Λαμπρός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε απόψε στην πόλη της Λαμίας,  επί τη εορτή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού και την επέτειο των 78 ετών από την απελευθέρωση της πόλεως Λαμίας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού ο  Καλλιμάρμαρος ομώνυμος Ναός  του Αγίου, στον ομώνυμο λόφο της πόλεως.

          Στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μεταδόθηκε απευθείας από την Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος, μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και μέσω του διαδικτύου.

          Τα Ιερά Αναλόγια διηκόνισαν πολυμελής χοροί μαθητών και μαθητριών του Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

          Τους Αγίους Αρχιερείς προσεφώνησε με θερμούς λόγους αγάπης και σεβασμού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και τους ευχαρίστησε για την τιμητική και ιδιαίτερα χαροποιό παρουσία τους στην πανηγυρίζουσα πόλη της Λαμίας για την εορτή του Πολιούχου, του Ευαγγελιστού της χαράς, Αγίου Λουκά.

          Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο οποίος με αφορμή την μνήμη του Αγίου αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αποστόλου και  Ευαγγελιστού Λουκά υπογραμμίζοντας το συγγραφικό και σωτηριολογικό του έργο και με αφορμή τα ελευθέρια της πόλεως αναφέρθηκε στους ήρωες προγόνους μας, οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδος.

 Ο κ. Αθανάσιος χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Ο Ιερός Υμνογράφος ονομάζει και στολίζει τον Ευαγγελιστή Λουκά με τις εξής λέξεις: Ουρανό, Αστραπή και Νεφέλη.

Χαρακτηρίζει τον Άγιο Λουκά Απόστολο και Ευαγγελιστή πρώτον ως  Ουρανόν,  γιατί με τα έργα του, δηλαδή με το Ευαγγέλιό του και με τις Πράξεις των Αποστόλων ο Άγιος Λουκάς απεκάλυψε τον ουρανό, απεκάλυψε την επουράνιον Εκκλησία, απεκάλυψε το Τριαδικό μας Θε,ό που κάθεται πάνω στο Θρόνο Του, που περιτριγυρίζεται από τους Αγίους Αγγέλους, απεκάλυψε αυτή τη χορεία των Αγίων, των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης, οι οποίοι προετοίμασαν τον δρόμο του Ιησού Χριστού, ώστε να έρθει να βρει ένα χωράφι, να βρει μια κοινωνία καλλιεργημένη.

 Αυτό τον ουρανόν απεκάλυψαν και οι Ήρωες του Έθνους μας, που αγωνίστηκαν για να προσφέρουν την ελευθερία σε εμάς. Και πως τον απεκάλυψαν τον ουρανόν οι  Εθνομάρτυρες; Δια της Πίστεως εις τον Αληθινόν Θεόν και προς την Παναγιά μας. Αυτές οι δύο εορτές, η εορτή του Αγίου Λουκά και τα Ελευθέρια της περιοχής, συμπορεύονται, γιατί .έχουν πολλά κοινά σημεία.

Δεύτερη ονομασία που δίνει ο Υμνογράφος της Εκκλησίας μας στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά είναι η αστραπή. Όπως η αστραπή με το φως  φωτίζει και απομακρύνει όντως τα σκοτάδια του φόβου, τα σκοτάδια της καχυποψίας, της απιστίας, έτσι λοιπόν και ο Άγιος με το Ευαγγέλιο του, με το έργο του, με τον λόγο του, με το κήρυγμά του απομάκρυνε την ειδωλολατρική θρησκεία και έφερε το φως, τη χαρά στους ανθρώπους. Αυτό δεν έφεραν και οι πρόγονοί μας, οι αγωνιστές της ελευθερίας, με το να απομακρύνουν είτε παλαιότερα τους Τούρκους είτε τους Γερμανούς αργότερα, δεν έφεραν έτσι το φως; Δεν έφεραν τη χαρά; Δεν έφεραν την ηρεμία, την γαλήνη, μέσα στην κοινωνία μας;

          Και τρίτον χαρακτηρίζει τον Άγιο Λουκά ο Υμνογράφος της Εκκλησίας μας, «νεφέλη», η οποία ποτίζει, η οποία καθαρίζει  και μεταμορφώνει το χωράφι την ψυχή μας που ήταν γεμάτη από αγκάθια και τριβόλια, ώστε να καταστεί το χωράφι, η ψυχή μας, γόνιμο και εύφορο. Αυτό δεν έκαναν και οι πρόγονοί μας με τον αγώνα τους; Έδιωξαν τους εχθρούς της Πατρίδος μας και έτσι ελεύθερα οι άνθρωποι καλλιεργούσαν τη γη, που με τον ιδρώτα τους αποκτούσαν τα πάντα, για να ζήσουν ελέυθερα, χαρούμενα,  και ευτυχισμένα. Και όντως πράγματι αυτά για τα οποία μιλήσαμε, ο  ουρανός, η αστραπή και η νεφέλη είναι έννοιες που δίνουν νόημα στη ζωή μας.

          Είναι έννοιες που δίνουν νόημα στην ζωή μας. Αυτή είναι η Βασιλεία του Θεού. Οι Άγιοι μας είναι η ζύμη που μας λέγει ο Χριστός και ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς, όπως και όλοι οι Άγιοι Απόστολοι και οι Άγιοι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας, ένεκα αυτής της προσπάθειας που έκαναν οι Απόστολοι, να κάνουν έργα δίκαια, να κάνουν έργα αγάπης, έργα προσφοράς έργα θυσίας για την ανακούφιση των συνανθρώπων.

Να λοιπόν το έργο, η προσπάθεια και ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας; Να οδηγηθούν οι άνθρωποι στο μαρτύριο. Πόσοι και πόσοι χιλιάδες εκατομμύρια, από τους πρώτους τρεις αιώνες που είχαν κηρυχθεί σκληροί διωγμοί, χιλιάδες επότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ορθοδοξίας .

Το ίδιο έκαναν και οι πρόγονοί μας με τη θυσία τους, με την όλη τους διάθεση, με την φιλοπατρία και που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδος μας, με την πίστη για την οικογένεια και για την πατρίδα, με το αίμα τους πλέον θα έλεγα εδραίωσαν το δέντρο της ελευθερίας.

Ήρθαμε λοιπόν εδώ να τους τιμήσουμε και θα τιμήσουμε τον Άγιο Λουκά πως; Με το να ακολουθήσουμε τη δική του πορεία, με το να ακολουθήσουμε τον δικό του δρόμο και να εστερνιστούμε τη δική του ζωή ώστε, όπως εκείνος πράγματι με τη φώτιση του Θεού, μετά το μαρτύριο του Αποστόλου Παύλου στη Ρώμη ήρθε κάτω και περιήλθε πολλές πόλεις της Ελλάδος και έφτασε μέχρι τη Θήβα, έτσι λοιπόν κι εμείς, έμεινε κοντά στον Απόστολο Παύλο, να μείνουμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τη Μητέρα όλων μας, ώστε το Πανάγιο Πνεύμα που υπάρχει μέσα σε αυτή να μας φωτίζει, να μας ενισχύει, να μας καθαρίζει ώστε να γίνει ο καθένας μας, μία λαμπάδα, ένα πρότυπο, μία αστραπή που με τη ζωή του να αστράπτει γύρω του και να μεταμορφώνει και τη δική του ζωή και τη ζωή των συνανθρώπων του και ευχηθείτε Άγιοι Αρχιερείς, ώστε να καταστούμε όλοι, κλήρος και λαός, άρχοντες και αρχόμενοι, μικροί και μεγάλοι, να γίνουμε μια τέτοια λαμπάδα, που θα φωτίσουμε την κοινωνία για να διασκορπίζουμε τα νέφη του σκότους, του φθόνου, της κακότητος και να έρχεται το φως της αγάπης, της ενότητας και να γεμίσει τη ζωή μας από κάθε υλικό και πνευματικό αγαθόν. Ολόψυχα σας το εύχομαι!»

          Αύριο το πρωί στον Μεγαλοπρεπή Ναό του Πολιούχου Λαμίας και  θα τελεσθούν ο Πανηγυρικός Όρθρος και ακολούθως το Πολυχαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος καιουφλίου κ. Δαμασκηνού και συνιερουργούντων των ως άνω Αγίων Αρχιερέων,  Επίσημη Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως, κατά την οποία τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει κατά το έθος ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, καθώς και η πάνδημος Ιερά Λιτανεία της Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Λουκά, του αποτμήματος της Τιμίας Χειρός του, της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Οδηγήτριας και η Ιερά Εικόνα του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

          Στον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό μεταξύ του πλήθους των πιστών παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κυροδήμος, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, ο Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης,  οι τ. Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και κ. Ελένη Μακρή, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Παπαναγιώτου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Λαμπρός ὁ Ἑσπερινός τῆς Ἑορτῆς τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου στήν Πάτρα

Μέ κάθε λαμπρότητα, ἀλλά καί ἱερά κατάνυξη ἐτελέσθη ὁ μέγας Πολυαρχιερατικός Ἑσπερινός τῆς Ἑορτῆς τοῦ Πρωτοκλήτου τῶν Ἀποστόλων, στό ἱερό Ἀποστολεῖο, στόν περικλεῆ καί...

Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Αποστόλου Ανδρέα στην Μητρόπολη Άρτης

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, το απόγευμα, ετελέσθη, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου, πανηγυρικός Εσπερινός, επί τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου...

Ως Σώμα Χριστού οι Χριστιανοί οφείλουν να συνεργάζονται

Τον Άγιο Ιερομάρτυρα Διονύσιο Επίσκοπο Κορίνθου τίμησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος με Αρχιερατική Θ. Λειτουργία σήμερα Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, ημέρα της...

Πρωτότυπη φωτογραφική ἀναπαράσταση τοῦ Χοροῦ τοῦ Ζαλόγγου

Ἡ Πρόεδρος καί μέλη τοῦ Συλλόγου Ἀναβίωσης Ἀπογόνων Σουλιωτῶν Ναυπακτίας «ὁ Ἔπαχτος», ὁ ὁποῖος μέ διάφορες ἐκδηλώσεις προσπαθεῖ νά ἀναβιώση τήν ἡρωϊκή μνήμη τοῦ...

Αγρυπνία για τον άγιο ιερομάρτυρα Φιλούμενο στο Τρίκορφο Φωκίδος

Με κατάνυξη κατά τη μοναστηριακή τάξη, τελέστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ η αγρυπνία στη μνήμη του Αγίου ενδόξου...

Ευρήκαμεν!!!

Mακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ "Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν" (Ιω. ά, 42) Κατά το διάστημα της μακράς ιστορίας της ανθρωπότητος έγιναν αποκαλύψεις...

Παγκύπρια πρωτοβουλία για την ανάδειξη του Μητροπολίτη Ταμασού στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο

ΤΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΑΜΑΣΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΗΣ Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας παρέλαβε μία Μητρόπολη χωρίς περιουσιακά στοιχεία και υποδομές,...

Ιδού το ψηφοδέλτιο των Αρχιεπισκοπικών εκλογών

Ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες εκτύπωσης των ψηφοδελτίων για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές της Εκκλησίας της Κύπρου που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Στο...

Μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα έχουμε νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Μετά τις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου, θα δοθεί χρόνος τριών ημερών για τυχόν ενστάσεις που σχετίζονται με εν δυνάμει παρατυπίες σε εκλογικά κέντρα. Ακολούθως αφού...

Η Ι.Μ. Κίτρους τίμησε την μνήμη του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Σμύρνης Χρυσοστόμου

Με την εκδήλωση  Λόγου και Τέχνης με θέμα «Επίσκοπος Σμύρνης Χρυσόστομος, ο τελευταίος ηγέτης των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» έπεσε η αυλαία των...

Νέος εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Τ.Κ. Κέδρου και Αρχιερατικός Επίτροπος Κέδρου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον...

Επίσκεψη Μητροπολίτου Αιτωλίας στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου και στον Ιατρικό Σύλλογο

Την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 28ης Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός,...

Εκδημία Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αστακού

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον θλίψεως αναγγέλλει την κοίμηση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αστακού μακαριστού...

Εκδηλώσεις για τα 100χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Ι.Μ. Καλαβρύτων

Mε την οργανωτική σύμπραξη της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, του Δήμου Αιγιαλείας και του Πολιτιστικού Συλλόγου "Προποντίς", πραγματοποιήθηκαν τριήμερες εκδηλώσεις (25-27 Νοεμβρίου 2022),...

Ὁ ἅγιος ἀπόστολος Ἀνδρέας

Σήμερα ἡ Ἐκκλησία ἑορτάζει καὶ τιμᾶ τὴν ἱερὴ μνήμη τοῦ ἁγίου ἀποστόλου Ἀνδρέα τοῦ πρωτοκλήτου. Ὁ ἅγιος Ἀνδρέας ἦταν ἀπὸ τὴ Βηθσαϊδὰ τῆς Γαλιλαίας,...