Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Φεγγούλης

  1. Τακτικό Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μισθωτών Δημοσίου Τομέα του ΕΦΚΑ
  2. Πρώην Αντιπρόεδρος του ΙΣΚΕ

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 

Η επιλεκτική μνήμη των αυτοαποκαλούμενων εκπροσώπων που συνεχίζουν να εκτίθενται ανεπανόρθωτα

Δεν με εκπλήσσει καθόλου το ύφος της απάντησης του Δ.Σ του ΙΣΚΕ στην προδήλως συκοφαντική και ολωσδιόλου ανακριβή ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα και αναδημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο. Φαίνεται δυστυχώς πως η συντεχνία των 5 – 6 κληρικών που τα τελευταία χρόνια κατέχει μόνιμα τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου (γιατί άραγε τέτοια εξάρτηση;) και απλά αλλάζει ρόλους και ιδιότητες, δεν αρέσκεται να υπάρχει μία άλλη φωνή, με διακριτή θεσμική ιδιότητα που θα λέει την αλήθεια, θα αναδεικνύει τις αβελτηρίες τους και θα παράγει έργο ουσίας προς όφελος των 10.500 κληρικών της Εκκλησίας μας.

Αναρωτιέμαι: γιατί δεν ανανεώθηκε ο ΙΣΚΕ τα τελευταία χρόνια με νέα πρόσωπα, με νέους δυναμικούς κληρικούς; Γιατί στις τελευταίες εκλογές δεν έθεσαν στην διάθεση των υποψηφίων αντίγραφο του εκλογικού καταλόγου με τα μέλη του Σωματείου που είχαν δικαίωμα ψήφου, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις; Γιατί δεν επέτρεψαν την εγγραφή 400 νέων μελών στον ΙΣΚΕ; Μήπως γιατί θα χάνονταν οι «ισορροπίες» και η Διοίκηση; Γνωρίζουν οι Έλληνες Κληρικοί ότι στον ΙΣΚΕ μετέχουν ιερείς μόνο από 13 Ιερές  Μητροπόλεις και ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων δεν ξεπερνά τους 500 σε σύνολο 10.500 κληρικών; Ας δώσουν το ΜΗΤΡΩΟ ΜΕΛΛΩΝ του ΙΣΚΕ στη δημοσιότητα, για να πέσει άπλετο φως, για το πόσους κληρικούς τελικά εκπροσωπούν.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ – Τεύχος ΥΟΔΔ 26.01.2017 διορίστηκα με απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με 4ετή θητεία ως Τακτικό Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μισθωτών Δημοσίου Τομέα του ΕΦΚΑ ως εκπρόσωπος του κλάδου του Εφημεριακού Κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την ίδια θέση κατείχα και σε προηγούμενη θητεία μου, στο καταργηθέν ΤΠΔΥ.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να αναφερθεί πως σύμφωνα με το καταστατικό του ΙΣΚΕ (Άρθρο 11 παρ. 5), στη θέση αυτή, του εκπροσώπου δηλ. του Εφημερικού Κλήρου στον Ασφαλιστικό του Τομέα, διορίζεται ο πρώτος σε σταυρούς εκλεγμένος στο Διοικητικό Συμβούλιο. Βρέθηκα σε αυτή τη διακονία με την ψήφο των αδελφών κληρικών, οι οποίοι με εξέλεξαν στην πρώτη θέση. Ίσως αυτό να ενόχλησε και όπως φαίνεται πολύ. Δεν εκπροσωπώ συνεπώς τον εαυτό μου, αλλά θεσμικά και επίσημα, με διορισμό από το Ελληνικό Κράτος, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ασφαλιστικού μας Φορέα, τους κληρικούς όλης της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένων των κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης, αλλά και των  Δωδεκανήσων. Μια επίσκεψη στα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, δίνει σαφή απάντηση στην ανακρίβεια, ποιον θεσμικά εκπροσωπώ.

Με κατηγορούν επίσης με στόμφο ότι διαρκούσης της θητείας μου καταργήθηκε ο νόμος 3232/2004 για το ΕΦΑΠΑΞ, χωρίς εγώ να προβάλω τις δέουσες ενστάσεις. Ψεύδεστε πατέρες μου. Δυναμικές και ουσιαστικές ήταν οι αντιδράσεις μου, οι οποίες μάλιστα με προσωπικές ενέργειες έφτασαν μέχρι τη Βουλή. Με κατάθεση σχετικής Επερώτησης προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο, για το μείζον αυτό θέμα, και για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που αφήνανε τον ΙΣΚΕ χωρίς εκπρόσωπο στο Δ.Σ του νέου φορέα, με επερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος (Αριθμ. 5917/ 6 Ιουνίου 2016), αλλά και με ουσιαστικές ενστάσεις στα εβδομαδιαία Διοικητικά Συμβούλια και με προσωπικές παραστάσεις στα Αρμόδια Όργανα. Καλό είναι να θυμηθούν στον ΙΣΚΕ, ποιοι συμβιβάστηκαν με το θέμα του ΕΦΑΠΑΞ, όταν αργότερα συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό κ. Πετρόπουλο, όπως είναι καλό να αναζητήσουν δηλώσεις και τοποθετήσεις μου στα ΜΜΕ για το θέμα που προέκυψε από την προηγούμενη Κυβέρνηση για την μισθοδοσία των κληρικών. Ευτυχώς τα γραφόμενα μένουν και από αυτά ο καθένας βγάζει εύκολα τα συμπεράσματά του.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούν κάποιοι, παρότι δεν τους βολεύει να το θυμούνται ότι μονίμως στα Διοικητικά Συμβούλια έθετα το μείζον ζήτημα των διορισμών νέων κληρικών, επισημαίνοντας σε όλους το τεράστιο πρόβλημα που δύναται να προκύψει με το φαινόμενο των άμισθων κληρικών, καθώς επίσης και τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις και παρεμβάσεις που κατέθετα και για άλλα θέματα. Υπενθυμίζω στα μόνιμα μέλη του Δ.Σ, ότι με την ομόφωνη παρότρυνση τους ήμουν ο συντάκτης της επιστολής προς το τότε αρμόδιο Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη, για σημαντικά θέματα του εφημεριακού κλήρου, όπως συντάκτης και του Υπομνήματος προς τον Μακαριότατο και την ΔΙΣ. Τελευταία ουσιαστική και επιτυχής η παρέμβαση μου στον ΕΦΚΑ, ήταν για το θέμα της συνταξιοδότησης των εν χηρεία πρεσβυτερών, που διόρθωσε επί της ουσίας η κ. Αχτσιόγλου.

Τέλος τι να πει κανείς για τις φρούδες και έωλες ελπίδες που επί μακρόν η διοίκηση του ΙΣΚΕ καλλιέργησε αναφορικά με το ζήτημα των αναδρομικών και τα πιεστικά τηλεφωνήματα προς όλες τις Μητροπόλεις για άμεση αποστολή των σχετικών εγγράφων μαζί με την οριζόμενη χρηματική καταβολή; Αλήθεια πατέρες μου, έτσι λειτουργεί θεσμικά (με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς χρηματικά εντάλματα) ένα νομικό πρόσωπο; Υπάρχει απάντηση σε αυτούς τους ιερείς, που σας εμπιστεύτηκαν και διαψεύστηκαν πανηγυρικά οι ελπίδες τους και οι υψηλές προσδοκίες που είχατε καλλιεργήσει; Θυμάστε πολύ καλά ότι  παρακολουθώντας από κοντά την εξέλιξη επί του θέματος αυτού, ως Μέλος του Δ.Σ. της Συμβουλευτικής Επιτροπής Δημοσίου Τομέα του ΕΦΚΑ, γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα εκ των έσω, προέβην σε σαφείς και ξεκάθαρες παρεμβάσεις και δημοσιοποιήσεις κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου και εφιστώντας την προσοχή των αδελφών, κάτι για το οποίο, όσοι δεν σας άκουσαν, και ευτυχώς ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των κληρικών, σήμερα με ευγνωμονούν. Πάψτε συνεπώς να διοχετεύεται τεχνηέντως πληροφορίες και για νέα προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, εκεί που τα έξοδα εκ των πραγμάτων θα είναι ακόμη περισσότερα. Μη οδηγείτε τους αδελφούς κληρικούς σε νέες ταλαιπωρίες.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά δεν απαντήσατε στον Εφημεριακό κλήρο της Εκκλησίας μας, που αναμένει απαντήσεις, για τα αναδρομικά και τις όποιες δοκιμασίες τους υποβάλατε, για τους άμισθους κληρικούς, για τον μη διορισμό νέων κληρικών τα 2 τελευταία χρόνια, καθώς και για τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν με τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

Τυρβάζοντας περί άλλων, δημοσιοποιήσατε «οφειλόμενη» τάχα απάντηση, γεμάτη εμπάθεια και μικροψυχία, στην ελαχιστότητά μου, που «τόλμησα» να εκφράσω την ανησυχία μου για ένα μείζον θέμα το οποίο απασχολεί όλους τους κληρικούς και όχι μόνο. Με βάση τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν, τα κενά ιερέων σε πανελλαδικό επίπεδο αγγίζουν το 25%, δηλαδή σε περίπου 10.500 οργανικές θέσεις σε όλες τις μητροπόλεις, οι 2.500 είναι κενές, με την  εικόνα αυτή να είναι πιο απογοητευτική στην επαρχία, όπου οι ελλείψεις σε εφημέριους φτάνουν και το 40%.

Αλλού λοιπόν οφείλετε απαντήσεις και εκεί θα πρέπει να τις δώσετε επί της ουσίας και εμπράκτως, όσο και αν σας ενοχλεί που υπάρχει έστω και ελέω νόμω, μια άλλη ιερατική φωνή, από το … πουθενά, που γνωρίζει όσο ελάχιστοι τα τεκταινόμενα στον ΙΣΚΕ και που θα συνεχίσει να δίνει τον δικό της αγώνα για τα συμφέροντα του εφημεριακού μας κλήρου.  

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.