• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 23 Μαρτίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η παρουσία και το έργο των Στρατιωτικών Ιερέων κατά τα έτη 1837-1853 {Θ΄ ΜΕΡΟΣ}

24 Σεπτεμβρίου 2016
in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Στρατιωτικοί Ιερείς
Η παρουσία και το έργο των Στρατιωτικών Ιερέων κατά τα έτη 1837-1853 {Θ΄ ΜΕΡΟΣ}
Share on FacebookShare on Twitter

Aρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)
Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Καθώς φυλλομετρούμε ένα-ένα τα έγγραφα της περιόδου 1837-1853, διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ιστορικό-πνευματικό θησαυρό, που είναι καλό να τον αξιοποιήσουμε και να διδαχθούμε από αυτόν, παίρνοντας μηνύματα και εφόδια για την δική μας εποχή και την πορεία μας, μέσα στην σύγχρονη πραγματικότητα. Ο θησαυρός αυτός, μας αποκαλύπτει ένα μέρος της θρησκευτικότητας της εποχής, αλλά και την επιθυμία από την πλευρά της Ηγεσίας του Στρατού, της συνεχούς παρουσίας του Στρατιωτικού Ιερέως, μέσα στο χώρο αυτό, όπως και άλλες φορές έχουμε επισημάνει.

Μέσα από την παρουσία του Ιερέως στο χώρο του Στρατού, βλέπουμε μια δυναμική και ουσιαστική παρουσία και προσφορά, που από πολύ νωρίς αξιολογήθηκε και εκτιμήθηκε θετικά. Αυτό το θυσιαστικό φρόνημα που χαρακτήριζε τους Ιερείς που έχουμε αναφέρει και θα αναφέρουμε στη συνέχεια, πήγαζε μέσα από την αγάπη, μια αγάπη χωρίς όρια, μια αγάπη που δεν τελειώνει και όταν πάει να τελειώσει ξαναρχίζει, παίρνοντας δύναμη από την δύναμη του Σταυρού.

lavaro_epanastasisΗ παρουσία του Ιερέως, θύμιζε και θυμίζει, μια λαμπάδα που φωτίζει, αλλά και καίγεται ταυτόχρονα. Μια λαμπάδα που σκορπίζει φως, που προσφέρει τη σιγουριά και τη βεβαιότητα. Μια λαμπάδα που αντανακλά το φως του Χριστού, τη χαρά της αναστάσεως, την ελπίδα του αύριο για κάτι καλύτερο. Από την άλλη όμως αυτή η λαμπάδα, σβήνει σιγά-σιγά, λιώνει, έχοντας όμως επιτελέσει το έργο της, δηλαδή να προσφέρει το φως στους έχοντας ανάγκη.

Η μορφή και η παρουσία του Ιερέως, προσφέρει μια ασφάλεια, μια σιγουριά, κατά τα λόγια ενός απλού στρατιώτου, κάποτε προς έναν Ιερέα, που του είπε: «Όταν σας βλέπουμε με αυτή την στολή, νοιώθουμε το ράσο να μας εμπνέει, να μας αγκαλιάζει και να μας βάζει κάτω από τις φτερούγες του. Μας θυμίζει ουρανό, μυρίζει παράδεισο, μοσχοβολά αγιότητα». Λόγια ανώνυμα, όμως απλά, αγνά, καρδιακά και πολύ ζεστά, δείχνοντας το σεβασμό, την αγάπη και την πίστη, ενός νέου ανθρώπου.

Τα παραπάνω που αναφέραμε, αποτυπώνονται με πολύ απλές λέξεις και πολύ σύντομα, μέσα σε ένα έγγραφο του Φρουραρχείου Ρίου-Αντιρρίου, στις 23 Αυγούστου 1848, με το οποίο αναφέρει, ότι ο εκτελών χρέη Ιερέως της Φρουράς, Γεώργιος Αντωνίου, «εξακολουθεί μέχρι σήμερον εκπληρών ταύτα αρκούντως ως και μετά ζήλου ώστε το Φρουραρχείον δεν έχει λόγον τινα, να αναφέρει κατ’ αυτού».

Πριν από το ανωτέρω έγγραφο, είχε προηγηθεί ένα άλλο από το Φρουραρ- χείο του Ρίου-Αντιρρίου, στις 4 Αυγούστου 1848, στο οποίο ανέφερε και για έναν άλλον Ιερέα που υπηρετούσε εκεί, ονόματι Μιχαήλ Ανδρέου, τονίζοντας ότι δεν γνώριζε τους λόγους που το Υπουργείο των Στρατιωτικών, των έπαυσε, με το υπ’ αριθμόν 3581 έγγραφό του. Νωρίτερα ο Ιερέας Ανδρέου με αναφορά του, στις 21 Ιουλίου 1848, ζητούσε να ακυρωθεί η παύση του από τα καθήκοντά του.

Στις 7 Αυγούστου 1848, το Φρουραρχείο της Ναυπλίας, αποστέλλει σχετική αλληλογραφία προς το Υπουργείο των Στρατιωτικών, σχετικά με την ορκωμοσία ενός νέου Ιερέως και την ένταξη του στη Φρουρά του Ναυπλίου, του Ιερομονάχου Στεφάνου Σολίτη. Η ορκωμοσία έγινε στις 7 Αυγούστου 1848, ημέρα Σάββατο, στις 9 το πρωί, στο Φρουραρχείο της Ναυπλίας, ενώπιον του υποφρουράρχου κ. Νικολάου Χατηριάδη, Συνταγματάρχου. Το πρωτόκολλο με τον όρκο που έδωσε ο Ιερομόναχος Στέφανος, το υπογράφει ο Ιερέας, ο Συνταγματάρχης, ένας Υπολοχαγός και θεωρήθηκε από το Φρουραρχείο. Τον όρκο τον οποίον έδωσε ο νεοπροσληφθείς Ιερέας και τον οποίο τον συναντούμε για πρώτη φορά, ήταν ο εξής, όπως αυτός γράφεται στο πρακτικό της ορκωμοσίας:

«Ορκίζομαι να φυλάξω πίστην εις την πατρίδαν και εις τον Βασιλέα υπακοήν εις το Σύνταγμα τηρών ακριβώς και απαρασαλεύτως τους όρους αυτού και τους Νόμους του Βασιλείου ως διαχρίζων ευσυνηδότως στην εμπιστευθήσαν μοι υπηρεσίαν».

Μέσα από το ανωτέρω έγγραφο, για πρώτη φορά συναντούμε ορκωμοσία Στρατιωτικού Ιερέως, αλλά και τον όρκο τον οποίο έδωσε, ενώπιον της Στρατιωτικής Αρχής του τόπου και της Φρουράς στην οποία ανήκε και εκεί θα υπηρετούσε. Για πρώτη φορά βλέπουμε έναν Ιερέα που έχει και την ιδιότητα του Στρατιωτικού, να ακολουθεί την ίδια πορεία και τακτική με τους λοιπούς Αξιωματικούς και στην ορκωμοσία του, προκειμένου να ενταχθεί στο Σώμα. Βεβαίως για το θέμα του όρκου, υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις. Εμείς δεν θα επεκταθούμε στο να ερμηνεύσουμε ή να τοποθετηθούμε απέναντι αυτών των απόψεων. Δεν είναι ο σκοπός και ο ρόλος μας να κάνουμε κάτι τέτοιο στο σημείο αυτό. Θα αρκεστούμε να αναφέρουμε πολύ σύντομα κάποιες μορφές όρκου μέσα από την ιστορία μας.

Στην αρχαιότητα συναντούμε τον όρκο τον οποίο έδιναν οι νέοι πολίτες κάθε πόλης-κράτους, είτε όταν ενηλικιώνονταν, είτε πριν από την έναρξη κάποιας μάχης. Οι Αθηναίοι, όταν γίνονταν 18 ετών, παρουσιάζονταν στην εκκλησία του δήμου στην Πνύκα, αναγράφονταν στους καταλόγους των πολιτών, τους χορηγούνταν ένα δόρυ και μια ασπίδα, και υπηρετούσαν για δύο χρόνια στρατιώτες, αφού έδιναν τον «Όρκο των Αθηναίων εφήβων», μπροστά από το ναό της Αγλαύρου. Επίσης έχει διασωθεί με τον λιτό τρόπο που χαρακτήριζε τους Σπαρτιάτες, ο όρκος των οποίον έδιναν, μεστός νοημάτων και περιεχομένου, καθώς επίσης και ο όρκος των Ελλήνων στις Πλαταιές, όπου διακρίνεται το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα τους. Διαβάζοντας τους όρκους των ανωτέρω Ελληνικών πόλεων, μπορούμε να διαπιστώσουμε την αγάπη τους για την πατρίδα, για τα ιερά και τα όσια. Βλέπουμε την επιθυμία τους και το αγωνιστικό τους φρόνημα για να διατηρήσουν την ακεραιότητα της πόλης των, αλλά και την αξιοπρέπεια τους, απομακρύνοντας τον εχθρό.

agonas1821Στη συνέχεια θα αναφέρουμε τον όρκο τον οποίο έδωσε το στρατιωτικό σώμα του Ιερού Λόχου. Ο Ιερός Λόχος ήταν στρατιωτικό σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στη Φωξάνη, πόλη στα όρια της Μολδαβίας με τη Βλαχία, στα μέσα Μαρτίου του 1821 και συγκροτήθηκε από εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας και της Οδησσού, κυρίως. Ήταν η πρώτη οργανωμένη στρατιωτική μονάδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και του ελληνικού στρατού γενικότερα. Ο Υψηλάντης πίστευε πως οι νεαροί αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ψυχή του στρατού του. Ο όρκος των οποίον έδιναν οι αποτελούντες το σώμα του Ιερού Λόχου ήταν ο εξής :«Ως Χριστιανός ορθόδοξος και υιός της ημετέρας Καθολικής Εκκλησίας, ορκίζομαι στο όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της Αγίας Τριάδας να μείνω πιστός εις την Πατρίδα μου και εις την Θρησκείαν μου. Ορκίζομαι να ενωθώ με όλους τους αδελφούς μου Χριστιανούς δια την ελευθερίαν της Πατρίδος μας. Ορκίζομαι να χύσω και αυτήν την υστέραν ρανίδα του αίματός μου υπέρ της θρησκείας και Πατρίδος μου. Να αποθάνω μετά των αδελφών μου υπέρ της Ελευθερίας της Πατρίδος και της Θρησκείας μου. Να φονεύσω και αυτόν τον ίδιον τον αδελφόν μου, εάν τον εύρω προδότην της Πατρίδος μας. Να υποτάσσομαι στον υπέρ της Πατρίδος μου αρχηγόν. Να μη βλέψω εις τα όπισθέν μου, εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος και Θρησκείας μου. Να λάβω τα όπλα εις κάθε περίστασιν, ευθύς μόλις ακούσω ότι ο Αρχηγός μου εκστρατεύει κατά των τυράννων και να συγκαταφέρω άπαντας τους φίλους και γνωρίμους μου εις το να με ακολουθήσωσιν. Να βλέψω πάντοτε τους εχθρούς μου με μίσος και με περιφρόνησιν. Να μη παρατήσω τα όπλα προτού να ιδώ ελευθέραν την Πατρίδα μου και εξολοθρευμένους τους εχθρούς της. Να χύσω το αίμα μου, ίνα νικήσω τους εχθρούς της θρησκείας μου ή ν΄ αποθάνω ως μάρτυς δια τον Ιησού Χριστόν. Ορκίζομαι τέλος πάντων εις το της Θείας Μεταλήψεως φοβερόν Μυστήριον ότι θα υστερηθώ της Αγίας Κοινωνίας εις την τελευταία μου εκείνην ώρα, εάν δεν εκτελέσω απάσας τας υποσχέσεις, τας οποίας έδωσα ενώπιον της εικόνος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ».

Διαβάζοντας τον ανωτέρω όρκο, μπορούμε να διακρίνουμε την υπερβολική αγάπη για την πατρίδα και την θρησκεία. Μπορούμε να διακρίνουμε ότι για να δοθούν τέτοιοι όρκοι που μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να πει ότι κρύβουν μίσος και εκδικητικότητα, να καταλάβουμε ότι είχε φτάσει ο καιρός, που οι Έλληνες, έπρεπε να αποτινάξουν από πάνω τους τον τουρκικό ζυγό, ένα ζυγό που τους κατέπνιγε και ήδη είχε φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο και έπρεπε να περάσουν από την κατάσταση της δουλείας, στην κατάσταση της ελευθερίας.

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, είναι άξιον να σημειώσουμε και τον όρκο της Φιλικής Εταιρείας, τον οποίο έδιναν οι μυημένοι σε αυτήν. Ο όρκος τον οποίο έδιναν ήταν μακροσκελής, όπου και εκεί μπορούμε να διακρίνουμε την αγάπη την οποία είχαν προς την πατρίδα και τον αγώνα τον οποίο θα έδιναν για την ελευθερία της, έναν αγώνα που οδηγούσε μέχρι και τον θάνατο. Η πίστη τους στο Θεό, στη θρησκεία, αλλά και στην Εταιρεία στην οποία οικειοθελώς προσήλθαν, ήταν ο κινητήριος μοχλός για το εγχείρημα το οποίο ξεκινούσαν, για «της πατρίδος την ελευθερίαν».

praktiko_orkomosiasΟ όρκος τελείωνε με τις ακόλουθες φράσεις: «…..Ορκιζόμεθα δε προ πάντων ότι μεταξύ ημών και των τυράννων της πατρίδος μας το πυρ και ο σίδηρος είναι τα μέσα της διαλλαγής και τίποτα άλλο. Εκ του εναντίου δε και ήθελεν αναιρέσωμεν την ιερότητα των χρεών μας κινούμενοι απο αισχροκέρδειαν τινά ή δειλίαν, ή άλλην οιαδήποτε αιτίαν, το όνομά μας να παραδίνεται εις το αιώνιον ανάθεμα και εις την κατάρα των ομογενών μας, το αίμα μας να χυθή ως χύνεται αυτήν την στιγμήν ο οίνος ούτος, το δε σώμα μας μή αξιούμενον ταφής να γίνη βορρά των θηρίων και των ορνέων».

Λόγια βαριά και σκληρά τα τελευταία. Λόγια που μπορούν να δεχθούν πολλά σχόλια θετικά και αρνητικά, καλοπροαίρετα ή και κακοπροαίρετα. Πέρα από την σκληρότητα των λόγων και των εκφράσεων, πιστεύω ότι, ότι είχε ειπωθεί ή γραφτεί, είχε βγει μέσα από την καρδιά τους. Είχε βγει μέσα από μια καρδιά που είχε πονέσει πολύ, που είχε υποφέρει πολύ, που δεν είχε πλέον αίμα, αφού καθημερινά το ρουφούσε με τον πιο απεχθή τρόπο ο τύραννος. Μια καρδιά που έβλεπε τα παιδιά της να χάνονται. Έβλεπε μια χώρα να στενάζει κάτω από την κακία του εχθρού, που δεν έχανε ευκαιρία κάθε φορά να εκφράζει με τον πιο απάνθρωπο τρόπο τα συναισθήματά του, για τους υπόδουλους Έλληνες, που αυτοί όμως καρτερικά με σκυμμένο το κεφάλι, αλλά με αδούλωτο φρόνημα, ανέμεναν να περάσουν από την κατάσταση του Σταυρού στην Ανάσταση.

Η επίκληση του ονόματος του Θεού και η τιμωρία από αυτόν, σε περίπτωση παραβίασης ή αθέτησης του όρκου, μπορεί να αποτελεί καταστρατήγηση της εντολής του Κυρίου: «μη ομόσαι όλως», όμως για αυτούς, σε εκείνη τη δύσκολη περίοδο και κατάσταση την οποία βίωναν, ήταν το ασφαλέστατο μέσο, για να εξασφαλίσουν την αξιοπιστία και την προσήλωσή των μυημένων στο σκοπό και στο στόχο τους, χωρίς παρεκκλίσεις και σε καμία περίπτωση χωρίς κρούσματα προδοσίας, εξαιτίας πολλών παραγόντων, που θα είχαν ολέθριες συνέπειες στην πορεία και στην εξέλιξη του αγώνα.

Συνεχίζεται {30}

Πρόσφατα Άρθρα

ΧΙΟΥ ΜΑΡΚΟΣ: Ἂν δὲν ὑπῆρχε τὸ ράσο, θὰ φορούσαμε ἀκόμη φέσια
Εκκλησία της Ελλάδος

ΧΙΟΥ ΜΑΡΚΟΣ: Ἂν δὲν ὑπῆρχε τὸ ράσο, θὰ φορούσαμε ἀκόμη φέσια

23 Μαρτίου 2026

Μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς ἐθνικῆς ἑορτῆς τῆς 25ης Μαρτίου 1821 τά Κατηχητικὰ Σχολεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρῶν καὶ Οἰνουσσῶν...

Read more
Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ναό Καρδίτσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ναό Καρδίτσης

23 Μαρτίου 2026

  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαρτίου 2026, χοροστάτησε στην ακολουθία του Ε΄ Κατανυκτικού Εσπερινού,...

Read more
O Ε’ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Βόλο
Εκκλησία της Ελλάδος

O Ε’ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Βόλο

23 Μαρτίου 2026

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Μαγνησίας τελέστηκε, την Κυριακή 22 Μαρτίου 2026, ο Ε’ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου...

Read more
Κιλκισίου: Πόσοι γονείς σήμερα φέρνουν τα παιδιά τους στον Χριστό;
Εκκλησία της Ελλάδος

Κιλκισίου: Πόσοι γονείς σήμερα φέρνουν τα παιδιά τους στον Χριστό;

23 Μαρτίου 2026

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δροσάτου στην περιοχή της λίμνης Δοϊράνης ιερούργησε σήμερα, Δ’ Κυριακή των Νηστειών, 22 Μαρτίου...

Read more
Ο Αρχιμ. π. Ματθαίος Μπαρούσης μίλησε στη Λαμία για την κατάκριση και την καταλαλιά
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Αρχιμ. π. Ματθαίος Μπαρούσης μίλησε στη Λαμία για την κατάκριση και την καταλαλιά

23 Μαρτίου 2026

Με τον Ε’ Κατανυκτικό Εσπερινό ολοκληρώθηκαν απόψε Κυριακή Δ’ Νηστειών 22 Μαρτίου (Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος) οι πλούσιες, τριήμερες λατρευτικές...

Read more
Ο Έ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Κομοτηνή με ομιλητή τον Αρχιμ. Ιγνάτιο Μουρτζανό
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Έ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Κομοτηνή με ομιλητή τον Αρχιμ. Ιγνάτιο Μουρτζανό

22 Μαρτίου 2026

Τό ἀπόγευμα τῆς Δ΄ Κυριακῆς τῶν Νηστειῶν,  22 Μαρτίου  2026 , τελέσθηκε  ἡ ἀκολουθία τοῦ  Κατανυκτικοῦ Ἑσπερινοῦ στόν Ἱερό Μητροπολιτικό...

Read more
Ο Ε’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Ε’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

22 Μαρτίου 2026

Στον Ε’ Κατανυκτικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παύλος, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, την Κυριακή...

Read more
Δ΄ Κυριακή των Νηστειών στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Δ΄ Κυριακή των Νηστειών στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

22 Μαρτίου 2026

Σήμερα, Δ΄ Κυριακή των Νηστειών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία...

Read more
Ο Επίσκοπος Σκοπέλου κοντά στα παιδιά και τους πιστούς του Θεολόγου Διρφύων
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Επίσκοπος Σκοπέλου κοντά στα παιδιά και τους πιστούς του Θεολόγου Διρφύων

22 Μαρτίου 2026

Την Ενορία αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Θεολόγου Διρφύων επισκέφθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών,...

Read more
Οἱ Χαιρετισμοὶ τῆς Παναγιας γιὰ τὸ Γυμνάσιο Κάμπου
Εκκλησία της Ελλάδος

Οἱ Χαιρετισμοὶ τῆς Παναγιας γιὰ τὸ Γυμνάσιο Κάμπου

22 Μαρτίου 2026

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ' σήμερα, Παρασκευὴ 20/3/2026 μετέβη στὸ Κάμπο Μεσσηνιακῆς Μάνης καὶ τέλεσε τὴν Δ' στάση...

Read more
«Η καταλαλιά είναι η κρυφή κλοπή της δόξης του πλησίον»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η καταλαλιά είναι η κρυφή κλοπή της δόξης του πλησίον»

22 Μαρτίου 2026

Το εσπέρας της Κυριακής, 22 Μαρτίου 2026, Δ’ των Νηστειών η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, ο...

Read more
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026 στις 4:00 το απόγευμα: Ενθρονίζουμε την Παναγία μας – Η βοήθειά σας έγινε πραγματικότητα.
Εκκλησία της Ελλάδος

Ζούμε ΛΑΘΟΣ και δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα

22 Μαρτίου 2026

Ζούμε όπως πρέπει… ή απλώς όπως μας έμαθαν να ζούμε; Σήμερα ο άνθρωπος έχει περισσότερα από ποτέ και όμως νιώθει...

Read more
Πνευματική συγκίνηση στη Δ΄ Κυριακή των Νηστειών στην Ιερά Μονή Ρεντίνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πνευματική συγκίνηση στη Δ΄ Κυριακή των Νηστειών στην Ιερά Μονή Ρεντίνης

22 Μαρτίου 2026

Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, αφιερωμένη στον όσιο Ιωάννη τον συγγραφέα της Κλίμακος, 22 Μαρτίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας...

Read more
«Η Ελλάδα τιμά! Η Εκκλησία θυμάται! Η θυσία δεν ξεχνιέται!»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η Ελλάδα τιμά! Η Εκκλησία θυμάται! Η θυσία δεν ξεχνιέται!»

22 Μαρτίου 2026

Με λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν σήμερα, Κυριακή 22 Μαρτίου 2026, οι διήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη...

Read more
Ε’ Κατανυκτικός Εσπερινός στη Βέροια με ομιλήτρια τη Γερόντισσα Θεολογία
Εκκλησιαστική Επικαιρότητα

Ε’ Κατανυκτικός Εσπερινός στη Βέροια με ομιλήτρια τη Γερόντισσα Θεολογία

22 Μαρτίου 2026

Την Κυριακή 22 Μαρτίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον E’ Κατανυκτικό Εσπερινό...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Από την Ζωοποίηση του Ανθρώπου απο τον Δαρβινισμό και τον Μαρξισμό στην Θέωση του απο τον Χριστιανισμό
Αγίου Ιωάννου Κλίμακος

Στην κλίμακα των αρετών προηγείται η υπακοή στις Ευαγγελικές εντολές και έπονται οι υπόλοιπες

21 Μαρτίου 2026

Την Τετάρτη Κυριακή των Νηστειών, μνήμην επιτελούμεν, Ιωάννου του Σιναΐτου, συγγραφέως της Κλίμακος. Ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης χριστιανοί μου,...

Πίστη, νηστεία, προσευχή

Πίστη, νηστεία, προσευχή

21 Μαρτίου 2026
Ο χρόνος της ζωής μας – Μια ευκαιρία σωτηρίας!

«Πιστεύω, Κύριε, βοήθει μου τῇ ἀπιστίᾳ»

13 Απριλίου 2024
Θέλει Δουλειά πολλή…

«Ω γενεά που παραμένεις άπιστη και διεστραμμένη, ενώ είδες τόσα θαύματα!

13 Απριλίου 2024
Πίστη, νηστεία, προσευχή

Κυριακή Δ’ Νηστειών – Η θεραπεία του σεληνιαζομένου νέου

13 Απριλίου 2024
Μὴν ἀμελοῦμε τὴ μετάνοια καὶ ἐξομολόγησι

Περί αληθινής μετανοίας

13 Απριλίου 2024
Ο χρόνος της ζωής μας – Μια ευκαιρία σωτηρίας!

Ο χρόνος της ζωής μας – Μια ευκαιρία σωτηρίας!

13 Απριλίου 2024
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Το κήρυγμα της Κυριακής Δ΄ Νηστειών

10 Απριλίου 2021
Ο χρόνος της ζωής μας – Μια ευκαιρία σωτηρίας!

«Ποιος είναι η ελπίδα σου;»

4 Απριλίου 2020
Πίστη, νηστεία, προσευχή

Πιστεύω, Κύριε, βοήθα με στὴν ἀπιστία μου

26 Μαρτίου 2020
Πίστη, νηστεία, προσευχή

Τὰ κλήματα τοῦ θανάτου

6 Απριλίου 2019
Πίστη, νηστεία, προσευχή

Παιδιόθεν

3 Απριλίου 2020
Οἱ ὑποσχέσεις τοῦ Θεοῦ

Ἄγκυραν ἔχομεν τῆς ψυχῆς ἀσφαλῆ τε καὶ βεβαίαν

6 Απριλίου 2019
Τα όνειρα και οι Άγγελοι στην Κλίμακα του Ιωάννου

Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος για την Καταλαλιά

6 Απριλίου 2019
Οἱ ὑποσχέσεις τοῦ Θεοῦ

Οἱ ὑποσχέσεις τοῦ Θεοῦ

4 Απριλίου 2019
Το μήνυμα του δαιμονιζομένου νέου

Το μήνυμα του δαιμονιζομένου νέου

17 Μαρτίου 2018

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ Δ’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

17 Μαρτίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (Αγίου Ιωάννου της Κλίμακας).

17 Μαρτίου 2015

Άγιος Ιωάννης συγγραφέας της Κλίμακος

17 Μαρτίου 2015

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΣΙΝΑΪΤΗΣ – Δ’ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

17 Μαρτίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ( Μάρκ. Θ΄ 17-31 ) Γράφει ὁ πατήρ Ἰωήλ Κωνστάνταρος

16 Νοεμβρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ – Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

17 Μαρτίου 2015

Κυριακή Δ’ Νηστειών

17 Μαρτίου 2015

Δ’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ: ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ

17 Μαρτίου 2015

Δ’ Κυριακὴ τῶν Νηστειῶν – Ἰωάννου της Κλίμακος

16 Νοεμβρίου 2023

Δ’ Κυριακή των Νηστειών «Ει δύνασαι πιστεύσαι»

17 Μαρτίου 2015

Εποικοδομητικοί σχολιασμοί για ταπείνωση σε ομιλία του Γέροντός μου Δ Νηστειών, 2002

17 Μαρτίου 2015

Η Θεία Λειτουργία,η ομολογία τής πίστεως καί τό κήρυγμα Δ’ Νηστειών 18.3.2007

17 Μαρτίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (Ἰωάννου τῆς Κλίμακος) εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβιών και Κοζάνης

16 Νοεμβρίου 2023

Το κήρυγμα της Κυριακής:Εἰ δύνασαι πιστεῦσαι, πάντα δυνατά τῷ πιστεύοντι. Του Αρχιμανδρίτου Παϊσίου Λαρεντζάκη, εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Ἰουδίθ {Kάθε Σάββατο «Ἄκου ἕνα βιβλίο» μέ τόν ἀρχιμ.  Ἰάκωβο Κανάκη}

Ἰουδίθ {Kάθε Σάββατο «Ἄκου ἕνα βιβλίο» μέ τόν ἀρχιμ. Ἰάκωβο Κανάκη}

Πρέπει νὰ πιστεύουμε στὰ ὄνειρα;

Ένας Άγιος μιλάει για το κάπνισμα!

Ποιος είναι ο λόγος που σήμερα αυξήθηκε τόσο πολύ η αμαρτία;

Προκείμενο της ημέρας από τον Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ

Ο Όσιος Θεοδόσιος και η θαυμαστή σωτηρία του παιδιού

Ο Όσιος Θεοδόσιος και η θαυμαστή σωτηρία του παιδιού

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist