Την ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κανάλας από τη νήσο Κύθνο, υποδέχτηκε το απόγευμα της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου, ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος.
Στη συμβολή των οδών Φορμίωνος και Αγίου Δημητρίου, πλήθος ευλαβών προσκυνητών, με προεξάρχοντα τον Σεβ. Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, υποδέχτηκαν την Εικόνα της Παναγίας της Κανάλας, αποδίδοντας τη δέουσα τιμή.
Την Ιερά Εικόνα κόμισε τοποθετημένη σε στρατιωτικό κιλλίβαντα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος.
Ακολούθως, προπορευομένης της φιλαρμονικής της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία παιάνιζε πανηγυρικά προσδίδοντας εορταστικό κλίμα, κλήρος και λαός κατευθύνθηκαν στην ειδική εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία έναντι του Ναού. Αναπέμφθηκε δέηση υπέρ υγείας και ο Μητροπολίτης κ. Δανιήλ ευχαρίστησε όλους όσους ήρθαν από μακριά, από άλλες ενορίες, κληρικούς και λαϊκούς, για να ενώσουν τις προσευχές και να τιμήσουν την πρόμαχο των Δυτικών Κυκλάδων.
Στην συνέχεια η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κανάλας, τοποθετήθηκε προς προσκύνηση στο κέντρο του Ναού και τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου και συγχοροστατούντος τού Σεπτού Ποιμενάρχου κ. Δανιήλ. Κατά την διάρκεια του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, στον γεμάτο από πλήθος πιστών Ιερό Ναό, παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και αρχών.
Το μοναδικό γεγονός της φιλοξενίας της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Κανάλας στον ως άνω Ναό, εντάσσεται στους εορτασμούς των ΙΖ’ Δημητρίων 2019 που με επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση των πολυπληθών πιστών διοργανώνει η ενορία για δέκατη έβδομη χρονιά.
Σχετικά με τα ιστορικά στοιχεία της ανευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Κανάλας ο θρύλος αναφέρει, ότι μια έναστρη νύχτα κάποιοι ψαράδες ψάρευαν με βάρκα στον όρμο της Κανάλας. Θαύμαζαν την ψαριά τους, σταυροκοπιόντουσαν και αναρωτιόνταν αν ήταν θαύμα, καθώς έβγαζαν συνέχεια όλο και περισσότερα ψάρια. Εκεί που τραβούσαν τα παραγάδια και σιγά-σιγά η βάρκα έφτανε προς τα βράχια, ένας από τους ψαράδες αντίκρισε φως κοντά στην ακτή. Φοβήθηκαν και βιάστηκαν να βγάλουν τα παραγάδια και να φύγουν, όμως εκείνα κάπου σκάλωσαν και ήταν αδύνατο να μετακινηθούν. Ζήτησαν λοιπόν τη βοήθεια της Παναγιάς. Το φως που έβλεπαν έγινε τότε ανέσπερο και έλαμψε δυνατά. Τα παραγάδια λευτερώθηκαν, αλλά εκείνοι δεν έφευγαν, σαν κάτι να τους ωθούσε προς το φως. Πλησίασαν και το είδαν να βγαίνει μέσα από το βυθό σαν πύρινη φλόγα και πλάι του ένα πλατύ ξύλο. Ανέσυραν το ξύλο και η Παναγιά, γλυκιά, παρουσιάστηκε ζωγραφισμένη εκεί πάνω του. Γύρισαν στο χωριό, τη Δρυοπίδακαι διηγήθηκαν το γεγονός. Το νησί αναστατώθηκε και όλοι έτρεξαν ν’ ανάψουν ένα κερί στο εικόνισμα. Πήραν απόφαση να κτίσουν εκκλησιά κάπου εκεί κοντά, που βρέθηκε η εικόνα. Η Παναγία όμως παρουσιάστηκε στον ύπνο των ψαράδων και ζήτησε να κτιστεί σε άλλο μέρος ο ναός της, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα πού οικοδομήθηκε το 1869. Η θαυματουργός εικόνα είναι μεγάλων διαστάσεων (1,00×0,80 μ.).
Μπορεί κανείς να αναφέρει αναρίθμητες μαρτυρίες πιστών που έχουν επισκεφθεί και προσκυνήσει την Χάρη της για τα γνωστά και άγνωστα θαύματα που έχουν γίνει και γίνονται καθημερινά.