• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 1821

5 Ιανουαρίου 2021
in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
Επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 1821
Share on FacebookShare on Twitter

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021, στην πόλη του Ναυπλίου, η έναρξη των 261 Συνοδικών και Περιφερειακών Εδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Ευχαριστία, τηρουμένων όλων των υγειονομικών συστάσεων, υπό του Εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και των Σεπτών Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος Αντνωνίου– Τριανταφυλλίδης, Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Αθανασόπουλος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος και ο Διάκονος π. Νικόλαος Μίχος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, στον εμπνευσμένο λόγο του για την σημερινή ημέρα, ανέφερε: « Διακόσια χρόνια από την Ελληνική επανάσταση. Μας φαίνεται μακριά και απόμακρη η επέτειος, γιατί ο χρόνος καταλύει τις εντυπώσεις, αλλάζοντας το σκηνικό και τα θέματα

Όμως αυτοί που ξεκίνησαν την επανάσταση, είχαν πίσω τους τετρακόσια χρόνια δουλείας συνεχούς και τραγικής. Για μας τώρα η υπόθεση είναι εορτασμός, για κείνους η υπόθεση ήταν… θάνατος… . Τα δεδομένα ήταν όλα εναντίον τους. Ξεκίνησαν ενάντια σε κάθε λογική παρατήρηση και συνετή σκέψη. Ζητώντας και επιδιώκοντας  να κοπεί αυτή η ερυθρά θάλασσα του αίματος, μέσα στο οποίο κάθε μέρα ζούσαν και βούλιαζαν.

Πλήρωναν φόρο, γιατί είχαν στις πλάτες κεφάλι, έχαναν τα παιδιά τους στους εξισλαμισμούς, υπέφεραν ως δεύτερης διαλογής πολίτες, μέσα σ’ ένα κράτος που άνθιζε η διαφθορά και επικρατούσε η αναξιοκρατία.

Φέτος  θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις με αφορμή αυτή την ιστορική μας φάση των τετρακοσίων χρόνων. Θα φωτιστούν φωτεινές και σκιερές πλευρές της ιστορίας μας αυτής. Θα αναδειχτούν επιτεύγματα και κατορθώματα σε κοινωνικό επίπεδο, (διοικητική διάρθρωση  κοινοτήτων, με κριτήριο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του- κληροδοτήματα για σπουδές- συντηρήσεις σχολείων από μοναστήρια) και θα περιγραφούν πολεμικά κατορθώματα του μικρού Έλληνα Δαβίδ ενάντια στον πελώριο και πάνοπλο Οθωμανό Γολιάθ. Θα παρουσιαστεί το ανέλπιστο.

Πρέπει  να είμαστε ψύχραιμοι και ειλικρινείς στις αποτιμήσεις. Αληθινοί στην οδύνη παρουσίασης των λαθών μας. Άμεσοι στην κατάθεση στο φώς του τώρα, των πληγών, που δεν χρειάζονται ωραιοποίηση, αλλά διδακτική αποτίμηση προς αποφυγήν. Ο εθνικός μας ποιητής μας έχει ήδη δώσει το στίγμα πλεύσεως: το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό, ό, τι είναι αληθές.

Στην πόλη μας, το Ναύπλιο την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους  που έχει μεγάλο μερίδιο ιστορικής ευθύνης σ αυτά τα γεγονότα και συνδυάζεται με την φρικαλέα οδύνη του θανάτου του πρώτου κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια, θα μπει σήμερα το «Ευλογητός» αυτών των εορτασμών. Ας μην τους κάνουμε πανηγύρια. Ας αφουγκραστούμε αυτό που έρχεται, ως άκουσμα σε μας τους τωρινούς από το κλάμα της αδικίας που υφίσταντο, από τον ιδρώτα του κόπου του ατέλειωτου, από το αίμα των μαρτύρων, των φτωχών αγίων, από την σοφία των δασκάλων του Γένους, από την θυσία των Προπατόρων, από την αμαρτία των εξωμοτών, από τα λάθη των καιροσκόπων πολιτικών και εκκλησιαστικών, «από φωνών υδάτων πολλών», όπως λένε κατά συγκυρία και οι προσευχές αυτών των ημερών.

Δύο πράγματα  θα ήθελα σήμερα στην έναρξη των εορτασμών να υπομνήσω. Πρώτο το τρομερό ερώτημα. Τι ήταν άραγε αυτό που κράτησε αυτούς τους ανθρώπους στο να μην υποκύψουν στον πειρασμό να αρνηθούν αυτό που είναι (Χριστιανοί) και να αλλάξουν άρδην οι συνθήκες της ζωής τους; ‘Όταν σε καταπιέζουν, σε κλέβουν, σου παίρνουν τα παιδιά, πληρώνεις φόρο για το κεφάλι σου, γιατί να μην εξωμόσεις, ώστε να αλλάξεις αμέσως τις συνθήκες της ζωής σου;  Τι σε κρατάει να μην τα αρνηθείς όλα;  Γιατί προτιμάει να πεθάνει παρά να αρνηθεί το Χριστό; Ο προσδιορισμός του Γένους γινόταν με τη θρησκεία. Χριστιανός είναι κάθε Ρωμιός- Έλληνας. Μουσουλμάνος, είναι κάθε Τούρκος. Αλλαγή θρησκείας σήμαινε αλλαγή παράταξης- πλευράς- Γένους ! Και πριν τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και μετά, όλοι αυτοί οι παππούδες μας είχαν φώς οδηγητικό το Χριστό. Αυτόν πίστευαν και αγαπούσαν μέχρι θανάτου. « Χριστός και ψυχή» ήταν η ασφαλιστική δικλείδα της ζωής τους. Και όταν την έχαναν, χάνονταν και για το γένος μας. Μπορούμε εμείς σήμερα να γιορτάζουμε και να μιλάμε για μας, γιατί αυτοί δεν εξώμοσαν.  Αν το είχαν κάνει θα ήμασταν κάποιοι … Ασσύριοι και Βαβυλώνιοι στις σελίδες της ιστορίας της ανθρώπινης. Θα μιλούσαν άλλοι για μας. Εμείς θα ήμασταν για τους ιστοριοδίφες. Χάριν της δικής τους αγάπης για τον Χριστό, μπορούμε να μιλάμε εμείς για μας….. όπως και αν μιλάμε !

Το δεύτερο είναι τεχνικό. Είναι το εκπληκτικό επίτευγμα, όχι των εκκλησιών, των μοναστηριών και των εκπαιδευτηρίων που συνέστησαν και συντηρούσαν με κόπο και θυσίες για το κοινό καλό, αλλά το καταπληκτικό και … φωτιστικό κατόρθωμα της έκδοσης τριών χιλιάδων τίτλων βιβλίων στο εξωτερικό και κάποιων στην ενδοχώρα. Μετά τον Γουτεμβέργιο και πάρα πολύ γρήγορα ( 75 χρόνια μόνο μετά τον Γουτεμβέργιο) το 1531 αρχίζουν να εκδίδονται βιβλία στα Ελληνικά. Σε γλώσσα ζωντανή και πολύ κοντινή στους αναγνώστες της εποχής, αρχίζουν να κυκλοφορούν βιβλία (… Ακόμα και 800  σελίδων !) που όπως γράφει ο Ιωαννίκιος Καρτάνος στον πρόλογο του βιβλίου του « Παλαιά τε και Καινή Διαθήκη» : «Δεν το έκαμα δια τους διδασκάλους, αλλά δια τους αμαθείς  ως εμέ και δια να καταλάβουν πάντες οι χειροτέχναι και αμαθείς  την Θείαν Γραφήν, τόσον ναύται όσον και χειροτέχναι και γυναίκες και παιδιά και πάσα μικρός άνθρωπος, μόνον όπου να ηξεύρει να διαβάζει !».

Αυτό σημαίνει : ο συγγραφέας να ζητήσει και να πάρει προπληρωμή των αντιτύπων που καθένας ήθελε για να ταξιδέψει στη Βενετία ή στη Λειψία. Να μείνει εκεί τουλάχιστον μία διετία. Να εκτυπώσει το βιβλίο. Να το μεταφέρει στην Ελλάδα. Να το παραδώσει σ’ όλους αυτούς που του είχαν εμπιστευθεί χρήματα ! Και αν πέθαινε; Και αν τον έκλεβαν; Όλα ξεχνιόντουσαν από τους συνδρομητές από την ελπίδα να μπορούν να διαβάσουν και να φωτιστούν . Όπως ξεχνιόταν και από τον συγγραφέα και εκδότη ο κόπος και η ταλαιπωρία αυτής της υπόθεσης, χάριν της ωφέλειας των αδελφών και εξ αγάπης προς αυτούς.

Η αγάπη για τον Χριστό και η έγνοια και αγάπη για την γνώση, ήταν σε κείνη την σκοτεινή και αλήστου μνήμης εποχή, οι δύο παρειές της φυσιογνωμίας των Ρωμιών- Ελλήνων.

Αυτή ήταν η φυσιογνωμία του τόπου. Αυτόν τον αέρα ανάπνεαν οι παππούδες μας. Αυτό το οξυγόνο «αιμάτωνε» την ύπαρξη τους. Αυτό είχαν να διατρανώσουν σε μας τώρα. Χριστός και ψυχή μας χρειάζονται όπως τόνιζε ο Άγιος Κοσμάς. Αν τα χάσουμε, ίσως εξασφαλίσουμε την επιβίωση μας , αλλά δεν θα’ ναι ζωή.

Οι σύγχρονοι νεαροί μας γράφουν στους τοίχους των σπιτιών μας μια προτροπή βγαλμένη από την κούραση της ψυχής τους, βλέποντας εμάς τους πατεράδες τους να μην αγαπούμε τον Χριστό και να μην νοιαζόμαστε για την ψυχή μας : «Κάνε κάτι περισσότερο από το να υπάρχεις, ΖΗΣΕ.»

Τα παιδιά μας, μαζί με τους παππούδες μας της Τουρκοκρατίας, μας θέτουν μπροστά στο δίλλημα  : «τι θέλεις να είσαι;  Ένα κερί ή ένα παγωτό ; και τα δύο λιώνουν. Το παγωτό λιώνει για προσωπική ευχαρίστηση και το κερί λιώνει για να φωτίσει τους άλλους.

Οι παππούδες της Τουρκοκρατίας ήταν κεριά ευώδη και ολόφωτα, που έλιωσαν για μας. Εμείς ας μη … μείνουμε παγωτό… !

Από όλους εμάς εδώ στο Ναύπλιο, θερμές ευχές για μία νέα χρονιά γεμάτη ελπίδες.» 

Ακολούθως, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ναυπλίου, Μνημόσυνο εις μνήμην του πρώτου Κυβερνήτου Ιωάννου Καποδίστρια και των μελών της ‘Α εν Επιδαύρω Εθνικής Συνελεύσεως.

Επίσης, έγινε Πανηγυρική Ανάγνωση της Διακηρύξεως της Ανεξαρτησίας από την Α’ Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου, την 1ην Ιανουαρίου του 1822 από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Πέτρο Αθανασόπουλο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εκκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου της «Εθνοσυνελεύσεως των Νέων», οι οποίες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν αύριο, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, διαδικτυακώς, με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείου και φοιτητών- Εκπροσώπων όλων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Θεία Λειτουργία μεταδιδόταν ζωντανά από τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, από όπου θα αναμεταδίδονται και οι εργασίες του Συνεδρίου.

Πρόσφατα Άρθρα

Ἁγιασμός καί ἀπονομή πτυχίων τῆς Σχολῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς  τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γλυφάδας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἁγιασμός καί ἀπονομή πτυχίων τῆς Σχολῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γλυφάδας

6 Νοεμβρίου 2025

Τήν Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025, στό παρεκκλήσιο τοῦ Ἁγίου Φανουρίου τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Εἰσοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας στήν Ἄνω Γλυφάδα, πραγματοποιήθηκε...

Read more
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να μη ζήσουν ποτέ τα παιδιά μας τα σκοτάδια του παρελθόντος»
Εκκλησία της Ελλάδος

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να μη ζήσουν ποτέ τα παιδιά μας τα σκοτάδια του παρελθόντος»

6 Νοεμβρίου 2025

Στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης «Στα Σύρματα: Μαγνησιώτες στα κάτεργα του Τρίτου Ράιχ», που πραγματοποιήθηκε χθες, 5/11, στο Μουσείο...

Read more
Μόλις κυκλοφόρησε: Παπα-Φώτης ὁ διά Χριστόν Σαλός – Ἀφηγηματικὴ Βιογραφία ἀπὸ τὸν Ἀρχιμ. Θεοφάνη Κάσσο
Εκκλησία της Ελλάδος

Μόλις κυκλοφόρησε: Παπα-Φώτης ὁ διά Χριστόν Σαλός – Ἀφηγηματικὴ Βιογραφία ἀπὸ τὸν Ἀρχιμ. Θεοφάνη Κάσσο

6 Νοεμβρίου 2025

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ   Ἀρχιμ. Θεοφάνους Κάσσου   Παπα-Φώτης Λαυριώτης, ὁ διά Χριστόν σαλός. Στά μονοπάτια τῆς ταπείνωσης.  Ἀφηγηματική Βιογραφία  ...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ολοκλήρωσε τις εργασίες της για τον μήνα Νοέμβριο

6 Νοεμβρίου 2025

Συνήλθε επί διήμερο, την Τετάρτη 5 και την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης...

Read more
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Μαθητικό Συνέδριο της I.M.  Ελασσώνος με θέμα «Sexting & Εφηβεία: μια επικίνδυνη επιλογή… STOP it now»
Εκκλησία της Ελλάδος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Μαθητικό Συνέδριο της I.M. Ελασσώνος με θέμα «Sexting & Εφηβεία: μια επικίνδυνη επιλογή… STOP it now»

6 Νοεμβρίου 2025

Μια ακόμη δράση της τοπικής μας Εκκλησίας περατώθηκε με την ευλογία του Θεού. Το 2ο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Sexting...

Read more
Β’ ΗΜΕΡΑΣ ΛΕ’ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Β’ ΗΜΕΡΑΣ ΛΕ’ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

6 Νοεμβρίου 2025

Συνεχίσθηκαν χθες, Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, οι εργασίες της «ΛΕ’ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων...

Read more
Στον Μητροπολίτη Μαντινείας οι Διοικητές των Στρατιωτικών Μονάδων της Τρίπολης
Εκκλησία της Ελλάδος

Στον Μητροπολίτη Μαντινείας οι Διοικητές των Στρατιωτικών Μονάδων της Τρίπολης

5 Νοεμβρίου 2025

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιο, πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 5 Νοεμβρίου ο Διοικητής του 9ου Συντάγματος...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Στους καιρούς της αφιλίας και της αποστασίας, οι άγιοι είναι οι αληθινοί μας φίλοι»
Προτεινόμενα

Σερρών Θεολόγος: «Στους καιρούς της αφιλίας και της αποστασίας, οι άγιοι είναι οι αληθινοί μας φίλοι»

5 Νοεμβρίου 2025

Η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης, αποβλέπουσα στον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση του χριστεπωνύμου πληρώματός Της, με χαρά...

Read more
Συνάντηση του Μητροπολίτου Καστορίας  με την Υπουργό Παιδείας
Εκκλησία της Ελλάδος

Συνάντηση του Μητροπολίτου Καστορίας με την Υπουργό Παιδείας

5 Νοεμβρίου 2025

Το απόγευμα της Τετάρτης, 5 Νοεμβρίου 2025, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, ευρισκόμενος στην Αθήνα για τις συνεδριάσεις της...

Read more
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο Διδυμότειχο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο Διδυμότειχο

5 Νοεμβρίου 2025

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Λάζαρος Κυρίζογλου,...

Read more
Ἐκδρομή Φοιτητῶν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Γλυφάδας  στήν Ἱ. Μονή Ἁγ. Ἰωάννου Μακρυνοῦ Μεγάρων
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἐκδρομή Φοιτητῶν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Γλυφάδας στήν Ἱ. Μονή Ἁγ. Ἰωάννου Μακρυνοῦ Μεγάρων

5 Νοεμβρίου 2025

Τήν Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2025, μέ σύμμαχο τόν καλό καιρό, 120 φοιτητές–μέλη τῶν Νεανικῶν Συνάξεων τῶν Ἐνοριῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως...

Read more
Ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης καλεί σέ εἰρήνη, ἐνότητα καί μετάνοια ἔναντι τῆς ἐγκληματικότητας καί τῆς βίας στό νησί

6 Νοεμβρίου 2025

Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης ἐκφράζει τή θλίψη Της καί διερωτᾶται, ἐν μέσῳ ἑνός κοινωνικοῦ περιβάλλοντος βιαιοτήτων καί...

Read more
Εγκαινιάστηκε ο ιστορικός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Αμπελακίων μετά από σχετικές επισκευές και συντηρήσεις
Εκκλησία της Ελλάδος

Εγκαινιάστηκε ο ιστορικός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Αμπελακίων μετά από σχετικές επισκευές και συντηρήσεις

6 Νοεμβρίου 2025

Η Ιστορική Κοινότητα Αμπελακίων εορτάζει σήμερα, 3 Νοεμβρίου 2025, τον πολιούχο της Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και Μεγαλομάρτυρα. Από τα παλαιά...

Read more
ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΓΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΓΟ ΣΤΑ 113α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΓΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΓΟ ΣΤΑ 113α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

5 Νοεμβρίου 2025

Σε κλίμα πνευματικής και εθνικής ανάτασης πραγματοποιήθηκε η πανήγυρις του Ιερού Ναού Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας σε συνδυασμό με...

Read more
Α’ ΗΜΕΡΑΣ ΛΕ’ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Α’ ΗΜΕΡΑΣ ΛΕ’ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

6 Νοεμβρίου 2025

Άρχισαν χθες, Τρίτη 4 Νοεμβρίου ε.έ., στο Πνευματικό Κέντρο «Ο Άγιος Φώτιος» της Iεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, οι...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Δώσε ψωμί και πάρε Παράδεισο
Κηρύγματα

“Αγόρασε τον Παράδεισο”

2 Νοεμβρίου 2024

του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου (Κυριακή Ε΄Λουκά - Λουκ. ιστ΄ 19-31) Ἀπό ἀναισθησία ψυχῆς ἔπασχε ὁ πλούσιος τοῦ σημε­ρινοῦ...

Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Ακατάλυτοι οικογενειακοί δεσμοί – Κυριακή Ε’ Λουκά

2 Νοεμβρίου 2024
Δώσε αγάπη στον πάσχοντα συνάνθρωπο και αγόρασε τον Παράδεισο

Δώσε αγάπη στον πάσχοντα συνάνθρωπο και αγόρασε τον Παράδεισο

2 Νοεμβρίου 2024
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Το μήνυμα της παραβολής του πλουσίου και του φτωχού Λαζάρου

2 Νοεμβρίου 2019
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

«Το Ουράνιο Ραντεβού»

2 Νοεμβρίου 2019
Μετά το Θάνατο τι;

Μετά το Θάνατο τι;

3 Νοεμβρίου 2018
Δώσε ψωμί και πάρε Παράδεισο

Δώσε ψωμί και πάρε Παράδεισο

3 Νοεμβρίου 2018
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Το μήνυμα του πλούσιου και του φτωχού Λαζάρου

4 Νοεμβρίου 2017
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Το βιβλίο της ζωής

1 Νοεμβρίου 2017
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

30 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

«Ὁ πραγματικός πλοῦτος»

16 Νοεμβρίου 2023
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

«Πτωχός δε τις ήν ονόματι Λάζαρος»

29 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Ανωτέρα πάντων η αγάπη

29 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Κυριακή Ε’ Λουκά: Δεν φταίει ο πλούτος, αλλά η έλλειψη της αγάπης.

29 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Σχεδίασμα Ευαγγελικού Κηρύγματος Κυριακής Ε΄ Λουκά

29 Οκτωβρίου 2016
Next Post
Κυριακή προ των Φώτων στην Μητρόπολη Σύρου

Κυριακή προ των Φώτων στην Μητρόπολη Σύρου

Να πάψει να αποτελεί η Εκκλησία την εύκολη λύση για την αλλαγή της ατζέντας  όταν οι πολιτικοί περιέρχονται σε δύσκολη θέση

Να πάψει να αποτελεί η Εκκλησία την εύκολη λύση για την αλλαγή της ατζέντας όταν οι πολιτικοί περιέρχονται σε δύσκολη θέση

Ξεκίνησαν οι Επετειακές Εκδηλώσεις του εορτασμού των 200 ετών στην Ι.Μ. Μεσσηνίας

Ξεκίνησαν οι Επετειακές Εκδηλώσεις του εορτασμού των 200 ετών στην Ι.Μ. Μεσσηνίας

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνατίου 2021

Διδασκόμαστε απο την Ιστορία, τιμούμε τους αγωνιστές

Συναξάρι 4ης Ἰανουαρίου

Συναξάρι 4ης Ἰανουαρίου

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist