• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 18 Μαΐου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Μοναχός Παΐσιος: Ένας σύγχρονος άγιος που συνάρπασε με την αρετή του

in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Πνευματικές Διδαχές
13 Ιανουαρίου 2019
byPoimin.gr Team
Ο Άγιος Παΐσιος Για Την Τηλεφωνική Εξομολόγηση
Share on FacebookShare on Twitter

Τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου τιμά στις 12 Ιουλίου η Εκκλησία μας. Ο Παΐσιος ίσως είναι ο μοναδικός μοναχός στη σύγχρονη ιστορία της Ορθοδοξίας για τον οποίο έχουν γραφτεί τα περισσότερα βιβλία.

Παιδική ηλικία
Ο Γέρων Παΐσιος γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία, στις 25 Ιουλίου του 1924. Ο πατέρας του ονομαζόταν Πρόδρομος και ήταν πρόεδρος των Φαράσων, ενώ η μητέρα του λεγόταν Ευλαμπία. Ο Γέροντας είχε ακόμα 8 αδέλφια. Στις 7 Αυγούστου του 1924, μια εβδομάδα πριν οι Φαρασιώτες φύγουν για την Ελλάδα, ο Γέροντας βαφτίστηκε από τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, ο οποίος επέμεινε και του έδωσε το δικό του όνομα «για να αφήσει καλόγερο στο πόδι του», όπως χαρακτηριστικά είχε πει.

Πέντε εβδομάδες μετά τη βάπτιση του μικρού τότε Αρσένιου, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1924 η οικογένεια Εζνεπίδη, μαζί με τα καραβάνια των προσφύγων, έφτασε στον Άγιο Γεώργιο στον Πειραιά και στη συνέχεια πήγε στην Κέρκυρα, όπου και τακτοποιήθηκε προσωρινά στο Κάστρο. Στην Κέρκυρα η οικογένειά του έμεινε ενάμιση χρόνο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ηγουμενίτσα και κατέληξε στην Κόνιτσα. Εκεί ο Αρσένιος τελείωσε το δημοτικό σχολείο και πήρε το απολυτήριο του «με βαθμό οκτώ και διαγωγή εξαίρετο». Από μικρός συνεχώς είχε μαζί του ένα χαρτί, στο οποίο σημείωνε τα θαύματα του Αγίου Αρσενίου. Έδειχνε ιδιαίτερη κλίση προς τον μοναχισμό και διακαώς επιθυμούσε να μονάσει. Οι γονείς του χαριτολογώντας, του έλεγαν «βγάλε πρώτα γένια και μετά θα σε αφήσουμε».

Εφηβικά χρόνια και ο στρατός
Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να υπηρετήσει στο στρατό ο Αρσένιος δούλεψε σαν ξυλουργός. Όταν του παραγγελνόταν να κατασκευάσει κάποιο φέρετρο, ο ίδιος συμμεριζόμενος την θλίψη της οικογένειας, αλλά και τη φτώχεια της εποχής, δεν ζητούσε χρήματα.
Το 1945 ο Αρσένιος κατατάχτηκε στο στρατό και υπηρέτησε σαν ασυρματιστής κατά τον ελληνικό εμφύλιο. Όσο καιρό δεν ήταν ασυρματιστής, ζητούσε να πολεμεί στην πρώτη γραμμή, προκειμένου κάποιοι οικογενειάρχες, να μην βλαφτούν. Το μεγαλύτερο όμως διάστημα της θητείας του το υπηρέτησε με την ειδικότητα του ασυρματιστή. Απολύθηκε από το στρατό το 1949.

Μοναστικός Βίος

Τα πρώτα χρόνια
Ο πατέρας Παΐσιος πρώτη φορά εισήλθε στο Άγιο Όρος για να μονάσει το 1949, αμέσως μετά την απόλυσή του από το στρατό. Όμως επέστρεψε στα κοσμικά για ένα χρόνο ακόμα, προκειμένου να αποκαταστήσει τις αδελφές του. έτσι το 1950 πήγε στο Άγιο Όρος. Η πρώτη μονή στην οποία κατευθύνθηκε και παρέμεινε για ένα βράδυ ήταν Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στις Καρυές. Εν συνεχεία κατέλυσε στη σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος, στο κελί των Εισοδίων της Θεοτόκου. Εκεί θα γνωρίσει τον πατέρα Κύριλλο που ήταν ηγούμενος στη μονή και θα τον ακολουθήσει πιστά.

Λίγο αργότερα αποχώρησε από τη μονή και κατευθύνθηκε στη Μονή Εσφιγμένου. Εκεί τελέσθηκε η τελετή της «ρασοευχής» και πήρε το πρώτο όνομά του που ήταν Αβέρκιος. Και εκεί αμέσως ξεχώρισε για την εργατικότητά του, τη μεγάλη αγάπη και κατανόηση που έδειχνε για τους «αδελφούς» του, την πιστή υπακοή στο γέροντά του, την ταπεινοφροσύνη του, αφού θεωρούσε εαυτόν κατώτερο όλων των μοναχών στην πράξη. Προσευχόταν έντονα και διάβαζε διαρκώς, ιδιαίτερα τον Αββά Ισαάκ.

Το 1954 έφυγε από τη μονή Εσφιγμένου και κατευθύνθηκε προς την Μονή Φιλοθέου, που ήταν Ιδιόρυθμο μοναστήρι όπου μόναζε και ένας θείος του. Η συνάντησή του όμως με τον Γέροντα Συμεών θα είναι καταλυτική για την πορεία και διαμόρφωση του μοναχικού χαρακτήρα του Παϊσίου. Μετά από δύο χρόνια, το 1956, χειροθετήθηκε «Σταυροφόρος» και πήρε το «Μικρό Σχήμα». Τότε ήταν τελικά που ονομάστηκε και «Παΐσιος», χάρη στο Μητροπολίτη Καισαρείας Παΐσιο τον β΄, ο οποίος ήταν και συμπατριώτης του. Ο Γέρων Αυγουστίνος αυτήν την περίοδο απέκτησε στενή σχέση με τον Παΐσιο.
Το 1958, ύστερα από «εσωτερική πληροφόρηση», πήγε στο Στόμιο Κονίτσης. Εκεί πραγματοποίησε έργο το οποίο αφορούσε στους ετερόδοξους αλλά περιελάμβανε και τη βοήθεια των βασανισμένων και φτωχών Ελλήνων, είτε με φιλανθρωπίες, είτε παρηγορώντας τους και στηρίζοντάς τους ψυχολογικά, με αιχμή το λόγο του Ευαγγελίου. Επί 4 έτη έμεινε στην Ιερά Μονή Γενεθλίων της Θεοτόκου στο Στόμιο, όπου αγαπήθηκε πολύ από τον λαό της περιοχής για την προσφορά και τον μετριοπαθή χαρακτήρα του.

Από εκεί πήγε στο Όρος Σινά στο κελί των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης. Ο Γέροντας εργαζόταν ως ξυλουργός και ό,τι κέρδιζε το έδινε σε φιλανθρωπίες στους Βεδουίνους, ιδίως τρόφιμα και φάρμακα.

Επιστροφή στο Άγιο Όρος
Το 1964 επέστρεψε στο Άγιο Όρος, από όπου δεν ξαναέφυγε ποτέ. Η σκήτη η οποία τον φιλοξένησε ήταν η Ιβήρων. Στο διάστημα που παρέμεινε εκεί, και συγκεκριμένα το 1966, ασθένησε σοβαρά και εισήχθη στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Υποβλήθηκε σε εγχείρηση, με αποτέλεσμα μερική αφαίρεση των πνευμόνων. Στο διάστημα μέχρι να αναρρώσει και να επιστρέψει στο Άγιο Όρος φιλοξενήθηκε στην Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στη Σουρωτή.

Επέστρεψε στο Άγιο Όρος μετά την ανάρρωσή του και το 1967 μετακινήθηκε στα Κατουνάκια, και συγκεκριμένα στο Λαυρεώτικο κελί του Υπάτου.

Από τότε άρχισε να δέχεται πολλές επισκέψεις. Ήδη το όνομά του έχει αρχίσει να γίνεται αρκετά γνωστό μακριά από το Όρος και κάθε λογής βασανισμένοι άνθρωποι οδηγούνταν σε αυτόν, μαθαίνοντας για ένα χαρισματικό μοναχό που ονομάζεται Παΐσιος. Το επόμενο έτος μεταφέρεται στη Μονή Σταυρονικήτα. Βοηθάει σημαντικά σε χειρονακτικές εργασίες, συνεισφέροντας στην ανακαίνιση του μοναστηριού. Συχνά μάλιστα βοηθάει ως ψάλτης στη Σκήτη Τιμίου Προδρόμου το Γέροντα Τύχωνα. Οι δύο γέροντες ανέπτυξαν δυνατή φιλία η οποία τερματίσθηκε με την κοίμηση του Γέρωντα Τύχωνα το 1968. Ο Παΐσιος έμεινε στο κελί του Γέροντα Τύχωνα για ένδεκα έτη μετά την κοίμησή του, πράγμα που ήταν επιθυμία του φίλου του λίγο πριν πεθάνει.

Στην Παναγούδα

Το 1979 αποχώρησε από την σκήτη του Τιμίου Προδρόμου και κατευθύνθηκε προς την Μονή Κουτλουμουσίου. Εκεί εισχώρησε στή μοναχική αδελφότητα ως εξαρτηματικός μοναχός. Η Παναγούδα ήταν μια σκήτη εγκαταλελειμμένη και ο Παΐσιος εργάστηκε σκληρά για να δημιουργήσει ένα κελί με «ομόλογο», όπου και έμεινε μέχρι και το τέλος τη ζωής του. Από την εποχή που εγκαταστάθηκε στην Παναγούδα πλήθος λαού τον επισκεπτόταν. Ήταν μάλιστα τόσο το πλήθος ώστε να υπάρχουν και ειδικές σημάνσεις που επεσήμαναν τον δρόμο προς το κελί του, ώστε να μην ενοχλούν οι επισκέπτες τους υπολοίπους μοναχούς. Επίσης δεχόταν πάρα πολλές επιστολές. Όπως έλεγε ο γέροντας στενοχωρείτο πολύ, γιατί από τις επιστολές μάθαινε μόνο για διαζύγια και ασθένειες ψυχικές ή σωματικές. Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του, συνέχιζε την έντονη ασκητική ζωή, σε σημείο να ξεκουράζεται ελάχιστα, 2 με 3 ώρες την ημέρα. Εξακολούθησε όμως να δέχεται και να προσπαθεί να βοηθήσει τους επισκέπτες. Συνήθιζε επίσης να φτιάχνει «σταμπωτά» εικονάκια τα οποία χάριζε στους επισκέπτες σαν ευλογία.

Οι ασθένειες του Γέροντα

Το ιστορικό
Το 1966 ο γέροντας νοσηλεύθηκε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου λόγω βρογχεκτασιών. Μετά την επέμβαση για την αφαίρεσή τους και λόγω της χρήσης ισχυρών αντιβιοτικών ο γέροντας έπαθε ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα, η οποία του άφησε μόνιμα δυσπεπτικά προβλήματα. Κάποια στιγμή, ενώ εργαζόταν στην πρέσσα που είχε στο κελί του, έπαθε βουβωνοκήλη. Αρνήθηκε να νοσηλευτεί και υπέμεινε καρτερικά την ασθένεια, η οποία του έδινε φοβερούς πόνους για τέσσερα ή πέντε χρόνια. Κάποια μέρα σε μια επίσκεψή του στη Σουρωτή, κάποιοι γνωστοί του γιατροί κυριολεκτικά τον απήγαγαν και τον οδήγησαν στο Θεαγένειο νοσοκομείο, όπου και χειρουργήθηκε. Παρά την αντίθεση των γιατρών, ο γέροντας συνέχισε τη σκληρή ασκητική ζωή και τις χειρωνακτικές εργασίες κάτι που επιδείνωσε και άλλο την κατάσταση της υγείας του.

Το τέλος της ζωής του
Μετά το 1993 άρχισε να παρουσιάζει αιμορραγίες για τις οποίες αρνούνταν να νοσηλευτεί λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλα θα βολευτούν με το χώμα». Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ο Παΐσιος βγαίνει για τελευταία φορά από το Όρος και πηγαίνει στη Σουρωτή, στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου για τη γιορτή του Αγίου Αρσενίου (10 Νοεμβρίου). Εκεί μένει για λίγες μέρες και ενώ ετοιμάζεται να φύγει ασθενεί και μεταφέρεται στο Θεαγένειο, όπου του γίνεται διάγνωση για όγκο στο παχύ έντερο. Στις 4 Φεβρουαρίου του 1994 ο γέροντας χειρουργείται.

Παρότι η ασθένεια δεν σταμάτησε (παρουσίασε μεταστάσεις στους πνεύμονες και στο ήπαρ), ο γέροντας ανακοίνωσε την επιθυμία του να επιστρέψει στο Άγιο Όρος στις 13 Ιουνίου. Ο υψηλός πυρετός όμως και η δύσπνοια τον ανάγκασαν να παραμείνει.

Στο τέλος του Ιουνίου οι γιατροί του ανακοινώνουν ότι τα περιθώρια ζωής του ήταν δύο με τρεις εβδομάδες το πολύ. Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου (γιορτή της Αγίας Ευφημίας) ο γέροντας κοινώνησε για τελευταία φορά γονατιστός μπροστά στο κρεβάτι του. Τις τελευταίες μέρες της ζωής του αποφάσισε να μην παίρνει φάρμακα ή παυσίπονα, παρά τους φρικτούς πόνους της ασθένειάς του.

Τελικά την Τρίτη 12 Ιουλίου 1994 (με το νέο ημερολόγιο) και ώρα 11:30 το βράδυ την ησυχία τάραξε μια δυνατή βροντή! Κατόπιν με συνεχείς αστραπές φωτιζόταν όλο το Άγιον Όρος.

Το απόγευμα εγινε γνωστό ότι ο γέροντας είχε περάσει πιά στην αιωνιότητα.

Ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.

Στις 13 Ιανουαρίου 2015 συνήλθε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπόλεως και αποφάσισε την κατάταξη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πνευματική Παρακαταθήκη του Γέροντα Παΐσιου

Συγγενείς του
Από τα 9 αδέλφια του π. Παϊσίου ζει σήμερα μόνο ένας στη Κόνιτσα, ο Ραφαήλ. Είναι μεγαλύτερος από το γέροντα. Και παρά τα 93 του χρόνια θυμάται τον ξεριζωμό από την Καππαδοκία, τον αδελφό του, τον γέροντα Παΐσιο μικρό παιδάκι 40 ημερών στην αγκαλιά της μάνας του αλλά και τον άγιο Αρσένιο, τον ιερέα του χωριού αρχηγό στις δύσκολες μέρες του ξεριζωμού.

Πνευματικοπαίδια του γέροντα
Πολλοί είναι οι άνθρωποι που γνώρισαν το Γέροντα Παΐσιο. Καθένας από αυτούς μπορεί να πει μια ιστορία για το Γέροντα ή να θυμηθεί την απλότητά του. Οι πιο κοντινοί στο Γέροντα Παΐσιο άνθρωποι που ζούνε σήμερα είναι:

Ο πατήρ Παΐσιος ο μαθηματικός που ζει σε ένα κελλάκι κοντά στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους. Αυτός έλαβε το όνομα του Γέροντα και είναι ο πνευματικός της Μονής του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή.

Ο ιερομόναχος Αρσένιος και ο μοναχός Ησαΐας που μένουν στο κελλάκι της Παναγούδας όπως ο γέροντας Παΐσιος επιθυμούσε. Οι δύο μοναχοί κρατούν το κελλάκι όπως το είχε ο γέροντας και δέχονται με μεγάλη χαρά όσους επισκέπτονται το σπιτάκι που έζησε ο γέροντας Παΐσιος.

Οι μοναχές της Σουρωτής στη γυναικεία Ιερά Μονή αγίου Ιωάννου του Θεολόγου κατέχουν δύο πολύτιμους θησαυρούς: Τα λείψανα του αγίου Αρσενίου και τον τάφο του γέροντος Παισίου. Στο μοναστήρι της Σουρωτής καθημερινά συρρέουν πολλοί προσκυνητές από ολόκληρο τον κόσμο για να προσκυνήσουν στον τάφο του γέροντος Παϊσίου.

Μαρτυρίες

Υπάρχουν βεβαίως και πάρα πολλοί άλλοι άνθρωποι που γνώρισαν το Γέροντα Παΐσιο, άκουσαν τη διδασκαλία του, διαπίστωσαν την αγιότητά του, δέχτηκαν τα δώρα της προσευχής του. Όλοι αυτοί ομολογούν πως ο γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αγίους ασκητές του 20ου αιώνα.

Εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Πρόσφατα Άρθρα

Η εορτή των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων

17 Μαΐου 2026

Με επίκεντρο την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, που εορτάζει την συμπλήρωση 200 ετών από την ηρωική Έξοδο των Ελευθέρων Πολιορκημένων,...

Read more
Περίπλους του Αγίου Όρους με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Βεροίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Περίπλους του Αγίου Όρους με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Βεροίας

17 Μαΐου 2026

Το Σάββατο 16 Μαΐου ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας διοργάνωσε με επιτυχία τον...

Read more
Κυριακή του Τυφλού στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Μάρκου
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή του Τυφλού στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Μάρκου

17 Μαΐου 2026

Την Κυριακή του Τυφλού, 17 Μαΐου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε...

Read more
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 2.500 ΠΕΖΟΠΟΡΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΝ ΡΩΣΣΟ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 2.500 ΠΕΖΟΠΟΡΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΝ ΡΩΣΣΟ

17 Μαΐου 2026

Την Κυριακή 17 Μαΐου 2026, πραγματοποιήθηκε η ενδέκατη προσκυνηματική διαδρομή, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, με επικεφαλής των 2.500...

Read more
Φθιώτιδος Συμεών: «Σεισμός φωτοχυσίας και ελευθερίας»
Εκκλησία της Ελλάδος

Φθιώτιδος Συμεών: «Σεισμός φωτοχυσίας και ελευθερίας»

17 Μαΐου 2026

Στον μεγαλοπρεπή Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην ομώνυμη πόλη της Λοκρίδος ιερούργησε σήμερα προεορτίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος...

Read more
«Αχ, Μεσολόγγι, αχ, αίματα όπου χύσαμεν άδικα» Θεατρική Παράσταση για την Έξοδο του Μεσολογγίου
Εκκλησία της Ελλάδος

«Αχ, Μεσολόγγι, αχ, αίματα όπου χύσαμεν άδικα» Θεατρική Παράσταση για την Έξοδο του Μεσολογγίου

17 Μαΐου 2026

Τη θεατρική παράσταση: «Αχ, Μεσολόγγι, αχ, αίματα όπου χύσαμεν άδικα» παρακολούθησε το βράδυ του Σαββάτου 16 Μαΐου 2026, ο Σεβασμιώτατος...

Read more
Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Κορίνθου στην πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία του νέου Πατριάρχη Γεωργίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Κορίνθου στην πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία του νέου Πατριάρχη Γεωργίας

17 Μαΐου 2026

Στην Τιφλίδα μετέβη κατά το διήμερο 16 και 17 Μαΐου 2026 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παύλος, ως εκπρόσωπος της...

Read more
Ολονύκτια Αγρυπνία στη Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων προς τιμήν των Οσίων Κτητόρων και ευχές στον Γέροντα Βενέδικτο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ολονύκτια Αγρυπνία στη Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων προς τιμήν των Οσίων Κτητόρων και ευχές στον Γέροντα Βενέδικτο

17 Μαΐου 2026

Υπό το κατανυκτικό φως των κεριών τελέστηκε και φέτος η Ιερά Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων, επί τη μνήμη...

Read more
Μηνύματα αφύπνισης, αλήθειας και ελπίδας από τον Μητροπολίτη Ειρηναίο στη μνήμη του Αγίου Αγαθαγγέλου
Εκκλησία της Ελλάδος

Μηνύματα αφύπνισης, αλήθειας και ελπίδας από τον Μητροπολίτη Ειρηναίο στη μνήμη του Αγίου Αγαθαγγέλου

17 Μαΐου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, τη συμμετοχή του ιερού κλήρου, των τοπικών αρχών, εκπροσώπων φορέων και πλήθους πιστών, εορτάστηκε το πρωί της...

Read more
“Η πίστη καθιστά ορατά, τα αόρατα”
Εκκλησία της Ελλάδος

“Η πίστη καθιστά ορατά, τα αόρατα”

17 Μαΐου 2026

Την Κυριακή 17 Μαΐου 2026, το πρωΐ, στον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού στην πόλη της Άρτας,...

Read more
Η Στ’ Κυριακή από του Πάσχα (του Τυφλού) στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Στ’ Κυριακή από του Πάσχα (του Τυφλού) στη Θεσσαλονίκη

17 Μαΐου 2026

 Την Στ’ Κυριακή από του Πάσχα (του Τυφλού), 17 Μαΐου, ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ιερούργησε στον Προσκυνηματικό...

Read more
Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος στον Άγιο Κωνσταντίνο Καλαμάτας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος στον Άγιο Κωνσταντίνο Καλαμάτας

17 Μαΐου 2026

Στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της συνοικίας των Καλυβίων, στην πόλη της Καλαμάτας, μετέβη το πρωί της...

Read more
«Ο Χριστός δεν ήρθε για να κρίνει αλλά για να σώσει τους ανθρώπους»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Ο Χριστός δεν ήρθε για να κρίνει αλλά για να σώσει τους ανθρώπους»

17 Μαΐου 2026

Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου λειτούργησε σήμερα, 16/5, Κυριακή του Τυφλού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος,...

Read more
Με χαρά και αναστάσιμη ελπίδα η λήξη της Κατηχητικής Χρονιάς της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Με χαρά και αναστάσιμη ελπίδα η λήξη της Κατηχητικής Χρονιάς της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος

17 Μαΐου 2026

 Μέσα σε κλίμα χαράς, αγάπης και αναστάσιμης ευλογίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Μαΐου 2026, στο άλσος του Ιερού Παρεκκλησίου Προφήτου...

Read more
ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

17 Μαΐου 2026

Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2026, στο Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Διδάσκοντας την Επιχειρηματικότητα...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Συναξάρι 24ης Μαῒου – Κυριακή ΣΤ΄ ἀπό τοῦ Πάσχα, τοῦ Τυφλοῦ
Κηρύγματα

«Δεν θα νικήσουν οι διάβολοι, αλλά ο Χριστός»

24 Μαΐου 2025

Αποστολικά Μηνύματα, Κυριακή του τυφλού 24/5/2020 «Δεν θα νικήσουν οι διάβολοι, αλλά ο Χριστός» Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Αρχιμανδρίτου...

“Ω κακίας υπερβολή”

Θέλουμε πραγματικά να ζήσουμε στο Φως του Χριστού;

24 Μαΐου 2025
Ομολογώντας τον Ιησού Χριστό

Θέλεις λοιπόν να δεις τον Θεό; Έρχου και ίδε

24 Μαΐου 2025
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

24 Μαΐου 2025
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

Κυριακή του Τυφλού – Προσοχή στα μάτια μας!

8 Ιουνίου 2024
“Ω κακίας υπερβολή”

Ὁ τυφλὸς βλέπει

28 Μαΐου 2022
Μεγάλη η πίστις των Ορθοδόξων

«Μὴ καὶ ἡμεῖς τυφλοί ἐσμεν;»

2 Ιουνίου 2019
“Ω κακίας υπερβολή”

«Ραββί, τὶς ἥμαρτεν, οὗτος ἤ οἱ γονεῖς αὐτοῦ, ἵνα τυφλὸς γεννηθῆ;»

1 Ιουνίου 2019
Ομολογώντας τον Ιησού Χριστό

Κυριακής του Τυφλού: Ιδιοτελείς γονείς

3 Απριλίου 2020
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

Κυριακή του Τυφλού (Απόστολος)

1 Ιουνίου 2019
Ομολογώντας τον Ιησού Χριστό

Το μήνυμα της Κυριακής του Τυφλού

1 Ιουνίου 2019
Μεγάλη η πίστις των Ορθοδόξων

«Ὠμμάτωσας Κύριε, Τυφλὸν ἐκ μήτρας γεγεννημένον»

1 Ιουνίου 2019
“Ω κακίας υπερβολή”

Σὺ τῶν ἐν σκότει, τὸ φῶς τὸ ὑπέρλαμπρον

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

Του Τυφλού ΣΤ΄Κυριακή του Πάσχα

12 Μαΐου 2018

Κυριακή τοῦ Τυφλοῦ

16 Νοεμβρίου 2023
“Ω κακίας υπερβολή”

Ομιλία στον εκ γενετής τυφλό

12 Μαΐου 2018
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

Κυριακή τοῦ ἐκ γενετῆς τυφλοῦ (Ἅγ. Ἰωάννης Χρυσόστομος)

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

«Ο Χριστός το φως του κόσμου»

12 Μαΐου 2018

Κυριακή του Τυφλού (Ιωαν. Θ΄ 1-38)

12 Μαΐου 2018
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

«Εμέ δει εργάζεσθαι τά έργα του πέμψαντός με, έως ημέρα εστίν, έρχεται νύξ, ότε ουδείς δύναται εργάζεσθαι».

12 Μαΐου 2018
Next Post
Δημήτριος Αμερικής: 51 χρόνια προσφοράς

Δημήτριος Αμερικής: 51 χρόνια προσφοράς

Η Θεομήτωρ και οι Αγιοι στη ζωή των μοναχών

Η προσευχή της καρδιάς...

Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει…

Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει...

Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Παροναξίας

Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Παροναξίας

Πρώτη του νέου έτους στο Φανάρι

Αντιπροσωπεία του Οικ. Πατριαρχείου θα μεταβεί στην Αθήνα για συνομιλίες

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist