Ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασης του στη Λαμία, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορική Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά, τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ήδη εμφανή. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών της Σχολής, του Γυμνασίου και του Λυκείου, έχει διπλασιαστεί, ενώ σοβαρά έργα υποδομής, αλλά ήδη έχουν πραγματοποιηθεί και άλλα ήδη έχουν δρομολογηθεί.

Η ανακατασκευή της στέγης του Ναού του Αγίου Στυλιανού,  οι νέες υγειονομικές εγκαταστάσεις, τα εργαστήρια αγιογραφίας και εκκλησιαστικών τεχνών, η ανακαίνιση και ο εξοπλισμός των αιθουσών με προτζέκτορες και διαδραστικούς πίνακες, η διαμόρφωση συγχρόνων αθλητικών εγκαταστάσεων στον αύλειο χώρο, η ένταξη έργων περιφράξεως και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο τεχνικό πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, η χορήγηση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών στα παιδιά για τα διαδικτυακά τους  μαθήματα,  η ενίσχυση με προσωπικό κοινωφελούς εργασίας από τον ΟΑΕΔ για την καλύτερη λειτουργία της Σχολής σε συνεργασία με την Κεντρική Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και τον Άγιο Πρόεδρο της, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο και πολλές άλλες παρεμβάσεις, αποτελούν μερικές μόνο από τις πολλές ψηφίδες του ουσιαστικού ενδιαφέροντος του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών για την Σχολή.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος προχώρησε σε ένα μεγάλο θεσμικό και ιστορικό βήμα καθώς, από τη φετινή σχολική χρονιά επέτρεψε και τη φοίτηση κοριτσιών στη Σχολή, καθώς είναι μία Σχολή, η οποία έχει δύο βασικούς άξονες: αφενός μεν να προετοιμάζει τα παιδιά, τα οποία έχουν κάποια ιδιαίτερη κλίση προς την αγία ιερωσύνη,  αφετέρου όμως να αποτελεί ένα γενικό Σχολείο με κατεύθυνση στον ορθόδοξο πολιτισμό, στην εκκλησιαστική τέχνη, στην εκκλησιαστική παράδοση, αλλά και στην ζωντανή ιστορία αυτού του τόπου, με την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρότυπο σχολείο, τόσο ίδιο και συγχρόνως τόσο ιδιαίτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολεία.

Στο φετινό μάλιστα αγιασμό για την νέα σχολική χρονιά, μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς και αισιοδοξίας, παρά τη δυσκολία της πανδημίας, ο Σεβασμιώτατος προχώρησε και σε δύο ακόμη δώρα προς τους μαθητές της Εκκλησιαστικής Σχολής:

Πρώτον, προσέφερε σε όλους τους μαθητές της Σχολής το δικαίωμα δωρεάν φοίτησης στο Ωδείο της Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ,  το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά για πληρέστερες μουσικές σπουδές,  πέρα από αυτές τις οποίες λαμβάνουν στην κυρία εκπαίδευσή τους.

Δεύτερον, προσέφερε ο κ. Συμεών στους μαθητές ένα θελκτικό κίνητρο για περισσότερη μελέτη και περισσότερη μάθηση, αλλά και για στόχευση της αριστείας.

Εκπλήττοντας τους πάντες, χωρίς να το περιμένει κανείς, ο Σεβασμιώτατος υποσχέθηκε τον Σεπτέμβριο, ότι σε κάθε τετράμηνο, όταν θα εκδίδονται οι βαθμολογίες του τετραμήνου, όσοι μαθητές έχουν γενικό βαθμό «άριστα», θα λαμβάνουν από τον κ. Συμεών ένα οικονομικό “Bonus», ένα χρηματικό βραβείο, μια οικονομική ενίσχυση με ένα σημαντικό ποσό για τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Έτσι λοιπόν σήμερα λίγο μετά την έκδοση και επίδοση των βαθμολογιών, οι 17 αριστούχοι του πρώτου τετραμήνου, έλαβαν από το Σεβασμιώτατο, μία προπληρωμένη πιστωτική κάρτα, η οποία αντιστοιχεί σε ένα σημαντικό οικονομικό πόσο,  προκειμένου τα παιδιά να ρυθμίσουν με αξιοπρέπεια τη διαχείριση της,  είτε με την είσπραξη του ποσού,  είτε με ηλεκτρονικές αγορές,  είτε και αγορές από  καταστήματα με βιβλία, με ρούχα και με άλλα πράγματα, τα οποία έχουν ανάγκη αυτά και οι οικογένειές τους. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες για την κάλυψη εξόδων ιατρών, φαρμάκων και άλλων ουσιωδών αναγκών. Ευχήθηκε δε στο επόμενο τετράμηνο,  να αριστεύσουν και οι υπόλοιποι μαθητές, ώστε να δώσει αυτό το bonus σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως.

Ο Σεβασμιώτατος επίσης, προσέφερε σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά κεράσματα και άλλες ευλογίες και τόνισε ότι το θεωρεί ιδιαίτερα συμβολικό, ότι σε αυτό το τετράμηνο, η πρώτη των πρώτων, με γενικό βαθμό 20, είναι μία κοπέλα, μία από τις κοπέλες που ήρθαν να φοιτήσουν στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας και  αυτό το θεωρεί ένα πολύ καλό σημάδι και μία δικαίωση αυτής της απόφασής του και ευχήθηκε στα παιδιά να έχουν όρεξη για μάθηση και μελέτη.

Τέλος, συνεχάρη τα παιδιά,  διότι στην περίοδο που ήταν κλειστή η Σχολή λόγω της πανδημίας, και τα μαθήματα  γινόταν διαδικτυακά, στάθηκαν σε αυτή τη δυσκολία όπως πρέπει και παρακολουθούσαν ανελλιπώς τα μαθήματα και μάλιστα είχαν διάκριση και στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Αττικής και Στερεάς Ελλάδος στην Οικονομική Ολυμπιάδα, ενώ υποσχέθηκε ότι τα παιδιά της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας θα έχουν πάντα προνομιακή και πρώτη θέση σε όλα  τα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά προγράμματα της Μητροπόλεως.

Ο Διευθυντής της Σχολής Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο,  εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την στήριξή του και ετόνισε:

«Η σημερινή ημέρα για το Σχολείο μας είναι αφενός μεν ημέρα χαρμόσυνη, αφετέρου δε ημέρα σημαδιακή. Είναι χαρμόσυνη διότι έχουμε κοντά μας το Σεπτό Ποιμενάρχη μας, αφού με δική του πρωτοβουλία θα τιμηθούν για πρώτη φορά με σημαντικό χρηματικό έπαθλο όλοι οι μαθητές τόσο του Λυκείου όσο και του Γυμνασίου, οι οποίοι αρίστευσαν στο Α΄ τετράμηνο του τρέχοντος  σχολικού έτους. Είναι όμως και ημέρα σημαδιακή, διότι η πρωτοβουλία Σας αυτή για  βράβευση των αριστούχων μαθητών και μαθητριών του Σχολείου μας, σημαίνει και μια νέα εκκίνηση για ολόκληρη τη μαθητική μας κοινότητα, μια εκκίνηση η οποία, μετά από τη σημερινή Σας πρωτοβουλία, ευελπιστούμε ότι θα δραστηριοποιήσει ακόμη περισσότερο τους μαθητές και τις μαθήτριές μας στην προσπάθειά τους για εκπλήρωση των ευγενών επιθυμιών τους, καθώς και στην προσπάθειά τους για κατάκτηση των υψηλότερων κορυφών της γνώσης. Διερμηνεύοντας, λοιπόν, τα συναισθήματα ολόκληρης της σχολικής μας κοινότητας, είμαστε ευγνώμονες για αυτή την πρωτοβουλία αγάπης Σας.

Σεβασμιώτατε, Σας ευχαριστούμε, λοιπόν, και πάλι για αυτή την ωραία και ελπιδοφόρα ημέρα που μας χαρίσατε στην αρχή της Άνοιξης και ασφαλώς μέσα στη σκληρή δοκιμασία της πανδημίας και ευχόμαστε οι Προστάτες της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και του Σχολείου μας, Άγιος Νεκτάριος, Άγιος Στυλιανός και Αγία Αικατερίνη να Σας χαρίζουν υγεία και δύναμη για να συνεχίσετε την κατά Θεόν διακονία Σας για πολλά, πολλά χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος».

Η πρώτη των πρώτων της Σχολής μαθήτρια της Γ΄Λυκείου Ιωάννα Τζινάβου   εκ μέρους όλων των μαθητριών και των μαθητών της Σχολής ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών σημειώνοντας:

«Σεβασμιώτατε, εκ μέρους των μαθητριών και των μαθητών που βραβεύτηκαν, αλλά και ολοκλήρου της μαθητικής μας κοινότητας, Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή την πατρική σας χειρονομία, η οποία αποτελεί έμπρακτη ένδειξη μεγάλης αγάπης προς τα πρόσωπά μας.

Η κίνησή σας αυτή θα αποτελέσει μεγάλο κίνητρο για την περαιτέρω βελτίωση της επίδοσής μας στα μαθήματα και θα καταστήσει το Εκκλησιαστικό μας Σχολείο παράδειγμα και πρότυπο Σχολείου για ολόκληρη την πόλη μας, για ολόκληρη τη Φθιώτιδα»

Τον Σεβασμιώτατο στην επίσκεψή του συνόδευσαν ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος και ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως και εντεταλμένος Υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ, ενώ παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και η αναπληρώτρια Διευθύντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδος και μέλος της Σχολικής Εφορίας κ. Αικατερίνη Καλογήρου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

video

Ο Ε’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι. Μ. Φθιώτιδος

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος χοροστάτησε στον Ε΄ Κατανυκτικό Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών συνεχίζοντας την μεγάλη του περιοδεία κατά την...

Φθιώτιδος Συμεών: «Η ιστορία έχει γραφτεί με αίμα, δεν ξαναγράφεται…»

Ηχηρό μήνυμα υπέρ της θυσίας της Εκκλησίας και του Ιερού Κλήρου για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία, απέστειλε...
video

Δ΄ Νηστειῶν στήν Ναύπακτο – κήρυγμα Μητροπολίτου (video)

Τήν Κυριακή Δ΄ Νηστειῶν, 11 Ἀπριλίου ἐ.ἔ., ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεος λειτούργησε στόν Ἱερό Ναό Ἁγίας Παρασκευῆς Ναυπάκτου. Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του,...

Η τέταρτη εβδομάδα της Τεσσαρακοστής στην Μητρόπολη Χαλκίδος

Κατά την τέταρτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος τελέσθηκαν όλες οι ιερές ακολουθίες της κατανυκτικής αυτής περιόδου, έστω και κεκλεισμένων των...

Δ΄ Κυριακή των Νηστειών στην Σίφνο

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Απολλωνίας Σίφνου ιερούργησε σήμερα το πρωί, με τη συμμετοχή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βρύσης, Αρχιμ. Ιωαννίκιου,...

Κυριακή Δ΄ Νηστειών στον πληγωμένο Άγιο Γεώργιο Τυρνάβου

Κυριακή της Δ’ Εβδομάδος των Νηστειών και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στα προπύλαια του τραυματισμένου από...

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στο Λίβερπουλ για το διορισμό νέου ιερέως

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στο Λίβερπουλ του Σύδνεϋ, μετέβη το πρωί της Κυριακής, 11 Απριλίου, Δ' Κυριακής των Νηστειών,...

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στην κωμόπολη του Μελιγαλά

Στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου,  στην κωμόπολη του Μελιγαλά προέστη της Θείας Λειτουργίας, κατά την Κυριακή της Δ' εβδομάδος των...

Χειροθεσία Οικονόμου από τον Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητο

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αγναντιάς τέλεσε την θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος,...

Συναξάρι τῆς 12ης Ἀπριλίου

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος † Μνήμη τοῦ ἐν ἁγίοις πατρός ἡμῶν Βασιλείου, ἐπισκόπου Παρίου τοῦ Ἑλλησπόντου, τοῦ Ὁμολογητοῦ.  Ὁ Ἅγιος...

Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ

Στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Καραβά Ιερούργησε σήμερα Κυριακή Δ’ Νηστειών (11/04/2021) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος τέλεσε και την εις Διάκονον...
video

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η πίστη είναι μία διαρκής πορεία εμπιστοσύνης και αγάπης στον Θεό»

Στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Νέας Ιωνίας λειτούργησε σήμερα, Κυριακή Δ΄ Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία περιορισμένου αριθμού πιστών,...

Κυριακή Δ΄ Νηστειών στον παλαίφατο Ναό του Αγίου Δημητρίου Σύμης

Κατὰ τὴν σημερινὴ Δ΄ Κυριακή τῶν Νηστειῶν, 11η Ἀπριλίου 2021, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στόν Ὄρθρο καί τέλεσε τήν Θεία Λειτουργία...

Κυριακή Δ΄ Νηστειών στην Ιερά Μονή Μελατών Άρτης

Την Κυριακή 11 Απριλίου 2021, το πρωΐ στην Ιερά Μονή Μελατών Άρτης ελειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος. Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, στο Κήρυγμά...

Tην Ακολουθία του Αγίου Ελαίου τέλεσε o Σύρου Δωρόθεος

Στον μονόχωρο Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου του ολιγάνθρωπου χωριού Κάστρο της Σίφνου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τέλεσε εχθές την Ακολουθία του...