Με τη δέουσα ιεροπρέπεια και ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα και επισημότητα τίμησε ο ευσεβής λαός του Αιγίου την Πολιούχο και Προστάτιδά του, την Παναγία την Τρυπητή, στο Ιερό Προσκύνημά Της, το οποίο πρόσφατα, μετά από τέσσερα χρόνια ανακαινίσεως, άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί τους ευλαβείς προσκυνητές της χαριτοβρύτου Εικόνος.

Έτσι, σε κλίμα κατάνυξης, ευλάβειας και συγκίνησης, πλήθος πιστών συμμετείχε φέτος στον πανηγυρικό εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής. Καθ’ όλες τις ημέρες της εορτής ήταν πραγματικά αδιάκοπη η ροή των ευσεβών προσκυνητών, οι οποίοι έσπευσαν, όχι μόνο από την πόλη του Αιγίου, αλλά και από άλλα σημεία της Ελλάδας, να τιμήσουν, να ευχαριστήσουν, να δοξολογήσουν τη Θεοτόκο Μητέρα μας, αποθέτοντας σε Αυτή τα μύχια αιτήματά τους, για να παρηγορηθούν από τους κόπους και τις δυσκολίες της ζωής.

Την Πέμπτη, παραμονή της εορτής, εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, ο οποίος κήρυξε τον πανηγυρικό θείο λόγο,  και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου και του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Ιερωνύμου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε ο Όρθρος και Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονυσίου, πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου,  και του Σεπτού Ποιμενάρχου μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Τον πανηγυρικό λόγο της εορτής εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών.

Εν  συνεχεία, με ιδιαίτερη κατάνυξη, πραγματοποιήθηκε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας από τον Ιερό Ναό, με τιμές που αποδόθηκαν από τον Ιερό Κλήρο, τη Δημοτική Αρχή, τους επίσημους προσκεκλημένους, τα Σώματα Ασφαλείας, σχολεία, την Πυροσβεστική και τις Φιλαρμονικές Αιγίου, Δερβενίου, Ακράτας και Αιγείρας. Καθ’ όλη την πορεία της ιεράς πομπής, οι πιστοί έραιναν με άνθη την Ιερά Εικόνα. Η οδός Μητροπόλεως, κατάμεστη από κόσμο, υποδέχθηκε την πομπή, με τα αγήματα και τη θαυματουργή Εικόνα να καταλήγουν στην πλατεία Φανερωμένης.

Ακολούθως εψάλη δέηση, με τους πιστούς να έχουν κατακλύσει κάθε γωνιά και κάθε σημείο γύρω από την πλατεία, λαμβάνοντας την ευλογία, ενώ ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος απηύθυνε σύντομο αναστάσιμο χαιρετισμό, ενώ ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους φιλοξενούμενους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την προσέλευση και τη συμμετοχή τους στις ιερές εορταστικές ακολουθίες.

Μετά τη λήξη της τελετής, η Ιερά Εικόνα της Παναγίας, αφού περιδιάβηκε τις κεντρικές οδούς της πόλεως με στρατιωτικό όχημα και συνοδεία του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Ιερωνύμου και του Γέροντος Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, επέστρεψε στον Θρόνο της, στο Ιερό Προσκύνημα.

Τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Πολιούχου του Αιγίου, Παναγίας Τρυπητής, τίμησαν με την παρουσία τους, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Αχαιός Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, οι Βουλευτές κ. Άγγελος Τσιγκρής, κ. Ιάσονας Φωτήλας, κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου και κ. Σία Αναγνωστοπούλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Χαράλαμπος Μπονάνος και κ. Τάκης Παπαδόπουλος, οι Δήμαρχοι Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος και Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, υποψήφιοι Βουλευτές, υποψήφιοι Δήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά.

Την Κυριακή 23 Απριλίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος τίμησε όλους όσοι εργάστηκαν για την ανακαίνιση του Ιερού Προσκυνήματος. Στη σύντομη προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με αισθήματα υιικής ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, στην ανύστακτη μέριμνα και φροντίδα του οποίου οφείλεται το μεγαλόπνοο έργο της ανακαινίσεως του Προσκυνήματος, ενώ στη συνέχεια του προσέφερε μία Εικόνα, απεικονίζουσα τον ίδιο να προσφέρει το περίλαμπρο ανακαινισθέν Ιερό Προσκύνημα στην Παναγία την Τρυπητή.

Ευγνώμονες ευχαριστίες και την ευαρέσκειά του εξέφρασε επίσης ο Σεβασμιώτατος προς τους Μηχανικούς, που εκπόνησαν τις μελέτες του έργου κυρίους Γεώργιο Σαπιρίδη και Ιωάννη Βασιλειάδη, την κ. Αναστασία Κουμούση, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, και τους συνεργάτες της, που υλοποίησαν το έργο, τους κυρίους Απόστολο Κατσιφάρα, τέως Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και Χρήστο Μπούνια, Περιφερειακό Σύμβουλο, που ενέταξαν το έργο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Interreg V-A Greece-Italy Programme 2014-2020», καθώς και τον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, υπό την επίβλεψη του οποίου κατέστη δυνατή η καθ’ όλα επιτυχής ολοκλήρωση του συνολικού σχεδιασμού.

Επιπροσθέτως, ευχαρίστησε για τη συμβολή τους καθ’ όλο το χρονικό διάστημα των εργασιών τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Προσκυνήματος Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γρηγόριο Μαμαλή και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κυρίους Δημήτριο Κουτουβάλα, Χρήστο Μποζινάκη, Θεόδωρο Κωστόπουλο, Νικόλαο Σπανό, Μαρίνο Κακιό και Ανδρέα Παπανικολάου, τους Ιεροψάλτες του Ιερού Προσκυνήματος κυρίους Ιωάννη Παλαιολόγο και Άγγελο Παλαιολόγο, καθώς και τους εργαζόμενους στο Ιερό Προσκύνημα κ. Κωνσταντίνο Πανούτσο, Επιστάτη, κ. Στέφανο Πανούτσο, Νεωκόρο, κ. Αναστασία Ρουμάνη, Ευτρεπίστρια και κ. Αναστασία Ζούγρα, Ευτρεπίστρια. Επίσης, ευχαρίστησε εγκάρδια τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Λιακόπουλο, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Φανερωμένης Αιγίου, και τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού, κυρίους Βασίλειο Κορομπίλη, Παναγιώτη Πράπα, Νικόλαο Αγγελόπουλο και Γεώργιο Τριανταφυλλόπουλο.

 Για την πολύτιμη συμβολή των ανωτέρω, ο Σεβασμιώτατος τους προσέφερε τιμητικά τον Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως, ένα Ευεργετήριο Γράμμα και, ως ευλογία, ένα αντίγραφο της Εικόνος της Παναγίας της Τρυπητής.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρική ατμόσφαιρα η Ιερά Ακολουθία των Χαιρετισμών της Παναγίας της Τρυπητής, χοροστατούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου. Στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας και μετά την τοποθέτηση στον Θρόνο της της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες του εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως προς όσους εργάστηκαν και κοπίασαν για την οργάνωση και την πραγματοποίηση της πανηγύρεως της Πολιούχου μας.

Ευγνωμόνως αναφέρθηκε στους κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο, Δήμαρχο Αιγιαλείας, κ. Κωνσταντίνο Διαμαντόπουλο, Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, κ. Νικόλαο Καραΐσκο, Αντιδήμαρχο Καθαριότητος, κ. Ευστράτιο Βαρδάκη, Αντιδήμαρχο Τουρισμού, κ. Αγλαΐα Σαλαμούρα και κ. Αριστομένη Σταματόπουλο, Τελετάρχες εκ μέρους του Δήμου, για την άψογη και αρμονική συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολή μας στην οργάνωση και επιτυχή πραγματοποίηση της πανηγύρεως.

Ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Μαρία Ιατροπούλου και την Υποπλοίαρχο κ. Ελένη Κλάγκου, Διοικητή τοῦ Λιμεναρχείου Αιγίου, που φρόντισαν για την ευταξία και την καθαριότητα των χώρων που γειτνιάζουν με το Ιερό Προσκύνημα, καθώς και για την εξασφάλιση χώρου στάθμευσης στον παλαιό και νέο λιμένα της πόλεως. Τον κ. Βασίλειο Ροδόπουλο, Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου, και τον κ. Ιορδάνη Μαγειράκη, Αστυνόμο Β΄, Διοικητή Ασφαλείας, για τα μέτρα ασφαλείας, την τήρηση της τάξεως και την ομαλή ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος σε όσους συνέβαλαν και συμμετείχαν στην Ιερά Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και συγκεκριμένα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο για την αποστολή στρατιωτικού οχήματος για τη μεταφορά της Εικόνος, τον Ταξίαρχο κ. Ευάγγελο Τούντα, Διοικητή ΚΕΤΧ Πατρών, για την αποστολή στρατιωτικού αγήματος, τον Επιπυραγό κ. Παναγιώτη Μιχαλόπουλο, Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου, και τους άνδρες Πυροσβέστες, που μετέφεραν την Εικόνα της Παναγίας, τους Διευθυντές των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και τους μαθητές, που έλαβαν μέρος και συνόδευσαν την Εικόνα της Παναγίας, τις Δημοτικές Φιλαρμονικές  Αιγίου, Ακράτας, Αιγείρας, Δερβενίου και τους μαέστρους κ. Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλο, κ. Χρήστο Ασημακόπουλο, κ. Δημήτριο Μίχαλο και κ. Παναγιώτη Παναγάκο, αντίστοιχα.

Επιπλέον, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε όλους όσοι εκ της Ιεράς Μητροπόλεως συνέβαλαν στην οργάνωση και υλοποίηση της εορτής, τους Εκκλησιαστικούς Τελετάρχες, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Τσάκαλο, Γενικό Αρχιερατικό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, και Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Πετρόπουλο, Αρχιερατικό Επίτροπο Βοστίτσης. Τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Λιακόπουλο, Προϊστάμενο  του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Φανερωμένης, το Εκκλησιαστικό του Συμβούλιο, καθώς και τους διακονητές του Πνευματικού Κέντρου του Ι. Ναού. Τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γρηγόριο Μαμαλή, Προϊστάμενο του Ιερού Προσκυνήματος, τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Δημήτριο Ρωμάνο, τους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους και τους εργαζομένους στο Ιερό Προσκύνημα. Τους ευλαβεστάτους Ιερείς της Επαρχίας Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων, που έλαβαν μέρος στις Ιερές Ακολουθίες και στη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος. Τους Ιεροψάλτες του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας υπό τον χοράρχη κ. Σπυρίδωνα Οικονομόπουλο και τους Ιεροψάλτες του Ιερού Προσκυνήματος κ. Ιωάννη Παλαιολόγο και κ. Άγγελο Παλαιολόγο, που απέδωσαν τους κατανυκτικούς ύμνους των Ιερών Ακολουθιών.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωακείμ Βενιανάκη, καθώς και όλο τον ευσεβή λαό, που αθρόα προσήλθε τιμώντας και εκφράζοντας τον σεβασμό του στο πρόσωπο της Παναγίας της Τρυπητής, της Οποίας η ζωντανή παρουσία έχει συνδεθεί άρρηκτα με την πόλη και τον λαό του Αιγίου.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Μοναχός παρέσυρε με το αυτοκίνητό του και σκότωσε ποδηλάτη

Ένας ποδηλάτης έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο το απόγευμα της Παρασκευής (9/6) όταν αυτοκίνητο τον παρέσυρε στον Ορχομενό Βοιωτίας και συγκεκριμένα στην επαρχιακή...

3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ Χριστιανικής Νεολαίας 2023 | Λήξη κατηχητικής χρονιάς της Ι. Μ. Φωκίδος

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο το 3o Φεστιβάλ της Ι. Μ. Φωκίδος, που έγινε με την ευλογία του Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Θεοκτίστου, αφού προσήλθαν πάνω...

Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Ο Χριστός είπε: «Εάν εγώ υψωθώ, πάντας ελκύσω προς εμαυτόν» και πράγματι με την Ανάληψή Του, έπρεπε να στείλει και το άγιο Πνεύμα στους...

Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

Ἁγ. Συμεών τοῦ Νέου Θεολόγου Πολλές φορές ἀκοῦμε  τούς χριστιανούς νά λένε: «Ἄν ζούσαμε κι’ ἐμεῖς στήν ἐποχή τῶν Ἀποστόλων καί ἀξιωνόμασταν νά δοῦμε τό Χριστό,...

Των Αγίων Πάντων τα κατορθώματα

του Αρχιμ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου, Δρ. Θ. Ιεροκήρυκος Ι. Μ. Κασσανδρείας   Η Κυριακή των Αγίων Πάντων, είναι μια εορτή των ανθρωπίνων ψυχών που βρίσκονται εν «ουρανοίς»,...

Το άβατο του Αγίου Όρους

Το Άγιο Όρος ή αλλιώς το “Περιβόλι της Παναγίας”, γεωγραφικώς βρίσκεται στο τρίτο και ίσως στο ομορφότερο πόδι της Χαλκιδικής. Τη δεύτερη ονομασία του...

Mητροπολίτης Βίντιν Δανιήλ: οι πιστοί της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας υφίστανται βία εξαιτίας της πίστεώς τους

Ο μητροπολίτης Βίντιν Δανιήλ από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας απηύθυνε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, όπου έθιξε ειδικότερα το θέμα των διώξεων κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου...

«Υπάρχουν άγιοι;»

Αποστολικά Μηνύματα, Κυριακή των Αγίων Πάντων «Υπάρχουν  άγιοι;» Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αγαπητοί μου αδελφοί. Μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής και την κάθοδο του Αγίου...

Συνάντηση του Μητροπολίτη Ταμασού με την Υπουργό Υγείας της Κύπρου

Την Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας επισκέφθηκε την Υπουργό Υγείας, Δρ Πόπη Κανάρη, με την οποία συζήτησαν...

Επίσημη πρόσκληση στον Περιφερειάρχη Αττικής για το Συνέδριο του περιοδικού ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Επίσημη πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να παραστεί στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο επί τη συμπληρώσει εκατό ετών (1923-2023) από της ιδρύσεως...

Λήξη του ΙΗ’ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου

Ολοκληρώθηκαν χθες, 8 Ιουνίου, οι εργασίες του ΙΗ' Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, το οποίο διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...

Επίσκεψη δημάρχου Μεγαρέων στον Μητροπολίτη Κορίνθου

Επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2023, ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόριος Σταμούλης στον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, υπό την παρουσία και του...

Ανακοίνωση εορτής των ονομαστηρίων Μητρ. Λαρίσης

Ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Λαρίσης καί Τυρνάβου ἀνακοινώνεται ὅτι λόγῳ τῶν Συνεδριάσεων τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τήν ἑπόμενη ἑβδομάδα, τῶν ὀνομαστηρίων τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου...
video

Bεροίας Παντελεήμων: «Φιλοξενία: το αντίτιμο του Παραδείσου»

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος»...

Επίσκεψη του τ. Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στον Μητροπολίτη Βεροίας

Το απόγευμα της Πέμπτης, 8ης Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων δέχθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Βεροίας από τον...