Λαμπρός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε απόψε στην πόλη της Λαμίας,  επί τη εορτή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού και την επέτειο των 78 ετών από την απελευθέρωση της πόλεως Λαμίας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού ο  Καλλιμάρμαρος ομώνυμος Ναός  του Αγίου, στον ομώνυμο λόφο της πόλεως.

          Στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μεταδόθηκε απευθείας από την Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος, μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και μέσω του διαδικτύου.

          Τα Ιερά Αναλόγια διηκόνισαν πολυμελής χοροί μαθητών και μαθητριών του Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

          Τους Αγίους Αρχιερείς προσεφώνησε με θερμούς λόγους αγάπης και σεβασμού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και τους ευχαρίστησε για την τιμητική και ιδιαίτερα χαροποιό παρουσία τους στην πανηγυρίζουσα πόλη της Λαμίας για την εορτή του Πολιούχου, του Ευαγγελιστού της χαράς, Αγίου Λουκά.

          Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο οποίος με αφορμή την μνήμη του Αγίου αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αποστόλου και  Ευαγγελιστού Λουκά υπογραμμίζοντας το συγγραφικό και σωτηριολογικό του έργο και με αφορμή τα ελευθέρια της πόλεως αναφέρθηκε στους ήρωες προγόνους μας, οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδος.

 Ο κ. Αθανάσιος χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Ο Ιερός Υμνογράφος ονομάζει και στολίζει τον Ευαγγελιστή Λουκά με τις εξής λέξεις: Ουρανό, Αστραπή και Νεφέλη.

Χαρακτηρίζει τον Άγιο Λουκά Απόστολο και Ευαγγελιστή πρώτον ως  Ουρανόν,  γιατί με τα έργα του, δηλαδή με το Ευαγγέλιό του και με τις Πράξεις των Αποστόλων ο Άγιος Λουκάς απεκάλυψε τον ουρανό, απεκάλυψε την επουράνιον Εκκλησία, απεκάλυψε το Τριαδικό μας Θε,ό που κάθεται πάνω στο Θρόνο Του, που περιτριγυρίζεται από τους Αγίους Αγγέλους, απεκάλυψε αυτή τη χορεία των Αγίων, των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης, οι οποίοι προετοίμασαν τον δρόμο του Ιησού Χριστού, ώστε να έρθει να βρει ένα χωράφι, να βρει μια κοινωνία καλλιεργημένη.

 Αυτό τον ουρανόν απεκάλυψαν και οι Ήρωες του Έθνους μας, που αγωνίστηκαν για να προσφέρουν την ελευθερία σε εμάς. Και πως τον απεκάλυψαν τον ουρανόν οι  Εθνομάρτυρες; Δια της Πίστεως εις τον Αληθινόν Θεόν και προς την Παναγιά μας. Αυτές οι δύο εορτές, η εορτή του Αγίου Λουκά και τα Ελευθέρια της περιοχής, συμπορεύονται, γιατί .έχουν πολλά κοινά σημεία.

Δεύτερη ονομασία που δίνει ο Υμνογράφος της Εκκλησίας μας στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά είναι η αστραπή. Όπως η αστραπή με το φως  φωτίζει και απομακρύνει όντως τα σκοτάδια του φόβου, τα σκοτάδια της καχυποψίας, της απιστίας, έτσι λοιπόν και ο Άγιος με το Ευαγγέλιο του, με το έργο του, με τον λόγο του, με το κήρυγμά του απομάκρυνε την ειδωλολατρική θρησκεία και έφερε το φως, τη χαρά στους ανθρώπους. Αυτό δεν έφεραν και οι πρόγονοί μας, οι αγωνιστές της ελευθερίας, με το να απομακρύνουν είτε παλαιότερα τους Τούρκους είτε τους Γερμανούς αργότερα, δεν έφεραν έτσι το φως; Δεν έφεραν τη χαρά; Δεν έφεραν την ηρεμία, την γαλήνη, μέσα στην κοινωνία μας;

          Και τρίτον χαρακτηρίζει τον Άγιο Λουκά ο Υμνογράφος της Εκκλησίας μας, «νεφέλη», η οποία ποτίζει, η οποία καθαρίζει  και μεταμορφώνει το χωράφι την ψυχή μας που ήταν γεμάτη από αγκάθια και τριβόλια, ώστε να καταστεί το χωράφι, η ψυχή μας, γόνιμο και εύφορο. Αυτό δεν έκαναν και οι πρόγονοί μας με τον αγώνα τους; Έδιωξαν τους εχθρούς της Πατρίδος μας και έτσι ελεύθερα οι άνθρωποι καλλιεργούσαν τη γη, που με τον ιδρώτα τους αποκτούσαν τα πάντα, για να ζήσουν ελέυθερα, χαρούμενα,  και ευτυχισμένα. Και όντως πράγματι αυτά για τα οποία μιλήσαμε, ο  ουρανός, η αστραπή και η νεφέλη είναι έννοιες που δίνουν νόημα στη ζωή μας.

          Είναι έννοιες που δίνουν νόημα στην ζωή μας. Αυτή είναι η Βασιλεία του Θεού. Οι Άγιοι μας είναι η ζύμη που μας λέγει ο Χριστός και ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς, όπως και όλοι οι Άγιοι Απόστολοι και οι Άγιοι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας, ένεκα αυτής της προσπάθειας που έκαναν οι Απόστολοι, να κάνουν έργα δίκαια, να κάνουν έργα αγάπης, έργα προσφοράς έργα θυσίας για την ανακούφιση των συνανθρώπων.

Να λοιπόν το έργο, η προσπάθεια και ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας; Να οδηγηθούν οι άνθρωποι στο μαρτύριο. Πόσοι και πόσοι χιλιάδες εκατομμύρια, από τους πρώτους τρεις αιώνες που είχαν κηρυχθεί σκληροί διωγμοί, χιλιάδες επότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ορθοδοξίας .

Το ίδιο έκαναν και οι πρόγονοί μας με τη θυσία τους, με την όλη τους διάθεση, με την φιλοπατρία και που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδος μας, με την πίστη για την οικογένεια και για την πατρίδα, με το αίμα τους πλέον θα έλεγα εδραίωσαν το δέντρο της ελευθερίας.

Ήρθαμε λοιπόν εδώ να τους τιμήσουμε και θα τιμήσουμε τον Άγιο Λουκά πως; Με το να ακολουθήσουμε τη δική του πορεία, με το να ακολουθήσουμε τον δικό του δρόμο και να εστερνιστούμε τη δική του ζωή ώστε, όπως εκείνος πράγματι με τη φώτιση του Θεού, μετά το μαρτύριο του Αποστόλου Παύλου στη Ρώμη ήρθε κάτω και περιήλθε πολλές πόλεις της Ελλάδος και έφτασε μέχρι τη Θήβα, έτσι λοιπόν κι εμείς, έμεινε κοντά στον Απόστολο Παύλο, να μείνουμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τη Μητέρα όλων μας, ώστε το Πανάγιο Πνεύμα που υπάρχει μέσα σε αυτή να μας φωτίζει, να μας ενισχύει, να μας καθαρίζει ώστε να γίνει ο καθένας μας, μία λαμπάδα, ένα πρότυπο, μία αστραπή που με τη ζωή του να αστράπτει γύρω του και να μεταμορφώνει και τη δική του ζωή και τη ζωή των συνανθρώπων του και ευχηθείτε Άγιοι Αρχιερείς, ώστε να καταστούμε όλοι, κλήρος και λαός, άρχοντες και αρχόμενοι, μικροί και μεγάλοι, να γίνουμε μια τέτοια λαμπάδα, που θα φωτίσουμε την κοινωνία για να διασκορπίζουμε τα νέφη του σκότους, του φθόνου, της κακότητος και να έρχεται το φως της αγάπης, της ενότητας και να γεμίσει τη ζωή μας από κάθε υλικό και πνευματικό αγαθόν. Ολόψυχα σας το εύχομαι!»

          Αύριο το πρωί στον Μεγαλοπρεπή Ναό του Πολιούχου Λαμίας και  θα τελεσθούν ο Πανηγυρικός Όρθρος και ακολούθως το Πολυχαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος καιουφλίου κ. Δαμασκηνού και συνιερουργούντων των ως άνω Αγίων Αρχιερέων,  Επίσημη Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως, κατά την οποία τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει κατά το έθος ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, καθώς και η πάνδημος Ιερά Λιτανεία της Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Λουκά, του αποτμήματος της Τιμίας Χειρός του, της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Οδηγήτριας και η Ιερά Εικόνα του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

          Στον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό μεταξύ του πλήθους των πιστών παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κυροδήμος, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, ο Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης,  οι τ. Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και κ. Ελένη Μακρή, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Παπαναγιώτου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Έναρξη 12ης Κληρικολαϊκής της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας: «Είμαστε έτοιμοι για το μέλλον», φώναξαν όλοι μαζί!

«Είμαστε έτοιμοι για το μέλλον!». Την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν ενωμένοι, στο πλευρό του Ποιμενάρχου τους, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, για τη δόξα...

Λαμπρός ο εορτασμός της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στην Πύλο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών εόρτασε σήμερα η Πύλος, την πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισσα. Στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται...

Πανήγυρις Ιερού Μετοχίου Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Αγίου Όρους Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στη Σταμάτα Αττικής

Στο πανηγυρίζον Ιερό Μετόχιο Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Αγ. Όρους, στην περιοχή της Σταμάτας Αττικής, χοροστάτησε του Όρθρου και ιερούργησε στο...

Πλήθος πιστών στην Παναγία την Παρηγορήτρια στον Βύρωνα

Με μεγάλη συμμετοχή πιστών τελέσθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στον Άγιο Δημήτριο Νέας Ελβετίας Βύρωνος στα πλαίσια των ΚΑ’...

ΕΤΕΛΕΣΘΗ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΚΟΠΙ ΕΥΒΟΙΑΣ

H δεύτερη εορτή του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας, καθιερωμένη από το 1970, ετελέσθη το Σαββατοκύριακο 23-24  Σεπτεμβρίου 2023. Η...

ΠΟΛΥΜΕΛΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ Ι.ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

Την Κυριακή, 24η Σεπτεμβρίου 2023, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄, ευρισκόμενος στην Ιερά Πατριαρχική Μονή...

Διπλή Χειροτονία στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς

Ιστορικές στιγμές έζησε σήμερα η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς, όπου λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου π. Μιχαήλ και...

43α Εγκαίνια Ιερού Ναού από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο

Τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου, στο χωριό Άγιος Γεώργιος Φερών, τέλεσε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου κ. Δημητρίου...

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2023 – 2024

Αγαπητά μου παιδιά,             Το σχολείο ανοίγει ξανά τις πόρτες του και σας υποδέχεται. Κάποιοι και κάποιες από σας κάνουν σήμερα τα πρώτα τους βήματα στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο. Ιδιαίτερα απευθύνομαι...

Eπίσκεψη αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου Πάτρων στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Την 23η Σεπτεμβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ εδέχθη στην Πατριαρχική Καθέδρα την επίσκεψη αντιπροσωπείας...

Μητροπολίτης Ταμασού: Ο Χριστός κυρίως διά του Μυστηρίου της θείας Κοινωνίας επιθυμεί να εισέλθει στο πλοίο της ζωής μας...

Την Κυριακή Α’ Λουκά, 24 Σεπτεμβρίου 2023, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου...

Νέα Μοναχή στην Ιερά μονή Αγίου Αθανασίου Κολινδρού

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον Αναστάσιμο Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Κολινδρού, επί...

Η εορτή της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στην Ιερά Μονή Παναγίας Γλυκοφιλούσης

Στην Ιερά Μονή της Παναγίας Γλυκοφιλούσης Ραψάνης, τέλεσε τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, σήμερα Κυριακή...

Κυριακή Α΄ Λουκά στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ελευθερουπόλεως

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον...
video

«Τί εἶναι αὐτό πού συγκροτεῖ τήν ἐν Χριστῷ ζωή;»

Το απόγευμα της Πέμπτης, 21ης Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στη σειρά των διαδικτυακών εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» ανέπτυξε το...