Με πνευματική χαρά, δοξάζοντας και αινώντας τον Άγιο Τριαδικό Θεό, κλήρος και λαός υποδέχθηκαν το εσπέρας της Κυριακής 31 Μαρτίου, στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου Αττικής, την ιερά και σεβασμία Εικόνα της Παναγίας Οδηγητρίας και Ελεούσης του Τιχβίν της Ρωσίας (παλαιού αντιγράφου του 1700).

Την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Τιχβίν, μετέφερε ο Θεοφ. Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας με αυτοκίνητο που διέθεσε συμβολικά το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Τιμές απέδωσε τιμητικό στρατιωτικό άγημα και η Φιλαρμονική του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ νέοι και νέες με παραδοσιακές στολές έρραναν την εικόνα με άνθη.

Την εικόνα της Παναγίας υπεδέχθησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Ανδίδων κ. Χριστοφόρος, ενώ παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης, ο βουλευτής κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ., ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Γεώργιος Καπλάνης, ο πρεσβευτής σύμβουλος της Πρεσβείας της Ρωσίας κ. Όλεγκ Μπρεντίχιν, ο β’ γραμματέας της πρεσβείας της Ρωσίας κ. Θιοντόρ Καλαΐντοφ,  ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο επίτιμος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Συρίγος, η Διευθύντρια Δημ. Σχέσεων της Cosmote κα Κική Ζανιά, ο Διευθυντής της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μικρών Αποστάσεων κ. Βοζίκης, η κα Λόλα Νταϊφά, εκπρόσωποι των τοπικών Συλλόγων των Ποντίων, των Ηπειρωτών και των Κρητών και μαθητιώσα νεολαία με τις Σημαίες των Σχολείων.

Αναπέμφθει ευχαριστήριος Δέησις και ακολούθως τελέσθηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός στον οποίο Χοροστάτησε και μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορωνείας.

O Σεβ. Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων,  μεταξύ άλλων εξήρε την πρωτοβουλία της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Γενικό Διευθυντή αυτής, Θεοφ. Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, για την πρωτοβουλία και την άψογη οργάνωση υποδοχής της περίπυστης εικόνας της Παναγίας του Τιχβίν. Ακολούθως, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τον λατρευτικό βίο της Εκκλησίας η τιμητική προσκύνηση των ιερών εικόνων και η σχέση που αναπτύσσουν οι πιστοί με το πρόσωπο που κάθε φορά απεικονίζει μία εικόνα για την εν Χριστώ προκοπή τους. Η εικόνα της Παναγίας του Τιχβίν καλεί όλους μας να στραφούμε προς τον έσω άνθρωπο και το κάλλος της ψυχής. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μία εποχή εξωστρέφειας, κατά την οποία ο σύγχρονος άνθρωπος αισθάνεται άγχος για το «φαίνεσθαι» και όχι για το «είναι» του, κρυπτόμενος πίσω από ένα προσωπείο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οδηγεί στη διάσπαση του πολιτισμού, ενώ τόνισε ότι «η ψυχή του πολιτισμού είναι ο πολιτισμός της ψυχής». Οι πιστοί καλούνται με όλη την καρδία τους να προετοιμαστούν για να δεχθούν την χάρη του Θεού, έτσι που κάθε πιστός να ζει εν Χριστώ και ο Χριστός να υπάρχει σε κάθε πιστό, με τις πρεσβείες της Παναγίας της Θεοτόκου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους τους ευσεβείς Χριστιανούς, τους παριστάμενους Αγίους Αρχιερείς, Ιερείς και Διακόνους, τον Σεβ. Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο, τον Αρχηγό και τους Άνδρες του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τον Αρχηγό και τη Φιλαρμονική του Πυροσβεστικού Σώματος, τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας, τον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος που είναι και ο Χορηγός Επικοινωνίας και θα αναμεταδίδει για τις επόμενες 12 ημέρες τις ιερές Ακολουθίες, τις Σταθερές Συγκοινωνίες (Μετρό) για τη βοήθειά τους στην προβολή της υποδοχής, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μελέτιο Κουράκλη, Διευθυντή Θρησκευτικού του ΓΕΣ, τους Συλλόγους της περιοχής, τους εφημερίους του Προσκυνήματος π. Δαμασκηνό, π. Νικόλαο και π. Αναστάσιο, τον Βυζαντινό Χορό, τους φοιτητές του Οικοτροφείου, τους εργαζόμενους στην Αποστολική Διακονία, καθώς και τους Χριστιανούς και ιδιαίτερα τους Έλληνες του Καναδά που βοήθησαν για να κατασκευασθεί το προσκυνητάρι και να αγορασθεί το περίτεχνο καντήλι της Παναγίας διακοσμημένο με κεφαλές αγγέλων που θα ανάψει για πρώτη φορά στον Ακάθιστο Ύμνο, όταν η Παναγία μας τοποθετηθεί στο θρονί της.

Καθημερινά, από την Δευτέρα 1 Απριλίου μέχρι και την Παρασκευή 12 Απριλίου, θα τελούνται με πρόγραμμα Όρθρος- Θεία Λειτουργία, Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία (πρωϊνή και εσπερινή), Ιερά Παράκληση, Ευχέλαιο και η Ακολουθία των Χαιρετισμών.

Οσοι ιερείς επιθυμούν να διοργανώσουν με τις ενορίες τους προσκυνηματική επίσκεψη, δύνανται να λάβουν μέρος στις Ιερές Ακολουθίες.

Ο ναός θα παραμένει ανοικτός από 6η πρωϊνή – 9η βραδυνή.

ΣYNTOMO ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΙΧΒΙΝ

Η θαυματουργή ιερά Εικόνα της Παναγίας του Τιχβίν φυλάσσεται στη μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Τιχβίν της Ρωσίας και είναι ένα έργο σπάνιας ομορφιάς που φέρει τα χαρακτηριστικά του εικονογραφικού τύπου της Οδηγήτριας και της Ελεούσας. Σύμφωνα με την παράδοση η Εικόνα της Παναγίας του Τιχβίν είναι έργο του Ευαγγελιστού Λουκά, ο οποίος την απέστειλε ως δώρο στον Θεόφιλο, τον άρχοντα της Αντιόχειας. Αργότερα, κατά τον 5ο αιώνα, η αγία αυτοκράτειρα Ευδοκία (+460 μ.Χ.) μετέφερε την ιερά Εικόνα από την Αντιόχεια στην Κωνσταντινούπολη και την κατέθεσε στον περίφημο ναό των Βλαχερνών, από όπου εξαφανίσθηκε με θαυματουργικό τρόπο 70 χρόνια πριν την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους. Η εύρεση της Εικόνας της Παναγίας έγινε, το 1382, με θαυμαστό τρόπο στην περιοχή του Νόβγκοροντ της Ρωσίας. Με τη χάρη της Εικόνας της Παναγίας, το 1771, ο λαός θεραπεύθηκε από την επιδημία της πανώλης. Οι Χριστιανοί σέβονταν το ιερό Εικόνισμα της Παναγίας και απέδιδαν πάντοτε τιμές ευλάβειας με τις προσευχές και τις δεήσεις τους. Γι’ αυτό και την λιτανεύουν 24 φορές το χρόνο, τη θεωρούν προστάτιδα της οικογένειας και εκείνη που θεραπεύει ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά. Το 1920, τα στρατεύματα των Σοβιέτ έκλεισαν το μοναστήρι της Παναγίας. Παρ’ όλα αυτά φημολογείται ότι η Εικόνα της Παναγίας του Τιχβίν, με εντολή του ίδιου του Στάλιν στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταφερόταν μ’ ένα αεροπλάνο που πετούσε πάνω από τη Μόσχα και τα ναζιστικά στρατεύματα δεν κατάφεραν ποτέ να καταλάβουν τη ρωσική πρωτεύουσα.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.