• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Νοεμβρίου 18, 2011 Κυριακή Θ Λουκά-«Λήθη θανάτου ή «Μνήμη θανάτου»;

in Κηρύγματα, Κυριακή Θ' Λουκά
16 Νοεμβρίου 2014
byPoimin.gr Team
Share on FacebookShare on Twitter

«Ταύτη τη νυκτί την ψυχήν σου άπαιτοϋσιν από σου…»
Ο άνθρωπος είναι πλασμένος για τη ζωή, γεννήθηκε για να ζήσει, βγήκε άπ’ τα «χέρια» του Θεού για να ρουφήξει τη ζωή. Δεν είναι φτιαγμένος για τον τάφο, ούτε προορισμός του είναι κάποιο χορταριασμένο μνημούρι. Δεν παύει όμως να ζει ένα τραγικό «αδιέξοδο», για το οποίο υπεύθυνος είναι μόνο ό ίδιος κι οι επιλογές του. Ζώντας το ρεύμα του ποταμού της ζωής, χαίρεται ν’ απολαμβάνει τη μια του όχθη καί καυχιέται πώς στέκεται αμετακί­νητα σ’ αυτήν, κλείνοντας τα μάτια στην άλλη όχθη. Λες καί μπορεί να στα­ματήσει τη ροή του χρόνου στη μια πλευρά του ποταμού, αποφεύγοντας το «πέρασμα» στην άλλη, πέρασμα καθολικό πού σφραγίζει την πανανθρώπινη βιοτή καί ύπαρξη.
Μα έρχεται αδυσώπητα ή φθορά κι ό χρόνος καί το βαθύ κι αδάμαστο αυτόν πόθο τον εμπαίζουν, μάλλον δε τον περιπαίζουν. Καί βλέπεις τον άν­θρωπο να κατατρύχεται άπ’ το τραγούδι γι’ ατέλειωτη συνέχεια της ζωής από τη μια, κι άπ’ τίς αδυσώπητες, αλλά πραγματικές, συμπληγάδες του οριστικού τέλους απ’ την άλλη.   Μα το πέρασμα άπ’ τη μια όχθη στην άλλη είναι μονόδρομος, είναι το πιο βέβαιο γεγονός του ανθρώπινου βίου. Θες σήμερα, θες αύριο θ’ ακούσεις να στο πουν: «Τη νύχτα αυτή ζητούν χωρίς άλλο να πάρουν την ψυχή σου» (Λουκ. ιβ’ 20)! Καί συ ανυποψίαστος, με­τρώντας τη ζωή σου σαν «μια θλιβερή γραμμή κεριών σβησμένων… κρύα κεριά λυωμένα καί κυρτά», θρηνείς καί στενάζεις μαζί με τον Αλεξανδρινό Κ. Καβάφη: «Δώδεκα καί μισή. Πώς πέρασεν ή ώρα. Δώδεκα καί μισή. Πώς πέρασαν τα χρόνια!».
“Αραγε τί να ‘ναι προτιμότερο: να κλείνεις τα μάτια στο «πέρασμα» απ τη μια όχθη της ζωής στην άλλη, να αρνείσαι να το αντιμετωπίσεις καί έτσ να το απωθείς, να γίνεσαι εραστής της «λήθης του θανάτου», ή ενσυνείδητο ν’ ατενίζεις την αλήθεια του «περάσματος», ζώντας στο αναστάσιμο κλίμα της «μνήμης του θανάτου»;
Ό θάνατος με τον Χριστό παίρνει άλλες διαστάσεις
Ή Εκκλησία, βαθύς γνώστης των υπαρξιακών ανθρώπινων προβλημά­των, απέναντι οτόν στρουθοκαμηλισμό ή τον τρόμο, τον τεχνητό ή τεχνικό αποπροσανατολισμό του ανθρώπου σχετικά με το συγκλονιστικό καί καθολικό μυστήριο του θανάτου, δεν κλείνει τα μάτια. Δεν πλέκει θεωρίες αντιμετωπί­σεως του, δίπλα στίς τόσες πού υπάρχουν, αλλά βλέπει κι αντιμετωπίζει αλη­θινά καί πνευματικά το γεγονός αυτό πού προκαλεί το λογικό, μέσα άπ’ την αναστάσιμη δωρεά, χάρη καί προοπτική της εν Χριστώ ζωής· «δέχεται την τραγικότητα του θανάτου, την κοιτάζει κατά πρόσωπο, γιατί ό Θεός περνά άπ’ αυτόν το δρόμο κι όλοι τον ακολουθούν» (π. Παύλος Εύδοκίμοφ).
Χωρίς τον Χριστό ό θάνατος θα διαιωνιζόταν ως το τρομακτικότερο καί βασανιστικότερο μυστήριο για το ανθρώπινο λογικό, την ψυχή καί το σώμα. Με τον Σταυρό καί την Ανάσταση του Χριστού καταργείται ή τρομάρα καί γιορτάζεται ή νέκρωση του θανάτου. Ό θάνατος παύει να ‘ναι τρομερός για τον άνθρωπο- αντίθετα ό άνθρωπος γίνεται φοβερός στο θάνατο, γιατί ό κόσμος ολάκερος, ή ζωή κι ό θάνατος, τα παρόντα καί τα μέλλοντα καί ιδίως ό ανακαινισμένος άνθρωπος ανήκουν όλα στον Χριστό (Α’ Κορ. γ’ 22-23).
Ό Μάξιμος ό Όμολογητής θα πει: «Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο να όνομάζομε τον θάνατο πέρας (δηλ. τέλος) της παρούσης ζωής, αλλά απαλλαγή από τον θάνατο, χωρισμό από τη φθορά, ελευθερία από τη δουλεία, κατά­παυση της ταραχής, αναίρεση των πολέμων, υποχώρηση του σκοταδιού, άνε­ση στους πόνους, ηρεμία της αναταραχής, συγκάλυψη της ντροπής κι άποφυγή των παθών. Μ’ ένα λόγο, κατάλυση όλων των κακών, πού με τη νέκρω­ση τους κατόρθωσαν οϊ ‘Αγιοι καί παρέστησαν τους εαυτούς τους ξένους του βίου καί παρεπίδημους, μαχόμενοι γενναία με τον κόσμο και το σώμα και τίς επαναστάσεις πού πηγάζουν άπ’ αυτά».
Αξίζει να μας ερμηνεύσει ό ίδιος ό Όσιος περαιτέρω αύτη της Εκκλησίας την αναστάσιμη θέση: «Όπως στο πρόσωπο του Αδάμ ό θάνατος έγινε κατάκριση της ανθρωπινής φύσεως, πού είχε αρχή της την ηδονή, την οποία έγέννησε ή ίδια, έτσι ό θάνατος εν Χριστώ γίνεται κατάκριση της αμαρτίας καί πάλι ηδονή εν Χριστώ, πραγματο­ποιεί την καθαρή γένεση της φύσεως. Όπως ή ένήδονη ζωή του Αδάμ έγινε μητέρα του θανάτου, έτσι κι ό θάνατος του Κυρίου για τον Αδάμ, ελεύθερος όμως από την ηδονή του Αδάμ, γίνεται γεννήτορας αθάνατης ζωής…».
“Εργο του Χριστιανού δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ή μνήμη του θανάτου
Ή ορθόδοξη πνευματικότητα κηρύττει ότι έργο του πιστού «δεν είναι άλλο, παρά ή μνήμη του θανάτου» (Ειρηναίος), πράγμα πού μας βοηθά να κατανοήσαμε την αγάπη των Μαρτύρων καί των ασκητών —νηπτικών Πατέ­ρων προς το μαρτύριο, τον σταυρό, τον πόθο της «αναλύσεως» και κυρίως το «χάρισμα» να πεθαίνει κανείς γεμάτος χαρά.
Ό χριστιανός, βέβαια, δεν είναι ό εραστής του θανάτου καί της μελαγχολίας. Μη γένοιτο! Ή αδιάλειπτη «μνήμη του θανάτου» προσβλέπει σ’ ένα γεγονός: πώς ό άνθρωπος θα βρε­θεί «συν τω Χριστώ εν τω Θεώ» (Α’ Κορ. γ’ 15,53), πώς ό πιστός θα συντάμει τον καιρό της εδώ παρουσίας του για να βρεθεί μαζί με τον Χριστό, μέτοχος της νίκης της ζωής καί του θριάμβου της Αναστάσεως, δηλαδή στην πραγμάτωση του αυθεντικού προορισμού του άνθρωπου, στην εν Χρι­στώ ελευθερία κι εγρήγορση.
Αποβλέπει στην βαθμιαία απόσπαση του ανθρώπου άπ’ τη ματαιότητα καί τη φθορά της επαναστατημένης κι αυτονομημένης φύσεως καί τη μετά­θεση της καρδιάς, τη μετάβαση της στα αιώνια κι άφθαρτα. Σημαίνει την εγρήγορση σώματος καί πνεύματος, για άμεση μετοχή στον μεταμορφωμένο κι αναπλασμένο κόσμο του Θεού- στόχος της είναι ό αγιασμός, ή θέωση του ανθρώπου, ή όριστική καί πλήρης κοινωνία με τον Θεό, πού κατέστρεψε ό θάνατος, ως τόκος της αμαρτίας καί ουσιαστικός χωρισμός άπ’ τον Θεό.
«Ας θυμόμαστε, αν είναι δυνατόν, άκατάπαυστα τον θάνατο, θα γράψει ό όσιος Ησύχιος. Έτσι γεννιέται μέσα μας ή απόθεση των φροντίδων καί κάθε ματαιότητας, ή φύλαξη του νου, ή ακατάπαυστη δέηση, ή απάθεια του σώματος καί ή αποστροφή της αμαρτίας. Καί σχεδόν θα μπορούσαμε να πούμε, κάθε αρετή πηγάζει άπ’ τη μνήμη αυτή. Γι’ αυτό ας την χρησιμοποιή­σαμε όπως την ίδια την αναπνοή μας».
Καί πραγματικά «ή ζωηρή μνήμη του θανάτου περιέχει πολλές αρετές.Γεννά το πένθος, προτρέπει σε εγκράτεια άπ’ όλα, υπενθυμίζει τη γέεννα, είναι μητέρα της προσευχής καί των δα­κρύων, φρουρεί την καρδιά, παύει την εμπαθή προσκόλληση στη σάρκα άφού είναι από πηλό, αναβλύζει την οξύτητα του νου μαζί με διάκριση. Παιδιά αυτών είναι ό διπλός φόβος του Θεού καί ή κάθαρση της καρδιάς από εμπα­θείς λογισμούς. Περιέχει πολλές δεσποτικές εντολές. Σ’ αυτήν παρατηρείται ό πάρα πολύ δύσκολος αγώνας κάθε στιγμής, για τον όποιο φροντίζουν οι περισσότεροι αθλητές του Χριστού» (όσιος Φιλόθεος ό Σιναΐτης).
Για την ασκητική πείρα το ύψιστο έφετό είναι ή «μνήμη του Θεού», κάτι πού το ζουν οι αναχωρητές ως δωρεά καί χάρη. Γι’ αυτό ακούς άπ’ τα άσκηταριά τους Πατέρες να κράζουν: «Τίποτε άλλο δεν είναι πιό φοβερό άπ’ τη μνήμη του θανάτου, ούτε πιο θαυμάσιο από τη μνήμη του Θεού. Ή πρώτη προξενεί σωτήρια λύπη, ενώ ή άλλη χαρίζει ευφροσύνη… Είναι όμως αδύνα­το να κάνει κάποιος κτήμα του το δεύτερο, αν δεν λάβει προηγουμένως πεί­ρα της στρυφνότητας του πρώτου» (όσιος Ηλίας ό “Εκδικος).
«Όταν λοιπόν οι δαίμονες πού πολεμούν την ψυχή μας διεγείρουν ατά ψυχικά πάθη καί μάλιστα στην οίηση, ή οποία είναι μητέρα όλων των κακών, ας θυμόμαστε τον θάνατο μας καί τότε καταντροπιάζομε το φούσκωμα της φιλοδοξίας. Το ίδιο ας κάνομε κι όταν οι δαίμονες πού πολεμούν το σώμα ερεθίζουν την καρδιά μας σε αισχρές επιθέσεις. Γιατί μόνο ή ενθύμηση του θανάτου μπορεί να καταργήσει όλες τίς προσβολές των δαιμόνων, επειδή μας επαναφέρει στη μνήμη του Θεού» (άγιος Διάδοχος Φωτικής).
Στόν σύγχρονο άνθρωπο πού θέλει να λησμονά ή τρομάζει μπροστά στο γεγονός του θανάτου, ή Εκκλησία συμβουλεύει:«”Οποιος κατορθώνει να λέει κάθε μέρα στον εαυτό του: σήμερα είναι ή τελευταία ήμερα της ζωής μου, ουδέποτε θα αμαρτήσει θεληματικά προς τον Θεό. Εκείνος όμως πού περι­μένει πώς έχει πολλά χρόνια ακόμα να ζήσει, δίχως άλλο θα περιπλακεί στα βρόχια της αμαρτίας» (άββάς Ησαΐας ό Αναχωρητής).
Άρχιμ. Θ. Άθαν.

Πρόσφατα Άρθρα

ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗ ΣΠΗΛΑΙΩΤΙΣΣΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
Πνευματικές Διδαχές

ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗ ΣΠΗΛΑΙΩΤΙΣΣΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

7 Σεπτεμβρίου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ «Ἡ γέννησίς Σου Θεοτόκε χαράν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ Οἰκουμένῃ…» Στά ξακουστά βουνά τῶν Ἀγράφων, στήν περιοχή τῆς...

Read more
Πανηγυρικός Εσπερινός με χιλιάδες πιστούς στην Ι.Μ. Δαμάστας
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός Εσπερινός με χιλιάδες πιστούς στην Ι.Μ. Δαμάστας

7 Σεπτεμβρίου 2026

Στο Θεοτοκοφρούρητο Μοναστήρι της Παναγίας Δαμάστας, στις παρυφές του Καλλιδρόμου Όρους, τελέσθηκε απόψε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Θεομητορικής...

Read more
Πανηγυρικός Εσπερινός για την Εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός Εσπερινός για την Εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης

7 Σεπτεμβρίου 2026

Την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό και...

Read more
Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο π. Παρασκευά Παπαδάκη στον Αγ. Δημήτριο Μονεμβασίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο π. Παρασκευά Παπαδάκη στον Αγ. Δημήτριο Μονεμβασίας

7 Σεπτεμβρίου 2026

Το πρωί του Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου 2026, στον Άγιο Δημήτριο Μονεμβασίας, τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του...

Read more
«Πολλοὶ γάρ εἰσι κλητοί, ὀλίγοι δὲ ἐκλεκτοί»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Πολλοὶ γάρ εἰσι κλητοί, ὀλίγοι δὲ ἐκλεκτοί»

7 Σεπτεμβρίου 2026

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Ορεστιάδος ιερούργησε την Κυριακή, 6η του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Η Χαλάστρα πανηγύρισε τον πολιούχο της, Άγιο Αθανάσιο τον Κουλακιώτη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Χαλάστρα πανηγύρισε τον πολιούχο της, Άγιο Αθανάσιο τον Κουλακιώτη

7 Σεπτεμβρίου 2026

Την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον...

Read more
Πανηγυρικός Εσπερινός στον Πολυδάμειο Φαρσάλων για το Γενέσιο της Θεοτόκου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Πολυδάμειο Φαρσάλων για το Γενέσιο της Θεοτόκου

7 Σεπτεμβρίου 2026

  Το απόγευμα της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, επί τη...

Read more
Εις Διάκονον χειροτονία του Μοναχού Αρσενίου από τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος  Τιμόθεο
Εκκλησία της Ελλάδος

Εις Διάκονον χειροτονία του Μοναχού Αρσενίου από τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεο

7 Σεπτεμβρίου 2026

  Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία...

Read more
Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

7 Σεπτεμβρίου 2026

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην τοπική Κοινότητα Καλύβια Αιτωλοακαρνανίας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Αρχιερατική Θεία...

Read more
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΑΓΙΑΣ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΤΗΣ ΕΝ ΒΑΣΤΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΑΓΙΑΣ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΤΗΣ ΕΝ ΒΑΣΤΑ

7 Σεπτεμβρίου 2026

Η Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως γνωστοποιεί στους ευσεβείς Χριστιανούς ότι την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 πανηγυρίζει το Ιερό Προσκύνημα...

Read more
ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

7 Σεπτεμβρίου 2026

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026, μνήμη του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο Καθολικό της πανηγυρίζουσας Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου...

Read more
Κερκύρας Νεκτάριος: «Σήμερα, η κοινωνία μάς κοιμίζει με το ψέμα»
Εκκλησία της Ελλάδος

Κερκύρας Νεκτάριος: «Σήμερα, η κοινωνία μάς κοιμίζει με το ψέμα»

7 Σεπτεμβρίου 2026

Την Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2026, ΙΔ΄ Ματθαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε...

Read more
Κυριακή ΙΔ´ Ματθαίου στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος Κάτω Τούμπας
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή ΙΔ´ Ματθαίου στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος Κάτω Τούμπας

7 Σεπτεμβρίου 2026

   Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου (ΙΔ΄Ματθαίου) ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον...

Read more
Αρχιερατικό συλλείτουργο στην Παναγία Σουμελά | Μνημόσυνο Σανταίων
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατικό συλλείτουργο στην Παναγία Σουμελά | Μνημόσυνο Σανταίων

7 Σεπτεμβρίου 2026

Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου τελέστηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο Αρχιερατικό Συλλείτουργο. Χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της...

Read more
Ἐκοιμήθη ὁ Γέρων Ἀρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Γερασίμου τοῦ Ἰορδανίτου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Ἐκοιμήθη ὁ Γέρων Ἀρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Γερασίμου τοῦ Ἰορδανίτου

6 Σεπτεμβρίου 2026

Τὸ Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων μετὰ βαθυτάτης θλίψεως ἀναγγέλλει τὴν πρὸς Κύριον ἐκδημίαν τοῦ Γέροντος Ἀρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου, ἐπὶ μακρὰν σειρὰν ἐτῶν Ἡγουμένου...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Το μήνυμα της ΙΔ’ Κυριακής Ματθαίου
Κηρύγματα

Οι γάμοι – Κυριακής ΙΔ’ Ματθαίου

2 Ιανουαρίου 2021

Τοῦ Μητροπολίτου Ἐλευθερουπόλεως ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ «ὡμοιώθη ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν ἀνθρώπω βασιλεῖ,  ὅστις ἐποίησε γάμους τῷ υἱῶ αὐτοῦ» (Ματθ.22,2) Καὶ ἡ σημερινὴ...

Το μήνυμα της ΙΔ’ Κυριακής Ματθαίου

Κεκλημένοι όλοι για τον θείο γάμο

2 Σεπτεμβρίου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Το μήνυμα της ΙΔ’ Κυριακής Ματθαίου

3 Σεπτεμβρίου 2018
Next Post

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ΄ ΛΟΥΚΑ «Ταύτῃ τῇ νυκτὶ τὴν ψυχήν σου ἀπαιτοῦσιν ἀπὸ σοῦ» (Λουκ. 12,20)

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ ΛΟΥΚΑ

Κυριακή Θ’ Λουκά – Η παραβολή του άφρονος πλουσίου

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ Κυριακής Θ΄ Λουκά Εφεσ. Β΄ 14-22 Αρχιμανδρίτου Ιωήλ Κωνστάνταρου

Κυριακή Θ΄ Λουκά - «Περί των πνευματικών ηδονών» Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Νικολάου

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist