Σε διωγμό διαρκείας βρίσκονται χιλιάδες χριστιανοί στην Αφρική σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Πρωταγωνιστής στους διωγμούς είναι η τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία ελέγχει μεγάλες περιοχές. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών από το 2009, περίπου 8.000 παιδιά έχουν απαχθεί από την Boko Haram. Και σύμφωνα με μία έκθεση της UNICEF, τουλάχιστον 117 από αυτά τα παιδιά έχουν χρησιμοποιηθεί ως βομβιστές αυτοκτονίας από το 2017 – και πάνω από το 80% από αυτά είναι κορίτσια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες οι Χριστιανικές κοινότητες στη Νιγηρία ζουν κάτω από ένα καθεστώς τρόμου. Εξτρεμιστές εισβάλλουν στα σπίτια τους, καίνε τα χωριά τους, βιάζουν τις γυναίκες και τα μικρά κορίτσια, βασανίζουν, δολοφονούν και καταστρέφουν εκκλησίες.

Τον περασμένο μήνα  μέλη της Boko Haram εισέβαλαν στο χριστιανικό χωριό Καλαγάρι στο βόρειο Καμερούν, παίρνοντας οχτώ γυναίκες ομήρους και κόβοντας τα αυτιά τους πριν την απελευθέρωσή τους.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας από το Πανεπιστήμιο του Yale, από τους 134 βομβιστές αυτοκτονίας των οποίων η ηλικία έχει ταυτοποιηθεί, το 60% ήταν έφηβοι και παιδιά. Ο νεότερος τρομοκράτης που έχει μέχρι σήμερα εντοπιστεί ήταν μόλις 7 ετών. Η Boko Haram χρησιμοποίησε τέσσερις φορές περισσότερα κορίτσια από αγόρια. «Ας είμαστε σαφείς: τα παιδιά αυτά είναι τα θύματα και όχι οι δράστες», λέει ο Μanuel Fonten, περιφερειακός διευθυντής της Unicef για τη δυτική και την κεντρική Αφρική. «Η παραπλάνηση των παιδιών και ο εξαναγκασμός τους να διαπράξουν θανάσιμες πράξεις είναι μία από τις πιο φρικτές πλευρές της βίας στη Νιγηρία και στις γειτονικές χώρες», προσθέτει. Επιπλέον, τα παιδιά που γεννήθηκαν από αναγκαστικούς γάμους ή ως συνέπεια της σεξουαλικής βίας «αντιμετωπίζουν επίσης τον στιγματισμό και τις διακρίσεις» στα χωριά τους και στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων.

Ηδη εχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που απήχθησαν 230 κορίτσια από δημόσιο σχολείο στο χωριό Τσιμπόκ της Νιγηρίας.

Τότε, ενώ τα περισσότερα δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Νιγηρία είχαν κλείσει υπό τον φόβο των επιθέσεων από την ισλαμική εξτρεμιστική ομάδα Μπόκο Χαράμ, το σχολείο του Τσιμπόκ είχε ανοικτές τις πόρτες του για τα 3.000 κορίτσια, τα περισσότερα από τα οποία ήταν Χριστιανές.

Μαχητές της Μπόκο Χαράμ εισέβαλαν στο σχολείο, απήγαγαν 230 κορίτσια μέσα σε καρότσες φορτηγών και έβαλαν φωτιά στο σχολείο.

Σαράντα επτά κορίτσια κατάφεραν να διαφύγουν κατά τη διάρκεια ή μετά την απαγωγή τους. Οι μαρτυρίες τους συγκλονιστικές: βία, ξυλοδαρμοί, βιασμοί στο όνομα του Αλλάχ.

Κάποιες δολοφονήθηκαν, κάποιες πουλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα, κάποιες είναι σύγχρονες δούλες ικανοποιώντας τις άρρωστες ορέξεις των μαχητών της Μπόκο Χαράμ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, το όνομα της οποίας σημαίνει «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία», πραγματοποιεί από το 2009 αιματηρή εξέγερση στη βορειοανατολική Νιγηρία. Απήγαγε χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Στόχος της κυρίως οι Χριστιανές, τις οποίες πουλά σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, ή βασανίζει.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, που άρχισε το 2009 στη βορειοανατολική Νιγηρία, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 27.000 ανθρώπους στη χώρα αυτή, έχει εκτοπίσει 1,8 εκατομμύριο πολίτες κι έχει εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες – στον Νίγηρα, στο Καμερούν και στο Τσαντ.

Εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Δείτε Επίσης