Στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Χορτιάτη ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020.

«Το ιερό γεγονός της Υπαπαντής ανακαλεί στη μνήμη μας, είπε ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του,  μια παλαιά εκκλησιαστική συνήθεια:  οι γονείς να εισοδεύουν τα νεογέννητα παιδιά τους στο Ναό, για να τα προσφέρουν στο Θεό. Υπακούοντας στο Νόμο η Παναγία μας προσφέρει το Χριστό. Εκεί, στο Ναό, υποδέχεται την Υπεραγία Θεοτόκο και το Θείο Βρέφος ένας πρεσβύτης ιερέας, ο Συμεών. Ο Συμεών, ζει για να συναντηθεί με το Χριστό. Η ζωή του υπήρξε  μια «αναμονή» αυτής της συνάντησης. Παίρνει στην αγκαλιά του το Χριστό, νιώθει ότι ο σκοπός της ζωής του επιτεύχθηκε, τώρα μπορεί να φύγει: « Νυν απολύεις τον δούλον Σου, Δέσποτα κατά το ρήμα Σου εν ειρήνη». Τα λόγια του σφραγίζουν την Ακολουθία του Εσπερινού. Ο προβεβηκώς τη ηλικία Συμεών ας γίνει το πρότυπό μας: να ζούμε αναμένοντας τον Κύριο  και προετοιμαζόμενοι συνεχώς για τούτη τη συνάντηση».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος πολύ εύστοχα συνέδεσε το βιβλικό πρόσωπο της προφήτιδας Αννης με την προσφάτως κοιμηθείσα  μοναχή Αννα. «Σήμερα, τελούμε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μοναχής Άννας, υπενθύμισε στο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος. Η μοναχή Άννα ωρίμασε μέσα στην προσδοκία της συνάντησης με το Χριστό. Ανήμερα τα Χριστούγεννα πορεύτηκε να Τον συναντήσει. Έζησε την προσωπική της Υπαπαντή. Ας γίνει σήμερα η γιορτή της Υπαπαντής του Κυρίου η μέρα της προσωπικής μας συνάντησης με το Χριστό που πιστεύουμε και αγαπούμε. Ας χαιρόμαστε την πίστη μας και την Εκκλησία!».

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.