Συνεχίστηκαν σήμερα Σάββατο 19 Μαρτίου 2022, για δεύτερη ημέρα, οι λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη Εορτή της Συνάξεως Πάντων των Φθιωτών Αγίων στην Ιερά Καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, στον Ιερό Καθεδρικό και Μητροπολιτκό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, όπου από χθες το απόγευμα έχουν τεθεί προς προσκύνηση και ευλογία τα Ιερά Λείψανα του πολυαρίθμου χορού των Φθιωτών Αγίων.

          Σήμερα νωρίς το πρωί στην Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως μας και Συνοδικός Γραμματέας, Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής μαζί με πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως και έψαλλαν μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό την Διεύθυνση του Καθηγητού του Ωδείου κ. Αναργύρου Βλάχου, Πρωτοψάλτου του Ναού του Πολιούχου Λαμίας Ευαγγελιστού Λουκά.

          Ο π. Άνθιμος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία των Ιερών Λειψάνων στην ζωή των χριστιανών και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Η Αγία μας Εκκλησία δίνει μεγάλη αξία στο ανθρώπινο σώμα, ως ναό του Αγίου Πνεύματος και η θεολογία της Εκκλησίας μας αποτυπώνεται με την τιμή και την προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων των Αγίων μας».

          Στις 11:00 π.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Φθιώτιδος κ. Συμεών μαζί με ιερείς και διακόνους τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου υπέρ ιάσεως πάντων των νοσούντων αδελφών μας.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο κήρυγμά του μεταξύ άλλων τόνισε:

          «Η παρουσία των Αγίων στην ζωή μας γίνεται αγωγός της ιαματικής Χάριτος, την οποία προσφέρει ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων ημών, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός. Όλοι οι Άγιοι είναι ιατροί, ανάργυροι και θαυματουργοί. Ο πάντιμος χορός των Φθιωτών Αγίων είναι λοιπόν ένας χορός ιαματικών και θαυματουργών αγίων της Εκκλησίας μας, ανάμεσα στους οποίους περίοπτη θέση κατέχει ο πολιούχος μας, ο Άγιος Ευαγγελιστής Λουκάς ο ιατρός. Συνάμα όμως οι Άγιοι μας είναι φορείς των ακτίστων δωρεών Θεού και γίνονται για μας πρεσβευτές και μεσίτες για να λάβουμε το θείο έλεος, την συγχώρηση, την άφεση αμαρτιών αλλά και την δύναμη για τον αγώνα της μετανοίας και της ζωής».

 Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν από ραδιοφώνου από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως μας 89,4 FM και από το διαδίκτυο.

          Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών συνοδευόμενος από ιερείς της Μητροπόλεως, κομίζοντας Ιερά Λείψανα των Φθιωτών Αγίων, μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπου εψάλη ειδική παράκληση υπέρ πάντων των νοσούντων και των διακονούντων αυτούς και διένειμε σε ειδικά φιαλίδια άγιον έλαιον εκ του Ιερού Αρχιερατικού Ευχελαίου, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση, υγεία, δύναμη και ευλογία σε όλους.

          Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ανδρέας Κολοκυθάς υπογραμμίζοντας την μεγάλη αξία της σημερινής επισκέψεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών τόνισε ότι «αποτέλεσε ενίσχυση και ευλογία για όλο το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας».

          Στις 18:00 μ.μ. οι χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, οι εφημέριοι και συνεργάτες του Ναού, μαθητές και μαθήτριες του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας, μικρά παιδιά από τις κατηχητικές συντροφιές του Ναού και πλήθος πιστών υποδέχτηκαν τους εκλεκτούς Αγίους Αρχιερείς, προσκεκλημένους του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ, και Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιο για την Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Πολυαρχιερατικού Εσπερινού, η οποία μετεδόθη από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος με πολύ θερμά λόγια και απέριττο σεβασμό καλωσόρισε τους Σεβασμιωτάτους Αγίους Αρχιερείς.

          Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ, ο οποίος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά  γνωρίσματα των Αγίων μας, απαριθμώντας τα Μυστήρια της αγιότητος, τα οποία είναι το Μυστήριο της πίστεως, το Μυστήριο του Σταυρού και το Μυστήριο της Πεντηκοστής».

          Χαρακτηριστικά ο Άγιος Ύδρας σημείωσε:

          «Εν πρώτοις αδελφοί μου θέλω να σας παρακαλέσω να προσευχηθείτε, να προσευχηθούμε όλοι μας  με πίστη για να επικρατήσει η λογική, η σωφροσύνη και η ειρήνη στον κόσμο.

        Ζούμε στην πιο κατανυκτική περίοδο της Εκκλησίας μας, την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η οποία είναι το έαρ της ψυχής μας. Η Εκκλησία μας και η πίστη μας είναι μια διαρκής άνοιξη, διότι προορισμός μας είναι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, ο Σταυρωθείς και Αναστάς Χριστός μας και όσες κρίσεις και δοκιμασίες και αν περνάμε στην ζωή μας, δεν πρέπει να μας κρατήσουν μακριά από την εν Χριστώ ζωή.

        Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Αγίων μας είναι ότι δεχόταν στην ζωή τους το θέλημα του Θεού απροϋπόθετα. «Γενηθήτω το θέλημά Σου», έλεγαν στον Χριστό και δεχόταν το θέλημα του Θεού στην ζωή τους, χωρίς δισταγμό.

       Πηγή της αγιότητος είναι ο Χριστός και οι Άγιοι μας ζούσαν στην καρδιά τους το Μυστήριο της Αγιότητος. Το Μυστήριο της Πίστεως, το Μυστήριο του Σταυρού και το Μυστήριο της Πεντηκοστής, το Μυστήριο του Αγίου Πνεύματος.

       Η καρδιά μας είναι ο τόπος που αγωνιζόμαστε και όταν μπει ο Χριστός στην καρδιά μας τότε τα πάντα είναι δυνατά».

       Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο κ. Εφραίμ υπογράμμισε:

      «Οι Άγιοι είναι οι φίλοι μας, είναι τα αδέλφια μας που μας φροντίζουν και μας αγκαλιάζουν στοργικά. Είναι ζωντανοί ανάμεσά μας, μας βλέπουν, μας ακούν και ζουν τον πόνο μας. Μας αγκαλιάζουν όλους με πνεύμα θυσίας, όπως ο Χριστός μας αγκάλιασε όλο τον κόσμο πάνω στο Σταυρό.

       Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Αγίων είναι ότι σε όλη τους την ζωή αγωνίστηκαν με πνεύμα θυσίας και αγάπης για τον συνάνθρωπο και όχι με πνεύμα αδιαφορίας και σε αυτόν τον δρόμο μας καλούν να βαδίσουμε όλοι μας».

       Κατακλείοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Άγιος Ύδρας ευχήθηκε σε όλους ο Πολυάριθμος χορός των Αγίων της Φθιώτιδος να σκεπάζουν όλο τον κόσμο και να ικανοποιούν όλα τα αιτήματα των προσευχών του ποιμνίου της Φθιώτιδος.

          Απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Άγιος Ύδρας σημείωσε:

        «Σεβασμιώτατε και λίαν προσφιλέστατε Άγιε Αδελφέ κ. Συμεών, δεχθείτε ταπεινά και  από τα βάθη της καρδιάς μου τα θερμά μου συγχαρητήρια για το σπουδαίο ποιμαντικό έργο που επιτελείτε στην Μητρόπολή σας. Τα έργα σας όλα είναι καλά, διότι είναι βγαλμένα από το κάλλος της ψυχής σας και όταν η ψυχή έχει ομορφιά, έχει κάλλος,  ότι και να φτιάξουμε είναι πολύ ωραίο. Χρόνια πολλά σε όλους»!

          Αργά το βράδυ, στην πόλη της Λαμίας έφθασε εκ Ρεθύμνου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προσκεκλημένος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, για να προεξάρχει στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και να κηρύξει τον Θείο Λόγο.

          Αύριο το πρωί, Κυριακή Β’ Νηστειών, 20 Μαρτίου 2022, θα κορυφωθούν οι λατρευτικές εκδηλώσεις  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Στις 07:00 π.μ. θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Όρθρος και ακολούθως Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, Διευθυντού του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο, συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν απευθείας από τηλεοράσεως, μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος», από ραδιοφώνου, μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι.Μ. Φθιώτιδος (89,4 Fm), από άλλους τοπικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς και από διαδικτύου μέσω της ιστοσελίδος www.imfth.gr.

          Οι εορταστικές Ακολουθίες προς τιμήν των Φθιωτών Αγίων θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Κυριακής, όπου στις  18:00 μ.μ. θα τελεσθεί ο Γ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών. Προσκεκλημένος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Συμεών θα είναι ο  Πανοσ. Αρχιμ. κ. Νεκτάριος Καρσιώτης, Ιεροκήρυκας του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αθηνών «ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», ο οποίος θα ομιλήσει επίκαιρα με θέμα: «Θεολογικά και Ανθρωπολογικά μηνύματα του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά».

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Θεμελίωση πολυδύναμου ιεραποστολικού κέντρου στην Τανζανία

Θερμότατη υποδοχή επεφύλαξαν κατά την δεύτερη ημέρα της ιεραποστολικής επίσκεψης στην Τανζανία, στον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β´...
video

Τι ζητάω; Μια θέση στον Παράδεισο να πάω

Τι ζητάω; Μια θέση στον Παράδεισο να πάω. Τι είναι ο Παράδεισος και τι είναι η κόλαση; Που είναι ο Παράδεισος και που είναι...

Η εορτή πάντων των εν Βοιωτίᾳ διαλαμψάντων Αγίων

Με λαμπρότητα και αθρόα συμμετοχή πιστών από όλη τη Βοιωτία τιμήθηκε η μνήμῃ πάντων των εν Βοιωτίᾳ διαλαμψάντων Αγίων στον  Ιερό Ναό των Βοιωτών...

Εγκαίνια Παρεκκλησίου της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐου

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατανύξεως πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022 το απόγευμα, ο εσπερινός των εγκαινίων του ιερού παρεκκλησίου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας...

Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στη Νάουσα

Το Σάββατο 28 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου...

Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαῖος ὡς Πρόεδρος τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας

Στα πλαίσια του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, εξ' αφορμής της συμπληρώσεως τριάντα χρόνων θεοφιλούς Πατριαρχείας Αυτού, ο Σεβ....

Ο Mητροπολίτης Ταμασού στην ημερίδα παρουσίασης της Στρατηγικής Ασφαλούς Παιχνιδιού

Την Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΝΘΕΑ, παρευρέθει στην ημερίδα παρουσίασης της...
video

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’- Αύριο είναι Κυριακή του Τυφλού

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής του Τυφλού. "Οι Φαρισαίοι αμφισβητούν....

Για σένα που δίνεις εξετάσεις

Καλό μου παιδί, ξέρω, σε κυριεύει το άγχος και η αβεβαιότητα, σε πιάνει κόμπος στο στομάχι, ταχυκαρδία, αϋπνίες, πονοκέφαλος, φόβος, μελαγχολία, σκέψεις που στροβιλίζουν...

Θέλεις λοιπόν να δεις τον Θεό; Έρχου και ίδε

Στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή, είδαμε τον Χριστό μας για ακόμα μια φορά, να θεραπεύει κάποιον ασθενή. Αυτή την φορά ήταν κάποιος τυφλός εκ γενετής...

Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

Προϋποθέσεις για το θαύμα Ο τυφλός στερείται όρασης σωματικής, αφού είναι αόμματος, αλλά και νοητής, αφού δεν γνω­ρίζει τον Χριστό και δεν έχει το...

Ὁ τυφλὸς βλέπει

Εὐαγγελικὸ Ἀνάγνωσμα Κυριακῆς 2 Ἰουνίου 2019, τοῦ Τυφλοῦ (Ἰωάν. θ΄ 1-38) Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, παράγων ὁ ᾿Ιησοῦς εἶδεν ἄνθρωπον τυφλὸν ἐκ γενετῆς. καὶ ἠρώτησαν αὐτὸν...

Σύναξη στελεχών Κατασκηνώσεων Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας

Στο χώρο του Κέντρου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαϊου, η συνάντηση των στελεχών της Κατασκήνωσης της Ιεράς...

Άφιξη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην Τανζανία

Στην πόλη Αρούσα της Ηνωμένης Δημοκρατίας της Τανζανίας, στην Ανατολική Αφρική, αφίχθη σήμερα Παρασκευή  ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ....

Η εορτή του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας

Με λαμπρότητα, μετά από δύο χρόνια περιορισμών και απαγορεύσεων, εορτάστηκε φέτος, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας...