και την πολιτισμική διακονία και χαίρομαι διότι τα παιδιά δεν ενημερώνονται απλά για το έργο της Μητροπόλεως, αλλά συμμετέχουν στην ζωή της Μητροπόλεως.

   Αυτή η Έκθεση είναι αντιπροσωπευτική και αποτελεί τον πυρήνα, όχι μόνο για γνώση, αλλά για εργασία που αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

   Όταν πριν από 100 χρόνια οι πρόγονοί μας πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς και του ξεριζωμού εγκατέλειψαν τόπους γεμάτους με μεγάλο πλούτο, ακμή και ανάπτυξη και η αντινομία και η αλλαγή στην ζωή τους ήταν απίστευτα τεράστια.

          Είναι λοιπόν συγκλονιστικό το γεγονός, ότι οι πρόγονοί μας σε αυτή την φυγή,  θεώρησαν αναγκαίο να πάρουν μαζί τους σπουδαία και βασικά κειμήλια της πίστης και της παράδοσης. Όλα αυτά, τα οποία καθιστούν την πατρίδα μας ένα απέραντο μουσείο. Και εμείς είμαστε ευλογημένοι εδώ στον τόπο μας, να κατέχουμε και εμείς  πολλά τέτοια Ιερά Κειμήλια.

          Είναι πολύ σημαντικό στην ζωή σας παιδιά μου, να ξεχωρίσετε μέσα σας τι είναι αξίας πραγματικής και τι παροδικής. Αυτό κρατά ζωντανή την ταυτότητά μας, την ρίζα μας, την ύπαρξη μας ολόκληρη».

    Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σπάνιο video με πραγματικές εικόνες από την Καταστροφή της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας, καθώς επίσης και μέσω της ειδικής εφαρμογής και των Barcode QR,  να γνωρίσουν πολλές λεπτομέρειες που αφορούν τα Ιερά Κειμήλια.

    Η Περιοδική Έκθεση των Ιερών Κειμηλίων θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 και οι ώρες επισκέψεων είναι καθημερινά 10:00 π.μ. – 12:00 μ.μ. για τα Σχολεία και τους μαθητές και 17:30 μ.μ. – 20:30 μ.μ. για κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ πραγματοποιούνται παράλληλα και διάφορες εικαστικές δράσεις για τα παιδιά (κατασκευή ψηφιδωτού, κα.).

Την Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής 18 Μαΐου 2022 το βράδυ και ενώ ξημέρωνε η αποφράδα ημέρα, η 19η Μαΐου, η ημέρα του πόνου, του ξεριζωμού και της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, στην προσφυγική συνοικία της Ν. Μαγνησίας Λαμίας, ενόψει και της Πανηγύρεως του Ναού  πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση από τον Πολιτιστικό –Εξωραϊστικό Σύλλογο Νέας Μαγνησίας, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και την συμμετοχή της Ενώσεως Ποντίων Φθιώτιδος με τίτλο: «Πόντου Μνήμη. 100 χρόνια χωρίς Μικρά Ασία».

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών επισφραγίζοντας την εκδήλωση ανέφερε:

          «Καλώ όλους σας σε μεγάλη προσευχή και μεγάλη περισυλλογή διότι η πατρίδα μας βρίσκεται εν μέσω κρίσιμης συγκυρίας γεωπολιτικής. Μία σπίθα, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Χρειάζεται σύνεση και οξυδέρκεια από αυτούς που διαχειρίζονται τα πράγματα, γνώση της ιστορίας, αλλά και από εμάς θέλει εγρήγορση, μνήμη, αυτοσυνειδησία και πολλή προσευχή».

          Τέλος, σήμερα 19 Μαΐου 2022 στην Πρωτεύουσα των Λοκρών, την ιστορική πόλη της Αταλάντης, έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ταλαντίου, και στον προσφυγικό συνοικισμό Μικρασιατών και Θρακιωτών ημέρα της θλιβερής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας.

          Στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Αταλάντης, παρουσία των ιερέων της πόλεως και της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αταλάντης, εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών Δημοτικών Σχολείων της πόλεως, των αρχόντων και πολλών πιστών, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και ευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών των χιλιάδων αθώων θυμάτων του Πόντου κατά την θλιβερή υπό των Τούρκων Γενοκτονία.

          Ακολούθως, στο προαύλιο του Ναό ενώπιον του Ηρώου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης σε συνεργασία του Δήμου Λοκρών και της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με  επίκαιρες ομιλίες από τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ και τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών.

          Ο κ. Δήμαρχος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην παρουσία και προσφορά του προσφυγικού συνοικισμού στην Αταλάντη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στην πατρική του προσλαλιά επεσήμανε την ανάγκη προσευχής σε τέτοιες μέρες μνήμης, αλλά και στην ανάγκη ορθής κατανόησης των γεγονότων και της ιστορίας και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Η σημερινή ημέρα έχει ένα πολύ μεγάλο βάρος για τον Ελληνισμό, την Ρωμιοσύνη και ιδιαίτερα γι’ αυτό το πολύ μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού, που λέγεται Ποντιακός Ελληνισμός.

Η 19η Μαΐου 1919 είναι σφραγισμένη μέσα στην καρδιά και μέσα στην μνήμη των καημών, των πόνων και των στεναγμών του Ελληνισμού.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, τούτη τη μέρα να προσευχόμαστε για όλους αυτούς τους προγόνους μας, οι οποίοι εκδιώχθηκαν άδικα, βασανίστηκαν, υπέφεραν, χωρίς λόγο και καμία λογική, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία λογική στον πόνο και σε καμία γενοκτονία και σε κανένα πόλεμο.

Οι πρόγονοί μας είδαν την θάλασσα να βάφεται κόκκινη από το αθώο αίμα τους. Εικόνα συγκλονιστική που δεν πρέπει να την λησμονούμε.

Όλα τα τραγικά συμβάντα της ζωής, έχουν στην βάση τους την ίδια ρίζα: την ιδιοτέλεια, το συμφέρον και τον εγωισμό και τότε γεννούνται τραγωδίες και γενοκτονίες και πόνος.

Είχαμε σήμερα την δυνατότητα να βρεθούμε σήμερα εδώ όλοι μαζί, άρχοντες, κλήρος και ο υπέροχος κόσμος των παιδιών μας, για να προσευχηθούμε για τους κεκοιμημένους προγόνους μας. Να διδασκόμαστε από την ιστορία μας, γιατί πολλές φορές η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά εμείς δεν θέλουμε να το κατανοήσουμε αυτό. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, όταν δεν την γνωρίζουμε σωστά και πράττουμε ξανά τα ίδια λάθη».

Το πρόγραμμα της εβδομάδος «Μνήμης και Προσευχής 1919 – 1922 – 2022» της Ιεράς Μητροπόλεως συνεχίζεται ως εξής:

Αύριο Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 στις 19.00 μ.μ.  θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός και Ιερά Λιτανεία στον  Ιερό Ναό του  Αγίου Κωνσταντίνου της Λοκρίδος, στην ομώνυμη κωμόπολη. Μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Ιερά Λιτανεία θα ακολουθήσει εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού με το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού και Χορευτικού συλλόγου «Η ΑΡΕΘΟΥΣΑ» και με την συμμετοχή καθηγητών και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

Το Σάββατο Σάββατο 21 Μαΐου 2022 στις 07.00 π.μ. θα τελεσθούν ο  Πανηγυρικός Όρθρος και ακολούθως το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό  Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Μαλεσίνα Λοκρίδος και θα ακολουθήσει εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού με χορευτικό συγκρότημα και με την συμμετοχή καθηγητών και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

 Την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 στις 07.00 π.μ. θα ψαλεί ο  Όρθρος και ακολούθως θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μαγνησίας Λαμίας. Στις 10.00 π.μ. θα τελεσθεί Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων  και θα ακολουθήσει επίκαιρη ομιλία για την Γενοκτονία των  Ελλήνων του Πόντου από την συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Δέσποινα Χρυσανθακοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος.

Στις 10.30 π.μ. θα τελεσθεί  Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στην πλατεία «Χρυσοστόμου Σμύρνης» της Νέας Μαγνησίας Λαμίας με την συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος, της Ένωσης Μικρασιατών Λαμίας «Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης», του Συλλόγου Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας και του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέας Μαγνησίας Λαμίας.

Στις 14.00 μ.μ. το  Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» θα συμμετάσχει στο 14ο Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με Παραδοσιακά Τραγούδια της Μικράς Ασίας.

Τέλος, στις 19.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Εκδήλωση Μνήμης της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος υπό την Αιγίδα της  Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος  και σε συνδιοργάνωση με τον ΟΠΑΣΤΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, στην οποία θα συμμετάσχει ο σπουδαίος λυράρης και τραγουδιστής Ηλίας Υφαντίδης.

Φωτογραφίες

Πρόσφατα Άρθρα

Αγιασμός στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας για την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς.
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμός στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας για την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς.

17 Σεπτεμβρίου 2026

Στο Δικαστικό Μέγαρο Λαρίσης μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, όπου και τέλεσε τον αγιασμό για την...

Read more
Η εορτή της Αγίας Σοφίας στα Ρουσσοχώρια Πεδιάδος
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Η εορτή της Αγίας Σοφίας στα Ρουσσοχώρια Πεδιάδος

17 Σεπτεμβρίου 2026

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ανδρέας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό, επί τη εορτή της...

Read more
«Σοφία, πίστη, ελπίς, αγάπη. Τέσσερις αρετές που πραγματικά καταξιώνουν το ανθρώπινο πρόσωπο»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Σοφία, πίστη, ελπίς, αγάπη. Τέσσερις αρετές που πραγματικά καταξιώνουν το ανθρώπινο πρόσωπο»

17 Σεπτεμβρίου 2026

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τελέστηκε η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος...

Read more
«Να αντισταθούμε στα σύγχρονα ρεύματα της αθεΐας»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Να αντισταθούμε στα σύγχρονα ρεύματα της αθεΐας»

17 Σεπτεμβρίου 2026

Την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2026, εορτή των Αγίων ενδόξων Μαρτύρων Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης,...

Read more
Εσπερινός της Αγίας Σοφίας στην Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Εσπερινός της Αγίας Σοφίας στην Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας

17 Σεπτεμβρίου 2026

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Σοφίας στην τοπική κοινότητα Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, το απόγευμα...

Read more
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΚΟΠΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΚΟΠΙ ΕΥΒΟΙΑΣ

17 Σεπτεμβρίου 2026

Γνωστοποιείται προς τους φιλαγίους και φιλεόρτους χριστιανούς ότι το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2026, συν Θεώ, πρόκειται να τελεσθεί...

Read more
«Η οικογένεια με πίστη γίνεται φωτεινό παράδειγμα ζωής»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η οικογένεια με πίστη γίνεται φωτεινό παράδειγμα ζωής»

17 Σεπτεμβρίου 2026

Το πρωί της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου 2026, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, στην πόλη της Άρτας, ελειτούργησε ο...

Read more
Η εορτή της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της στην Ι.Μ. Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της στην Ι.Μ. Κορίνθου

17 Σεπτεμβρίου 2026

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη συμμετοχή των πιστών εορτάσθηκε στην Αποστολική Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου η μνήμη της Αγίας...

Read more
Με λαμπρότητα και κατάνυξη η υποδοχή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Βαρβάρας στη Νέα Ιωνία Βόλου
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα και κατάνυξη η υποδοχή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Βαρβάρας στη Νέα Ιωνία Βόλου

17 Σεπτεμβρίου 2026

Μια ξεχωριστή και ιστορική ημέρα πνευματικής χαράς και ευλογίας έζησε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026 η ενορία των Αγίων Ιωάννου...

Read more
Ολοκληρώθηκε η φιλοξενία νέων από την Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων στην Πιερία
Εκκλησία της Ελλάδος

Ολοκληρώθηκε η φιλοξενία νέων από την Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων στην Πιερία

17 Σεπτεμβρίου 2026

Με νέους από την Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων ολοκληρώθηκε την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα φιλοξενίας που υλοποίησε η Ιερά...

Read more
«Ἐν ἑνὶ πνεύματι» | Επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ελλάδα Κόσμος

«Ἐν ἑνὶ πνεύματι» | Επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

17 Σεπτεμβρίου 2026

«Ἐν ἑνὶ πνεύματι» Επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2026, στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα...

Read more
Μητροπολίτης Άρτης: «Η αληθινή σοφία οδηγεί την καρδιά στον Χριστό»
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Άρτης: «Η αληθινή σοφία οδηγεί την καρδιά στον Χριστό»

17 Σεπτεμβρίου 2026

Το απόγευμα της Τετάρτης 16 Σεπτεμβρίου 2026, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Άρτας, ετελέσθη πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή...

Read more
Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού Αθηνών
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού Αθηνών

17 Σεπτεμβρίου 2026

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό και...

Read more
Η εορτή της Αγίας Ευφημίας στην Κέρκυρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Ευφημίας στην Κέρκυρα

17 Σεπτεμβρίου 2026

Το εσπέρας της Τρίτης, 15 Σεπτεμβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, μετέβη στην πανηγυρίζουσα...

Read more
Αγία Σοφία, Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη: Πρότυπα ζωής και μαρτυρίου!
Πνευματικές Διδαχές

Αγία Σοφία, Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη: Πρότυπα ζωής και μαρτυρίου!

17 Σεπτεμβρίου 2026

Η αγία μάρτυς Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστις, Ελπίς και Αγάπη ζούσαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα των...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Γιατί εκδηλώνονται οι κακίες στον άνθρωπο;
Κηρύγματα

Κυριακή μετά την Ύψωση. Ο Σταυρός στη ζωή μας.

20 Σεπτεμβρίου 2025

“Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν, και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι.“ Στην επί του Όρους ομιλία...

Τα άγια προσκυνήματα και η δαιμονοποίηση: μια «άσπονδη» συνύπαρξη

Τα αληθινά κέρδη ή οι ζημιές φαίνονται μόνο με τα μέτρα της αιωνιότητας

20 Σεπτεμβρίου 2025
Ο ταπεινός ποτέ δεν πέφτει

Ἡ ὑψίστη ἀξία τοῦ ἀνθρώπου

19 Οκτωβρίου 2023
Παλαιές μαρτυρίες γιά το σημείο του Τιμίου Σταυρού που φάνηκε στα Ιεροσόλυμα

Όχι επανάσταση, αλλά ανάσταση (Κυριακή μετά την Ύψωση)

17 Σεπτεμβρίου 2022
Αναζητώντας σήμερα τον «τύπο» και τον «τόπο» του Χριστού

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού – Θέλει αυταπάρνηση

17 Σεπτεμβρίου 2022
Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»

Η Σωτηρία προέρχεται από το Χριστό

19 Σεπτεμβρίου 2021
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Το μήνυμα του Ευαγγελίου της Κυριακής μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

18 Σεπτεμβρίου 2021
Ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός ως πανοπλία

«Τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ;»

19 Σεπτεμβρίου 2020
Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου στο Μπραχάμι

Αυταπάρνηση και οικογένεια – Κυριακή μετά την Ύψωση

19 Σεπτεμβρίου 2020
Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου στο Μπραχάμι

«Χριστώ συνεσταύρωμαι»

19 Σεπτεμβρίου 2020
“Μη τοίνυν επαισχυνθής τοσούτον αγαθόν”

Η Θεολογία του Σταυρού και του Εσταυρωμένου Κυρίου μας

15 Σεπτεμβρίου 2018
Η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Νέα Ιωνία

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

15 Σεπτεμβρίου 2018
Αναζητώντας σήμερα τον «τύπο» και τον «τόπο» του Χριστού

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού – Σταυρώθηκε για μένα (Αποστολικό Ανάγνωσμα)

14 Σεπτεμβρίου 2019
Η Ακολουθία των Αγίων Παθών στον Ι.Ν. Aγ. Δημητρίου στο Μπραχάμι

Το ζωηφόρο “σκάνδαλο” του Σταυρού

14 Σεπτεμβρίου 2019

Κυριακής μετά την Ύψωση Αποστολικό ανάγνωσμα

14 Σεπτεμβρίου 2019

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙΝ Ευαγγέλιο : Μαρκ. 8,34-9,1 ΒΑΣΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ, Μαρκ, 8,34,9-1 Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ, Ευαγγ. Ανάγνωσμα: Μαρκ. 8,34 – 9, 1 (16-9-2012)

21 Αυγούστου 2014

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού – Τί συμβολίζει ὁ Σταυρός (β΄)

16 Νοεμβρίου 2023

Σωτήρια υπέρβαση Toυ Χρηστάκι Ευσταθίου Θεολόγου

21 Αυγούστου 2014

Προς αναζήτηση νοήματος για τη ζωή-Κυριακή μετά την Ύψωσιν

21 Αυγούστου 2014

Κυριακή μετά την ύψωση του Σταυρού

21 Αυγούστου 2014

Κυριακή Μετά την Ύψωσιν Το Ευαγγέλιο της εορτής, η απόδοσή του στην νεοελληνική.

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ – 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ

21 Αυγούστου 2014

Κυριακή μετά την Ύψωση

21 Αυγούστου 2014

15 Σεπ 2012 Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού -«Ος γαρ αν θέλη την ψυχήν αυτού σώσαι, απολέσει αυτήν».

21 Αυγούστου 2014
Next Post
Συναυλία με την Γλυκερία για τα παιδιά της Ουκρανίας -Τι δήλωσε στην ΕΡΤ o Μητροπολίτης Ταμασού

Συναυλία με την Γλυκερία για τα παιδιά της Ουκρανίας -Τι δήλωσε στην ΕΡΤ o Μητροπολίτης Ταμασού

Η εορτή της Μετακομιδής των Ιερών Λειψάνων Αγ. Νικολάου στη Λιμίνη Άρτης

Η εορτή της Μετακομιδής των Ιερών Λειψάνων Αγ. Νικολάου στη Λιμίνη Άρτης

Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης στο Μανιάκι

Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης στο Μανιάκι

Ο Μητρ. Καλαβρύτων στην σχολική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον Μικρασιατικό ξεριζωμό  1920-2022

Ο Μητρ. Καλαβρύτων στην σχολική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον Μικρασιατικό ξεριζωμό 1920-2022

Θυρανοίξια εξωκκλησίου στο Παλαιοχωράκι Δημαριού Άρτης

Θυρανοίξια εξωκκλησίου στο Παλαιοχωράκι Δημαριού Άρτης

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist