• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Μόσχας Κύριλλος: «Η προσπάθεια του Φαναρίου να καταστρέψει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία απέτυχε. Φαίνεται όμως να πετυχαίνει το σχίσμα στην Ορθοδοξία»

22 Δεκεμβρίου 2019
in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
Θα ακολουθήσουμε την γραμμή την οποία  χάραξε ο Πατριάρχης Τύχων
Share on FacebookShare on Twitter

Στις 20 Δεκεμβρίου 2019, κατά την ετήσια επισκοπική συνάντηση του κλήρου της πόλης της Μόσχας, που πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης της Ρωσίας Κύριλλος απευθύνθηκε με εισήγησή του, προς τους κληρικούς και λαϊκούς της Ορθοδόξου Ρωσικής Εκκλησίας.

Κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε εκτενώς στο μεγάλο πρόβλημα του σχίσματος που ταλανίζει την Ουκρανία αλλά και την Ορθοδοξία γενικά.

Το τμήμα της εισηγήσεως του Πατριάρχη Κυρίλλου, που αναφέρεται στο Ουκρανικό καθώς και στην αποφυγή κοινωνίας με τους σχισματικούς και όσους κοινωνούν μαζί τους, δημοσιεύεται από το «patriarchia.ru» και σε μετάφραση από το «oukraniko» εδώ:

«Γυρίζοντας τα μάτια μας στο παρελθόν έτος, ευχαριστούμε τον Κύριο για τις αλλαγές, ίσως μικρές αλλά σημαντικές, που έλαβαν χώρα στην εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας. Η περασμένη μας συνάντηση συνέβη κατά την πιο δύσκολη περίοδο για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Το τέλος του 2018 – οι αρχές του 2019 αποδείχτηκαν ιδιαίτερα δύσκολα γι ‘αυτήν.

Οι τότε ουκρανικές αρχές προσπάθησαν να αναγκάσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας να ενωθεί με τους σχισματικούς προκειμένου να επιτύχουν τους πολιτικούς τους στόχους: αυτό δεν το κατάφεραν.

Με την αντικανονική του παρέμβαση το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, που προσπάθησε να νομιμοποιήσει τη διάσπαση, δεν βοήθησε. Οι υπολογισμοί για την καταστροφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας δεν υλοποιήθηκαν. Οι επίσκοποι, οι κληρικοί και οι πιστοί παρέμειναν στην κανονική Εκκλησία και δεν υποστήριξαν τη διάσπαση.

Στη συνέχεια, με την υποστήριξη των αρχών και των ριζοσπαστικών πολιτικών οργανώσεων στην Ουκρανία, ξεκίνησε ο ανοικτός διωγμός της Εκκλησίας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατασχέθηκαν περίπου 100 εκκλησίες: τα κοινοτικά έγγραφα επανατυπώθηκαν και παραποιήθηκαν παρανόμως, οι πιστοί και οι κληρικοί μας χτυπήθηκαν, υιοθετήθηκαν κανόνες διακρίσεων θρησκευτικής νομοθεσίας εναντίον τους, δρομολογήθηκε μια συκοφαντική ενημερωτική εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης και στο Διαδίκτυο.

Η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα της Ουκρανίας, έγινε προσπάθεια ακόμη και να απαγορευθεί νόμιμα επειδή αποκαλείται “ουκρανική”, παρά το γεγονός ότι ενώνει περισσότερες από 12 χιλιάδες κοινότητες και εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες.

Όπως γνωρίζουμε, οι Ουκρανοί ψηφοφόροι απάντησαν αρνητικά στις προσπάθειες των πρώην ουκρανικών αρχών να χρησιμοποιήσουν τον θρησκευτικό παράγοντα για πολιτικούς σκοπούς. Και η Εκκλησία μας αντιστάθηκε στη δοκιμασία, διατηρώντας την κανονικότητά της και την ενότητα με την υποστήριξη των πιστών στην Ουκρανία. Η εθελοντική αποχώρηση των κληρικών ή των κοινοτήτων προς το σχίσμα ήταν σποραδική. Τώρα πραγματοποιείται η σταδιακή έναρξη της διαδικασίας επιστροφής στην κανονική Εκκλησία των κληρικών και των κοινοτήτων που έχουν εκπέσει από αυτήν. Φωτογραφίες και βίντεο από τη θρησκευτική πομπή, που συμβαίνει παραδοσιακά στο Κίεβο με την ευκαιρία της βάπτισης της Ρωσίας, είναι εντυπωσιακά: φέτος, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, συμμετείχαν περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι.

Οι σημερινές αρχές της Ουκρανίας δηλώνουν ότι δεν παρεμβαίνουν στη θρησκευτική ζωή της χώρας τους και βεβαίως αυτές οι προθέσεις μπορούν να αξιολογηθούν θετικά. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι δυνατή η αποκατάσταση της θρησκευτικής ειρήνης στην Ουκρανία και ότι, για νομικούς λόγους, οι αιχμαλωτισμένες εκκλησίες θα επιστραφούν στις κοινότητες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. αυτή η νομοθεσία που εισάγει διακρίσεις κατά της Εκκλησίας θα αναθεωρηθεί.

Αγαπητοί πατέρες, σας παρακαλώ και εσείς να συνεχίσετε με επιμέλεια την προσευχή για την ενότητα της Εκκλησίας και για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Είδαμε πώς οι ισχυροί αυτού του κόσμου έλαβαν τα όπλα εναντίον της. Όλα έγιναν έτσι ώστε να πάψει να υπάρχει. Αλλά σε κάθε Εκκλησία μας, η προσευχή για τους αδελφούς μας στην Ουκρανία έχει δυναμώσει και συνεχίζει να γίνεται σε κάθε Θεία Λειτουργία.

Η κοινωνικοπολιτική κατάσταση εκεί έχει αλλάξει και η Εκκλησία εξακολουθεί να στέκεται και να ενισχύεται στην πίστη. Ας γνωρίζουμε ότι, οι προσευχές μας δεν είναι τυπικές. Χτίζουν την Εκκλησία. Ισχυρή προσευχή είναι αυτό που η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αναμένει από εμάς. Και κάτι όχι λιγότερο σημαντικό. Πάντα, όπως και πριν, να δεχόμαστε τους αδελφούς μας με ζεστασιά και αγάπη, όταν έρχονται εδώ για να προσευχηθούν μαζί μας και να προσκυνήσουν στα κοινά μας ιερά.

Δυστυχώς, οι παράνομες πράξεις του Φαναρίου κατά της Ουκρανίας είχαν σοβαρές συνέπειες για την Ορθόδοξη Εκκλησία σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης κάνει μεγάλες προσπάθειες για να αναγκάσει άλλες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες να αναγνωρίσουν αυτές τις μη κανονικές πράξεις του, προσδίδοντάς εκκλησιαστική νομιμότητα στους Ουκρανούς σχισματικούς και δίνοντάς τους, τους λεγόμενους «τόμους αυτοκεφαλίας».

Πρώτη απ ‘όλους, υποβλήθηκε σε πίεση η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία δεν είναι τυχαία. Πάνω από το ένα τρίτο των επισκοπών της, οι λεγόμενες “Μητροπόλεις των Νέων Χωρών” στη βόρεια Ελλάδα, έχουν διπλή εξάρτηση. Οι επίσκοποι αυτών των Μητροπόλεων, από την μια πλευρά είναι μέλη της Ιεράς Συνόδου και του Συμβουλίου Επισκόπων της Εκκλησίας της Ελλάδας και από την άλλη, μνημονεύουν τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης και εξαρτώνται κανονικά από αυτόν. Από το Φανάρι στάλθηκαν εγκύκλιοι σε αυτούς τους Μητροπολίτες ζητώντας την αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών. Ταυτόχρονα, ασκήθηκε πίεση δια της διπλωματικής οδού.

Οι απεσταλμένοι των Ηνωμένων Πολιτειών επισκέφθηκαν επανειλημμένα τον Προκαθήμενο και πολλούς Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, επιδιώκοντας τους πολιτικούς τους στόχους. Για να επιτευχθεί αυτή η πνευματική αποξένωση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η μεταξύ του ελληνικού και του σλαβικού Ορθόδοξου κόσμου διάσπαση να γίνει μια αμετάκλητη πραγματικότητα. Η προπαγάνδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης εργάστηκε για να στηρίξει τους σχισματικούς, βασισμένη σε πολιτικές ιδέες που απέχουν πολύ από το ευαγγέλιο, την κανονική και ιστορική αλήθεια, αλλά και την κοινή λογική. Επιδιώκουν τους πολιτικούς στόχους της επίτευξης αυτής της πνευματικής αποξένωσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μεταξύ του Ελληνικού και του Σλαβικού Ορθόδοξου κόσμου, ώστε η κατάσταση να γίνει μη αναστρέψιμη.

Η συζήτηση περί του ουκρανικού ζητήματος αναβλήθηκε επανειλημμένα, αλλά τελικά συγκλήθηκε Έκτακτη Σύνοδος Ιεραρχίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αλλά ακόμη και εκεί δεν αποφασίστηκε τυπικά η αναγνώριση των σχισματικών. Μετά τη συνεδρίαση εκδόθηκε ένα ανακοινωθέν που αναγνωρίζει το δικαίωμα του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης να χορηγεί αυτοκεφαλίες, καθώς και το δικαίωμα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδας «να ασχοληθεί περαιτέρω με το ζήτημα της αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας». Αργότερα, ορισμένοι επισκόποι ανακοίνωσαν ότι τα δύο αυτά σημεία δεν έγιναν δεκτά με ψηφοφορία. Πολλοί Έλληνες αρχιερείς, ιερείς, θεολόγοι αμφισβητούν τη νομιμότητα της απόφασης.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας στις 17 Οκτωβρίου αυτού του έτους αποφάσισε να σταματήσει την Ευχαριστιακή Κοινωνία με εκείνους τους επισκόπους της Ελληνικής Εκκλησίας που εισήλθαν ή θα συμμετάσχουν στην Κοινωνία με Ουκρανούς σχισματικούς. Η Σύνοδος δεν ευλόγησε επίσης τις προσκυνηματικές εκδρομές στις μητροπόλεις, που διέπονται από τους ορισθέντες επισκόπους. Ταυτόχρονα, η Σύνοδος αποφάσισε ότι η Πατριαρχική μνημόνευση του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών θα τερματιστεί, εάν ξεκινήσει να μνημονεύει τον επικεφαλής των ουκρανικών σχισματικών ομάδων ή να προβεί σε άλλες ενέργειες που πιστοποιούν την συμπόρευση με τους σχισματικούς.

Αυτή η απόφαση της Ιεράς Συνόδου εκτελέστηκε όταν έγινε γνωστό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών απέστειλε επίσημη απάντηση στο λεγόμενο «ειρηνικό μήνυμα» του επικεφαλής της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», «Μητροπολίτη Επιφανίου», που περιείχε την αναγνώριση του επικεφαλής μιας θρησκευτικής οργάνωσης ως επικεφαλής της τοπικής εκκλησίας. Σύντομα αυτή η ενέργεια ακολουθήθηκε από την μνημόνευση του ονόματος του σχισματικού στα Δίπτυχα κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Προτρέπω όλους σας, αγαπητοί άρχοντες, πατέρες και αδέρφια, να δώσετε προσοχή στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Από δω και στο εξής, οι νέοι μας, οι κληρικοί και οι λαϊκοί δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν προσκυνήματα σε οποιαδήποτε μητρόπολη, ή σε οποιαδήποτε πόλη ή σε οποιοδήποτε μοναστήρι στην επικράτεια της Ελλάδας. Δεν είναι πλέον δυνατόν να γίνονται αποδεκτοί όλοι οι επίσκοποι και κληρικοί της Ελληνικής Εκκλησίας. Όταν σχεδιάζετε ένα προσκύνημα, σας ζητώ να έρθετε σε επαφή με το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων ή το Κέντρο Προσκυνήματος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το οποίο δημοσιεύει επίσης πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα στις ιστοσελίδες της.

Τον περασμένο μήνα ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόδωρος ακολούθησε το παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο οποίος ξεκίνησε επίσης τον αντικανονικό μνημόσυνο του σχισματικού προκαθημένου, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα είχε εκφράσει την υποστήριξή του προς την κανονική ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Προκαθήμενό της Μητροπολίτη Ονούφριο του Κιέβου και όλης της Ουκρανίας.

Επιπλέον, στην περίπτωση του, ο Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας αποφάσισε να προχωρήσει με τους σχισματικούς, χωρίς καθόλου συνοδική διαδικασία και αποφάσισε ατομικά, μετά από διαβουλεύσεις με μερικούς μόνο επισκόπους. Πολλοί μιλούν για εξωτερική πίεση που ασκήθηκε στον Πατριάρχη της Αλεξάνδρειας, η οποία, φυσικά, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη επιλογή του. Η Ιερά Σύνοδος μας, η οποία θα συνέλθει την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με αυτό το θέμα.

Τον περασμένο χρόνο πραγματοποιήθηκε μια ακόμη σημαντική εξέλιξη για την Εκκλησία μας: οι κοινότητες της Αρχιεπισκοπής των ενοριών της ρωσικής παράδοσης στη Δυτική Ευρώπη επανενώθηκαν με το Πατριαρχείο Μόσχας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη. Η Αρχιεπισκοπή αυτή δημιουργήθηκε από Ρώσους μετανάστες κατά τη διάρκεια των τραγικών χρόνων των αναταραχών στην πατρίδα μας στον 20ο αιώνα. Η Αρχιεπισκοπή το 1931 συμπεριλήφθηκε στη δικαιοδοσία της Κωνσταντινούπολης ως προσωρινή εξαρχία. Η παραμονή των δυτικοευρωπαϊκών ενοριών της ρωσικής παράδοσης ως μέρος του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης θεωρήθηκε αρχικά προσωρινή. Η θέση της Αρχιεπισκοπής έχει αλλάξει από τότε και μετά. Το 1999 της δόθηκε ο Τόμος του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο του Φαναρίου, μετά την κατάργηση της Αρχιεπισκοπής, οι ενορίες της έπρεπε να μεταφερθούν στις μητροπόλεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, οι αδελφοί μας δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. Ορισμένες ενορίες και κληρικοί άρχισαν αμέσως να μεταφέρονται στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Εκκλησίας στο εξωτερικό, ενώ άλλοι έκριναν σκόπιμο να επιστρέψουν στη Μητέρα Εκκλησία όλοι μαζί.

Η ερώτηση υποβλήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου σε ειδική συνέλευση του νομικού προσώπου της Αρχιεπισκοπής. Παρόλο που η πλειονότητα των συμμετεχόντων στη συνάντηση μίλησε υπέρ της επανένωσης με το Πατριαρχείο Μόσχας, ο αριθμός τους δεν έφθασε τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων που χρειάστηκαν για να πάρουν μια απόφαση νομικά δεσμευτική για όλες τις ενορίες. Σε σχέση με αυτό, χρειάστηκαν πρόσθετες διαβουλεύσεις του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη με κληρικούς και ενορίες για να διευκρινίσουν την βούλησή τους. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, κατόπιν αιτήματός του, έγινε δεκτός στις 14 Σεπτεμβρίου στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας με τον τίτλο “Dubninsky”. Το παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου τους ακολούθησε σύντομα η πλειοψηφία των ενοριών και κληρικών που ζήτησαν και αυτοί από την Ιερά Σύνοδο με αντίστοιχο αίτημα. Στις 7 Οκτωβρίου συνενώθηκαν με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σε ειδική συνάντηση της Ιεράς Συνόδου.

Στο τέλος του 2019, ο αριθμός των εκκλησιών και παρεκκλησιών στην πόλη της Μόσχας ανήλθε σε 1 198. Ο κλήρος της περιφέρειας της Μόσχας περιλαμβάνει 33 επισκόπους, 1372 ιερείς και 421 διάκονο – συνολικά 1826 κληρικούς, δηλαδή 29 κληρικούς περισσότερους από πέρυσι».

Πρόσφατα Άρθρα

Λαμπρός ο πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος Σπάρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρός ο πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος Σπάρτης

25 Νοεμβρίου 2025

Την μνήμη του Οσίου Νίκωνος «του Μετανοείτε» τιμά την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2025 η Εκκλησία μας και η Σπάρτη εορτάζει...

Read more
«Επικίνδυνα τα σενάρια διαδοχής» – Αύριο Τετάρτη στην “Ορθόδοξη Αλήθεια”… Μην τη χάσετε!
Εκκλησία της Ελλάδος

«Επικίνδυνα τα σενάρια διαδοχής» – Αύριο Τετάρτη στην “Ορθόδοξη Αλήθεια”… Μην τη χάσετε!

25 Νοεμβρίου 2025

Η Ορθόδοξη Αλήθεια κοντά στις Μητροπόλεις Aυτή την εβδομάδα η  “Ορθόδοξη Αλήθεια”  κυκλοφορεί με το βιβλίο: “Η Θεομήτωρ”, μια πολυτελής...

Read more
ΤΡΙΗΜΕΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΤΡΙΗΜΕΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

25 Νοεμβρίου 2025

Τριήμερο εορταστικών ιερών ακολουθιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε επί τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της Πανσόφου στην πόλη των...

Read more
Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στην Κέρκυρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στην Κέρκυρα

25 Νοεμβρίου 2025

Την Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2025, εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων,...

Read more
Υποδοχή ιερών λειψάνων των αγίων νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Καρδίτσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Υποδοχή ιερών λειψάνων των αγίων νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Καρδίτσης

25 Νοεμβρίου 2025

Με κατάνυξη και πνευματική χαρά τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 24 Νοεμβρίου 2025 μια ιδιαίτερη λατρευτική σύναξη στον Ιερό Ναό...

Read more
ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΜΗΤΡ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ.
Εκκλησία της Ελλάδος

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ.

25 Νοεμβρίου 2025

Την πρώτη του Θ. Λειτουργία στην Αρχιερατική Περιφέρεια Λουτρακίου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παύλος, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό...

Read more
Λαμπρός ο εορτασμός της Αγίας Αικατερίνης στον Βόλο
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρός ο εορτασμός της Αγίας Αικατερίνης στον Βόλο

25 Νοεμβρίου 2025

Τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της Πανσόφου εόρτασε το διήμερο 24-25/11 η Τοπική μας Εκκλησία. Επίκεντρο του εορτασμού υπήρξε...

Read more
Ο εορτασμός της Αγίας Αικατερίνης στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός της Αγίας Αικατερίνης στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

25 Νοεμβρίου 2025

Με κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της Πανσόφου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Την παραμονή...

Read more
Θεία Λειτουργία στην Κατακόμβη της Αγίας Αικατερίνης Θηβών
Εκκλησία της Ελλάδος

Θεία Λειτουργία στην Κατακόμβη της Αγίας Αικατερίνης Θηβών

25 Νοεμβρίου 2025

Την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2025 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην Παλαιοχριστιανική...

Read more
Πανηγύρισε η Μονή Αγίας Αικατερίνης Καταρράκτου Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγύρισε η Μονή Αγίας Αικατερίνης Καταρράκτου Άρτης

25 Νοεμβρίου 2025

Τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024, στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στον Καταρράκτη Άρτης, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος...

Read more
Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για την Αγία Αικατερίνη, πολιούχο της Κατερίνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για την Αγία Αικατερίνη, πολιούχο της Κατερίνης

25 Νοεμβρίου 2025

Με λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε η ιερά μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, της πανσόφου και πολιούχου της πόλεως της...

Read more
Ο εορτασμός της Αγίας Αικατερίνης στη Μητρόπολή Αλεξανδρουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός της Αγίας Αικατερίνης στη Μητρόπολή Αλεξανδρουπόλεως

25 Νοεμβρίου 2025

Στις 25 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης και στην Μητρόπολη μας πανηγυρίζουν το ομώνυμο Παρεκκλήσιο...

Read more
Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

25 Νοεμβρίου 2025

Με λαμπρότητα και κατά την εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας. Επίκεντρο του...

Read more
Ιερή αποδημία με τον Γέροντα Νεκτάριο στη Χίο, Μικρά Ασία, Πόλη, Σηλυβρία
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερή αποδημία με τον Γέροντα Νεκτάριο στη Χίο, Μικρά Ασία, Πόλη, Σηλυβρία

25 Νοεμβρίου 2025

Ο Γέροντας Νεκτάριος μαζί με ευλαβείς προσκυνητές επισκέφθηκαν την αγιοτόκο Χίο, τα ιερά μοναστήρια της, τα πανέμορφα και ιστορικά χωριά...

Read more
Εκδημία του Οικονόμου Αλεξίου Τριανταφύλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Εκδημία του Οικονόμου Αλεξίου Τριανταφύλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

25 Νοεμβρίου 2025

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, μετά βαθυτάτης κατ’ άνθρωπον λύπης, αναγγέλλει την εις Κύριον εκδημία του Οικονόμου Αλεξίου Τριανταφύλλου, ο οποίος...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Μαρτύριον, θαύματα και διδάγματα εκ της Αγίας Αικατερίνης
Αγίας Αικατερίνης

Βίος θαύματα, ομολογία καί μαρτύριον τής αγίας Αικατερίνης

24 Νοεμβρίου 2025

Την πανεύφημο νύμφη Χριστού υμνήσομεν, Αικατερίνην την θείαν και πολιούχον Σινά. Σήμερα αδελφοί μου η εκκλησία μας γιορτάζει και τιμά,...

Ο εορτασμός της Αγίας Αικατερίνης  στην Στυλίδα

Αγία Αικατερίνη: Η πάνσοφος Μεγαλομάρτυς του Χριστού

24 Νοεμβρίου 2025
Μαρτύριον, θαύματα και διδάγματα εκ της Αγίας Αικατερίνης

Μαρτύριον, θαύματα και διδάγματα εκ της Αγίας Αικατερίνης

24 Νοεμβρίου 2025
Μαρτύριον, θαύματα και διδάγματα εκ της Αγίας Αικατερίνης

Εις την Αγία Αικατερίνη Το μεγαλείο της γυναίκας

24 Νοεμβρίου 2023
Μαρτύριον, θαύματα και διδάγματα εκ της Αγίας Αικατερίνης

Η Αγία Αικατερίνη η Πάνσοφος

25 Νοεμβρίου 2019
Η Συνάντηση της Αγίας Αικατερίνης με τον Γέροντα Ερημίτη

Η Αγία Αικατερίνη η μεγαλομάρτυς

24 Νοεμβρίου 2018
Μαρτύριον, θαύματα και διδάγματα εκ της Αγίας Αικατερίνης

Στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Αικατερίνη

24 Νοεμβρίου 2016
Next Post
Νέος Πρεσβύτερος στην Εκκλησία της Δημητριάδος

Νέος Πρεσβύτερος στην Εκκλησία της Δημητριάδος

Μητσοτάκης στα Μετέωρα: Θα αναδείξουμε ακόμη περισσότερο αυτό το μοναδικό μνημείο της Ανθρωπότητας

Μητσοτάκης στα Μετέωρα: Θα αναδείξουμε ακόμη περισσότερο αυτό το μοναδικό μνημείο της Ανθρωπότητας

Επίσκεψη του Μητροπολίτου Νεαπόλεως στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών

Επίσκεψη του Μητροπολίτου Νεαπόλεως στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών

«Από φυλακής πρωίας, μέχρι νυκτός….» ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος  κοντά στο ποίμνιό του

«Από φυλακής πρωίας, μέχρι νυκτός….» ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κοντά στο ποίμνιό του

Ο Χριστός γεννάται μόνο εντός της Εκκλησίας

«Τέξεται δε υιόν και καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν»

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist