• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 27 Ιουλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η εποχή μας χρειάζεται την συμπόρευση Εκκλησίας Πολιτείας, Χριστιανισμού και Ελληνισμού»

in Εκκλησία της Ελλάδος
19 Μαΐου 2024
byPoimin.gr Team
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η εποχή μας χρειάζεται την συμπόρευση Εκκλησίας Πολιτείας, Χριστιανισμού και Ελληνισμού»
Share on FacebookShare on Twitter

Ένα νέο θεσμό συνεργασίας Εκκλησίας – Πολιτείας, που καθιέρωσε πριν τρία χρόνια Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, στον Δήμο Καμένων Βούρλων, ευλόγησε σήμερα με την παρουσία του και τον βαρυσήμαντο λόγο του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ο Β’ τελέσθηκε φέτος, μετά την τέλεση του αγιασμού για την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων και σε όλη την Λοκρίδα.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στον λόγο του χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω θερμότατα όλους σας, κυρίως όμως τον Σεβασμιώτατο και αγαπητό αδελφό και πνευματικό υιό, τον Δεσπότη σας, τον Δήμαρχο, τις αρχές της πόλεως, τους άρχοντες και όλον αυτόν τον λαό που μας περιβάλλει για την ευκαιρία που μου δώσατε σήμερα να είμαι εδώ σε αυτόν τον ευλογημένο χώρο, τον οποίο τον έζησα βέβαια από κοντά τα περίπου 40 χρόνια που ήμουν στη γειτονική Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, κατά την οποία διάρκεια μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω, να συνεργαστώ, με τους προκατόχους του Μητροπολίτες αξίoυς και με φήμη εργασίας και αγάπης προς τον τόπο, που υπηρέτησαν. Ευχαριστώ για αυτή την ευκαιρία σήμερα διότι δείχνει ότι υπάρχει όρεξη για δραστηριότητα, όρεξη για ανάπτυξη, όρεξη για εργασία ωφέλιμη,  πράγματα τα οποία τα ζητούμε και τα επιδιώκουμε όλοι μας.

Δεν θα ήθελα και δεν θα μπορούσα εξάλλου να ανταγωνιστώ στις σκέψεις και του Σεβασμιωτάτου και του κυρίου Δημάρχου, διότι αγκάλιασαν όλο το πλέγμα της σημερινής καταστάσεως και των σημερινών συνθηκών της ζωής. Θα μου επιτρέψει όμως ο Σεβασμιώτατος να σταματήσω σε μία φράση του, που με άγγιξε έντονα, για τον εσωτερικό κόσμο του καθενός από μας αλλά και γενικότερα για τις απαιτήσεις της εποχής μας.

Θα πάρω δύο λέξεις από τον λόγο του για να πω τις σκέψεις μου.

Είναι ανάγκη σήμερα αυτός ο αγώνας της συμπόρευσης σε αυτόν τον τόπο του ελληνισμού με τον χριστιανισμό. Είναι κάτι που δεν ξέρω αν το έχουμε εκτιμήσει, είναι κάτι που το περιφρονούμε πολλές φορές επιπόλαια, είναι κάτι που φαίνεται ότι λείπει όσο περνάει ο καιρός, αλλά είναι και επίσης απορία μεγάλη τι θα βάλουμε στη θέση αυτών των δυο πραγμάτων του ελληνισμού και του χριστιανισμού, σε έναν κόσμο που παραπαίει και δεν ξέρει προς τα που πηγαίνει, που πορεύεται. Μια ματιά ουσιαστική και αντικειμενική κι όχι ρατσιστική, για κοιτάξτε στα μέσα ενημερώσεως και βάλτε το ερώτημα: «ασχολείται ένας χώρος τόσο κρίσιμος, όπως αυτός της ενημέρωσης, για τη συμπόρευση των δυο αυτών μεγάλων παραγόντων, του χριστιανισμού και του ελληνισμού»;

 Όσο απομακρύνονται, όσο δημιουργούμε αποστάσεις μεταξύ των δυο αυτών παραγόντων, φορέων, τόσο βαθαίνουμε το χάσμα στον τόπο μας και στην περιοχή μας.

Να σταματήσω στην πρώτη έννοια.

Ο Ελληνισμός. Και θα έρθω να σταματήσω ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της αναγεννήσεως της ελευθερίας σε αυτόν τον τόπο και των δώρων που μας έδωσε η πονεμένη Ελληνική Επανάστασις. Στην πρώτη Εθνοσυνέλευση λοιπόν κλήθηκαν οι λίγοι επίσκοποι, μητροπολίτες θα λέγαμε σήμερα, και είπαν ότι πρέπει να γίνει το ξεκίνημα για την ελευθερία. Για δείτε κάτι που πρέπει να το σημειώσουμε. Εδώ σε αυτή την περιοχή υπήρξε μια μορφή ο Νεόφυτος, προκάτοχος του Μητροπολίτου σας ως Μητροπολίτης Ταλαντίου,  που αρχιεράτευσε  και σε όλο αυτό το κομμάτι, και μέχρι την Αθήνα αργότερα ως ο πρώτος εκ των προκατόχων μου. Αυτοί λοιπόν είπαν ότι για να γίνει η επανάστασις και να γίνει ο αγώνας, αρχηγοί πρέπει να είναι οι Επίσκοποι. Θα αναφερθώ σε ένα έγγραφο, εντολή από την Εθνοσυνέλευση  γράφει προς τα παλικάρια της ανατολικής Εύβοιας: ετοιμαστείτε για εξέγερση του τόπου που θα ξεκινήσει από την Καρυστία και τα νησιά του Αιγαίου τα κοντινά μας, αρχηγός σας ποιος θα είναι; Ο επίσκοπος Καρύστου! Εντολή λοιπόν στα παλικάρια να πάνε να δηλώσουν στον επίσκοπο, ότι θα είναι ο αρχηγός της επαναστάσεως.

Και ερχόμαστε τώρα στο άλλο κομμάτι: του Ελληνισμού. Για δείτε πόσο πονάει αυτός ο χώρος, πόσο ανάγκη έχει αυτός ο χώρος. Επομένως το μήνυμα που μας έδωσε ο λόγος του Σεβασμιωτάτου είναι να διερωτηθείτε: «έχουμε συμπόρευση Χριστιανισμού και Ελληνισμού; Χρειαζόμαστε αυτή την συμπόρευση ή πρέπει να συγκρούομεθα; Κι αν υπάρχουν καθημερινές δυσκολίες, που παντού υπάρχουν, στις οικογένειες μας, στις φιλίες μας, στη δουλειά μας, τι θα γίνει; Θα αφήσουμε αυτές τις δυσκολίες και αυτά τα προβλήματα στις μικρότητες ή θα πρέπει να αναλογιστούμε προς τα που πηγαίνουμε και να υπογράψουμε και να δεχτούμε ότι η εποχή μας χρειάζεται αυτήν τη συμπόρευση όσο ποτέ άλλοτε;»

Και ύστερα να έρθω στις όμορφες, τις προσγειωμένες σκέψεις του Δημάρχου σας, που πραγματικά ακούγοντάς τον, τον καμαρώνω διότι σπάνια ακούμε καθαρό λόγο, ξεκάθαρο λόγο. Είναι για μένα αυτή η συναντήσις και αυτή η επίσκεψις σήμερα ομολογουμένως μια αναβάπτιση, είναι ένας πάλι προβληματισμός. Αν πρέπει τα μικρά πράγματα να τα αφήσουμε να μας χωρίζουν, αν πρέπει να σιωπούμε, να ασχολούμεθα με αυτά που μας κάνουνε μικρούς και να μην μπορούμε να υπερβάλλουμε τις δυσκολίες να τις περιφρονήσουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σήμερα εδώ σε αυτό τον χώρο που τιμούμε τον Όσιο Βησσαρίωνα, τον γέροντα τον τιμηθέντα από το Πατριαρχείο μας και με την διάκριση της αγιότητος. Πολλοί από μας μεταξύ των οποίων και εγώ τον γνωρίσαμε. Ήταν ο απλός άνθρωπος , δεν ήταν ο φιλόσοφος ήταν αυτός όμως που ήξερε τα μυστικά της ζωής.

 Έτσι λοιπόν γίνεται ένα σύνθημα για όλους είτε με βαθιά σκέψη είτε είναι άνθρωποι, οι οποίοι δεν ξέρουν πολλά γράμματα, αλλά έχουν καλή διάθεση. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους ιδιαίτερα στις αρχές μας, τους υπουργούς μας, τους δημάρχους μας, στις αρχές μας, στις στρατιωτικές, η εποχή μας  χρειάζεται την συμπόρευση Εκκλησίας Πολιτείας, Χριστιανισμού και Ελληνισμού».

                   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος και τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού, στον χαιρετισμό του, απευθυνόμενος προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Είναι μεγάλη ευλογία για την Μητρόπολή μας η παρουσία για μία ακόμη φορά του πνευματικού ηγέτη και πατέρα της Εκκλησίας μας στην πατρίδα μας, του Προκαθημένου της αγάπης, της καταλλαγής, της συναντίληψης και συνεργασίας, της συναλληλίας και του διαλόγου, της κοινωνικής συνοχής και εθνικής ενότητας. Είναι σημαντικό για μας, ένα πνευματικό έργο, που εγκαινιάσαμε σήμερα, τον Ναό του Οσίου Βησσαρίωνος αλλά συγχρόνως και την καθολική και μαζική προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιοχής μας, να το ευλογεί ο Αρχιεπίσκοπός μας, ο οποίος μάλιστα είναι τόσο οικείος και αγαπημένος σε εμάς και στον τόπο μας. Όχι μόνο διότι εμείς τον αγαπάμε και τον σεβόμαστε, αλλά διότι αυτός «πρώτος ηγάπησεν ημάς».

 Με την ευλογία του Μακαριωτάτου σήμερα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, βρισκόμαστε σε μία αφετηρία, σε μία νέα αρχή, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχει η περιοχή μας, τα πλούσια δώρα με τα οποία την προίκισε ο Δημιουργός, ώστε με τις κατάλληλες υποδομές, τις κατάλληλες δράσεις και τις κατάλληλες συνέργειες να καταστήσουμε όλη την Λοκρίδα, πόλο πνευματικής, πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής έλξης για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Θέλω να συγχαρώ ιδιαιτέρως και τον νέο Δήμαρχο Καμένων Βούρλων κ. Ηλία Κυρμανίδη, ο οποίος αποδέχθηκε ασμένως την πρόταση μου αυτή και έτσι υλοποιούμε μαζί από σήμερα αυτήν την προοπτική συνεργασίας και συμπόρευσης ».

Τέλος, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ηλίας Κυρμανίδης κατά την προσφώνησή του προς τον Μακαριώτατο ανέφερε:

«Σήμερα ξημέρωσε μια εξόχως σημαντική μέρα για τα Καμένα Βούρλα και για το Δήμο μας. Την κάνουν σημαντική οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις, που ολοκληρώνονται σε λίγο. Που αναδεικνύουν και πιστοποιούν το υψηλό θρησκευτικό φρόνημα των πολιτών μας. Εκδηλώσεις, που σε όλο τους το φάσμα, από το σχεδιασμό, την προετοιμασία, μέχρι και την υλοποίηση επιβεβαίωσαν τη βούλησή μας Δήμος και Εκκλησία να πορευόμαστε σε ένα πλαίσιο αλληλοσεβασμού, συνεργατικότητας και αγάπης.

Σήμερα έχουμε τη χαρά και την τιμή να κηρύσσουμε από αυτό εδώ τον όμορφο κι ευλογημένο τόπο την επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου. Κάτω από τη σκέπη του Πολιούχου μας Μεγαλομάρτυρα και Ιαματικού Αγίου Παντελεήμονα και στο προαύλιο του πανέμορφου Ιερού Ναού του. Ενός Ναού, που το λευκό του διαχρονικά καθαρίζει τις ψυχές μας, φωτίζει τις σκέψεις μας και ιαίνει τα ανθρώπινα πάθη μας.

Όλοι γνωρίζετε, την εξέχουσα θέση που κατείχαν τα Καμένα Βούρλα και ο Δήμος μας, στο τουριστικό γίγνεσθαι τη χώρας. Ο συνδυασμός του πράσινου του βουνού και του γαλάζιου της θάλασσας. Η θέση τους, κυριολεκτικά στο κέντρο της Ελλάδας. Η ποικιλία των ιαματικών πηγών. Έχουν κάνει τον τόπο μας γνωστό όχι μόνο απ άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, αλλά και παγκοσμίως. Αυτή την περίοδο ο Δήμος μας βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά την τουριστική προοπτική του και την εξέλιξή του. Επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια υστέρησης, οι δυο μεγάλες τουριστικές μονάδες, αυτή δίπλα μας, της κάποτε «ΑΞΕ ΑΣΤΗΡ» και η παλιές εγκαταστάσεις του κάμπινγκ του ΕΟΤ μαζί με τις πηγές Κουνιαβίτη, μπαίνουν επιτέλους σε τροχιά ανάπτυξης, με αναμενόμενες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές οι δυο μονάδες, θα αποτελέσουν την ατμομηχανή ώστε ο Δήμος μας να ξαναμπεί δυναμικά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Τέλος, αλλά όχι από πλευράς σημασίας και επιρροής τελευταίο, οφείλω να μνημονεύσω την επαναλειτουργία, την αναβάθμιση και τον πλήρη εκσυγχρονισμό του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως «Η Αγία Αικατερίνη». Με την έμπνευση, τη διορατικότητα και την ακατάπαυστη καθοδήγηση του Μητροπολίτη μας, οι Κατασκηνώσεις μας ήδη συμβάλλουν στην ενίσχυση της υπόστασης του δήμου μας ως κέντρου φιλοξενίας και αναψυχής.

Όλα τα παραπάνω Μακαριώτατε, σήμερα λαμβάνουν άλλο χρώμα κι άλλη χροιά και φωτίζονται με τη δική σας παρουσία! Στο πρόσωπό σας συναντιόνται η αίγλη του υψηλότατου αξιώματός σας, η ζώσα πνευματικότητα και η σοφία, που εκπέμπετε σε όλες τις εκφάνσεις και τις εκδηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια ως Προκαθήμενος. Όλα αυτά λαμπρύνουν τη σημερινή εκδήλωση, την αναβαθμίζουν στο υψηλότατο επίπεδο και μας δίνουν πίστη και δύναμη να στοχεύσουμε ξανά ψηλά!

Κλείνοντας Μακαριώτατε, παίρνω την ευκαιρία να σας απευθύνω τις ευχαριστίες τις δικές μου, των δημοτών μου, αλλά και των κατοίκων όλης της Φθιώτιδας για το δώρο που Εσείς και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου μας κάνατε πριν από 4,5 χρόνια! Αναφέρομαι στην εκλογή και τοποθέτηση στην Ι. Μ Φθιώτιδας του Μητροπολίτη μας κ. Συμεών. Κατέκτησε τις καρδιές μας ταχύτατα και χωρίς μάχη. Η παρουσία Του εμπλουτίζει ποικιλότροπα και σε όλα τα επίπεδα το status και επιδρά καταλυτικά, παραγωγικά και ευεργετικά στο γίγνεσθαι  του τόπου μας»!

         Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Οικονόμου, κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καμένων Βούρλων, εκπρόσωποι του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού, καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και φορέων και συλλόγων.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Πρόσφατα Άρθρα

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λουτρού για την πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λουτρού για την πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής

27 Ιουλίου 2026

Την Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 σε όλη την έκταση της μητροπολιτικής περιφέρειας Λαρίσης και Τυρνάβου, είτε σε ενοριακούς ναούς, είτε...

Read more
Πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 20 ετών από την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 20 ετών από την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου

27 Ιουλίου 2026

Πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 20 ετών από την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου  Με αισθήματα συγκίνησης και...

Read more
Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Παντελεήμονος στην Περάνθη Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Παντελεήμονος στην Περάνθη Άρτης

27 Ιουλίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα ετελέσθη ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Παντελεήμονος στον ομώνυμο Ιερό Ναό Περάνθης Άρτης, χοροστατούντος του...

Read more
Ὁ Ἅγιος Παντελεήμων
Αγίου Παντελεήμονος

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας και Ιαματικός Παντελεήμων {27 Ιουλίου}

27 Ιουλίου 2026

Ενός νέου ανθρώπου και γιατρού την ιερή μνήμη εορτάζει και τιμά σήμερα η Εκκλησία, του αγίου μεγαλομάρτυρα και ιαματικού Παντελεήμονος....

Read more
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός ονομαστηρίων Μητροπολίτου Βεροίας Παντελεήμονος
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός ονομαστηρίων Μητροπολίτου Βεροίας Παντελεήμονος

27 Ιουλίου 2026

Το εσπέρας της Κυριακής, 26ης Ιουλίου, στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά Βεροίας ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη...

Read more
Η Ιερά πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ιερά πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου

27 Ιουλίου 2026

Με ευλάβεια και κατάνυξη εορτάζεται το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουλίου 2026, η σεβάσμια μνήμη της Αγίας Ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής...

Read more
Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στην Κέρκυρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στην Κέρκυρα

27 Ιουλίου 2026

Την Κυριακή, 26 Ιουλίου 2026, Η’ Ματθαίου και εορτή της Αγίας Ενδόξου Οσιομάρτυρος Παρασκευής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και...

Read more
Η πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής στους Σοφάδες
Εκκλησία της Ελλάδος

Η πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής στους Σοφάδες

27 Ιουλίου 2026

  Με λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα κατάνυξης εορτάσθηκε την Κυριακή 26 Ιουλίου η μνήμη της Αγίας ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής...

Read more
Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στην Ι. Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στην Ι. Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

27 Ιουλίου 2026

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Υποδοχή Ιερού Λειψάνου Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου  στην Ι. Μ. Αιτωλoακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Υποδοχή Ιερού Λειψάνου Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου στην Ι. Μ. Αιτωλoακαρνανίας

27 Ιουλίου 2026

Το Ιερό Λείψανο του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Αρσενίου του Καππαδόκου, προερχόμενο από το ομώνυμο Ιερό Ησυχαστήριο της Ιεράς...

Read more
ΠΑΝΔΗΜΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΑΝΔΗΜΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

27 Ιουλίου 2026

Την πολιούχο της, αγία Παρασκευή, τίμησε η Χαλκίδα κατά το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου 2026, με πάνδημη προσέλευση των...

Read more
Πάνδημος εορτασμός της μνήμης της Αγ. οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής στην Εκκλησία των Σερρών
Εκκλησία της Ελλάδος

Πάνδημος εορτασμός της μνήμης της Αγ. οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής στην Εκκλησία των Σερρών

26 Ιουλίου 2026

Στην εορτάζουσα ανδρώα ιερά Μονή Αγ. Παρασκευής Σερρών, όπου από της παρελθούσης Τετάρτης 22 Ιουλίου 2026, ευρίσκεται προς προσκύνηση και...

Read more
Με λαμπρότητα ἑόρτασε ἡ Ναύπακτος τὴν Ἁγία Ὁσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα ἑόρτασε ἡ Ναύπακτος τὴν Ἁγία Ὁσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή

26 Ιουλίου 2026

Τό διήμερο, 25 καί 26 Ἰουλίου 2026, ἡ Ναυπακτία τιμᾶ μία ἀπό τίς πιό ἀγαπητές Ἁγίες της, τήν ἁγία Ὁσιοπαρθενομάρτυρα...

Read more
Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία γιὰ τὴν Ἑορτὴ τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς στὴν Κομοτηνή
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία γιὰ τὴν Ἑορτὴ τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς στὴν Κομοτηνή

27 Ιουλίου 2026

Τὴν κυριώνυμη ἡμέρα τῆς ἑορτῆς, Κυριακή 26 Ἰουλίου 2026, τελέσθηκε ὁ Ὂρθρος στόν ὁποῖον χοροστάτησε ὁ Σεβασμιω­τάτος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ....

Read more
Εορτή Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου Αγίας Παρασκευής στη Ν. Ιωνία
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτή Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου Αγίας Παρασκευής στη Ν. Ιωνία

27 Ιουλίου 2026

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε η σεπτή μνήμη  της Αγίας ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο, που...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.
Ἁγίας Παρασκευής

Η Αγία Παρασκευή ένας βράχος αρετής

25 Ιουλίου 2026

H  αγία Παρασκευή δεν ήταν μία συνηθισμένη γυναίκα. Ήταν ένα πνευματικό μετέωρο, ένας βράχος αρετής, ακλόνητος μέσα στον ωκεανό της...

Αγία Παρασκευή: Η ηρωική παρθενομάρτυς της αρχαίας Εκκλησίας {26 Ιουλίου}

Αγία Παρασκευή: Η ηρωική παρθενομάρτυς της αρχαίας Εκκλησίας {26 Ιουλίου}

25 Ιουλίου 2026
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Εορτή της αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) Η θαυματουργός Αγία Παρασκευή

25 Ιουλίου 2025
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ὁμιλία στὴ μνήμη τῆς ἁγίας ἐνδόξου μεγαλομάρτυρος Παρασκευῆς

25 Ιουλίου 2025
Συγκλονιστικό Θαύμα της Αγίας Παρασκευής στο Κορωπί ανήμερα της Εορτής της!

Συγκλονιστικό Θαύμα της Αγίας Παρασκευής στο Κορωπί ανήμερα της Εορτής της!

25 Ιουλίου 2025
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

25 Ιουλίου 2025
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Φροντίδα για τις ανάγκες της ζωής

17 Αυγούστου 2024
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ἡ καρφίτσα! Κυριακή Η΄ Ματθαίου. (†) ἐπίσκοπος Γεώργιος Παυλίδης Μητροπολίτης Νικαίας

17 Αυγούστου 2024
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Η Θεία Κλήση της Αγίας Παρασκευής

25 Ιουλίου 2024
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Αγία Παρασκευή – Ο Βίος της Αγίας Παρασκευής

25 Ιουλίου 2024
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄ Ματθαίου – Να μάθουμε να ζούμε Ευχαριστιακά

29 Ιουλίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Όχι σπατάλη! – Κυριακή Η΄ Ματθαίου

1 Αυγούστου 2020
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

«Όχι στις διαιρέσεις, όχι στις διχόνοιες, όχι στα σχίσματα»

1 Αυγούστου 2020
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄Ματθαίου – Ο πολλαπλασιασμός των 5 άρτων

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄ Ματθαίου «Ἔφαγον πάντες καὶ ἐχορτάσθησαν»

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η Ματθαιου Ὁ Ζωοποιὸς Ἄρτος

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Το μήνυμα της Κυριακής Η΄ Ματθαίου

10 Αυγούστου 2019
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ἑρμηνευτικὴ προσέγγιση τοῦ Ἀπολυτίκιου τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς

25 Ιουλίου 2018
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων

22 Ιουλίου 2018
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Να μάθουμε να ζούμε Ευχαριστιακά

22 Ιουλίου 2018
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Πνευματικό φως από την Αγία Παρασκευή

25 Ιουλίου 2017
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ἡ Ἁγία Παρασκευὴ

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄Ματθαίου. Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Τό Εὐαγγέλιο τῆς Κυριακῆς. Κυριακή Η΄ Ματθαίου

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΤΩΝ & ΤΩΝ ΙΧΘΥΩΝ, Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΦΣΚΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

«ΜΕΜΕΡΙΣΤΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ»; Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής Η’ Ματθαίου (Α’ Κορ. α΄ 10-17) Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ)

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ἑρμηνεία στὴν περικοπὴ τῶν Πέντε Ἄρτων Anthony Bloom

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ  ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ ΕΟΡΤΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΜΙΧΑΗΛ

ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ ΕΟΡΤΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΜΙΧΑΗΛ

Εθνικό Μνημόσυνο αγωνιστών του 1955-59 στο Παλαιχώρι Ορεινής

Εθνικό Μνημόσυνο αγωνιστών του 1955-59 στο Παλαιχώρι Ορεινής

Μνημόσυνο γιά τόν Μητροπολίτη Πατρῶν, Νικόδημο Βαλληνδρᾶ

Μνημόσυνο γιά τόν Μητροπολίτη Πατρῶν, Νικόδημο Βαλληνδρᾶ

Μουσικολογική Εκδήλωση “Εσώθησαν ότι ύμνουν” στην Μητρόπολη Άρτης

Μουσικολογική Εκδήλωση "Εσώθησαν ότι ύμνουν" στην Μητρόπολη Άρτης

Πατρῶν Χρυσόστομος: «Ἡ ἁμαρτία κυκλοφορεῖ,πλέον, χωρίς αἰδώ»

Πατρῶν Χρυσόστομος: «Ἡ ἁμαρτία κυκλοφορεῖ,πλέον, χωρίς αἰδώ»

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist