Την τελευταία του Θεία Λειτουργία ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας τέλεσε σήμερα, Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου. Πριν την απόλυση ευλόγησε την αρτοκλασία που προσέφερε ο Σύλλογος Πολυτέκνων Αγρινίου και Περιχώρων και ευχήθηκε υπέρ υγείας του Προέδρου και των μελών του Συλλόγου.

Στην Θεία Λειτουργία διαβάστηκε η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού για την Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού την ερχόμενη Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, κατά την σύντομη ομιλία του πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, αναφέρθηκε στην σημερινή παρουσία του στο Αγρίνιο λέγοντας ότι είχε υποσχεθεί πριν από μήνες να λειτουργήσει σήμερα για τους πολύτεκνους.

Εξέφρασε τη χαρά του γιατί έκανε την τελευταία του Θεία Λειτουργία ως Τοποτηρητής στην πόλη του Αγρινίου και σε αυτόν τον Ιερό Ναό και μάλιστα για να προσευχηθούμε όλοι για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Τόνισε ότι και ο ίδιος προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια και μάλιστα ο πατέρας του είχε σωματικές ασθένειες από τον τραυματισμό του στον πόλεμο του 1940, οπότε και γνωρίζει εκ των έσω τα προβλήματα των πολυτέκνων οικογενειών.

Επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή και ενδιαφέρον στην οικογένεια και μάλιστα την πολύτεκνη. Η καλή οικογένεια είναι το πνευματικό ανοσολογικό σύστημα της κοινωνίας μας. Τα πιο πολλά παραβατικά προβλήματα, σήμερα, προέρχονται όταν δεν λειτουργεί καλά η οικογένεια.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του με ευχαριστίες προς τον κλήρο, τους άρχοντες και τον λαό για την καλή συνεργασία, τον σεβασμό και την αγάπη που έδειξαν όλοι στο πρόσωπό του αυτούς τους έντεκα σχεδόν μήνες που διήρκεσε η Τοποτηρητεία στην Ιερά Μητρόπολη.

Ευχήθηκε όλοι να έχουμε υγεία και πνευματική πρόοδο και με το καλό να υποδεχθούμε τον νέο Ποιμενάρχη τον οποίο πρέπει όλοι να περιβάλλουν με αγάπη, εμπιστοσύνη και σεβασμό.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγρινίου, ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Ντάουλας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Πολυτέκνων και Περιχώρων και πλήθος πιστών χριστιανών.

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε στο γραφείο του τον Δήμαρχο Αγρινίου, με τον οποίο συζήτησαν τις λεπτομέρειες για την υποδοχή του νέου Μητροπολίτου στο Αγρίνιο.

Ακολουθεί η Εγκύκλιος του Τοποτηρητού για την Ενθρόνιση του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας που αναγνώσθηκε σε όλους του Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Προς τους Κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Αγαπητοί Πατέρες και αδελφοί,

Γνωρίζετε ότι εξελέγη και χειροτονήθηκε νέος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο έως πριν από λίγο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Δαμασκηνός, σε διαδοχή του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά.

Εμείς ερχόμαστε και παρερχόμαστε, αλλά η Εκκλησία του Χριστού πορεύεται συνεχώς μέσα στον χρόνο και την ιστορία καί  μένει στον αιώνα, είναι το Σώμα του Χριστού, κατά τον Απόστολο Παύλο, και κοινωνία θεώσεως, κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης τον 14ο αιώνα. Η Εκκλησία του Χριστού δεν είναι ένα ανθρώπινο σωματείο, αλλά το Σώμα του Χριστού, δεν είναι μια κοινωνική οργάνωση, αλλά ο Θεανθρώπινος Οργανισμός.

Ο μεγάλος θεολόγος του 20ου αιώνος π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ έλεγε ότι η Εκκλησία από την αρχή της υπάρξεώς της ήταν το «προκεχωρημένο φυλάκιο του ουρανού στην γη» η «η αποικία του ουρανού στην γη». Η Εκκλησία δεν είναι απλώς ένας ιστορικός θεσμός, αλλά είναι «η πραγματοποιούμενη εσχατολογία», που σημαίνει ότι η Εκκλησία ως Σώμα Χριστού εργάζεται στην ιστορία, έχει ιστορία είκοσι αιώνων και από τώρα ζη την Βασιλεία του Θεού, όπως το παρουσιάζει έκδηλα η Ιερά Αποκάλυψη του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Ο Χριστός διευθύνει την Εκκλησία, ως Κεφαλή της, και γι’ αυτό δεν έχει ανάγκη από αντιπροσώπους. Οι Επίσκοποι είναι εις «τύπον και τόπον» της αισθητής παρουσίας του Χριστού στην γη. Επίσης, οι Επίσκοποι είναι οι διάδοχοι των Αποστόλων και η Πεντηκοστή μέσα στην ιστορία, γι’ αυτό κατά την χειροτονία του Επισκόπου ψάλλεται η ακολουθία της Πεντηκοστής.

Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς γράφει ότι την ημέρα της Πεντηκοστής κατήλθε το Άγιον Πνεύμα και το φως περιέλαμψε τους αγίους μαθητές και τους άναψε θείως ως λαμπάδες, τους ανέδειξε φωστήρες υπερκόσμιους και παγκόσμιους, που επέχουν θέση αιωνίου ζωής, και εφώτισε δι’ αυτών όλην την οικουμένη. Και όπως κανείς αν ανάψη από την φωτοφόρο λαμπάδα και από εκείνην άλλη και εφεξής, κρατώντας το φως με διαδοχή έχει μόνιμα αυτό το φως, το ίδιο συμβαίνει και με την χειροτονία των Αποστόλων και με τους διαδόχους τους. Δι’ αυτών μεταδίδεται η Χάρη του Αγίου Πνεύματος και προχωρεί σε όλες τις γενιές και φωτίζει όλους αυτούς που υπακούουν στους πνευματικούς ποιμένες και διδασκάλους.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι αυτήν την Χάρη και την δωρεά του Θεού και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, δια του Ευαγγελίου, έρχεται να φέρη στην πόλη καθένας από τους κατά καιρούς Αρχιερείς. Και όποιοι απωθούν κάποιον από τους Αρχιερείς διακόπτουν την Χάρη του Θεού και διασπούν την θεία διαδοχή, αποχωρίζονται από τον Θεό και παραδίδονται στις ποικίλες συμφορές. Αυτά γράφει από την πείρα του ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, γιατί όταν μετά την χειροτονία του πήγε στην Θεσσαλονίκη στην αρχή οι «ζηλωτές» της εποχής εκείνης δεν τον αποδέχθηκαν ως Μητροπολίτη.

Στην λειτουργική πράξη βλέπουμε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του Χριστού, του Αρχιερέως, και του λαού. Αυτό φαίνεται από τον τρόπο που πλησιάζει ο Αρχιερεύς τον Χριστό και ο λαός τον Αρχιερέα. Δηλαδή, ο Αρχιερεύς όταν εισερχεται στον Ναό, μετά την ευλογία που δίνει, ανεβαίνει στον δεσποτικό θρόνο και πρώτος αυτός ασπάζεται την εικόνα του Χριστού και στην συνέχεια οι Κληρικοί και οι λαϊκοί δέχονται την ευλογία του. Πρέπει να υπάρχη σχέση και ενότητα του Αρχιερέως με τον Χριστό και του λαού με τον Αρχιερέα.

Αυτήν την χαρά της ελεύσεως του νέου Μητροπολίτου στην Ιερά αυτήν Μητρόπολη θα δοκιμάσουμε αυτές τις ημέρες με την ενθρόνισή του, η οποία θα πραγματοποιηθή στην έδρα της Μητροπόλεως, την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Θα τον υποδεχθούμε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στην πλατεία της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στις 4 η ώρα απογευματινή, και από εκεί θα τον συνοδεύουμε στον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου όπου θα γίνη η ενθρόνισή του, και την άλλη ημέρα το Σάββατο 12 Νοεμβρίου θα γίνη η πρώτη Αρχιερατική του ενθρονιστήρια Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό.

Υποδοχή θα γίνη και στο Αγρίνιο το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 5 η ώρα απογευματινή στην πλατεία Δημοκρατίας, και στην συνέχεια στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, στον οποίο την επομένη ημέρα Κυριακή 13 Νοεμβρίου θα γίνη η πρώτη του Αρχιερατική θεία Λειτουργία στο Αγρίνιο.

Σας παρακαλώ όλοι να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις αυτές για να δείξετε τον σεβασμό σας στην μητέρα μας Εκκλησία και στον Χριστό που είναι η Κεφαλή της Εκκλησίας, αλλά και τον σεβασμό σας στον νέο Ποιμενάρχη σας.

Πρόκειται για έναν Ιεράρχη με αγάπη στον Θεό και την Εκκλησία, δοκιμασμένο στην ποιμαντική διακονία από διάφορες εκκλησιαστικές θέσεις, που του ανέθεσε ο Θεός, ο οποίος έχει πείρα στην ποιμαντική και την διοίκηση της Εκκλησίας, νεανικό ζήλο, θεολογική κατάρτιση και εκκλησιαστικό φρόνημα, ευθύτητα λόγου και ιλαρότητα προσώπου. Θεωρώ ότι η υψηλή θέση στην οποία τον ανέδειξε ο Θεός δια της Εκκλησίας, θα φανερώση ακόμη περισσότερο τα εσωτερικά χαρίσματά του.

Με την ευκαιρία αυτήν, επειδή είναι η τελευταία φορά που επικοινωνώ μαζί σας ως Τοποτηρητής, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω μέσα από το βάθος της καρδιάς μου, εσάς τους Κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς, για την αγάπη που μου δείξατε κατά την ενδεκάμηνη σχεδόν τοποτηρητεία μου στην ευλογημένη αυτήν Ιερά Μητρόπολη. Παντού όπου ήλθα με δεχθήκατε με σεβασμό και αγάπη και έτσι εκφράσατε το εκκλησιαστικό σας φρόνημα. Είδα για μια ακόμη φορά την ευλάβεια, την καλωσύνη, την γνησιότητα του Ρουμελώτικου λαού, που όταν εμπνέεται από την Χάρη του Θεού επιτελεί θαυμάσια έργα. Γι’ αυτό και σας ευχαριστώ θερμά.

Μαζί με τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου εύχομαι ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης να φρουρήση «τας καρδίας υμών και τα νοήματα υμών εν Χριστώ Ιησού» (Φιλ. δ , 7).

«Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού μετά του πνεύματος υμών, αδελφοί· αμήν» (Γαλ. στ , 18).

Με πολλή αγάπη

Ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης

+ ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

Φωτογραφίες

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Λαμπρός ὁ Ἑσπερινός τῆς Ἑορτῆς τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου στήν Πάτρα

Μέ κάθε λαμπρότητα, ἀλλά καί ἱερά κατάνυξη ἐτελέσθη ὁ μέγας Πολυαρχιερατικός Ἑσπερινός τῆς Ἑορτῆς τοῦ Πρωτοκλήτου τῶν Ἀποστόλων, στό ἱερό Ἀποστολεῖο, στόν περικλεῆ καί...

Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Αποστόλου Ανδρέα στην Μητρόπολη Άρτης

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, το απόγευμα, ετελέσθη, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου, πανηγυρικός Εσπερινός, επί τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου...

Ως Σώμα Χριστού οι Χριστιανοί οφείλουν να συνεργάζονται

Τον Άγιο Ιερομάρτυρα Διονύσιο Επίσκοπο Κορίνθου τίμησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος με Αρχιερατική Θ. Λειτουργία σήμερα Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, ημέρα της...

Πρωτότυπη φωτογραφική ἀναπαράσταση τοῦ Χοροῦ τοῦ Ζαλόγγου

Ἡ Πρόεδρος καί μέλη τοῦ Συλλόγου Ἀναβίωσης Ἀπογόνων Σουλιωτῶν Ναυπακτίας «ὁ Ἔπαχτος», ὁ ὁποῖος μέ διάφορες ἐκδηλώσεις προσπαθεῖ νά ἀναβιώση τήν ἡρωϊκή μνήμη τοῦ...

Αγρυπνία για τον άγιο ιερομάρτυρα Φιλούμενο στο Τρίκορφο Φωκίδος

Με κατάνυξη κατά τη μοναστηριακή τάξη, τελέστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ η αγρυπνία στη μνήμη του Αγίου ενδόξου...

Ευρήκαμεν!!!

Mακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ "Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν" (Ιω. ά, 42) Κατά το διάστημα της μακράς ιστορίας της ανθρωπότητος έγιναν αποκαλύψεις...

Παγκύπρια πρωτοβουλία για την ανάδειξη του Μητροπολίτη Ταμασού στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο

ΤΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΑΜΑΣΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΗΣ Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας παρέλαβε μία Μητρόπολη χωρίς περιουσιακά στοιχεία και υποδομές,...

Ιδού το ψηφοδέλτιο των Αρχιεπισκοπικών εκλογών

Ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες εκτύπωσης των ψηφοδελτίων για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές της Εκκλησίας της Κύπρου που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Στο...

Μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα έχουμε νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Μετά τις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου, θα δοθεί χρόνος τριών ημερών για τυχόν ενστάσεις που σχετίζονται με εν δυνάμει παρατυπίες σε εκλογικά κέντρα. Ακολούθως αφού...

Η Ι.Μ. Κίτρους τίμησε την μνήμη του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Σμύρνης Χρυσοστόμου

Με την εκδήλωση  Λόγου και Τέχνης με θέμα «Επίσκοπος Σμύρνης Χρυσόστομος, ο τελευταίος ηγέτης των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» έπεσε η αυλαία των...

Νέος εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Τ.Κ. Κέδρου και Αρχιερατικός Επίτροπος Κέδρου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον...

Επίσκεψη Μητροπολίτου Αιτωλίας στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου και στον Ιατρικό Σύλλογο

Την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 28ης Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός,...

Εκδημία Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αστακού

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον θλίψεως αναγγέλλει την κοίμηση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αστακού μακαριστού...

Εκδηλώσεις για τα 100χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Ι.Μ. Καλαβρύτων

Mε την οργανωτική σύμπραξη της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, του Δήμου Αιγιαλείας και του Πολιτιστικού Συλλόγου "Προποντίς", πραγματοποιήθηκαν τριήμερες εκδηλώσεις (25-27 Νοεμβρίου 2022),...

Ὁ ἅγιος ἀπόστολος Ἀνδρέας

Σήμερα ἡ Ἐκκλησία ἑορτάζει καὶ τιμᾶ τὴν ἱερὴ μνήμη τοῦ ἁγίου ἀποστόλου Ἀνδρέα τοῦ πρωτοκλήτου. Ὁ ἅγιος Ἀνδρέας ἦταν ἀπὸ τὴ Βηθσαϊδὰ τῆς Γαλιλαίας,...