• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 25 Ιουλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
10 Ιανουαρίου 2023
byPoimin.gr Team
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Μακαριστό  Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά
Share on FacebookShare on Twitter

Στην μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, που εκοιμήθη την 3η Ιανουαρίου 2022, έχει αφιερώσει τον μήνα Ιανουάριο η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023, τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου, το ετήσιο μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτου.

Στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος προεξήρχε στην Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και του Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Κατά το κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα, υπογραμμίζοντας ότι ζούμε την περίοδο των Φώτων και η Εκκλησία μας, μας λέει, σήμερα, ότι το Φως είναι ο Χριστός, ο Οποίος επέλεξε την Γαλιλαία των εθνών, που ζούσε στη σκιά του σκότους και του θανάτου για να κηρύξει μετάνοια. Όταν ο άνθρωπος ζει στο σκοτάδι της αμαρτίας, χάνει την εμπειρία του φωτός, στερείται την παρουσία του Θεού στη ζωή του. Η μετάνοια δεν είναι μία στιγμιαία κατάσταση στη ζωή του ανθρώπου, αλλά ένας τρόπος ζωής, δια του οποίου, ο άνθρωπος με ταπείνωση, παραδεχόμενος την ανεπάρκειά του, ανοίγεται στην αναζήτηση του φωτός, στην αναζήτηση του ελέους του Θεού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Μακαριστό Μητροπολίτη Κοσμά λέγοντας, ότι η παρουσία του θα μείνει ζωντανή, όχι μόνο γιατί διετέλεσε Μητροπολίτης αυτής της τοπικής Εκκλησίας, αλλά γιατί ο ίδιος ήταν μία φωτεινή προσωπικότητα και ένας διδάσκαλος της μετανοίας όχι μόνο στους λόγους, αλλά κυρίως στις πράξεις του και στη ζωή του. Μίλησε για την γνωριμία τους, από τα πρώτα ιερατικά τους χρόνια, κοντά στον Μακαριστό Μητροπολίτη Πειραίως Καλλίνικο, υπογραμμίζοντας, ότι όλα αυτά τα χρόνια αναπτύχθηκε μεταξύ τους ένας πνευματικός σύνδεσμος και μια κοινωνία αδελφικής αγάπης και βαθιάς εμπιστοσύνης. Αναφέρθηκε στην παρουσία και την συμμετοχή του Μακαριστού Κοσμά στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα Συνοδικά Όργανα, όπου, με τον δικό του τρόπο και τον δικό του χαρακτήρα, κατέθετε την εμπειρία του για την πρόοδο της Εκκλησίας, μέσα στα όρια της Συνοδικότητας.

Καταλήγοντας χαρακτήρισε τον αείμνηστο Ιεράρχη άνθρωπο του Θεού, φωτισμένο και φωτεινό Επίσκοπο, που πορεύθηκε στα βήματα του ΠατροΚοσμά και φροντίζει και σήμερα και πρεσβεύει για την σωστή διαδοχή του, ώστε όλα να συνεχίζονται αγιοπνευματικά, με φως Χριστού, με λόγο μετανοίας και αληθείας, με τρόπο ενότητας, που είναι και η πεμπτουσία της Εκκλησίας μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά την επιμνημόσυνη ομιλία του, ανέφερε ότι σήμερα είναι ημέρα μνήμης του αείμνηστου Αρχιερέως Κοσμά, του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ανδρός δικαίου, Ποιμένος αγαθού, Πατρός φιλανθρώπου, Επισκόπου φιλαγίου που για δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια εποίμανε, με όλη τη δύναμη της ψυχής του και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, αυτήν την ευλογημένη εκκλησιαστική επαρχία. Αναφέρθηκε στο έργο του χαρακτηρίζοντας το «έργο ουσιαστικό και ταυτόχρονα αθόρυβο, έργο ουσίας και όχι επιφάνειας, έργο Θεού για τους ανθρώπους». Τόνισε ότι υπήρξε «υπόδειγμα εντίμου, ασκητικού και αφιλοχρήματου Αρχιερέως, που δεν πόθησε τα υλικά αγαθά, δεν μαγνητίστηκε από την επίγεια δόξα του εκκλησιαστικού του αξιώματος, αλλά παρέμεινε πάντοτε η γνήσια εικόνα της ασκητικής ταπείνωσης και της ανιδιοτελούς αγάπης». Τέλος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, τους άρχοντες και τον λαό, γιατί κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό, αποδεικνύοντας την αγάπη τους και τον σεβασμό τους στην μνήμη του Μακαριστού Ποιμενάρχου τους.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και των Μητροπόλεων Δημητριάδος και Μεσογαίας. Τα ιερά Αναλόγια διακόνησαν οι χοροί του Ναού, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Νικολάου Γκρίζη και του Λαμπαδαρίου κ. Νικολάου Βάτσιου.

Μεταξύ του πλήθους των Χριστιανών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πολιτευτές, ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή Ακαρνανίας, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της περιοχής.

Στη συνέχεια οι άγιοι Αρχιερείς μετέβησαν στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος και τέλεσαν Τρισάγιο επί του τάφου του αειμνήστου Αρχιερέως στο Κοιμητήριο της Μονής.

Το απόγευμα της Κυριακής, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Μακαριστό Επίσκοπο Κοσμά.

Μετά τον εναρκτήριο χαιρετισμό από τον Φιλόλογο κ. Κωνσταντίνο Πετρόπουλο, ο αρχιμ. Νεκτάριος Τριάντης, Αρχιερατικός Επίτροπος Αγρινίου παρουσίασε τα βιογραφικά στοιχεία του Μακαριστού Μητροπολίτου και έκανε σύντομη αναφορά στο ποιμαντικό του έργο.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η μοναδικότητα του προσώπου του».

Ο Σεβασμιώτατος με τον γλαφυρό λόγο του παρουσίασε μοναδικά «τη μυστική ομορφιά του προσώπου του και τον πλούτο των κρυμμένων χαρισμάτων του». Τον χαρακτήρισε «αγνό εργάτη του Ευαγγελίου και υπηρέτη του λόγου του Θεού», ενώ τόνισε ότι το κύριο ιδίωμα του ήταν αυτό του πατέρα. «Επιβλήθηκε στις ψυχές του λαού ως ο πατήρ Κοσμάς, χωρίς υπερθετικούς όρους και πομπώδεις χαρακτηρισμούς».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Ο π. Κοσμάς δεν ήταν καθόλου συνηθισμένος άνθρωπος, ούτε ένας απλά καλός και ευσεβής κληρικός, ιεροκήρυκας, πνευματικός άνθρωπος του καθήκοντος. Αυτό που τον ξεχώριζε δεν ήταν η μόρφωση ή τα χαρίσματα ή η εξυπνάδα, αλλά η καθαρή πίστη και η ανυπόκριτη αγάπη, η προσφορά και η θυσία. Δεν ανέδιδε μόνον καλοσύνη, αξία, ικανότητες, ποιότητα και τα σχετικά. Αυτό που απέπνεε ήταν κάτι παραπάνω, ήταν αγιοσύνη, ήταν η ευδοκία του Θεού επάνω του».

Επίσης τόνισε ότι: «Διακρινόταν από μία κοινωνικότητα «οὐκ ἐκ τοῦ κόσμου τούτου»∙ ήταν πλήρης μοναδικών έργων αγαθών∙ είχε σπάνια χάρη και δύναμη∙ ενέπνεε και συγκινούσε, έπειθε, έμπαινε μέσα στην ψυχή όποιων του άνοιγαν την πόρτα της, όσο ελάχιστοι∙ ζούσε σε μία άλλη πραγματικότητα, η οποία φώτιζε την παρούσα∙ ήταν στολισμένος με σπάνιες και πολλές αρετές∙ ήταν, τολμώ να πω, «ἀνήρ πλήρης πνεύματος ἁγίου». Γι’ αυτό και ενώ δεν δημιούργησε οπαδούς, γεννούσε συνεχώς τέκνα, πιστούς, πιστούς στον Χριστό και στην Εκκλησία Του. Δεν νομίζω να υπάρχει, τουλάχιστον στις εξαιρετικά δύσκολες μέρες μας, άλλος κληρικός και επίσκοπος στην Ελλαδική επικράτεια που να έχει τόσο τρέξει, τόσο κοπιάσει, αλλά και τόσο εμπνεύσει τον πόθο της αφιέρωσης και να έχει οδηγήσει τόσες δεκάδες νέων στην ιερωσύνη, τόσες ψυχές στη μετάνοια, τόσες οικογένειες στην συνεπή εν Χριστώ ζωή».

Περιέγραψε το περιεχόμενο της ψυχής του, χρησιμοποιώντας δύο καθρέπτες πάνω στους οποίους αντικατοπτρίζεται εξαιρετικά η πραγματικότητα του π. Κοσμά. Ο ένας ήταν οι Μακαρισμοί του Κυρίου, στην επί του Όρους Ομιλία Του και ο δεύτερος οι αγιογραφικές αναφορές στους Επισκόπους των Εκκλησιών της Αποκαλύψεως.

Υπογράμμισε ότι ο Μακαριστός Επίσκοπος έζησε με σεμνότητα και ταπείνωση, δίχως έπαρση και αλαζονεία, ήταν άνθρωπος φιλειρηνικός, διακρινόταν από μία σοβαρότητα και ένα ιερό πένθος, διψούσε για την αλήθεια, ήταν ελεήμων στο έπακρο. Κορύφωση των αρετών του ήταν η έμπρακτη αγάπη του προς όλους.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ανέφερε ότι ελπίζουμε πως, σύμφωνα με τις υποσχέσεις των Μακαρισμών, ήδη «έχει κληρονομήσει» την Βασιλεία του Θεού, ότι ως νικητής γεύεται «εκ του ξύλου της ζωής». Αισθανόμαστε ότι πλέον ως ηγιασμένος είναι μεγάλος που μεγαλύνεται και ως γνήσιος δούλος Χριστού μακάριος που αιωνίως μακαρίζεται.

Ακολούθησε η προβολή ενός συγκινητικού βίντεο με στιγμιότυπα από τη ζωή του Μητροπολίτου Κοσμά και κατόπιν η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» έψαλλε βυζαντινούς ύμνους.

Κατακλείοντας την εκδήλωση ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μεσογαίας για την μνημειώδη ομιλία του, τον Μητροπολίτη Δημητριάδος για την παρουσία του, τους άρχοντες που συμμετείχαν, τους χριστιανούς που κατέκλυσαν την αίθουσα και όσους κοπίασαν για την προετοιμασία της εκδήλωσης.

Τόνισε, ότι η τιμητική αυτή εκδήλωση για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κοσμά πραγματοποιήθηκε με έναν τρόπο σεμνό και ταυτόχρονα πανηγυρικό. Υπογράμμισε, ότι είναι προνόμιο και ευθύνη να είναι διάδοχος του Μητροπολίτου Κοσμά. Είναι προνόμιο, γιατί καλείται να δρέψει τους καρπούς της δικής του ποιμαντορίας, να συνεχίσει το δικό του σπουδαίο έργο, νοιώθοντας ολοζώντανη την δική του προσευχητική παρουσία. Ταυτόχρονα όμως είναι ευθύνη να μιμηθεί τις δικές του αρετές και να ακολουθήσει τον δικό του Επισκοπικό δρόμο.

Μεταξύ του πλήθους που παρακολούθησε την επετειακή εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, οι Αντιδήμαρχοι κ. Μαρία Παπαγεωργίου και κ. Κωνσταντίνος Ζώης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Γκρίζης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Γεώργιος Αγραφιώτης, ο Αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, συγγενείς και πνευματικά τέκνα του αειμνήστου.

Φωτογραφίες  Θεία Λειτουργία

Φωτογραφίες εκδήλωση

Πρόσφατα Άρθρα

Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Χριστίνης στη Λαγούτα Μονοφατσίου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Χριστίνης στη Λαγούτα Μονοφατσίου

24 Ιουλίου 2026

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ανδρέας μετέβη στη Λαγούτα Μονοφατσίου, όπου τέλεσε τον πανηγυρικό Εσπερινό της...

Read more
Υποδοχή Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου Γκαγκαστάθη στην Αμφιλοχία
Εκκλησία της Ελλάδος

Υποδοχή Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου Γκαγκαστάθη στην Αμφιλοχία

24 Ιουλίου 2026

Το ιερό λείψανο του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Δημητρίου του Νέου, του Γκαγκαστάθη υποδέχθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συγκίνηση...

Read more
Ἁγιολογικό ἀφιέρωμα Δ΄ Ἑβδομάδος μηνός Ἰουλίου
Πνευματικές Διδαχές

Αγία Χριστίνα η Μεγαλομάρτυς

24 Ιουλίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Μεγαλομάρτυρες της Εκκλησίας μας δεν υπήρξαν μόνον άνδρες, αλλά και γυναίκες, οι οποίες τους...

Read more
Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 205η επέτειος Απελευθέρωσης της Μονεμβασίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 205η επέτειος Απελευθέρωσης της Μονεμβασίας

24 Ιουλίου 2026

Την Πέμπτη  23 Ιουλίου 2026 η Μονεμβάσια εόρτασε την 205η επέτειο απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό. Το πρωί, στον...

Read more
Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος στην Πτολεμαΐδα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος στην Πτολεμαΐδα

24 Ιουλίου 2026

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος βρέθηκε στην Πτολεμαΐδα, όπου είχε σειρά...

Read more
Δωρεά ενός υπερσύγχρονου καρδιακού υπερηχογράφου από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών στο Γεν. Νοσοκομείο Σερρών
Εκκλησία της Ελλάδος

Δωρεά ενός υπερσύγχρονου καρδιακού υπερηχογράφου από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών στο Γεν. Νοσοκομείο Σερρών

24 Ιουλίου 2026

Στην δωρεά ενός υπερσύγχρονου ιατρικού μηχανήματος φορητού καρδιακού υπερηχογράφου προχώρησε η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης προς το Γεν. Νοσοκομείο...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Ο Άγ. Νεκτάριος, μέγα κεφάλαιο πίστεως, αγάπης, μακροθυμίας και συγχωρητικότητος»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Ο Άγ. Νεκτάριος, μέγα κεφάλαιο πίστεως, αγάπης, μακροθυμίας και συγχωρητικότητος»

23 Ιουλίου 2026

Η κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησία, ποιμαντικώς αποβλέπουσα στον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση των πιστών, με τιμή, ευλαβικό...

Read more
ΛΗΞΗ ΤΡΙΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΛΗΞΗ ΤΡΙΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

23 Ιουλίου 2026

Με τη χάρη του Θεού και μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026, η Γ’ Κατασκηνωτική...

Read more
Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Ειρηναίος στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Ειρηναίος στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως

23 Ιουλίου 2026

Την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της...

Read more
ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΣΤΑ ΓΑΒΡΙΑΔΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΣΤΑ ΓΑΒΡΙΑΔΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

23 Ιουλίου 2026

Η Ιερά μας Μητρόπολις έχει την τιμή την ιδιαίτερη μέσα στα ιερά χώματα της Χαλκιδικής και μάλιστα στην περιοχή των...

Read more
Xειροθεσία αναγνώστου στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης Λευκάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Xειροθεσία αναγνώστου στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης Λευκάδος

23 Ιουλίου 2026

Tο πρωί της Κυριακής, 19 Ιουλίου 2026 τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης Λευκάδος Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος...

Read more
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη επετείω των Εγκαινίων του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Φαρσάλων και χειροθεσία νέου Αναγνώστη
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη επετείω των Εγκαινίων του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Φαρσάλων και χειροθεσία νέου Αναγνώστη

23 Ιουλίου 2026

 Με τη συμμετοχή των ευσεβών πιστών της ενορίας τελέσθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026 η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό...

Read more
Ἐκλογὴ τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Καναδᾶ
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Ἐκλογὴ τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Καναδᾶ

22 Ιουλίου 2026

Ἡ Ἁγία καὶ Ἱερὰ Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον, 22αν Ἰουλίου 2026, ὑπὸ τὴν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου...

Read more
«Ἡ ἐξέλιξη τῆς Νομοθεσίας στο θέμα τῆς καύσης τῶν νεκρῶν. Κανονική Θεώρηση»
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος: «Η δυτική εκκλησία σε σχίσμα»

22 Ιουλίου 2026

Μπορεῖ οἱ Ἕλληνες νά μήν ἔχουμε ἐνδιαφέρουν γιά τά ὅσα συμβαίνουν στην ἐκκλησία τῆς Ρώμης καί γενικότερα στόν Ρωμαιοκαθολικό κόσμο,...

Read more
31η ἐπέτειος τῆς εἰς Ἐπίσκοπον Χειροτονίας τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου
Εκκλησία της Ελλάδος

31η ἐπέτειος τῆς εἰς Ἐπίσκοπον Χειροτονίας τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου

24 Ιουλίου 2026

Ἐπὶ τῇ μνήμῃ τῆς Ἁγίας Ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρκέλλης τῆς Χιοπολίτιδος πανηγύρισε σήμερα τὸ ὁμώνυμο Ἱερὸ Παρεκκλήσιο τῆς πόλεως Σάμου. Τὴ...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.
Ἁγίας Παρασκευής

Η Αγία Παρασκευή ένας βράχος αρετής

25 Ιουλίου 2025

H  αγία Παρασκευή δεν ήταν μία συνηθισμένη γυναίκα. Ήταν ένα πνευματικό μετέωρο, ένας βράχος αρετής, ακλόνητος μέσα στον ωκεανό της...

Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Εορτή της αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) Η θαυματουργός Αγία Παρασκευή

25 Ιουλίου 2025
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ὁμιλία στὴ μνήμη τῆς ἁγίας ἐνδόξου μεγαλομάρτυρος Παρασκευῆς

25 Ιουλίου 2025
Συγκλονιστικό Θαύμα της Αγίας Παρασκευής στο Κορωπί ανήμερα της Εορτής της!

Συγκλονιστικό Θαύμα της Αγίας Παρασκευής στο Κορωπί ανήμερα της Εορτής της!

25 Ιουλίου 2025
Αγία Παρασκευή: Η ηρωική παρθενομάρτυς της αρχαίας Εκκλησίας {26 Ιουλίου}

Αγία Παρασκευή: Η ηρωική παρθενομάρτυς της αρχαίας Εκκλησίας {26 Ιουλίου}

25 Ιουλίου 2025
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

25 Ιουλίου 2025
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Φροντίδα για τις ανάγκες της ζωής

17 Αυγούστου 2024
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ἡ καρφίτσα! Κυριακή Η΄ Ματθαίου. (†) ἐπίσκοπος Γεώργιος Παυλίδης Μητροπολίτης Νικαίας

17 Αυγούστου 2024
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Η Θεία Κλήση της Αγίας Παρασκευής

25 Ιουλίου 2024
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Αγία Παρασκευή – Ο Βίος της Αγίας Παρασκευής

25 Ιουλίου 2024
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄ Ματθαίου – Να μάθουμε να ζούμε Ευχαριστιακά

29 Ιουλίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Όχι σπατάλη! – Κυριακή Η΄ Ματθαίου

1 Αυγούστου 2020
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

«Όχι στις διαιρέσεις, όχι στις διχόνοιες, όχι στα σχίσματα»

1 Αυγούστου 2020
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄Ματθαίου – Ο πολλαπλασιασμός των 5 άρτων

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄ Ματθαίου «Ἔφαγον πάντες καὶ ἐχορτάσθησαν»

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η Ματθαιου Ὁ Ζωοποιὸς Ἄρτος

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Το μήνυμα της Κυριακής Η΄ Ματθαίου

10 Αυγούστου 2019
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ἑρμηνευτικὴ προσέγγιση τοῦ Ἀπολυτίκιου τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς

25 Ιουλίου 2018
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων

22 Ιουλίου 2018
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Να μάθουμε να ζούμε Ευχαριστιακά

22 Ιουλίου 2018
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Πνευματικό φως από την Αγία Παρασκευή

25 Ιουλίου 2017
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ἡ Ἁγία Παρασκευὴ

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄Ματθαίου. Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Τό Εὐαγγέλιο τῆς Κυριακῆς. Κυριακή Η΄ Ματθαίου

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΤΩΝ & ΤΩΝ ΙΧΘΥΩΝ, Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΦΣΚΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

«ΜΕΜΕΡΙΣΤΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ»; Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής Η’ Ματθαίου (Α’ Κορ. α΄ 10-17) Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ)

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ἑρμηνεία στὴν περικοπὴ τῶν Πέντε Ἄρτων Anthony Bloom

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Πρώτη σύναξη πρεσβυτερών στα χρονικά της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου

Πρώτη σύναξη πρεσβυτερών στα χρονικά της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου

Η ελεημοσύνη του Θεού είναι αντίθετη με τη δικαιοκρισία

«Ἡ ἀγάπη πρός τόν Θεό – Ὑπέροχες συμβουλές» (ἀββᾶ Ἰσαάκ)

Ανακοινωθέν αποφάσεων ΔΙΣ μηνός Νο­εμ­βρίου

Συνέρχεται αύριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η Κυριακή μετά τα Φώτα στη Χαλκίδα

Η Κυριακή μετά τα Φώτα στη Χαλκίδα

Κυριακή μετά τα Φώτα στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Χρυσοκάστρου Παγγαίου

Κυριακή μετά τα Φώτα στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Χρυσοκάστρου Παγγαίου

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist