• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η παρουσία και το έργο των Στρατιωτικών Ιερέων κατά τα έτη 1837-1853 {Ι΄ ΜΕΡΟΣ}

2 Οκτωβρίου 2016
in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Στρατιωτικοί Ιερείς
Η παρουσία και το έργο των Στρατιωτικών Ιερέων κατά τα έτη 1837-1853 {Ι΄ ΜΕΡΟΣ}
Share on FacebookShare on Twitter

Aρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)
Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Στο προηγούμενο άρθρο μας, κάναμε λόγο για τον όρκο, εξαιτίας της υπάρξεως ενός εγγράφου, που το συναντήσαμε για πρώτη φορά και αφορούσε την ορκωμοσίας ενός Στρατιωτικού Ιερέως. Στη συνέχεια πολύ σύντομα αναφερθήκαμε για τον όρκο, όπως συναντάται από την αρχαιότητα μέχρι και τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Συνεχίζοντας σήμερα την αναφορά μας στο ίδιο θέμα, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο όρκος, χρησιμοποιήθηκε, αλλά και χρησιμοποιείται και στην εκκλησιαστική δικαιοσύνη.

Ο όρκος στην εκκλησιαστική δικαιοσύνη εμφανίστηκε με την ανασύσταση του ελληνικού κράτους. Εξαιτίας του δημιουργήθηκε έντονη διαμάχη ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Οικονόμο των εξ Οικονόμων και το Θεόκλητο Φαρμακίδη. Ο πρώτος, ακολουθώντας την ομόφωνη διδασκαλία και πράξη της Εκκλησίας, υποστήριξε ότι οι Χριστιανοί δεν πρέπει να ορκίζονται. Αντίθετα ο Φαρμακίδης θεώρησε τον όρκο επιτρεπτό, ιδίως όταν επιβάλλεται από την πολιτεία. Αντιμετωπίζοντας το θέμα αυτό το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξέδωσε το 1849 εγκύκλιο επιστολή «Προς τους απανταχού Ορθοδόξους», που υπογράφεται και από τους Προκαθημένους των τριών άλλων Πρεσβυγενών Πατριαρχείων. Στην επιστολή καυτηριάζεται με δριμύτητα η άποψη ότι η χριστιανική πίστη δεν απαγορεύει τον όρκο και ότι οι πιστοί μπορούν να ορκίζονται στα δικαστήρια «απροκριματίστως και οσίως».

lavaro _epanastasisΌπως και στο προηγούμενο άρθρο μας, έτσι και σήμερα, τονίζουμε ότι εμείς από τη θέση αυτή, δεν ερχόμαστε να λύσουμε το θέμα αυτό και να τοποθετηθούμε, διότι δεν είναι αυτό το έργο μας και ο σκοπός μας. Ότι αναφέραμε, το αναφέραμε μέσα από αυτά τα οποία συναντούμε μέσα στην ιστορία μας, όπως αυτή έχει καταγραφτεί. Οι απόψεις για το θέμα αυτό διίστανται και αλληλοσυγκρούονται. Άλλοι δέχονται τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητά του, για την εξεύρεση της αλήθειας ή για την ηθική δέσμευση του ανθρώπου σε κάποιον σκοπό, ενώ άλλοι αποδοκιμάζουν τη χρήση του, είτε για λόγους ελευθερίας της συνείδησης, είτε για λόγους ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Όταν ο άνθρωπος δε θέλει για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους να ορκιστεί, η επιβολή του όρκου, αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση της ελευθερίας της συνείδησής του .

Η χρησιμότητα του όρκου, για την εξεύρεση της αλήθειας, είναι πολύ αμφισβητήσιμη. Σχετικά ο Ιερός Χρυσόστομος λέει: «Αν πιστεύεις ότι ο άνθρωπος είναι φιλαλήθης, μην τον εξαναγκάσεις να ορκιστεί. Αν πάλι γνωρίζεις ότι ψεύδεται, μην τον αναγκάσεις να επιορκήσει». Ο φιλαλήθης λέει την αλήθεια ακόμα και όταν δεν πιεστεί με τον όρκο, ενώ ο ψευδολόγος δε διστάζει να καταφύγει στο ψεύδος και ενόρκως, οπότε προσθέτει στην ψευδολογία του και την ψευδορκία ή την επιορκία.

Συνεχίζοντας την έρευνα μας στα αρχεία της περιόδου 1837-1850, ξαναρχίζουμε να διαβάζουμε μέσα από αναφορές και έγγραφα, διάφορα αιτήματα από την πλευρά των Ιερέων μας, που έρχονται να καλύψουν ποιμαντικές ανάγκες και απαιτήσεις, να επιλύσουν προσωπικά και οικογενειακά θέματα, αλλά και να επιληφθούν και τα διάφορα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν. Σε ένα νέο έγγραφο, με ημερομηνία 29 Ιουνίου 1848, που αποτελεί μια αναφορά, του Ιερέως Δημητρίου Παπαχρήστου, προς την Διοίκηση του 5ου Ελαφρού Τάγματος της Οροφυλακής, ζητά να του χορηγηθεί δίμηνη άδεια με αποδοχές, προκειμένου να μεταβεί στο Αγρίνιο για οικογενειακούς λόγους.

Η αίσθηση του χρέους και της αποστολής του ανωτέρω Ιερέως, δεν τον αφήνει αδιάφορο για το ποίμνιο του, κατά τη διάρκεια της απουσίας του. Δεν ζητάει μόνο να απουσιάσει και να λάβει και τις αποδοχές του, όπως κάποιος πολύ εύκολα θα μπορούσε να παρατηρήσει. Μεριμνά για τη συνέχιση της ποιμαντικής διακονίας στο χώρο που του έχει εμπιστευθεί η Εκκλησία. Τον ενδιαφέρει η συνέχιση της προσφοράς και της χάριτος του Θεού. Νοιώθει την ανάγκη τα πνευματικά του παιδιά, να βλέπουν τον Ιερέα να είναι ανάμεσα τους, να αισθάνονται την ασφάλεια και την πνευματική προστασία που προσφέρει η παρουσία του.

Έτσι στην αναφορά του αυτή, αναφέρει ότι κατά το διάστημα της απουσίας του, θα τον αντικαταστήσει ένας άλλος Ιερέας, ονόματι παπαιωάννης, αλλά το επίθετό του είναι δυσανάγνωστο. Δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία για αυτόν τον Ιερέα, το σίγουρο είναι, ότι δεν ήταν Στρατιωτικός, αλλά κάποιος Ιερέας της ευρύτερης περιοχής, που με πολύ προθυμία και αγάπη δέχτηκε να αναλάβει μεταξύ των άλλων υποχρεώσεών του και αυτή την ποιμαντική διακονία, για το χρονικό διάστημα που θα απουσίαζε ο αδελφός του.

Το Υπουργείο των Στρατιωτικών με έγγραφο του στη συνέχεια, αφού διαβιβάστηκε προς αυτό η επιστολή του Ιερέως Παπαχρήστου, στις 8 Ιουλίου 1848, προς το Αρχηγείο Φθιωτιδοευρυτανίας, εγκρίνει το ανωτέρω αίτημα, αλλά κάνει την εξής παρατήρηση, ότι αυτή η αναφορά η οποία προωθήθηκε από το 5ο Τάγμα, στις 3 Ιουλίου 1848, απευθείας προς το Υπουργείο, δεν έπρεπε να γίνει έτσι, αλλά να διαβιβαστεί δια του Αρχηγείου.

iroes21Μετά την χορήγηση της αδείας στον Ιερέα του 5ου Τάγματος, ακολουθεί ένα έγγραφο με ημερομηνία 23 Ιουλίου 1848, προς το Υπουργείο των Στρατιωτικών, με το οποίο ζητείται να εγκριθεί το ποσό των δεκαπέντε δραχμών, προκειμένου να δοθεί στον Ιερέα που θα εκτελέσει τα καθήκοντά του, κατά την περίοδο της απουσίας του δικού τους Ιερέως. Το έγγραφο αυτό το υπογράφει ο προσωρινός Διοικητής του Τάγματος, που φέρει το βαθμό του Λοχαγού, ενώ η υπογραφή του είναι δυσανάγνωστη.

Οι αναφορές που καταθέτουν διάφοροι Ιερείς, από διάφορες περιοχές της ελεύθερης Ελλάδας, προκειμένου να προσληφθούν και να διοριστούν ως Στρατιωτικοί Ιερείς, δεν σταματούν. Στις 11 Νοεμβρίου 1848, ο Ιερέας Παπαθανασίου Νικόλαος, με επιστολή που αποστέλλει στο Νομάρχη Φθιωτιδοφωκίδος, ζητά να προωθήσει την επιστολή του προς το Υπουργείο των Στρατιωτικών, προκειμένου να διοριστεί ως Ιερέας στο 3ο Τάγμα Οροφυλακής, που στερείται Ιερέως.

Στη συνέχεια, ο Νομάρχης με επιστολή του, στις 22 Νοεμβρίου 1848, προτείνει τον ανωτέρω Ιερέα, που κατάγεται από το χωριό Αγά του Δήμου Σπερχειάδος, εξαίροντας το ήθος και την προσφορά του στην πατρίδα και στον αγώνα, τονίζοντας τις ικανότητες και το αγωνιστικό φρόνημα το οποίο διέθετε και το απέδειξε στους απελευθερωτικούς αγώνες που έδωσε ο λαός μας, την περίοδο εκείνη. Η απάντηση όμως που έρχεται από το Υπουργείο, δεν είναι και τόσο ευχάριστη για αυτό που επιθυμούσε ο ενδιαφερόμενος Ιερέας.

Το Υπουργείο Στρατιωτικών, σε απάντηση της ανωτέρω επιστολής του Νομάρχη, απευθυνόμενος προς αυτόν, στις 4 Δεκεμβρίου 1848, αναφέρει ꞉ «ότι μη υπαρχούσης θέσεως Ιερέως του Στρατού δεν δυνάμεθα να διορίσωμεν εις τον Στρατόν». Βλέπουμε λοιπόν, άλλο ένα ακόμα αίτημα, να απορρίπτεται, εξαιτίας της μη υπάρξεως οργανικής θέσεως. Έτσι ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των Ιερέων, να τοποθετηθούν στη διακονία του Στρατού, από την άλλη η πολιτεία αδυνατεί να τους προσλάβει όλους, αφού υπάρχουν και κάποιες άλλες παράμετροι, που είναι πέραν των προθέσεων και των απαιτήσεων.

Εδώ χρειάζεται να επισημάνουμε και το εξής που φυσικά δεν φαίνεται σε κάποιο έγγραφο που έχει διασωθεί, αλλά αποτελεί αν θέλετε μια άγραφη παράδοση, που υπαγορεύεται από την συναίσθηση της ιερατικής διακονίας και προσφοράς, που χαρακτηρίζει τους Ιερείς διαχρονικά. Αυτή η αίσθηση, ότι η διακονία δεν υπαγορεύεται από υπαλληλικούς κώδικες και διατάξεις, δεν αφήνει ποτέ αδιάφορο τον Ιερέα, που ξέρει να είναι πάντα έτοιμος για να εκπληρώσει το χρέος και την αποστολή του, όταν του ζητηθεί οτιδήποτε, αλλά και πριν ακόμα του ζητηθεί, προνοώντας και μεριμνώντας, τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον.

Σε συνέχεια των παραπάνω ως επιβεβαίωση αυτών, θέλουμε να προσθέσουμε, ότι οι Ιερείς που δεν προσελήφθησαν, ενώ κατέθεσαν ανάλογες αναφορές, αν στο μέλλον τους ζητούσαν τη συνδρομή και τη βοήθειά τους, ένα είναι σίγουρο, ότι αμέσως θα ανταποκρίνονταν και δεν θα αδιαφορούσαν, μένοντας απαθής στις παρακλήσεις αυτών, δείχνοντας έμπρακτα ότι η προσφορά, είναι πέρα από τα χαρτιά και τους διορισμούς και έχει να κάνει με πρόσωπα, που είναι «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού»..

Συνεχίζεται {30}

Πρόσφατα Άρθρα

Εκκλησία της Ελλάδος

“Αξέχαστος” είπαν οι πιστοί στο 40ήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητρ. Κονίτσης Ανδρέου

10 Μαΐου 2025

Του π. Ηλία Μάκου Με το συναίσθημα σε όλους ότι θα μείνει αξέχαστος τελέστηκε στην Κόνιτσα, το Σάββατο10 Μαΐου, το...

Read more
Ἑορτὴ στόν Λυγιά Ναυπακτίας γιὰ τὴν πάροδο τῶν λειψάνων τοῦ ἁγίου Νικολάου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἑορτὴ στόν Λυγιά Ναυπακτίας γιὰ τὴν πάροδο τῶν λειψάνων τοῦ ἁγίου Νικολάου

10 Μαΐου 2025

Τό Σάββατο, 10 Μαΐου 2025, ἑορτάζουμε τήν ἀνακομιδή καί μετακομιδή τοῦ λειψάνου τοῦ ἁγίου Νικολάου, Ἀρχιεπισκόπου Μύρων τῆς Λυκίας, τοῦ...

Read more
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ´´ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ  Ο ΠΟΛΥΑΘΛΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ ´´
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ´´ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ Ο ΠΟΛΥΑΘΛΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ ´´

10 Μαΐου 2025

Με αφορμή την 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που πραγματοποιείται στην Δ.Ε.Θ. από την 8η  έως και την 11η Μαΐου, την...

Read more
Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος: Οι φωτιστές των Σλάβων
Πνευματικές Διδαχές

Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος: Οι φωτιστές των Σλάβων

10 Μαΐου 2025

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού Ο εκχριστιανισμός των Σλαβικών λαών είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα, τόσο για την...

Read more
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…. Μεγάλη η απουσία του μακαριστού Μητρ. Πατρών Νικοδήμου!
Κηρύγματα

Ομιλία μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ την Κυριακή του Παραλύτου 1998

10 Μαΐου 2025

Ομιλία του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ την Κυριακή του Παραλύτου 1998 ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΩΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ...

Read more
«Όταν προστάζει ο Χριστός»
Κηρύγματα

«Άνθρωπον ουκ έχω»

10 Μαΐου 2025

῞Ενα θαῦμα ὑπομονῆς καί ἐλπίδας εἶναι ὁ παράλυτος τοῦ εὐαγγελικοῦ ἀναγνώσματος τῆς σημερινῆς Κυριακῆς, πρίν νά δεχθεῖ τό θαῦμα τῆς...

Read more
Η  εορτή του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις

10 Μαΐου 2025

Τον προστάτη της,  Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις, εόρτασε η Ιερά Βυζαντινή Μονή του Αγίου Νικολάου του Νέου Καμπιών την...

Read more
Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου ενδόξου οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Βουναίνοις
Εκκλησία της Ελλάδος

Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου ενδόξου οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Βουναίνοις

10 Μαΐου 2025

Το πρωί της Παρασκευής 9 Μαΐου 2025, η τοπική μας Εκκλησία τίμησε με ιδιαίτερη λαμπρότητα τη μνήμη του αγίου και...

Read more
3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ Χριστιανικής Νεολαίας 2023 | Λήξη κατηχητικής χρονιάς της Ι. Μ. Φωκίδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ξέρεις το μυστικό για να έρθει το παιδί σου κοντά στον Χριστό;

10 Μαΐου 2025

Ξέρεις το μυστικό για να έρθει το παιδί σου κοντά στον Χριστό; Το παιδί μου είναι μακριά από την εκκλησία...

Read more
Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Άγ. Νικόλαος προστατεύει τα νησιά της Μητροπόλεως μας»
Εκκλησία της Ελλάδος

Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Άγ. Νικόλαος προστατεύει τα νησιά της Μητροπόλεως μας»

10 Μαΐου 2025

Ήταν το έτος 1970, όταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Δαμασκηνός, τέλεσε την τελευταία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, αυτήν των ιερών...

Read more
Ο Απόστολος Σίμων ο Κανανίτης ή Ζηλωτής
Πνευματικές Διδαχές

Ο Απόστολος Σίμων ο Κανανίτης ή Ζηλωτής

10 Μαΐου 2025

ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ Θεολόγος – Καθηγητής       Οι Άγιοι Απόστολοι τυγχάνουν ιδιαίτερης τιμής από την Εκκλησία μας, διότι είχαν την...

Read more
«Όταν προστάζει ο Χριστός»
Κηρύγματα

«Ἴδε ὑγιὴς γέγονας· μηκέτι ἁμάρτανε»

10 Μαΐου 2025

(Θεολογικό σχόλιο στην Κυριακή του Παραλύτου) ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού Η τέταρτη Κυριακή από του Πάσχα είναι αφιερωμένη...

Read more
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά
Κηρύγματα

Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

10 Μαΐου 2025

(Ἰω. 5, 1-15)  Ὁ Χριστὸς ἀνεβαίνει στὰ Ἱεροσόλυμα καὶ βρίσκεται σὲ ἕνα ἱερὸ καὶ θαυματουργὸ τόπο, τὴν κολυμβήθρα Βηθεσδά. Ἐκεῖ...

Read more
Κοιτάζοντας κατάματα την αμαρτία
Κηρύγματα

Η προσφορά της Ορθοδόξου Ελληνίδος

10 Μαΐου 2025

Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής του Παραλύτου (Πραξ. θ' 32-42) Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η γυναίκα μπορεί να αναδειχθεί σε...

Read more
Δοξολογία στην Άρτα για την επέτειο λήξεως του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου
Εκκλησία της Ελλάδος

Δοξολογία στην Άρτα για την επέτειο λήξεως του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου

9 Μαΐου 2025

Την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025, το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Άρτης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ....

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…. Μεγάλη η απουσία του μακαριστού Μητρ. Πατρών Νικοδήμου!
Κηρύγματα

Ομιλία μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ την Κυριακή του Παραλύτου 1998

10 Μαΐου 2025

Ομιλία του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ την Κυριακή του Παραλύτου 1998 ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΩΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ...

«Όταν προστάζει ο Χριστός»

«Άνθρωπον ουκ έχω»

10 Μαΐου 2025
«Όταν προστάζει ο Χριστός»

«Ἴδε ὑγιὴς γέγονας· μηκέτι ἁμάρτανε»

10 Μαΐου 2025
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

10 Μαΐου 2025
Κοιτάζοντας κατάματα την αμαρτία

Η προσφορά της Ορθοδόξου Ελληνίδος

10 Μαΐου 2025
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

«Γιατί οι άγιοι έθεσαν αυτήν την σειρά στις Ευαγγελικές περικοπές;»

6 Μαΐου 2023
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Το μήνυμα της Κυριακής του Παραλύτου

6 Μαΐου 2023
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ο πόνος στη ζωή μας

14 Μαΐου 2022
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ο άνθρωπος μας

10 Μαΐου 2020
«Όταν προστάζει ο Χριστός»

«Όταν προστάζει ο Χριστός»

18 Μαΐου 2019
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ο Ιησούς Χριστός και ο παράλυτος της Βηθεσδά

18 Μαΐου 2019
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Το μήνυμα της Κυριακής του Παραλύτου

29 Απριλίου 2018
“Πειρατήριον εστίν ο βίος του ανθρώπου” (Ιώβ ζ΄,1)

“Πειρατήριον εστίν ο βίος του ανθρώπου” (Ιώβ ζ΄,1)

25 Απριλίου 2018
Next Post
Ἐσθήρ «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Ἐσθήρ «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Η σωτηρία & η απώλεια βρίσκονται στην ελευθερία του ανθρώπου

Η σωτηρία & η απώλεια βρίσκονται στην ελευθερία του ανθρώπου

Ἡ μακροθυμία εἶναι ἀρετή γενναίας καί εὐγενικῆς ψυχῆς

Ο νους και οι ενέργειές του

Ένα σύγχρονο θαύμα του Αγίου Νικολάου

Ένα σύγχρονο θαύμα του Αγίου Νικολάου

Τί κάνεις γιά τούς ἀνθρώπους;

Τί κάνεις γιά τούς ἀνθρώπους;

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist