Σε κλίμα κατάνυξης και ιεροπρέπειας και με την παρουσία πολλών Κληρικών της πόλεως Λαμίας και ευσεβών πιστών, τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής της Ορθοδοξίας 8 Μαρτίου, ο Β’ κατά σειρά Κατανυκτικός Εσπερινός, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας,  εις τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πνευματικός Προϊστάμενος της Ιεραποστολικής Αδελφότητος «Ο Σωτήρ», Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αστέριος Χατζηνικολάου, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος με λόγια καρδιάς καλωσόρισε στην Ιερά Μητρόπολή μας και στην Ιστορική Πρωτεύουσα της Ρούμελης, ευχαριστώντας τον δια πολλών, για την τιμητική αποδοχή της προσκλήσεως.

«Πολυσέβαστοι και πολυαγαπητοί μου Πατέρες, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, η Αγάπη του Θεού μας αξιώνει απόψε να βρεθούμε εδώ στον Ιερό Καθεδρικό μας Ναό,  τον Μητροπολιτικό μας Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου,  προκειμένου να τελέσουμε τον δεύτερο Κατανυκτικό Εσπερινό,  προκειμένου να ωφεληθούμε πνευματικά,  να επικοινωνήσουμε προσευχητικά και κυρίως να γευτούμε την ευεργεσία του Λόγου του Θεού από τον κήρυκα του Ευαγγελίου,  που η Αγάπη του Θεού οικονόμησε απόψε να είναι κοντά μας.

Σε μία μέρα μάλιστα σήμερα,  που η Αγία μας Εκκλησία και την ημέρα αυτή και όλη την εβδομάδα την έχει αφιερώσει στην εξωτερική Ιεραποστολή, γι’ αυτό έκρινα πολύ σκόπιμο και καίριο,  ο σημερινός μας  ομιλητής να είναι ένα πρόσωπο ταυτισμένο με την Ιεραποστολή και μάλιστα κυρίως με τη λεγόμενη,  εσωτερική Ιεραποστολή,  καθώς τυγχάνει να  είναι ο Πνευματικός Προϊστάμενος της Ιεραποστολικής Αδελφότητος «Ο Σωτήρ»,  ο αγαπητός μας,  ο πολυσέβαστός μας  π. Αστέριος Χατζηνικολάου.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Άγιο Θεό που επέτρεψε το πρόγραμμα του,  να μπορέσει να συμπεριλάβει την όμορφη πόλη μας,  την έδρα της Μητροπόλεως μας και να βρεθεί απόψε κοντά μας ο π. Αστέριος με τον οποίον είχα την τιμή να συνεργαστώ και ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Θέλω μάλιστα να σας ευχαριστήσω που εδώ στη Μητρόπολή μας ο π. Σεραφείμ Ζαφείρης,  ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως μας, μέλος της Αδελφότητός σας,   αποτελεί καύχημα για μας,  αποτελεί έναν ταπεινό εργάτη του Ευαγγελίου,  ο οποίος παρηγορεί,  παρακαλεί και είναι πάντοτε λειτουργικό πνεύμα εις διακονίαν  αποστελλόμενο, για τις ανάγκες της τοπικής μας Εκκλησίας.      Με αυτά τα πτωχά λόγια,   σας παρακαλώ πολύ να μας κηρύξετε λόγον αγαθόν εκ της αγαθής  καρδίας σας,  εκ των αγαθών λογισμών σας και εκ της αγαθής πνευματικής σας εμπειρίας. Ως ευ παρέστητε εις την Ιερά Μητρόπολή μας», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Ο π. Αστέριος απηύθυνε εμπνευσμένη Θεολογική διδαχή προς τους εκατοντάδες παρευρισκομένους πιστούς, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον Μητροπολιτικό Ναό, αλλά και στους αναρίθμητους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως (89,4Fm), ο οποίος και μετέδιδε ζωντανά τον Κατανυκτικό Εσπερινό και με το αγιοπνευματικό χάρισμα της ευγλωττίας και της πατερικής σοφίας, που τον διακρίνει, ωμίλησε για με θέμα: «Η Αγία Ορθοδοξία».

«Θεωρώ υποχρέωσή μου, Σεβασμιώτατε να ευχαριστήσω θερμότατα για την πρόσκληση, να απευθύνω τον λόγο στους αδερφούς χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεως σας στον αποψινό Kατανυκτικό εσπερινό, να εκφράσω επίσης  την χαρά μου που βρίσκομαι κοντά σας και τη συγκίνησή μου, διότι μετά από την αρμονική και τόσο καρποφόρα συνεργασία μας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών,  Σας βλέπω πρώτη φορά μέσα στον ποίμνιό Σας και παρακαλώ να δεχτείτε την ταπεινή προσευχή μας προς τον Άγιο Θεό,  να Σας δίνει δυνάμεις και   σοφία και υπομονή και χάρη πλούσια,  ώστε να διαποιμαίνετε   επί πολλά έτη αυτόν τον ευλογημένο λαό της Επαρχίας Σας και να οδηγείτε την ποίμνη του Χριστού εις νομάς σωτηρίους,  ώστε πολλές ψυχές να ωφελούνται και να δοξάζεται το Άγιο Όνομα του Κυρίου μας.

Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος,  η εβδομάδα αυτή είναι αφιερωμένη στην εξωτερική Ιεραποστολή,  γενικά στην Ιεραποστολή της Εκκλησίας μας, της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και αυτό λόγω του  ότι η σημερινή Κυριακή είναι η πρώτη Κυριακή των Νηστειών,  αφιερωμένη στον θρίαμβο της Ορθοδοξίας.

Με την ευχή του Σεβασμιωτάτου το θέμα της αποψινής ομιλίας θα είναι σχετικό,  σχετικό με την δύναμη,  την αξία και  την μοναδικότητα της Αγίας Ορθοδοξίας μας.

Η  μέρα της Κυριακής της Ορθοδοξίας,  όπως λέει ένα τροπάριο των αίνων που ακούστηκε στον Όρθρο το πρωί,  είναι ημέρα χαρμόσυνος και ευφροσύνης ανάπλεως,   είναι ημέρα θριάμβου και  πανηγύρεως,  είναι ημέρα χαράς και ευφροσύνης, είναι ημέρα πνευματικής εξάρσεως και ιεράς  συγκινήσεως για όλους τους πιστούς Ορθόδοξους χριστιανούς,  διότι είναι μέρα κατά την οποία γιορτάζουμε την αναστήλωση των Ιερών εικόνων, την τελική καταδίκη της εικονομαχίας και γενικότερα τον θρίαμβο της Αληθείας της Ορθοδοξίας δια μέσου των αιώνων.

Αστράφτει και λάμπει η Εκκλησία του Χριστού,  λέει ο Ιερός υμνογράφος, όλοι πανηγυρίζουν σήμερα,  διότι γιορτάζουμε τη νίκη της πίστεως,  την επικράτηση της Ορθοδόξου αληθείας».

Στη συνέχεια ο π. Αστέριος παρουσίασε λεπτομερώς τρία χαρακτηριστικά της Αγίας Ορθοδόξου Πίστεώς μας: Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι στύλος και εδραίωμα της Αληθείας, διατηρεί ακέραιη και ανόθευτη την αλήθεια που μας παρεδόθη από τον Χριστό,  Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μία και μοναδική Εκκλησία, Είναι το Σώμα του Χριστού και η μόνη ασφαλής οδός σωτηρίας, είναι η Κιβωτός της σωτηρίας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η Ορθοδοξία μας κατέχει ακέραιη την Αλήθεια,  διατηρεί ανόθευτη και καθαρή την διδασκαλία του Χριστού, όπως μας την παρέδωσαν οι Άγιοι Απόστολοι, όπως μας  την δίδαξαν με τους νεοφώτιστους λόγους τους οι Θεοφόροι Πατέρες,  όπως τη διετύπωσαν οι Άγιες Οικουμενικές Σύνοδοι, αλήθεια καθαρή, χωρίς σκιά,  χωρίς σπίλους ψεύδους, χωρίς προσμίξεις πλάνης και δεισιδαιμονίας,  χωρίς επηρεασμούς από ολέθριες κακοδοξίες και δυσσεβείς αιρέσεις.   Όλα αυτά ο διάβολος τα υποκινεί,  που είναι ο πατέρας του ψεύδους και ο  όποιος πολεμάει διαρκώς την πίστη την Ορθόδοξη  και την Αλήθεια του Χριστού.

Η Ορθοδοξία μας διατηρεί απαραχάρακτη την «άπαξ παραδοθείσα τοις Αγίοις πίστιν»,  όπως λέει η Αγία Γραφή,  την πίστη που μία φορά για πάντα παραδόθηκε στους χριστιανούς».

Κλείνοντας ο π. Αστέριος ετόνισε:

«Η ημέρα της Εορτής της Ορθοδοξίας που κλείνει απόψε,  είναι ημέρα χαράς και θριάμβου,  γιατί γιορτάζουμε οι Ορθόδοξοι,  όσοι θέλουμε συνειδητά να πιστεύουμε και να ακολουθούμε τον Λόγο του Κυρίου μας,  γιορτάζουμε το θρίαμβο της Αλήθειας,  καταλαβαίνουμε την ακαταμάχητη δύναμη που έχει η Αλήθεια,  γιορτάζουμε την μοναδικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο πράγμα είναι ότι μέσα σε αυτήν την Εκκλησία βρίσκουμε την δυνατότητα της σωτηρίας μας, της  αιωνίου σωτηρίας στη Βασιλεία του Θεού και για αυτό μαζί με τον Ιωσήφ τον Βρυέννιο αναφωνούμε: «Οὐκ ἀρνησόμεθά σε, φίλη Ὀρθοδοξία·» δεν θα σε αρνηθούμε ποτέ αγαπημένη μας Ορθοδοξία, διότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε την Αλήθεια,  διότι είναι απαραίτητο να ζούμε με την Χάρη σου,  διότι ποθούμε τη ζωή, «Οὐκ ἀρνησόμεθά σε, φίλη Ὀρθοδοξία… ἐν σοὶ ἐγεννήθημεν, καὶ σοὶ ζῶμεν, καὶ ἐν σοὶ κοιμηθησόμεθα·», Ορθόδοξοι γεννηθήκαμε, Ορθόδοξα ζούμε, Ορθόδοξοι θα πεθάνουμε, και αν το καλέσουν οι περιστάσεις, και «μυριάκις υπέρ σου τεθνηξόμεθα», μύριες φορές να  πεθάνουμε για σένα,  γιατί η ζωή μας δεν αξίζει τόσο όσο η πίστη μας,  γιατί χωρίς την πίστη μας δεν υπάρχει ελπίδα,  δεν υπάρχει Αλήθεια,  δεν υπάρχει παρηγοριά, δεν υπάρχει προοπτική στη ζωή μας, δεν υπάρχει σωτηρία.

Σεβασμιώτατε ευχηθείτε Σας παρακαλούμε  με τις Θεοπειθείς Αρχιερατικές ευχές Σας προς τον Άγιον Θεόν,  να εκτιμήσουμε αυτό το ανεκτιμήτου αξίας δώρο της Ορθοδόξου πίστεως μας,  να την κρατήσουμε μέχρι τέλος της ζωής μας,  και να φύγουμε από αυτόν τον κόσμο με την πίστη αυτή την Ορθόδοξη προς τον Άγιο Θεό , ώστε να αξιωθούμε να βρεθούμε και στη Βασιλεία Του για να δοξάζουμε εκεί το πάντιμον  και μεγαλοπρεπές όνομά Του μόνου Σωτήρος και Λυτρωτού μας, του Κυρίου Ιησού Χριστού μετά του Πατρός και του Αγίου Πνεύματος εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν».

Μετά το πέρας του Κατανυκτικού Εσπερινού, άπαντες οι Ιερείς και οι πιστοί έσπευσαν για να λάβουν την ευχή του Σεβασμιωτάτου και του π. Αστερίου, καθώς επίσης να τον συγχαρούν για την θεσπέσια ομιλία του και να τον ευχαριστήσουν για την πολύ ωφέλιμη Πνευματική διδαχή, ευχόμενοι, όπως ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, του χαρίζει δύναμη, υγεία αδιάπτωτη και πλουσία ευλογία στο Θεάρεστο και πολυεύθυνο Ιεραποστολικό έργο του.

Την Επόμενη Κυριακή Β Νηστειών στον Γ’ Κατανυκτικό Εσπερινό, ομιλητής θα είναι ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Αρτέμιος Γρηγοριάτης, Αδελφός της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου όρους, Άθω.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Θεία Λατρεία και αρχή της αναλογικότητας

Της Μαρίας Κορνάρου / Poimin.gr Από τότε που αποκοπήκαμε από τη Θεία Λατρεία δια νόμου της Κυβερνήσεως, οι ζωές ημών των θεοσεβουμένων Ορθοδόξων έχουν μείνει...

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δεν διώκεται ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία»

Προσκεκλημένος της εκπομπής Live news και του δημοσιογράφου κ. Νίκου Ευαγγελάτου, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ήταν σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ο Σεβασμιώτατος...

Η Εκκλησία στις επιδημίες χθες και σήμερα

Αλεξάνδρου Π. Κωστάρα Ομότιμου Καθηγητή Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θράκης Ο κορωνοϊός, που αποτελεί την επιδημική μάστιγα της εποχής μας σε παγκόσμια έκταση, δεν είναι πρωτόγνωρη...

Η πνευματική αιχμαλωσία του αμαρτωλού

Του Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ   Είναι γεγονός, ότι δοκιµάζοντας την πρόσκαιρη αιχμαλωσία, ο λαός του Θεού διακρίνει µέσω αυτής µίαν άλλη αιχµαλωσία,...

Όταν αναθέτουμε τό μέλλον μας στον Θεό, Τόν υποχρεώνουμε νά μας βοηθήση

– Γέροντα, νιώθω μιά ανασφάλεια, εχω άγχος. – Άσφαλίσου, βρέ παιδάκι μου, στον Θεό. Μόνον την ασφάλεια τού αυτοκινήτου ξέρεις; Τήν ασφάλεια τού Θεού δέν...
video

Νέα καινοτόμα δράση διαδικτυακών Κατηχητικών Συναντήσεων από την Ι.Μ. Κίτρους

 Με δεδομένες τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν σε όλη τη χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης...

Τι θα κάνουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

ΜΗ­ΤΡΟ­ΠΟ­ΛΙ­ΤΟΥ ΝΕ­ΑΣ ΣΜΥΡ­ΝΗΣ Σ Υ Μ Ε Ω Ν Ἐν ὄ­ψει τῆς Ἁ­γί­ας καί Με­γά­λης Ἑ­βδο­μά­δος, τοῦ ἁ­γί­ου Πά­σχα —ἀλ­λά καί τῆς Δι­α­και­νη­σί­μου Ἑ­βδο­μά­δος—, θά...
video

Ποιὸς εἶδε ἄνοιξη καιρό… ἐκκλησιές δίχως ἀνθρώπους κι ἀμοναχό του τὸν παπᾶ, τὰ Ἅγια νὰ βγάνει…

Στρατάκης Νίκος: Ποιὸς εἶδε ἄνοιξη καιρό... σοκάκια ἐρημωμένα μὲ παραθύρια σφαλιχτά κι αὐλὲς δίχως βεγγέρα Μαρτσάκης Ἀντώνης: Ποιὸς εἶδε ἄνοιξη καιρό... νὰ μὴ βλογούνται γάμοι κεριὰ νὰ μὴν ἀνάβουνε,...

Τίποτε δεν πρέπει να κάνουμε για επίδειξη

Είπε ο αββάς Ησαϊας: "Νομίζω πώς είναι πολύ σπουδαίο και πολύτιμο αγαθό να νικήσει κανείς την κενοδοξία και να προκόψει στη γνώση του Θεού. Γιατί...

Σας ἐρωτω· ἐὰν βγῇ ἕνα διάταγμα «Ὅποιος πάῃ στὴν ἐκκλησία, θὰ ἐκτελῆται», ποιός θὰ τὸ ἀψηφήσῃ; Οὔτε ὁ παπᾶς...

Ἕνα ἀπὸ τὰ γνωρίσματα τῶν ἁγίων εἶνε – ποιό; Τὸ εἶπε ὁ Χριστός· Ὅποιος μὲ ὁμολογήσῃ, θὰ τὸν ὁμολογήσω κ’ ἐγὼ μπροστὰ στὸν οὐράνιο...

Ὁ Μέγας Κανών

Ψυχή μου, ψυχή μου, ἀνάστα, τί καθεύδεις τό τέλος ἐγγίζει καί μέλλεις θορυβεῖσθαι ἀνάνηψον οὖν, ἵνα φείσηταί σου Χριστός ὁ Θεός, ὁ πανταχοῦ παρών...

«Καταιγιστική» επιστολή του Μητρ. Μεσογαίας στην Κεραμέως – Ούτε σε αθεϊστικά καθεστώτα η απαγόρευση της θείας λατρείας

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, που απέστειλε στην κ. Νίκη Κεραμέως, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. ...

Νέο «Συγχωροχάρτι» από το Βατικανό

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ  Εν Πειραιεί τη 30η Μαρτίου 2020  ΝΕΟ «ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ» ΑΠΟ ΤΟΒΑΤΙΚΑΝΟ: Η ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ «ΑΦΕΣΗ ΑΜΑΡΤΙΩΝ»...

Ιερέας σε Μητσοτάκη – Σας τιμούν εικόνες με περιπολικά έξω από εκκλησίες;

Ο ιερέας Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, κληρικός της Μητροπόλεως Πατρών, με ηλεκτρονικό μήνυμά του προς δεκάδες αποδέκτες, κοινοποιεί επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο...

Απάντηση Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου στον Αρχιμ. Δαβίδ Τσελίκα

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου  Ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Φωκίδος Δαβίδ Τσελίκας με μακροσκελές κείμενό του, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, απαντά στην ελαχιστότητά μου, για λογαριασμό...