• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 17 Ιανουαρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Χριστός Ανέστη! Πότε, πού και πώς;

5 Μαΐου 2016
in Απόψεις - Γνώμες, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
Χριστός Ανέστη! Πότε, πού και πώς;
Share on FacebookShare on Twitter

Η ευλογημένη περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδας, αισίως για μια ακόμα φορά οδήγησε στην Ανάσταση του Θεανθρώπου. Χαρᾶς τά πάντα πεπλήρωται τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ. Καμπάνες σήμαναν το μήνυμα ότι Χριστός, θανάτω θάνατον πατήσας, εξήλθε εκ του μνήματος, χαρίζοντας Ζωήν την Αιώνιο.

 Και ενώ ταύτα πάντα καταλύουν κάθε ίχνος μικροπρέπειας θέλω να σταθούμε στα στοιχεία που προσβάλουν το μέγα γεγονός της Αναστάσεως. Τούτο, όχι από διάθεση κακής προαίρεσης, αλλά από διάθεση βελτίωσης και ενδυνάμωσης της βιωματικής Αναστάσιμης χαράς.

 Είδαμε την Μεγάλη Εβδομάδα τους Αδελφούς μας να κατακλύζουν τις Εκκλησιές μας. Γέμισαν έστω και εθιμικά από ανθρώπους που βρίσκονται στις ιερές ακολουθίες μόνο αυτή την περίοδο, ενώ όλον τον άλλο καιρό ξεχνούν την Άγια Πόρτα της Ενορίας τους. Και όμως! Δεν είναι κακό! Ο Θεός ξέρει. Και όταν ο Θεός επιτρέπει σε όλους την είσοδο στο σπίτι Του, εμείς ως Αδελφοί, πρέπει να κινούμαστε, ως εν μέσω αδελφών, αγκαλιάζοντας όλους αυτούς που θα θυμηθούν έστω για λίγο την σχέση τους με τον Πατέρα μας. Άγιο πράγμα και όμορφο και μάρτυράς μου ο Θεός, με γεμίζει χαρά η παρουσία του αμελούς, όσο και η παρουσία του επιμελούς Χριστιανού.

Εξάλλου στο Σταυρό αυτό το υπόδειγμα παρέδωσε ως ύστερο και στερνό μάθημα σε όλους μας. Ποιο είναι αυτό; Μα είναι απλό. Δώδεκα μαθητές επιμελείς – και δεν εξαιρώ τον Ιούδα – και όμως κανένας δεν εισήλθε μαζί του στον Παράδεισο. Ο  πρώτος βεβαιωμένος, μοναδικά βεβαιωμένος, κάτοικος της βασιλείας των Ουρανών, είναι ένας αμελής «μαθητής» της τελευταίας στιγμής! Ένας ληστής, που στο παρά πέντε, ξεπέρασε όλους τους Αποστόλους και κατήλθε στον Άδη με το Χριστό, για να μεταβεί στον Παράδεισο, με την ασφάλεια της συνοδοιπορίας του Χριστού. Τραγικό! Να είσαι τρία χρόνια στον κόπο και να σε προσπερνά ο άσχετος. Αυτή όμως είναι η πίστη μας: Υπέρβαση της λογικής και φυσικής τάξης!

Την Μεγάλη Εβδομάδα τα πάντα στο πένθιμο της χαρμολύπης. Παντού μωβ και μαύρα. Πρόσωπα πονεμένα που εξαντλούν την θρησκευτική βιωματικότητα στο πεδίο της εξωτερικότητας και όχι στην βιωματικότητα μιας εσωτερικής αναμόρφωσης. Σπουδή για τα ωραία ψαλτικά, σπουδή για τους στολισμούς, πεταμένα χρήματα για γαρίφαλα και κορδέλες. Άκρατος συναισθηματισμός, για να καλύψουμε όλοι την ελλειμματική μας παρουσία στην Εκκλησία Του. Το ακόμα χειρότερο, μέσα στο πλαίσιο της κατανυκτικής και ενίοτε μελαγχολικής πραγματικότητας μιας ανερμήνευτης χαρμολύπης, ο Χριστιανός στέκεται στην λύπη και ταυτίζεται συναισθηματικά με αυτή ξεχνώντας την χαρά της Αναστάσεως.

Σε αυτά τα φαινόμενα δύναται κάποιος να πει πως την Μεγάλη εβδομάδα ο Χριστιανός κάνει ακριβώς την απόλυτη ταύτιση με κάθε καταθλιπτικό στοιχείο, με κάθε συναισθηματική επι-φόρτιση και μάλιστα με το πρόσχημα μιας σχετικής καθολικότητας των πένθιμων ημερών. Πόσο θλιβερό είναι τούτο το πράγμα. Αντί ο άνθρωπος να αναχθεί στην χαρά της Ανάστασης, κατέρχεται σε έναν άκρατο συναισθηματισμό, που επιβάλει στην Ανάσταση να προσαρμοστεί στην δική μας έλλειψη.  Άνθρωποι να κλαίνε. Φολκλορικές συμπεριφορές βίου ορθοδοξίας. Χαμηλός φωτισμός που φτιάχνει την ατμόσφαιρα. Θεατρινισμοί ανάμεσα στην ουσία του θείου δράματος και στην περι-ουσία μιας θείας κωμωδίας. Και όλα αυτά για να ταυτιστεί ο άνθρωπος όχι με αυτά που πρέπει, αλλά με αυτά που είναι. Ο Νυμφίος εξέρχεται εν μέσω σιγοψαλτικής ψευδοσυμμετοχής, ο Μυστικός Δείπνος μένει αφάγωτος, γιατί στο τραπέζι αντί να δοξάσουμε την παράδοση  των Αχράντων και Επουρανίων και φρικτών Μυστηρίων του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου, απλά αναζητούμε τον Ιούδα, για να έχουμε μέτρο σύγκρισης της φαινομενικής μας αγιότητας, δίνοντας ελαφρυντικά στον εαυτό μας για  την δική μας αμαρτωλότητα.

Όλα αυτά τα ανόητα συναισθηματικά, οδηγούν σε Εκκλησιολογική εκτροπή. Ο άνθρωπος νοιάζεται περισσότερο για το στολισμό του Επιταφίου, παρά για τον χορτασμό του πλησίον. Και σαφώς δεν κάνω αναφορά στα περιττά οικονομικά έξοδα, αλλά για το επιτηδευμένο που επιχειρείται να αποδοθεί στον ανεπιτήδευτο και ασχημάτιστο Θεό.

Θυμάμαι στο χωριό μου, παιδιά πιτσιρίκια, στην ευλογημένη Ενορία της Αγίας Τριάδος και στην γείτονα και όμως λίαν αγαπημένη Ενορία του Αη-Γιώργη του Καβαλάρη μας, του Παλληκαριού των συγχωριανών μου, το συναίσθημα ήταν Συναίσθημα, αλλά υγιές. Από εσπέρας της Μεγάλης Πέμπτης, παιδιά με καλάθια και σακούλια διαβαίναμε τις γειτονιές, χτυπούσαμε τις πόρτες και οι νοικοκυραίοι έκοβαν τα λουλούδια του κήπου τους για να στολιστεί ο Επιτάφιος. Πρόσφεραν δηλαδή συναισθηματικά τον κόπο τους, το μόχθο που είχαν βάλει στον κήπο τους, στερούνταν στην ομορφιά της δικής τους αυλής για να αποκτήσει ομορφιά η Ενορία, για να είναι όμορφος ο Επιτάφιος της Εκκλησιάς τους. Αγνή δοτικότητα. Άνθη προσευχής!!! Κατάθεση βιώματος στον Τάφο του Κυρίου. Έτσι, το συναίσθημα γινόταν ένα με το λογικό βίωμα και το βίωμα γινόταν αγιότητα υπέρ του Πλάστη!

Σήμερα το συναίσθημα έγινε σακούλα πληρωμένη με άνθη εμπορίου, ο Επιτάφιος δεν είναι  στολισμένος από την προσπάθεια, από τον κόπο και το μόχθο μας, αλλά από το ακριβοπληρωμένο ανθοπωλείο της περιοχής. Τα άνθη συμμετρικά και όμορφα, αλλά άοσμα πνευματικής προσπάθειας. Ο Επιτάφιος αποκτά καλλιστειακή  διάσταση σε σύγκριση με την διπλανή Ενορία. Και όμως ο Χριστός επιμένει να Ανασταίνεται!

Σε αυτό το πλαίσιο οδηγούμαστε στο λαμπρό βράδυ της Αναστάσεως. Και επειδή ως ορθά λέγει το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας «Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος, καὶ ὁ Λόγος ἦν πρὸς τὸν Θεόν, καὶ Θεὸς ἦν ὁ Λόγος. Οὗτος ἦν ἐν ἀρχῇ πρὸς τὸν Θεόν. πάντα δι’ αὐτοῦ ἐγένετο, καὶ χωρὶς αὐτοῦ ἐγένετο οὐδὲ ἕν ὃ γέγονεν. ἐν αὐτῷ ζωὴ ἦν, καὶ ἡ ζωὴ ἦν τὸ φῶς τῶν ἀνθρώπων. καὶ τὸ φῶς ἐν τῇ σκοτίᾳ φαίνει, καὶ ἡ σκοτία αὐτὸ οὐ κατέλαβεν.» (Ιω. 1,1-5), αρχίζει μια δεύτερη εκτροπή, γιατί ο άνθρωπος αρνείται να εξέλθει ουσιαστικά από το καταθλιπτικό συναίσθημα της πτώσης και παραμένει καθηλωμένος στον άκαρπο συναισθηματισμό αποστρεφόμενος κάθε λογική. Ποια είναι η ορθή λογική; Μα να Κοινωνήσει της Αναστάσεως του Χριστού με την μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων! Αντί όμως αυτής της Κοινωνίας, ο άνθρωπος σπεύδει να κοινωνήσει με μαγειρίτσες, με αρνιά και με εδέσματα, κλείνοντας ερμητικά τα αυτιά του στο κάλεσμα του ιερού Χρυσοστόμου που σε αυτή την Αγία Ημέρα, παραγγέλνει μέσα από τον Κατηχητικό Λόγο του: «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες, εὐφράνθητε σήμερον. Ἡ τράπεζα γέμει, τρυφήσατε πάντες. Ὁ μόσχος πολύς, μηδείς ἐξέλθῃ πεινῶν. Πάντες ἀπολαύσατε τοῦ συμποσίου τῆς πίστεως˙ πάντες ἀπολαύσατε τοῦ πλούτου τῆς χρηστότητος. Μηδείς θρηνείτω πενίαν˙ ἐφάνη γάρ ἡ κοινή Βασιλεία…».

Αξίζει να μελετήσει κάποιος πόσο ισχυρά επιμένει η Εκκλησία στην ορθή πορεία εκλογίκευσης του συναισθήματος και της βιωματικής αντιμετώπισης του γεγονότος της Αναστάσεως. Στην Ανάσταση ο κληρικός, ταράζει επί τρεις φορές την Οικουμένη ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη» και το χαμόγελο της αναστάσιμης χαράς απλώνεται από τον διάχυτο συναισθηματισμό στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου, αλλά δυστυχώς μένει εκεί  χωρίς να ριζώνει στην καρδιά και στο νου, χωρίς να μετέχει ο λόγος, χωρίς να καρπίζει η λογική.

Ο επόμενος στίχος που προτάσσεται από την Εκκλησία είναι, «Ἀναστήτω ὁ Θεός, καὶ διασκορπισθήτωσαν οἱ ἐχθροὶ αὐτοῦ, καὶ φυγέτωσαν ἀπὸ προσώπου αὐτοῦ οἱ μισοῦντες αὐτόν», και εκεί βλέπουμε την πρώτη άρνηση του Πέτρου να εκφράζεται σε ένα μεγάλο μέρος των παρισταμένων «πιστών». Οι Χριστιανοί αρχίζουν να φεύγουν. Διασκορπίζονται σε πλατείες και δρόμους, ως να είναι εχθροί του Αναστάντος Χριστού.

 Η Εκκλησία επιμένοντας να συνάγει τα τέκνα της και να συγκεντρώσει την ποίμνη της, βοά τον δεύτερο στίχο για να συνετίσει το συναίσθημα, που αδυνατεί να κατανοήσει την Ανάσταση. Λαλεί ο κληρικός για δεύτερη φορά: «Ὡς ἐκλείπει καπνός, ἐκλιπέτωσαν, ὡς τήκεται κηρὸς ἀπὸ προσώπου πυρός». Μια δεύτερη ματιά στον κόσμο της Ανάστασης που φεύγει, εστιάζει σε κεριά που λιώνουν στην αύρα της άνοιξης καθώς απομακρύνονται από την Εκκλησία, αφήνοντας πίσω τους τον καπνό της φευγαλέας κίνησης. Σε αυτή την πράξη και πάλι οι Χριστιανοί γίνονται εκφραστές της δεύτερης άρνησης του Πέτρου.

Διακρίνοντας αυτή την εικόνα η Εκκλησία και σκληραίνοντας την στάσης της, σε μια ύστατη προσπάθεια περιχαράκωσης των ψυχών, ξεστομίζει το «Οὕτως ἀπολοῦνται οἱ ἁμαρτωλοὶ ἀπὸ προσώπου τοῦ Θεοῦ, καὶ οἱ δίκαιοι εὐφρανθήτωσαν». Πράγματι, σε αυτό το στίχο οι Χριστιανοί είναι ήδη μακριά από πρόσωπο του Θεού. Έχουν χαθεί στους δρόμους και στα οικοδομικά τετράγωνα της πόλης. Έχουν στρέψει τις πλάτες τους στην Εκκλησία. Και δυστυχώς εδώ εντοπίζεται η τρίτη και τελευταία άρνηση του Πέτρου!

 Η Εκκλησία όμως πάντα είναι χώρος ειρήνευσης και ελευθερίας. Καταλαγιάζοντας το όλο θέμα, διακηρύττει περίτρανα: «Αὕτη ἡ ἡμέρα, ἣν ἐποίησεν ὁ Κύριος, ἀγαλλιασώμεθα, καὶ εὐφρανθῶμεν ἐν αὐτῇ», συγκεντρώνοντας έτσι τους εναπομείναντες Χριστιανούς σε μια δοξολογική αναστάσιμη μετοχή στον Οίκο του Αναστάντος Κυρίου, συνεχίζοντας την χαρά της Αναστάσεως. Αυτοί, οι συνήθως λίγοι εναπομείναντες, είναι οι πιστοί μαθητές, που δεν αποστρέφονται την Αγία Τράπεζα του Μυστηρίου μένοντας και όχι φεύγοντας, όπως έφυγε ο Ιούδας από εκείνη την πρώτη Αγία Τράπεζα του Μυστικού Δείπνου. Οι πιστοί που παραμένουν στην τέλεση της αναστάσιμης Λειτουργίας επίστανται βιωματικά την αλήθεια ότι η μόνη σώζουσα βιωματική πρακτική, είναι αυτή που καταγγέλλεται στην είσοδο του Ιερού Ευαγγελίου, με την διαρκή προτροπή όπως «Ἐν Ἐκκλησίαις εὐλογεῖτε τὸν Θεόν, Κύριον ἐκ πηγῶν Ἰσραήλ. Σῶσον ἡμᾶς, Υἱὲ Θεοῦ, ὁ ἀναστὰς ἐκ νεκρῶν ψάλλοντάς σοι Ἀλληλούϊα».

Η άρνηση του σύγχρονου ανθρώπου να ζήσει βιωματικά το μυστήριο της Αναστάσεως είναι προδοσία κατά του Διδασκάλου. Αν επιχειρήσουμε να δούμε σε ανθρώπινη κλίμακα τούτο το σφάλμα αυτή η προδοσία της αποστροφής της Ανάστασης είναι μεγαλύτερη. Ο Ιούδας πρόδωσε τον Θεάνθρωπο Χριστό επί γης. Ο Χριστιανός που αποχωρεί από την Μυσταγωγία της Αναστάσεως προδίδει Χριστόν τον Αναστάντα, δηλ. όχι μόνο τον Θεό, αλλά και την αναστημένη  ανθρώπινη φύση.

Η απάντηση στο «πότε», «που» και «πως» ανασταίνεται ο Χριστός, βρίσκεται το βράδυ της Αναστάσεως επί της Αγίας Τραπέζης. Όποιος «γεύεται» αυτό το Τραπέζι γνωρίζει. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ημέρα πριν την Θεία Κοινωνία η Εκκλησία ψάλλει «Σώμα Χριστού μεταλάβετε, πηγής αθανάτου γεύσασθε».

Αληθώς Ανέστη Αδελφοί!!!

Βασίλειος Γκρίλλας, Θεολόγος.

υπ. Δρ. Δογματικής Θεολογίας

Πανεπιστημίου Αθηνών

Πρόσφατα Άρθρα

Ο εορτασμός του Αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη στο Βαθύ Αυλίδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός του Αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη στο Βαθύ Αυλίδος

16 Ιανουαρίου 2026

Η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη τιμήθηκε την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026 στον επ΄ονόματι του Αγίου περικαλλή Ναό στο...

Read more
Ιερατική Σύναξη και κοπή βασιλόπιτας στο Διδυμότειχο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερατική Σύναξη και κοπή βασιλόπιτας στο Διδυμότειχο

16 Ιανουαρίου 2026

Αρχομένου του Νέου Έτους, την 15η του μηνός Ιανουαρίου ε.έ., στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας στο...

Read more
Εθιμοτυπική επίσκεψη της νέας Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου στον Μητροπολίτη Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Εθιμοτυπική επίσκεψη της νέας Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου στον Μητροπολίτη Δημητριάδος

16 Ιανουαρίου 2026

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα, 16/1, η νέα Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, κ. Έρτζη Χρυσυχού, στον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ....

Read more
Ανακοινωθέν αποφάσεων ΔΙΣ μηνός Νο­εμ­βρίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Μεγάλη Συναυλία – Αφιέρωμα στην Κύπρο

16 Ιανουαρίου 2026

   Κατόπιν εισηγήσεως της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος και της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της...

Read more
1η Γιορτή Αθλητιώσας Νεολαίας Δράμας – «Στερρώς και νομίμως αθλήσατε»
Εκκλησία της Ελλάδος

1η Γιορτή Αθλητιώσας Νεολαίας Δράμας – «Στερρώς και νομίμως αθλήσατε»

16 Ιανουαρίου 2026

Μήνυμα ελπίδας και πνευματικής άθλησης στην 1η «Γιορτή Αθλητιώσας Νεολαίας» στη Δράμα. Σε κλίμα ενθουσιασμού, ζωντάνιας και νεανικού παλμού πραγματοποιήθηκε...

Read more
Διάλεξη για τον Όσιο Σωφρόνιο του Έσσεξ στον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου
Εκκλησία της Ελλάδος

Διάλεξη για τον Όσιο Σωφρόνιο του Έσσεξ στον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου

16 Ιανουαρίου 2026

Συνεχίζεται ο Γ΄ κύκλος των Αγιολογικών Διαλέξεων, που διοργανώνει ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου, που είναι αφιερωμένες στους Νεοφανείς...

Read more
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ «ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 2009-2019»
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ «ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 2009-2019»

16 Ιανουαρίου 2026

Την προσεχή Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2026, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης (Βογατσικού 7) θα...

Read more
Διάλεξη στην Άρτα με θέμα: “Ιωάννης Καποδίστριας: Ένας Κυβερνήτης για την Ελλάδα”
Εκκλησία της Ελλάδος

Διάλεξη στην Άρτα με θέμα: “Ιωάννης Καποδίστριας: Ένας Κυβερνήτης για την Ελλάδα”

16 Ιανουαρίου 2026

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Ε.) Άρτας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αρταίων, την Ιερά Μητρόπολη Άρτας, την ΑΔΑΕ ΟΤΑ και...

Read more
Όταν θέλει ο Θεός και ο Διάβολος τον υπηρετεί
Πνευματικές Διδαχές

Μέγας Αντώνιος: Όσο πιο λίγη περιουσία έχει κανείς, τόσο ευτυχέστερος είναι

16 Ιανουαρίου 2026

Όσο πιο λίγη περιουσία έχει κανείς, τόσο ευτυχέστερος είναι. Γιατί δεν φροντίζει για πολλά πράγματα, για υπηρέτες, καλλιεργητές, απόκτηση ζώων....

Read more
Μέγας Αντώνιος: Ο καθηγητής της ερήμου
Πνευματικές Διδαχές

Μέγας Αντώνιος: Ο καθηγητής της ερήμου

16 Ιανουαρίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου -Καθηγητού Στην κορυφή των μεγάλων ασκητών της Εκκλησίας μας βρίσκεται ο Μέγας Αντώνιος και γι’ αυτό...

Read more
Απόρρητο: Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Άγιο Αντώνιο Περιστερίου
Πνευματικές Διδαχές

Μέγας Αντώνιος: Ἀν θέλεις, εἰσαι δουλος των παθῶν, ἀν πάλι θέλεις, εἰσαι ἐλεύθερος απ’ αυτά!

16 Ιανουαρίου 2026

Ἁμαρτήματα δέν εἰναι ὀσα γίνονται κατὰ φύση, ἀλλὰ πονηρὰ εἰναι ἐκεινα ποὺ γίνονται ἀπὸ τήν προαίρεση τοὺ ἀνθρώπου. Π.χ. δέν...

Read more
«Το Παλαιοημερολογιακό ζήτημα – Η απαρχή και η εξέλιξή του στην Ελλάδα»
Εκκλησία της Ελλάδος

Δήλωση Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως για “εποικισμό” Έβρου

16 Ιανουαρίου 2026

Με αφορμή το φαινόμενο του εποικισμού της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου, παρακολουθώ με ιδιαίτερη ανησυχία και έντονο προβληματισμό να αναπτύσσεται...

Read more
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η Ι. ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΛΥΒΙΤΟΥ ΨΑΧΝΩΝ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η Ι. ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΛΥΒΙΤΟΥ ΨΑΧΝΩΝ

16 Ιανουαρίου 2026

Με εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα πανηγύρισε στις 14 και 15 Ιανουαρίου 2026, η Ιερά Μονή Οσίου Ιωάννου Καλυβίτου Ψαχνών της...

Read more
Οι τρεις Καλόγεροι και ο Άγιος Αντώνιος
Πνευματικές Διδαχές

Οι τρεις Καλόγεροι και ο Άγιος Αντώνιος

16 Ιανουαρίου 2026

Σταμάτησαν σ᾽ ἕνα ξέφωτο νά ξαποστάσουν. Προσπάθησαν νά βροῦν λίγη σκιά, κάτω ἀπό τά ἀραιά φύλλα κάποιων μικρῶν δέντρων. ῾Ο...

Read more
Η 172η Επέτειος της Επανάστασης της Ηπείρου στη Μεγαλόχαρη Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Η 172η Επέτειος της Επανάστασης της Ηπείρου στη Μεγαλόχαρη Άρτης

15 Ιανουαρίου 2026

Με λαμπρότητα και σε κλίμα εθνικής μνήμης, ετιμήθη την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026, η 172η επέτειος της έναρξης της Επανάστασης...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Μέγας Αθανάσιος: Ο Στύλος της Ορθοδοξίας
Αγίου Αθανασίου

Μέγας Αθανάσιος: Ο Στύλος της Ορθοδοξίας

17 Ιανουαρίου 2025

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Ελάχιστοι άνθρωποι αξιώθηκαν να λάβουν τον τίτλο του «Μεγάλου» στην ιστορία της ανθρωπότητας, διότι...

Ἀθανάσιον ἐπαινῶν ἀρετήν ἐπαινέσομαι

Ἀθανάσιον ἐπαινῶν ἀρετήν ἐπαινέσομαι

17 Ιανουαρίου 2025
Εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου (18 Ιανουαρίου)

Εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου (18 Ιανουαρίου)

17 Ιανουαρίου 2025
Μέγας Αθανάσιος: Ο Στύλος της Ορθοδοξίας

Αγώνες και περιπέτεις του Μεγάλου Αθανασίου για την Ορθοδοξία

17 Ιανουαρίου 2025
Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

20 Ιανουαρίου 2024
«Ἔπεσεν ἐπί πρόσωπον παρά τούς πόδας αὐτοῦ (του Ιησού) εὐχαριστῶν αυτῷ»!

Κυριακή ΙΒ’ Λουκά: Θεραπεία των δέκα λεπρών – Ομιλία περί Ευχαριστίας (Αγ. Νικόδημος Αγιορείτης)

20 Ιανουαρίου 2024
Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

Κυριακὴ ΙΒ΄ Λουκᾶ (Λουκ. ιζ΄ 12-19) +Μητροπολίτης Σερβίων καί Κοζάνης Διονύσιος

20 Ιανουαρίου 2024
Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

«Η πνευματική λέπρα»

20 Ιανουαρίου 2024
Τα αγνώμονα παιδιά

Τα αγνώμονα παιδιά

20 Ιανουαρίου 2024
«Ἔπεσεν ἐπί πρόσωπον παρά τούς πόδας αὐτοῦ (του Ιησού) εὐχαριστῶν αυτῷ»!

Απέκδυση του παλαιού – ένδυση του νέου «εν Χριστώ» ανθρώπου

14 Ιανουαρίου 2023
Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

Ἡ θεραπεία τῶν δέκα λεπρῶν (Λουκ. ιζ, 12-19)

14 Ιανουαρίου 2023
Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

Κυριακή ΙΒ Λουκά: Ἐκεῖνος κι ἐμεῖς (Λουκ. ιζ΄ 12-19)

15 Ιανουαρίου 2022
Συναξάρι 2ας Μαῒου

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας

18 Ιανουαρίου 2020
Συναξάρι 2ας Μαῒου

Χαίροις Πατριαρχῶν ἡ κρηπίς

1 Μαΐου 2019
«Ἔπεσεν ἐπί πρόσωπον παρά τούς πόδας αὐτοῦ (του Ιησού) εὐχαριστῶν αυτῷ»!

Κυριακή των δέκα λεπρών

19 Ιανουαρίου 2019
Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

Κυριακή ΙΒ Λουκά: Οἱ ἀσθένειες τῶν ἀνθρώπων (Λουκ ιζ, 12-19)

19 Ιανουαρίου 2019
«Ἔπεσεν ἐπί πρόσωπον παρά τούς πόδας αὐτοῦ (του Ιησού) εὐχαριστῶν αυτῷ»!

«Ἔπεσεν ἐπί πρόσωπον παρά τούς πόδας αὐτοῦ (του Ιησού) εὐχαριστῶν αυτῷ»!

19 Ιανουαρίου 2019
«Ἀρετήν πᾶσαν ἤσκησας, ἐπιμό­νως θεόπνευστε … ὅθεν ἅπασα Ἐκ­κλη­σία δοξάζει σου τήν μνήμην»

«Ἀρετήν πᾶσαν ἤσκησας, ἐπιμό­νως θεόπνευστε … ὅθεν ἅπασα Ἐκ­κλη­σία δοξάζει σου τήν μνήμην»

16 Νοεμβρίου 2023

Κυριακή ΙΒ Λουκα υπό του Αρχιμανδρίτου Νικηφόρου Πασσᾶ

16 Νοεμβρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ´ ΛΟΥΚΑ (ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ) π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΟΡΜΠΑΡΑΚΗΣ

14 Ιανουαρίου 2015
Next Post
Κατάκριση όχι , έλεγχος με διάκριση ναι !

O Σταυρός του Χριστού Ζωή και Ανάσταση

Ανάσταση: Η δοκιμασία της λογικής

Ανάσταση: Η δοκιμασία της λογικής

Άγχος και Πνευματική Ζωή

Άγχος και Πνευματική Ζωή

Ο Θεός είναι βραδύς στο να τιμωρεί και γρήγορος στο να σώζει

Ο Θεός είναι βραδύς στο να τιμωρεί και γρήγορος στο να σώζει

Δύσκολο να ζεις ως Αναστημένος

Δύσκολο να ζεις ως Αναστημένος

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist