Ο Μητροπολίτης Πάφου βγάζει στη… σέντρα τους δελφίνους που πριν ταφεί ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ άνοιξαν συζητήσεις για την διαδοχή του κάνοντας λόγο για ασέβεια προς τον άταφο μακαριστό Αρχιεπίσκοπο.
Το εγκώμιο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου έπλεξε μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κατά την δική του άποψη είναι ασέβεια προς τον άταφο μακαριστό Αρχιεπίσκοπο που άμεσα άνοιξαν οι συζητήσεις για την διαδοχή του.
«Νομίζω είναι κάπως άβολο ενώ ο Αρχιεπίσκοπος είναι ακόμα άταφος, να συζητούμε τέτοια θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως αυτά έπρεπε να μείνουν από Δευτέρας όταν η Ιερά Σύνοδος θα βάλει μπροστά τις διαδικασίες.
«Νομίζω ότι ασεβούμε όταν ενώ ο κόσμος περνάει μπροστά από το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου για να αποτίσει φόρο τιμής εμείς να μιλούμε για εκλογές για ίντριγκες για το ένα για το άλλο. Υπάρχουν οι καταστατικές διατάξεις, θα τηρηθούν, όπου υπάρχει δυσκολία θα αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος και προχωρούμε», συνέχισε, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο η τοποθέτηση του αποτελεί μομφή προς άλλους ιεράρχες που ήδη εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τον Αρχιεπισκοπικό χρόνο, απάντησε πως δεν είναι μομφή αλλά το δικό του πιστεύω και χαρακτήρας που δεν του επιτρέπει να συζητήσει.
Ερωτηθείς για την κάθοδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ανέφερε ότι θα προστεί της κηδείας του Αρχιεπισκόπου και δεν υπάρχει καμιά σύγκρουση με το καταστατικό της εκκλησίας και πως ο λόγος της καθόδου του σχετίζεται με την 40χρονη σχέση που είχαν με τον Χρυσόστομο Β’ και τη στήριξη που του έδωσε σε διαφορετικές περιπτώσεις.
«Αν δεν τον ζούσες, δεν γινόταν κατανοητός»
Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ανέφερε πως ο Χρυσόστομος Β’ ήταν μια μεγάλη μορφή και δεν γινόταν εύκολα κατανοητός αν δεν τον ζούσε κανείς για αρκετές ημέρες.
«Έτυχε και το θεωρώ ευλογία από τον Θεό, να ζήσω μαζί του για 10 ολόκληρα χρόνια όταν ήμουν χωρεπίσκοπος Αρσινόης, μέρα και νύχτα στη Μητρόπολη Πάφου. Είδα το όραμα και τη σκέψη του και πως μπορούσε να προσεγγίζει και τον πιο απλό άνθρωπο και τον άνθρωπο που κατείχε αξίωμα στην κοινωνία. Ήταν άνθρωπος στον οποίο διακρίνεται η σοφία από την απόκτηση κάποιων πτυχίων πανεπιστημίων. Άλλο το να έχεις τη σοφία και να μπορείς να τοποθετείσαι κάπου και να βάζεις στόχους και να τους εφαρμόζεις και άλλο να έχεις πτυχία και να μην κάνεις τίποτα. Μπορούσε ο λόγος του να μην ήταν μελίρρυτος αλλά ήταν πάντα μεστός και ειλικρινής και έτσι έφερε τομές στην Εκκλησία που δεν τις έφερε κανείς Αρχιεπίσκοπος όση μόρφωση και αν είχε και όσο χρόνο και αν έκανε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Το κυριότερο που θα τον αφήσει στην ιστορία, είναι ότι αποκατέστησε τη σύνοδο της εκκλησίας ως σύνοδο αυτοκεφάλου εκκλησίας», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν ήρθαμε ποτέ σε ρήξη»
Ερωτηθείς για τη σχέση που είχε μαζί του, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος απάντησε πως τόσα χρόνια δεν ήρθε ποτέ σε ρήξη μαζί του παρά τις κατά καιρούς διαφορετικές γνώμες που είχαν. Ήταν ίσως είπε ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο ταυτίστηκαν οι χαρακτήρες μας.
Σχολίασε επίσης την αντίληψη που επικράτησε για τον Χρυσόστομο Β’ ότι είχε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα η εκκλησία επί των ημερών του, πως ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το τεράστιο έργο προσφοράς και φιλανθρωπίας που ο ίδιος ανέπτυξε. Έφερε ως παράδειγμα τις υποτροφίες που δόθηκαν σε φοιτητές, τις φοιτητικές εστίες που δημιουργήθηκαν και την αποκατάσταση της μισθολογικής ισότητας των ιερέων σε όλη την Κύπρο.
«Θα περάσουν αιώνες για να μπορέσει η εκκλησία να ξεφύγει αν μπορέσει να ξεφύγει από τη σκιά του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καταληκτικά ο Μόρφου Γεώργιος εξήρε τη στάση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου όσον αφορά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004 αλλά και τη συνέπεια του όπως είπε στο εθνικό θέμα με σκοπό την παραμονή του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του.