• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 19 Ιουλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Εβδομάδα Μνήμης και Προσευχής 1919-1922-2022» στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
21 Μαΐου 2022
byPoimin.gr Team
«Εβδομάδα Μνήμης και Προσευχής 1919-1922-2022» στην Ι.Μ. Φθιώτιδος
Share on FacebookShare on Twitter

Πολλά και ποικίλα λειτουργικά και πολιτιστικά γεγονότα πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με αφορμή την «Εβδομάδα Μνήμης και Προσευχής 1919-1922-2022»,  ένα πρόγραμμα δράσεων το οποίο έχει αφιερώσει η τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδος στη μνήμη και στην επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας και ενότητος σε όλους τους φορείς και τους συλλόγους του τόπου, στο οποίο και ανταποκρίθηκαν άπαντες θετικά και έτσι διοργανώθηκαν και υλοποιούνται επιτυχώς ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, σε διάφορα σημεία του Νομού παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, των αρχόντων του Νομού, την συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών όλων των βαθμίδων εκπαιδεύσεως και πλήθους κόσμου.

          Την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 στο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε η Πολιτιστική εκδήλωση μνήμης με θέμα: «Η Λογοτεχνία διδάσκει… Ιστορία, Αναζητώντας τα ιστορικά γεγονότα στα λογοτεχνικά βιβλία»  από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μοσχοχωρίου, από το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Μοσχοχωρίου, και το Μουσικό Σχολείο Λαμίας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών απευθυνόμενος στα παιδιά τόνισε: «Τα παιδιά μας μιλούν συνέχεια μέσα από πολλούς τρόπους και εμείς οι μεγαλύτεροι πρέπει να διδασκόμαστε από αυτά».

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 το απόγευμα στην λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων πραγματοποιήθηκε πάνδημη Ιερά Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος του ιαματικού και θαυματουργού επί τη αναμνήσει της καταθέσεως του Ιερού Λειψάνου στο Ναό, καθώς και της Ιεράς Εικόνος του παντίμου Χορού των εν Θράκει, Κωνσταντινουπόλει, Πόντω, Καππαδοκία και Μικρά Ασία διαλαμψάντων Αγίων, με την ευκαιρία της μνήμης και της επετείου 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.

         Με την ευκαιρία της λιτανευτικής αυτής συνάξεως ο Σεβασμιώτατος ενώπιον Αρχόντων, Κλήρου και Λαού ανακοίνωσε ότι από την επόμενη χρονιά και κάθε χρόνο το εσπέρας της 17ης Μαίου, της λιτανεύσεως θα προηγείται αγιασμός για την έναρξη της θερινής τουριστικής και παραθεριστικής περιόδου στην μεγάλη λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων με ένα μεγάλο προσκλητήριο για αύξηση της επισκεψιμότητας στον πανέμορφο αυτόν τόπο.

 Ο κ. Συμεών μεταξύ άλλων τόνισε:

     «Χαίρομαι που βρισκόμαστε εδώ εις ανάμνησιν της καταθέσεως του ιερού Λειψάνου και ευχαριστώ τον σεβαστό μας Γέροντα π. Χριστοφόρο Κολοκυθά,  διότι είναι ο πρώτος που φιλοτέχνησε την ιερά εικόνα απάντων των Αγίων,  οι οποίοι μαρτύρησαν προ και κατά τη διάρκεια της αλώσεως αλλά και μετά την Άλωση γύρω από την Βασιλίδα των Πόλεων, το κέντρο της Ρωμιοσύνης, της καρδιάς μας και καθιερώσαμε και θα εορτάζουμε κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου εδώ με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

     Θα καθιερώσουμε όμως και αυτήν την ημέρα της 17ης Μαΐου όχι μόνο σαν ημέρα λιτάνευσης, αλλά και ως ημέρα που θα τελούμε έναν αγιασμό πριν την λιτάνευση για την έναρξη της θερινής περιόδου. Για να προβάλλουμε ότι αυτός ο τόπος είναι προορισμός για όλους και θα ηγηθώ αυτής της προσπάθειας και θα το διατρανώσω στα πέρατα της οικουμένης  και του χρόνου θα το κάνουμε λαμπρότερα για να στείλουμε το μήνυμα: ελάτε για τις διακοπές σας, για την ξεκούρασή σας, για την αναψυχή σας στα Καμένα Βούρλα».

          Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 εορτή της Μεσοπεντηκοστής, πανηγύρισε ο  μοναδικός σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα αρχαιοπρεπής Ναός της του Θεού Σοφίας στην Μαρτυρική πόλη της Υπάτης, ένας από τους 36 Ναούς αφιερωμένους στην Σοφία του Θεού ανά τον κόσμο, στην Καθέδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ιεράς Μητροπόλεως Νέων Πατρών με την παρουσία πολλών παιδιών, μαθητών και μαθητριών όλων των βαθμίδων εκπαιδεύσεως της περιοχής, που είχαν προσκληθεί για το σκοπό αυτό από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Συμεών.

Η Θεία Λειτουργία ήταν  αφιερωμένη στα παιδιά, μετά το πέρας της οποίας στο πλακόστρωτο προαύλιο του Ναού με φόντο την μαγευτική Οίτη, στο πλαίσιο των εορτασμών, τους οποίους πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική παρουσίαση του ειδικού τόμου για τους Ναούς της Αγιάς Σοφιάς σε ολόκληρο τον κόσμο, τον οποίο επιμελήθηκε η Διακοινουβελευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας και μέσα στον οποίο συμεπριλαμβάνεται και ο ιστορικός Ναός της του Θεού Σοφίας Υπάτης από τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών και τον Βουλευτή Φθιώτιδος κ. Ιωάννη Σαρακιώτη, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας .

Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε αρχικά τον κ. Σαρακιώτη και τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της προσκλήσεως και την ανταπόκρισή του στην παρουσίαση του τόμου, σε μία τόσο σημαντική μέρα για την Εκκλησία μας και αναφέρθηκε στο Ναό και στον τόμο για τους Ναούς της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Είμαστε τυχεροί εδώ στην Φθιώτιδα και στον Δήμο Λαμιέων που έχουμε έναν από τους 36 Ναούς σε όλο τον κόσμο αφιερωμένο στην Αγιά Σοφιά, εδώ στην Υπάτη, η οποία αποτελεί το λίκνο της Ορθοδοξίας, διότι από εδώ ξεκίνησε η Ορθόδοξη πίστη για την Φθιώτιδα και μάλιστα από έναν Απόστολο, τον Άγιο Απόστολο Ηρωδίωνα.

Είναι τιμή για την περιοχή μας, ένας Βουλευτής της Φθιώτιδος, ο κ. Σαρακιώτης,  να εκπροσωπεί τον τόπο μας σε ένα τόσο σημαντικό όργανο, την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας.

Ο κ. Σαρακιώτης στην συνέχεια αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αγάπη του, αναφέρθηκε στο έργο της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Ορθοδοξίας και στην επιμέλεια του τόμου.

Ακολούθως, παρουσία εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών του 5ου Λυκείου και του 9ου Γυμνασίου Λαμίας και των εκπαιδευτικών δομών της Μητροπόλεως μας εγκαινιάσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών ένα πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Μητροπόλεως σχετικό με Ιερά Κειμήλια εκ της Μικράς Ασίας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) με διακριτικό τίτλο: «Η δύναμη του Μουσείου» στο ισόγειο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία, στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.

          Είναι μια πρώτη περιοδική έκθεση μερικών εκ των Ιερών Κειμηλίων, από τον πλήθος που διαθέτει η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, μία «πρόγευση», όπως είπε ο κ. Συμεών, του Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού, η ανέγερση του οποίου συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

    Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών καλωσόρισε τους μαθητές και τις μαθήτριες και αναφερόμενος στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων υπογράμμισε:

          «Είναι ιδιαίτερη χαρά που κάθε μέρα μας επισκέπτονται παιδιά από όλες τις βαθμίδες της εκπαιδεύσεως και γνωρίζουν το έργο της Μητροπόλεως, το οποίο απαρτίζεται από τέσσερις πυλώνες, την προνοιακή διακονία, την εκπαιδευτική διακονία, την διοικητική διακονία και την πολιτισμική διακονία και χαίρομαι διότι τα παιδιά δεν ενημερώνονται απλά για το έργο της Μητροπόλεως, αλλά συμμετέχουν στην ζωή της Μητροπόλεως.

   Αυτή η Έκθεση είναι αντιπροσωπευτική και αποτελεί τον πυρήνα, όχι μόνο για γνώση, αλλά για εργασία που αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

   Όταν πριν από 100 χρόνια οι πρόγονοί μας πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς και του ξεριζωμού εγκατέλειψαν τόπους γεμάτους με μεγάλο πλούτο, ακμή και ανάπτυξη και η αντινομία και η αλλαγή στην ζωή τους ήταν απίστευτα τεράστια.

          Είναι λοιπόν συγκλονιστικό το γεγονός, ότι οι πρόγονοί μας σε αυτή την φυγή,  θεώρησαν αναγκαίο να πάρουν μαζί τους σπουδαία και βασικά κειμήλια της πίστης και της παράδοσης. Όλα αυτά, τα οποία καθιστούν την πατρίδα μας ένα απέραντο μουσείο. Και εμείς είμαστε ευλογημένοι εδώ στον τόπο μας, να κατέχουμε και εμείς  πολλά τέτοια Ιερά Κειμήλια.

          Είναι πολύ σημαντικό στην ζωή σας παιδιά μου, να ξεχωρίσετε μέσα σας τι είναι αξίας πραγματικής και τι παροδικής. Αυτό κρατά ζωντανή την ταυτότητά μας, την ρίζα μας, την ύπαρξη μας ολόκληρη».

    Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σπάνιο video με πραγματικές εικόνες από την Καταστροφή της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας, καθώς επίσης και μέσω της ειδικής εφαρμογής και των Barcode QR,  να γνωρίσουν πολλές λεπτομέρειες που αφορούν τα Ιερά Κειμήλια.

    Η Περιοδική Έκθεση των Ιερών Κειμηλίων θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 και οι ώρες επισκέψεων είναι καθημερινά 10:00 π.μ. – 12:00 μ.μ. για τα Σχολεία και τους μαθητές και 17:30 μ.μ. – 20:30 μ.μ. για κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ πραγματοποιούνται παράλληλα και διάφορες εικαστικές δράσεις για τα παιδιά (κατασκευή ψηφιδωτού, κα.).

Την Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής 18 Μαΐου 2022 το βράδυ και ενώ ξημέρωνε η αποφράδα ημέρα, η 19η Μαΐου, η ημέρα του πόνου, του ξεριζωμού και της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, στην προσφυγική συνοικία της Ν. Μαγνησίας Λαμίας, ενόψει και της Πανηγύρεως του Ναού  πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση από τον Πολιτιστικό –Εξωραϊστικό Σύλλογο Νέας Μαγνησίας, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και την συμμετοχή της Ενώσεως Ποντίων Φθιώτιδος με τίτλο: «Πόντου Μνήμη. 100 χρόνια χωρίς Μικρά Ασία».

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών επισφραγίζοντας την εκδήλωση ανέφερε:

          «Καλώ όλους σας σε μεγάλη προσευχή και μεγάλη περισυλλογή διότι η πατρίδα μας βρίσκεται εν μέσω κρίσιμης συγκυρίας γεωπολιτικής. Μία σπίθα, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Χρειάζεται σύνεση και οξυδέρκεια από αυτούς που διαχειρίζονται τα πράγματα, γνώση της ιστορίας, αλλά και από εμάς θέλει εγρήγορση, μνήμη, αυτοσυνειδησία και πολλή προσευχή».

          Τέλος, σήμερα 19 Μαΐου 2022 στην Πρωτεύουσα των Λοκρών, την ιστορική πόλη της Αταλάντης, έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ταλαντίου, και στον προσφυγικό συνοικισμό Μικρασιατών και Θρακιωτών ημέρα της θλιβερής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας.

          Στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Αταλάντης, παρουσία των ιερέων της πόλεως και της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αταλάντης, εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών Δημοτικών Σχολείων της πόλεως, των αρχόντων και πολλών πιστών, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και ευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών των χιλιάδων αθώων θυμάτων του Πόντου κατά την θλιβερή υπό των Τούρκων Γενοκτονία.

          Ακολούθως, στο προαύλιο του Ναό ενώπιον του Ηρώου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης σε συνεργασία του Δήμου Λοκρών και της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με  επίκαιρες ομιλίες από τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ και τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών.

          Ο κ. Δήμαρχος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην παρουσία και προσφορά του προσφυγικού συνοικισμού στην Αταλάντη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στην πατρική του προσλαλιά επεσήμανε την ανάγκη προσευχής σε τέτοιες μέρες μνήμης, αλλά και στην ανάγκη ορθής κατανόησης των γεγονότων και της ιστορίας και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Η σημερινή ημέρα έχει ένα πολύ μεγάλο βάρος για τον Ελληνισμό, την Ρωμιοσύνη και ιδιαίτερα γι’ αυτό το πολύ μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού, που λέγεται Ποντιακός Ελληνισμός.

Η 19η Μαΐου 1919 είναι σφραγισμένη μέσα στην καρδιά και μέσα στην μνήμη των καημών, των πόνων και των στεναγμών του Ελληνισμού.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, τούτη τη μέρα να προσευχόμαστε για όλους αυτούς τους προγόνους μας, οι οποίοι εκδιώχθηκαν άδικα, βασανίστηκαν, υπέφεραν, χωρίς λόγο και καμία λογική, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία λογική στον πόνο και σε καμία γενοκτονία και σε κανένα πόλεμο.

Οι πρόγονοί μας είδαν την θάλασσα να βάφεται κόκκινη από το αθώο αίμα τους. Εικόνα συγκλονιστική που δεν πρέπει να την λησμονούμε.

Όλα τα τραγικά συμβάντα της ζωής, έχουν στην βάση τους την ίδια ρίζα: την ιδιοτέλεια, το συμφέρον και τον εγωισμό και τότε γεννούνται τραγωδίες και γενοκτονίες και πόνος.

Είχαμε σήμερα την δυνατότητα να βρεθούμε σήμερα εδώ όλοι μαζί, άρχοντες, κλήρος και ο υπέροχος κόσμος των παιδιών μας, για να προσευχηθούμε για τους κεκοιμημένους προγόνους μας. Να διδασκόμαστε από την ιστορία μας, γιατί πολλές φορές η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά εμείς δεν θέλουμε να το κατανοήσουμε αυτό. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, όταν δεν την γνωρίζουμε σωστά και πράττουμε ξανά τα ίδια λάθη».

Το πρόγραμμα της εβδομάδος «Μνήμης και Προσευχής 1919 – 1922 – 2022» της Ιεράς Μητροπόλεως συνεχίζεται ως εξής:

Αύριο Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 στις 19.00 μ.μ.  θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός και Ιερά Λιτανεία στον  Ιερό Ναό του  Αγίου Κωνσταντίνου της Λοκρίδος, στην ομώνυμη κωμόπολη. Μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Ιερά Λιτανεία θα ακολουθήσει εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού με το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού και Χορευτικού συλλόγου «Η ΑΡΕΘΟΥΣΑ» και με την συμμετοχή καθηγητών και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

Το Σάββατο Σάββατο 21 Μαΐου 2022 στις 07.00 π.μ. θα τελεσθούν ο  Πανηγυρικός Όρθρος και ακολούθως το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό  Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Μαλεσίνα Λοκρίδος και θα ακολουθήσει εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού με χορευτικό συγκρότημα και με την συμμετοχή καθηγητών και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

 Την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 στις 07.00 π.μ. θα ψαλεί ο  Όρθρος και ακολούθως θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μαγνησίας Λαμίας. Στις 10.00 π.μ. θα τελεσθεί Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων  και θα ακολουθήσει επίκαιρη ομιλία για την Γενοκτονία των  Ελλήνων του Πόντου από την συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Δέσποινα Χρυσανθακοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος.

Στις 10.30 π.μ. θα τελεσθεί  Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στην πλατεία «Χρυσοστόμου Σμύρνης» της Νέας Μαγνησίας Λαμίας με την συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος, της Ένωσης Μικρασιατών Λαμίας «Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης», του Συλλόγου Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας και του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέας Μαγνησίας Λαμίας.

Στις 14.00 μ.μ. το  Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» θα συμμετάσχει στο 14ο Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με Παραδοσιακά Τραγούδια της Μικράς Ασίας.

Τέλος, στις 19.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Εκδήλωση Μνήμης της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος υπό την Αιγίδα της  Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος  και σε συνδιοργάνωση με τον ΟΠΑΣΤΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, στην οποία θα συμμετάσχει ο σπουδαίος λυράρης και τραγουδιστής Ηλίας Υφαντίδης.

Φωτογραφίες

Πρόσφατα Άρθρα

Άρτης Καλλίνικος: «Το καντήλι της πίστεως φωτίζει γενιές ανθρώπων»
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτης Καλλίνικος: «Το καντήλι της πίστεως φωτίζει γενιές ανθρώπων»

19 Ιουλίου 2026

Την Κυριακή 19 Ιουλίου 2026, το πρωΐ, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μεσούντας Άρτης, και...

Read more
Ποιμαντικές δραστηριότητες του Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ποιμαντικές δραστηριότητες του Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου

19 Ιουλίου 2026

Την Τρίτη 14 Ιουλίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος μετέβη στο ορεινό χωριό Άγιο Ιωάννη Κυνουρίας,...

Read more
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

19 Ιουλίου 2026

Επί τη μνήμη του αγίου ενδόξου μάρτυρος Αιμιλιανού και τη ευκαιρία των ονομαστηρίων του αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου-προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ιερού...

Read more
Ο Κερκύρας στην ακριτική Ερείκουσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Κερκύρας στην ακριτική Ερείκουσα

19 Ιουλίου 2026

Το Σάββατο, 18 Ιουλίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, μετέβη στην ακριτική Ερείκουσα, ένα...

Read more
Χειροτονία Πρεσβυτέρου  στη Βρισβάνη
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στη Βρισβάνη

19 Ιουλίου 2026

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στη Βρισβάνη, ιερούργησε το Σάββατο, 18 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο...

Read more
Επίσκεψη φοιτητών Αρκαδικής καταγωγής από τον Καναδά στον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσκεψη φοιτητών Αρκαδικής καταγωγής από τον Καναδά στον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας

19 Ιουλίου 2026

Με ιδιαίτερη χαρά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Επιφάνιος υποδέχθηκε στο Επισκοπείο ομάδα ένδεκα φοιτητών αρκαδικής καταγωγής από...

Read more
Η εορτή της Αγίας Μαρίνας στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Μαρίνας στη Θεσσαλονίκη

18 Ιουλίου 2026

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου, παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνας, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον ομώνυμο Ιερό Ναό...

Read more
Πανήγυρις Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίας Μαρίνας Μαΐστρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίας Μαρίνας Μαΐστρου

18 Ιουλίου 2026

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026, η Εκκλησία μας εόρτασε την ιερά μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας και στην Μητρόπολή μας...

Read more
Ποιμαντική επίσκεψη του Μητρ. Σάμου Ευσεβίου σε Φούρνους και Ικαρία
Εκκλησία της Ελλάδος

Ποιμαντική επίσκεψη του Μητρ. Σάμου Ευσεβίου σε Φούρνους και Ικαρία

18 Ιουλίου 2026

Ἀπὸ τὴν Κυριακὴ 12 ἕως καὶ τοῦ Σαββάτου 18 Ἰουλίου 2026, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Εὐσέβιος πραγματοποίησε ποιμαντικὴ ἐπίσκεψη...

Read more
Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στους Νέους Πόρους Πιερίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στους Νέους Πόρους Πιερίας

18 Ιουλίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος η μνήμη της Αγίας...

Read more
Η εορτή της Αγίας Μαρίνης στον Βαθυλάκκο
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Μαρίνης στον Βαθυλάκκο

18 Ιουλίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη...

Read more
Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ

18 Ιουλίου 2026

Την Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2026, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, συνοδευόμενος από τον πρωτοπρεσβ. Σταύρο Καλαφάτη, μετέβη στην ορεινή...

Read more
Ενθρονίστηκε ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνης Άνδρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ενθρονίστηκε ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνης Άνδρου

17 Ιουλίου 2026

Αληθής λαοθάσσα πιστών και ευλαβών προσκυνητών Ανδρίων, παρεπιδημούντων και Κυπρίων. οι οποίοι ιδιαιτέρως σέβονται την Ιερά Μονή και τιμούν την...

Read more
Η πανήγυρις της Αγίας Μαρίνης στο Διδυμότειχο
Εκκλησία της Ελλάδος

Η πανήγυρις της Αγίας Μαρίνης στο Διδυμότειχο

17 Ιουλίου 2026

Με βαθειά πίστη και θρησκευτική ευλάβεια πλήθος πιστών κάθε ηλικίας προσήλθε επι τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνης στους πανηγυρίζοντες...

Read more
Με λαμπρότητα η πανήγυρις της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον Καραβά
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η πανήγυρις της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον Καραβά

17 Ιουλίου 2026

Με λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας, που βρίσκεται στην περιοχή...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»
Κυριακή των Αγίων Πατέρων

Οι Πατέρες της Εκκλησίας

23 Μαΐου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ «Ἀστέρες πολύφωτοι, πάγχρυσα στόματα τοῦ Λόγου» Τή μνήμη τῶν θεοφόρων Πατέρων τῆς πρώτης ἐν Νικαίᾳ Οἰκουμενικῆς Συνόδου...

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Οι προβατόσχημοι λύκοι

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Οι Άγιοι 318 Θεοφόροι Πατέρες της Α΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Το μήνυμα της Κυριακής των 318 Θεοφόρων Πατέρων

31 Μαΐου 2025
Με την έναρξη της νέας χρονιάς, ας έχουμε υπόψη μας 4 απλά πράγματα

Ἡ Ἀρχιερατικὴ Προσευχὴ

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Προσέχετε τους αιρετικούς»

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των Αγίων Πατέρων

27 Μαΐου 2023
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των 318 Θεοφόρων Πατέρων

4 Ιουνίου 2022
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Ἐφανέρωσά σου τὸ ὄνομα τοῖς ἀνθρώποις» (Ἰωάν. 17,6)

30 Μαΐου 2020
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

8 Ιουνίου 2019
Next Post
Συναυλία με την Γλυκερία για τα παιδιά της Ουκρανίας -Τι δήλωσε στην ΕΡΤ o Μητροπολίτης Ταμασού

Συναυλία με την Γλυκερία για τα παιδιά της Ουκρανίας -Τι δήλωσε στην ΕΡΤ o Μητροπολίτης Ταμασού

Η εορτή της Μετακομιδής των Ιερών Λειψάνων Αγ. Νικολάου στη Λιμίνη Άρτης

Η εορτή της Μετακομιδής των Ιερών Λειψάνων Αγ. Νικολάου στη Λιμίνη Άρτης

Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης στο Μανιάκι

Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης στο Μανιάκι

Ο Μητρ. Καλαβρύτων στην σχολική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον Μικρασιατικό ξεριζωμό  1920-2022

Ο Μητρ. Καλαβρύτων στην σχολική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον Μικρασιατικό ξεριζωμό 1920-2022

Θυρανοίξια εξωκκλησίου στο Παλαιοχωράκι Δημαριού Άρτης

Θυρανοίξια εξωκκλησίου στο Παλαιοχωράκι Δημαριού Άρτης

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist