Την κορυφαία Θεομητορική εορτή του εκκλησιαστικού έτους, την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της μεταστάσεώς Της εις τους Ουρανούς τίμησε με κάθε επισημότητα, μεγαλοπρέπεια και με την ανάλογη λαμπρότητα, για άλλη μια φορά φέτος, ο πιστός λαός μας, στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Ελεούσας Παναγίας του Κύκκου.

Με πιστή τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, εκατοντάδες πιστοί έσυραν τα βήματά τους στις αυλές της Κυρίας Θεοτόκου του Κύκκου προκειμένου να ανάψουν ένα κεράκι μπρος στην Ιερή Εικόνα Της και να προσευχηθούν στην χάρη Της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ιδιαίτερη η αγάπη και ξεχωριστός ο σεβασμός, με τον οποίο το σύνολο των πιστών της Κύπρου περιβάλλει την σεβασμία του Κύκκου Μονή και όλως ιδιαιτέρως την θαυματουργό Εικόνα Της, έργο των χειρών του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά.

Οι λαμπρές λατρευτικές εκδηλώσεις άρχισαν το απόγευμα της Παρασκευής, παραμονή του Δεκαπενταυγούστου, με την τέλεση της πανηγυρικής Εσπερινής Ακολουθίας χοροστατούντος του Καθηγουμένου της σεβασμίου Μονής και σεπτού Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, πλαισιούμενου από πατέρες της Μονής και κληρικούς της Μητροπόλεως.

Τους αριστουργηματικούς και εξαίσιους ύμνους της μεγάλης εορτής με το βαθύ τους περιεχόμενο απέδωσαν μεγαλόπρεπα και μελωδικότατα οι ιεροψάλτες του βυζαντινού χορού της Ιεράς Μονής.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική θεία Λειτουργία, κατά την οποία συλλειτούργησαν οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος και Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενοι από πατέρες της Μονής, ιερείς και διακόνους των δύο μητροπόλεων.

Στο κήρυγμά του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος αφού ευχαρίστησε τον Γέροντά του Μητροπολίτη Κύκκου για την πρόσκληση, την οποία χαρακτήρισε «πραγματική ευλογία», υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και επικαλέστηκε τη Μεγαλόχαρη να χαρίζει υγεία, δύναμη κι ελπίδα στους πιστούς και ιδιαιτέρως στο «μέχρι σήμερα εξολοκλήρου δεινώς δοκιμαζόμενο και διασκορπισμένο Ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας».

«Καλούμαστε να ζήσουμε τη νίκη της ζωής πάνω στο θάνατο. Και σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ για να γιορτάσουμε αυτό το γεγονός της νίκης, να προχωρήσουμε με την Θεοτόκο ως άνθρωποι στην εμπειρία της Ζωής, στην νίκη που κατάφερε για μας ο θεάνθρωπος Ιησούς. Να επιβεβαιώσουμε την επαλήθευση αυτής της νίκης που κατάφερε ένας καθόλα άνθρωπος, ο οποίος δέχτηκε να ενωθεί με τον Θεό φιλοξενώντας τον μέσα της, μια γυναίκα, η οποία έγινε μητέρα του Θεού, μητέρα του μεγάλου δώρου της Ζωής», τόνισε.

«Όλη της η διαδρομή επιβεβαιώνει την σταθερότητά της στην επιλογή της να είναι συνδεδεμένη με την Ζωή, την πραγματική ζωή. Έδωσε τον εαυτό της ως πύλη μέσα από την οποία πέρασε η χαρά και η ελπίδα στον κόσμο. Εάν ο Θεός τόσο αγάπησε τον κόσμο ώστε έστειλε τον υιό του τον μονογενή να θυσιαστεί γι’ αυτόν, η Παναγία μητέρα Του, τόσο πολύ και μέσα από τον υιό της τον μονογενή αγάπησε τον κόσμο, ώστε με την κοίμησή της φρόντισε να μην εγκαταλείψει τον κόσμο αλλά να προστατεύει και να περιφρουρεί ως μάνα ολόκληρο τον κόσμο».

«Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ», πρόσθεσε, «όπως ποτέ άλλοτε οι θείοι και ιεροί Απόστολοι “θεαρχείω νεύματι”, για να παρακαλέσουμε την Ελεούσα και να κτυπήσουμε τη θύρα του ελέους της μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας, σχετικοποίησης, τραγικότητας, τρομοκρατίας, θανατηφόρων λοιμώξεων, απελπισίας και αποστεθεροποίησης, ανθρώπινης εκμετάλευσης και στερήσεων, σύγχυσης, προβλημάτων και καταστροφών».

Ο Πανιερώτατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην ευλάβεια των Κερυνειωτών προς την Θεοτόκο, η οποία, όπως είπε, «αποτυπώνεται εύγλωττα από τον μεγάλο αριθμό ιερών χώρων της αρχιερατικής μας περιφέρειας, οι οποίοι είναι αφιερωμένοι στην χάρη της. Οι 35 αυτές ιερές Μονές, ιεροί Ναοί, εξωκκλήσια, παρεκκλήσια και προσκυνήματα φανερώνουν με αλάνθαστη ακρίβεια τη σύνδεση που διατηρούσαν οι πρόγονοί μας με την Παναγία κατά τη διάρκεια χρονικών περιόδων του πρόσφατου και μακρινού παρελθόντος μας και την τακτική επίκληση της μεσιτείας της προς τον Κύριο».

«Είναι ακριβώς αυτή τη σύνδεση που πρέπει να επανακαλλιεργήσουμε», επεσήμανε, «προκειμένου να γίνουμε δεκτικοί στην καθοδήγησή της, να επιστρέψουμε στο παράδειγμά της να φωτίσει τις δράσεις μας, να γεμίσει τις πράξεις μας και τις ζωές μας με αγάπη, ταπείνωση, κατανόηση και συγχώρεση, να μας ενδυναμώνει στον αγώνα μας για επιστροφή στην αγαπημένη μας γη και στους ιερούς μας χώρους, για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων Κυπρίων, για διασφάλιση ειρήνης, νομιμότητας, δικαιοσύνης και αρμονικής συνύπαρξης στο νησί μας».

Ο Κυρηνείας Χρυσόστομος κατέκλεισε τον λόγο του, υπογραμμίζοντας ότι η Παναγία «ως μάνα είναι γεμάτη αγάπη και αυτή της η αγάπη δεν περιορίζεται μόνο στα δικά της παιδιά αλλά αγκαλιάζει με αγάπη τα παιδιά όλου του κόσμου. Η αγκαλιά της μας διαβεβαιώνει ότι είμαστε όλοι ενωμένοι στην αγάπη της. Πάντοτε είναι μαζί μας και, ας έχουμε βεβαία την πίστη, την επίγνωση, ότι δεν μας εγκαταλείπει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όρθρος και η θεία Λειτουργία από την Ιερά Μονή Κύκκου μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση του ΡΙΚ σε ολόκληρη την Κύπρο και μέσω του δορυφορικού προγράμματος της κρατικής τηλεόρασης σε όλο τον κόσμο.

Μετά το πέρας της λατρευτικής συνάξεως, εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης ζήτησαν από τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο να σχολιάσει τηνσημερινή ημέρα.

«Είναι γνωστό ότι ο ευσεβής λαός μας, όλως ιδιαιτέρως σέβεται και τιμά την Παναγία μας, την μητέρα του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού», τόνισε. «Γι’ αυτό και σε κάθε θεομητορική γιορτή, δηλαδή σε κάθε γιορτή που είναι αφιερωμένη στην Παναγία μας και ιδιαίτερα τη γιορτή του Δεκαπενταυγούστου, το Πάσχα της Παναγίας, όπως αποκαλείται, γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο λαός μας κατά χιλιάδες κατακλύζει τους ναούς και τα μοναστήρια μας για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την Παναγία μας. Έτσι και εδώ, στο μοναστήρι του Κύκκου, συνέρρευσε σήμερα ο λαός μας, έσυραν τα βήματά τους ίσαμε εδώ στον ηλιοστάλακτο αυτό θρόνο της Παναγίας μας, της Ελεούσας του Κύκκου, για να κάμψει ευλαβικά το γόνυ της ψυχής του μπροστά στην σεβάσμια Εικόνα Της και να καταθέσει μπροστά στην πανάμωμη μορφή Της, τις αγωνίες, τους καημούς και τις ελπίδες του και να εκμυστηρευτεί τις μύχιες σκέψεις του. Ήλθε, ακόμη, ο λαός μας εδώ σήμερα, για να παρακαλέσει την Παναγία μας να γίνει και πάλι η Υπέρμαχος στρατηγός του γένους μας, του έθνους μας και να μας σκέπει και να μας φρουρεί από τους επιβούλους εχθρούς μας που σήμερα επιβουλεύονται την πατρίδα μας και στην στεριά και στην θάλασσα».

Κάλεσε, επίσης, τον λαό μας «να μετανοήσει ειλικρινά, να μετανοήσουμε όλοι μας, διότι αμαρτήσαμε. Και πρέπει να μετανοήσουμε για να εισηκουστούν οι δεήσεις, οι παρακλήσεις και οι προσευχές μας και να φανεί ίλεως ο Θεός και να συντομεύσει και τον χρόνο της δοκιμασίας μας και να μας προστατεύει και από άλλους κινδύνους, ορατούς και αοράτους».

Κλείνοντας ο Πανιερώτατος, αφού αναφέρθηκε στο παράδειγμα της πόλεως της Νινευή ζήτησε η μετάνοια μας να είναι ειλικρινής και «να επανέλθουμε στον Θεό, να τον βάλουμε κέντρο της ζωής μας. Να πυκνώσουμε την παρουσία μας στην Εκκλησία, στις θείες Λειτουργίες, στην θεία Κοινωνία, γιατί μόνο έτσι, πιστεύω, ότι θα σωθούμε από τις δύσκολες περιστάσεις και τους κινδύνους που μας κυκλώνουν σήμερα».

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ὁ Ἐπίσκοπος, ὡς διάδοχος καὶ εἰκόνα τοῦ Χριστοῦ, πρέπει νὰ ζῆ ὡς μάρτυς καὶ ὁμολογητής!

Ὁ Ἐπίσκοπος, ὡς διάδοχος καὶ εἰκόνα τοῦ Χριστοῦ, πρέπει νὰ ζῆ ὡς μάρτυς καὶ ὁμολογητής, καὶ νὰ εἶναι γιὰ τοὺς πιστοὺς κανὼν πίστεως, δηλαδὴ...

Αυγουστίνος Καντιώτης: Πρέπει οι Χριστιανοί να είναι αγωνιστές με όπλα τις φωνές

Για την ανάγκη μη αδιαφορίας στα εκκλησιαστικά θέματα  είχε τοποθετηθεί ο μακαριστός μητροπολίτης Φλώρινας Αυγουστίνος Καντιώτης. Σύμφωνα με τον μακαριστό, ως «στρατιῶται Χριστοῦ, ὡς πιστά τέκνα...

Θέλετε να σωθείτε;

Ως γνωστόν, οι άνθρωποι της εποχής μας, ευρίσκονται χωρισμένοι σε δυο στρατόπεδα. Εις το πρώτο στρατόπεδο ευρίσκονται οι συνειδητοί Χριστιανοί, οι οποίοι ζουν ζωήν Χριστιανικήν....

Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Καστοριά

Το διήμερο 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Το...

Καστορίας Σεραφείμ: Η Καστοριά σβήνει…

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας Και πάλι ο λόγος μου αφορά την Καστοριά. Και πάλι η αγωνία μου σχετίζεται με...

Τα ονομαστήρια του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών Αγαπίου

Την Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020, στην ανδρώα Κοινοβιακή Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, τελέστηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία επί τη μνήμη του Άγιου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος...

Αγιασμός από το Μητροπολίτη Μεσσηνίας στον Παιδικό Σταθμό της Μητροπόλεως

Αγιασμό τέλεσε σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, στον «Παπαδοπού­λειο» Παιδικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, με την ευκαιρία...

Η εν Θεσσαλιώτιδι Εκκλησία εόρτασε την Σύναξη των οκτώ Αγίων της

Εν μέσω της τραγικής καταστάσεως που επικρατεί στην Μητροπολιτική Περιφέρεια λόγω της σφοδρής βροχοπτώσεως, η τοπική μας Εκκλησία εόρτασε την Σύναξη των οκτώ Αγίων...

Tα Εγκαίνια του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου στα Αηδόνια Κορινθίας

Με κατάνυξη και ιεροπρέπεια, όπως αρμόζει σε μια τελετή εγκαινίων Ι. Ναού, τελέστηκαν το Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020, τα Εγκαίνια του Ι. Ναού Αγίου...

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: Ας υπερασπιστούμε, την ειρήνη σε κάθε πτυχή της ζωής μας

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως ημέρα αφιερωμένη στην ενίσχυση των ιδανικών της ειρήνης και στην προσπάθεια εξάλειψης των...

Τουλάχιστον οχτώ κρούσματα κορονοϊού σε μονή του Αγίου Όρους

Τουλάχιστον οχτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες σε μία μόνο μονή (Αγίου Παύλου) του Αγίου Όρους, που τέθηκε ήδη σε καραντίνα. Ένας μοναχός,...

Ο Σατανισμός νομιμοποιείται στη Σουηδία

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ  Εν Πειραιεί τη 21η Σεπτεμβρίου 2020 Ο ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ Είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι να φέρνουμε στο φως της...

Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σπάρτη Ευσταθίου

Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των τέκνων αυτών, Αγαπίου και Θεοπίστου, τίμησε  την  Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020, η Εκκλησία μας. Παράλληλα ο...

Φορώντας μάσκα χειροτονήθηκε Διάκονος

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ. Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στην Ενορία...

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κοντά στους πληγέντες από τις σφοδρές βροχοπτώσεις

Από την Παρασκευή το βράδυ, ο Νομός Καρδίτσας και η Επαρχία Φαρσάλων βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού η σφοδρή βροχόπτωση δημιούργησε τεράστια προβλήματα...