Με αισθήματα συγκινήσεως επί της ακριβούς ημερομηνιακής συμπλήρωσεως ενός (1) έτους από την εις Κύριον εκδημίας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τανάγρας κυρού Πολυκάρπου {Χρυσικού} τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αναλήψεως του Χριστού στα Σκούρτα Δερβενοχωρίων της οποίας ήτο ο Κτήτωρ και Ηγούμενος της ο αείμνηστος και μεταστάς εις τας ουρανίους σκηνάς και πλέον ήδη λειτουργός του επουράνιου θυσιαστηρίου προσφέροντας την αναίμακτο θυσία.
 
Της ευχαριστιακής μυσταγωγίας της οποίας προηγήθηκε η ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία του Τρισαρχιερατικού Συλλείτουργου προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Μαδάβων κ. Αριστοβούλου εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενήσιου κ. Γεωργίου και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου.
 
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος ο οποίος και τυγχάνει πνευματικό τέκνο του μακαριστού επισκόπου όπως και αναφέρθηκε εκ της ευαγγελικής παραβολής του Σπορέως σε μία πτυχή η οποία απορεει απο την παραβολή τονίζοντας ότι ο σπόρος είναι ο λόγος του θεού και το χωράφι είναι ο ναός του θεού και μέσα σε αυτό τον ναό υπάρχουν πολλά χωράφια τα οποία είναι οι ψυχές των όπου βρίσκονται εκεί στον ναό και καλούμαστε να σκεφτούμε τα περι του ευαυτού μας οι περισότεροι εξ’ υμών έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε καλοί τίμιοι σωστοί και δίκαιοι όμως εδώ έρχεται ο Χριστός και να πεί στον καθένα από εμάς να προσέξουμε και ακούσουμε τον λόγο του θεού.
 
Η Εκκλησία προσπαθεί να μας αφυπνήσει να δημιουργήσει τέτοιες προϋποθέσεις ώστε κάθε φορά που ακούμε τον λόγο του θεού να σκεφτόμαστε ότι είμαστε μαθητές στο μεγάλο σχολείο της Εκκλησίας μας ώστε ωφεληθούμε από τον λόγο του θεού και να τον κάνουμε πράξη και όχι να προτρέπουμε τους άλλους να κάνουν πράξη αυτά που ακούμε και λέμε.
 
Τελειώνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να ακούμε τον λόγο του θεού συνεχώς και να σκεφτόμαστε πως ο λόγος του θεού δεν είναι για τους άλλους αλλά για εμάς και πως εμείς οφείλουμε αυτόν τον λόγο να τον θέσουμε μέσα μας να τον επεξεργαστούμε και όσο περισότερο σε σχέση με τον εαυτό μας και στην συνέχεια αυτά που ακούσαμε να κάνουμε πράξη εμείς και εάν εμείς κατορθώσουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι τότε θα βοηθήσουμε και τους συναθρώπους μας και την κοινωνία μας να γίνει καλύτερη.
 
Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος εκ μερους του αναφέρθηκε στους πιστούς ότι η σημερινή Θεία Λειτουργία την οποία τελέσαμε το μνημόσυνο του Γέροντος Πολυκάρπου στο σεπτό του πρόσωπο την πορεία την αγάπη του διακονία την προσφορά του στην αγιά μας εκκλησία κα στο τόπο τούτο.
 
Εκφράζοντας τον σεβασμό την αγάπη και ταπεινή μας προσευχή ευγνωμοσύνη της τοπικής μας εκκλησίας για την προσφορά του την θεμελίωση του Ησυχαστηρίου το οποίο εθεμελίωσε αγωνίστηκε αφήνοντας στα πνευματικά του παιδιά μία παρακαταθήκη αλλά γνήσια με υπακοή στην Εκκλησία και τον Χριστό.
 
Τιμούμε τον μακαριστό γέροντα και προσευχόμαστε στον Κύριο και Θεό και νικητή του θανάτου να αναπαύσει την εκλκτή του ψυχή στον χώρο της αγάπης του και να δωρήσει σε όλους μας την ευχή του ενίσχυση και παρηγοριά και προπάντων η βίωση του μυστηρίου του θανάτου να είναι για όλους μας μία αφύπνηση και με τις πρεσβείες των αγίων και του γέροντος Πολυκάρπου να δίνει την δυνατότητα στον καθένα απο εμάς να βρεί τον δρόμο αυτή την δυνατότητα να μπορέσει να αλλάξει πλεύση και να έρθει κοντά στον θεό.
 
Να ζούμε με την αφύπνηση να μας θυμίζει ότι υπάρχει η ζωή αυτή ο θεός μας έφερε να ζήσουμε για να δημιουργήσουμε για να πορευθούμε το θέλημα του για να συμπράτουμε σε ένα πλαίσιο ζωής όμορφο θα διαθέτει από τις αρχές και τα ιδανικά που απορέουν απο την ευαγγελική αλήθεια αλλά παράληλα να προετοιμάζουμε το μέλλον μας στην δική του ζωή την αιώνια στην δική του αγάπη στην δική του ατμόσφαιρα.
 
Στην συνέχεια ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Αριστόβουλο για την λαμπρή παρουσία η οποία μας συγκίνησε και οφείλουμε να μεταφέρετε τον σεβασμό και την αγάπη μας στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο ακολούθως ευχαρίστησε και τον Σεβασμιώτατο Καρπενησίου για την παρουσία αλλά και για τον θεολογικό λόγο που ανέπτυξε στους πιστούς.
 
Ο Σεβασμιώτατος Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος πρόσθεσε στον λόγο του και για τον αποτεφρώτηρα της καύσης των νεκρών ο οποίος άνοιξε στην Ριτσώνα τονίζοντας ότι η εκκλησία του Χριστού κηρύτει την ελευθερία με την οποία ο Χριστός με τον θάνατο του μας ελευθέρωσε και ασφαλώς ανάφερε για τους αθέους και αλλόθρησκους και όσους επιθυμούν την καύση τονίζοντας ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος ότι για τα μέλη της Εκκλησίας του Χριστού η πίστις η διδασκαλία και η παράδοση της δεν συμφωνεί.
 
Τονίζοντας ότι το σώμα μας είναι του κατοικούντος εν ημών Αγίου Πνεύματος και για αυτό το τιμά και το σέβεται σε ένα χώρο σεβαστό και με ιερότητα που το περιβάλει.
 
Η Αγία ημών Εκκλησία μας διδάσκει ότι προσδοκά την ανάσταση των νεκρών και για αυτό πάντα σέβεται τα νεκρά σώματα αλλά και τα λείψανα όλων των χριστιανών και όλων των ανθρώπων.
 
Απο τα αρχαία χρόνια τα έπη τα ομηρικά να θυμηθούμε της Αντιγόνης την αγωνία ωστε να θάψει τον αδελφό της τον οποίον είχε καταδικάσει ο Βασιλιάς Κρέωντας είναι παγκόσμια ημών η ανάγκη να προσφέρουμε τις επιθανάτιες τιμές στα αγαπημενα μας πρόσωπα αλλά και αυτός ο Κύριος μας απέθανε εκ του σταυρού και ετάφει αλλά ανέστη τριήμερος πιστεύοντας σε αυτές τις αρχές και αναμένοντας την ανάσταση των σωμάτων ημων στην Δευτέρα Παρουσία λέει ότι ο μόνος τρόπος καταλύσεως είναι η ταφή.
 
Ο Σεβασμιώτατος ενημερώνοντας και με παράκληση προς τους πιστούς να μην επηρεάζονται απο τα καινοφανή αυτά πλαίσια τα οποία δεν συνάδουν στην ζωή της ημών Εκκλησίας.
 
 
Εν συνεχεία μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του, παρουσία πλήθους πιστών, ιερέων και πνευματικών του τέκνων, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν την μνήμη του, προερχόμενοι απο την Φθιώτιδα την Θεσσαλονίκη από την επαρχία της Βοιωτίας την Αθήνα και ιδιαίτερως από την Χαλκίδα στην οποία διατέλών εις αυτήν Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος επί πολλά συναπτά έτη με καρποφόρο ποιμαντικό έργο.
 
Παρέστησαν ο Διοικητής της 114 Πτέρυγος Μάχης Τανάγρας Σμήναρχος (Ι) κ. Ιωάννης Κυρίου και ο Διοικητής της Αεροπορικής Υποστηριξης Υποπτέραρχος( Ι )κ. Αθανάσιος Σαββόπουλος.
 
Να αναφέρουμε ότι στο αναλόγιο έψαλε Χορός Ιεροψαλτών και Μοναζουσών της Ιεράς Μονής με Χοράρχη τον Πρωτοψάλτη κ. Χαραλάμπο Καρακατσάνη ο οποίος διακονεί το αναλόγιο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας και τον Πρωτοψάλτη Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου κ. Γεώργιου Στέρπη.
 
 
Ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Επισκόπου από τον Μητροπολίτη Θηβων κ. Γεώργιο καθώς και μοναστηριακό κέρασμα σε όλους τους πιστούς στο αρχονταρίκι της ιεράς μονής μερίμνη της Καθηγουμένης Παρασκευής Μοναχής και της συνοδείας της επίσης οι πιστοί είχαν την χαρά και ευλογία ώστε να ακούσουν ένα οπτικοακουστικό απόσπασμα απο τον μακαριστό Επίσκοπο ο οποίος ψέλνει μελωδικά και κατανυκτικά το Δοξάστικο των Αγίων Πατέρων.
 
Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Εορτή Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ι.Μ. Χαλκίδος

Με την συμμετοχή των πιστών και την τήρηση των υγειονομικών διατάξεων  εορτάσθηκε η Εορτή της Καταθέσεως της Εσθήτος της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας  Θεοτόκου...

Στην Ιστορική και Μαρτυρική πόλη της Υπάτης περιόδευσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ. Την Ιστορική και Μαρτυρική πόλη της Υπάτης, την Ιερά Καθέδρα της πάλαι ποτέ Επισκοπής Νέων Πατρών, της οποίας πρώτος Επίσκοπος...

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο στηρίζει το έργο της Αρχιεπισκοπής

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου και οι Αντιπρόεδροι Νίκος Γρέντζελος και Ηλίας Μάνδρος επισκέφθηκαν σήμερα...

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Αρχιεπισκοπής και υπ. Υποδομών

Ρεπορτάζ, Μάκης Αδαμόπουλος, Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπεγράφη σήμερα το πρωί στην Αρχιεπισκοπή...

Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην Μητρόπολη Κορίνθου

Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε κι εφέτος η πανήγυρις της μνήμης των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, των καταγόμενων από την Ρώμη, στην Ι. Μητρόπολη...

Δύο περιστατικὰ σὲ κοιμητήρια

Ἀρχιμ. Δανιήλ Ἀεράκη Δύο περιστατικὰ εἶναι ἡ ἀφορμὴ τῶν ὅσων θὰ σημειώσουμε. Καὶ τὰ δύο συνέβησαν σὲ χῶρο κοιμητηρίου. Τὸ πρῶτο: Βρισκόμουν σ'ἕνα κοιμητήριο, ἀναμένοντας...

Η εορτή των Αγ. Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στην Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, παραμονή της εορτής των αγίων και ενδόξων αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, χοροστάτησε...

6 χρόνια από την εις Επίσκοπον χειροτονία

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε την Θεία Λειττουργία στον Ιερό...

Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς {2 Ιουλίου}

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Η ρωσική Ορθοδοξία έχει να παρουσιάσει ένα μεγάλο νέφος αγίων, το οποίο κοσμεί το αγιολογικό στερέωμα της Εκκλησίας...

Ο Γέρων Χριστόδουλος Οσιοσυμεωνίτης για τον Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης

ΓΕΡΩΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ, ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ 24 Ἰουνίου 2020 Πλήρης πνευματικῆς εὐφροσύνης ἀπὸ βάθους ψυχῆς δοξολογῶ τὸν Ἅγιο τῶν ἁγίων Παντοκράτορα Τριαδικὸ...

Ο εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στην Ι.Μ. Χαλκίδος

Το απόγευμα της Τρίτης 30 Ιουνίου 2020, Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Εσπερινό του πανηγυρίζοντος Ι. Ναού Αγ. Αναργύρων Λουτρών Αιδηψού,...

Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ. Εορτάστηκε και εφέτος η εορτή των Αγίων Αναργύρων σε πολλά σημεία της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών,...

Χειροτονία Διακόνου στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό των Αγ. Αναργύρων Ν. Ιωνίας

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η σεπτή μνήμη των Αγίων ενδόξων θαυματουργών και ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό στη Νέα Ιωνία. Ανήμερα...

Λαμπρή πανήγυρη Ι. Μονής Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου

Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα που αρμόζει στην μεγάλη αυτή εορτή, αλλά και την ησυχαστική μοναστική τάξη, τελέστηκε η Πανήγυρη της παλαιφάτου και ιστορικής...

Βίος καί πολιτεία τοῦ ἐν ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Καλλινίκου Μητροπολίτου Ἐδέσσης, Πέλλης καί Ἀλμωπίας

ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου Τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο τήν 23η Ἰουνίου 2020 μέ ἀπόφασή του κατέταξε τόν Μητροπολίτη Ἐδέσσης, Πέλλης καί Ἀλμωπίας...