Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, το Κέντρο Πρόληψης Κέρκυρας ΔΗΜΟΠ «Ν. ΜΩΡΟΣ» και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συνδιοργάνωσαν στη Κέρκυρα, στις 28 Σεπτεμβρίου  και θα συνεχίσουν μέχρι 1 Οκτωβρίου 2022, την 13η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης με κεντρικό μήνυμα «Η Πρόληψη Απο-Τιμά και Άξιο – Ποιεί, όσα φέρνει η Ζωή» – γιατί πρόληψη είναι η ίδια η ζωή.

Την Κύπρο  στο συνέδριο εκπροσωπεί το μέλος του φορέα ΚΕΝΘΕΑ Κύπρου. Της 10 μέλους αντιπροσωπείας του ΚΕΝΘΕΑ ηγείται ο Πρόεδρός του, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας,  ο οποίος και έλαβε τα συγχαρητήρια των συνέδρων για την πολύ πετυχημένη εισαγωγή και παρεμβάσεις του στην έναρξη του συνεδρίου.

Η διοργάνωση της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών και με  την υποστήριξη του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης συνιστά μία μορφή σύνδεσης Φορέων, που αναπτύσσουν Προγράμματα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ξεκίνησε πριν από 29 χρόνια, από την ανθρώπινη ανάγκη για συνάντηση, ανταλλαγή εμπειρίας και αλληλοϋποστήριξη ανθρώπων και φορέων που πίστεψαν στο όραμα  μιας συνεργατικής ανάπτυξης της πρόληψης κι έγινε ένα πρότυπο παράδειγμα λειτουργικής δικτύωσης.

Ομιλία του Μητροπολίτη Ταμασού στην 13η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης Εξαρτήσεων

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων,

Έντιμοι κύριοι και κυρίες Υπουργοί, Υφυπουργοί και Δήμαρχοι,

Κύριοι Διευθυντές ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ, Μέλη Εκτεπν και Επιψυ

Αγαπητά Μέλη Φορέων Πρόληψης, Επιστημονικό Προσωπικό

Κυρίες και Κύριοι,

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την οργανωτική επιτροπή που μου επέτρεψε  να λάβω το βήμα έτσι ώστε ν΄απευθύνω ένα σύντομο χαιρετισμό, καταθέτοντας το στίγμα και τους προβληματισμούς μου με την ελπίδα αυτοί να γίνουν αντικείμενο γόνιμου διαλόγου στην διεργασία των επόμενων τριών ημερών.

Έχω ταξιδέψει με μια δεκαμελή ομάδα από το ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΚΕΝΘΕΑ) της Κύπρου, για να δώσουμε και να λάβουμε εμπειρίες, γνώσεις και προβληματισμό, για τα ζητήματα της πρόληψης των εξαρτήσεων, αλλά και των λοιπών ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Συγχαίρω τους διοργανωτές για την άρτια διοργάνωση αυτής της βιωματικής ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και βιωμάτων. Η Κέρκυρα είναι ένας παραδεισένιο νησί, ενας Άγιος τόπος γεμάτος ιστορία και πολιτιστική δημιουργία, που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης αυτής της διεργασίας. Το ΚΕΝΘΕΑ αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μέλος του πανελληνίου δικτύου  πρόληψης της εξάρτησης. Αντιλαμβανόμαστε την συμμετοχή μας στο δίκτυο, ως μια ουσιατική και παραγωγική ανταλλαγή ανάμεσα σε επαγγελματίες και εθελοντές της πρόληψης, που παρέχει τη δυνατότητα στα στελέχη μας να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες, που τελικά επιστρέφουμε πίσω στην κοινωνία γενικότερα και ειδικότερα στους εξυπηρετούμενους του οργανισμού μας.

Στην προσπάθειά μου να αποτυπώσω στο χαρτί αυτά που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες ανά το παγκόσμιιο κατέληξα να ονομάσω το είδος της κρίσης που περνούμε ως “Κρίση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” με επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές του ανθρώπινου βίου. Πόλεμος και απειλή πυρηνικού πολέμου (δηλαδή κρίση στο πρώτο βασικό δικαίωμα της ζωής και της ελευθερίας), Επισιτιστική Κρίση, Ενεργειακή κρίση, Μεταναστευτική Κρίση, Καταπίεση των γυναικών, Ρατσισμός, Εκφοβισμός. Παράλληλα, βιώνουμε την τεχνολογική επανάσταση με μετάβαση στην πράσινη οικονομία, που φέρνει μαζί της την μετάβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ηλεκτρονική δικαιοσύνη, αλλά και κινδύνους στις λοιπές ελευθερίες του ατόμου και κινδύνους από παρακολουθήσεις και διαρροή προσωπικών δεδομένων και αν το έγραφα αυτά στα κοινωνικά δίκτυα, μάλλον θα κατέληγα στο OMG.

Και αυτό φυσικά ως επίσκοπο αλλά συνάμα και χριστιανό ανθρωπιστή και εθελοντή με φέρνει και στο ζήτημα της ορθοδόξου πίστεως. Της πίστεως ως συστήματος ανώτερων αξιών, δίκτυ συνοχής, ασφάλειας και ελπίδας, ως αντίδοτο στις πιο πάνω απειλές, ως βάλσαμο στις πληγές και ως πυξίδα στο αξιακό χάος.

Μήπως η πανδημία έχει προκαλέσει την “Κρίση Ανθρωπίνων Δικαιωμά των” που βιώνουμε καιμήπως έχει επιβάλει την τεχνολογική επανάσταση;

Μάλλον η πανδημία λειτούργησε όπως ο καταλύτης σε μια χημική αντίδραση ή η υγρασία την ανάπτυξη των μανιταριών. Τα συστατικά προϋπήρχαν πυροδοτήθηκε και επιταχύνθηκε η διαδικασία. Η πανδημία έφερε αντιμέτωπους τους ανθρώπους με την θνητότητά τους και με την εφαρμογή του νόμου της ανάγκης, που τους αποστέρησε άμεσα τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματά τους για χάριν της βιολογικής επιβίωσης. Από εκεί και πέρα, επιβλήθηκε η κοινωνική αποστασιοποίηση για χάριν της επιβίωσης μια εξαιρετικά ξένη διαδικασία στον ψυχισμό του κοινωνικού όντος, του ανθρώπου, που αναδείκτυκε σε κυρίαρχο του πλανήτη λόγω της κοινωνικότητάς του.

Εν πάσει περιπτώση, ο χρόνος δεν επιτρέπει περαιτέρω εμβάθυνση σε όλες τις πιο πάνω έννοιες για τις οποίες χρειάζονται πολλές ώρες ανάλυσης και προβληματισμού, ώστε να καταλήξουμε κάπου.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να στρέψω το φως του προβολέα στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Ναρκωτικά. Αναλύοντας το εν λόγω κείμενο στο ΚΕΝΘΕΑ (που φυσικά καθορίζει τις προτεραιότητες για χρηματοδότηση δράσεων και προγραμμάτων) καταλήξαμε στο ότι αποτελεί μια τραγική στροφή από την ανθρωποκεντρική  προσέγγιση των προηγούμενων κειμένων, σε μια αστυνομοκεντρ ική προσέγγιση με έμφαση στην μείωση της προσφοράς και όχι της ζήτησης. Υπάρχει η τάση για ανάδειξη τιμωρητικών μέτρων, που στο τέλος της ημέρας επιβαρύνουν περισσότερο τον υπερπληθυσμό των φυλακών και τα συνοδά κοινωνικά προβλήματα της φυλάκισης (τιμωρίας) ως μέτρο.

Υπάρχει στην σφαίρα του δημόσιου διαλόγου το ζήτημα των αποτρεπτικών ποινών και της εισαγωγής νομοθεσιών ως μέτρου πρόληψης. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ζητήσω από τους συμμετέχοντες στις διάφορες ανταλλαγές που θα έχουν αν επιθυμούν να συζητήσουν και το ζήτημα αυτό. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να ισχύει και σε άλλες όχι, ίσως να ισχύει μεσοπρόθεσμα αλλά λιγότερο μακροπρόθεσμα. Είναι θεωρώ ένα καίριο θέμα προς συζήτηση μαζί με το ευρύτερο θέμα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής, αλλά και το ζήτημα της αύξησης των τιμών καπνού και αλκοόλ, που θα πρέπει να μας απασχολήσουν, στα πλαίσια και των όσων πιο πάνω ανέπτυξα.

Σεβασμιώτατε, Κυρίες και κύριοι,

Η κρίση γύρω μας είναι επικρατέστερη της σταθερότητας αυτές τις ημέρες. Αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε σε ομοιόσταση, το ζήτημα είναι πως θα επιλύσουμε αυτή την ευρύτερη κρίση. Θα είναι το αποτέλεσμα μιας δικαιότερης κατανομής των πόρων ανάμεσα στους ανθρώπους του πλανήτη μας και διασφάλισης των υφιστάμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και θέσπισης περισσοτέρων ή θα οδηγηθούμε σε λύσεις επικράτησης του ισχυροτέρου και καταπίεσης των αδυνάτων;

Προσεύχομαι για το καλύτερο και την επικράτηση της αγάπης και της λογικής. Προσεύχομαι για ένα καλύτερο μοντέλο δημοκρατίας που θα διασφαλίζει την ισότητα, την διαφάνεια, την αποδοχή και την εξάλειψη του στίγματος και των διακρίσεων.

Με αυτά εύχομαι, κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και να φύγουμε όλοι εμπνευσμένοι και πλουσιότεροι σε γνώσεις και εμπειρίες.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Ταμασού και Ορεινής Ησαίας

Πρόεδρος ΚΕΝΘΕΑ ΚΥΠΡΟΥ

Πρόεδρος Συνοδικού τμήματος ανθρωπιστικών θεμάτων Εκκλησίας Κύπρου

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Το Προσκύνημα της Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως στην Αίγυπτο, στο Σινά και στους Αγίους Τόπους

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το επταήμερο προσκύνημα, 15-21 Σεπτεμβρίου 2023, στο Κάιρο, στο Σινά και στους Αγίους Τόπους που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως με...

Επίσημη υποδοχή Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Αρχιερέων εξ Ελλάδος στον Καθεδρικό Ναό στο Σύδνεϋ

Δια της τελέσεως Δοξολογίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, 23 Σεπτεμβρίου, η επίσημη υποδοχή...

Υποδοχή της Παναγίας της Ροβέλιστας στο Κομπότι Άρτης

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, το πρωΐ, η Ενορία Αγίου Γεωργίου Κομποτίου Άρτης, υποδέχθηκε για ολιγοήμερο προσκύνημα, την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ροβέλιστας,...

«Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ “ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ” ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ “ΛΟΑΤΚΙσμου ”

«καὶ ὃς ἂν κοιμηθῇ μετά ἄρσενος κοίτην γυναικός, βδέλυγμα ἐποίησαν ἀμφότεροι Λευ. 20,13)». «Ἀρρενοφθόροι καὶ ζωοφθόροι καὶ φονεῖς καὶ φαρμακοὶ καὶ μοιχοὶ καὶ εἰδωλολάτραι τῆς...

Ευχέλαιο στην Παναγία την Παρηγορήτρια στον Βύρωνα

«Ἔστι δὲ καὶ ἄλλα πολλὰ ὅσα ἐποίησεν ὁ Ἰησοῦς, ἅτινα ἐὰν γράφηται καθ’ ἕν, οὐδὲ αὐτὸν οἶμαι τὸν κόσμον χωρῆσαι τὰ γραφόμενα βιβλία».(Ιωαν. κα’ 25) Που θα πει: Ὑπάρχουν καὶ πολλὰ ἄλλα ποὺ ἔκανε ὁ Ἰησοῦς, τὰ ὁποῖα, ἐὰν γραφοῦν καθένα, νομίζω ὅτι οὔτε αὐτὸς ὁ κόσμος...

Την Πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισσα θα εορτάσει η Πύλος

Την πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισ­σα θα εορτάσει πανδήμως η Πύλος, κατά το ερχόμενο διήμερο 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023. Αύριο Σάββατο, παραμονή της εορτής και...

Άφιξη του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας

Την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, κατέφθασε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ.κ. Νικήτας, ο οποίος θα συμμετάσχει ως εκπρόσωπος...

Ο Εσπερινός του Αγίου Ιωάννου του Βραχωρίτου στο Αγρίνιο

Στην Ακολουθία του Εσπερινού της εορτής του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του εν Βραχωρίω μαρτυρήσαντος, χοροστάτησε το απόγευμα της Παρασκευής 22ας Σεπτεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος...

Ο Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης ο εξ Αγαρηνών, ο Βραχωρίτης

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού Ανάμεσα στη χορεία των Νεομαρτύρων της Εκκλησίας μας υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται: «εξ Αγαρηνών». Πρόκειται για πολλούς...
video

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’ – ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ ΛΟΥΚΑ (video)

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, για την Κυριακή Α΄ Λουκά. "Αναρωτιέμαι, άραγε, τι ήταν αυτό που έκανε...

Το μήνυμα της Κυριακής Α΄ Λουκά

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αγαπητοί μου αδελφοί, ας μεταφερθούμε νοερώς στην εποχή των γεγονότων του Ευαγγελίου προκειμένου να κατανοήσετε όσα θα...

Η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας δίπλα και στους πλημμυροπαθείς του Βόλου

Ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου, η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, αυτή τη φορά προς τους πληγέντες αδελφούς...

«Πρώτα η υγεία μου ή η σωτηρία της ψυχής μου;»

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αδελφοί μου. Με την βοήθεια και τη χάρη του Θεού φθάσαμε σήμερα στο τέλος της φετινής ιεραποστολικής και...

Μόρφου Νεόφυτος: Ὑπάρχει νέα τάξη πραγμάτων;

Ὁ Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος σχολιάζει τὸ πρόσφατο ἀνακοινωθὲν τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου (18 Σεπτεμβρίου 2023), ποὺ μεταξὺ ἄλλων ἀναφέρεται καὶ στὸ...

Αρχιμ. Ειρηναίος Βαϊόπουλος: Η καταστροφή της Θεσσαλίας καρπός αποστασίας και διαφθοράς

Ομιλία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής  Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Πυργετού Λαρίσης, Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου Βαϊοπούλου. https://www.youtube.com/watch?v=IOb2DUe2i-s&t=2s