Με λαμπρότητα εόρτασε η Λιβαδειά τα Εισόδια της Θεοτόκου σήμερα, Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2025, με επίκεντρο του εορτασμού τον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλης.
Το εσπέρας της εορτής, Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, τελέστηκε πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκιάθου κ. Ιωάννη, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, του Σεβ. Μητροπολίτη Κρήνης κ. Κυρίλλου και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, συμπροσευχομένου από του Ιερού Βήματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την τιμή να παρευρεθούν στην τοπική μας πανήγυρη, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο για την τιμή να συνεορτάσει μαζί μας, καθώς και για την πατρική αγάπη και στήριξη και ευχήθηκε σε όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Τοπικής μας Εκκλησίας.
Κατόπιν, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκιάθου κ. Ιωάννης, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας, κήρυξε το θείο λόγο. Αναφέρθηκε στο γεγονός της Εισόδου της Παναγίας στον Ναό, η οποία κατέστη Ναός του Θεού. Τόνισε, ότι η Παναγία εξαγιάζει τα Άγια των Αγίων και δίνει τη δυνατότητα στο ανθρώπινο γένος να βρει το χαμένο του δρόμο, το οδηγεί στην πολυπόθητη αγιότητα. Και η Θεοτόκος μάς κηρύττει τον τρόπο της δικής μας βιοτής, ώστε και εμείς να καταστούμε Ναοί του Αγίου Πνεύματος.
Πριν την απόλυση o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στη σύντομη προσλαλιά του προς τους πιστούς ανέφερε ότι προσήλθε στη Λιβαδειά να ανάψει ένα κεράκι και να προσκυνήσει την Παναγία στον χώρο, που επί πολλά χρόνια διηκόνησε, και να δει πρόσωπα γνωστά που συνεργάστηκε. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, ο οποίος κάθε φορά, όπως είπε, του απευθύνει πρόσκληση να έρθει στη Λιβαδειά. Και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς ο Θεός να τους ενισχύει, να τους χαρίζει υγεία και δύναμη και η Παναγία να είναι το στήριγμα και η παρηγοριά όλων.
Το βράδυ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία, με τη συμμετοχή πολλών πιστών.
Το πρωί της Παρασκευής 21 Νοεμβρίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, με τη συμμετοχή κληρικών της επαρχίας μας και άλλων Μητροπόλεων.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο οποίος με τη θεολογική του εμβρίθεια αναφέρθηκε στην ιστορικότητα και τη συμβολικότητα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου. Αναφέρθηκε στην ερμηνεία του Αγίου Νικολάου Καβάσιλα για τον Ναό των Ιεροσολύμων, τα Άγια των Αγίων και την Παναγία, η οποία εισήλθε στα Άγια των Αγίων κατά παραχώρηση και συγκατάβαση Θεού για να υπηρετήσει το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία των ανθρώπων. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Παναγία βρίσκεται πάνω από την Κιβωτό της Διαθήκης που ήταν μέσα στα Άγια των Αγίων και περιείχε στις πλάκες το λόγο του Θεού, διότι η Παναγία είχε εννέα μήνες μέσα στα σπλάχνα της τον ίδιο τον Θεό. Επίσης, τόνισε πως όπως η Παναγία υπάκουσε στο θέλημα του Θεού, έτσι θα πρέπει κι εμείς να γίνουμε επήκοοι στο θέλημα του Θεού. Και ευχήθηκε η Παναγία να ευλογεί και να αγιάζει όλους.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας του Κυρίου μας, που σήμερα εορτάζουμε, τονίζοντας ότι είναι ο οδηγός μας προς τον Κύριο. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις εγκάρδιες και θερμές ευχαριστίες του προς τους Αγίους Αρχιερείς, που λάμπρυναν με την παρουσία τους την πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ναού, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο, λέγοντας πως με την όμορφη προσωπικότητά του, την ακαδημαϊκή του ιδιότητα και την καλλιέργεια του μάς στηρίζει και μας εμπνέει, και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο, τον δικό μας άνθρωπο, όπως είπε, που επί 47 χρόνια διηκόνησε στο γεώργιο της κατά Βοιωτίαν Εκκλησίας και συμπορεύτηκαν, τον καλό συγγραφέα πολλών βιβλίων, ο οποίος μας έκανε γνωστό τον Άγιο Λουκά Κριμαίας, και τους ευχήθηκε δύναμη, υγεία και ενίσχυση. Επίσης, ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους, τους άρχοντες και όλο το χριστεπώνυμο λαό του Θεού.
Κατόπιν, ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών Εικόνων της Παναγίας στους δρόμους της Λιβαδειάς, με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Λεβαδέων, με τη συμμετοχή των αρχών του τόπου, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους κόσμου.
Στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς στους πιστούς το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον καθαρώτατο Ναό του Σωτήρος Χριστού, την Παναγία, και την Είσοδό Της στον Ναό, τονίζοντας ότι η Παναγία είναι το πρότυπο του Ναού του Κυρίου, ενώ ο Ναός των Ιεροσολύμων που εισήλθε η Παναγία είναι το αντίτυπο του Ναού. Ανέφερε, ότι η Παναγία είναι η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στα Άγια των Αγίων και η πρώτη που εισήλθε μετά την κοίμησή της και την μετάστασή της στον Ναό του Παραδείσου. Είναι η πρώτη που εισέρχεται στα Άγια των Αγίων και η πρώτη που εισέρχεται στα αληθινά. Και ανέφερε, ότι η Παναγία είναι ο δρόμος για κάθε χριστιανό για να εισέλθει στα Άγια των Αγίων, που είναι ο Χριστός.
Στον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία έψαλε η βυζαντινή χορωδία της Μητροπόλεως υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας κ. Ηλία Στάθη. Επίσης, στον Εσπερινό έψαλε ο Ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Λεονταρίου κ. Ηλίας Φροσυνός με τη συνοδεία του. Στην Αγρυπνία έψαλε ο κ. Ραφαήλ Παπαρίζος, καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως στη Λιβαδειά με τους μαθητές της σχολής.
Τις ακολουθίες μετέδωσαν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί “Sirios Fm 95,8” , της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 και της Μητροπόλεώς μας “Βοιωτική Εκκλησία 99.2 FM” , επίσης το τηλεοπτικό κανάλι “Star Κεντρικής Ελλάδας μετέδωσε ζωντανά τη Θεία Λειτουργία.


















































