Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης
Πηλουσιῶτα, χαῖρε, πολλὰ μοι,
Τὸν πηλὸν ἐκδύς, καὶ χαρᾶς τυχὼν ξένης.
Ἐν δ’ lσίδωρον ἔθεντο τετάρτῃ σήματι λυγρῷ.
O Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 360 μ.Χ. από ευσεβείς γονείς και ήταν συγγενής των Πατριαρχών Αλεξανδρείας Θεοφίλου και Κυρίλλου Α’.
Σε νεαρή ηλικία ο Όσιος έλαβε μεγάλη και θαυμαστή θεολογική και φιλοσοφική παιδεία. Στην αρχή εργάσθηκε ως διδάσκαλος και κατηχητής της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας. Υπήρξε άνθρωπος ευρείας μόρφωσης, καθώς πέρα από τη θεολογία την οποία γνώριζε άριστα ήταν και γνώστης της αρχάιας ελληνικής γλώσσας και μετάξυ των άλλων είχε διδαχτεί και θετικές επιστήμες όπως μαθηματικά ιατρική και αστρονομία.
Ο όσιος όμως επιζητούσε τον μοναχικό βίο και για αυτό αποσύρθηκε σε κάποιο μοναστήρι στο όρος Πηλούσιο, γι΄αυτό το λόγο έλαβε και το προσωνύμιο Πηλουσιώτης. Εκεί αφιερώθηκε σε όλες τις μοναχικές αρετές αλλά και στο σημαντικό έργο της ζωής του που ήταν η μελέτη των Αγιών Γραφών. Αργότερα του ζητήθηκε να γίνει ιερέας και στη συνέχεια εκλέχτηκε ηγούμενος στο μοναστήρι του με πανυγηρικό τρόπο από τους αδελφούς του.
Λόγω της τεράστιας θεολογικής του κατάρτισης ο Όσιος απέκτησε μεγάλη φήμη καθώς από πολλά μέρη κατέφθαναν πλήθος κληρικών αλλά και λαϊκών και ζητούσαν ερμηνείες σε δύσκολα γραφικά χωρία. Ο Άγιος τους δεχόταν όλους με χαρά και έδινε σε όλους την ερμηνεία την οποία ζητούσαν. Ο Άγιος κατά την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε στην Έφεσο το έτος 431 μ.Χ. επί αυτοκράτορος Θεοδοσίου Β΄ του Μικρού αναφαίνεται με μεγάλη υπόληψη και σπουδαίο κύρος στην Εκκλησία.
Παράλληλα υπήρξε θαυμαστής του έργου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Μάλιστα, γύρω στο 416 κατάφερε να πείσει τον αρχικά αρνητικό Κύριλλο Αλεξανδρείας να γράψει τον Χρυσόστομο στα Δίπτυχα της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας.
Ο Άγιος Ισίδωρος έγραψε χιλιάδες επιστολές. Από αυτές έχουν διασωθεί πάνω από 2000. Κατά το Λεξικό της Σούδας ο Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης συνέγραψε τρεις χιλιάδες επιστολές, που είναι αφιερωμένες στην ερμηνεία της Αγίας Γραφής, ενώ σύμφωνα με τον Νικηφόρο Κάλλιστο οι επιστολές του φθάνουν τις δέκα χιλιάδες. Για τις επιστολές του αυτές, τον θαυμάζουν ο Μ. Φώτιος, ο Νικηφόρος Κάλλιστος και ο Ευάγριος ο Οικονόμος.
Ο Όσιος εκοιμήθη ειρηνικά το 440 μ.Χ. σε πολύ βαθιά γεράματα. Ο Ισίδωρος τιμήθηκε πολύ σύντομα ως άγιος. Τα θαύματα που έγιναν μετά την κοίμηση του επιβεβαίωσαν την αγιότητα του. Η μνήμη του αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτη εορτάζεται στις 4 Φεβρουαρίου.
Το απολυτίκιο του Αγίου
Ἐν σοί Πάτερ ἀκριβῶς διεσώθη τό κατ᾽ εἰκόνα· λαβών γάρ τόν σταυρόν, ἠκολούθησας τῷ Χριστῷ, καί πράττων ἐδίδασκες, ὑπερορᾷν μέν σαρκός, παρέρχεται γάρ· ἐπιμελεῖσθαι δέ ψυχῆς, πράγματος ἀθανάτoυ· διό καί μετά Ἀγγέλων συναγάλλεται, Ὅσιε Ἰσίδωρε τό πνεῦμά σου.
Μαρία Χατζησταμάτη