Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και τηρουμένων των εκτάκτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού covid-19, εορτάστηκαν φέτος τα Θεοφάνεια σε όλη την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022.

Κέντρο του εορτασμού υπήρξε ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, όπου ο Όρθρος της Εορτής, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τελέσθηκαν, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου, συλλειτουργούντων των Ιεροκηρύκων Αρχιμ. Τιμοθέου Μπαϊμπάκη και Νεκταρίου Ευγενικού και των Εφημερίων του Ι. Ναού Αρχιμ. Χρυσοστόμου Καλύβα-Γραμματέως της Ι. Μητροπόλεως και του Πρωτ. Ηλία Αγιαννίτη-Προϊσταμένου της Ενορίας.

Λίγο πριν την έναρξη της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού ανεγνώσθη η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου, η οποία έχει ως εξής:

Τέκνα μου αγαπητά,

Το Φως της Θεότητος φωτίζει σήμερα ολόκληρη την Οικουμένη! Δίνει και το όνομα στην μεγάλη γιορτή! Φώτα! Πράγματι, φωτίζεται ο άνθρωπος, γιατί τού φανερώνεται ο μόνος και αληθινός Θεός, στον Ιορδάνη ποταμό.

Αποκαλύπτεται η αγία Τριάδα. Ο Πατέρας ομιλεί και παρουσιάζει τον αγαπητό Του Υιό, τον μονογενή, τον Οποίο έδωσε, με την θέλησή Του, για την σωτηρία τού κόσμου. Ο Υιός, ο Οποίος εκουσίως ανέλαβε αυτήν την αποστολή και έγινε και άνθρωπος, βαπτίζεται υπό τού τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου και το τρίτο πρόσωπο της αγίας Τριάδος, το Άγιο Πνεύμα, κατέρχεται στον Ιησού Χριστό με μορφή περιστεριού, επαληθεύοντας την σχετική προφητεία πού είχε δοθεί στον Βαπτιστή· «Εις όποιον ίδης να κατεβαίνη το Πνεύμα το Άγιον και να μένη εις αυτόν, αυτός είναι, πού βαπτίζει με Πνεύμα Άγιον». (Ιωάν. α’, 33)

Όλα τούτα τα μοναδικά και αξιοθαύμαστα γεγονότα γίνονται δημοσίως, λίγο πριν να αρχίσει την δράση Του ο Χριστός, μαρτυρούνται δε από όσους τα είδαν και τα άκουσαν.

Έπρεπε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι αυτός πού ήλθε ανάμεσά τους, με δούλου μορφή, δεν είναι ένας απλός άνθρωπος η κάποιο δημιούργημα τού Θεού, αλλά είναι ο Υιός τού Θεού, πού έχει την ίδια ουσία με τον Πατέρα Του, δηλαδή, είναι ισότιμος Θεός.

Γι’ αυτό και ο Ίδιος ο Χριστός, έχοντας αυτήν την αυτοσυνειδησία, αρχίζει το κήρυγμά Του με κλήση σε μετάνοια! Τι σημαίνει αυτό; Να αφήσουν οι άνθρωποι το σκοτάδι της πολύμορφης ειδωλολατρείας και να ακολουθήσουν με εμπιστοσύνη και αγάπη τον Κύριο, πού με λόγο αληθινό και αυθεντικό διεκήρυττε την ταυτότητά Του: Εγώ ειμι το Φως τού κόσμου! (Ιωάν. θ΄ 12).

Η σημερινή γιορτή, ωστόσο, ονομάζεται και Θεοφάνεια, για τον ίδιο λόγο, γιατί, όπως ήδη είπαμε, φανερώνεται ο Τριαδικός Θεός! Αυτά τα Θεοφάνεια έχουμε οι Χριστιανοί θεμέλιο στην ζωή μας. Στο Όνομα τού Πατρός και τού Υιού και τού Αγίου Πνεύματος βαπτισθήκαμε! Με το Άγιο Πνεύμα μας εσφράγισε ο Ιερέας, όταν μας μύρωσε! Αυτά τα Θεοφάνεια ζούμε σε κάθε Θεία Λειτουργία! Ικετεύουμε τον Πατέρα να στείλει το Άγιο Πνεύμα, ώστε να κάνει παρόντα τον Χριστό, στα προσφερόμενα από μας Τίμια Δώρα, μεταποιώντας τον άρτο σε Σώμα Χριστού και τον οίνο σε Αίμα Χριστού! Κοινωνώντας από το άγιο Ποτήριο το Σώμα και το Αίμα τού Χριστού ενωνόμαστε μαζί Του και Εκείνος μας οδηγεί στον Πατέρα! Σε κάθε θεία Λειτουργία, συνεπώς, είναι παρούσα η Αγία Τριάδα! Δηλαδή, έχουμε Θεοφάνεια! Είδατε τι ψάλλουμε μετά την Θεία Κοινωνία; «Είδομεν το φως το αληθινόν, ελάβομεν Πνεύμα επουράνιον, εύρομεν πίστιν αληθή, αδιαίρετον Τριάδα προσκυνούντες, αύτη γαρ ημάς έσωσεν».

Αυτή η πίστη, πού παραλάβαμε από τούς Πατέρες μας, είναι μία και μοναδική! Αυτήν αγωνιζόμαστε να ζούμε και στην καθημερινότητά μας, έχοντας και ως πρότυπο κοινωνίας αγάπης την Αγία Τριάδα!

Αγαπητά μου παιδιά,

Επεφάνη, φανερώθηκε ο Σωτήρας μας Χριστός, η Χάρις, η Αλήθεια στα ρείθρα τού Ιορδάνου και φωτίζει κάθε άνθρωπο ερχόμενο στον κόσμο. Είναι, όμως, δική μας ελεύθερη η απόφαση να Τον δεχθούμε στην ζωή μας. Πολλοί Τον απορρίπτουν, κάποιοι μάλιστα αρνούνται και αυτή ακόμη την ιστορική Του ύπαρξη! Άλλοι, Τον εξισώνουν με τούς ιδρυτές των θρησκειών, πού όμως είναι έργα χειρών ανθρώπων! Προφασίζονται ή δικαιολογούνται γι’ αυτή τους την επιλογή, πως δεν θέλουν να προκαλούν όσους ακολουθούν άλλη πίστη και με την σχετικοποίηση της Αλήθειας ισχυρίζονται ότι συμβάλλουν στην ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων. Άλλοι Τον παραδέχονται θεωρητικά, αλλά στην πράξη Τον αρνούνται, αφού το δικό τους θέλημα πραγματοποιούν και όχι το δικό Του και τις εντολές Του δεν τις εφαρμόζουν.

Υπάρχουν, βέβαια, ευτυχώς, και εκείνοι πού Τον εκτίμησαν και Τον εκτιμούν σωστά, τον αγάπησαν και Τον αγαπούν ειλικρινά και αγωνίζονται να μην χωρισθούν ποτέ απ’ Εκείνον! Αρνήθηκαν τα σκοτεινά έργα και ακολούθησαν τον ολοφώτεινο τρόπο ζωής πού μας παρέδωσε το Φως τού κόσμου ο Χριστός! Και έγιναν και εκείνοι παιδιά τού Θεού και φως τού κόσμου!

Ασφαλώς, η κάθε επιλογή είναι ελεύθερη, αλλά και κρίνεται από την των πραγμάτων αλήθεια! Ο καθείς έχει την ευθύνη του. Πιστεύω ότι, όσοι γιορτάζουμε τα Φώτα, δεν θα θέλαμε να ανήκουμε σ’ αυτούς, για τούς οποίους με παράπονο λέγει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ότι αγάπησαν το σκοτάδι και όχι το φως, γιατί τα έργα τους ήταν πονηρά. Γιατί, αλλοιώς, προς τι ο εορτασμός;

Με πατρική αγάπη και στοργή

Ο   Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

† ο Χαλκίδος ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Μετά την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού, ο π. Νικόδημος ευχήθηκε, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, προς όλους και ιδιαιτέρως στον εορτάζοντα Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό.

Αμέσως μετά, ξεκίνησε η ιερά Λιτανεία προς την παραλία της Χαλκίδος, στον χώρο μπροστά από το Δημαρχείο Χαλκίδος (μέγαρο Κότσικα).

Εκεί, ο Πρωτοσύγκελλος π. Νικόδημος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης και η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα επιβιβάστηκαν σε πλωτό σκάφος ιδιοκτησίας του κ. Γεωργίου Μιμίκου για την Τελετή της ρίψης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα και τον Αγιασμό των υδάτων, ενώ οι λοιποί Ιερείς, ο Διευθυντής Πεζικού Γ.Ε.Σ. Υποστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων κ. Δήμητρα Σακκελαράκη, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι ανήκοντες στις Στρατιωτικές, Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές κατευθύνθηκαν και έλαβαν θέση στην προετοιμασμένη εξέδρα μπροστά από το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου της Πόλεως, ενώ την παραλία της Χαλκίδος είχαν κατακλύσει ευσεβείς πιστοί συντεταγμένοι.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου και την Δέηση που ανεπέμφθη, ο π. Νικόδημος  έψαλλε το τροπάριο των Θεοφανείων «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…» και κολυμβητές και κολυμβήτριες έπεσαν στη θάλασσα και το Σταυρό ανέσυρε ο κ. Παναγιώτης Κατσικαβάλης, ο οποίος παρέλαβε από τον Πρωτοσύγκελλο ένα χρυσό Σταυρό, ενώ οι υπόλοιποι δώδεκα κολυμβητές από ένα ασημένιο Σταυρό.

Μετά την έξοδο όλων από το πλωτό σκάφος, ο π. Νικόδημος παρέδωσε στην Δήμαρχο κ. Βάκα και στην Πρόεδρο του ΔΕΥΑΧ κ. Αναστασία Μακαρώνα-Ψυχογιού δοχείο του Αγιασμού για το Υδραγωγείο της Πόλεως και στη συνέχεια η Λιτανευτική Πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και έγινε η Απόλυση.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμάσια οι Ιεροψάλτες του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Σιμιτζής και κ. Δήμος Τσίμπος.

Όλες οι Ακολουθίες μετεδόθησαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, ενώ η όλη τελετή πραγματοποιήθηκε άψογα, χάρη στην καλή και ευλογημένη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως, με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, όλες τις Τοπικές Αρχές και ιδιαιτέρως τον Δήμο Χαλκιδέων, το Λιμενικό Σώμα και την Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας, αλλά και τα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Φωτογραφίες: EviaThema.gr, Παρασκευή Σπυροπούλου, Κυριακή Παπαγρηγορίου-Κουλοχέρη, Δημήτριος Πετρογιάννης, Ηρακλής Κοκκάλας, Κωνσταντίνος Κούκουρας.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ευχαριστήριες και συγχαρητήριες ευχές για τη συνδρομή στη λειτουργία των κατασκηνώσεων της Ι.Μ. Καλαβρύτων

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, διά του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, με αφορμή τη λήξη των κατασκηνωτικών...

Έτη πολλά, πανευφρόσυνα και καρποφόρα

Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, διά του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, εκφράζει ολόθερμες συγχαρητήριες ευχές προς τον Σεπτό Γέροντά...

Πανδήμως εόρτασαν το θαύμα του Αγίου Βλασίου

Σήμερα Τρίτη 17 Αὐγούστου 2022 ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ἱερόθεος χοροστάστησε στόν Ὄρθρο καί προεξῆρχε τῆς θείας Λειτουργίας στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό τοῦ...

Ο Γρεβενών Δαβίδ για την νίκη του Μίλτου Τεντόγλου

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ κ. ΔΑΒΙΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΤΟΥ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ Ένας απλός αριθμός. Με τον αγώνα όμως του Μίλτου Τεντόγλου μεταμορφώνεται σε διάκριση,...

Τριήμερος εορτασμός της Παναγίας στα Γρεβενά

Η λαμπρή εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της «αμετάθετου ελπίδας» όλων μας, γέμισε με χαρά και τον τόπο μας, τα Γρεβενά. Την παραμονή, ο Σεβασμιώτατος...

Πλήθος λαού στην Παναγία Τρικορφιώτισσα και στο μνήμα της γερόντισσας Παϊσίας

Με τη δέουσα τιμή και κατάνυξη εορτάστηκε και φέτος τον 15Αύγουστο 2022 η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Τρικορφιώτισσας στην Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος...

Μνημόσυνο Καθηγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Κοιμήσεως Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου

Τό Μνημόσυνο τῶν Κτιτόρων καθώς καί τοῦ μακαριστοῦ Καθηγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Κοιμήσεως Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου Γέροντος Θεοδώρου Διαμάντη, τελέστηκε χθές 16.08.2022, μετά τό πέρας...

Μνήμη του Αγίου Γερασίμου του Νοταρά του Νέου Ασκητού

Στο Πανηγυρίζον Ι. Ησυχαστήριο Αγ. Γερασίμου Λουτρακίου χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό την Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ομιλώντας για...

Φθιώτιδος Συμεών: «Η Υπάτη είναι αγιοτόκος»

Μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα Τρίτη 16 Αυγούστου 2022 η εορτή της Συνάξεως των...

Η πιο εύκολη αμαρτία

Ξέρεις πόσο μεγάλη αμαρτία είναι να κρίνεις τον πλησίον; Παραγματικά, τί μπορεί να είναι βαρύτερο απ’ αυτό; Τί άλλο μισεί τόσο πολύ και αποστρέφεται...

Ο Μητροπολίτης Ταμασού στη Μονή της μετανοίας του

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, το πρωί της Δευτέρας, 15 Αυγούστου 2022, όρθρου βαθέως, ανεχωρησε για τη Μονή της Μετανοίας του,...

Εὐχή εἰς τήν Κυκκώτισσαν Ἐλεοῦσαν διά τήν σωτηρία της μαρτυρικής ημών νήσου, διά τήν κατάπαυσιν τοῦ...

Κεχαριτωμένη Μῆτερ τοῦ εἰρηνάρχου καί πανευϊλάτου Θεοῦ Λόγου, τοῦ εἰπόντος ἐν τῷ Μυστικῷ Αὐτοῦ Δείπνω «εἰρήνην ἀφίημι ὑμῖν, εἰρήνην τὴν ἐμὴν δίδωμι ὑμῖν· οὐ...

Η Κοίμησης της Θεοτόκου στην Μονή Κύκκου

Χιλιάδες πιστοί ανηφόρισαν, για άλλη μια χρονιά, τις κορυφές του Τροόδους και πλημμύρισαν, κυριολεκτικά, τις αυλές της Κυρίας Θεοτόκου, στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή...

Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Αρμένιο

Πανηγυρικά εορτάστηκε η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε...

Το Πάσχα του Καλοκαιριού, στην Λουτρόπολη της Αλκυώνας

Η σεπτή εορτή της Κοιμήσεως και στους Ουρανούς Μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου, το λεγόμενο «Πάσχα του Καλοκαιριού», που είναι Πάσχα Ζωής και Θανάτου, εορτάστηκε...