Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και τηρουμένων των μέτρων αποφυγής διασποράς του νέου κορωνοϊού covid-19, εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στην πόλη της Χαλκίδος, την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021.

Επίκεντρο του εορτασμού υπήρξε ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, στην Παραλία της Χαλκίδος, όπου ο Όρθρος της Εορτής, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τελέσθηκαν, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Εφημερίων του Ι. Ναού Αρχιμ. Χρυσοστόμου Καλύβα-Γραμματέως της Ι. Μητροπόλεως και του Πρωτ. Ηλία Αγιαννίτη-Προϊσταμένου της Ενορίας.

Κατά την ώρα του «Κοινωνικού» ανεγνώσθη η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου, η οποία έχει ως εξής:

Σεβαστοί μου πατέρες Ιερείς και Διάκονοι του Θεού του Υψίστου,

Οσιώτατοι Μονάχοι και Μοναχέ

και χριστιανοί μου ευλογημένοι,

παιδιά μου αγαπητά,

Η της αγίας Τριάδος προσκύνησις εφανερώθη σήμερα στη Βάπτιση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στον Ιορδάνη, από τον Προφήτη και Πρόδρομο και Βαπτιστή Ιωάννη!

Θεοφάνεια εορτάζουμε σήμερα, γιατί πράγματι ο αληθινός Τριαδικός Θεός μας αποκαλύφθηκε και φώτισε τον κόσμο! Ο Θεός Πατήρ αναφωνεί από τον ουρανό και φανερώνει τον Υιό Του τον μονογενή, ο ομοούσιος με τον Πατέρα Υιός βαπτίζεται και το τρίτο πρόσωπο της αγίας Τριάδος, το άγιο Πνεύμα, εμφανίζεται και κατέρχεται από τον ουρανό και στέκεται πάνω από τον Χριστό, εν είδει περιστέρας! Ο Ιησούς παρουσιάζεται πλέον ως ο Μεσσίας, που αναλαμβάνει την δημόσια αποστολή Του στον κόσμο.

Πράγματι, ήλθε και εφάνη το Φως το απρόσιτο! Φως ο Πατήρ, Φως εκ Φωτός ο Υιός και Λόγος, Φως και το άγιον Πνεύμα! Γι’ αυτό Φώτα ονομάζουμε την εορτή! Στα ρείθρα του Ιορδάνου, ο Θεός αναπλάθει και ανακαινίζει τον φθαρέντα από την αμαρτία άνθρωπο! Τον φωτίζει με την αληθινή γνώση Του, τον ελευθερώνει και μαζί του ελευθερώνει και όλη την κτίση από την απερίγραπτη τυραννία του φοβερού δράκοντος διαβόλου, από το σκοτάδι του ψεύδους και του θανάτου.

Η αγία Τριάδα εδημιούργησε από το μηδέν -και από αγάπη και μόνον- όλο τον ορατό και αόρατο κόσμο και έπλασε από χώμα τον άνθρωπο, εμφυσώντας στο πρόσωπό του πνοήν ζωής, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο της Γενέσεως. Τώρα πάλι η αγία Τριάδα στον Ιορδάνη ελευθερώνει ολόκληρη την δημιουργία από τον σατανά, την αμαρτία και το θάνατο. Και τον άνθρωπο, που αποτελεί την φθαρείσα θεία εικόνα, καλεί στην Βασιλεία Του καθιστώντας τον άφθορο! Κι εμείς, οι δυνάμει σωθέντες πιστοί, ομολογούμε την χάρη που μας δωρήθηκε, κηρύσσουμε το έλεος που βρήκαμε, και δεν κρύβομαι την ευεργεσία που μας δόθηκε αφειδώλευτα από τον μόνο αληθινό τριαδικό Θεό μας. Μας χαρίστηκε ξανά η σχέση με τον Δημιουργό μας και λυτρωθήκαμε από την πλάνη, στην οποία με τη δική μας θέληση μας είχε υπαγάγει ο μεγάλος πλάνος της οικουμένης διάβολος.

Αυτή την αγία ημέρα, ο καθένας προσωπικά και όλοι μαζί, υμνούντες και δοξολογούντες τον αίτιο της σωτηρίας μας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την θέση που έχουμε στην Εκκλησία, στην οποία ενταχθήκαμε με το βάπτισμά μας, το ασύγκριτα ανωτέρω εκείνου του βαπτίσματος του Ιωάννου. Εκείνο ήταν βάπτισμα μετανοίας, το δικό μας είναι βάπτισμα εν ύδατι και πνεύματι άγιω!

Ας θυμηθούμε, παρακαλώ, ότι πριν βαπτισθούμε, αποταχθήκαμε ελεύθερα τον διάβολο και αβίαστα υποσχεθήκαμε πως θα συνταχθούμε με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Ομολογήσαμε την αληθινή, την Ορθόδοξη πίστη, την οποία παραλάβαμε από τους προγόνους μας. Αυτοί, οι γεννήτορές μας, μας οδήγησαν νήπια στο βάπτισμα, όχι γιατί περιφρόνησαν την ελευθερία μας, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία μας, αλλά γιατί εκτίμησαν την μεγάλη και ανεκτίμητη ουράνια δωρεά, να μπολιάζεται ο άνθρωπος στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία και να κληρονομεί αιώνια αγαθά. Και θέλησαν σ’  αυτή την δωρεά και την χάρη να βάλουν τα παιδιά τους, τα σπλάγχνα τους, από την βρεφική ηλικία! Για να αυξάνουν εν Χριστώ όχι μόνο στην ηλικία, αλλά και στην χάρη!

Μέσα στα αγιασμένα νερά της κολυμβήθρας (που αγιάζονται με τα ίδια γράμματα της θείας λατρείας που λέμε στο Μεγάλο αγιασμό των Θεοφανείων) πέθανε ο παλαιός μας άνθρωπος, ο αποστάτης και αναστήθηκε ο νέος άνθρωπος του Θεού! Γι’ αυτό το βάπτισμά μας το ονομάζουμε λουτρό παλιγγενεσίας, γιατί με αυτό ξαναγεννηθήκαμε, ενσωματωμένοι πλέον στο σώμα του Χριστού! Να γιατί δεν φοράμε μετά το βάπτισμα τα ρούχα που φορούσαμε πριν, αλλά καινούργια και μάλιστα λευκά, συμβολίζοντα αυτήν την αναγέννηση που έρχεται Άνωθεν!

Βαπτιστήκαμε στο ένα Όνομα του αληθινού Θεού, δηλαδή, του Πατρός, και του Υιού, και του αγίου Πνεύματος, όπως μας συνέστησε ο Κύριος. Αλλά αμέσως μετά δεχθήκαμε και το άλλο ιερό μυστήριο, το Χρίσμα, διά του αγίου μύρου, με το οποίο μας εμύρωσε ο Ιερέας, σφραγίζοντάς μας με την σφραγίδα της δωρεάς του αγίου Πνεύματος!

Μας έκανε αληθινά βασιλοπούλα, παιδιά του μόνο βασιλέως των πάντων Ιησού Χριστού και μας δόθηκε έκτοτε η δυνατότητα να κοινωνούμε το άγιο Σώμα και το τίμιο Αίμα Του στο άγιο Ποτήριο της θείας Ευχαριστίας, το ποτήριον της ζωής, το αντίδοτο του θανάτου!

Οφείλουμε, λοιπόν, ενθυμούμενοι, εμείς οι φωτισθέντες, να ευχαριστούμε δοξολογικά τον Παντευεργέτη μας, αλλά να ερευνούμε πρέπει και τα βάθη της καρδίας μας και την ζωής μας, εάν πράγματι τηρούμε την υπόσχεση που δόθηκε να είμαστε συντεταγμένοι μαζί με τον Χριστό. Και μετρό μας σε αυτήν τη δύσκολη, αλλά σωτηρία έρευνα είναι οι εντολές του Κυρίου!

Ο Θεός, λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, δεν θέλει μια γνώση που δεν συνοδεύεται με την αληθινή ευσέβεια, η οποία είναι η υπακοή στο θείο Θέλημα και μάλιστα με πρόθυμη αγάπη! Ο ιερός Χρυσόστομος μας διδάσκει να τηρούμε αμόλυντη και ανόθευτη την Πίστη, αλλά και να ζούμε ανάλογα με αυτήν, δηλαδή να προτιμούμε πάντοτε ό,τι αρέσει στο Θεό!

Αγαπητά μου παιδιά,

Δύσκολη και επίπονη διαδικασία η ενδοσκόπηση. Όσο εύκολο είναι να κρίνουμε λεπτομερώς, μάλιστα και αυστηρώς τους άλλους, τόσο οδυνηρό φαίνεται να κρίνουμε τον εαυτό μας. Όμως η αυτοκριτική μας ωφελεί, ενώ η κατάκριση των άλλων μας καταστρέφει. Είναι πολύ πιθανό, βέβαια, να διαπιστώσουμε ότι τον χιτώνα το λευκό του βαπτίσματος τον έχουμε λεκιάσει. Μπορεί και νάχει γίνει αγνώριστος! Μην απογοητευθούμε γιατί μπορεί να καθαρίσει και να πάρει πάλι την λευκότητά του. Η χάρη του Κυρίου μας και τα δάκρυα της μετανοίας μας ξανακάνουν χιονοφεγγόφωτη αυτή την πρώτη μας στολή!

Το κήρυγμά του αγίου Ιωάννου «Μετανοείτε, ήγγικεν γαρ η Βασιλεία των Ουρανών» είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ στην εποχή μας! Το νοιώθουμε, μα το επιβεβαιώνουν και τα καθημερινά γεγονότα, τα σημεία των καιρών! Τα πάντα μας καλούν να αφήσουμε την σκληροκαρδία και την αναισθησία μας. Να πάψουμε να είμαστε αμελείς και να μετανοήσουμε. Να επιστρέψουμε, δηλαδή, στον δρόμο τον ίσιο του Θεού. Να αγωνιστούμε με ταπεινοφροσύνη, νηστεία, αγρυπνία και προσευχή. Να έχουμε τις λαμπάδες μας πάντοτε έτοιμες, με το λάδι που θα αγοράσουμε από τους πτωχούς με την ελεημοσύνη! Ο Τίμιος Πρόδρομος μας έδειξε τον αμνό του Θεού, τον αίροντα την αμαρτία του κόσμου!

Μακάρι, να ζήσουμε τα Θεοφάνεια και να φωτισθούμε με τον άνωθεν φωτισμό της γνώσεως και της ευσεβείας!

Σας εύχομαι μόνιμο αυτόν τον φωτισμό στην καρδιά, την διάνοιά σας και την ζωή σας ολόκληρη και παρακαλώ, να ικετεύετε τον Πατέρα των Φώτων να κάνει και σε μένα, τον ανάξιο επίσκοπός σας, αυτή την χορηγία!

Ευχόμενος καλή και φωτισμένη τη νέα χρονιά σας εναγκαλίζομαι

Με πατρική αγάπη και στοργή

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

ο Χαλκίδος Χρυσόστομος

Μετά την τέλεση του Μεγάλου αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε προς όλους, να μας χαρίσει ο Θεός τη δύναμη να διαφυλάξουμε το μεγάλο αγαθό της ελευθερίας, το τόσο πολύ παρεξηγημένο, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται με τη μορφή της ασυδοσίας και γίνεται καταστροφικό. Να θυμόμαστε ότι ελεύθερος είναι ο άνθρωπος που δεν υποδουλώνεται στα πάθη του, αλλά έχει αφέντη του, κύριό του, οδηγό του και εμπνευστή του τον Χριστό. Αυτός είναι που μας ελευθερώνει και να προσέξουμε ότι ο διάβολος και οι επηρεαζόμενοι από αυτόν άνθρωποι την ελευθερία μας επιβουλεύονται, προσποιούμενοι πως ό,τι κάνουν είναι για το καλό μας.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμασιώτατα οι Ιεροψάλτες του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Σιμιτζής και κ. Δήμος Τσίμπος.

Όλες οι Ακολουθίες μετεδόθησαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7fm).

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ο εορτασμός της Οσίας Ξένης στο Μετόχι της Ι.Μ. Σύρου στην Αθήνα

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ιερούργησε σήμερα το πρωί στο τιμώμενο επ` ονόματι της Οσίας Ξένης Μετόχιο της Ιεράς Μητροπόλεως, επί της οδού Αχαρνών,...

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στο Παρίσι

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ προεξήρχε σήμερα της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων και ετέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του...

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος στον Ναό της Αναστάσεως του Χριστού Καλαμάτας

Στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού, επί της παραλιακής οδού της Καλαμάτας, μετέβη την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ....

Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά στον Μητροπολιτικό Ναό Σύμης

Τό πρωί τῆς Κυριακῆς 24ης Ἰανουαρίου 2021, ἡμέρα κατά τήν ὁποία ἡ Ἁγία μας Ἐκκλησία τιμᾶ τήν ἱερά μνήμη τῆς Ὁσίας Ξένης, ὁ Σεβ....

Κυριακή ΙΔ´ Λουκά στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά Ναούσης

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στην πρώτη Θεία Λειτουργία (7:00 –...

Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Την Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά, στις 24 Ιανουαρίου ε.έ. ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου...

Ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στο Σουρλίγκειο Γηροκομείο Καναλίων

Από την Διεύθυνση του Σουρλίγκειου Ιδρύματος ανακοινώνονται τα εξής: Επί συνόλου 37 τροφίμων και 11 εργαζομένων διαγνώστηκαν 28 τρόφιμοι και 7 εργαζόμενοι θετικοί στον...

Συναξάρι 25ης Ἰανουαρίου

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος   † Μνήμη τοῦ ἐν ἁγίοις πατρός ἡμῶν Γρηγορίου, ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως τοῦ Θεολόγου.     Ὁ Ἅγιος Γρηγόριος ὁ...

Στη Λίμνη Κάρλα ο Μητροπολίτης Λαρίσης

Στη Λίμνη Κάρλα μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, προκειμένου να δει από κοντά το έργο το οποίο επιτελέστηκε από την...

30 έτη από την κοίμηση του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου

Τη μνήμη του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, του Ελεήμονος Πνευματικού τίμησε ευλαβώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. Επί τη συμπληρώσει 30 ετών από...

Μνημόσυνο μακαριστών Μητροπολιτών Μαντινείας και Κυνουρίας

Τήν Κυριακή, 24 Ἰανουαρίου 2021, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας καί Κυνουρίας, κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, χοροστάτησε τοῦ Ὄρθρου   καί προεξῆρχε τῆς Θείας Λειτουργίας συλλειτουργοῦντος τοῦ Θεοφιλεστάτου...

Η Εκκλησία μας γιορτάζει τον Αγώνα της Ελευθερίας

Άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ.Ιγνατίου στο Sports3 Η Εκκλησία της Ελλάδος, προετοιμάζεται και εργάζεται για να γιορτάσει την επέτειο των διακοσίων ετών από την...

H αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον Πειραιά

Πραγματοποιήθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πειραιώς η αρχαιοπρεπής...

Συναξάρι 24ης ᾿Ιανουαρίου

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος   † Μνήμη τῆς ἁγίας μητρός ἡμῶν Ξένης καί τῶν δύο αὐτῆς θεραπαινίδων.  ῾Η Ἁγία Ξένη καταγόταν ἀπό...

Άξιος ο νέος Διάκονος της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου

Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Στεφανοβικείου μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και τέλεσε την αναίμακτο Θεία Λειτουργία, σήμερα, Σάββατο...