Ήρεμα κύλισε για τον Αρχιεπίσκοπο η χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου για το Ουκρανικό, παρά την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά την ενέργεια του να μνημονεύσει τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, ως τον προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας, προκαλώντας την αντίδραση τεσσάρων Συνοδικών.
Μέλος της Ιεράς Συνόδου ανέφερε στον «Φ» πως η στάση του Αρχιεπισκόπου αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη, αφού μίλησε σε ήπιους τόνους και έδωσε την ευχέρεια σε όλους να αναπτύξουν τις θέσεις τους χωρίς να τους διακόψει.
Βεβαίως, όλα θα κριθούν αύριο όταν θα τεθεί σε ψηφοφορία η αναγνώριση η μη του Επιφανίου, αν και εκφράστηκε η βούληση όπως η απόφαση είναι ομόφωνη.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κάποιοι ιεράρχες δεν αντικρίζουν το θέμα μόνο από θρησκευτικής οπτικής γωνίας αλλά και από πολιτικής, υποδεικνύοντας πως δεν πρέπει να αποκοπούν οι δεσμοί με την Εκκλησία της Ρωσίας με το σκεπτικό ότι ο Πατριάρχης της Ρωσίας είναι δυνατόν να επηρεάσει τον πρόεδρο Πούτιν στο Κυπριακό. Άλλοι έχουν την άποψη πως η Εκκλησία της Ρωσίας δεν μπορεί να τον επηρεάσει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Υποδεικνύουν επίσης, πως τα γεωστρατηγικά συμφέροντα τίθενται υπεράνω δικαίου και αρχών.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος εξήγησε το σκεπτικό της διαφωνίας του, παραπέμποντας και στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε μόλις πρόσφατα.
Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να βγει ομόφωνη απόφαση, τότε το θέμα θα τεθεί σε ψηφοφορία. Η μεν πλευρά του Αρχιεπισκόπου θεωρεί πως, εύκολα ή δύσκολα η πλάστιγγα θα γύρει υπέρ του Μακαριοτάτου ενώ οι διαφωνούντες θεωρούν ότι η απόφαση βρίσκεται στη ζυγαριά. Όπως μας ελέχθη, μίλησαν μεν όλοι αλλά από κάποιους χρησιμοποιήθηκε τόσο διπλωματική γλώσσα ώστε ένας τρίτος δεν θα μπορούσε να καταλήξει με ασφάλεια στο τι θα ψηφίσει ο καθένας.
Πάντως, όποια και αν είναι η απόφαση, θεωρείται δεδομένο πως θα τη σεβαστούν όλοι, αν και αν υλοποιηθούν οι προθέσεις όσων είχαν διαφωνήσει, δεν θα συλλειτουργούν με τον Αρχιεπίσκοπο. Κάτι τέτοιο ίσως ανοίξει «νέο κύκλο αίματος», αν και οι εκπλήξεις ως προς το πώς ενεργούν οι Συνοδικοί, δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο.
Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, δήλωσε μετά τη συνεδρία πως αυτή διεξήχθη σε κλίμα ενότητας.
Το άλλο θέμα που θα συζητηθεί είναι η, κατά το δυνατόν, ενιαία στάση της Συνόδου στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως ανέφερε στον «Φ» μέλος της Ιεράς Συνόδου, η άποψη της επιστήμης θα είναι βαρύνουσα στην όποια απόφαση. Θεωρείται δεδομένο, πως η Εκκλησία επιθυμεί να συνδράμει την κυβέρνηση στην πολιτική της αλλά να μην φορτωθεί ούτε και την ευθύνη σε περίπτωση που τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν συνεπεία προσέλευσης στις εκκλησίες. Την ίδια ώρα, στόχος είναι να ικανοποιηθούν, κατά το δυνατόν, και όσοι αισθάνονται την ανάγκη να προσέλθουν στην εκκλησία. Σημειώνεται πως η Σύνοδος θα ασχοληθεί για πρώτη φορά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Προηγουμένως η απόφαση ανήκε στον Αρχιεπίσκοπο, κάτι το οποίο αντιμετώπισε αντιδράσεις. Όπως πληροφορείται ο «Φ», στο τραπέζι τέθηκαν και ονόματα επιστημόνων οι οποίοι θα μπορούσαν να κληθούν με σκοπό να ενημερώσουν τη Σύνοδο.
Όσον αφορά την απόφαση της Εκκλησίας της Ρωσίας να διαγράψει τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο από τα Δίπτυχα της, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως ο Μακαριότατος «δεν θα τα βάψει μαύρα».