Με ιδιαίτερη ευλογία και περίσσεια χάρη από την Δευτέρα 14 έως και την Τρίτη 29 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος της Ιεράς Μητροπόλεως Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού θα φιλοξενηθεί η θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Κανάλας  από τη νήσο Κύθνο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου και για πρώτη φορά στην Αττική γη προς ευλογία και προσκύνηση από τούς πιστούς του Λεκανοπεδίου.

Το μοναδικό γεγονός της φιλοξενίας της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Κανάλας στην Αττική εντάσσεται στους εορτασμούς των ΙΖ’ Δημητρίων 2019 που με επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση των πολυπληθών πιστών διοργανώνει ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος για δέκατη έβδομη χρονιά. Τούς εορτασμούς των ΙΖ΄ Δημητρίων 2019 πλαισιώνουν λατρευτικές συνάξεις και πνευματικές εκδηλώσεις.

Σχετικά με τα ιστορικά στοιχεία της ανευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Κανάλας ο θρύλος αναφέρει, ότι μια έναστρη νύχτα κάποιοι ψαράδες ψάρευαν με βάρκα στον όρμο της Κανάλας. Θαύμαζαν την ψαριά τους, σταυροκοπιόντουσαν και αναρωτιόνταν αν ήταν θαύμα, καθώς έβγαζαν συνέχεια όλο και περισσότερα ψάρια. Εκεί που τραβούσαν τα παραγάδια και σιγά-σιγά η βάρκα έφτανε προς τα βράχια, ένας από τους ψαράδες αντίκρισε φως κοντά στην ακτή. Φοβήθηκαν και βιάστηκαν να βγάλουν τα παραγάδια και να φύγουν, όμως εκείνα κάπου σκάλωσαν και ήταν αδύνατο να μετακινηθούν. Ζήτησαν λοιπόν τη βοήθεια της Παναγιάς. Το φως που έβλεπαν έγινε τότε ανέσπερο και έλαμψε δυνατά. Τα παραγάδια λευτερώθηκαν, αλλά εκείνοι δεν έφευγαν, σαν κάτι να τους ωθούσε προς το φως. Πλησίασαν και το είδαν να βγαίνει μέσα από το βυθό σαν πύρινη φλόγα και πλάι του ένα πλατύ ξύλο. Ανέσυραν το ξύλο και η Παναγιά, γλυκιά, παρουσιάστηκε ζωγραφισμένη εκεί πάνω του. Γύρισαν στο χωριό, τη Δρυοπίδακαι διηγήθηκαν το γεγονός. Το νησί αναστατώθηκε και όλοι έτρεξαν ν’ ανάψουν ένα κερί στο εικόνισμα. Πήραν απόφαση να κτίσουν εκκλησιά κάπου εκεί κοντά, που βρέθηκε η εικόνα. Η Παναγία όμως παρουσιάστηκε στον ύπνο των ψαράδων και ζήτησε να κτιστεί σε άλλο μέρος ο ναός της, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα πού οικοδομήθηκε το 1869. Η θαυματουργός εικόνα είναι μεγάλων διαστάσεων (1,00×0,80 μ.).

Μπορεί κανείς να αναφέρει αναρίθμητες μαρτυρίες πιστών που έχουν επισκεφθεί  και προσκυνήσει την Χάρη της για τα γνωστά και άγνωστα θαύματα που έχουν γίνει  και γίνονται καθημερινά.

Εκτός της αφίξεως της Ιεράς Εικόνας την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και ώρα 5.30μ.μ έμπροσθεν του Ιερού Ναού, όπου θα γίνει η υποδοχή της από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δανιήλ παρουσία πλήθους κληρικών και πιστών της σημειώνουμε την φιλοξενία της έως την Τρίτη 29  Οκτωβρίου και το πλούσιο και πολυήμερο πρόγραμμα λατρευτικών και πνευματικών εκδηλώσεων των ΙΖ Δημητρίων 2019 πού περιλαμβάνει :

Πανυγηρικό εσπερινό την Παρασκευή  25 Οκτωβρίου το εσπέρας και ώρα 6.30μ.μ. και Πανηγυρική πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, κυριώνυμος ημέρα της Πανηγύρεως του Ιερού Ναού.

Τέλος, το Πρόγραμμα των ΙΖ Δημητρίων 2019 (14 έως 29 Οκτωβρίου) είναι πλαισιωμένο με σειρά καθημερινών Ιερών Ακολουθιών (Όρθρος, Θεία Λειτουργία, Ιερά Παράκληση, Εσπερινός) και ομιλίες από κληρικούς για πνευματικά θέματα σύμφωνα με το πρόγραμμα που επισυνάπτουμε.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.