Με έκδηλα τα συναισθήματα του πόνου και της θλίψης του αποχωρισμού, ο κλήρος και ο λαός της Θεοσώστου Μητροπόλεως Φθιώτιδος συμμετείχε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου εις το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού και πολυκλαύστου πατρός και Ποιμενάρχου μας κυρού Νικολάου, ο οποίος το απόγευμα του Σαββάτου της 27ης Ιουλίου, αιφνιδίως αφήκε τον κόσμο τούτο  και μετέβη στην αγκαλιά του Θεού που τόσο αγάπησε εις την ζωή του, θυμίζοντας σε όλους τον Λόγο της Παλαιάς Διαθήκης: «Ευάρεστος Θεώ γενόμενος ηγαπήθη και ζων μεταξύ αμαρτωλών μετετέθη· ηρπάγη, μη κακία αλλάξη σύνεσιν αυτού ή δόλος απατήση ψυχήν αυτού» (Σοφία Σολ. δ, 10-11), αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στην Τοπική μας Εκκλησία και στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Το πρωί του Σαββάτου στον Ιερό Μητροπολιτικό εψάλη ο Όρθρος εις τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος και ακολούθως ετελέσθη Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Τοποτηρητού της απορφανισμένης  Ιεράς Μητροπόλεως μας, Σεβαμσιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μοζαμβίκης (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) κ. Χρυσοστόμου, του Διευθυντού του Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγαθαγγέλου Κόκλα, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανού Γιαντσίδη, του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ανθίμου Νεραντζή, Συνοδικού Γραμματέως, του Αγιορείτου Ιερομονάχου π. Επιφανίου Παντοκρατορινού, των εξ Αθηνών Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χριστοφόρου Δημοπούλου και π. Νικηφόρου Κυπριανού, του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νεκταρίου Καλύβα,  του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Νήσου Τήνου Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Γεωργίου Φανερού, του Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημητρίου Καραλή, τ. Προϊσταμένου Του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας και άλλων Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως μας και των Διακόνων.

Εκ του Ιερού Βήματος παρέστησαν συμπροσευχόμενοι: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος.

 Τους Ιερούς ύμνους απέδωσαν ιεροπρεπώς οι δύο Βυζαντινές χορωδίες του Ιερού Καθεδρικού Ναού υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Μαντέ εκ δεξιών και του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας  κ. Ανδρέου Ιωακείμ εξ Αριστερών τη συμμετοχή των Μουσικολογιωτάτων Πρωτοπρεσβυτέρων  π. Παναγιώτου Ιωακείμ και π. Γρηγορίου Καραλή, Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Οι Ιερές ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος» και μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4fm).

Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Ιεροκήρυξ της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως και Συνοδικός Γραμματεύς Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής εξεφώνησε συγκινητικό λόγο για τον μακαριστό Ποιμενάρχη κυρό Νικόλαο, μέσα από τον οποίο ετόνισε το τεράστιο Εκκλησιαστικό, Ποιμαντικό, Ιεραποστολικό, Φιλανθρωπικό και Κοινωνικό έργο που άφησε ως παρακαταθήκη ο αείμνηστος Ποιμενάρχης μας στα 23 χρόνια όπου εποίμανε Θεοφιλώς και Θεαρέστως τον ευλογημένο λαό της Ιστορικής Μητροπόλεως Φθιώτιδος και η σφραγίδα του θα μείνει ανεξίτηλη στον τόπο μας μαρτυρώντας εις αιώνας αιώνων, ότι ένας μέγας Εκκλησιαστικός άνδρας εργάσθηκε φιλοτίμως και ανιδιοτελώς για το καλό του τόπου και της Τοπικής Εκκλησίας, αλλά και στο τεράστιο κενό που άφησε με την κοίμησή του.

Προ της τελέσεως του Ιερού μνημοσύνου, ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε με συγκίνηση στον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Νικόλαο.

 Ακολούθησε σε ιδιαίτερα συναισθηματικό κλίμα το Ιερό μνημόσυνο του μακαριστού Ποιμενάρχου μας, εις το όποιο όλοι μαζί εν ενί στόματι και μιά καρδία έψαλλαν το αιωνία η μνήμη και προσευχηθήκαν για την ανάπαυση της μακαρίας ψυχής του.

Μετά την ολοκλήρωση των Ιερών Ακολουθιών εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού προσεφέρθη καφές σε όλους εις μνήμην του αειμνήστου πατρός μας εις το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

Στην συνέχεια οι άγιοι Αρχιερείς μετέβησαν στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος ετέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Ποιμενάρχου μας και στην συνέχεια εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος προσεφέθη τράπεζα σε όλους.

Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και στο Ιερό Μνημόσυνο παρέστησαν: Ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θέμης Χειμάρας,  ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος,  συνοδευόμενος από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Λιμενάρχης της Νήσου Τήνου Υποπλοίαρχος Βασίλειος Αποστολόπουλος, ο τ. Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο κ. Κωνσταντίνος Σταϊκούρας τ. Διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του τ. πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή,  Εκπρόσωποι φορέων του τόπου μας, οι συγγενείς του μακαριστού Ποιμενάρχου μας και πλήθος Ιερέων και λαού της Μητροπόλεως μας.

Νικολάου, του Σεβασμιωτάτου, Θεοφιλούς τε και Λαοφιλούς, Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Φθιώτιδος,

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.