• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η εποχή μας χρειάζεται την συμπόρευση Εκκλησίας Πολιτείας, Χριστιανισμού και Ελληνισμού»

in Εκκλησία της Ελλάδος
19 Μαΐου 2024
byPoimin.gr Team
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η εποχή μας χρειάζεται την συμπόρευση Εκκλησίας Πολιτείας, Χριστιανισμού και Ελληνισμού»
Share on FacebookShare on Twitter

Ένα νέο θεσμό συνεργασίας Εκκλησίας – Πολιτείας, που καθιέρωσε πριν τρία χρόνια Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, στον Δήμο Καμένων Βούρλων, ευλόγησε σήμερα με την παρουσία του και τον βαρυσήμαντο λόγο του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ο Β’ τελέσθηκε φέτος, μετά την τέλεση του αγιασμού για την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων και σε όλη την Λοκρίδα.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στον λόγο του χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω θερμότατα όλους σας, κυρίως όμως τον Σεβασμιώτατο και αγαπητό αδελφό και πνευματικό υιό, τον Δεσπότη σας, τον Δήμαρχο, τις αρχές της πόλεως, τους άρχοντες και όλον αυτόν τον λαό που μας περιβάλλει για την ευκαιρία που μου δώσατε σήμερα να είμαι εδώ σε αυτόν τον ευλογημένο χώρο, τον οποίο τον έζησα βέβαια από κοντά τα περίπου 40 χρόνια που ήμουν στη γειτονική Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, κατά την οποία διάρκεια μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω, να συνεργαστώ, με τους προκατόχους του Μητροπολίτες αξίoυς και με φήμη εργασίας και αγάπης προς τον τόπο, που υπηρέτησαν. Ευχαριστώ για αυτή την ευκαιρία σήμερα διότι δείχνει ότι υπάρχει όρεξη για δραστηριότητα, όρεξη για ανάπτυξη, όρεξη για εργασία ωφέλιμη,  πράγματα τα οποία τα ζητούμε και τα επιδιώκουμε όλοι μας.

Δεν θα ήθελα και δεν θα μπορούσα εξάλλου να ανταγωνιστώ στις σκέψεις και του Σεβασμιωτάτου και του κυρίου Δημάρχου, διότι αγκάλιασαν όλο το πλέγμα της σημερινής καταστάσεως και των σημερινών συνθηκών της ζωής. Θα μου επιτρέψει όμως ο Σεβασμιώτατος να σταματήσω σε μία φράση του, που με άγγιξε έντονα, για τον εσωτερικό κόσμο του καθενός από μας αλλά και γενικότερα για τις απαιτήσεις της εποχής μας.

Θα πάρω δύο λέξεις από τον λόγο του για να πω τις σκέψεις μου.

Είναι ανάγκη σήμερα αυτός ο αγώνας της συμπόρευσης σε αυτόν τον τόπο του ελληνισμού με τον χριστιανισμό. Είναι κάτι που δεν ξέρω αν το έχουμε εκτιμήσει, είναι κάτι που το περιφρονούμε πολλές φορές επιπόλαια, είναι κάτι που φαίνεται ότι λείπει όσο περνάει ο καιρός, αλλά είναι και επίσης απορία μεγάλη τι θα βάλουμε στη θέση αυτών των δυο πραγμάτων του ελληνισμού και του χριστιανισμού, σε έναν κόσμο που παραπαίει και δεν ξέρει προς τα που πηγαίνει, που πορεύεται. Μια ματιά ουσιαστική και αντικειμενική κι όχι ρατσιστική, για κοιτάξτε στα μέσα ενημερώσεως και βάλτε το ερώτημα: «ασχολείται ένας χώρος τόσο κρίσιμος, όπως αυτός της ενημέρωσης, για τη συμπόρευση των δυο αυτών μεγάλων παραγόντων, του χριστιανισμού και του ελληνισμού»;

 Όσο απομακρύνονται, όσο δημιουργούμε αποστάσεις μεταξύ των δυο αυτών παραγόντων, φορέων, τόσο βαθαίνουμε το χάσμα στον τόπο μας και στην περιοχή μας.

Να σταματήσω στην πρώτη έννοια.

Ο Ελληνισμός. Και θα έρθω να σταματήσω ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της αναγεννήσεως της ελευθερίας σε αυτόν τον τόπο και των δώρων που μας έδωσε η πονεμένη Ελληνική Επανάστασις. Στην πρώτη Εθνοσυνέλευση λοιπόν κλήθηκαν οι λίγοι επίσκοποι, μητροπολίτες θα λέγαμε σήμερα, και είπαν ότι πρέπει να γίνει το ξεκίνημα για την ελευθερία. Για δείτε κάτι που πρέπει να το σημειώσουμε. Εδώ σε αυτή την περιοχή υπήρξε μια μορφή ο Νεόφυτος, προκάτοχος του Μητροπολίτου σας ως Μητροπολίτης Ταλαντίου,  που αρχιεράτευσε  και σε όλο αυτό το κομμάτι, και μέχρι την Αθήνα αργότερα ως ο πρώτος εκ των προκατόχων μου. Αυτοί λοιπόν είπαν ότι για να γίνει η επανάστασις και να γίνει ο αγώνας, αρχηγοί πρέπει να είναι οι Επίσκοποι. Θα αναφερθώ σε ένα έγγραφο, εντολή από την Εθνοσυνέλευση  γράφει προς τα παλικάρια της ανατολικής Εύβοιας: ετοιμαστείτε για εξέγερση του τόπου που θα ξεκινήσει από την Καρυστία και τα νησιά του Αιγαίου τα κοντινά μας, αρχηγός σας ποιος θα είναι; Ο επίσκοπος Καρύστου! Εντολή λοιπόν στα παλικάρια να πάνε να δηλώσουν στον επίσκοπο, ότι θα είναι ο αρχηγός της επαναστάσεως.

Και ερχόμαστε τώρα στο άλλο κομμάτι: του Ελληνισμού. Για δείτε πόσο πονάει αυτός ο χώρος, πόσο ανάγκη έχει αυτός ο χώρος. Επομένως το μήνυμα που μας έδωσε ο λόγος του Σεβασμιωτάτου είναι να διερωτηθείτε: «έχουμε συμπόρευση Χριστιανισμού και Ελληνισμού; Χρειαζόμαστε αυτή την συμπόρευση ή πρέπει να συγκρούομεθα; Κι αν υπάρχουν καθημερινές δυσκολίες, που παντού υπάρχουν, στις οικογένειες μας, στις φιλίες μας, στη δουλειά μας, τι θα γίνει; Θα αφήσουμε αυτές τις δυσκολίες και αυτά τα προβλήματα στις μικρότητες ή θα πρέπει να αναλογιστούμε προς τα που πηγαίνουμε και να υπογράψουμε και να δεχτούμε ότι η εποχή μας χρειάζεται αυτήν τη συμπόρευση όσο ποτέ άλλοτε;»

Και ύστερα να έρθω στις όμορφες, τις προσγειωμένες σκέψεις του Δημάρχου σας, που πραγματικά ακούγοντάς τον, τον καμαρώνω διότι σπάνια ακούμε καθαρό λόγο, ξεκάθαρο λόγο. Είναι για μένα αυτή η συναντήσις και αυτή η επίσκεψις σήμερα ομολογουμένως μια αναβάπτιση, είναι ένας πάλι προβληματισμός. Αν πρέπει τα μικρά πράγματα να τα αφήσουμε να μας χωρίζουν, αν πρέπει να σιωπούμε, να ασχολούμεθα με αυτά που μας κάνουνε μικρούς και να μην μπορούμε να υπερβάλλουμε τις δυσκολίες να τις περιφρονήσουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σήμερα εδώ σε αυτό τον χώρο που τιμούμε τον Όσιο Βησσαρίωνα, τον γέροντα τον τιμηθέντα από το Πατριαρχείο μας και με την διάκριση της αγιότητος. Πολλοί από μας μεταξύ των οποίων και εγώ τον γνωρίσαμε. Ήταν ο απλός άνθρωπος , δεν ήταν ο φιλόσοφος ήταν αυτός όμως που ήξερε τα μυστικά της ζωής.

 Έτσι λοιπόν γίνεται ένα σύνθημα για όλους είτε με βαθιά σκέψη είτε είναι άνθρωποι, οι οποίοι δεν ξέρουν πολλά γράμματα, αλλά έχουν καλή διάθεση. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους ιδιαίτερα στις αρχές μας, τους υπουργούς μας, τους δημάρχους μας, στις αρχές μας, στις στρατιωτικές, η εποχή μας  χρειάζεται την συμπόρευση Εκκλησίας Πολιτείας, Χριστιανισμού και Ελληνισμού».

                   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος και τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού, στον χαιρετισμό του, απευθυνόμενος προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Είναι μεγάλη ευλογία για την Μητρόπολή μας η παρουσία για μία ακόμη φορά του πνευματικού ηγέτη και πατέρα της Εκκλησίας μας στην πατρίδα μας, του Προκαθημένου της αγάπης, της καταλλαγής, της συναντίληψης και συνεργασίας, της συναλληλίας και του διαλόγου, της κοινωνικής συνοχής και εθνικής ενότητας. Είναι σημαντικό για μας, ένα πνευματικό έργο, που εγκαινιάσαμε σήμερα, τον Ναό του Οσίου Βησσαρίωνος αλλά συγχρόνως και την καθολική και μαζική προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιοχής μας, να το ευλογεί ο Αρχιεπίσκοπός μας, ο οποίος μάλιστα είναι τόσο οικείος και αγαπημένος σε εμάς και στον τόπο μας. Όχι μόνο διότι εμείς τον αγαπάμε και τον σεβόμαστε, αλλά διότι αυτός «πρώτος ηγάπησεν ημάς».

 Με την ευλογία του Μακαριωτάτου σήμερα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, βρισκόμαστε σε μία αφετηρία, σε μία νέα αρχή, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχει η περιοχή μας, τα πλούσια δώρα με τα οποία την προίκισε ο Δημιουργός, ώστε με τις κατάλληλες υποδομές, τις κατάλληλες δράσεις και τις κατάλληλες συνέργειες να καταστήσουμε όλη την Λοκρίδα, πόλο πνευματικής, πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής έλξης για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Θέλω να συγχαρώ ιδιαιτέρως και τον νέο Δήμαρχο Καμένων Βούρλων κ. Ηλία Κυρμανίδη, ο οποίος αποδέχθηκε ασμένως την πρόταση μου αυτή και έτσι υλοποιούμε μαζί από σήμερα αυτήν την προοπτική συνεργασίας και συμπόρευσης ».

Τέλος, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ηλίας Κυρμανίδης κατά την προσφώνησή του προς τον Μακαριώτατο ανέφερε:

«Σήμερα ξημέρωσε μια εξόχως σημαντική μέρα για τα Καμένα Βούρλα και για το Δήμο μας. Την κάνουν σημαντική οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις, που ολοκληρώνονται σε λίγο. Που αναδεικνύουν και πιστοποιούν το υψηλό θρησκευτικό φρόνημα των πολιτών μας. Εκδηλώσεις, που σε όλο τους το φάσμα, από το σχεδιασμό, την προετοιμασία, μέχρι και την υλοποίηση επιβεβαίωσαν τη βούλησή μας Δήμος και Εκκλησία να πορευόμαστε σε ένα πλαίσιο αλληλοσεβασμού, συνεργατικότητας και αγάπης.

Σήμερα έχουμε τη χαρά και την τιμή να κηρύσσουμε από αυτό εδώ τον όμορφο κι ευλογημένο τόπο την επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου. Κάτω από τη σκέπη του Πολιούχου μας Μεγαλομάρτυρα και Ιαματικού Αγίου Παντελεήμονα και στο προαύλιο του πανέμορφου Ιερού Ναού του. Ενός Ναού, που το λευκό του διαχρονικά καθαρίζει τις ψυχές μας, φωτίζει τις σκέψεις μας και ιαίνει τα ανθρώπινα πάθη μας.

Όλοι γνωρίζετε, την εξέχουσα θέση που κατείχαν τα Καμένα Βούρλα και ο Δήμος μας, στο τουριστικό γίγνεσθαι τη χώρας. Ο συνδυασμός του πράσινου του βουνού και του γαλάζιου της θάλασσας. Η θέση τους, κυριολεκτικά στο κέντρο της Ελλάδας. Η ποικιλία των ιαματικών πηγών. Έχουν κάνει τον τόπο μας γνωστό όχι μόνο απ άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, αλλά και παγκοσμίως. Αυτή την περίοδο ο Δήμος μας βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά την τουριστική προοπτική του και την εξέλιξή του. Επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια υστέρησης, οι δυο μεγάλες τουριστικές μονάδες, αυτή δίπλα μας, της κάποτε «ΑΞΕ ΑΣΤΗΡ» και η παλιές εγκαταστάσεις του κάμπινγκ του ΕΟΤ μαζί με τις πηγές Κουνιαβίτη, μπαίνουν επιτέλους σε τροχιά ανάπτυξης, με αναμενόμενες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές οι δυο μονάδες, θα αποτελέσουν την ατμομηχανή ώστε ο Δήμος μας να ξαναμπεί δυναμικά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Τέλος, αλλά όχι από πλευράς σημασίας και επιρροής τελευταίο, οφείλω να μνημονεύσω την επαναλειτουργία, την αναβάθμιση και τον πλήρη εκσυγχρονισμό του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως «Η Αγία Αικατερίνη». Με την έμπνευση, τη διορατικότητα και την ακατάπαυστη καθοδήγηση του Μητροπολίτη μας, οι Κατασκηνώσεις μας ήδη συμβάλλουν στην ενίσχυση της υπόστασης του δήμου μας ως κέντρου φιλοξενίας και αναψυχής.

Όλα τα παραπάνω Μακαριώτατε, σήμερα λαμβάνουν άλλο χρώμα κι άλλη χροιά και φωτίζονται με τη δική σας παρουσία! Στο πρόσωπό σας συναντιόνται η αίγλη του υψηλότατου αξιώματός σας, η ζώσα πνευματικότητα και η σοφία, που εκπέμπετε σε όλες τις εκφάνσεις και τις εκδηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια ως Προκαθήμενος. Όλα αυτά λαμπρύνουν τη σημερινή εκδήλωση, την αναβαθμίζουν στο υψηλότατο επίπεδο και μας δίνουν πίστη και δύναμη να στοχεύσουμε ξανά ψηλά!

Κλείνοντας Μακαριώτατε, παίρνω την ευκαιρία να σας απευθύνω τις ευχαριστίες τις δικές μου, των δημοτών μου, αλλά και των κατοίκων όλης της Φθιώτιδας για το δώρο που Εσείς και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου μας κάνατε πριν από 4,5 χρόνια! Αναφέρομαι στην εκλογή και τοποθέτηση στην Ι. Μ Φθιώτιδας του Μητροπολίτη μας κ. Συμεών. Κατέκτησε τις καρδιές μας ταχύτατα και χωρίς μάχη. Η παρουσία Του εμπλουτίζει ποικιλότροπα και σε όλα τα επίπεδα το status και επιδρά καταλυτικά, παραγωγικά και ευεργετικά στο γίγνεσθαι  του τόπου μας»!

         Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Οικονόμου, κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καμένων Βούρλων, εκπρόσωποι του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού, καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και φορέων και συλλόγων.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Πρόσφατα Άρθρα

ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ  Η «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ»  ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ
Ελλάδα Κόσμος

ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ» ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ

1 Σεπτεμβρίου 2026

«Με την “ευχή” του Τραμπ θα μεσολαβήσω για την Ουκρανία» Ρόλο ειρηνοποιού διεκδικεί εκ νέου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Στο βασικό...

Read more
Ἁγιασμός στά Γραφεῖα τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ναυπάκτου γιά τήν ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἁγιασμός στά Γραφεῖα τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ναυπάκτου γιά τήν ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου

1 Σεπτεμβρίου 2026

Τήν Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2026, ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου καί ἔναρξη τοῦ νέου Ἐκκλησιαστικοῦ ἔτους, τελέσθηκε ἁγιασμός στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς...

Read more
Η Αρχή της Ινδίκτου στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου  Στεφανίου Κορινθίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Αρχή της Ινδίκτου στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Στεφανίου Κορινθίας

1 Σεπτεμβρίου 2026

Με την ευκαιρία της Αρχής της Ινδίκτου και της ενάρξεως του νέου εκκλησιαστικού έτους, την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2026, ο...

Read more
Με Αγιασμό και συγκίνηση η έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού έτους στη Μητρόπολη Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Με Αγιασμό και συγκίνηση η έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού έτους στη Μητρόπολη Δημητριάδος

1 Σεπτεμβρίου 2026

  Τον Αγιασμό, επί τη εισόδω στο νέο Εκκλησιαστικό έτος, τέλεσε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος...

Read more
Αγιασμός για την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους στα Καθημερινά Συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμός για την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους στα Καθημερινά Συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

1 Σεπτεμβρίου 2026

Ξεκίνησε την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους, η νέα περίοδος λειτουργίας των Καθημερινών Συσσιτίων...

Read more
Ετήσιο Μνημόσυνο του κατά σάρκα πατρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου Παύλου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ετήσιο Μνημόσυνο του κατά σάρκα πατρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου Παύλου

1 Σεπτεμβρίου 2026

Την Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, κατόπιν αδείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στεφάνου, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό...

Read more
Η Αρχή της Ινδίκτου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Αρχή της Ινδίκτου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας

1 Σεπτεμβρίου 2026

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε η αρχή της Ινδίκτου (το νέο εκκλησιαστικό έτος) καθώς και η μνήμη...

Read more
Προσφώνηση Μητρ. Δημητριάδος στον Οικουμενικό Πατριάρχη
Εκκλησία της Ελλάδος

«Να γίνετε εμπνευστές των μαθητών σας και φάροι στον δρόμο της ζωής τους»

1 Σεπτεμβρίου 2026

Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, Τα σχολεία ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους και περιμένουν τα παιδιά μας. Ένας νέος κύκλος μάθησης,...

Read more
Έναρξη του 27ου Διεθνούς Συνεδρίου της «Εταιρείας Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών» (SLEC)
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Έναρξη του 27ου Διεθνούς Συνεδρίου της «Εταιρείας Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών» (SLEC)

1 Σεπτεμβρίου 2026

«Ο Επίσκοπος Ρώμης: Μελλοντικοί ορίζοντες από τις αρχαίες Παραδόσεις για Καθολικούς και Ορθοδόξους» Άρχισαν σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026, στη...

Read more
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός ονομαστηρίων Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου
Εκκλησία της Ελλάδος

Νέες Υποτροφίες σε φοιτητές από την Μητρόπολη Μεσσηνίας

1 Σεπτεμβρίου 2026

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος: «Ταμείον Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας» ανακοινώνεται η παρακάτω Προκήρυξη...

Read more
«ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – Όλα γύρω σου είναι ΦΩΣ»
Εκκλησία της Ελλάδος

«ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – Όλα γύρω σου είναι ΦΩΣ»

1 Σεπτεμβρίου 2026

Με βαθιά συγκίνηση, υπερηφάνεια και έντονο το αίσθημα της ιστορικής μνήμης πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, στο Ανοιχτό Θέατρο...

Read more
Λαμπροπρεπῶς ἑόρτασε ἡ Ἱερὰ Μονὴ Ἁγίας Ζώνης Σάμου
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπροπρεπῶς ἑόρτασε ἡ Ἱερὰ Μονὴ Ἁγίας Ζώνης Σάμου

1 Σεπτεμβρίου 2026

Μὲ τὴ δέουσα μεγαλοπρέπεια καὶ λαμπρότητα, καὶ μὲ τὴ συμμετοχὴ τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου, τῶν πολιτικῶν καὶ στρατιωτικῶν Ἀρχῶν τῆς Νήσου...

Read more
Στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου  Πρόδρομος
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος

1 Σεπτεμβρίου 2026

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ανταποκρινόμενος σε ευγενική πρόσκληση της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, με την...

Read more
Μήνυμα Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ για την Αρχή της Ινδίκτου και για την έναρξη λειτουργίας του «Ιωνικού Κέντρου»
Εκκλησία της Ελλάδος

Μήνυμα Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ για την Αρχή της Ινδίκτου και για την έναρξη λειτουργίας του «Ιωνικού Κέντρου»

1 Σεπτεμβρίου 2026

Αγαπητοί μου αδελφοί, Η 1η Σεπτεμβρίου αποτελεί για την Εκκλησία μας μία ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό και βαθύ πνευματικό περιεχόμενο....

Read more
Ο εορτασμός του Τιμίου Προδρόμου στον Απόλλωνα της Νάξου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός του Τιμίου Προδρόμου στον Απόλλωνα της Νάξου

1 Σεπτεμβρίου 2026

Το Σάββατο το πρωί, 29-8-2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Προδρόμου στον...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

† Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου, ἤτοι τοῦ νέου ἔτους
Αρχή της Ινδίκτου

Eἰς τήν ἁρχήν τῆς Ἰνδίκτου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

1 Σεπτεμβρίου 2026

«Εὐαγγελίσαθαι πτωχοῖς ἀπέσταλκέ με…,κηρῦξαι ἐνιαυτόν Κυρίου δεκτόν». Πόσον παρήγορα καί ἐλπιδοφόρα εἶναι τά λόγια αὐτά τοῦ σημερινοῦ Εὐαγγελίου ! Διά...

† Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου, ἤτοι τοῦ νέου ἔτους

† Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου, ἤτοι τοῦ νέου ἔτους

1 Σεπτεμβρίου 2025
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

Η Ινδικτιών και η Ορθόδοξος Εκκλησία

1 Σεπτεμβρίου 2025
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

«Αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους»

17 Σεπτεμβρίου 2019
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

«Εὐλόγησον τόν στέφανον τοῦ ἐνιαυτοῦ τῆς χρηστότητός σου, Κύριε»

31 Αυγούστου 2019
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

Τι σημαίνει “Ινδικτιών”

30 Αυγούστου 2019
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

“Η Αρχή της Ινδίκτου” (κατά Λουκά δ΄16-22)

1 Σεπτεμβρίου 2016
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

Eις την A΄, αρχή της Iνδίκτου, ήτοι του νέου έτους.

1 Σεπτεμβρίου 2016
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

1 Σεπτεμβρίου 2016
Next Post
ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ  ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ ΕΟΡΤΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΜΙΧΑΗΛ

ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ ΕΟΡΤΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΜΙΧΑΗΛ

Εθνικό Μνημόσυνο αγωνιστών του 1955-59 στο Παλαιχώρι Ορεινής

Εθνικό Μνημόσυνο αγωνιστών του 1955-59 στο Παλαιχώρι Ορεινής

Μνημόσυνο γιά τόν Μητροπολίτη Πατρῶν, Νικόδημο Βαλληνδρᾶ

Μνημόσυνο γιά τόν Μητροπολίτη Πατρῶν, Νικόδημο Βαλληνδρᾶ

Μουσικολογική Εκδήλωση “Εσώθησαν ότι ύμνουν” στην Μητρόπολη Άρτης

Μουσικολογική Εκδήλωση "Εσώθησαν ότι ύμνουν" στην Μητρόπολη Άρτης

Πατρῶν Χρυσόστομος: «Ἡ ἁμαρτία κυκλοφορεῖ,πλέον, χωρίς αἰδώ»

Πατρῶν Χρυσόστομος: «Ἡ ἁμαρτία κυκλοφορεῖ,πλέον, χωρίς αἰδώ»

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist