Η Μεγαλόχαρη παραχώρησε, ο Ιερός Κλήρος συνέπραξε, οι Αρχές σεβάστηκαν, ο λαός συνηγόρησε, ώστε ο πάνδημος εορτασμός της πολιούχου του Αιγίου, Παναγίας Τρυπητής, να εξελιχθεί φέτος σε πρότυπο γεγονός αρμονικής συνεργασίας Εκκλησίας, Πολιτείας και λαού, διαλύοντας τα νέφη από τον ζόφο της πανδημίας, αναθερμαίνοντας στις καρδιές μας την ελπίδα και στέλνοντας παντού το δίδαγμα: «η ισχύς εν τη ενώσει».

Δήλωση και ευχή συνάμα αποτελούν οι λόγοι του σεπτού Ποιμενάρχη μας κ. Ιερωνύμου: «Η Ελλάδα είναι ενωμένη. Και πιο πολύ με τον Ιησού Χριστό. Η Ιστορία μας διδάσκει πως συσπειρωμένοι όλοι πετυχαίνουμε σπουδαία πράγματα. Σήμερα είναι ορατή η ενότητα Εκκλησίας, Πολιτείας, λαού. Όταν υπάρχει ευλογία Θεού και ενότητα όλα μπορούν να συμβούν».

Έτσι πραγματοποιήθηκε ένας επιτυχημένος συνδυασμός κατανυκτικής τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών, αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων, τιμητικής παρουσίας των Αρχών της Πολιτείας, απρόσκοπτης λιτάνευσης της Ιερής Εικόνας και αθρόας συμμετοχής των πιστών -τηρουμένων των αποστάσεων- πράγματα, που πέρυσι αποτέλεσαν οδυνηρή εμπειρία με την πρωτοφανή στα χρονικά απόφαση επιβολής προστίμου στον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο για την αυτονόητη και παραδοσιακά αδιάλειπτη περιφορά της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας.

Αποδείχτηκε λοιπόν περίτρανα ότι η βαθιά πίστη και ο πηγαίος σεβασμός του λαού μας προς τη Θεομήτορα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, είναι αρετές βαθιά ριζωμένες στις ψυχές των Ορθοδόξων Ελλήνων και οι όποιες δοκιμασίες αντί να τις ξεριζώσουν, τις ισχυροποιούν.

Συμπλήρωσε ακόμη πως στο διάβα των αιώνων η Παναγία πάντα προστάτευε την Αιγιάλεια από πολέμους, θεομηνίες, πανδημίες, λοιμούς και λιμούς, σκεπάζοντάς την με τη χάρη της.

Έτσι στο όμορφο Αίγιο με τρόπο αξιοθαύμαστο τιμήθηκε η «κυρά η Τρυπητή» με επίκεντρο τον περικαλλή Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης, έργο του διάσημου Βαυαρού Αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, όπου προσωρινά φιλοξενείται η θαυματουργή Εικόνα, λόγω έργων ανακαίνισης του Ιερού της Προσκυνήματος, στον μικρό λόφο πάνω από το λιμάνι του Αιγίου.

Πράγματι με κάθε εκκλησιαστική ευπρέπεια τελέστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις, με την καθολική συμμετοχή χιλιάδων πιστών, που περίμεναν υπομονετικά στις ουρές από την παραμονή, για να προσκυνήσουν ευλαβικά, να συμμετάσχουν -όσο επιτρεπόταν- στις Ιερές Ακολουθίες και να ανάψουν, αφήνοντας στον Ι. Ναό για ευλογία σύμφωνα με το έθιμο την αναστάσιμη λαμπάδα τους. Πλήθη λαού κατέκλυσαν τον περίβολο της Εκκλησίας και τους γύρω δρόμους αυτή την πανευφρόσυνη, ανοιξιάτικη  κι ευλογημένη ημέρα, την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021.

Ο εορτασμός ξεκίνησε από το απόγευμα της  Πέμπτης 6 Μαΐου, που τελέστηκε ο Μέγας, Πανηγυρικός, Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, συγχοροστατούντων δε του επιχωρίου Ποιμενάρχου κ. Ιερωνύμου και του προκατόχου του, Σεβασμιωτάτου κ. Αμβροσίου με τη συμμετοχή Κληρικών και τριών Καθηγουμένων Ι. Μονών της Ιεράς  Μητροπόλεως. Το κήρυγμα έκανε ο   Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, Πανοσ. Αρχιμ. π. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε Όρθρος και Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αγίου Κοζάνης κ. Παύλου, συνιερουργούντων δε του Μητροπολίτου μας κ. Ιερωνύμου και του Σεβασμιωτάτου πρώην Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου.

Ο Ποιμενάρχης μας προ της απολύσεως, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την τιμητική παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στη χαρά της πόλης μας και ιδιαιτέρως τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ως εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως, τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Αιγίου, Δημήτριο Καλογερόπουλο και τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κατόπιν ευχαρίστησε δημόσια τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, που ήλθε να γιορτάσει μαζί μας, να χαρεί και να πρωτοστατήσει σε αυτή τη λαμπρή ημέρα της Ορθοδοξίας και τον σεπτό Γέροντα, Σεβασμιώτατο κ. Αμβρόσιο.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος με ενδελεχή αναφορά στο Ιερό Πρόσωπο της Παναγίας μας, συνιστώντας σε όλους μεγαλύτερη πίστη στον Θεό, ώστε να αποτρέψουμε τη συμφορά της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ευχόμενος η Μεγαλόχαρη να πρεσβεύει για όλους, δήλωσε: «Ο Θεός περιμένει το ανθρώπινο είδος να ακολουθήσει τον λόγο Του και να τον παρακαλέσει για να σταματήσουν τα δεινά. Περιμένει να Του το ζητήσουμε αβίαστα κι ελεύθερα. Και Εκείνος θα γίνει Φως, θα γίνει ίλεως».

Ακολούθησε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, παιανιζούσης και της Φιλαρμονικής, ενώ Κλήρος και Αρχές ακολουθούσαν διακριτικά την περιφορά, προσδοκώντας η Μητέρα Παναγία να σώσει την πόλη μας, την Ελλάδα μας και τον κόσμο από τα δεινά της λοιμικής πανδημίας.

Με την επιστροφή της ιερής πομπής στον περίβολο του Ι. Ναού, τον Πανηγυρικό εκφώνησε  από την εξέδρα ο Άγιος Κοζάνης με πνευματικές παραινέσεις και στοχευμένες αναφορές στη Μακεδονία μας -με το σύνθημα: «Μην την ξεχνάτε»- αλλά και στη Θράκη μας, όπου διακυβεύονται σοβαρά εθνικά συμφέροντα.

Ευχαρίστησε δε θερμότατα τον σεπτό μας Ποιμενάρχη, λέγοντας: «Άγιε Καλαβρύτων, σας ευχαριστούμε από καρδιάς, διότι μας δώσατε την ευκαιρία να κατέβουμε από τη Μακεδονία μας, διότι μας καλέσατε να έρθουμε να συμπροσευχηθούμε με αυτό τον λαό τον «Παναγιοσκέπαστο», όπως είπατε και χθες βράδυ και σήμερα. Ναι… Παναγία η Μεγαλοσπηλαιώτισσα, Παναγία, η Τρυπητή, Παναγία η Πλατανιώτισσα, Παναγία του Μοναστηρίου (Βεργουβίτσας),  Αγία Λαύρα -γιατί κι εκείνη τον Ευαγγελισμό έχει- Παναγία Φανερωμένη και τα Εισόδια της Θεοτόκου… Προσευχήσου λοιπόν, λαέ, να μας σκεπάζει.  Χρόνια πολλά κι ευλογημένα! Χριστός Ανέστη και η Ελλάς να αναστηθεί πνευματικά».

Στη σύντομη αποφώνησή του ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε η Παναγία η Μεγαλόχαρη, στην οποία προστρέχουμε όλοι, να είναι βοήθειά μας.

Καταληκτικά συμπλήρωσε πως οφείλουμε την αγάπη μας στον προκάτοχό του, Σεβασμιώτατο κ. Αμβρόσιο, που θέλουμε να τον βλέπουμε να χαίρετε με τις χαρές όλων μας. Και του ευχήθηκε: «Να ζήσετε Γέροντα, να σας χαιρόμαστε και επί πολλά χρόνια να σας έχουμε εδώ στην Ιερά μας Μητρόπολη. Χρόνια πολλά! Χριστός Ανέστη σε όλους!»

Ακολούθως η Ιερή Εικόνα, εποχούμενη σε ένα μαύρο τζιπ,  ταξίδεψε  περιφερειακά στους  δρόμους της πόλης. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος επαίνεσε τους πάντες, Ιερό Κλήρο, Άρχοντες και λαό, που συνετέλεσαν λιγότερο ή περισσότερο στον επιτυχημένο συντονισμό και την άψογη διοργάνωση του εορτασμού.

 «Χαιρόμαστε» είπε καταληκτικά, «γιατί υπάρχει ένα ιδιαίτερο νόημα εις την εορτή αυτή, που είναι ότι η Πολιτεία μας, σέβεται και αγαπά τον Χριστό, τον Τριαδικό Θεό και τη Μεγαλόχαρη και κρατά τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας και τις άγιες παραδόσεις μας».

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

ΚΖ΄ Παύλεια : «Η προσφορά των γυναικών στην Επανάσταση». Ημερίδα πρεσβυτερών και μητέρων κληρικών.

Στο πλαίσιο των ΚΖ´ Παυλείων την Τρίτη 15 Ιουνίου το πρωί στον υπό κατασκευή Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή...

Μία ακόμη δέσμευση του υλοποίησε ο Φθιώτιδος Συμεών

Τα 149 παιδιά και τους γονείς τους, που φιλοξενούνται προσωρινά στον προσφυγικό καταυλισμό των Θερμοπυλών, επισκέφτηκε για πρώτη φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ....
video

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε το περιβάλλον»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2021 στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου, η παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος «Πράσινη Ορθοδοξία και παράλληλες δράσεις»,...

Η εορτή του Αγίου Αυγουστίνου Επισκόπου Ιππώνος στο Τρίκορφο Φωκίδος

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια κατά τη μοναστηριακή τάξη εορτάστηκε πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου Αυγουστίνου Επισκόπου Ιππώνος και της μητρός αυτού, Αγίας Μόνικας. Αρκετοί πιστοί...

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Λαρίσης

Με λαμπρότητα τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Ιερωνύμου του πενταγλώσσου, στον Ιερό...

Επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια απ’ την Επανάσταση του 1821 διοργανώνει η Ι.Μ. Παροναξίας

Η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας τιμώντας τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, διοργανώνει επετειακές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον αγωνιστή Ιεράρχη Ιερόθεο Αριστάρχου...

Αναγνώριση συστάσεως έξι ιστορικών Ιερών Μονών στην Ι.Μ. Σπάρτης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος είχε αποστείλει αναλυτικό έγγραφο προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις 15 Απριλίου 2021, με το...

Φθιώτιδος Συμεών: «Διευρύνουμε το πρόγραμμα ΜΑΖΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ»

Ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η Εταιρεία «ΜΑΣΟΥΤΗΣ» και η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος συνέχισαν την διανομή ετοίμων γευμάτων σε ευπαθείς ομάδες...

Διαδικτυακή Εκδήλωση «Άγνωστοι Μεσσήνιοι Κληρικοί, Αγωνιστές του 1821»

Η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, συνεχίζοντας την υλοποίηση των προγραμματισμένων επετειακών...

Ονομαστήρια Μακαριωτάτου Aρχιεπισκόπου Aθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου

Η Βοιωτία καυχάται για τον προερχόμενο εκ των σπλάχνων της Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος στην 40χρονη διακονία Του...

Εις πολλά έτη Δέσποτα!

Μία ευχή σαν προσευχή Αφιερωμένη στην εορτή του Αρχιεπισκόπου Του Δημ.Ιωάννου Οικονομολόγου-Αναλογιστή «Ἐν πρώτοις μνήσθητι, Κύριε, τοῦ ἀρχιεπισκόπου ἡμῶν Ιερωνύμου ὃν χάρισαι ταῖς ἁγίαις σου Ἐκκλησίαις ἐν εἰρήνῃ,...

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Ονομαστηρίων Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερωνύμου

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και τηρουμένων των μέτρων προστασίας από την πανδημία, τελέστηκε απόψε 14 Ιουνίου 2021, ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη Ιερά...

Ρασοφορία Μοναχής στην Ι.Μ. Αγ. Βλασίου Τρικάλων & Μεγαλοσχημία Μοναχής στο Ησυχ. Τιμίου Σταυρού Μαψού

Στην Ι. Μονή Αγίου Βλασίου Άνω Τρικάλων μετέβη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος το πρωί της Κυριακής, 13 Ιουνίου 2021, όπου ετέλεσε την...

Σερρών Θεολόγος: «Οι Νεομάρτυρες είναι η δόξα της Εκκλησίας και το καύχημα της Ελλάδος»

Ταξίδι νοσταλγικό και διδακτικό σε δρόμους φωτεινούς του αειζώου ορθοδόξου πνεύματος και της φιλογενούς ελληνικής παραδόσεώς μας, απήλαυσαν όσοι συμμετείχαν στην επετειακού χαρακτήρος εκδήλωση...

Παράκληση για τους υποψηφίους των Πανελληνίων στην Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών

Το απόγευμα του Σαββάτου 12 Ιουνίου 2021, τελέσθηκε Παράκληση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμoύ της Θεοτόκου Γρεβενών για  τους  μαθητές της  Γ΄ Λυκείου  που ...