Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα το τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποίησε στην Αθήνα και στην Τήνο, με μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση των μαθητών και των οικογενειών τους, το Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας.

          Με την ευχή, την κανονική άδεια και ευλογία του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Δωροθέου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας, χοροστάτησε σήμερα το πρωί στον Όρθρο και ακολούθως ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου Πρωτ. π. Γεώργιο Φανερό, τους Ιερείς και Διακόνους του Πανιέρου Ναού της Παναγίας, τον Διευθυντή του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας, τους Εκπαιδευτικούς, τα μέλη της Σχολικής Εφορείας, τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς και πολλούς ευλαβείς χριστιανούς, Τηνίους και προσκυνητές από όλη την Ελλάδα.
Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος», μέσω των Ραδιοφωνικών Σταθμών των Ιερών Μητροπόλεων Σύρου και Φθιώτιδος και μέσω διαδικτύου.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες, αλλά και πολλοί εκπαιδευτικοί, κατόπιν πνευματικής προετοιμασίας μέσω του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως, μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε στην επέτειο των 200 ετών από το όραμα της Οσίας Πελαγίας, που οδήγησε στην εύρεση της Αγίας Εικόνος της Μεγαλόχαρης, και σκιαγραφώντας το χάρισμα της Οσίας Πελαγίας χαρακτηριστικά σημείωσε:

     «Η μοναχή Πελαγία, η Οσία Πελαγία, όταν της εμφανίστηκε η Παναγία για να της υποδείξει την εύρεση, η πρώτη της αντίδραση ήταν αρνητική, όχι από έλλειψη πίστεως, από φόβο, ολιγοψυχία, αλλά ήταν μία άλλου είδους άρνηση, αγιοπνευματική. Αυτή η άρνηση, που προσελκύει περισσότερο την Χάρη του Θεού, η άρνηση του σεμνού και ταπεινού ανθρώπου. Η Οσία Πελαγία κατέθεσε την αναξιότητα της, αυτή την βαθιά επίγνωση της αίσθησης ότι την χωρίζει άβυσσος από την αγάπη του Θεού. Στην άβυσσο των αμαρτιών μας επικαλούμαστε την άβυσσο της αγάπης του Θεού.
Αυτό που προσελκύει την Χάρη του Θεού δεν είναι η αίσθηση της υπεροχής, αλλά η αίσθηση της αδυναμίας, της αποτυχίας.

     Όσο πλησιάζει ο άνθρωπος τον Θεό, τόσο πιο αμαρτωλό βλέπει τον εαυτό του. Όταν ο άνθρωπος είναι μακριά από τον Θεό δεν βλέπει τις ατέλειες, τις ελλείψεις και τα προβλήματά του, αλλά βλέπει τις ατέλειες, τις ελλείψεις και τα προβλήματα των άλλων και όποιος ζει με αυτόν τον τρόπο ζωής, να ασχολείται με τα των άλλων, τότε σημαίνει ότι είναι πολύ μακριά από την Χάρη του Θεού, είναι έξω από τον Ήλιο, που φωτίζει και καταυγάζει τις πνευματικές αισθήσεις.

       Ο άνθρωπος που φωτίζεται από την Χάρη του Θεού και πλησιάζει τον Θεό, αρχίζει και βλέπει την αλήθεια του, τον εαυτό του, φεύγει από το ψεύδος και σταματά να λατρεύει τον εαυτό του και αρχίζει να αισθάνεται ότι είναι ο ευεργετημένος από τον Πατέρα και τότε ο άνθρωπος αρχίζει να γίνεται όχι κυνικά ρεαλιστής, αλλά αισιόδοξα ρεαλιστής. Πατά στην γη, αλλά το βλέμμα του είναι στραμμένο στον ουρανό και τότε αξιώνεται πραγματικά μεγάλων δωρεών.

      Η Οσία Πελαγία γίνεται κήρυκας, ευαγγελίστρια, μυροφόρος της Χάριτος του Θεού και ευεργέτιδα αυτής της Νήσου και της οικουμένης ολόκληρης.
Η περηφάνεια, η έπαρση, η οίηση, ο θόρυβος, η εκκεντρικότητα δεν προσελκύει την Χάρη του Θεού. Η δύναμη και η ισχύς μόνο βία φέρνουν στην ζωή των ανθρώπων και όχι την λεπτή αύρα της Χάριτος του Θεού.

      Να πορευόμαστε σεμνά και ταπεινά και με αίσθηση ότι ο Θεός μας αγαπά, παρά το γεγονός ότι δεν το αξίζουμε, ότι ο Θεός ανοίγει την αγκαλιά Του, παρά το γεγονός ότι εμείς κρατάμε τα χέρια μας σφιγμένα και δεν τα ανοίγουμε προς Τον Θεό. Ο Θεός συνεχίζει να μας προσκαλεί και συνεχίζει να μας δίνει ευκαιρίες. Είναι λοιπόν η στιγμή και η ώρα να αξιοποιήσουμε αυτό το κάλεσμα και ανταποκρινόμενοι στην αγάπη του Θεού, να κάνουμε τελικά δώρο στον εαυτό μας. Να γίνουμε οι ίδιοι δώρο και να δοθούμε στην αγάπη του Θεού και στην αγάπη του πλησίον».

      Προ της απολύσεως ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου Πρωτ. π. Γεώργιος Φανερός, εκ προσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου κ. Δωροθέου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών για την ευλογητή επίσκεψη των παιδιών του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας και την υψηλή συνοδεία του ιδίου και παρουσία του στην Ιερά Νήσο Τήνο, αλλά και για την ιδιαίτερη ευλογία να προεξάρχει τόσο χθες στην Ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών, όσο και σήμερα στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Πανίερο Ναό της Μεγαλόχαρης Παναγίας, να στηρίξει με τον λόγο του τους προσκυνητές και τους αναρίθμητους τηλεθεατές και ακροατές, οι οποίοι ταξίδεψαν νοερά στο Νησί της Μεγαλόχαρης Παναγίας και έλαβαν την Αρχιερατική του ευχή και αγάπη. Ευχήθηκε δε, η Παναγία Μητέρα να σκεπάζει και να οδηγεί την Θεάρεστο Αρχιερατεία του στην Φθιώτιδα και την διακονία και τα έργα αγάπης και προσφοράς του στην Φθιώτιδα και στην Εκκλησία μας.

          Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Μαυσωλείο των θυμάτων από τον τορπιλισμό του καταδρομικού πλοίου «ΈΛΛΗ», ο οποίος συνέβη τον Δεκαπεντάυγουστο του 1940 και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο και στο Κειμηλιοφυλάκειο του Π.Ι.Ι.Ε Τήνου.

          Ενημερώθηκαν δε λεπτομερώς από τον π. Γεώργιο για το σπουδαίο ποιμαντικό, εκκλησιαστικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, Τήνου.

          Στην συνέχεια, στο Ιερό Νησί της Παναγίας κατέφθασε και ο κυριάρχης Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου, Μήλου, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, Κύθνου, Φολεγάνδρου και Σικίνου   κ. Δωρόθεος, ο οποίος και ευλόγησε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας και μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών συμπροσευχήθηκαν στην Ιερά Παράκληση ενώπιον της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Μεγαλόχαρης Παναγίας, στην οποία έψαλλαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας.

        Στην προσλαλιά του ο Άγιος Σύρου κ. Δωρόθεος ευχήθηκε στα παιδιά να έχουν υγεία και πρόοδο, προτρέποντάς τα να μείνουν πάντα στην αγκαλιά της Εκκλησίας, στην αγκαλιά του Θεού, η οποία είναι η μόνη ασφαλής αγκαλιά στην ζωή του κάθε ανθρώπου.

        Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, μεταξύ άλλων, τόνισε χαρακτηριστικά:

       «Έχουμε την μεγάλη ευλογία δύο μέρες να φιλοξενούμε στο Ιερό μας Νησί, στο Νησί της Παναγίας έναν αγαπητό αδελφό από την Στερεά Ελλάδα, ο οποίος εκόμισε εκτός από τις πλούσιες ευλογίες τις οποίες φέρνει από τον αγιασμένο τόπο του, εκόμισε την πλούσια αγάπη της καρδίας του.

      Οι πνευματικοί δεσμοί της Φθιώτιδος με την Τήνο, οι οποίοι ξεκίνησαν από τον μακαριστό και άγιο άμεσα προκάτοχό σας κυρό Νικόλαο συνεχίζονται και σας παρακαλώ να θεωρείται την Τήνο και την Παναγία μας ως αν το σπίτι σας, τόσο εσείς προσωπικά, όσο και το φιλακόλουθο και φιλάγιο πιστό λαό της Λαμίας, τον οποίο διαποιμαίνετε.  Σας ευχαριστώ που συνεχίζεται το σπουδαίο έργο του μακαριστού κυρού Νικολάου.

      Θέλω να σας συγχαρώ επίσης, διότι από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε το πηδάλιο της τοπικής Εκκλησίας, αγκαλιάσετε ένα πνευματικό θερμοκήπιο, το Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας και όχι μόνο το αγκαλιάσατε, αλλά το στηρίζετε παντοιοτρόπως και το καταστήσατε περίζηλο σε όλη την χώρα και είναι ένα πνευματικό φυτώριο, από το οποίο η Εκκλησία έχει να απολαύσει πολλούς καρπούς.

      Αγαπητοί μας Ιεροσπουδαστές, παιδιά της Εκκλησίας, να αγαπάτε πάντοτε την Εκκλησία μας και τον Θεό Πατέρα μας και την Παναγία Μητέρα, η οποία ποτέ δεν μας εγκαταλείπει και πάντοτε πρόθυμη μας ακούει για να μεταφέρει τα αιτήματα των καρδιών μας προς τον Θεό Πατέρα.

     Να αγαπάτε και να μνημονεύεται το όνομα του Μητροπολίτου σας κ. Συμεών, διότι σας έχει αγκαλιάσει όχι ως Επίσκοπος, αλλά ως πραγματικός πατέρας. Να στρέφετε την σκέψη σας πάντοτε σε εκείνον και όταν θα φύγετε από το σχολείο σας και θα συνεχίσετε την ζωή σας, θα καταλάβετε ακόμη περισσότερο τις πολλές τους ευεργεσίες.

      Η Παναγία μας να σας ευλογεί, να σας σκεπάζει και να καθοδηγεί την ζωή σας».

       Κατά την αναχώρηση του από την Ιερά Νήσο Τήνο ο κ. Συμεών προσέφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο προσωπικά λειτουργικά άμφια κ.α. από το προσωπικό κειμηλιαρχείο του μακαριστού  προκατόχου του κυρού Νικολάου εις μνήμην αυτού.

        Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ιδιαιτέρως εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και ευχαριστία του στον Άγιο Σύρου κ. Δωρόθεο για την αρχοντική αγάπη και φιλοξενία αλλά και στον Αντιπρόεδρο, στον Γενικό Γραμματέα και στα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Π.Ι.Ι.Ε. Τήνου.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης & Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Σύναξη στελεχών Κατασκηνώσεων Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας

Στο χώρο του Κέντρου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαϊου, η συνάντηση των στελεχών της Κατασκήνωσης της Ιεράς...

Άφιξη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην Τανζανία

Στην πόλη Αρούσα της Ηνωμένης Δημοκρατίας της Τανζανίας, στην Ανατολική Αφρική, αφίχθη σήμερα Παρασκευή  ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ....

Η εορτή του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας

Με λαμπρότητα, μετά από δύο χρόνια περιορισμών και απαγορεύσεων, εορτάστηκε φέτος, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας...

Εσπερινός Εγκαινίων παρεκκλησίου Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας

Εσπερινός Εγκαινίων παρεκκλησίου Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα. 📌 Ιερό παρεκκλήσιο Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας στον...

Δωδώνης Χρυσόστομος: Επιτέλους ξεκίνησαν οι εργασίες – Χαίρεται, γεια σας και σκασμός στη πεθερά σας

Μετά από δικές μας πιέσεις αλλά και απειλές, μετά τον αγώνα που δώσαμε και αφού εμείς πληρώσαμε τη μελέτη, τελικά έστω και τώρα, ξεκίνησαν...

Θεμελίωση Ι.Ν. του Αγίου Χαραλάμπους από τον Μητροπολίτη Σπάρτης

Το απόγευμα της Πέμπτης 26  Μαΐου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος θεμελίωσε το παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους στο Ξηροκάμπι. Κτήτορας του Ιερού...

Ἡ ἀγάπη οὐδέποτε ἐκπίπτει…

Και για τον μήνα Μάιο διανεμήθηκαν 150 δέματα επισιτιστικής βοήθειας από την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, την Παρασκευή 27η του μηνός Μαΐου...

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για τον ενωτικό και αποστολικό χαρακτήρα της Εκκλησίας

Την Πέμπτη, 26 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στο 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Συγχρονικές και Διαχρονικές...

H πρακτική της αγάπης ως θεμέλιος λίθος στην ανασύσταση της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής

Την Πέμπτη το απόγευμα, 26 Μαΐου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ομίλησε στην απογευματινή εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εθελοντές /...

Με επιτυχία στέφθηκε η φιλοξενία στην Κύπρο παιδιών από την Ουκρανία

Η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής επιθυμεί να ευχαριστήσει όλα τα Υπουργεία, Υφυπουργεία, Μητροπόλεις, Φορείς, Εταιρείες και Εθελοντές, οι οποίοι συνεισέφεραν σημαντικά για την...

Ιερατική Σύναξη προ των πυλών των «ΚΗ´ Παυλείων» στην I.M. Βεροίας

Την Πέμπτη 26 Μαΐου το πρωί στον Ιερό Ναό του Οσίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας πραγματοποιήθηκε η μηνιαία Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Στην αρχή...

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου για την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλίωσης

Στις 28 Μαΐου του έτους 2000, ένας πρωτοφανής αριθμός Αυστραλών (περίπου 250.000 άνθρωποι) διέσχισε τη διάσημη γέφυρα Harbour Bridge του Σύδνεϋ και προσέδωσε μία...
video

Θαύμα: Το παιδί μας περπάτησε και τρέχει

Θαύμα: Το παιδί μας περπάτησε και τρέχει. Προσωπικές εμπειρίες και εμπειρίες των ανθρώπων που τις έζησαν οι ίδιοι λαμβάνοντας τη Χάρη του Τιμίου και...

Oι Άγιοι δεν θαυματουργούσαν παλιά μόνο, θαυματουργούν πάντοτε. Είναι μαζί μας, είναι δίπλα μας, είναι ολοζώντανοι μπροστά μας

Το εσπέρας της Πέμπτης 26 Μαΐου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή του Οσίου Ιωάννου του...

Μεγάλη Ευλογία | Ο Γέροντας Νεκτάριος κόμισε Τίμιο Ξύλο και Ι. Λείψανο του Αγ. Λουκά του Ιατρού...

Το εσπέρας της Πέμπτη 26ης Μαΐου,  ο πολυσέβαστος και πολυαγαπημένος Γέροντα Νεκτάριος Μουλατσιώτης, κόμισε  εις τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Βύρωνα προς...