Την Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου τιμά σήμερα, Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022 η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος προεξήρχε των ιερών ακολουθιών στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς στον Εσπερινό και στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αναλήψεως (Δερβεκίστης) στην Θεία Λειτουργία.

Το απόγευμα της Κυριακής 28ης Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς, της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού.

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν με πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες η Ηγουμένη Ειρήνη και οι μοναχές της Ιεράς Μονής, οι οποίες ετοίμασαν με πολλή αγάπη την ιερά πανήγυρη και φιλοξένησαν τους πολλούς προσκυνητές που ανέβηκαν στο μοναστήρι, το οποίο είναι ιδιαιτέρως αγαπητό στους Ναυπακτίους.

Στην ιερά ακολουθία συμμετείχαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, πρωτοπρ. Θωμάς Βαμβίνης, ο π. Κωνσταντίνος Σπανός, εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο π. Γεώργιος Γεωργάτος και οι διάκονοι π. Παΐσιος και π. Αντώνιος.

Τα ιερά αναλόγια διακόνησε χορός ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Παντελή Αναστασόπουλου.

Ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε στο κήρυγμά του τον λόγο του Χριστού: «οὐκ ἐγήγερται ἐν γεννητοῖς γυναικῶν μείζων ᾿Ιωάννου τοῦ βαπτιστοῦ» (Ματθ. ια’, 11). Είπε, ότι, όπως ψάλλουμε και στο απολυτίκιο, η μνήμη του κάθε δικαίου – αγίου γίνεται με εγκώμια, αλλά για τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο δεν χρειάζονται εγκώμια, αφού αρκεί η μαρτυρία του Χριστού.

Όλος ο βίος του ήταν θαυμαστός, από την σύλληψή του μέχρι την αποκεφάλισή του. Στην συνέχεια του λόγου του παρέμεινε μόνο στην σύλληψη του και την κυοφορία του.

Οι γονείς του ήταν άνθρωποι δίκαιοι και πορεύονταν τηρώντας τις εντολές του Θεού.

Τον συνέλαβαν ύστερα από εμφάνιση του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και έλαβε το Άγιο Πνεύμα όταν ήταν έξι μηνών έμβρυο∙ έγινε προφήτης και σκίρτησε θεολογώντας, χρησιμοποιώντας την γλώσσα της μητέρας του, την οποία έκανε προφήτιδα, όπως λέγει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς.

Έτσι συνελήφθη και συνέστη στην μήτρα της Ελισάβετ σώμα ψυχικό, αλλά με την παράδοξη χρίση του Αγίου Πνεύματος αναδείχθηκε και σώμα πνευματικό, κατά τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά.

Έπειτα ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την μεγάλη σημασία της συλλήψεως ενός ανθρώπου στην κοιλία της μητέρας του και την κυοφορία του πριν γεννηθεί. Ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζουν το γεγονός αυτό οι γονείς, το σε ποιο περιβάλλον αναπτύσσεται το έμβρυο, αυτό επιδρά σε όλη την μετέπειτα ζωή του ανθρώπου.

Η σύγχρονη επιστήμη της επιγενετικής προσδιορίζει ότι το περιβάλλον των κυττάρων και του εμβρύου επηρεάζει την λειτουργία τους και αυτές οι επιδράσεις  στα γονίδια μπορεί να αποτελούν ένα είδος δευτέρου δρόμου κληρονομικότητας.

Όταν η μητέρα που συλλαμβάνει και κυοφορεί το έμβρυο ζει μια ήρεμη ζωή, χαίρεται και προσεύχεται, τότε αυτό συντελεί πολύ στην καλή ανάπτυξη και πνευματική ζωή του παιδιού της.

Κατέληξε ότι η καλή αγωγή του παιδιού αρχίζει από την σύλληψή του και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι γονείς.

Μετά τον Εσπερινό έγινε η λιτάνευση της ιεράς Εικόνας του Τιμίου Προδρόμου πέριξ της Ιεράς Μονής.

Μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήταν ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Βασίλειος Γκίζας, Αντιδήμαρχοι και ο Βουλευτής κ. Σπήλιος Λιβανός.

Το πρωί της Δευτέρας 29ης Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην ιστορική Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αναλήψεως (Δερβεκίστης) της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τον αρχιμ. Θεόκλητο Ράπτη, Αρχιερατικό Επίτροπο Παμφίας και ιερείς της περιοχής.

Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν ιεροψάλτες της περιοχής υπό την διεύθυνση του κ. Αλεξίου Σιάχου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέπτυξε τον λόγο του Χριστού για τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο:  «εἰ θέλετε δέξασθαι, αὐτός ἐστιν ᾿Ηλίας ὁ μέλλων ἔρχεσθαι. ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω».

Ο Προφήτης Ηλίας έζησε τον 10ο – 9ο αιώνα π.Χ. και αναλήφθηκε «ὡς εἰς τὸν οὐρανόν». Για την έλευση του προφήτου Ηλιού ομίλησε ο Θεός, δια του προφήτου Μαλαχίου τον 5ο αιώνα π.Χ. «ἱδού ἡμέρα Κυρίου ἔρχεται καί ἰδού ἐγώ ἀποστέλλω ὑμῖν Ἠλίαν τόν Θεσβίτην πρίν ἐλθεῖν ἡμέραν Κυρίου τήν μεγάλην καί ἐπιφανή» και ο οποίος θα αποκαταστήσει την καρδία του πατρός προς τον υιό και την καρδία του ανθρώπου προς τον πλησίον αυτού.

Έτσι ο ίδιος ο Χριστός, που αποκαλύπτονταν στην Παλαιά Διαθήκη ασάρκως και στην Καινή Διαθήκη εν σαρκί, βεβαίωσε ότι ο Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι ο Προφήτης Ηλίας.

Όμως δεν πρόκειται για μια μετενσάρκωση του Προφήτη Ηλία γιατί εμείς δεν πιστεύουμε στις μετενσαρκώσεις, αλλά, όπως είπε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στον πατέρα του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, τον Ζαχαρία, ότι ο Ιωάννης «προσελεύσεται ἐνώπιον αὐτοῦ ἐν πνεύματι και δυνάμει Ἠλιοῦ».

Έτσι, ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος έκανε το έργο του και ομιλούσε με το πνεύμα και την δύναμη του Προφήτου Ηλία.

Και ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός θεωρούσε ότι ενεργούσε «ἐν πνεύματι και δυνάμει Ἠλιού» του προφήτου και έκανε προφητικό έργο.

Κατέληξε ο Σεβασμιώτατος ότι οι άνθρωποι σήμερα έχουν ανάγκη από το προφητικό κήρυγμα, που είναι κήρυγμα θεολογικό, και το θεολογικό κήρυγμα είναι κήρυγμα μετανοίας και η μετάνοια είναι η επιστροφή του ανθρώπου στον Θεό, η αποκατάσταση των σχέσεών του με τον Θεό.

Δυστυχώς, σήμερα ασχολούμαστε με πολλά, ομιλούμε στοχαστικά, κοινωνικά, ηθικιστικά και μας λείπει το προφητικό κήρυγμα, ο λόγος που να γίνεται «ἐν πνεύματι και δυνάμει Ἠλιοῦ» και Ιωάννου του Βαπτιστού. Αυτό έχει μεγάλη σημασία στην εποχή μας.

Εκκλησιάσθηκαν ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Παπαπάνος, εκπροσωπώντας και τον Δήμαρχο Θέρμου, ο πολιτευτής κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης και πλήθος κόσμου.

Τον Σεβασμιώτατο, τις αρχές του τόπου και τους προσκυνητές της Ιεράς Μονής φιλοξένησε αβραμιαία η μοναχή Μαγδαληνή που διακονεί με αυταπάρνηση το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου και των αγίων Νεομαρτύρων Ιακώβου του Γέροντος, Ιακώβου και Διονυσίου, αλλά και του αγίου Θεωνά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο οποίος εχρημάτισε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος θυμήθηκε όλους αυτούς, εξέφρασε τη συγκίνησή του που λειτούργησε στο ευλογημένο και ιστορικό αυτό μοναστήρι και ιδιαιτέρως θυμήθηκε ότι ο Γέροντάς του, ο άγιος Καλλίνικος, Επίσκοπος Εδέσσης αγαπούσε αυτό το μοναστήρι από τα παιδικά του χρόνια και λειτουργούσε αυτήν την ημέρα με ζήλο, ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Φωτογραφίες από τον Εσπερινό 

Φωτογραφίες από την  Θεία Λειτουργία

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας τίμησε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Σύδνεϋ

Την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού, Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης και Αγίας Ελέσης, στο προάστιο Kogarah του Σύδνεϋ, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός...

Εκδήλωση μνήμης για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Με επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα την Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου 2022, στην κατάμεστη αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δημαρχείου Φυλής, στα Άνω...

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ανακηρύχθηκε Πάτρωνας-Κηδεμόνας του Αυστραλο-Ελληνικού Μνημείου της Μελβούρνης

Το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της εκδηλώσεως μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο Αυστραλο-Ελληνικό Μνημείο της Μελβούρνης, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή,...

Η εορτή του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του εκ Κονίτσης, στο τόπο καταγωγής του

Η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του εκ Κονίτσης εορτάστηκε στην ακριτική κωμόπολη της Κόνιτσας του Νομού Ιωαννίνων, και στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου...
video

O Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’ – Αύριο είναι Κυριακή Α΄ ΛΟΥΚΑ (video)

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, για την Κυριακή Α΄ Λουκά. "μη φοβάσαι... από τώρα θα ψαρεύεις ανθρώπους" “Ο...

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Πειραιώς

Στην Ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Πειραιώς χοροστάτησε σήμερα Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Ακολούθησε...

«Αγκαλιάζοντας τη Γη της Μικράς Ασίας»

Καθώς φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από τον ξεριζωμό της ελληνικής παρουσίας στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου...

«Πρώτα η υγεία μου ή η σωτηρία της ψυχής μου;»

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αδελφοί μου. Με την βοήθεια και τη χάρη του Θεού φθάσαμε σήμερα στο τέλος της φετινής ιεραποστολικής και...

Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στην Πάρο

Με την ευκαιρία της ενάρξεως του νέου εκπαιδευτικού έτους 2022-2023, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος τέλεσε τον Αγιασμό της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του...

Η εορτή της Παναγίας της Φανερωμένης στην Ερμούπολη

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Ερμούπολη, όπου φυλάσσεται από το 1955 η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης, έργο του...

Θεμελίωση Ιερού Ναού στο Νέο Νοσοκομείο Χαλκίδος

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου-Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ....

Εγκαίνια της Lamiaexpo 2022 από τον Φθιώτιδος Συμεών

Τον Αγιασμό των Εγκαινίων της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας «Lamiaexpo 2022» τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών παρουσία σύσσωμης της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της...

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Μυρτιδιώτισσας στην Πύλο

Με την δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τάξη και την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε το εσπέρας της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της...

«Μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου…»

Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές ευχές της Εκκλησίας μας κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, το γνωστό στον...