• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Το μεγαλόπνοο όραμα του Μητροπολίτη Ταμασού για την Εκκλησία της Κύπρου 

21 Νοεμβρίου 2022
in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
Το μεγαλόπνοο όραμα του Μητροπολίτη Ταμασού για την Εκκλησία της Κύπρου 
Share on FacebookShare on Twitter

ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Πολυαγαπημένοι μου φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συνοδοιπόροι στον στίβο της ζωής

Καταρχάς επιθυμώ να σας ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας για τη σημερινή πολυπληθή σας σύναξη και την παρουσία του καθενός από εσάς, ξεχωριστά, γεγονός, το οποίο είναι για μένα πάρα πολύ σημαντικό, αφού αποδεικνύει και καταδεικνύει  την αγάπη και εμπιστοσύνη σας προς το πρόσωπό μου, αλλά, πολύ περισσότερο, προς στις πνευματικές και κοινωνικές αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ στην Εκκλησία.

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ – ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΩ

Στα 32 χρόνια, ως Κληρικός, εκ των οποίων τα 15, ως Μητροπολίτης, υπηρετώ την Εκκλησία, με μοναδικό στόχο να φέρω τους ανθρώπους κοντά στον Χριστό και το σύστημα πανανθρώπινων αξιών, που αυτός εκπροσωπεί και δίδαξε στον κόσμο.  Όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζομαι να αποδείξω, ότι ο δρόμος του αγιασμού, που μας κάλεσε να μιμηθούμε,  είναι, ανεξαιρέτως, εφικτός για όλους τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις χρώματος, φυλής και γλώσσας.

Ναι, δεν είναι άπιαστο όνειρο ο αγιασμός και η σωτηρία της ψυχής μας. Δεν είναι ουτοπία.  Ο Χριστός και αυτό που ευαγγελίζεται, ως τρόπο ζωής, είναι οικουμενικός και το μήνυμά του απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους όλων των εποχών.

Ο δρόμος της αρετής που μας δίδαξε δεν θέλει πολλούς τύπους και κανονισμούς, δεν χρειάζεται πολλές γνώσεις και καθωσπρεπισμούς.  Χρειάζεται μονάχα  αγάπη, ταπείνωση, αποδοχή, σεβασμό, ανθρωπιά, προσευχή και αγώνα.

Χρειάζονται στη ζωή μας ανθρώπινες ανιδιοτελείς  κινήσεις, όπως μια ειλικρινής  συγγνώμη σε κάποιον που πληγώσαμε, μια συγχώρεση σε κάποιον που μας έθιξε, η συμπαράσταση σε κάποιο πονεμένο, πληγωμένο και παραπεταμένο από τη σκληρή ζωή συνάνθρωπο. Χρειάζεται ενδιαφέρον για τα παιδιά που φέρνουμε στον κόσμο, χρειάζεται συμπόνια και αλληλεγγύη  για τους νέους που ονειρεύονται, για τους ηλικιωμένους που αγωνιούν γι’ αυτούς που ασθενούν και υποφέρουν. Χρειάζεται, ακόμη, σεβασμό και προσευχή προς τον Δημιουργό μας, αλλά και προς τον  δικό μας εαυτό, τον οποίο παραμελούμε και δεν συνειδητοποιούμε την αθάνατη αξία του.

Γι’ αυτό τον δρόμο της αγάπης και αδελφοσύνης έγινα Κληρικός και γι’ αυτό τον δρόμο σήμερα, ενώπιόν σας τολμώ με σεβασμό, θάρρος, πίστη, όρεξη και αποφασιστικότητα να υποβάλλω την υποψηφιότητά μου για τον χηρεύοντα αρχιεπισκοπικό θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ζω και δραστηριοποιούμαι μέσα σε όλο το φάσμα της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας γι’ αυτό αφουγκράζομαι, κατανοώ και συμπάσχω με τους προβληματισμούς και αγωνίες σας .

Τα τελευταία χρόνια, βιώνουμε την ευρύτερη απαξίωση θεσμών και αξιών. Οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, οι ανορθόδοξες και πρωτοφανείς πρακτικές, σε συνδυασμό με τις διεθνείς καταδίκες της χώρας μας, δημιούργησαν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα αμφισβήτησης όλων των θεσμών, δυστυχώς, ακόμη και της Εκκλησίας, η οποία σήμερα έχει αυτοεγκλωβιστεί σε μια αφ’ υψηλού σχέση με την κοινωνία των πολιτών.

Είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν σοβαρές τομές και μεταρρυθμίσεις στην Εκκλησία της Κύπρου, για να μπορέσει ξανά ο Χριστός να μιλήσει, μέσω μας, στις ψυχές των σύγχρονων ανθρώπων.

ΟΡΑΜΑ

Οραματίζομαι για την Εκκλησία της Κύπρου μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της διακονίας μας. Με την ευλογία των Μυστηρίων της Εκκλησίας μας, αλλά και των πνευματικών ορθοδόξων παραδόσεών μας, στοχεύω στον εκσυγχρονισμό της ποιμαντικής της Εκκλησίας, έτσι ώστε να μπορέσει να ξανασυντονιστεί με το σήμερα, προδιαγράφοντας ένα καλύτερο αύριο για την Κύπρο μας.

Η Εκκλησία, πέραν των αγιοπνευματικών της παραδόσεων, πρέπει σήμερα να μιλήσει στη γλώσσα της εποχής μας, μέσω του πολιτισμού, του αθλητισμού, της τέχνης, της μουσικής, της επιστήμης και της κοινωνικής πρόνοιας.

Προτεραιότητά μου θα είναι, πρωτίστως, η ενότητα και η συνεργασία εντός της Ιεράς Συνόδου. Πρέπει  να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των Αδελφών και να μάθουμε, ότι, πέραν της προσωπικής ποιμαντικής ευθύνης, που έχει ο καθένας για το ποίμνιό του, πρέπει να λειτουργούμε και σαν ομάδα, με συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο για όλους τους τομείς της διακονίας μας.  Αυτό, μάλιστα, ανά τακτά διαστήματα, θα πρέπει να το ελέγχουμε και να το παρακολουθούμε, διορθώνοντας τα όποια λάθη ή αναπροσαρμόζοντας τη στάση μας,  ανάλογα με τις εξελίξεις.

Θεωρώ, ότι η Εκκλησία της Κύπρου έχει δυνατότητες και ικανότητες να καταστεί ωφέλιμη, όχι μόνο για τους πιστούς, αλλά, αδιακρίτως, για κάθε άνθρωπο, ξεχωριστά.  Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με τον άλλο, αλλά ούτε και ανώτερος ή κατώτερος από αυτόν. Ενώπιον του Θεού και Δημιουργού μας είμαστε όλοι ίσοι. Κατά τον Απόστολο Παύλο, δεν υπάρχει Ιουδαίος ούτε Έλλην, δεν υπάρχει δούλος ούτε ελεύθερος, δεν υπάρχει άρρεν και θήλυ, διότι όλοι εσείς είστε ένας άνθρωπος, εν Χριστώ Ιησού.

Η διαφορετικότητα δεν θα πρέπει να είναι εμπόδιο στις σχέσεις μας, αλλά ευκαιρία αλληλοσυμπλήρωσης. Η Εκκλησία της Κύπρου, ως φορέας κοινωνικής δικαιοσύνης, θα πρέπει να προάγει και να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την παγκόσμια ειρήνη και να προωθεί σθεναρά την οικολογική επαγρύπνηση. Μπορεί, ακόμη, να στηρίζει ανθρωπιστικές αποστολές, εντός και εκτός Κύπρου, και έχει υποχρέωση να στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα πρεσβυγενή εμπερίστατα Πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής.

Το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου απαιτεί να έχουμε άποψη και θέση για όλα τα θέματα του κόσμου και της Ορθοδοξίας.  Χωρίς δογματισμούς και δύσκαμπτες πολιτικές, θα πρέπει να αναγιγνώσκουμε σωστά τις εξελίξεις και να αναπροσαρμόζουμε τις δράσεις μας, βασιζόμενοι, πάντοτε, στις διαχρονικές αρχές μας.  Ανέκαθεν, αναλαμβάναμε και πρέπει να συνεχίζουμε να  αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ειρήνευσης και προόδου. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει  να λησμονούμε και την καταγωγή και τις αρχές της φυλής μας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι σημαντικό για εμάς, όχι μόνο γιατί υπηρετεί ως η πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας, αλλά και γιατί διατηρεί στα σπλάχνα του την άσβεστη φλόγα της ελληνική βυζαντινής ιστορίας, παράδοσης, και θεολογίας. Στην Εκκλησία μας το Ουκρανικό Ζήτημα, πλέον, με τον πόλεμο έχει λήξει και δεν χωρεί οπισθοδρόμηση από τις αποφάσεις του Οικουμενικού Θρόνου, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στις αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο.

 ΘΕΣΕΙΣ-ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Σχέσεις Εκκλησίας – Κοινωνίας: 

  • Η Εκκλησία λειτουργεί ως δυναμικό μέγεθος της κοινωνίας των πολιτών.
  • Με γνώμονα την πίστη και τη ζωή της Εκκλησίας, αγωνιζόμαστε να καταστήσουμε τον Χριστό κέντρο της ψυχής των ανθρώπων. Mε άξονα τις χριστιανικές αξίες και παραδόσεις μας, προωθούμε τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο και την κοινωνική επανένταξη.
  • Ως Εκκλησία μπορούμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες άμεσης προσέγγισης στα κορυφαία ζητήματα του σύγχρονου πολίτη, όπως: – Υποστήριξη του θεσμού της οικογένεια σε όλα τα επίπεδα των αναγκών της. – Στήριξη ηλικιωμένων, νέων και παιδιών, με ειδικά προγράμματα και υποδομές, σε συνεργασία με το κράτος και άλλους κοινωνικούς φορείς. – Ως προς τη φτωχοποίηση, την ακρίβεια και την ανεργία, η Εκκλησία μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς και, ταυτόχρονα, να στηρίξει τις τοπικές παραγωγές και αγορές στην Κύπρο, για να διατηρηθεί η αγροικονομία και η βιομηχανία μας.
  • Μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές και προγράμματα για εξαρτήσεις και ψυχοσωματικές διαταραχές. – Απαιτείται η στήριξη των φοιτητών, των ευάλωτων ομάδων και των ατόμων, που μαστίζονται από κοινωνική αποξένωση. – Επιβάλλεται η προώθηση της πράσινης οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Γνώμονάς μας είναι η αξιοποίηση και ανάπτυξη της εκκλησιαστικής περιουσίας, μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης οικονομικής ανάπτυξης της κοινωνίας, με επενδύσεις σε προγράμματα και έργα ευρύτερου κοινωνικού οφέλους, όπως:

– Στήριξη των νέων επιστημόνων για παραμονή τους στη Κύπρο.

– Στήριξη καινοτόμων νέων επιχειρήσεων για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. – Εφαρμογή διαφάνειας και χρηστής διοίκησης στη βάση των Ευρωπαϊκών οδηγιών. – Αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων του 21ου αιώνα.

 Σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους

  • Η Εκκλησία αντιλαμβάνεται τον θεσμικό της ρόλο, όσον αφορά στις σχέσεις της με το Κράτος, και δεν επεμβαίνει στην Εκτελεστική Εξουσία. Διατηρεί, ωστόσο, τον συμβουλευτικό της ρόλο, ως ενεργό μέγεθος της κοινωνίας.
  • Για τα θέματα της Παιδείας, η Εκκλησία διεκδικεί τον συμβουλευτικό θεσμικό της ρόλο, ως το στήριγμα του Κυπριακού Ελληνισμού, διαμέσου των αιώνων. Θεωρώ ότι ο Υπουργός Παιδείας, θα πρέπει από τη μια να διατηρεί την ταυτότητα του Ελληνοκύπριου Ορθόδοξου Χριστιανού, για να μοιράζεται το ίδιο σύστημα αξιών με τον Κυπριακό λαό, θα πρέπει, όμως, από την άλλη, για την επιλογή του να έχει απόλυτη ευθύνη το Κράτος.

Κυπριακό Εθνικό Ζήτημα

 Η Εκκλησία της Κύπρου δεν αφορά μόνο στη φυσική και πνευματική ευημερία του λαού της, αλλά και στην επιβίωση του Ελληνισμού στο Νησί του Αποστόλου Βαρνάβα.

  • Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
  • Θα πρέπει όλοι να καταβάλουμε αγώνα για επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και στις πατρογονικές τους εστίες.
  • Συμπαραστεκόμαστε στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και επίλυση προβλημάτων, που ακόμη παραμένουν άλυτα και τους ταλανίζουν, όπως οι αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης των περιουσιών τους, με σκοπό την αποτροπή των αναγκαστικών τους πωλήσεων για την κάλυψη των αναγκών τους. Δυστυχώς ξεχάσαμε το «Δεν Ξεχνώ» και επιβάλλεται άμεσα και γρήγορα να εκσυγχρονίσουμε τη διαφώτισή μας, τόσο εντός, όσο και εκτός Κύπρου για το εθνικό μας ζήτημα.
  • Επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που να διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού λαού στο νησί μας.
  • Η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεκδικεί την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρο το νησί.
  • Η Εκκλησία θα πρέπει να στέκεται δίπλα στην πολιτική ηγεσία και να τη στηρίζει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

Αγαπημένοι μου,

Έρχομαι σήμερα ενώπιόν σας, καταθέτοντας ένα όραμα, όχι βασισμένο πάνω σε θεωρίες και πολλά «θα», αλλά πάνω σε τεκμήρια αξιοπιστίας, προσφοράς και αγάπης 15 χρόνων σκληρής δουλειάς και δημιουργίας στην ανασυσταμένη Ιερά Μητρόπολη Ταμασου και Ορεινης στο Επισκοπειό Λευκωσίας.

Παρά τους πολύ περιορισμένους μας πόρους, εντούτοις η ανάπτυξη της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής λειτουργεί ως παράδειγμα, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.  Με συμπαραστάτη την Ιερά Μονή Κύκκου και με εφόδια τις διοικητικές ικανότητες και εμπειρίες, που απέκτησα από την εκεί θητεία και εργασία μου,    μεταποιώ τα οράματά μας σε πραγματικότητα, συνεργαζόμενος με όλους τους καλοπροαίρετους συνανθρώπους μου.

Στα 15 χρόνια της Αρχιερατείας μας, κατορθώσαμε να παρουσιάσουμε,  μαζί με τους συνεργάτες μας, με  συστηματικές μεθόδους και με πολύ κόπο ένα πολυσχιδές έργο, το οποίο έχει να επιδείξει τα ακόλουθα:

  • Τη λειτουργία πολυθεματικού κέντρου στο κτήριο της Μητρόπολης, όπου φιλοξενούνται μουσεία και εκθεσιακοί χώροι. Αξίζει, πραγματικά, να ειπωθεί, ότι, 15 χρόνια πριν, εκεί υπήρχε μόνο ένα βοσκοτόπι.
  • Την ανέγερση 28 ιερών ναών ή παρεκκλησίων στη μητροπολιτική περιφέρεια Ταμασού και Ορεινής.
  • Τη χειροτονία 52 νέων Κληρικών, νεαρών σε ηλικία, με τους πλείστους να έχουν ανώτερες και ανώτατες σπουδές.
  • Τη συγκρότηση και λειτουργία δύο ανδρικών και τριών γυναικείων Μονών – Ησυχαστηρίων.
  • Την ανέγερση ιερών ναών σλαβικής και ρουμανικής τεχνοτροπίας για τις λατρευτικές ανάγκες των σλαβοφώνων ομοδόξων της μητροπολιτικής περιφέρειας Ταμασού και όχι μόνο.
  • Τον υπό ανέγερση ιερό ναό βουλγαρικής τεχνοτροπίας και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας των απανταχού Ορθοδόξων.
  • Την ανέγερση και λειτουργία υπαίθριου χώρου εκδηλώσεων, χωρητικότητας 5000 θέσεων.
  • Την πλήρως εξοπλισμένη καφετέρια και τον οργανωμένο παιδότοπο στον προαύλιο χώρο της Μητροπόλεως.
  • Τη δημιουργία του Σταθμού Πρόληψης και Συμβουλευτικής «Άγιος Γεώργιος Ταμασέων», ενός Σταθμού, με καταρτισμένους ψυχολόγους, που η Μητρόπολη Ταμασού υποστηρίζει τη λειτουργία του, παρέχοντας υλικοτεχνική βοήθεια.

ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«ΤΑΜΑΣΕΙΟΝ» ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΚΥΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ»

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ – ΕΙΚΟΝΟΦΥΛΑΚΙΟ

ΕΘΝΟΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΑΜΑΣΟΥ

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

ΕYΡΩΠΑΪΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΑΜΑΣΕΩΝ ΩΔΕΣ

ΣΧΟΛΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΟΧΙΑΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

ΚΕΝΘΕΑ

Από το 2010, προεδρεύουμε του ΚΕΝΘΕΑ, το οποίο αναδιαρθρώσαμε  εκ βάθρων, δίνοντάς του νέα πνοή και έχοντας προσωπική συστηματική εμπλοκή στην καθημερινότητα του Οργανισμού. Το δίκτυο του ΚΕΝΘΕΑ αποτελείται από έξι νέα θεραπευτικά κέντρα και δύο συνεργαζόμενα, τα οποία προσφέρουν ψυχολογική απεξάρτηση. Στην παρούσα φάση, εξυπηρετούνται περί τα 500 άτομα ετησίως. Όλα τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν. Για την οικονομική στήριξη των προγραμμάτων αυτών του Οργανισμού, υλοποιήσαμε το όραμά μας, με την εμφιάλωση και διάθεση νερού στην κυπριακή αγορά, υπό την επωνυμία «Ευ Ζην».

ΓΡΑΜΜΗ 1422

Στο ΚΕΝΘΕΑ, με τη στήριξη της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνο Κύπρου και υπό τον έλεγχο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, λειτουργεί καθημερινά από τον Ιούνιο του 2020 από τις  9:00 π.μ. μέχρι τις 7:00 μ.μ., ανώνυμα και χωρίς χρέωση, τηλεφωνική γραμμή (1422) για ζητήματα προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια.

Κ.Υ.Κ.Α.Τ – «Κεντρική Υπηρεσία Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ταμασού»

Την «Κεντρική Υπηρεσία Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ταμασού» δημιουργήσαμε αμέσως μόλις αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής. Αποτελεί μια αξιόμαχη υπηρεσία ευημερίας και πρόνοιας. Προσφέρει αριθμό προγραμμάτων και στηρίζει τη λειτουργία Κοινωνικών Παντοπωλείων και Οδοντιατρείου. Οι σταθμοί, πέραν της συμβουλευτικής στήριξης σε οικογένειες, αλλά και εξατομικευμένα, προσφέρουν κάθε μήνα 15,000 γεύματα σε αγαθά.

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κατά τη 15χρονη διακονία μας στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, δημιουργήσαμε πολλές θέσεις εργασίας σε ανέργους, τόσο στην περιφέρεια Λευκωσίας, όσο και στην υπόλοιπη Κύπρο.  Βασικός άξονάς μας είναι οι Υπηρεσίες και τα Ιδρύματα της Μητροπόλεως και ο Ορθόδοξος Θρησκευτικός Τουρισμός.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ:

  • ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΜΝΑΣΩΝ»

Σήμερα συμμετέχουν πάνω από 200 νέοι.

  • ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ»
  • ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΦΟΥΤΣΑΛ

25 ομάδες με 550 παιδιά αγωνίζονται, υπό την καθοδήγηση της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού, σε ένα περιβάλλον ευγενούς άμιλλας και  του «ευ αγωνίζεσθαι».

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΑΜΑΣΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΗΣ

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ και άλλα πολλά.

Όλα αυτά τα δημιουργήσαμε με πολλή πίστη και απέραντη αγάπη για την πατρίδα και τον άνθρωπο.  Με θάρρος προχωρώ έχοντας την ευλογία και σκέπη της Παναγίας του Κύκκου και τις ευχές του γέροντα μου μητροπολίτη Κυκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, ο οποίος από 18 χρονών με εμπιστεύτηκε και  υπήρξε ο πατέρας ο μέντορας και πολύτιμος σύμβουλος μου.

Στόχος μας να επιστρέψουμε την Εκκλησία πίσω  σε αυτούς που τους ανήκει και αυτός είναι ο Κυπριακός λαός.

Με ζωντάνια, όρεξη για δουλειά,  νέες και σύγχρονες ιδέες, μπορούμε να καταστήσουμε την Εκκλησία ξανά φιλική για όλους τους ανθρώπους, χωρίς εξαιρέσεις.

Η Εκκλησία αφορά στον κάθε πολίτη, είτε θρησκεύει είτε όχι.

Είναι ευθύνη της Εκκλησίας Κύπρου να είναι το αποκούμπι, αλλά και το ελιξίριο δύναμης και επιτυχίας για κάθε άνθρωπο αυτού του νησιού.

Έτσι την θέλει ο Χριστός, έτσι την θέλουμε και εμείς.

Αν το πιστέψουμε, ο Θεός θα το ευλογήσει.

Τα αδύνατα  παρά ανθρώποις, δυνατά παρά τω Θεώ.

Είμαι βέβαιος ότι, αν αγωνιστούμε, ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ, με τη δύναμη της πίστης στον Θεό και την αγάπη για τον άνθρωπο και την πατρίδα!

Ο Θεός μεθ’ ημών.

Πρόσφατα Άρθρα

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας  στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βερίνου
Εκκλησία της Ελλάδος

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βερίνου

9 Ιανουαρίου 2026

Σε ατμόσφαιρα πνευματικής χαράς και ευφροσύνης πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βερίνου, η καθιερωμένη κοπή της...

Read more
Χειροθεσία Οικονόμου από τον Μητρ. Λαρίσης και Τυρνάβου
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροθεσία Οικονόμου από τον Μητρ. Λαρίσης και Τυρνάβου

9 Ιανουαρίου 2026

Η Εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου πανηγυρίστηκε σε όλη τη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, ιδιαιτέρως όμως σε τέσσερεις Ενορίες,...

Read more
Κοπή Βασιλόπιτας των Υπηρεσιών της Ι.Μ. Κιλκισίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Κοπή Βασιλόπιτας των Υπηρεσιών της Ι.Μ. Κιλκισίου

9 Ιανουαρίου 2026

Την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος ευλόγησε, στο Επισκοπείο, την αγιοβασιλειόπιτα των Υπηρεσιών...

Read more
Εκλογή του κληρικού της Ι.Μ.Θ., Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. κ. Αμβροσίου Σταμπλιάκα εις Επίσκοπον Σινώπης
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκλογή του κληρικού της Ι.Μ.Θ., Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. κ. Αμβροσίου Σταμπλιάκα εις Επίσκοπον Σινώπης

9 Ιανουαρίου 2026

 Από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης -μετά μεγίστης χαράς- αγγέλλεται, ότι σήμερα, Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2026, συνεδρίασε η Αγία και Ιερά...

Read more
30 χρόνια απο την κοίμηση του Μαντινείας Θεoκλήτου
Εκκλησία της Ελλάδος

30 χρόνια απο την κοίμηση του Μαντινείας Θεoκλήτου

9 Ιανουαρίου 2026

Σαν σήμερα στις 8 Ιανουαρίου 1995 έκλεισε τα μάτια του στον παρόντα κόσμο και τα άνοιξε στο ανέσπερο φως της...

Read more
Νέο Επίσκοπο υπό τον τίτλο Αβύδου  εξέλεξε το Φανάρι
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Νέοι Βοηθοί Επίσκοποι εκλέχθηκαν για Σουηδία και Γαλλία

8 Ιανουαρίου 2026

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Πέμπτην,...

Read more
Ο Μητροπολίτης Κορίνθου  στην πανήγυρη της Σύναξης του Τιμίου Προδρόμου στο Δερβένι
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου στην πανήγυρη της Σύναξης του Τιμίου Προδρόμου στο Δερβένι

8 Ιανουαρίου 2026

Την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2026, ημέρα εορτασμού της Σύναξης του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ....

Read more
Εἴη ἡ μνήμη αὐτοῦ ἀγήρως καί αἰωνία!
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

ΤΡΙΕΤΕΣ ΙΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ Α΄ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

8 Ιανουαρίου 2026

Τήν Κυριακή μετά τά Φῶτα 11 Ἰανουαρίου 2026 στόν Ἱ. Ν. Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Χώρας θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία,...

Read more
Ανακοινωθέν αποφάσεων ΔΙΣ μηνός Νο­εμ­βρίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Καθιέρωση ετήσιας Επιμνημόσυνης Δέησης υπέρ των Δωρητών και Ευεργετών της Εκκλησίας της Ελλάδος

8 Ιανουαρίου 2026

Κατόπιν εισηγήσεως της Διοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την...

Read more
Πανήγυρις Ιδρυματικού Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Ιωάννου (Παπάφειο Ορφανοτροφείο «Ο Μελιτεύς»)
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Ιδρυματικού Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Ιωάννου (Παπάφειο Ορφανοτροφείο «Ο Μελιτεύς»)

8 Ιανουαρίου 2026

   Την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, Πρόεδρος του Διοικητικού...

Read more
Λαμπρή Σύναξη στην Ι.Μ. Παναγίας Δαμάστας
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρή Σύναξη στην Ι.Μ. Παναγίας Δαμάστας

8 Ιανουαρίου 2026

Στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας ιερούργησε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την εορτή της Συνάξεως του...

Read more
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ: Η ΤΡΕΜΟΥΣΑ ΧΕΙΡΑ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ: Η ΤΡΕΜΟΥΣΑ ΧΕΙΡΑ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ

9 Ιανουαρίου 2026

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα τελέσθηκε, σήμερα, 7 Ιανουαρίου 2026, στον Ενοριακό Ι. Ναό τιμίου Προδρόμου Μετοχίου Δίρφυος, η σύναξη...

Read more
Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

8 Ιανουαρίου 2026

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κέρκυρας, με τη συμμετοχή πολλών πιστών, λειτούργησε το πρωί της Τετάρτης 7...

Read more
Εορτασμός της Συνάξεως του Αγίου Ιωάννου του  Προδρόμου και Βαπτιστού  στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτασμός της Συνάξεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

7 Ιανουαρίου 2026

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε σήμερα η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου...

Read more
Η εορτή του Τιμίου Προδρόμου στην Μεσσηνία
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του Τιμίου Προδρόμου στην Μεσσηνία

7 Ιανουαρίου 2026

Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η μνήμη του Τιμίου Προδρόμου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας. Επίκεντρο του εορτασμού...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Τα Θεοφάνεια του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου
Θεοφάνεια

O αγιάζων και οι αγιαζόμενοι

5 Ιανουαρίου 2026

(†) Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς Όταν γίνεται λόγος περί αγιασμού, είναι φανερόν ότι προϋποτίθεται αγιάζων και αγιαζόμενοι. Η πράξις του...

Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Για τον Μεγάλο Αγιασμό και τη χρήση του

5 Ιανουαρίου 2026
Περί τοῦ Μεγάλου Ἁγιασμοῦ

Ο Μεγάλος Αγιασμός των Θεοφανείων (με απλά λόγια)

5 Ιανουαρίου 2026
Μικρός ἤ Μεγάλος ῾Αγιασμός;

Μικρός ἤ Μεγάλος ῾Αγιασμός;

6 Ιανουαρίου 2025
Το Βάπτισμα του Ιησού

Γιατί ο Χριστός επέλεξε τον Ιορδάνη ποταμό για να βαπτιστεί;

6 Ιανουαρίου 2025
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Τὰ Ἅγια Θεοφάνεια τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χρηστοῦ (6 Ιανουαρίου)

6 Ιανουαρίου 2025
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Το παράδοξο θαύμα των Θεοφανείων

5 Ιανουαρίου 2024
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Τo λυτρωτικό μήνυμα των Θεοφανείων

5 Ιανουαρίου 2024
ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ η καθιέρωση της εορτής, το νόημά της και ο Μεγάλος Αγιασμός

«Φῶς ἐκ φωτός, ἔλαμψε τῷ κόσμῳ, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν»

5 Ιανουαρίου 2024
Ο Βαπτιστής Ιωάννης και το Βάπτισμα του Ιησού Χριστού

Οι δύο Αγιασμοί τα Θεοφάνεια

5 Ιανουαρίου 2024
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Μέγας Αγιασμός

4 Ιανουαρίου 2024
Περί τοῦ Μεγάλου Ἁγιασμοῦ

Περί τοῦ Μεγάλου Ἁγιασμοῦ

4 Ιανουαρίου 2024
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Ο Αγιασμός των υδάτων

4 Ιανουαρίου 2024
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

«Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός»

5 Ιανουαρίου 2023
ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ η καθιέρωση της εορτής, το νόημά της και ο Μεγάλος Αγιασμός

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ η καθιέρωση της εορτής, το νόημά της και ο Μεγάλος Αγιασμός

5 Ιανουαρίου 2023
«Mέγα ἐστίν τό τῆς εὐσεβείας μυ­στήριον»

«Mέγα ἐστίν τό τῆς εὐσεβείας μυ­στήριον»

5 Ιανουαρίου 2023
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Τα άγια Θεοφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

5 Ιανουαρίου 2022
Η εορτή των Αγίων Θεοφανείων στη πόλη της Λευκάδας

Θεοφάνεια: Το βάπτισμα μας

5 Ιανουαρίου 2021
Ο Βαπτιστής Ιωάννης και το Βάπτισμα του Ιησού Χριστού

Η Βάπτισις του Κυρίου και τα «Βαφτίσια» των νεοελλήνων

16 Ιανουαρίου 2020
“Το αληθινόν φως επεφάνη, και πάσι τον φωτισμόν δωρείται”

“Το αληθινόν φως επεφάνη, και πάσι τον φωτισμόν δωρείται”

5 Ιανουαρίου 2020
«Αὐτὸς τὰς ἀσθενείας ἡμῶν ἔλαβε»

«Αὐτὸς τὰς ἀσθενείας ἡμῶν ἔλαβε»

5 Ιανουαρίου 2019
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Τα Θεοφάνια: Μια αρχαιότερη εορτή από τα Χριστούγεννα.

5 Ιανουαρίου 2019
Το Βάπτισμα του Ιησού

Το Βάπτισμα του Ιησού

5 Ιανουαρίου 2019
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Ὁμιλία στὴν ἀγρυπνία τῶν Θεοφανείων

4 Ιανουαρίου 2019
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Ούτος εστιν ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα

5 Ιανουαρίου 2017
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Λόγος στην παραμονή των Φώτων.

5 Ιανουαρίου 2017
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Πῶς φωτίσει ὁ λύχνος τό Φῶς; Πῶς χειροθετήσει ὁ δοῦλος τόν Δεσπότην;

16 Νοεμβρίου 2023
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

16 Νοεμβρίου 2023
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Tήν Ἁγία ἡμέρα τῶν Φώτων

16 Νοεμβρίου 2023
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Λόγος στήν Κυριακὴ τῶν Φώτων

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Η Κίμωλος τίμησε την Προστάτιδά της Παναγία Οδηγήτρια

Η Κίμωλος τίμησε την Προστάτιδά της Παναγία Οδηγήτρια

Ο Μητροπολίτης Καρυστίας στις ενορίες Κήπων και Ανδρονιάνων

Ο Μητροπολίτης Καρυστίας στις ενορίες Κήπων και Ανδρονιάνων

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Παναγίας Πορταΐτισσας και χειροθεσία Αναγνωστών

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Παναγίας Πορταΐτισσας και χειροθεσία Αναγνωστών

Ο Μητροπολίτης Μάνης στο Άγιον Όρος

Ο Μητροπολίτης Μάνης στο Άγιον Όρος

Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Βέροια

Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Βέροια

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist