• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Μόσχας Κύριλλος: «Η προσπάθεια του Φαναρίου να καταστρέψει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία απέτυχε. Φαίνεται όμως να πετυχαίνει το σχίσμα στην Ορθοδοξία»

22 Δεκεμβρίου 2019
in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
Θα ακολουθήσουμε την γραμμή την οποία  χάραξε ο Πατριάρχης Τύχων
Share on FacebookShare on Twitter

Στις 20 Δεκεμβρίου 2019, κατά την ετήσια επισκοπική συνάντηση του κλήρου της πόλης της Μόσχας, που πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης της Ρωσίας Κύριλλος απευθύνθηκε με εισήγησή του, προς τους κληρικούς και λαϊκούς της Ορθοδόξου Ρωσικής Εκκλησίας.

Κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε εκτενώς στο μεγάλο πρόβλημα του σχίσματος που ταλανίζει την Ουκρανία αλλά και την Ορθοδοξία γενικά.

Το τμήμα της εισηγήσεως του Πατριάρχη Κυρίλλου, που αναφέρεται στο Ουκρανικό καθώς και στην αποφυγή κοινωνίας με τους σχισματικούς και όσους κοινωνούν μαζί τους, δημοσιεύεται από το «patriarchia.ru» και σε μετάφραση από το «oukraniko» εδώ:

«Γυρίζοντας τα μάτια μας στο παρελθόν έτος, ευχαριστούμε τον Κύριο για τις αλλαγές, ίσως μικρές αλλά σημαντικές, που έλαβαν χώρα στην εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας. Η περασμένη μας συνάντηση συνέβη κατά την πιο δύσκολη περίοδο για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Το τέλος του 2018 – οι αρχές του 2019 αποδείχτηκαν ιδιαίτερα δύσκολα γι ‘αυτήν.

Οι τότε ουκρανικές αρχές προσπάθησαν να αναγκάσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας να ενωθεί με τους σχισματικούς προκειμένου να επιτύχουν τους πολιτικούς τους στόχους: αυτό δεν το κατάφεραν.

Με την αντικανονική του παρέμβαση το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, που προσπάθησε να νομιμοποιήσει τη διάσπαση, δεν βοήθησε. Οι υπολογισμοί για την καταστροφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας δεν υλοποιήθηκαν. Οι επίσκοποι, οι κληρικοί και οι πιστοί παρέμειναν στην κανονική Εκκλησία και δεν υποστήριξαν τη διάσπαση.

Στη συνέχεια, με την υποστήριξη των αρχών και των ριζοσπαστικών πολιτικών οργανώσεων στην Ουκρανία, ξεκίνησε ο ανοικτός διωγμός της Εκκλησίας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατασχέθηκαν περίπου 100 εκκλησίες: τα κοινοτικά έγγραφα επανατυπώθηκαν και παραποιήθηκαν παρανόμως, οι πιστοί και οι κληρικοί μας χτυπήθηκαν, υιοθετήθηκαν κανόνες διακρίσεων θρησκευτικής νομοθεσίας εναντίον τους, δρομολογήθηκε μια συκοφαντική ενημερωτική εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης και στο Διαδίκτυο.

Η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα της Ουκρανίας, έγινε προσπάθεια ακόμη και να απαγορευθεί νόμιμα επειδή αποκαλείται “ουκρανική”, παρά το γεγονός ότι ενώνει περισσότερες από 12 χιλιάδες κοινότητες και εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες.

Όπως γνωρίζουμε, οι Ουκρανοί ψηφοφόροι απάντησαν αρνητικά στις προσπάθειες των πρώην ουκρανικών αρχών να χρησιμοποιήσουν τον θρησκευτικό παράγοντα για πολιτικούς σκοπούς. Και η Εκκλησία μας αντιστάθηκε στη δοκιμασία, διατηρώντας την κανονικότητά της και την ενότητα με την υποστήριξη των πιστών στην Ουκρανία. Η εθελοντική αποχώρηση των κληρικών ή των κοινοτήτων προς το σχίσμα ήταν σποραδική. Τώρα πραγματοποιείται η σταδιακή έναρξη της διαδικασίας επιστροφής στην κανονική Εκκλησία των κληρικών και των κοινοτήτων που έχουν εκπέσει από αυτήν. Φωτογραφίες και βίντεο από τη θρησκευτική πομπή, που συμβαίνει παραδοσιακά στο Κίεβο με την ευκαιρία της βάπτισης της Ρωσίας, είναι εντυπωσιακά: φέτος, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, συμμετείχαν περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι.

Οι σημερινές αρχές της Ουκρανίας δηλώνουν ότι δεν παρεμβαίνουν στη θρησκευτική ζωή της χώρας τους και βεβαίως αυτές οι προθέσεις μπορούν να αξιολογηθούν θετικά. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι δυνατή η αποκατάσταση της θρησκευτικής ειρήνης στην Ουκρανία και ότι, για νομικούς λόγους, οι αιχμαλωτισμένες εκκλησίες θα επιστραφούν στις κοινότητες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. αυτή η νομοθεσία που εισάγει διακρίσεις κατά της Εκκλησίας θα αναθεωρηθεί.

Αγαπητοί πατέρες, σας παρακαλώ και εσείς να συνεχίσετε με επιμέλεια την προσευχή για την ενότητα της Εκκλησίας και για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Είδαμε πώς οι ισχυροί αυτού του κόσμου έλαβαν τα όπλα εναντίον της. Όλα έγιναν έτσι ώστε να πάψει να υπάρχει. Αλλά σε κάθε Εκκλησία μας, η προσευχή για τους αδελφούς μας στην Ουκρανία έχει δυναμώσει και συνεχίζει να γίνεται σε κάθε Θεία Λειτουργία.

Η κοινωνικοπολιτική κατάσταση εκεί έχει αλλάξει και η Εκκλησία εξακολουθεί να στέκεται και να ενισχύεται στην πίστη. Ας γνωρίζουμε ότι, οι προσευχές μας δεν είναι τυπικές. Χτίζουν την Εκκλησία. Ισχυρή προσευχή είναι αυτό που η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αναμένει από εμάς. Και κάτι όχι λιγότερο σημαντικό. Πάντα, όπως και πριν, να δεχόμαστε τους αδελφούς μας με ζεστασιά και αγάπη, όταν έρχονται εδώ για να προσευχηθούν μαζί μας και να προσκυνήσουν στα κοινά μας ιερά.

Δυστυχώς, οι παράνομες πράξεις του Φαναρίου κατά της Ουκρανίας είχαν σοβαρές συνέπειες για την Ορθόδοξη Εκκλησία σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης κάνει μεγάλες προσπάθειες για να αναγκάσει άλλες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες να αναγνωρίσουν αυτές τις μη κανονικές πράξεις του, προσδίδοντάς εκκλησιαστική νομιμότητα στους Ουκρανούς σχισματικούς και δίνοντάς τους, τους λεγόμενους «τόμους αυτοκεφαλίας».

Πρώτη απ ‘όλους, υποβλήθηκε σε πίεση η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία δεν είναι τυχαία. Πάνω από το ένα τρίτο των επισκοπών της, οι λεγόμενες “Μητροπόλεις των Νέων Χωρών” στη βόρεια Ελλάδα, έχουν διπλή εξάρτηση. Οι επίσκοποι αυτών των Μητροπόλεων, από την μια πλευρά είναι μέλη της Ιεράς Συνόδου και του Συμβουλίου Επισκόπων της Εκκλησίας της Ελλάδας και από την άλλη, μνημονεύουν τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης και εξαρτώνται κανονικά από αυτόν. Από το Φανάρι στάλθηκαν εγκύκλιοι σε αυτούς τους Μητροπολίτες ζητώντας την αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών. Ταυτόχρονα, ασκήθηκε πίεση δια της διπλωματικής οδού.

Οι απεσταλμένοι των Ηνωμένων Πολιτειών επισκέφθηκαν επανειλημμένα τον Προκαθήμενο και πολλούς Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, επιδιώκοντας τους πολιτικούς τους στόχους. Για να επιτευχθεί αυτή η πνευματική αποξένωση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η μεταξύ του ελληνικού και του σλαβικού Ορθόδοξου κόσμου διάσπαση να γίνει μια αμετάκλητη πραγματικότητα. Η προπαγάνδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης εργάστηκε για να στηρίξει τους σχισματικούς, βασισμένη σε πολιτικές ιδέες που απέχουν πολύ από το ευαγγέλιο, την κανονική και ιστορική αλήθεια, αλλά και την κοινή λογική. Επιδιώκουν τους πολιτικούς στόχους της επίτευξης αυτής της πνευματικής αποξένωσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μεταξύ του Ελληνικού και του Σλαβικού Ορθόδοξου κόσμου, ώστε η κατάσταση να γίνει μη αναστρέψιμη.

Η συζήτηση περί του ουκρανικού ζητήματος αναβλήθηκε επανειλημμένα, αλλά τελικά συγκλήθηκε Έκτακτη Σύνοδος Ιεραρχίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αλλά ακόμη και εκεί δεν αποφασίστηκε τυπικά η αναγνώριση των σχισματικών. Μετά τη συνεδρίαση εκδόθηκε ένα ανακοινωθέν που αναγνωρίζει το δικαίωμα του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης να χορηγεί αυτοκεφαλίες, καθώς και το δικαίωμα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδας «να ασχοληθεί περαιτέρω με το ζήτημα της αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας». Αργότερα, ορισμένοι επισκόποι ανακοίνωσαν ότι τα δύο αυτά σημεία δεν έγιναν δεκτά με ψηφοφορία. Πολλοί Έλληνες αρχιερείς, ιερείς, θεολόγοι αμφισβητούν τη νομιμότητα της απόφασης.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας στις 17 Οκτωβρίου αυτού του έτους αποφάσισε να σταματήσει την Ευχαριστιακή Κοινωνία με εκείνους τους επισκόπους της Ελληνικής Εκκλησίας που εισήλθαν ή θα συμμετάσχουν στην Κοινωνία με Ουκρανούς σχισματικούς. Η Σύνοδος δεν ευλόγησε επίσης τις προσκυνηματικές εκδρομές στις μητροπόλεις, που διέπονται από τους ορισθέντες επισκόπους. Ταυτόχρονα, η Σύνοδος αποφάσισε ότι η Πατριαρχική μνημόνευση του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών θα τερματιστεί, εάν ξεκινήσει να μνημονεύει τον επικεφαλής των ουκρανικών σχισματικών ομάδων ή να προβεί σε άλλες ενέργειες που πιστοποιούν την συμπόρευση με τους σχισματικούς.

Αυτή η απόφαση της Ιεράς Συνόδου εκτελέστηκε όταν έγινε γνωστό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών απέστειλε επίσημη απάντηση στο λεγόμενο «ειρηνικό μήνυμα» του επικεφαλής της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», «Μητροπολίτη Επιφανίου», που περιείχε την αναγνώριση του επικεφαλής μιας θρησκευτικής οργάνωσης ως επικεφαλής της τοπικής εκκλησίας. Σύντομα αυτή η ενέργεια ακολουθήθηκε από την μνημόνευση του ονόματος του σχισματικού στα Δίπτυχα κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Προτρέπω όλους σας, αγαπητοί άρχοντες, πατέρες και αδέρφια, να δώσετε προσοχή στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Από δω και στο εξής, οι νέοι μας, οι κληρικοί και οι λαϊκοί δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν προσκυνήματα σε οποιαδήποτε μητρόπολη, ή σε οποιαδήποτε πόλη ή σε οποιοδήποτε μοναστήρι στην επικράτεια της Ελλάδας. Δεν είναι πλέον δυνατόν να γίνονται αποδεκτοί όλοι οι επίσκοποι και κληρικοί της Ελληνικής Εκκλησίας. Όταν σχεδιάζετε ένα προσκύνημα, σας ζητώ να έρθετε σε επαφή με το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων ή το Κέντρο Προσκυνήματος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το οποίο δημοσιεύει επίσης πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα στις ιστοσελίδες της.

Τον περασμένο μήνα ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόδωρος ακολούθησε το παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο οποίος ξεκίνησε επίσης τον αντικανονικό μνημόσυνο του σχισματικού προκαθημένου, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα είχε εκφράσει την υποστήριξή του προς την κανονική ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Προκαθήμενό της Μητροπολίτη Ονούφριο του Κιέβου και όλης της Ουκρανίας.

Επιπλέον, στην περίπτωση του, ο Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας αποφάσισε να προχωρήσει με τους σχισματικούς, χωρίς καθόλου συνοδική διαδικασία και αποφάσισε ατομικά, μετά από διαβουλεύσεις με μερικούς μόνο επισκόπους. Πολλοί μιλούν για εξωτερική πίεση που ασκήθηκε στον Πατριάρχη της Αλεξάνδρειας, η οποία, φυσικά, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη επιλογή του. Η Ιερά Σύνοδος μας, η οποία θα συνέλθει την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με αυτό το θέμα.

Τον περασμένο χρόνο πραγματοποιήθηκε μια ακόμη σημαντική εξέλιξη για την Εκκλησία μας: οι κοινότητες της Αρχιεπισκοπής των ενοριών της ρωσικής παράδοσης στη Δυτική Ευρώπη επανενώθηκαν με το Πατριαρχείο Μόσχας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη. Η Αρχιεπισκοπή αυτή δημιουργήθηκε από Ρώσους μετανάστες κατά τη διάρκεια των τραγικών χρόνων των αναταραχών στην πατρίδα μας στον 20ο αιώνα. Η Αρχιεπισκοπή το 1931 συμπεριλήφθηκε στη δικαιοδοσία της Κωνσταντινούπολης ως προσωρινή εξαρχία. Η παραμονή των δυτικοευρωπαϊκών ενοριών της ρωσικής παράδοσης ως μέρος του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης θεωρήθηκε αρχικά προσωρινή. Η θέση της Αρχιεπισκοπής έχει αλλάξει από τότε και μετά. Το 1999 της δόθηκε ο Τόμος του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο του Φαναρίου, μετά την κατάργηση της Αρχιεπισκοπής, οι ενορίες της έπρεπε να μεταφερθούν στις μητροπόλεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, οι αδελφοί μας δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. Ορισμένες ενορίες και κληρικοί άρχισαν αμέσως να μεταφέρονται στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Εκκλησίας στο εξωτερικό, ενώ άλλοι έκριναν σκόπιμο να επιστρέψουν στη Μητέρα Εκκλησία όλοι μαζί.

Η ερώτηση υποβλήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου σε ειδική συνέλευση του νομικού προσώπου της Αρχιεπισκοπής. Παρόλο που η πλειονότητα των συμμετεχόντων στη συνάντηση μίλησε υπέρ της επανένωσης με το Πατριαρχείο Μόσχας, ο αριθμός τους δεν έφθασε τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων που χρειάστηκαν για να πάρουν μια απόφαση νομικά δεσμευτική για όλες τις ενορίες. Σε σχέση με αυτό, χρειάστηκαν πρόσθετες διαβουλεύσεις του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη με κληρικούς και ενορίες για να διευκρινίσουν την βούλησή τους. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, κατόπιν αιτήματός του, έγινε δεκτός στις 14 Σεπτεμβρίου στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας με τον τίτλο “Dubninsky”. Το παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου τους ακολούθησε σύντομα η πλειοψηφία των ενοριών και κληρικών που ζήτησαν και αυτοί από την Ιερά Σύνοδο με αντίστοιχο αίτημα. Στις 7 Οκτωβρίου συνενώθηκαν με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σε ειδική συνάντηση της Ιεράς Συνόδου.

Στο τέλος του 2019, ο αριθμός των εκκλησιών και παρεκκλησιών στην πόλη της Μόσχας ανήλθε σε 1 198. Ο κλήρος της περιφέρειας της Μόσχας περιλαμβάνει 33 επισκόπους, 1372 ιερείς και 421 διάκονο – συνολικά 1826 κληρικούς, δηλαδή 29 κληρικούς περισσότερους από πέρυσι».

Πρόσφατα Άρθρα

Άρτης Καλλίνικος: “Η σοφία ανθίζει στο καμίνι της πίστης”
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτης Καλλίνικος: “Η σοφία ανθίζει στο καμίνι της πίστης”

17 Σεπτεμβρίου 2025

Με θρησκευτική κατάνυξη ετελέσθη, το απόγευμα της Τρίτης, 16 Σεπτεμβρίου 2025, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Αγίας...

Read more
Αγιασμός έναρξης μαθημάτων στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμός έναρξης μαθημάτων στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους

17 Σεπτεμβρίου 2025

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο Αγιασμός έναρξης μαθημάτων στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, από...

Read more
Γέροντας Βασ. Γοντικάκης: Έλα και κάμε το θέλημά Σου σε μένα!
Εκκλησία της Ελλάδος

† Εις μνήμην Αρχιμ. Βασιλείου Γοντικάκη «Πατριάρχης Δημήτριος: η Χάρις της Ταπεινώσεως»(Video)

17 Σεπτεμβρίου 2025

Στο άκουσμα της εκδημίας του Αρχιμ. Βασιλείου Γοντικάκη, Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους, ενθυμούμαστε και κοινοποιούμε την ομιλία...

Read more
Αυστραλίας Μακάριος: «Ο λαός της Αρχιεπισκοπής μας θυμάται με κατάνυξη την παρουσία του Γέροντος Βασιλείου στην Αυστραλία»
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Αυστραλίας Μακάριος: «Ο λαός της Αρχιεπισκοπής μας θυμάται με κατάνυξη την παρουσία του Γέροντος Βασιλείου στην Αυστραλία»

17 Σεπτεμβρίου 2025

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, πληροφορηθείς την εκδημία του Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους, Γέροντος Βασιλείου (Γοντικάκη),...

Read more
«Σοφία προσπέσωμεν, αδελφοί, Ελπίδι και Πίστει και Αγάπη…»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Σοφία προσπέσωμεν, αδελφοί, Ελπίδι και Πίστει και Αγάπη…»

17 Σεπτεμβρίου 2025

Στον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας και των τριών Αγίων θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης χοροστάτησε στον πανηγυρικό...

Read more
13η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟΝ ΕΚΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΕΡΙΣΣΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΔΑΜΕΡΙΟΥ ΚΥΡΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ…
Εκκλησία της Ελλάδος

13η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟΝ ΕΚΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΕΡΙΣΣΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΔΑΜΕΡΙΟΥ ΚΥΡΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ…

17 Σεπτεμβρίου 2025

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2012 παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο ο Αείμνηστος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κυρός ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ...

Read more
Η εορτή του Οσίου Γερασίμου του Νέου στην γενέτειρά του το Λεοντάρι Αρκαδίας
Προτεινόμενα

Η εορτή του Οσίου Γερασίμου του Νέου στην γενέτειρά του το Λεοντάρι Αρκαδίας

17 Σεπτεμβρίου 2025

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο οικισμός Λεονταρίου Αρκαδίας πανηγυρίζει την μνήμη του τέκνου της Οσίου Γερασίμου, του κτήτορος της Μονής Αγίας...

Read more
Ἀνδρῶν ἐπιφανῶν πᾶσα γῆ τάφος…
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἀνδρῶν ἐπιφανῶν πᾶσα γῆ τάφος…

17 Σεπτεμβρίου 2025

Με την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Δένδια, του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Χρήστου Δερμετζοπούλου και του Αρχηγού...

Read more
Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Πλατάνου Φαρσάλων
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Πλατάνου Φαρσάλων

17 Σεπτεμβρίου 2025

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκε το εσπέρας της Τρίτης 16 Σεπτεμβρίου 2025 η ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας...

Read more
Ο πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Σοφίας στην Άνδρο
Πνευματικές Διδαχές

Η Αγία Σοφία και οι Αγίες κόρες της, Πίστις, Ελπίς και Αγάπη {17 Σεπτεμβρίου}

16 Σεπτεμβρίου 2025

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού Η οικογένεια αποτελεί πρώτιστη αξία για την χριστιανική μας πίστη, η οποία χαρακτηριζόταν στην...

Read more
Αγία Σοφία, Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη: Πρότυπα ζωής και μαρτυρίου!
Πνευματικές Διδαχές

Αγία Σοφία, Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη: Πρότυπα ζωής και μαρτυρίου!

16 Σεπτεμβρίου 2025

Η αγία μάρτυς Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστις, Ελπίς και Αγάπη ζούσαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα των...

Read more
Εξελέγησαν παμψηφεί οι νέοι Μητροπολίτες Αργυροκάστρου και Κορυτσάς
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Εξελέγησαν παμψηφεί οι νέοι Μητροπολίτες Αργυροκάστρου και Κορυτσάς

17 Σεπτεμβρίου 2025

Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, υπό την προεδρία της Αυτού Μακαριότητος, Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης...

Read more
Μητσοτάκης – Εκκλησία Κρήτης: Θερμή συνάντηση και δέσμευση για στενή συνεργασία
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Μητσοτάκης – Εκκλησία Κρήτης: Θερμή συνάντηση και δέσμευση για στενή συνεργασία

17 Σεπτεμβρίου 2025

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης, επικεφαλής της οποίας ήταν ο...

Read more
Η Μνήμη Του Αγίου Νικολάου Στο Μεγαλύτερο Λιμάνι Της Χώρας
Εκκλησία της Ελλάδος

Χαρά και συγκίνηση στη Μητρόπολη Πειραιώς

17 Σεπτεμβρίου 2025

«Ἐπί τῇ ἐκλογῇ τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐψηφισμένου Ἀρχιεπισκόπου Σινᾶ, Φαράν καί Ραϊθώ καί Καθηγουμένου τῆς Ἱερᾶς Βασιλικῆς Μονῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης Θεοβαδίστου...

Read more
Σύναξη Κατηχητών και επίδοση διοριστηρίων στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους
Εκκλησία της Ελλάδος

Σύναξη Κατηχητών και επίδοση διοριστηρίων στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους

17 Σεπτεμβρίου 2025

Το απόγευμα της Κυριακής 14 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος η πρώτη σύναξη κατηχητών στο χώρο...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Η Παγκόσμια ύψωση του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου)
Κηρύγματα

Η Παγκόσμια ύψωση του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου)

14 Σεπτεμβρίου 2025

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την παγκόσμια ύψωση του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού. Η γιορτή είναι αρχαιότατη και μια από τις...

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η μίμηση του Σταυρού είναι δύσκολη»

Σταυρός, «η ωραιότης της Εκκλησίας»

14 Σεπτεμβρίου 2025
Η σημασία του τιμίου Σταυρού στη ζωή της Εκκλησίας μας

Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν Δέσποτα

12 Σεπτεμβρίου 2025
Το σημείο του Σταυρού: Δύναμη, Σημασία καὶ Θαύματά του

Το σημείο του Σταυρού: Δύναμη, Σημασία καὶ Θαύματά του

12 Σεπτεμβρίου 2025
Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

Πῶς βρέθηκε καὶ ὑψώθηκε ὁ Τίμιος Σταυρὸς

13 Σεπτεμβρίου 2024
Η σημασία του τιμίου Σταυρού στη ζωή της Εκκλησίας μας

Η σημασία του τιμίου Σταυρού στη ζωή της Εκκλησίας μας

13 Σεπτεμβρίου 2024
Χαῖρε Σταυρέ, οἰκουμένης φύλαξ•  χαῖρε, ἡ δόξα τῆς Ἐκκλησίας

Χαῖρε Σταυρέ, οἰκουμένης φύλαξ• χαῖρε, ἡ δόξα τῆς Ἐκκλησίας

13 Σεπτεμβρίου 2021
“Μη τοίνυν επαισχυνθής τοσούτον αγαθόν”

Το Πολίτευμα του Σταυρού

14 Σεπτεμβρίου 2021
Παλαιές μαρτυρίες γιά το σημείο του Τιμίου Σταυρού που φάνηκε στα Ιεροσόλυμα

«Ὁ λόγος ὁ τοῦ Σταυροῦ . . . ἡμῖν δύναμις Θεοῦ ἐστι»

13 Σεπτεμβρίου 2021
Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

῾Η παγκόσμιος ῞Υψωσις τοῦ Τιμίου καί Ζωοποιοῦ Σταυροῦ

14 Σεπτεμβρίου 2020
Η σημασία του τιμίου Σταυρού στη ζωή της Εκκλησίας μας

Η Παγκόσμια Ύψωση

14 Σεπτεμβρίου 2020
Τα άγια προσκυνήματα και η δαιμονοποίηση: μια «άσπονδη» συνύπαρξη

«Το μέγα φυλακτήριον»

13 Σεπτεμβρίου 2019
Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

Λόγος εἰς τὸν Τίμιον καὶ Ζωοποιὸν Σταυρόν Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς

13 Σεπτεμβρίου 2019
Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου στο Μπραχάμι

«Σταυρός Παράδεισον ηνέωξαι»

14 Σεπτεμβρίου 2020
Παλαιές μαρτυρίες γιά το σημείο του Τιμίου Σταυρού που φάνηκε στα Ιεροσόλυμα

Παλαιές μαρτυρίες γιά το σημείο του Τιμίου Σταυρού που φάνηκε στα Ιεροσόλυμα

10 Σεπτεμβρίου 2019
Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

Τό καύχημα τοῦ Σταυροῦ

9 Σεπτεμβρίου 2019
«Σταυρός ὑψοῦται σήμερον…»

«Σταυρός ὑψοῦται σήμερον…»

14 Σεπτεμβρίου 2018
Λόγος περί της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού – Μάνης Χρυσόστομος

Λόγος περί της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού – Μάνης Χρυσόστομος

14 Σεπτεμβρίου 2018
Κέρδη ζημιές και ανταλλάγματα

Κέρδη ζημιές και ανταλλάγματα

12 Σεπτεμβρίου 2018
Το ξύλο της ζωής και ως Πρωτευαγγέλιο

Το ξύλο της ζωής και ως Πρωτευαγγέλιο

15 Σεπτεμβρίου 2017
Τα μηνύματα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Τα μηνύματα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

14 Σεπτεμβρίου 2017
Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

Γιατί νηστεύουμε την ημέρα του Σταυρού;

13 Σεπτεμβρίου 2017
Αγάπη χωρίς τέλος

Αγάπη χωρίς τέλος

13 Σεπτεμβρίου 2017
Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

12 Σεπτεμβρίου 2016
Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

Ομιλία στην εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, του π. Μελετίου Καλαμαρά

12 Σεπτεμβρίου 2016
Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

Ἡ προϊστορία καὶ ἡ ἱστορία τοῦ Τιμίου Σταυροῦ π. Ἀθανάσιος Γιουσμᾶς

16 Νοεμβρίου 2023
Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

Λόγος στήν Παγκόσμιο Ύψωση τοῦ Τιμίου καί Ζωοποιοῦ Σταυροῦ Ἁγίου Ἀνδρέου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης

16 Νοεμβρίου 2023
Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

Η ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

13 Σεπτεμβρίου 2016
Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

Η Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

13 Σεπτεμβρίου 2016
Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

Η ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

13 Σεπτεμβρίου 2016
Next Post
Νέος Πρεσβύτερος στην Εκκλησία της Δημητριάδος

Νέος Πρεσβύτερος στην Εκκλησία της Δημητριάδος

Μητσοτάκης στα Μετέωρα: Θα αναδείξουμε ακόμη περισσότερο αυτό το μοναδικό μνημείο της Ανθρωπότητας

Μητσοτάκης στα Μετέωρα: Θα αναδείξουμε ακόμη περισσότερο αυτό το μοναδικό μνημείο της Ανθρωπότητας

Επίσκεψη του Μητροπολίτου Νεαπόλεως στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών

Επίσκεψη του Μητροπολίτου Νεαπόλεως στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών

«Από φυλακής πρωίας, μέχρι νυκτός….» ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος  κοντά στο ποίμνιό του

«Από φυλακής πρωίας, μέχρι νυκτός….» ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κοντά στο ποίμνιό του

Ο Χριστός γεννάται μόνο εντός της Εκκλησίας

«Τέξεται δε υιόν και καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν»

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist