Τον Αγιασμό των Εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων των Υπηρεσιών εξυπηρετήσεως του κοινού του Γραφείου  Γάμου και του Γραφείου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως μας,  ετέλεσε το πρωί της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών στο Ισόγειο του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Λαμία.

Από την πρώτη κιόλας συνάντηση του Σεβαμσιωτάτου με τα στελέχη των υπηρεσιών της Μητροπόλεως, πριν ακόμη από την Ενθρόνισή του, τόνισε με έμφαση την ανάγκη της άμεσης και  ταχύτερης εξυπηρετήσεως των πολιτών με τις υπηρεσίες της Μητροπόλεως.

Οι δύο συγκεκριμένες υπηρεσίες  είναι υπηρεσίες αιχμής, καθώς  δεν σταματούν ποτέ την λειτουργία τους καθ’ όλη σχεδόν την διάρκεια του χρόνου, πλην των καθιερωμένων κρατικών αργιών του δημοσίου τομέα. Με γνώμονα λοιπόν την άμεση εξυπηρέτηση του κοινού, λόγω και του εύρους του αριθμού των ωφελουμένων, κυρίως στην διακονία του Φιλοπτώχου Ταμείου, αλλά και λόγω και αναγκαιότητος της εύκολης πρόσβασης των ανθρώπων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, ο Σεβασμιώτατος έδωσε εντολή οι υπηρεσίες αυτές να μεταστεγαστούν στο Ισόγειο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας, όπου υπάρχει αξιοπρεπής και λειτουργική πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, αλλά και σε όλους τους πολίτες ακόμη και σε περιπτώσεις διακοπής της ηλεκτροδότησης, καθώς δεν θα απαιτείται η χρήση του ανελκυστήρα.

Τον αγιασμό των Εγκαινίων ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος, πλαισιούμενος από τον Υπεύθυνο του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Αρχιερατικό Επίτροπο Λαμίας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτη Σερέτη, τον Υπεύθυνο του Γραφείου Γάμων και Διαζυγίων Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Αθανάσιο Σκαρμούτσο και παρόντων επίσης, του Βουλευτού Φθιώτιδος κ. Ιωάννου Σαρακιώτη, του Περιφερειάρχου Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανού, του Αντιπεριφερειάρχου Φθιώτιδος κ. Ηλία Κυρμανίδη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλία Σανίδα, του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, του Υπευθύνου Αντιδημάρχου των Υπηρεσιών κοινωνικής προνοίας του Δήμου Λαμιέων κ. Παναγιώτου Στασινού και των συνεργατών του, του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντού Στερεάς Ελλάδος Υποστρατήγου  Γεωργίου Κανέλλου, του Διοικητού του ΚΕΥΠ Ταξιάρχου Αρίστου Περρή, του Διοικητού Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αρχιπυράρχου Ευαγγέλου Παληού, καθώς και όλων των Κληρικών και λαϊκών στελεχών της Μητροπόλεως.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Ποιμενάρχης μας ανέφερε:

«Τελέσαμε τον  αγιασμό για την έναρξη της εξυπηρέτησης πολλών πολιτών και πολλών πιστών της Μητροπόλεως μας,  πλέον από το ισόγειο του Πνευματικού -Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Θελήσαμε αυτές οι  υπηρεσίες να είναι άμεσα προσβάσιμες στο κοινό, καθώς μάλιστα θα λειτουργούν και σε περιόδους εκκλησιαστικών αργιών, οι οποίες δεν συμπίπτουν με τις κρατικές αργίες,   να έχουν μία αυτονομία και μία αυτοτέλεια,  αλλά συγχρόνως και μία δυνατότητα προσβασιμότητας ιδίως για τους αδελφούς μετά από κάποια κινητική δυσκολία.

Θεωρήσαμε σκόπιμο  οι υπηρεσίες αυτές να  βρίσκονται εδώ για να υπάρχει άμεση πρόσβαση και να μπορούν να λειτουργούν ακόμη και σε περίοδο διακοπών και  να είναι ανοικτές για το κοινό.

Υπάρχει όμως και μία άλλη διάσταση,  η οποία για μένα είναι πάρα πολύ σημαντική. Δεν ήθελα  το Γενικό Φιλόπτωχο  Ταμείο να είναι απομονωμένο, σαν μία υπηρεσία η οποία έχει στηθεί για να εξυπηρετήσει την περίοδο της  οικονομικής κρίσης ή της φτώχειας, ή να είναι μία απάντηση στην επαιτεία  που  δεν θέλουμε τέτοιους πολίτες επαίτες,  αλλά θέλουμε οι άνθρωποι να ζουν με αξιοπρέπεια και να μπορούν να καλύπτουν τις βασικές τουλάχιστον ανάγκες και με τη δική μας βοήθεια και συνδρομή.

Θέλησα λοιπόν να είναι μαζί με την υπηρεσία του γραφείου Γάμου,  γιατί θεωρώ ότι η διακονία η φιλανθρωπική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την διακονία της οικογένειας και με τη στήριξη της οικογένειας,  διότι πολλές φορές τα προβλήματα δεν είναι μόνο οικονομικά,  αλλά έχουν να κάνουν με τις σχέσεις μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον και μπορεί ένα οικονομικό πρόβλημα να κρύβει και κάποια άλλα προβλήματα,  τα οποία είναι πολύ πιο ουσιαστικά και τα οποία θάβονται  κάτω από το χαλί και πρέπει να δώσουμε χώρο και χρόνο,  να τα συζητήσουμε, να τα αναδείξουμε και να τα θεραπεύσουμε, όπως για παράδειγμα η  ενδοοικογενειακή βία όσο και οι άλλες προβληματικές  συμπεριφορές και η παραβατικότητα, οι οποίες πολλές φορές αποσιωπώνται.

 Πολλές φορές ένα αίτημα οικονομικό μπορεί να κρύβει ένα δράμα οικογενειακό και είναι προτεραιότητα για μας και αυτή είναι η εντολή που έχουν και  οι συνεργάτες μας, να εργαστούμε  σε αυτή την κατεύθυνση.

Το πρόβλημα δεν είναι να δώσουμε κάποιες καραμέλες ή κάποιες  ασπιρίνες για να ανακουφίσουν προσωρινά τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων αλλά να τολμούμε και  να βλέπουμε το πρόβλημα στο βάθος του και να κάνουμε παρεμβάσεις αγάπης Ποιμαντικές, ουσιαστικές και για αυτό το λόγο και δίπλα στο Εκκλησάκι και στην χάρη του Οσίου Εφραίμ του Νέου, γιατί όλα συντελούν με τον τρόπο τους,  δημιουργείται αυτός  εδώ ο χώρος για να ανοίγουν οι άνθρωποι τις καρδιές τους και να επιλύονται προβλήματα.

Για τον λόγο αυτό τολμώ, παρότι φαίνεται παράδοξο,   και ονομάζω το Γραφείο Γάμου και Γραφείο Διαζυγίων,   διότι και αυτή είναι μία δυσάρεστη πραγματικότητα της ζωής,  την οποία πρέπει να τη δούμε. Όταν παντρεύουμε ένα  ζευγάρι, προσευχόμαστε να μη φτάσει ποτέ στο διαζύγιο και να μη χρειαστεί ποτέ να υπογράψουμε πράξη διάζευξης. Η ζωή  όμως έχει  περιπέτειες και η αγάπη είναι ένα άθλημα που όπως όλα τα αθλήματα έχει και επιτυχίες και αποτυχίες,  αλλά  ο αθλητισμός είναι να σηκώνεσαι και να συνεχίζεις και να παλεύεις και να αθλείσαι.

Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας σήμερα και θέλω να παρακαλέσω τόσο την Περιφέρεια τον Δήμο και την Αστυνομία  να γνωρίζετε ότι αυτός ο χώρος πρέπει να είναι μία υπηρεσία σε άμεση διαλειτουργικότητα με  τις υπηρεσίες της Περιφέρειας με τις υπηρεσίες του Δήμου,  με τις υπηρεσίες της Αστυνομίας. Οφείλουμε  να συνεργαστούμε όλοι μαζί αλλά πάνω από όλα με διάκριση και με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στη μοναδικότητα του κάθε προσώπου και με αποτελεσματικότητα.

Είμαστε στη διάθεσή σας,  θέλουμε να βοηθήσουμε για να διευρύνουμε το εύρος των ωφελουμένων προσώπων και κυρίως να αλλάξουμε τη νοοτροπία.  Δεν αξίζει στους Έλληνες,  δεν αξίζει σε κάθε άνθρωπο όπου γης,  να ζει ως επαίτης. Αξίζει να ζει με  αξιοπρέπεια,  την οποία την δικαιούμαστε όλοι ανεξαιρέτως αυτή κατοχυρώνει και το σύνταγμα μας, αυτή κατοχυρώνει και η ανθρώπινη λογική. Αυτή πάνω απ’ όλα την αξιώνει το Ευαγγέλιο του Χριστού μας. Και  πάλι σας ευχαριστώ!»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι παριστάμενοι Άρχοντες και οι συνεργάτες του Σεβασμιωτάτου δεν παρέλειψαν να του ευχηθούν και δια το γεγονός της επετείου των δύο μηνών από την Ενθρόνιση του στον Ιστορικό Θρόνο της Φθιώτιδος, μια επέτειος τόσο μικρή αλλά πολύ  πλούσια σε Ποιμαντικές δράσεις και ουσιαστικές  παρεμβάσεις αγάπης του Ποιμενάρχου μας απ’ άκρου εις άκρον της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Άρχοντες της Φθιώτιδος για την τιμητική παρουσία τους και τις ευχές τους, καθώς επίσης και τα Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως για την κάλυψη του γεγονότος και την αγάπη τους προς το πρόσωπό του.

Μετά το πέρας της Τελετής,  ο Σεβασμιώτατος προσέφερε κέρασμα στο Γραφείο του, το οποίο απέστειλε με πατρική αγάπη ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος,  για τους Άρχοντες, τους συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Φωτογραφίες: Δημήτριος ΑνάγνουΓίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ένοχος χωρίς κανένα ελαφρυντικό κρίθηκε ο Κτηνοτρόφος του Έβρου.. Στα «μαλακά» οι Τούρκοι! (μίλησε η δικαιοσύνη;)

Ένοχος κρίθηκε τελικά ο  κτηνοτρόφος που προσπάθησε να εμποδίσει Τούρκους να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Συγκεκριμένα του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή αλλά χωρίς κανένα...

Αυταπάρνηση και οικογένεια – Κυριακή μετά την Ύψωση

Τοῦ Μητροπολίτου Ἐλευθερουπόλεως ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ «...ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν  καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ...»  (Μάρκ.8,34) Τὰ λόγια αὐτὰ τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἀγαπητοὶ Ἀδελφοί, περιλαμβάνουν τὴν ἀπαραίτητη προυπόθεση γιὰ...

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στον Μητροπολίτη Σύμης

Tήν Παρασκευή 18η Σεπτεμβρίου 2020, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος μέ ἰδιαιτέρα χαρά ὑπεδέχθη στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Σύμης τήν Ὑπουργό Πολιτισμοῦ...

Αγιασμό στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας τέλεσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης

Αγιασμός τελέστηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου, στο πλαίσιο της έναρξης της νέας σχολικής...

«Ήρθα να σας γνωρίσω έναν έναν» -Ο Μητρ. Φθιώτιδος στα χωριά Βούζι, Αχλαδιά και Πετρωτό

Παρά την έντονη βροχόπτωση, πραγματοποιήθηκε κανονικά η προγραμματισμένη περιοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών σε όμορφα και γραφικά χωριά της περιοχής του Δήμου...

Η εορτή της Αγίας Σοφίας στα Άσπρα Σπίτια

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Άσπρων Σπιτιών, για την εορτή...

«Χριστώ συνεσταύρωμαι»

Αποστολικά Μηνύματα, Κυριακή μετά την Ύψωση 20/9/2020 «Χριστώ συνεσταύρωμαι» Του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αδελφοί μου. Διανύουμε την Κυριακή μετά την Παγκόσμιο Ύψωση του...

Η Ιερωσύνη και ο Κονάνος

Αρχιμ. Κυρίλλου Κωστοπούλου, Ιεροκήρυκος Ι. Μ. Πατρών-Δρος Θεολογίας Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η Ιερωσύνη είναι ένα από τα ιερά Μυστήρια της...

Κρήτη: Εννέα μήνες φυλάκισης στον ιερέα που έκανε κήρυγμα για την μάσκα

Εννέα μήνες φυλάκισης για διέγερση σε ανυπακοή και διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, επέβαλε σήμερα στον ιερέα το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου. Υπενθυμίζεται ότι ο ιερέας έκανε κήρυγμα...

Και πάλιν περί του κορωνοϊού

Θά ἀρχίσω τά ἐκκλησιολογικά κηρύγματα, πού σᾶς ὑποσχέθηκα, ἀγαπητοί μου χριστιανοί τῆς Μητροπόλεώς μας, ἀλλά θεωρῶ ἀνάγκη νά σᾶς γράψω ὀλίγα πάλιν περί τοῦ...

Ο τ. Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Φθιώτιδος νέος Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα

Συγχαρητήρια Επιστολή στον νέο Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Ραφαήλ Γρίβα, τ. Ιεροκήρυκα και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και τ. Καθηγούμενο...

«Εν ειρήνη προέλθωμεν», προέτρεψε τους νέους ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

Το πρωί της Παρασκευής, 18 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος μετέβη στην Ενορία των Αγίων Πάντων, στο Belmore του Σύδνεϋ, και τέλεσε...

Ο Μητροπολίτη Γαλλίας επισκέφθηκε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης  κ.  Παναγιώτης  Πικραμμένος  συναντήθηκε σήμερα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ.κ. Εμμανουήλ, ο οποίος συνοδευόταν από τον κ. Faisal bin...

Ιερά Μονή Παναγίας της Ροβέλιστας

Κατά την προφορική παράδοση, η Μονή της Ροβέλιστας ανάγει την αρχή της στον 10ο αιώνα, η δε εικόνα της Παναγίας, γνωστής και ως Μοσχοβίτισσας,...

Τί εννοούμε όταν λέμε «μνημόνευση ονομάτων στην Θ. Λατρεία» και ποιοι μνημονεύονται;

Πριν από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει μνημόνευση ονομάτων στην θεία Λατρεία. Τα ονόματα, λοιπόν, ζώντων και τεθνεώτων, μνημονεύονται στην προσκομιδή, κατά την ακολουθία...