Με μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα ευφροσύνης και θρησκευτικής κατανύξεως, εορτάσθηκε λειτουργικώς η Κυριακή της «Σταυροπροσκυνήσεως» και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα περικαλλέστατο ιερό Ναό Τιμ. Σταυρού Σερρών.

Σήμερα, Γ’ Κυριακή των Νηστειών της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, 19 Μαρτίου 2023, τελέσθηκε η πανηγυρική θ. Λειτουργία στον ως είρηται εορτάζοντα ιερό Ναό, ιερουργήσαντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, με την συμπροσευχητική παρουσία των Βουλευτών Σερρών κ. κ. Αν. Χατζηβασιλείου, Θ. Λεονταρίδη, Ελ. Αβραμάκη και Κ. Μπούμπα, του Δημάρχου Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφη, του Συνταγματάρχου του 10ου Συντάγματος Πεζικού Σερρών, του Δ/ντου της Αστυνομικής Διευθύνσεως Σερρών του Διοικητού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών και πλήθους ευλαβών χριστιανών.

Κατά την διάρκεια της θ. Μυσταγωγίας ανεγνώσθη το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «Περί των ιερατικών κλήσεων» και ετελέσθη το μυστήριο της εις διάκονον χειροτονίας του ευλαβεστάτου νέου κ. Ραφαήλ Ρούσου.

Στην ομιλία του προς το νέο έγγαμο διάκονο της Εκκλησίας των Σερρών, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και πνευματικές προτροπές, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Αγαπητό μου παιδί, Ραφαήλ, ιδού ότι επέστη ο  χαρμόσυνος καιρός της προσωπικής σου Πεντηκοστής. Προσέρχεσαι ενώπιον του Κυρίου σήμερον, δοξάζων, χαίρων και τρέμων, με βεβαίαν όμως  απόφασιν να Τον υπηρετήσεις με όλην σου την ψυχήν.

Σήμερα, εισέρχεσαι στον ολόφωτο γνόφο της θείας ιερωσύνης, που ακτινοβολεί το φως του Σταυρού του Κυρίου μας και την δόξαν της Αναστάσεώς Του. Καλείσαι να υπηρετήσεις από θέσεως ευθυνοφόρου το μυστήριο της πίστεως και της σωτηρίας των ανθρώπων με ήθος ευχαριστιακό, με ταπείνωση και με υπακοή στο άγιο θέλημά Του, να αποτελέσεις κι εσύ έναν τίμιο κρίκο στην χρυσή εκείνη πνευματική αλυσίδα, η οποία ξεκινά από τον Δεσπότη Χριστόν και έχει ως πρώτους κρίκους τους αγίους Αποστόλους, τους ταπεινούς, τους μικρούς και ασήμαντους ψαράδες κατά το πνεύμα του κόσμου, αυτούς που με την δύναμιν του Χριστού και την χάριν του Αγίου Πνεύματος άλλαξαν σωτηριωδώς τον ρουν της ανθρωπίνης ιστορίας. Οι μικροί και ταπεινοί ψαράδες της Γαλιλαίας εταπείνωσαν τους νομιζομένους υψηλούς και ισχυρούς, τα προβάτια του Χριστού ενίκησαν τους σκληρότατους λύκους της αθεΐας και της ειδωλολατρίας.

Αυτό είναι το μυστήριο της αγίας ιερωσύνης, παιδί μου, του οποίου υπηρέτης και διάκονος καθίστασαι και εσύ σήμερα. Είναι η φανέρωσις της   εν ταπεινώσει κρυπτομένης αλλά θαυματουργικώς ενεργούσης δόξης του Χριστού, όπως αυτή γνωρίζεται στο μυστήριο του Σταυρού. Είναι η ακαταγώνιστος δύναμις του Θεού, η οποία τελειούται μέσα στην ανθρωπίνη ασθένεια και ταπείνωση. Η ιερωσύνη, παιδί μου, είναι σταυρός, όχι αδιέξοδος, αλλά σταυρός που προετοιμάζει, φανερώνει και οδηγεί στην Ανάσταση.

Ο ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός είναι Εκείνος, ο οποίος και σήμερα περιέρχεται την ανθρώπινη ιστορία και προσκαλεί τους νέους  αποστόλους Του, τους αφοσιωμένους διακόνους Του, τους οποίους και αποστέλλει ως πρόβατα ανάμεσα σε λύκους για να μεταφέρουν το μήνυμα της σωτηρίας.

Από της μικροτάτης σου ηλικίας, παιδί μου, Ραφαήλ, δέχθηκες κι εσύ αυτό το κάλεσμα και αποφάσισες να υπηρετήσεις τον Κύριο σε δυσκόλους καιρούς, κατά τους οποίους διαμορφώνονται και στην πατρίδα μας δύο ισχυροί πόλοι. Ο πρώτος θέλει την Εκκλησία πειθήνια θεραπαινίδα   ανθρωπίνων συστημάτων και εγκοσμίων επιδιώξεων, υποτεταγμένο  μέρος ενός συστήματος που παράγει και αναπαράγει παρακμή και κρίσεις. Ο δεύτερος πόλος υποδεικνύει έναν τρόπο ζωής χωρίς καθόλου Χριστόν, χωρίς Εκκλησίαν, χωρίς ορίζοντα ζωής και πλεύση αθανασίας. Ο Χριστός και η Εκκλησία Του, σύμφωνα με αυτήν την θεώρηση, δεν ανήκουν στα ουσιώδη της ζωής μας. Ανήκουν σε ένα παρελθοντικό κόσμο που δεν έχει τίποτε να προσφέρει σήμερα. Ο άνθρωπος καθίσταται αυταξία και ο Θεός περιττεύει. Έτσι λέγουν! Πόσο λάθος κάνουν, όμως! Εσύ, παιδί μου, θα προσπερνάς με μακροθυμία και αγάπη τα ρέοντα και γεμάτα έπαρση και αλαζονεία ανθρώπινα φληναφήματα που γρήγορα μεταβάλλονται και μετά πατάγου κρημνίζονται. Εξάλλου, πάντα την ύβρη ακολουθεί η νέμεσις. Εσύ, οφείλεις να είσαι γεμάτος κατανόηση, αγάπη, αλήθεια και στοργή Χριστού, ώστε να υπηρετείς τον άνθρωπο στην ολότητά του. Αυτήν την παρακαταθήκη μας άφησε ο Κύριός μας. Η Εκκλησία μας ως αγαθοποιός δύναμις και πηγή αγιασμού και προόδου πορεύεται   θυσιαστικώς, συλλειτουργικώς και συνεργατικώς μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο, χωρίς να είναι εκ του κόσμου αυτού. Είναι η «καινή κτίσις», η μικρά ζύμη που αναπλάθει και ζωογονεί όλο το ανθρώπινο φύραμα και την ιστορία του.

Δύναμις και έμπνευσίς σου να είναι ο Σταυρός του Κυρίου μας, παρηγορία σου η ζωηφόρος αγία Τράπεζα, από την οποία θα αντλείς δύναμιν και ευλογίαν. Να είσαι δοτικός προς κάθε άνθρωπο, να αναγνωρίζεις στο πρόσωπο του κάθε αδελφού σου αυτήν την εικόνα του ιδίου του Θεού. Καθήκον σου, από σήμερα, είναι να θυσιάζεσαι καθημερινώς για την αγάπη Του, αφήνοντας πίσω ατέλειες που μας κρατούν στη γη.

Έργο σου ιερό, από σήμερον, είναι να ευαγγελίζεσαι με την ζωή, το ήθος σου, την διακονία σου, την ειρήνη, την δύναμη, την δικαιοσύνη και την σοφία του Σταυρού που φωτίζει το μυστήριο της Αναστάσεως και πιστοποιεί ότι «μεθ’ ημών ο Θεός». Δικαίωμα και ελπίδα αναστάσεως μπορούν να έχουν εκείνοι που αγωνίζονται προς χάριν του Χριστού να σταυρώσουν τον παλαιόν άνθρωπον που δουλεύει στα πάθη και τον θάνατο. Ο Χριστός είναι η ακλόνητη και συμπαγής πέτρα, στην οποία άλλοι μεν, με ασφάλεια οικοδομούν την ζωή τους, άλλοι δε, τυφλωμένοι από τον εγωϊσμό τους σκοντάφτουν, τσακίζονται και κρημνίζονται στον όλεθρο και την καταστροφή. Έργο σου, παιδί μου, θα είναι επάνω σ’ αυτήν την πέτρα, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, να οικοδομήσεις την ιερατική σου διακονία.

Να μείνεις σ’ ολόκληρη την ζωή σου χριστοκεντρικός, ταπεινός, πιστός και ενσυνείδητος αγωνιστής για χάρη του Χριστού και της αληθείας Του. Να μην φοβηθείς, να μην δειλιάσεις. Να λέγεις την αλήθεια. Πάντα όμως με αγάπη και πόνο. Τότε, να γνωρίζεις, ότι η δύναμη του Χριστού θα σε σκεπάζει και θα σου χαρίζει ουράνιες παρακλήσεις, ώστε και συ, ως τίμιος λειτουργός Του να αναπαύεις τις ψυχές των ανθρώπων.

Πορεύου λοιπόν, παιδί μου, πορεύου κάτω από την σκιά του Σταυρού του Κυρίου μας. Αυτός να νοηματοδοτεί τη ζωή σου ολόκληρη και να αποτελεί το μέτρο της διακονίας σου. Απ’ αυτόν να λαμβάνεις φως και δύναμη, έμπνευσιν, υπομονήν και πλησμονήν χάριτος, έτσι ώστε να υπηρετείς ευόρκως τον άγιον Θεόν.

Είσελθε εις την χαράν του Κυρίου, λάβε τον Σταυρό Του επί των ώμων σου και φύλαξέ τον ως πολυτίμητον θησαυρόν εις την καρδίαν σου. Με την δύναμή του, να υπηρετήσεις  τον Θεόν, να αγαπάς τους ανθρώπους ειλικρινώς, ακόμα και μέσα στην ατέλειά τους και να αγιάσεις!».

Προ της απολύσεως της θ. Λειτουργίας, κατόπιν πρωτοβουλίας του Δήμου Σερρών, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Σερραίων ηρώων του 19ου Συντάγματος Πεζικού, οι οποίοι τον Μάρτιο του 1941 υπερασπίσθηκαν γενναίως το Ύψωμα 731 στην Κλεισούρα, σε μία από τις κρισιμότερες μάχες του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, επικαλέσθηκε την κραταιά προστασία και θεία δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας στο νέο διάκονο π. Ραφαήλ και στην ζωή των ευλαβών πιστών.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση της Παναγίας Τρυπητής

Μετ' ιδιαιτέρας χαράς και τιμής ενημερώνουμε τον ευλαβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ότι με τη Χάρη του Τριαδικού Θεού και τις...

Κάθε δημιούργημα του Θεού οφείλει με τον δικό του τρόπο να Τον δοξολογεί

Στην Ι. Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καίσαρι Κορινθίας χοροστάτησε χθες Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος στην Θ. Λειτουργία...

Eκδήλωση για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου στην Σύνοδο

Σήμερα, Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για την...

Δοξολογία επί τη επετείω της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής Επαναστάσεως του 1878

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, προέστη της επισήμου Δοξολογίας επί τη επετείω της τελευταίας μάχης της...

Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου του Ιερού Ναού Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιερού Προσκυνήματος, συνυπέγραψαν προγραμματική...

Η Tιμία Κάρα του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου στη Μύκονο

Με την άδεια και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος ανταπεκρίθη προθύμως σε σχετικό αίτημα του Σεβασμιωτάτου κ, Δωροθέου...

Επίσκεψη του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνο Λύρο δέχθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός στα Γραφεία...

Στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, ο Υποστράτηγος του Π.Σ. Νι­κό­­λαος Ρουμελιώτης, Συντονιστής Επιχειρή­σεων Πελοποννήσου, Δυτι­κής...

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία για τους μαθητές της Νέας Περάμου από τον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος ετέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Νέας...

Ὁ φόβος τοῦ Θεοῦ

Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ' Ὁ φόβος τοῦ Θεοῦ τυγχάνει ἐξόχως διδακτικός καί εὐεργετικός. Ἀποτελεῖ βιβλική ἀρχή καί πρεπόντως ἀνακηρύσσεται ὡς «ἀρχή σοφίας»,...

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η αναδημιουργία του κόσμου

Αρχιμ. Ειρηναίου Λαφτσή, Πρωτοσυγκέλλου Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως Με αφορμή την μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας μας, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε μέρος μελέτης...

Πανηγύρι της πίστης και της λευτεριάς

«Πανηγύρι της πίστης και της λευτεριάς» κατά τον ποιητή η 25η Μαρτίου. Ημέρα που καλούμαστε να θυμηθούμε τους αγώνες που έκαναν οι ηρωϊκοί προγονοί μας,...

Λόγος εις τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

Τρία σημαντικότατα γεγονότα στην ιστορία του κόσμου εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας. To πρώτο είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, τον οποίο εορτάζουμε σήμερα με χαρά...

Πρόγραμμα Πανηγύρεως Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Αγίας Φωτεινής Υμηττού

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ Την 24η και 25η Μαρτίου επί τη Εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου πανηγυρίζει με λαμπρότητα  ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της...

Δικαίωση Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας από το Δικαστήριο

Σουηδικό Δικαστήριο, με πρόσφατη απόφασή του, επεδίκασε στο Σουηδικό Συνδικάτο Εργαζομένων “Vision”, την καταβολή χρηματικής αποζημιώσεως στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, μετά...