• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 12 Απριλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Λήξη των εργασιών του H΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου

20 Οκτωβρίου 2019
in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
Share on FacebookShare on Twitter

Συνεχίσθηκαν χθες 20 Oκτωβρίου οι εργασίες του Η’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, το ο­ποί­ο δι­ορ­γα­νώ­νει η Ι­ε­ρά Σύ­νο­δος της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος με τίτλο: «Οι με­γά­λες Προ­σω­πι­κό­τη­τες της Ελ­λη­νι­κῆς Επα­να­στά­σεως – Ομο­ψυ­χία και δι­χό­νοια κατά την Επα­νά­σταση».

Το παρόν Συνέδριο εντάσσεται σ’ένα κύκλο δέκα Επιστημονικών Συνεδρίων με  γενικό θέμα: «1821-2021: 10 Επι­στη­μο­νικά Συ­νέ­δρια για τα  200 χρό­νια της Ελ­λη­νι­κῆς Επα­νά­στα­σης». Συνεχίστηκαν οι εργασίες του Συμποσίου σε δεύτερη καί τρίτη συνεδρία με Προεδρεύοντες αντίστοιχα τους: κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη, Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας καί Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος καί  Κωνσταντίνο Χολέβα, Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος. Ομίλησαν οι παρακάτω εισηγητές αναφερόμενοι στα εξής θέματα:

Ο πρώτος εισηγητής, Ελλογιμώτατος κ. Ιωάννης Σαραντάκης, Ιστορικός ανέπτυξε το θέμα : «Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος: Από τη δράση του στο Βουκουρέστι μέχρι την Α΄Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (1812 – 1822)».  Ο ομιλητής ανάμεσα στά άλλα ανέφερε πως «…Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος υπήρξε μια έντονη προσωπικότητα του 1821… Εμποτισμένος με εθνικό φρόνημα καί πατριωτισμό, οργανώνει μαζί με άλλους ομογενείς Έλληνες την κάθοδο προς τά πάτρια εδάφη. Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος είναι αυτός που εφάρμοσε την πολιτειολογία του Γεώργιου Σέκερη καί μετέστρεψε τήν «εικόνα» των επαναστατημένων Ελλήνων στην Ευρώπη. Με την διακήρυξη του Προσωρινού Πολιτεύματος δε, έθεσε τις βάσεις του μετέπειτα σύγχρονου ελληνικού κράτους …»

 Ο δεύτερος εισηγητής, Αξιότιμος κ. Γεώργιος Καραμπάτσος, παρουσίασε το θέμα: «Το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αργολίδος Γερασίμου Παγώνη». Ο  ομιλητής τόνισε ότι : «..Ο Γεράσιμος κατά κόσμον Γεώργιος Παγώνης ή Παγωνόπουλος γεννήθηκε το 1792 στην Μικρή Μαντίνεια Αβίας, κοντά στην Καλαμάτα… Συμμετείχε ενεργά τόσο στην επίλυση εκκλησιαστικών όσων καί πολιτικών ζητημάτων, έως ότου εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αργολίδος το 1852. Απεβίωσε την 30ή Μαρτίου του 1867…».

Ο τρίτος εισηγητής, Δρας κ. Ιωάννης Μπουγάς, ανέπτυξε το θέμα «Ο Επίσκοπος Μεσσήνης Ιωσήφ (ο από Ανδρούσης). Ο πρώτος μινίστρος της Θρησκείας καί του Δικαίου της ελευθέρας Ελλάδας» και ανέφερε ότι: «…υπήρξε Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού, διάδοχος των Αποστόλων καί των μεγάλων εκκλησιαστικών μορφών της Ορθοδοξίας… υπήρξε  εκ των πρώτων, ίσως καί ο πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας ο οποίος αντιτάχθηκε στη αλλοτρίωση της Εκκλησίας της Ελλάδος από τους Βαυαρούς αντιβασιλείς…».

Ο τέταρτος εισηγητής Δρας κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης, παρουσίασε το θέμα : «Η σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Σπυρίδωνος Τρικούπη μέσα από τους σωζόμενους πανηγυρικούς λόγους του». Ο εισηγητής επισήμανε πως «…Η μελέτη των λόγων του Τρικούπη μας δίνει την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τό κλίμα εκείνης της περιόδου – ειδικότερα των ετών 1825 – 1827, τους πρωταγωνιστές καί τα κινητρά τους, αλλά καί να αντιληφθούμε τη θέση και τη στάση του πολιτικού απέναντι στα όσα δραματικά συνέβησαν στους τελευταίους χρόνους της Επανάστασης. Οι σωζόμενοι λόγοι του αποτελούν άμεση πηγή στην προσπάθεια ανασύνθεσης της ιστορικής πραγματικότητας  κατά την περίοδο της Επανάστασης… » .

Ο πέμπτος εισηγητής, Αξιότιμος κ. Κωνσταντίνος Σπανός, απουσίαζε καί η ομιλία του με θέμα «Η πατρίδα του Ιωσήφ των Ρωγών (Τσαριτσανιώτης καί όχι Αμπελακιώτης)», θα κατατεθεί στα πρακτικά.

Ο έκτος εισηγητής, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ηλίας Δροσινός, παρουσίασε το θέμα: « Ο Αγωνιστής, Φιλικός καί Ιατρός Χρονίας Ι. Δροσινός (Αμπελάκια 1792 – Πόρος 1866). Η συμβολή του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας».

Ο έβδομος εισηγητής, Ελλογιμώτατος κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, παρουσίασε το θέμα: «Το πολιτικό όραμα του Ρήγα Φεραίου. Η περίπτωση της Νέας Πολιτικής Διοίκησης».

Η  όγδοη εισηγήτρια, Δρ. Ειρήνη Αρτέμη, παρουσίασε το θέμα: «Ιωσήφ Ρωγών, ο ματωμένος επίσκοπος στην πολιορκία του Μεσολογγίου». Η ομιλήτρια ανέφερε: «…Ο ρόλος της θρησκείας καί κατά συνέπεια της Εκκλησίας για τη συντήρηση της ιδιοπροσωπίας των υπόδουλων Ελλήνων υπήρξε αποφασισ-τικός: στις συνθήκες της μακραίωνης Κατοχής, ο ελληνισμός επιβίωσε διά της ορθοδοξίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπήρξε ο Ιωσήφ επίσκοπος Ρωγών».

Ο  εισηγητής κ. Ιωάννης Καργάκος, μίλησε με θέμα: «Ο Λάμπρος Κατσώνης σήμερα».

Ο Αξιότιμος κ. Γεώργιος Καραμπελιάς ομίλησε με θέμα: «Η Κωνσταντινούπολη ως νευραλγικό κέντρο του Ελληνισμού για την Φιλική Εταιρεία: Εγκατάσταση της ηγεσίας, σχέδια απελευθερώσεως, προσπάθειες, έκβαση». Ο ομιλητής αναφέρθηκε με ιστορική ενάργεια στην εξαιρετικά σημαντική αυτή πτυχή της προετοιμασίας της Επανάστασης.

Η Αξιότιμη  κ. Κωνσταντίνα Παναγάκη, ομίλησε με θέμα: «Η εισβολή του Ιμπραήμ πασά στη λακωνική γη καί η θυσία των κατοίκων στο Παλαιομονάστηρο του Βρονταμά».

Η Αξιότιμη κ. Μαρίνα Μπάντιου, είχε ως θέμα: «Οι εξελίξεις της ελληνικής επανάστασης κατά τό 1828 -1829 όπως αποτυπώθηκαν στη γαλλόφωνη εφημερίδα Courrier d’ Orient». Η εισηγήτρια απουσίαζε καί η ομιλία της θα κατατεθεί στα πρακτικά.

Μετά τη συζήτηση και το  διάλειμμα επαναλήφθηκαν οι εργασίες με την Τρίτη Συνεδρία υπό την προεδρία του κ. Κωνσταντίνου Χολέβα, Μέλους της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Ο πρώτος εισηγητής, Ελλογιμώτατος κ. Απόστολος Νικολαΐδης, ανέπτυξε το θέμα: «Η διχόνοια ως βασική αρνητική σταθερά του Ελληνισμού». Ο Ελλογιμώτατος αναφέρθηκε στους λόγους που οδηγούν τους Έλληνες στη διχόνοια. Έκανε απολογισμό των συνεπειών της στα εθνικά ζητήματα, την κοινωνία καί τους Έλληνες, παραπέμποντας τόσο στην ιστορική καί κοινωνική εμπειρία, όσο καί σε γνώμες των αρχαίων φιλοσόφων καί εκκλησιαστικών συγγραφέων. Τέλος έκανε περιγραφή των τρόπων υπέρβασης καί οικοδόμησης της εθνικής ομόνοιας.

Η δεύτερη  Ει­σή­γη­ση είχε ως θέ­μα: «Από τα δύο Συντάγματα στους δυο Εμφυλίους της Επανάστασης» καί εισηγητή τόν Ελλογιμώτατο κ.Αριστείδη Χατζή.  Ο κ. Χατζής δεν κατάφερε να παρευρίσκεται καί η εισήγησή του θα κατατεθεί στα πρακτικά.

Η τρίτη εισήγηση είχε ως θέμα: «Η πολεμική δράση του Παναγιώτη Καρατζά στον απελευθερωτικό Αγώνα, του πρώτου θύματος τοπικών ερίδων στην Αχαΐα». Ο Εισηγητής Ελλογιμώτατος κ. Νικόλαος Τόμπρος, αναφέρθηκε στον επιφανέστερο μεταξύ των αξιόμαχων στρατιωτικών Παναγιώτη Καρατζά, ο οποίος υπήρξε τό πρώτο «πολιτικό» θύμα εξαιτίας των τοπικών αντιπαλοτήτων που επικρατούσαν στην Αχαΐα.

Η τέταρτη εισήγηση αναφέρθηκε στο θέμα: «Ιστορία της Δυτικής Χ:{έρσου} Ελλάδος – ποίημα απλούν, εν Μεσολογγίω 1824 ανωνύμου ποιητού: Πρώτη υπό του υπογραφομένου χρήση ως ιστορική πηγή που διαφωτίζει πτυχές της διχόνοιας καί της εμφύλιας διαμάχης μεταξύ Πολιτικών καί Στρατιωτικών προσωπικοτήτων της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821». Ο Εισηγητής κ. Ιωάννης Νεράτζης λόγω ασθενείας κατέθεσε την ομιλία του στα πρακτικά.

Ο πέμπτος εισηγητής Ελλογιμώτατος κ. Δημήτριος Μαλέσης, ανέπτυξε το θέμα: «Η οργάνωση του ενόπλου αγώνα: τακτικός ή άτακτος στρατός; Προτεραιότητες καί εμφύλιες διαμάχες». Ο ομιλητής αναπτύσσοντας το θέμα του αναφέρθηκε στα ζητήματα πειθαρχίας, επιμελητείας των στρατευμάτων καί απονομής αξιωμάτων, τα οποία πυροδότησαν αντιπαραθέσεις όταν διακυβευόταν η ίδια η εθνική απελευθέρωση.

Ο έκτος εισηγητής Αξιότιμος κ. Κωνσταντίνος Δανούσης, ανέπτυξε το θέμα: «Κοινωνικές, Πολιτικές καί Θρησκευτικές αντιπαραθέσεις στην Τήνο της Επανάστασης (1821-1827)». Ο ομιλητής μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Στην Τήνο οι προεπαναστατικές αντιθέσεις, κατά κύριο λόγο πολιτικές καί ριζοσπαστικά κοινωνικές, στα χρόνια της Επανάστασης έλαβαν νέα διάσταση εξαιτίας της μόνιμης καχυποψίας των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων ένα φαινόμενο που διάρκεσε πολλές δεκαετίες ακόμη».

Ο έκτος εισηγητής Δρας κ. Ελευθέριος Περρωτής, ανέπτυξε το θέμα: «Η ερμηνεία καί η αποδόμηση» του Εμφυλίου Πολέμου στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και η συμμετοχή του σε αυτό το γεγονός».

Ο έβδομός εισηγητής κ. Γ. Τσούτσος, ανέπτυξε τό θέμα: «Η διχόνοια των Ελλήνων για τον χαρακτήρα του νέου Ελληνικού κράτους πριν καί μετά από τον Εμφύλιο Πόλεμο 1823 -1825». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη διάκριση των ενδογενών καί εξωγενών στοιχείων διαιρέσεως των υποδούλων Ελλήνων, στα ιδεολογικά καί πολιτικά ρεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην εξωτερική πολιτική καί διπλωματία των Μεγάλων Δυνάμεων καί στον χαρακτήρα της υπαρξιακής αναζήτησης για τη δημιουργία ενός κράτους, το οποίο δεν θα εξασφαλίζει μόνο τις πολιτικές ελευθερίες αλλά καί την πνευματική ιδιοσυστασία του Νέου Ελληνισμού.

Η ένατη εισήγηση είχε ως θέμα: «Οι στρατηγικές καί πολιτικές αντιπαραθέσεις του Ανδρέα Λόντου με τον Θ. Κολοκοτρώνη, τον Ι. Καποδίστρια καί τον Βασιλέα Όθωνα». Ομιλήτρια ήταν η αξιότιμη κ. Ευανθία Μπεντεβή –Σπυροπούλου.

Η δέκατη εισήγηση είχε ως θέμα: «Οι εμφύλιες διαμάχες κατά την Επανάσταση του 1821 καί η αποτύπωσή τους στα κείμενα των ιστοριογράφων καί απομνημονευματογράφων του Αγώνα». Το θέμα εισηγήθηκε η Αξιότιμη κ. Σοφία Καρύμπαλη –Κυριαζή, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «οι διενέξεις καί οι εμφύλιες συρράξεις της περιόδου 1823 – 1825, έπληξαν ανεπανόρθωτα την φιλοπατρία των αγωνιστών καί παραλίγο να οδηγήσουν στην οριστική καταστολή της Επαναστάσεως».

Η ενδεκάτη εισήγηση είχε ως θέμα: «Της ιδιοπροσωπίας του Γένους μας: Ναυμαχία της Σαλαμίνας καί Μάχη στα Δερβενάκια. Θεμιστοκλής καί Ευρυβιάδης – Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καί Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης». Η εισηγήτρια δρ. Όλγα Δάσιου, αναφέρθηκε στα κοινά στοιχεία των προσωπικοτήτων της Αρχαιότητος καί της Νεότερης Ιστορίας καθώς και στις διαφορές τους αναδεικνύοντας τα διαχρονικά προβλήματα της διχόνοιας, της εγωκεντρικές βλέψεις αλλά και τις ευεργεσίες της ομοψυχίας».

Κα­τά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου πα­ρέ­στη­σαν, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι: Λήδρας κ. Επιφάνιος καί Ρωγών κ. Φιλόθεος και οι εκπρόσωποι των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Αρχιμ. Νικόλαος Λιόλιος εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου, Πρωτοπρ. Χρήστος Μπάρδης και Πρωτοπρ. Γεώργιος Σχοινάς εκπρόσωποι του Σεβ. Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Αρχιμ. Σεραφείμ Γκόνος εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, Αρχιμ. Αθανάσιος Ντέτσικας, εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου καί Ωρωπού κ. Κυρίλλου ,   Αρχιμ. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου, Πρωτοπρ. Νεκτάριος Δημητριάδης εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Κλήμεντος και Αρχιμ. Παύλος Κίτσος εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου. Επίσης παρέστησαν ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι, ελλογιμώτατοι καθηγητές, κληρικοί φοιτητές και πλή­θος κό­σμου.

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης, Γραμματέας  της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής  Πολιτιστικής Ταυτότητος, ευχαρίστησε εκ προσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος καί Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Προέδρου της  Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος τόν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών καί πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τους εισηγητές του συνεδρίου, τους Ιεράρχες, τους εκπροσώπους των Εκκλησιαστικών καί Πολιτικών αρχών, που παραβρέθηκαν στις εργασίες του καθώς  επίσης καί το φιλίστορο ακροατήριο.

Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς  κ. Σεραφείμ για τη ραδιοφωνική μετάδοση του Συνεδρίου καί τον κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα, Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος για την προβολή  του.

Επίσης, ευχαρίστησε τά μέλη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος καί τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής. Αναφέρθηκε στην έκδοση των Πρακτικών του Ζ’ Επιστημονικού Διεθνούς Συνεδρίου. Ο τόμος διατίθεται κεντρικά από τις εκδόσεις ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ  καθώς και σε κάθε βιβλιοπωλείο.

Τέλος ανακοίνωσε τα θέματα του Θ’ καί του Ι’    Επιστημονικών Διεθνών Συνεδρίων, που έχουν ως εξής:

Α)  Θ’ Επιστημονικό Διεθνές Συνέδριο: «Τα οικονομικά του Αγώνος – Η επίτευξη καί η αναγνώριση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας» καί  χρόνος διεξαγωγής του, τό φθινόπωρο του 2020.

Β) Ι’ Επιστημονικό Διεθνές Συνέδριο: «Η επίδραση του 1821 στη Λογοτεχνία, την Ποίηση καί την Τέχνη» καί  χρόνος διεξαγωγής του, τό φθινόπωρο του 2021.

Οι εισηγήσεις του Συνεδρίου, βρίσκονται στο διαδικτυακό τόπο intv.gr.

Πρόσφατα Άρθρα

Ο Εσπερινός της Αγάπης στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Εσπερινός της Αγάπης στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

12 Απριλίου 2026

Το πρωί της Κυριακής 12 Απριλίου 2026, τελέστηκε στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο ο Εσπερινός της...

Read more
Η λαμπροφόρος νύχτα της Αναστάσεως στην Καρδίτσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η λαμπροφόρος νύχτα της Αναστάσεως στην Καρδίτσα

12 Απριλίου 2026

   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, το Μεγάλο Σάββατο 11 Απριλίου 2026 και ώρα 11:00 μ.μ., μέσα σε κλίμα βαθιάς...

Read more
Η Ακολουθία της Αναστάσεως στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ακολουθία της Αναστάσεως στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

12 Απριλίου 2026

Με λαμπρότητα και τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη, εορτάστηκε η μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Μετέωρα | Η Λαμπροφόρος Ανάσταση στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ
Εκκλησία της Ελλάδος

Μετέωρα | Η Λαμπροφόρος Ανάσταση στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ

12 Απριλίου 2026

Στο κατανυκτικό και επιβλητικό περιβάλλον των Μετέωρα, εκεί όπου η πίστη συναντά την ιστορία και το μεγαλείο της φύσης, η...

Read more
Η Ανάσταση του Κυρίου στη Ν. Ιωνία
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ανάσταση του Κυρίου στη Ν. Ιωνία

12 Απριλίου 2026

Με την δέουσα λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η Ζωηφόρος Ανάσταση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού...

Read more
Η Ανάσταση του Χριστού στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ανάσταση του Χριστού στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

12 Απριλίου 2026

    Μετά τα κοσμοσωτήρια γεγονότα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, η Πόλη της Θεσσαλονίκης, με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη...

Read more
Η Τελετή της Αναστάσεως στην Καλαμάτα
Χωρίς κατηγορία

Η Τελετή της Αναστάσεως στην Καλαμάτα

12 Απριλίου 2026

Με θρησκευτική κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε η Ακολουθία της Αναστάσεως και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας.  Στον...

Read more
Ανάσταση στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος

Ανάσταση στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως

12 Απριλίου 2026

Με λαμπρότητα και θριαμβευτικό χαρακτήρα εορτάστηκε η Ζωηφόρος Αναστάση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού σε όλες τις ενορίες της Μητροπόλεώς...

Read more
Ανάσταση στην Ιερά Μητρόπολη Σπάρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ανάσταση στην Ιερά Μητρόπολη Σπάρτης

12 Απριλίου 2026

H Εορτή των Εορτών και η Πανήγυρη των Πανηγύρεων, η Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, εορτάσθηκε με την πρέπουσα...

Read more
Ανάσταση στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ανάσταση στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας

12 Απριλίου 2026

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (11ης Απριλίου) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στην Ακολουθία της...

Read more
Ανάσταση στην Ιερά Μητρόπολη Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ανάσταση στην Ιερά Μητρόπολη Άρτης

12 Απριλίου 2026

Το Μέγα Σάββατο, 11 Απριλίου 2026, το βράδυ, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Άρτης, χοροστάτησε στον Όρθρο και...

Read more
Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια η Τελετή της Αγάπης στη Σπάρτη
Εκκλησία της Ελλάδος

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια η Τελετή της Αγάπης στη Σπάρτη

12 Απριλίου 2026

To πρωί της Κυριακής του Πάσχα, 12 Απριλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη, με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και σε χαρμόσυνο κλίμα, η...

Read more
Ἀνάσταση στὴν Ἱερὰ Μονὴ Μολυβδοσκεπάστου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἀνάσταση στὴν Ἱερὰ Μονὴ Μολυβδοσκεπάστου

12 Απριλίου 2026

Στὴν ἀκριτικὴ Ἱερά Μονή Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου ἐτελέσθη καὶ ἐφέτος, μὲ λαμπρότητα καὶ κατάνυξη, ἡ Ἀκολουθία τῆς Ἀναστάσεως τοῦ...

Read more
Παλλαϊκή λιτάνευση των Επιταφίων στην Ι.Μ. Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Παλλαϊκή λιτάνευση των Επιταφίων στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

12 Απριλίου 2026

Με την παρουσία χιλιάδων πιστών και σε κλίμα κατάνυξης εψάλησαν τα εγκώμια και λιτανεύθηκαν οι Επιτάφιοι στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος....

Read more
Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΘΡΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΘΡΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ

12 Απριλίου 2026

Τήν Μεγάλη Παρασκευή 10ης Ἀπριλίου 2026, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης νωρίς τό ἀπόγευμα χοροστάτησε καί προεξῆρχε τῆς λιτανεύσεως τοῦ Ἐπιταφίου στό Δημοτικό...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Τὸ Σάββατο τοῦ Λαζάρου: Ὅταν ὁ θάνατος νικιέται
Έγερσις του Λαζάρου

Τὸ Σάββατο τοῦ Λαζάρου: Ὅταν ὁ θάνατος νικιέται

4 Απριλίου 2026

τοῦ Ἀρχιμ. Βαρλαὰμ Μετεωρίτου Στὴν ἥσυχη κωμόπολη τῆς Βηθανίας, στὴν ἄκρη τοῦ ἱεροῦ δρόμου ποὺ ὁδηγεῖ στὴν Ἱερουσαλήμ, ἕνας θρῆνος...

Άγιος Λάζαρος, ο φίλος του Κυρίου

Άγιος Λάζαρος, ο φίλος του Κυρίου

4 Απριλίου 2026
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Κυριακή των Βαΐων – «Ιδού αναβαίνομεν…».

13 Απριλίου 2025

Το Ωσαννά. . . και ο Σταυρωμένος Βασιλιάς

13 Απριλίου 2025
Ο Φόβος των Αρχιερέων

Ο Φόβος των Αρχιερέων

13 Απριλίου 2025
Ἡ Κυριακὴ τῶν Βαΐων: Ὁ θρίαμβος πρὶν τὸ Πάθος

Ἡ Κυριακὴ τῶν Βαΐων: Ὁ θρίαμβος πρὶν τὸ Πάθος

13 Απριλίου 2025
Λάζαρος ο Τετραήμερος και φίλος του Χριστού

Λάζαρος ο Τετραήμερος και φίλος του Χριστού

11 Απριλίου 2025
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

«Προ έξι ημερών του Πάσχα»

27 Απριλίου 2024
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

(†) Μητροπολίτου Τρίκκης καὶ Σταγῶν Διονυσίου: Ὁμιλία εἰς τὰ Βάϊα

27 Απριλίου 2024
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

«Πώς μπορώ να κρατήσω σήμερα την ψυχική μου γαλήνη και ειρήνη»

27 Απριλίου 2024
“Του δικαίου Λαζάρου η αναβίωσις”

Σάββατο του Λαζάρου

26 Απριλίου 2024
“Του δικαίου Λαζάρου η αναβίωσις”

“Του δικαίου Λαζάρου η αναβίωσις”

26 Απριλίου 2024
«Εγώ ειμί η ανάστασης και η ζωή»

«Εγώ ειμί η ανάστασης και η ζωή»

26 Απριλίου 2024
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Κυριακή των Βαΐων – Το Δείπνον του Χριστού

9 Απριλίου 2023
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Η θριαμβευτική είσοδος του Κυρίου στην Ιερουσαλήμ

9 Απριλίου 2023
Η έγερσις του εν τάφω τετραημέρου, αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου

Η εκ νεκρών έγερσις του Αγίου Λαζάρου του τετραημέρου – σύμβολο της κοινής Αναστάσεως

8 Απριλίου 2023
Η έγερσις του εν τάφω τετραημέρου, αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου

Η έγερσις του εν τάφω τετραημέρου, αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου

7 Απριλίου 2023
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Ομιλία για την Κυριακή των Βαΐων από το Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό

16 Απριλίου 2022
«Τον Λόγον δεξώμεθα ψυχής ταπεινότητι και γνώμης ορθότητι»

Κυριακή των Βαϊων Ευαγγέλιον

12 Απριλίου 2020
«Προ εξ ημερών του Πάσχα»

Ένας αλλιώτικος παράδοξος βασιλιάς…

23 Απριλίου 2019
«Τον Λόγον δεξώμεθα ψυχής ταπεινότητι και γνώμης ορθότητι»

«Τον Λόγον δεξώμεθα ψυχής ταπεινότητι και γνώμης ορθότητι»

20 Απριλίου 2019
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Ομιλία εις την Κυριακήν των Βαΐων – Αγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς

20 Απριλίου 2019
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

«Ὡσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου»

20 Απριλίου 2019

«Εσύ που ανήκεις;»

20 Απριλίου 2019
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Κήρυγμα εις την Κυριακήν των Βαΐων

20 Απριλίου 2019
«Προ εξ ημερών του Πάσχα»

«Προ εξ ημερών του Πάσχα»

31 Μαρτίου 2018
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

“‘Ιδες, αγαπητέ, της εορτής το μυστήριον;”

8 Απριλίου 2017
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Κυριακή των Βαΐων: Ο χαρμόσυνος χαρακτήρας της γιορτής και οι υποχρεώσεις των Χριστιανών.

16 Νοεμβρίου 2023
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Επί τη Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

8 Απριλίου 2017
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

«Η ψυχολογία των μεταπτώσεων»

8 Απριλίου 2017
Next Post
Θυρανοίξια Παρεκκλησίου των Αγίων Πηνελόπης και Νικολάου στη Μύκονο

Θυρανοίξια Παρεκκλησίου των Αγίων Πηνελόπης και Νικολάου στη Μύκονο

Η εορτή των Αγίων Αρτεμίου και Γερασίμου στη Μύκονο

Η εορτή των Αγίων Αρτεμίου και Γερασίμου στη Μύκονο

Μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού – «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019»

Μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού - «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019»

Η εορτή του Αγίου Αρτεμίου στην Τρίπολη

Η εορτή του Αγίου Αρτεμίου στην Τρίπολη

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας η Επέτειος Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας η Επέτειος Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist