Με λαμπρότητα εορτάσθηκε το διήμερο 17 & 18 Ιανουαρίου η Ιερά Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, απ΄ άκρου εις άκρον στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, καθώς πολλοί Ενοριακοί Ναού, πλήθος Ιερών Παρεκκλησίων, αλλά και Ιερές Μονές είναι αφιερώμενες στον Άγιο Αθανάσιο.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών αφ’ εσπέρας της εορτής αρχικά χοροστάτησε στον Παναγυρίζοντα Ναό του Αγίου Αθανασίου Λυγαριάς.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Μεγάλου Αθανασίου, υπογραμμίζοντας μέσα από την Ιερά Ακολουθία τον στίχο του Υμνωδού,  ο οποίος χαρακτηρίζει τον Άγιο Αθανάσιο ως: «την των ανθρώπων χαρά» και υπογράμμισε:

          «Τι πιο ωραίο από το να χαρακτηρίζεται ένας άνθρωπος χαρά των ανθρώπων»! Και ο Άγιος Αθανάσιος έδωσε χαρά και στους ανθρώπους της εποχής του, αλλά συνεχίζει να σκορπά χαρά και σε όλους εμάς σήμερα.

          Ο Άγιος Αθανάσιος με το έργο του, με την διδασκαλία του, με τις δογματικές του διατυπώσεις, έγινε αιτία χαράς, ώστε να καταργηθεί η λύπη, την οποία προκαλεί η αίρεση, η διάσπαση, η διασάλευση της αλήθειας.

          Έγινε χαρά ως ποιμενάρχης για τους πονεμένους, τους φτωχούς και όλο το ποίμνιό του.

          Ο Μέγας Αθανάσιος είναι χαρά για όλους τους ανθρώπους, για όλους εμάς τους ανθρώπους και τον κάθε άνθρωπο που ακουμπούν τα προβλήματά τους στον άσειστο στύλο, όπως χαρακτηρίζει τον Άγιο Αθανάσιο η Εκκλησία μας.

          Οι αληθινοί χριστιανοί δεν προσφεύγουν μόνο στους Αγίους στις λύπες, αλλά και στις χαρές τους και η μνήμη του σήμερα είναι μία ευκαιρία να  τον ευχαριστήσουμε που στέκεται στύλος αληθινός και κρατάει την ζωή μας ολόκληρη.

          Ο Άγιος Αθανάσιος εύχομαι να στερεώνει την ζωή μας, την προσωπικότητα μας, αλλά και την ελπίδα και την αισιοδοξία μας».

          Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό στον Μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου της πολυπληθούς Ενορίας των Γαλανέικων, της Βόρειας Λαμίας.

          Τον διακονία του Θείου Λόγου ανέθεσε ο κ. Συμεών στον Διευθυντή του Γραφείου Συντονισμού Θείου Κηρύγματος και Αντιμετωπίσεως Αιρέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως, Ιεροκήρυκα Αρχιμ. π. Ηρωδίωνα Ρίζο.

          Ο π. Ηρωδίων ανέλυσε τον αγιογραφικό στίχο από την Προς Εβραίους Επιστολή «Τοιοῦτος ἡμῖν ἔπρεπεν ἀρχιερεύς», αναφερόμενος στο θείο Πρόσωπο του Μεγάλου Αρχιερέως Κυρίου Ιησού Χριστού, αλλά και κατ’ επέκταση στα πρόσωπα των Αρχιερέων, των Ποιμένων της Εκκλησίας, που αποτελούν την συνέχεια, τους χρυσούς κρίκους της αλυσίδας της ιερωσύνης του Χριστού, που συνεχίζουν το έργο της σωτηρίας των ανθρώπων. Κατόπιν συνδύασε τον αγιογραφικό αυτό στίχο με το πρόσωπο του εορταζομένου Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, παρουσιάζοντας τρία χαρακτηριστικά της αρχιερωσύνης και της ποιμαντικής δράσης του Αγίου, την προσφορά της αλήθειας, το δόσιμο της αγάπης και το θυσιαστικό φρόνημα ως «Μάρτυρας Πατριάρχης», με υψηλή συναίσθηση ποιμαντικής ευθύνης, την «μέριμνα πασών των Εκκλησιών, αλλά και πως αυτά τα τρία στοιχεία συνδυάζονται με το σήμερα, πρακτικά στην ζωή του καθενός μας.

          Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Γαλανέικων Λαμίας.

          Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλαν Βυζαντινοί Χοροί υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ναού και Καθηγητού κ. Σεραφείμ Κυρίτση, παρουσία του Διευθυντού του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΤΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΣΔΟΣ» Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, καθώς και του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Πρωτοψάλτου κ. Ηλία Καπέλα.

          Όλες οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε και από τηλεοράσεως μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος».

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος  με αφορμή το Αποστολικό Ανάγνωσμα του Αποστόλου Παύλου, ανέλυσε το στίχο:  «Μνημονεύετε τῶν ἡγουμένων ὑμῶν» και αναφερόμενος στο πρόσωπο του Μεγάλου Αθανασίου χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Να μνημονεύουμε τους πατέρες μας, μας λέει ο Απόστολος Παύλος, αυτούς που μας κηρύττουν το Ευαγγέλιο του Χριστού και όχι να τους συκοφαντείτε.

             Η ιστορία όμως φανερώνει την αλήθεια. Η αλήθεια λάμπει και σήμερα 18 Ιανουαρίου 2022, είμαστε εδώ και τιμούμε έναν Μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας, που συκοφαντήθηκε, που λιθοβολήθηκε, που εξορίστηκε, αυτόν που δεν τόλμησε να τον καταλάβει η ίδια του η εποχή, είμαστε εδώ και τιμούμε έναν Πατέρα, που έδωσε την ζωή του για την Εκκλησία και τους ανθρώπους. Τιμούμε έναν Πατέρα της Εκκλησίας, που στην εποχή του στάθηκε στο ύψος του, είπε την αλήθεια, δεν λογάριασε το κόστος, δεν το ενδιέφερε αν σε κάποιους δεν έγινε αρεστός και έγινε μισητός. Τον είπαν προδότη και μειοδότη, τον είπαν αιρετικό, τον είπαν νεοταξίτη, και πολλά άλλα, αλλά εκείνος έμεινε ακέραιος, όρθιος και συνέχισε τον δρόμο του».

          Απευθυνόμενος στα παιδιά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Παιδιά μου να μάθετε στις σχέσεις σας να έχετε ευθύτητα. Να μην σας χαλάσουμε όλοι εμείς οι μεγάλοι. Μην παρασύρεστε από συκοφαντίες. Να κλείνετε τα αυτιά σας στο κακό παράδειγμα. Να βλέπετε θετικά τον άλλο άνθρωπο. Μπουχτίσαμε από αρνητικότητα. Έχουμε ανάγκη από θετικούς ανθρώπους».

          Κατακλείοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε:

          «Είναι η εποχή,  που πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, ότι πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι, σοβαροί, συνετοί και να μάθουμε να τιμούμε την διακονία μας, την αποστολή μας και να μάθουμε να προχωράμε με υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία και στον συνάνθρωπο και όχι να υποσκάπτουμε την ενότητα, ούτε να συκοφαντούμε, ούτε να σπέρνουμε ζιζάνια, επειδή έχουμε προσωπικά θέματα,  τα οποία δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα και αυτό το μήνυμα στέλνω και τώρα και πάντα.

«Οὐ γὰρ ἐχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν, ἀλλὰ τὴν μέλλουσαν ἐπιζητοῦμεν». Στέλνω μήνυμα σήμερα ότι ο δρόμος μας είναι το μέλλον. Δεν ασχολούμαστε με «ποντικούς» που αρέσκονται στο σκοτάδι. Εμείς επιζητούμε το Φως. «Τα καμιόνια τρέχουν και τα σκυλιά γαυγίζουν». Ας γαυγίζουν όσο θέλουν αδελφοί μου. Το τραίνο του Αγίου Αθανασίου τρέχει για την Βασιλεία των Ουρανών και δεν έχει σταματημό».

          Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ. Ηλίας Κυρμανίδης και κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος, Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, η Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας κ. Σταυρούλα Μπονέ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Κυρίτσης, ο Πρόεδρος της ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας κ. Γεώργιος Γιαννίτσης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Στερεάς Ελλάδος κ. Δημήτριος Δρακάκης, ο τ. Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, αντιπροσωπείες μαθητών και μαθητριών και οι Διευθυντές του 1ου και του 17ου Δημοτικών Σχολείων Λαμίας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

          Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε και ευχήθηκε δια ζώσης για την ονομαστική τους εορτή: τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιο Καρακάντζα, τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ,  την Δήμαρχο Αμφίκλειας  – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Φθιώτιδος κ. Αθανάσιο Κυρίτση.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

O Εσπερινός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Πάρο

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε την Παρασκευή 20-5-2022 το απόγευμα στο Πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου. Ο Σεβασμιώτατος...

Πανηγυρικός Εσπερινός των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων στη Βέροια

Την Παρασκευή 20 Μαΐου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο...

Ο πανηγυρικός Εσπερινός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Συκούριο

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Συκουρίου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Μεγάλο Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Ο Σεβασμιώτατος...

Το πυροσβεστικό όχημα της Μητροπόλεως Ταμασού σε κατάσβεση δύο πυρκαγιών

Μελη της Μητροπόλεώς μας, οι Ανδρέας Γεωργίου, Παναγιώτης Χαραλάμπους και Αλέξανδρος Δημοσθένους, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν για την κατάσβεση πυρκαγιών, έσπευσαν σήμερα Παρασκευή, 20 Μαΐου...

Απότμημα Τιμ. Ξύλου και Λείψανα των Αγ. Κων/νου και Ελένης υποδέχθηκε η Καλαμάτα

Με λαμπρότητα και κατάνυξη η πόλη της Καλαμάτας υποδέχθηκε απόψε απότμημα εκ του Τιμίου Σταυρού και αποτμήματα Λειψάνων των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τα...

Σερρών Θεολόγος: »Η Οδύσσεια των ιερών κειμηλίων της Μακεδονίας»

Του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Unesco, ότι αρχίζουν επίσημα συνομιλίες ανάμεσα στα Υπουργεία Πολιτισμού του Ηνωμένου...

Φθιώτιδος Συμεών: «Οικουμενικότητα – Συνοδικότητα – Θρησκευτική Ελευθερία είναι οι πυλώνες του μηνύματος των εορταζομένων Αγίων μας»

Πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε απόψε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στον καλλιμάρμαρο Πανηγυρίζοντα Ναό των Αγίων Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου & Ελένης στην ομώνυμη παραθαλάσσια πόλη...

Πανήγυρις Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λουτροτόπου Άρτης

Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, το απόγευμα, στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Λουτροτόπου Άρτης, ετελέσθη Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του...

Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Θαλλελαίου στη Νάξο

Με την συμμετοχή πλήθους προσκυνητών, τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 19-9-2022, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Θαλλελαίου του Ιαματικού, χοροστατούντος του...

Μέγας Κωνσταντίνος: Ο Μεγάλος της Εκκλησίας και της Ιστορίας

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού Στις 21 Μαΐου η Εκκλησία μας εορτάζει και πανηγυρίζει λαμπρά τη μνήμη των αγίων ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τόσο...

Η εορτή της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στο Ιερό Βαπτιστήριο παρά τους αρχαίους Φιλίππους

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα στην μεταπασχάλια εαρινή περίοδο που διανύουμε, πραγματοποιήθηκε ο εφετινός εορτασμός της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στο Ιερό Προσκύνημα-Βαπτιστήριο...

Θυρανοίξια εξωκκλησίου στο Παλαιοχωράκι Δημαριού Άρτης

Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ετέλεσε τα Θυρανοίξια εξωκκλησίου της ενορίας Παλαιοχωρακίου Δημαριού Άρτης, τιμωμένου επ'...

Ο Μητρ. Καλαβρύτων στην σχολική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον Μικρασιατικό ξεριζωμό 1920-2022

Μία υπέροχη και άρτια οργανωμένη εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική τραγωδία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν η μαθητιώσα...

Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης στο Μανιάκι

Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της Μάχης του Μανιακίου και η θυσία του Ήρωος Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Δικαίου ή...

Η εορτή της Μετακομιδής των Ιερών Λειψάνων Αγ. Νικολάου στη Λιμίνη Άρτης

Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, το απόγευμα, στον πανηγυρίζοντα ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λιμίνης Άρτης, ετελέσθη Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου...